Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Dviguba pilietybė

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė sleader Rodyti pranešimą
    Dabartinis Lietuvos pilietis, kuris tarkim 10 metų gyvena kokioje Švedijoje, kuris balsuoja rinkimuose yra savas ir nepašalinis, todėl jo dalyvavimas rinkimuose yra ok. Bet vat jeigu jis už 1 mėn. tampa ir Švedijos piliečiu, tai jis jau tampa pašalinis, kurio dalyvavimas rinkimuose kažkaip žeidžia Lietuvoje gyvenantį bendrapilietį. O jeigu tas pats asmuo Švedijoje, dar +10 metų lieka Lietuvos piliečiu, visai nesvarbu, kad jis pačioje Lietuvoje gal kokius 5 metus nesilankė, jis ir toliau yra savas, kuris gali balsuoti ir dėl jo nesukame galvos?

    Man tai neverta dėmesio (arba mažai verta dėmėsio), nes tokie asmenys, kaip praktika rodo, tiesiog neina balsuoti ir nesikiša. Jeigu bendra nuomonė, kad užsienyje gyvenantys negali balsuoti, tai tada turėtume ir iš piliečių atimti teisę balsuoti, jeigu jie pvz. ilgiau nei 3 metus gyvena ne Lietuvoje, nes jie jau nebe savi.
    Iš šiaip, manau, kad išvykę piliečiai norėtų pasilikti pilietybę tikrai ne tik todėl, kad kas 4 ar 5 metus galėtų nueiti pastovėti eilėje prie urnos ir prabalsuoti.
    Šiuo atveju pats žmogus ir sprendžia, ar nori būti švedu ir atsisakyti LR pilietybės ar nori likti lietuviu, niekas juk jo neverčia atsisakyti LR paso, nei Švedija nei Lietuva.
    Flickr

    Comment


      Dėl aptariamų atvejų iš viso nesukčiau galvos. Daugelį labiau neramina hipotetinės situacijos, kai kažkokie "nesavi" masiškai gautų pilietybę ir bandytų įtakoti Lietuvos politinę situaciją. Aš tokių galimybių nelabai matau. Galėtų specialistai teisininkai ir politologai labiau išgvildenti ir išaiškinti tokius atvejus.
      Beje šiuo metu beveik pusė milijono piliečių, gyvenančių užsienyje, išsirenka vos vieną Seimo narį, net ir tai ne visą.
      Vietos rinkimuose jie nedalyvauja.
      Daugiaplitietiškumas galioja daugelyje Europos valstybių. Apie kažkokias didesnes problemas nebuvo girdėti.

      Comment


        Danijoje yra gera sąlyga, mokanti pilietiškumo:


        Does dual citizenship affect my right to vote in elections in Denmark?
        Dual citizenship does not affect your voting rights in Denmark. However, keep in mind that you will lose your right to vote in elections in Denmark when you have lived for 2 years outside Denmark – regardless of your citizenship status.
        https://www.danes.dk/en/key-issues/d...l-citizenship/

        Šiaip panagrinėjus kitų šalių dvigubos pilietybės niuansus, paaiškėja, kad įvairios šalys turi įvairių sąlygų, saugiklių ir t.t.
        Paskutinis taisė R.D.; 2019.05.13, 14:19.

        Comment


          Mano pažįstamas neseniai gavo UK pilietybę, nes nenorėjo rizikuoti tais visais brexit'ais ir t.t. Antra vertus jis neatsisakė ir LT pilietybės ir yra toks niuansas, kad kol pats nepraneši, kad turi kitą pilietybę - tol tu LT pilietybės ir neprarandi (nors lygtais norint išsiimti naują pasą jau gali kilti problemų). Jis nenori atsisakyti LT pilietybės, nes iš vienos pusės nori išvengti bet kokių rizikų dėl brexi'o, iš kitos pusės nenori prarasti LT pilietybės, nes dar nėra tvirtai apsisprendęs ir grįžti ar negrįžti. Be dvigubos pilietybės mes verčiam žmogų rinktis ką jis nori daryti čia ir dabar, bet galbūt tas pats žmogus po 5 metų jau norės grįžti ir kaip didžiausias stabdis gali būti tai, kad jis būdamas lietuvis neturės pilietybės, nes jau pats grįžimas yra rimtas iššūkis, kuriam reikia ryžtis, bet jeigu tas žingsnis dar bus apsunktintas tuo, kad žmogus neturės pilietybės - tai gali reikšti, kad jis tam tikrą laiką netgi legaliai dirbti Lietuvoje negalėtų ir tai labai stipriai atbaidytų žmones nuo grįžimo.

          Comment


            Parašė Lettered Rodyti pranešimą

            Ar tikrai gyvenimas ženkliai suprastėja? Ar turite omenyje ne techninius, bet psichologinius aspektus, kada vietiniai be paso nepriima kaip savo ir pan.?
            Pavojus yra nebūtinai tame, kad prijungs, vien turėjimas daug gyventojų su RF pilietybe daro prielaidas RF kišimuisi ar visokių neramumų kurstymui. Beto, tas gali įvykti kur kas greičiau, Putinas negyvens dar 50 metų.
            Štai turiu asmeninį pavyzdį.

            Turiu draugus, gyvenančius Švedijoje jau bene 20 metų, bet kurių ryšiai su Lietuva tikrai stiprūs - dažnai lanko šeimos narius, gimines, turi NT pajūryje kur grįžta atostogauti.

            Tai štai jie negalėjo susilaukti vaikų, gydytojai kaip ir pasakė kad žmonai pastoti tikimybė beveik nulinė. Nusprendė įsivaikinti. Švedijos įvaikinimo tarnyba dirba tik su Švedijos piliečiais. Abu įgijo Švedijos pilietybes, automatiškai prarado Lietuvos pilietybes. Kaip neretai būna - kol tvarkė dokumentus, žmona pastojo.

            Tai štai - istorijos moralas tame, kad Lietuva prarado net ne du, bet 3 piliečius, nes kūdikis taip pat be LT pilietybės.

            Tie mano draugai - aukštas pareigas užimantys, Švedijos finansų sektoriuje dirbantys žmonės, kurie planavo sulaukę pensijos grįžti gyventi į Lietuvą. Žinoma, kad jie jaučia nuoskaudą praradę pilietybę, ir tie dvasiniai ryšiai susilpnėjo ją prardus. Vrįžimas į Lietuvą taip pat ant klaustuko.

            Ir tokių ir panašių situacijų šiame globaliame pasaulyje yra tūkstančiai. Mano nuomone yra visiška kvailystė taip nutraukti valstybės santykius su jos piliečiais.
            If a lion could speak, we could not understand him.

            Comment


              Parašė R.D. Rodyti pranešimą
              Danijoje yra gera sąlyga, mokanti pilietiškumo:

              https://www.danes.dk/en/key-issues/d...l-citizenship/

              Šiaip panagrinėjus kitų šalių dvigubos pilietybės niuansus, paaiškėja, kad įvairios šalys turi įvairių sąlygų, saugiklių ir t.t.
              Kaip iš citatos suprantu, tai galioja ne tik turintiems dvigubą pilietybę, bet ir visiems piliečiams, kurie gyvena daugiau nei 2 metus užsienyje?

              Ką ir praeitam komentare sakiau, kad tas pasakymas jog nenorime jog užsienyje gyvenantys lietuviai priimtų kitos šalies pilietybę ir tada balsuotų rinkimuose yra visiškas formalus pateisinimų ieškojimas. Jeigu netinka, kad užsienyje daug metų gyvenantys balsuoja, tai jie turėtų neturėti teisės balsuoti ir dabar (t.y. turi būti pasisakoma už apribojimų atsiradima), o jeigu tinka, kad žmogus balsuoja, jeigu jis formaliai turi tik vieną pilietybę, tai nematau priežasčių, kodėl turi netikti, jeigu jis priimtų ir kitos šalies pilietybę, nes tai tas pats žmogus, tik formaliai kiek kitokiu statusu.

              Comment


                Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                Ir tokių ir panašių situacijų šiame globaliame pasaulyje yra tūkstančiai. Mano nuomone yra visiška kvailystė taip nutraukti valstybės santykius su jos piliečiais.
                Kaip tik kvailystė yra palaikyti globalizmą, emigruoti ir pritarti dvigubai pilietybei. O aš visada esu teisus.

                Comment


                  Vėl emocijos.
                  Niekas neatstumia po pasaulį išsibarsčiusius lietuvius. Ir sunku būtų rasti žmonės, kurie tyčia peiktų tokius ir tyčia nenorėtų įduoti jiems to paso, bet problema ne emociniam ryšyje, lietuvybėje, o teisiniam (juridiniam) įsispareigojime. Nei normaliai išspręndė jie tuos klausimus, nei ką ir per debatus puikiai matėsi, kai oponentai spaudė dėl detalių, praidėdavo emociniai pliūpsniai tipo:
                  mano babytė gyvena UK ir ji ten domisi Lietuvos politika labiau nei statistinis lietuvis arba kam priešinate žmones arba sudarysime sutartis ir karinė tarnybos klausimas bus išspręstas.
                  Maždaug nubalsuokite, o paskui derėsimes. Sorry, ne. Pirma aiškios sąlygos, paskui balsavimas.

                  Arba su ta karine tarnyba... visi puikiai suvokia, kad kokia nauda iš to, kad žmogus atitarnaus kokioje nors ES ar OECD šalyje ir jeigu jis bus tos šalies pilietis. Kas iš to Lietuvai. Kokia garantija, kad jis konflikto atveju bus čia? Kam šaliai savo šalies rezervistą išleisti kažkur į Lietuvą? Be to, jau nekalbant apie tai, kad kariuomenė tai ne tik ginklo laikymas, o daug kitų dalykų, loklainių veikmo aspektų, ko nesuvokia visokie "pasaulio lietvuviai".

                  Šiaip užbėgant už akių. Asmeniškai palaikau, kad lietuviai turėtų būti kažkaip surišti su savo gimtine. Neprieštarauju net dvigubai pilietybei, bet visiškai man neimponuoja tai, kad žmonės, daugelį metų gyvenantys užsienyje, jau praradę ryšius (taip, tokių pilna) turėtų lygiai tokias pats teises, kurie kažko bando daryti savo šalyje. Jeigu būtų apsibojimas rinkimų teisėje (Danijos pvz.), jeigu normaliai išspręstų karinės tarnybos klausimą (kas yra šiaip labai sudėtinga net teoriškai, nebent nesuvoki kaip funkcionuoja kariuomenė). Yra daug kitų problemų. Kas nors gal žiūrėjo debatus, kai pasakojo apie tai, kad pvz. iš Kaliningrado lietuviai, kurie turi dvigubą pilietybę (iki 90 išvažiavę), atvyko į Lietuva, ištarnavo čia ir grįžę buvo suimti Rusijoje, patys suvokiate kodėl. Tokio šūdniekio neišsprendėm, o čia...
                  Paskutinis taisė R.D.; 2019.05.13, 14:55.

                  Comment


                    Na, emocijos tai yra vieninteliai priešininkų argumentai, kaip kad Sašos - "išvažiavo iš Lietuvos, todėl yra išdavikai".

                    Dar aišku yra jau kiek pabodęs R.D. motyvas - "man niekas nepaaiškino, aš nieko nežinau, todėl dviguba pilietybė yra blogai"
                    If a lion could speak, we could not understand him.

                    Comment


                      Emocijos, emocijos ir emocijos. Pažiūrėk, sankauskai, debatus. Kaip apgailėtinai atrodo tie paverkimai, emociniai dalykėliai. Aš nepriešinu lietuvių, linkių jiems savo naujoje tėvynėje geriausios kloties. Pats turiu savo aplinkoje emigrantų.
                      Kaip Sinkevičiui nelabai kas galėjo atsakyti į argumentus, tai vis prasidėdavo visokie emociniai šudukai.

                      P.S. prisiminiau dar Vokietijos problemą su turkais. Renka Erdoganą, o gyvena Vokietijoje

                      „Dabar siūloma pakeisti12 straipsnį ir pasakyti, kad ES ir NATO piliečiai galės turėti dvigubą pilietybę, bet užmirštama, kad padarius tokią pataisą, mes turėsime daryti dar bent tris Konstitucijos pataisas. Dabar pagal Konstituciją Seimo nariu, Prezidentu gali būti renkamas tik tas asmuo, kuris nesusijęs priesaika kitai valstybei. Vadinasi, jei žmogus turi kitą pilietybę, jis negali būti renkamas Seimo nariu ar Prezidentu. Jei dviguba pilietybė taps paplitusiu reiškiniu, o taip ir bus, jau yra buvęs Europos žmogaus teisių teismo sprendimas, kai Moldova leido Rumunijos piliečiams turėti ir savo pilietybę, bet neleido jiems būti renkamiems į Moldovos parlamentą. Kilo byla, kurią Moldova pralošė, vadinasi, ir mes praloštume“, – kalbėjo jis. V. Sinkevičius siūlė pagalvoti ir apie tai, kokie asmenys sudarys Lietuvos rinkėjų korpusą po dvidešimt ar trisdešimt metų: „Kas rinks Lietuvos Respublikos Seimo narius, Prezidentą, valdžią, kuri priims sprendimus, lemiančius čia esančių žmonių gyvenimą, bet nedaro jokios įtakos tiems, kurie gyvena užsienyje? Jei mes turėsime tokį rinkėjų korpusą, kuriame didžiąją dalį ar pusę sudarys asmenys, turintys dvigubą pilietybę, jie galės rinkti mūsų Seimą, mūsų Prezidentą, bet Seimas leis įstatymus mums, čia gyvenantiems, o ne ten“. Trečias, V. Sinkevičiaus nuomone, svarbus argumentas – karinės tarnybos prievolė. „Konstitucijoje parašyta, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi atlikti karinę tarnybą įstatymų nustatyta tvarka, turi pareigą ginti savo tėvynę. Pažiūrėkime į Europos konvenciją dėl pilietybės. Asmuo, kuris yra kelių valstybių pilietis, atlieka karo tarnybą toje valstybėje, kurioje jis nuolat gyvena: jis neturi pareigos atlikti karo tarnybos toje valstybėje, kurios pilietis yra. Tad iš karto turime labai didelę grupę žmonių, kurie neatliks Konstitucijoje numatytos pareigos, nes ją atliks JAV, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, ten, kur norės. Nenoriu pasakyti, kad esu už ar prieš dvigubą pilietybę, bet noriu pasakyti, kad pasigendu diskusijoje konceptualių sprendimų matant visą kontekstą, ne tik emocijas“, – kalbėjo jis, vėliau pridurdamas, kad kiti galbūt norės dvigubos pilietybės tik tam, kad pasinaudotų ekonominiais to privalumais, pavyzdžiui, mokėtų mokesčius kitoje šalyje, bet, pašlijus sveikatai, gydytųsi Lietuvoje ir tai jau turėtų būti apmokoma iš Lietuvos biudžeto lėšų.
                      https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=80059953
                      Paskutinis taisė R.D.; 2019.05.13, 15:03.

                      Comment


                        Parašė R.D. Rodyti pranešimą
                        Emocijos, emocijos ir emocijos. Pažiūrėk, sankauskai, debatus. Kaip apgailėtinai atrodo tie paverkimai, emociniai dalykėliai. Aš nepriešinu lietuvių, linkių jiems savo naujoje tėvynėje geriausios kloties. Pats turiu savo aplinkoje emigrantų.
                        Kaip Sinkevičiui nelabai kas galėjo atsakyti į argumentus, tai vis prasidėdavo visokie emociniai šudukai.

                        P.S. prisiminiau dar Vokietijos problemą su turkais. Renka Erdoganą, o gyvena Vokietijoje
                        Taip - emocijos, emocijos, emocijos - TĖVYNĖS IŠDAVIKAI, NIEKAŠAI, PARSIDAVĖLIAI!!!
                        Konstruktyvių argumentų - nulis.
                        If a lion could speak, we could not understand him.

                        Comment


                          Va, vėl prasidėda. Visi mato tai, ką nori matyti.
                          Pasakiau ką nors apie parsidavėlius? Sakiau, kad neprieštarauju dvigubai pilietybei. Ne, pats pridėjai žodžius nuo savęs. Tipinis propagandistas, Diskusija su tokiu narcizu nulinė. Žiūrėjau debatus ir neturėjau griežtos pozicijos, bet kai prasidėjo visi tie fitimiti emociniai paverkimai... atsiprašau, ne.
                          Įdėjau Sinkevičiaus citatą, gali diskutuoti su juo (buvusiu Konstituciniu teismo teisėju).

                          Be to, ar šitam straipsnyje parašyti ne konstruktyvus argumentai?
                          https://www.lrt.lt/naujienos/lietuvo...-ta-pati-zmogu
                          Jeigu net "Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos" direktorius nežino, kaip viskas veiks, tai sankauskas žino.
                          Kalbama apie tarptautines sutartis, bet nei vien nesudaryta, o prašoma piliečių palaiminti dvigubą pilietybę. Puikios derybos...
                          Paskutinis taisė R.D.; 2019.05.13, 15:21.

                          Comment


                            Parašė R.D. Rodyti pranešimą

                            Įdėjau Sinkevičiaus citatą, gali diskutuoti su juo
                            „Dabar siūloma pakeisti12 straipsnį ir pasakyti, kad ES ir NATO piliečiai galės turėti dvigubą pilietybę, bet užmirštama, kad padarius tokią pataisą, mes turėsime daryti dar bent tris Konstitucijos pataisas. Dabar pagal Konstituciją Seimo nariu, Prezidentu gali būti renkamas tik tas asmuo, kuris nesusijęs priesaika kitai valstybei. Vadinasi, jei žmogus turi kitą pilietybę, jis negali būti renkamas Seimo nariu ar Prezidentu. Jei dviguba pilietybė taps paplitusiu reiškiniu, o taip ir bus, jau yra buvęs Europos žmogaus teisių teismo sprendimas, kai Moldova leido Rumunijos piliečiams turėti ir savo pilietybę, bet neleido jiems būti renkamiems į Moldovos parlamentą. Kilo byla, kurią Moldova pralošė, vadinasi, ir mes praloštume“, – kalbėjo jis. V. Sinkevičius siūlė pagalvoti ir apie tai, kokie asmenys sudarys Lietuvos rinkėjų korpusą po dvidešimt ar trisdešimt metų: „Kas rinks Lietuvos Respublikos Seimo narius, Prezidentą, valdžią, kuri priims sprendimus, lemiančius čia esančių žmonių gyvenimą, bet nedaro jokios įtakos tiems, kurie gyvena užsienyje? Jei mes turėsime tokį rinkėjų korpusą, kuriame didžiąją dalį ar pusę sudarys asmenys, turintys dvigubą pilietybę, jie galės rinkti mūsų Seimą, mūsų Prezidentą, bet Seimas leis įstatymus mums, čia gyvenantiems, o ne ten“. Trečias, V. Sinkevičiaus nuomone, svarbus argumentas – karinės tarnybos prievolė. „Konstitucijoje parašyta, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi atlikti karinę tarnybą įstatymų nustatyta tvarka, turi pareigą ginti savo tėvynę. Pažiūrėkime į Europos konvenciją dėl pilietybės. Asmuo, kuris yra kelių valstybių pilietis, atlieka karo tarnybą toje valstybėje, kurioje jis nuolat gyvena: jis neturi pareigos atlikti karo tarnybos toje valstybėje, kurios pilietis yra. Tad iš karto turime labai didelę grupę žmonių, kurie neatliks Konstitucijoje numatytos pareigos, nes ją atliks JAV, Didžiojoje Britanijoje, Norvegijoje, ten, kur norės. Nenoriu pasakyti, kad esu už ar prieš dvigubą pilietybę, bet noriu pasakyti, kad pasigendu diskusijoje konceptualių sprendimų matant visą kontekstą, ne tik emocijas“, – kalbėjo jis, vėliau pridurdamas, kad kiti galbūt norės dvigubos pilietybės tik tam, kad pasinaudotų ekonominiais to privalumais, pavyzdžiui, mokėtų mokesčius kitoje šalyje, bet, pašlijus sveikatai, gydytųsi Lietuvoje ir tai jau turėtų būti apmokoma iš Lietuvos biudžeto lėšų.


                            Visos šios potencialios problemos yra JAU DABAR. Jau dabar yra tūkstančiai piliečių su dvigubomis (Lietuvos ir kitos valstybės) pilietybėmis.

                            Nemanau, kad buvo kažkokkų problemų iki šiol. O jei jų bus ateityje, jos bus neišvengiamai, ar dabar būtume priėme šitas pataisas ar ne.
                            If a lion could speak, we could not understand him.

                            Comment


                              Parašė sleader Rodyti pranešimą
                              Dabartinis Lietuvos pilietis, kuris tarkim 10 metų gyvena kokioje Švedijoje, kuris balsuoja rinkimuose yra savas ir nepašalinis, todėl jo dalyvavimas rinkimuose yra ok. Bet vat jeigu jis už 1 mėn. tampa ir Švedijos piliečiu, tai jis jau tampa pašalinis, kurio dalyvavimas rinkimuose kažkaip žeidžia Lietuvoje gyvenantį bendrapilietį. O jeigu tas pats asmuo Švedijoje, dar +10 metų lieka Lietuvos piliečiu, visai nesvarbu, kad jis pačioje Lietuvoje gal kokius 5 metus nesilankė, jis ir toliau yra savas, kuris gali balsuoti ir dėl jo nesukame galvos?
                              Mano nuomone ir tas Švedijoje gyvenantis pilietis yra pašalinis. Norėčiau, kad galėtų balsuoti tik rezidentai. Dviguba pilietybė šiuo atveju tik didina balsuojančių nerezidentų kiekį. T.y. nebūtinai sekančią dieną po prieėmimo padidėtų tokių piliečių, bet ateityje tokių balsuotojų būtų daugiau nei neesant dvigubai pilietybei.

                              Jei viename biuletenyje bus pasiūlymas dėl dvigubos pilietybės ir įtraukimo į pirmą skirsnį, kad balsuoja tik rezidentai - turbūt balsuočiau už.

                              Nors ir labai nenoriu, kad "tinkamų" ir "netinkamų" šalių klausimas taptų politizuotu reikalu, sprendžiamu Seime. Geriau ir tai būtų apibrėžti Konstitucijoje.

                              Comment


                                Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                                Visos šios potencialios problemos yra JAU DABAR. Jau dabar yra tūkstančiai piliečių su dvigubomis (Lietuvos ir kitos valstybės) pilietybėmis.

                                Nemanau, kad buvo kažkokkų problemų iki šiol. O jei jų bus ateityje, jos bus neišvengiamai, ar dabar būtume priėme šitas pataisas ar ne.
                                Bus. Bet skirtingu kiekiu.

                                Comment


                                  Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                  Bus. Bet skirtingu kiekiu.
                                  Na tai kad nelabai.

                                  Ir vienu atveju trys pataisos, ir kitu.
                                  If a lion could speak, we could not understand him.

                                  Comment


                                    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                    Na tai kad nelabai.

                                    Ir vienu atveju trys pataisos, ir kitu.
                                    Turiu omenyje piliečių su kuriais yra šitos problemos.

                                    Comment


                                      Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                      Turiu omenyje piliečių su kuriais yra šitos problemos.
                                      Šitos problemos turės būti išspręstos įstatymiškai bet kokiu atveju. Nesvarbu ar tokių piliečių 10 ar 10 milijonų.
                                      If a lion could speak, we could not understand him.

                                      Comment


                                        Dar vienas įdomus dalykas. Nežinau, ar legalus. Emigrantų užsienyje gimę vaikai daugelyje šalių turi dvigubą pilietybę. LR pilietybę praranda, jei sulaukę pilnametystės pasirenka gimimo ar kitos šalies pilietybę.

                                        Comment


                                          Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                          Dar vienas įdomus dalykas. Nežinau, ar legalus. Emigrantų užsienyje gimę vaikai daugelyje šalių turi dvigubą pilietybę. LR pilietybę praranda, jei sulaukę pilnametystės pasirenka gimimo ar kitos šalies pilietybę.
                                          Nuo 2015 nebereikia rinktis.

                                          Tad šeimoje turiu 2 britus.
                                          If a lion could speak, we could not understand him.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X