Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

KZ. Įvykiai Kazachstane

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Tomas Rodyti pranešimą
    Įdomus faktas - atstumas tarp Ukrainos (šiuo metu Lugandonijos) ir Kazachstano sienų tik nepilni 500 km. Gerai kalus iš abiejų pusių galima atkirsti ruskyną ir nuo Juodosios, ir nuo Kaspijos jūrų.
    Tas ir atsitiks, kai byrės Moskovijos imperija. Ten iš abiejų pusių ukrainiečių ir kazachų etninės žemės.

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
      Šiandien Putinas jau išsiuntė Rusijos desantininkus padėti įvesti tvarkos. Ar nustebino, kad Rusija eilinį kartą žlugdo kaimyninių šalių žmonių gyvenimus neleidžiant jiems nuversti korumpuotų diktatorių?
      Tai kaip vakar ir sakiau (dar prieš Tokajevo prašymą) - labai tikėtinas variantas kaip Sirijoje, kai Asadas išreiškė pageidavimą. Taip ir įvyko.

      Ir žiūrint iš tarptautinės teisės pusės... Sunku ką pasakyti dėl legalumo, kai yra oficialios valdžios prašymas. Įdomu, kokia yra praktika vertinant teisiškai tokius dalykus.

      Parašė Dundorfas Rodyti pranešimą

      Kiti -stanai sėkmingai atsikratė. Net visokios -ėnijos Rusijos sudėtyje. Ta prasme aš nesveikinu to, bet menkai išvysčiučiose, besikuriančiose šalyse tai gana tikėtina įvykių eiga.
      Kazachstaną sunkiai galima pavadinti menkai išsivysčiusiu ar besikuriančiu. Valstybė su "very high" statuso HDI.
      Paskutinis taisė Tomizmas; 2022.01.06, 18:02.
      Snowflakes will attack U <3

      Comment


        Parašė oranger Rodyti pranešimą

        Tas ir atsitiks, kai byrės Moskovijos imperija. Ten iš abiejų pusių ukrainiečių ir kazachų etninės žemės.
        O jau greit byrės?

        Comment


          Parašė John Rodyti pranešimą

          O jau greit byrės?
          Kai nudvės putka

          Comment


            Parašė Dundorfas Rodyti pranešimą

            Wikipedia.ru Tuva Проявления национализма

            https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2...BD%D0%B8%D0%B5
            da, da, rusiškas wiki :-)
            -

            Comment


              Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

              18,42% gyventojų mažuma. Šiais laikais, siekis atsikratyti tautinės mažumos šalyje, yra pasaulinės bendruomenės priimamas kaip dalykas labai rimtas ir nejuokingas, galintis lemti tarptautinę izoliaciją.
              Yra mažumos, ir yra rusų imperialistai - du dideli skirtumai. Nežinau kaip ten pasaulinė bendruomenė, man suprantamas RF kaimynų kreivas požiūris į tos tautos atstovus.
              -

              Comment


                Mykolas Katkus FB
                Kazachstane reguliariai dirbau 2010-2013 metais, vėliau nebuvau, bet turiu bičiulių ir skaitau kanalus. Nėr laiko, bet trumpai papasakosiu ką manau kas vyksta (jei kokį nesvarbų faktą, linksnį ar pavadinimą supainiosiu - atsiprašau). Jei turėsiu laiko vėliau surašysiu kontekstą.

                Yra trys būdai žiūrėti į tai, kas vyksta Kazachastane. Yra ketvirtas (per demokratijos prizmę), penktas (per Rusijos prizmę). Apie tuos kažkas jau parašė ir dar rašys, aš apžvelgsiu pirmus du.

                NAZARBAJEVO EROS PABAIGA. Nursultanas Nazarbajevas, senas ir itin gudrus ilgametis vietos CK sekretorius atėjo į valdžią per devinto dešimtmečio pabaigos kalnakasių neramumus ir nuo to laiko šalį valdė - ir iš esmės kūrė (apie tai kontekste). Jį traktuot dabartiniam kontekste gana sunku - jis nepanašus nei į bukus kaimyninius autokratus ar Lukašenką, nei jis, jokiu būdu, buvo demokratas. Iš esmės jis labiau mėgo gretintis su amžiaus vidurio ir pradžios nacijų kūrėjais - Singapūro ir Turkijos didžiaisiais lyderiais, nors taip pat akivaizdu, kad jo sukonstruota valdžios piramidė įkvėpė ir Putiną.

                Nazarbajevo valdžia nebuvo diktatūra, nors totalitarizmo buvo sočiai. Nebuvo ir pilna kleptokratija, nes Nazarbajevas ir jo giminė vogė sočiai, bet ne visiškai. Nazarbajevas nuolat turėjo ir atskaitomumą - jis nuolat atsiskaitydavo ir dalindavo gėrybas, postus ir leidimus prieš giminių ir genčių vyresniuosius - vadinamus "akaškomis". Šie, savo ruožtu, pasidalindavo gėrybėmis per gentis ir per gimines. Trys genčių sambūriai - vadinamieji žuzai - beveik kaip per vyriausybės formavimą turi kvotas - kam kuri ministerija, kam kuris miestas, kam kuri prokuratūra, kam kiek vietų naftos kompanijoje. Šias gėrybes jie dalinosi su paties Nazarbajevo aplinka, įtakingais oligarchais ir - genialus NN ėjimas - su kitomis tautinėmis grupėmis. Visų pirma su skaitlingais korėjiečiais (kurių ten beveik pusė milijono), kurie Nursultanui atlikdavo beveik tą pačią rolę kaip Vytautui karaimai - asmens sargyba ir paskutinis ratas. Rusai (kurių beveik šeši milijonai) į dalybas nebuvo įtraukiami, tačiau NN sustabdė pogromus (kurie išvarė beveik visus Uzbekistano ir Tukrmėnijos rusus) ir buvo matomas kaip apsauga nuo provokacijų. Apskritai, Kazachstano rusai (taip pat ukrainiečiai ir baltarusiai) yra dažniausi sistemą palaikantys darbuotojai - kompetetingi vidurinio rango specialistai, kurių vaidmuo kažkuo primena JAE britų vaidmenį (tik proporcijos labai skiriasi).

                Taigi, kovodamas dėl valdžios su klanais Nazarbajevas sukūrė koalicinę, daugiatautę kleptokratinę, tačiau didesnį socialinį mobilumą nei aplink esančios šalys užtikrinančią valstybę. Jos palaikymas buvo demonstruojamas visais įmanomais būdais - perkeliant sostinę iš Almatos (Kazachstano Piteris, daugiakultūrinis miestas, didžiulis turgus ir emigrantų srautas) į stepėse Celinogradsko vietoje įsikūrusią Astaną, demonstruodamas norą jungtis į postarybines sąjungas ir gedėdamas daugiatautiško SSRS, pervadinant pasaulinę darbininkų dieną Gegužės pirmą į "Kazachstano tautų dieną" ir kovojant su religiniu saudžių eksportuojamu islamo fundamentalizmu. Todėl valstybės valdžios pasidalinimas buvo labai dinamiškas - vyriausybės nuolat performuojamos, akimai nuolat keičiasi, klanai perima miestus, tada juos gražina atgal. Viskas apsprendžiama nuolatinėse neskelbiamose derybose ir vėliau aptariamos prie svečių stalo. Laikraščiuose ar užsieniečiams apie šią politikos pusę pasakojama nebuvo, tik nusišypsoma "Vostok - dela tonkoje".

                Tokajevas perėmė valdžią iš NN maždaug Medvedevo teisėmis, o eksprezidento aplinka ir toliau turėjo didžiulį vaidmenį formuodama vyriausybę bei eksploatuodama išteklius. Protestų metu Tokajevas atstatydino visą vyriausybę, tada iš simbolinio posto atstatydino ir patį Bolšoi (pagarbi NN pravardę, Šala - senukas - nepagarbi). Putinas, senas Nazarbajevo bičiulis, simboliškai parėmė Tokajevą atsiųsdamas pajėgas.

                Ar Tokajevas, gana charizmatiškas žmogus be aiškaus valdžios instinkto ir didelio užnugario sugebės išlaikyti valdžią? Ar jis taps nauju Nazarbajevu? Ar pasiduos nacionalistiniam spaudimui? Koks bus naujas galios balansas? Atsakymai į šiuos klausimus gali būti trivialūs (klanai persidalins, keli oligarchai praras valdžią, ekonomikoje kompanijos pakeis savininkus) arba svarbūs visam regionui ir pasauliui (silpnas Tokajevas turi remtis rusakalbių teises ginančiu Putinu ir šalis rengiama naujai okupacijai).

                ŽUZŲ NACIONALIZMAS

                Kazachstanas yra didžiulė šalis (priminsiu - 19 milijonų žmonių gyvena visos Europos dydžio teritorijoje). Tačiau visi kazachai kalba labai panašia tiurkiška kalba - mat spaudžiami kiniškos kilmės genčių kazachai susivienijo šiai kovai ir tapo nacija, nors gentiniai skirtumai matomi tiesiog plika akimi. Kinija yra pagrindinis istorinis kazachų priešas - pasipriešinimas jiems sukūrė šalį, giminingų kazachams uigūrų spaudimas iki šiol yra didžiulis nutylimas kazachų skaudulys. Palyginti sklandus carinės Rusijos (vėliau komunistų) atėjimas į regioną vietinių visada buvo matomas per Kinijos prizmę - geriau neskaitlingi ir gana liberalūs rusai negu kinai.

                Kova prieš Kiniją, o vėliau Rusijos įtaka subūrė tris genčių sąjungas - žuzus. Pietuose (Almaty. Šymkentas) yra etninės Seniausiojo žuzo žemės. Seniausieji yra sėslesni, yra artimesni uzbekams ir užsiėmė žemdirbyste, yra lengviau sukalbami negu klajokliai ir rusai juos rinkosi valdyti kitiems, išpopuliarinę beveik Indijos kastas primenantį mitą. Iš jų kilę ir NN ir dabartinis Kazachstano vadovas. Bekraštėse šiaurės ir vidurio stepėse klajoja (bei kasyklose dirba) Vidurinys žuzas - klajokliai, gyvulių augintojai, etniškai artimesni mongolams ir jakutams.

                Jaunesnysis žuzas gyvena Vakaruose, yra istoriškai karingiausi ir etniškai turi sąsajų su kitomis Kaspijos jūros baseino kultūromis - pirmiausia azerais. Kaip tik jų etninėse žemėse yra absoluuti dauguma Kazachstano naftos išteklių. Jie turi stipriausią nepasitenkinimą esama padėtimi - "mes atkovojom Kaspiją vieni savo kraujo sąskaita (jaunųjų yra mažiausiai, mažiau nei pusantro milijono) - o dabar visi pinigai patenka korumpuotam kitų klanų elitui.

                Nenuostabu, kad didžiausi (taikūs) protestai vyksta Mangistau srityje, kur daugiausiai vakariečių. Jei jų vadovai palaiko protestus (vakariečiai taip pat neproporcingai daug tarp karinių specialybių) ir nepalaiko Tokajevo - Kazachstano laukia daug sukrėtimų, kai kurie opozicijos lyderiai (kurių dauguma buvo būtent iš vakariečių) kalbėdavo apie naftos urtingi atsiskyrimą. Vėlgi - tai gali būti trivialūs (įvyks didžiulis pinigų perskirstymas) arba esminiai pasikeitimai (keisis Kazachstabno statusas arba net dalis mėgins atsiskirti). Šiaip, prieš dešimt metų, asmeniniuose pokalbiuose vakariečiai mėgdavo sakyti "Nebus Nazarbajevo - mes atsiim kas mums priklauso (o rusams teks išeiti)". Panašu, kad tas procesas prasidėjo, nesvarbu, kad pradžioje dėl kainų.

                BEGENČIAI ŽANAOZENO BOLAŠAKAI. Žanaozene ne atsitiktinai prasideda jau antras sukilimas (pirmas vyko 2011, esu ten vėliau lankesis). Po SSRS žlugimo kazachai iš kitų sąjungos respublikų reemigravo į Kazachstaną ir šalis juos apgyvendino ten, kur reikėjo darbo jėgos - šalie Kazmunaigaz telkinių. Šie reemigrantai (vadinami Bolašakai) neturi stiprių giminystės ryšių arba juos yra nutraukę ir iš esmės niekaip nedalyvauja sukaupto bendrojo gėrio dalybose (vadinasi yra nepaveikiami ir neturi ką prarasti).

                Dauguma jų dirba ne prestižinėje Kazmunaigaz, kurios darbo sąlygos yra pakenčiamos, bet privačių Kazmunai subkontraktorių kompanijose ir iš esmės yra laikomi žemiausia gyvąja masė, sunkiai formuluojanti savo reikalavimus ir neturinti kaip juos išreikšti. 2011 metais po Kalėdų įvykęs protestas buvo paskandintas kraujyje, po to sekė didelės pastangos gerinti padėtį. Tačiau šįsyk greitai persimetė į Mangistau provincijos sostinę - vakariečių gyvenamą Kaspijos jūros skalaujamą Aktau ir, pirmiausia į Almatą, kur masiniai neramumai greit virto ir į politinius reikalavimus, kuriuos skanduoja daugiausia jauni kazachai ir rusai, ir į marodieriavimą - kuriuo dažniausiai užsiima vidurinio amžiaus už gentinės sistemos ribų gentims nepriklausantys (arba priklausantys neatstovaujamoms gentims, tarkim uigūrams) vyrai, dirbantys didžiuliame Almatos turguje.

                Nazarbajevo sukurta gentinės sistema įtraukia ir aprūpina tikrai ne visus kazachus. Tie, kas naudojasi jos vaisiais turi socialinį saugumą, susiranda darbą, gali lengvai studijuoti ir iš esmės gyvena geriau negu beveik visi kaimynai (įskaitant ir rusus). Tačiau kiek yra politinėje sistemoje neatstovaujamų (arba labai silpnai atstovaujamų) žmonių - niekas negali pasakyti. Mažiausiai kalbama apie du milijonus žmonių, daugiausiai - apie penkis milijonus - ketvirtį visos Kazachstano populiacijos. Prasidėjus neramumams juos suvaldyti yra labai sunku - juoba, kad Kazachstanas net palyginti su Baltarusija nėra labai saugumiečių valdoma ar militarizuota valstybė, o jos pajėgų parengimas laikomas silpnu. Tarp gentyse neatstovaujamų žmonių savo atspirtį randa ir ekstremalios ideologijos - pradedant komunizmu, baigiant vahabitizmu.

                Kol kas tiek, jei turėsiu laiko parašysiu daugiau.

                Comment


                  Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                  Tai kaip vakar ir sakiau (dar prieš Tokajevo prašymą) - labai tikėtinas variantas kaip Sirijoje, kai Asadas išreiškė pageidavimą. Taip ir įvyko.

                  Ir žiūrint iš tarptautinės teisės pusės... Sunku ką pasakyti dėl legalumo, kai yra oficialios valdžios prašymas. Įdomu, kokia yra praktika vertinant teisiškai tokius dalykus.
                  .
                  Nėra čia jokių teisinių pusių. Beveik visų šalių konstitucijose yra parašyta, kad aukščiausia valdžia priklauso tautai ir kai diktatoriai užgrobia šalį, nebelieka jokios teisės, dėl to kai Lukašenka su Putleriu pasirašinėja kažkokius integracijos dokumentus - tarptautinės teisės požiūriu jie yra beverčiai. Bet klausimas buvo ne apie teisę, o kaip tu pats vertini, kad Rusija yra tapusi pagrindine diktatorių gelbėjimo šalimi. Kai diktatoriai užgrobia šalį - jų atsikratyti žmonėms būna labai sunku, bet kai įsikiša Putinas, tai tampa beveik neįmanoma. Tai kaip tu tai vertini, kad Rusija ne tik kad yra su supuvusia autokratine/oligarchine valdymo sistema, bet ją dar per prievartą kitiems grūda?

                  Comment


                    Parašė gerietis Rodyti pranešimą
                    Yra mažumos, ir yra rusų imperialistai - du dideli skirtumai. Nežinau kaip ten pasaulinė bendruomenė, man suprantamas RF kaimynų kreivas požiūris į tos tautos atstovus.
                    Eiliniai gyventojai, gyvenantys paprastų žmonių gyvenimuis, einantys į darbus, auginantys vaikus - imperialistai. Wow.

                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                    Nėra čia jokių teisinių pusių. Beveik visų šalių konstitucijose yra parašyta, kad aukščiausia valdžia priklauso tautai ir kai diktatoriai užgrobia šalį, nebelieka jokios teisės, dėl to kai Lukašenka su Putleriu pasirašinėja kažkokius integracijos dokumentus - tarptautinės teisės požiūriu jie yra beverčiai. Bet klausimas buvo ne apie teisę, o kaip tu pats vertini, kad Rusija yra tapusi pagrindine diktatorių gelbėjimo šalimi. Kai diktatoriai užgrobia šalį - jų atsikratyti žmonėms būna labai sunku, bet kai įsikiša Putinas, tai tampa beveik neįmanoma. Tai kaip tu tai vertini, kad Rusija ne tik kad yra su supuvusia autokratine/oligarchine valdymo sistema, bet ją dar per prievartą kitiems grūda?
                    Kaip aš vertinu, čia nėra svarbu, svarbiau yra šių dalykų teisinis vertinimas. Nes pasaulyje tai kažką lemia, o ne kažkokio Tomizmo nuomonė.

                    O pats vertinu aišku, blogai. Putinas dabar jau stipriai užsisėdėjo ir tie kadencijų ilginimai, valdžios įsikibimas jau nuo 3 kadencijos atrodo nederamai. Apie Lukašenką visai kalbos nėra. Kazachstano situacijos gal taip gerai nežinau, Tokajevas atrodo gana naujas veidas politikoje, bet jeigu jis yra marionetė "atseit pasitraukusio" Nazarbajevo rankose, analogiškai kaip buvo su Medvedevu Rusijoje - tada tokio aišku kad nereikia.

                    Valdžia turi keistis skaidriais rinkimais.

                    Bet toks pastebėjimas - tais trumpais demokratiškos Rusijos (Jelcino) laikais, įvyko Padniestrė, Abchazija, P. Osetija, Čečėnija ir dar keli dalykai. Demokratiškumas pats savaime nuo tokių dalykų negelbėja. Čia ne tą turiu omenyje, kad demokratija blogai - be abejo, gerai. Bet tiesiog tai, kad savaime ji nereiškia ambicijų ir įtakos atsisakymo. Rusijos demokratai, Putino opozicija, bet vienas atsisakytų Krymo? Išformuotų EAS?
                    Paskutinis taisė Tomizmas; 2022.01.06, 19:48.
                    Snowflakes will attack U <3

                    Comment


                      Realybė šiaip matyt yra biškiuką liūdnesnė. Kazachai nėra pilnai susiformavusi ir subrendusi tauta pagal šiuolaikinį supratimą. Tai parodo ir jų kibimasis į SSRS, kai jau buvo aišku, kad SSRS galutinai žlugo 1991 vasarą. Tai reiškia, kad Kazakstanas yra ir visada bus Rusijos vasalinė valstybė, kur Kremlius faktiškai laikys tik jam palankius žmones be realios opozicijos. Ir visiškai nesvarbu, ar prezidentu bus Putinas ar iš kalėjimo išėjęs Navalnas ar dar kas nors. Tiesiog nėra pilnavertės tautos, kuri galėtų turėti tautinę savimonę ir kažko norėti. Panašiai, kaip ir Baltarusija, beje.
                      Dujų kainos stabilizuotos, taikdariai įvesti, tvarka jau atstatyta. Tuo viskas ir baigėsi.
                      Paskutinis taisė John; 2022.01.06, 19:33.

                      Comment


                        Įdiomios tarptautinės teisės interpretacijos sėdint kažkur kumštukus sugniaužus, nes koks gi tas pasaulis neteisingas. Kiekvienoje konstitucijoje aiškiai, kitą kart nelabai aiškiai, parašyta kaip tauta bus atstovaujama, nes bent kiek mąstantis supranta, kad tautos nesušauksi į turgaus aikštę, kad nuspręst vienokius ar kitokius klausimus. Iškylą klausimas kiek neteisėtas tada yra Putleris, kuriam skambina, o ir jis pats skambina JAV, Kinijos, Vokietijos lyderiams ir tariasi, koliojasi tarpusavyje. Kaip ir neteko girdėt, kad Baltarusijos ir Rusijos sąjungos sutartis būtų įvardinta kaip visiškas teisinis niekalas. Gal kokiam Laurinavičiui ir neatrodo teisiška, bet čia vėlgi apie kumštukus sugniaužtus.
                        Show must go von!

                        Comment


                          Pagaliau radau patikimą info., kad ir galvą farui jie nupjovė.

                          Comment


                            Parašė John Rodyti pranešimą
                            Realybė šiaip matyt yra biškiuką liūdnesnė. Kazachai nėra pilnai susiformavusi ir subrendusi tauta pagal šiuolaikinį supratimą. Tai parodo ir jų kibimasis į SSRS, kai jau buvo aišku, kad SSRS galutinai žlugo 1991 vasarą. Tai reiškia, kad Kazakstanas yra ir visada bus Rusijos vasalinė valstybė, kur Kremlius faktiškai laikys tik jam palankius žmones be realios opozicijos. Ir visiškai nesvarbu, ar prezidentu bus Putinas ar iš kalėjimo išėjęs Navalnas ar dar kas nors. Tiesiog nėra pilnavertės tautos, kuri galėtų turėti tautinę savimonę ir kažko norėti. Panašiai, kaip ir Baltarusija, beje.
                            Dujų kainos stabilizuotos, taikdariai įvesti, tvarka jau atstatyta. Tuo viskas ir baigėsi.
                            Na, dėl kazachų tautinės savimonės nebuvimo nesutikčiau. Ypač dabar, kai kazachai iš mažumos tapo dauguma savo valstybėje (jau beveik 70%) ir kazachų kalba ir kultūra jau užima Kazachstane dominuojančias pozicijas, vietoj ilgą laiką dominavusios rusų kalbos. Ji yra susiformavusi. Kazachai, kaip ir dauguma kipčiakų atšakos tiurkų, realiai yra Aukso Ordos palikuonys ir jų etnogenezė ateina iš ten. Valstybingumą jie turėjo dar iki rusams ateinant (kaip tiurkų kipčiakų genčių mozaika - Aukso Orda, kaip besiformuojanti kazachų tauta - Kazachų chanatas, kuris nelabai skyrėsi nuo dabartinio Kazachstano)
                            Paskutinis taisė Tomizmas; 2022.01.06, 19:45.
                            Snowflakes will attack U <3

                            Comment


                              Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                              Eiliniai gyventojai, gyvenantys paprastų žmonių gyvenimuis, einantys į darbus, auginantys vaikus - imperialistai. Wow.
                              Kodėl ne? Pvz.: tokios vertybės buvo kiekvieno nacio pareiga.

                              Comment


                                Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                                Na, dėl kazachų tautinės savimonės nebuvimo nesutikčiau. Ypač dabar, kai kazachai iš mažumos tapo dauguma savo valstybėje (jau beveik 70%) ir kazachų kalba ir kultūra jau užima Kazachstane dominuojančias pozicijas, vietoj ilgą laiką dominavusios rusų kalbos. Ji yra susiformavusi. Kazachai, kaip ir dauguma kipčiakų atšakos tiurkų, realiai yra Aukso Ordos palikuonys ir jų etnogenezė ateina iš ten. Valstybingumą jie turėjo dar iki rusams ateinant (kaip tiurkų kipčiakų genčių mozaika - Aukso Orda, kaip besiformuojanti kazachų tauta - Kazachų chanatas, kuris nelabai skyrėsi nuo dabartinio Kazachstano)
                                Dėl to ir sakau, kad pagal šiuolaikinį supratimą. Niekam tos ordos neįdomios. Benzo ir dujų kainos jiems rūpi. O jei ką, gaus lazdų ir baigsis (jau baigėsi) visi šou.
                                Paskutinis taisė John; 2022.01.06, 19:52.

                                Comment


                                  Parašė VNS Rodyti pranešimą
                                  Įdiomios tarptautinės teisės interpretacijos sėdint kažkur kumštukus sugniaužus,
                                  Taip filosofuojant, tai esminio skirtumo tarp Kim Jong Uno, Khamenei, Putino ir Romos popiežiaus kaip ir nėra.

                                  Comment


                                    Parašė Sula Rodyti pranešimą

                                    Taip filosofuojant, tai esminio skirtumo tarp Kim Jong Uno, Khamenei, Putino ir Romos popiežiaus kaip ir nėra.
                                    Kad vaizdžiau būtų dar ir Dartą Veiderį galėjai paminėt. Galima aišku filosofuot atsisėdus. Bet galima žiūrėt kaip realiai viskas vyksta. JAV jau pagrasino kazachų lyderiui tarptautine teise?
                                    Show must go von!

                                    Comment


                                      Parašė VNS Rodyti pranešimą

                                      Kad vaizdžiau būtų dar ir Dartą Veiderį galėjai paminėt. Galima aišku filosofuot atsisėdus. Bet galima žiūrėt kaip realiai viskas vyksta. JAV jau pagrasino kazachų lyderiui tarptautine teise?
                                      Ne.
                                      Kaip tik palaikė "konstitucines institucijas", kaip jūs ir pageidaujate.

                                      Comment


                                        Tai va tokia ir yra tarptautinė teisė. Toliau tik interpretacijos kiekvieno.
                                        Show must go von!

                                        Comment


                                          Bet rimtai, Vakarai labai tyliai reaguoja į šiuos įvykius (palyginimui - Ukrainos maidanui palaikymas buvo beveik žaibiškas). JAV nieko nesako, ES tik "išreiškė susirūpinimą (labai netikėta) ir kviečia abi puses neeskaluoti agresijos". Protestuotojams išreiškė paramą Graikijos komunistų partija

                                          Turkija išreiškė solidarumą su Tokajevu (vis dėlto, dėl Turkijos klydau - kažkodėl maniau, kad prorusiškos krypties politikai tiurkų šalyse Turkijai yra nepageidautini). Tiurkų tautų organizacija sako, kad "reikia taikiai viską išspręsti ir atstatyti ramybę ir tvarką".

                                          Kinija sako, kad tai Kazachstano vidaus reikalas, ir tikisi greito "tvarkos atstatymo".

                                          Jungtinės Tautos irgi - "reikia laikytis tvarkos, neeskaluoti agresijos, galima protestuoti, bet tik taikiai".
                                          Paskutinis taisė Tomizmas; 2022.01.06, 23:23.
                                          Snowflakes will attack U <3

                                          Comment

                                          Working...
                                          X