Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvos demografija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Sula Rodyti pranešimą
    Vyrų vidutinė gyvenimo trukmė Lietuvoje 69,6 m. - tai yra 50% miršta iki to (ir jis ne kyla, o mažėja ). Tikėtina, kad neužilgo kels pensijinį iki 67 metų.
    Vidutinė ar mediana? Vidutinė labai iškreipiama užsilenkusių jaunystėje.

    Comment


      Parašė mantasm Rodyti pranešimą

      Vidutinė ar mediana? Vidutinė labai iškreipiama užsilenkusių jaunystėje.
      Statistikos agentūra skačiuoja vidutinę.

      Comment


        Parašė mantasm Rodyti pranešimą
        Be „lygio palaikymo“ NT pradės pigt, verslui teks konkuruot dėl mažesnio klientų kiekio ir dideli pseudomonopoliniai verslai trauksis. Vieniems visuomenėms sluoksniams nieko tokio, kitiems gali būti liūdnoka ar bent nepavyks augti be galo be krašto.
        Tai kad begalinis augimas yra paseinusi teorija kurią seniai metas pakeisti nes ji veda prie pasikartojančių krizių. Vakarų pasaulis po truputi pradeda tai suprasti.
        Parašė Galys Rodyti pranešimą
        Čia gal baikerių forumas, kad niekas nežada gyventi pensijoje?
        Kokioje pensijoje? Penksijinį amžių kelia greičiau nei aš senstu. Dabar pensijinis amžius yra puse metų aukštesnis nei vidutinis tikėtinas vyrų gyvenimo amžius.

        P.S. Pensijai kaupiu atskirai ir žadau gyventi iš savo santaupų/inveticijų.


        Comment


          Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą


          Kokioje pensijoje? Penksijinį amžių kelia greičiau nei aš senstu. Dabar pensijinis amžius yra puse metų aukštesnis nei vidutinis tikėtinas vyrų gyvenimo amžius.

          P.S. Pensijai kaupiu atskirai ir žadau gyventi iš savo santaupų/inveticijų.
          Na tai gal ir reikėjo pradėti nuo to, kad esate Joseph Cooper(tas vyrukas iš "interstellar", kuriam tarpgalaktinėse kelionėse laikas bėga greičiau)

          O jei rimtai, tai kai šnekate apie amžių - imate vidurkį, bet kai apie finansinę pagalvę, tai jau tik save. Ir čia imkite vidurkį, tada galbūt bus galima nuspėti, ką siūlys to meto pilitikai ir už ką balsuos rinkimuose vidurkiai.

          Comment


            Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
            Jeigu gyventojų natūraliai dėl žemo natūralaus prieaugio kažkiek lėtai pamažės, tai kas čia baisaus?
            Mes įžengiame į visiškai kitokią demografinę realybę nei kad buvo prieš tai. Skirtingai nei prieš tai buvęs gyventojų mažėjimas, dabartinis stipriai kirs per ekonomiką ir gyventojų ne "kažkiek lėtai pamažės", o mažės gan drastiškai. Kad tą suprasti visų pirma turime pažiūrėti į Lietuvos demografinę piramidę, o kad tą paaiškinti prireiks paklodės



            80-ąjame dešimtmetyje Lietuvoje buvo gimstamumo bumas, gimdavo po 50-60K vaikų, arba tris kartus daugiau, nei gimstama dabar. Tiems baby boomeriams šiuo metu yra 30-40 metų. Iki šiol Lietuvos gimstamumo rodikliai nebuvo labai prasti, maždaug vidutiniai lyginant su vakarų Europa, bet jie buvo vidutiniai ne dėl to, kad moterys gimdydavo panašų vaikų skaičių, o dėl to, kad tų moterų buvo daug daugiau. Dabar šitie baby boomeriai jau išeina iš aktyvios gimdymų stadijos ir į 'rinką' ateina gimę 90-aisiais ir 2000-aisiais, o jų yra dvigubai mažiau, dėl to nemaža grėsmė, kad gimstamumo rodikliai kris drastiškai ir tas mažėjimas jau matosi statistikoje, kurią galime padalinti į tris dalis:
            • 1990-ieji, gimstamumas mažėja dėl to, kad, kaip ir vakaruose, pradeda gimdyti mažiau
            • 2000 - ieji, nors gyventojų skaičius sparčiai mažėja, bet gimstamumas laikosi ganėtinai stabiliai dėl to, kad tai kompensuoja didesnis baby boomerių skaičius
            • 2020 - ieji, baby boomerių kartą pradeda keisti gimusieji po nepriklausomybės, kurių dvigubai mažiau.


            Dėl to jeigu prieš tai Lietuvos gyventojų skaičius pagrinde mažėjo dėl emigracijos, tai dabar jis pradės sparčiai mažėti dėl demografijos. O dabar apie antrą dalį 'kas čia baisaus'.

            Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
            kažkiek lėtai pamažės, tai kas čia baisaus? Iki kokių 2015 metų Lietuvos gyventojų skaičius sumažėjo ne šiek tiek, o gana drastiškai, visu milijonu. Ir kokia katastrofa dėl to įvyko? Lietuva su 2,8 mln gyvena visais ekonominiais rodikliais žymiai geriau, nei su 3,7 mln.
            Jau minėti baby boomeriai daugiausiai prisidėjo ir prie ekonomikos augimo. T.y. nors Lietuvoje gyventojų mažėjo milijonu, bet pagrinde jų mažėjo vaikų sąskaita ir tai labai gerai matosi, kad prie drastiško gyventojų skaičiaus mažėjimo, darbuotojų skaičius darbo rinkoje išliko gan stabilus (tūkstančiais):



            Jei sugįšim prie demografinės piramidės, tai pamatysim, kad į pensiją pradeda išeiti labai didelis kiekis žmonių, netgi didesnis, nei baby boomeriu (nes jų daug emigravo). Taigi realybė tokia, kad darbo jėgos sparčiai mažės, o pensininkų sparčiai daugės, o tai dvigubas kirtis ekonomikai, nes mažės darbuotojų kurie iš esmės ir vežą ekonomiką, mažės jų sumokamų mokesčių, o iš kitos pusės didės išlaidos pensininkams ir sveikatos apsaugai. Dėl to jeigu prieš tai Lietuvos ekonomika ganėtinai sparčiai augo, tai yra didelė grėsmė, kad mes dabar įžengsim į ilgą ekonominės stagnacijos stadiją. Dar blogiau: didėjantis vyresnio amžiaus gyventojų skaičius į valdžią rinks atitinkamus politikus, o tai reiškia didesnę grėsmę, kad sulauksim populistų, siūlančių didesnes pensijas ir nieko nesiūlančių kaip padaryti, kad pakelti ekonomiką, nes vidutiniam pensininkui daug įdomiau tie politikai, kurie žada jam pakelti pensiją, nei tie, kurie žada Lietuvoje pagerinti investicinę aplinką.

            Ką daryti? Visų pirma reikėtų neignotuori problemos, nes jei kuo labiau ją ignoruosim ir kuo vėliau pradėsim ieškosi sprendimo būdų - tuo sunkesni bus padariniai. Yra trys pagrindinės kryptis:
            1. Kiek įmanoma viską skaitmenizuoti, robotizuoti, įvedinėti dirbtinį intelektą. Tai turi būti vyriausybės prioritetas, prie kurio turi būti nuolat dirbama.
            2. Skatinti gimstamumą. Turintys 3 ir daugiau vaikų turi būti aktyviai skatinami, turi turėti visokių lengvatų, nemokamas maitinimas mokyklose, nemokamos vasaros stovyklos, daugiau atostogų darbe, didesnė pensija senatvėje ir t.t. Bet neturi būti einama per vaiko pinigų didinima, nes jeigu stipriai pakelsim vaiko pinigus, tai didesnis gimstamumas gali būti sukurstas asocialių šeimų, kurios masiškai pradės gimdyti vaikus, nes tai taps verslu ir pajamų šaltiniu alkoholiniams gėrimams nusipirkti. Bet net jeigu Lietuvoje išspręsim mažo gimstamumo problemą - prireiks minimum 20-ies metų, kad pasimatytų kažkokie rezultatai, nes tie vaikai ir užaugti turi.
            3. Imigracija. Kad ir kaip kas to nenorėtų, bet be imigracijos Lietuva tiesiog neišgyvens, be jos neišgyventojų jokia vakarų valstybė, kuriose demografinės problemos kur kas mažesnės. Bet mums reikia stengtis, kad ta imigracija būtų kuo kokybiškesnė, o tai reiškia, kad turim orientuotis ne į pigios darbo jėgos įsivežimą, o į aukštą pridėtinę vertę kuriančių žmonių pritraukimą, nes kuo tas imigrantas gaus didesnį atlyginimą - tuo mums mažiau imigrantų reikės kad bent kažkiek užkamšytumėm biudžeto skyles. Kartu tai turi būti jauni imigrantai, nes jauniems žmonėms daug lengviau integruotis ir išmokti kalbą, galiausiai jie eokonomikai naudingi bus ilgą laiką, ne taip, kaip jeigu atvyks 50-metis, kuris padirbs 15 metų ir po to išeis į pensiją. Kartu turi būti dirbama su integracija, o tai visų pirma yra visokių rusiakalbių mokyklų naikinimas ir perėjimas vien prie lietuvių kalba mokymosi mokyklose.

            Comment


              Tai reikia daugiau migracijos iš Vakarų (+mūsų emigrantai) ir Pietų. Žinoma, protinga politika, ir reikia atsižvelgti į neseną mūsų praeitį, kur buvo tikslingai naikinami intelektualesni sluoksniai.

              Iš Rytus galima priimti, bet jiems teks priimti tą faktą, kad čia kultūra kita, ir lietuviškai reikia mokėti, ir nežeminti Baltijos šalių, nes tokios mažos, nevertingos. Tik čia darbo labai daug, ypač žinant jau gyvenančių situaciją.

              Su gimstamumu. Kiekvienam amžiuje, mes Vakarai, turime problemų tokių, kad arodo pekla, neišlipsim, bet išlipam. Pvz. gali būti, kad gimstamumo ir šiaip daug problemų gali padėti spręsti dirbtinis intelektas ir ateityje kitos mums dar nežinomos priemonės.
              Paskutinis taisė PoDV; 2023.08.20, 15:07.

              Comment


                Parašė Galys Rodyti pranešimą

                Na tai gal ir reikėjo pradėti nuo to, kad esate Joseph Cooper(tas vyrukas iš "interstellar", kuriam tarpgalaktinėse kelionėse laikas bėga greičiau)

                O jei rimtai, tai kai šnekate apie amžių - imate vidurkį, bet kai apie finansinę pagalvę, tai jau tik save. Ir čia imkite vidurkį, tada galbūt bus galima nuspėti, ką siūlys to meto pilitikai ir už ką balsuos rinkimuose vidurkiai.
                Finansinę pagalvę kiekvienas turi ruoštis pats, o ne tik valstybine naudotis. Kiek kas ruošiasi aš nežinau ir vidurkio taip pat negaliu pasakyti.

                Na ir taip, techniškai nėra keliamas greičiau, bet tokiu tempu aš į pensiją išeisiu 120+ metų.

                Comment


                  Kassavaitinis straipsnis apie mirštančią Lietuvą. Paskutinis išjunkite šviesą.

                  https://www.delfi.lt/news/daily/lith...94789637&com=1


                  Bendrai straipsnyje pateikiama gera apžvalga dėl gimstamumo, kas yra esminė problema, tačiau dėl migracijos, kažkodėl mažinama į Lietuvą grįžtančių piliečių įtaką, sakant jog 'potencialas yra ribotas', nors procentaliai, išvykusių lietuvių skaičius vis dar nemažas nuo pasilikusių, todėl to potencialo apstu. Žinoma, tie kur patraukė į kokią Čikagą ar Londoną 2004 metais, iš jų tikėtis sugrįžimo sudėtinga, bet išvykusių prieš kokį dešimtmetį ir po mokslų/darbo, jau sugrįžusių į tėvynę (turiu ne viena, ne du, ne tris tokius pavyzdžius iš savo rato) jau dabar apstu, o galvojančių sugrįžti taipogi labai daug. Grįžtantys arba jau su šeimom, arba su finansine pagalve ir galintys sau leisti turėti vaikų.

                  Ir po galais, nustoti naudoti tą modeliavimą 2050 metams, jog LT gyvens 2,2 mln. gyventojų. Pagal kokias prielaidas prieita prie tokios išvados? Įskaičiuojant possovietinę migraciją? Įskaičiuojant migracijos skaičius po įstojimo į ES? Per 27 metus gyventojų skaičius sumažės beveik 700 tūkst?! Nebent karo atveju.
                  Paskutinis taisė Laure23; 2023.10.24, 10:13.

                  Comment


                    Kažkaip reikia liaudžiai įrodyt, kad turim išskėstom rankom priimti naujuosius bendrapiliečius.

                    Asmeniškai pažįstu ir atvejų kai grįžta jau suaugę emigravusiųjų vaikai gimę ne LT. Iš ankstesnės bangos. Nenustebsiu jei tokių bus reikšmingas kiekis ir tarp 2004ais emigravusiųjų vaikų.

                    Comment


                      Parašė Laure23 Rodyti pranešimą

                      Ir po galais, nustoti naudoti tą modeliavimą 2050 metams, jog LT gyvens 2,2 mln. gyventojų. Pagal kokias prielaidas prieita prie tokios išvados? Įskaičiuojant possovietinę migraciją? Įskaičiuojant migracijos skaičius po įstojimo į ES? Per 27 metus gyventojų skaičius sumažės beveik 700 tūkst?! Nebent karo atveju.
                      Nieko baisaus. 2015 m. prognozavo, kad 2025 m. Lietuvoje bus 2,5 mln., o 2050 m. - 1,8 mln. gyv.

                      Comment


                        Parašė Laure23 Rodyti pranešimą
                        Kassavaitinis straipsnis apie mirštančią Lietuvą. Paskutinis išjunkite šviesą.



                        Ir po galais, nustoti naudoti tą modeliavimą 2050 metams, jog LT gyvens 2,2 mln. gyventojų. Pagal kokias prielaidas prieita prie tokios išvados? Įskaičiuojant possovietinę migraciją? Įskaičiuojant migracijos skaičius po įstojimo į ES? Per 27 metus gyventojų skaičius sumažės beveik 700 tūkst?! Nebent karo atveju.
                        https://osp.stat.gov.lt/statistiniu-...cator=S3R336#/
                        Attached Files

                        Comment


                          Su ištrauka iš stat.gov spėju jog bandote pateisinti sumodeliuotą 2,2 mln. skaičių - OK. Imkime 2017-2019 metus, kadangi 2020-2022 m. iškreipti perteklinių mirčių nuo pandemijos.

                          -11253 (vidutinė natūrali kaita) * 27 (tiek liko metų iki 2050 m.) = -30381.

                          Planas prarasti, nuo dabartinių 2,867 mln. ir atėmus natūralios kaitos pokytį, dar grubiai 350 tūkst. per migraciją?


                          ​​​​​Jeigu kalbame apie gimstamumą, prie to ką viršuj paminėjo Eidvis - reikia skatinti lengvatų pritaikymą mamoms su mažamečiais ir darbo rinkoje. Jau valstybiniame sektoriuje (tikrai žinau jog VMI yra, bet galbūt ir kitur) yra padaryta taip, jog mamos su mažamečiais vaikais realiai dirba 0,8 arba 0,75 etato, tačiau gauną algą už pilną etatą. Tą reikia taikyti ir privačiame sektoriuje, kompensuojant dalį 'nuostolių' iš valstybės biudžeto. Taip skatinsi moteris grįžti į darbo rinką, kas yra esminė baimė planuojant vaikus jog tai iš esmės yra 'career killer' (ypač privačiame sektoriuje). Kaip ir buvo minima anksčiau, sprendimai dėl vaikų yra daugiau ne pinigų, tačiau laiko bei ateities karjeros problema.
                          Paskutinis taisė Laure23; 2023.10.24, 12:56.

                          Comment


                            Kaip tik tokiam projektėliui analizuoju vienos LT kaimiškos savivaldybės gyventojus. Stebina, kad trūksta reprodukcinio amžiaus moterų, t.y. vienai tokiai moterai tenka vos ne 1,5 vyro
                            It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                            Comment


                              Parašė Laure23 Rodyti pranešimą

                              Su ištrauka iš stat.gov spėju jog bandote pateisinti sumodeliuotą 2,2 mln. skaičių - OK. Imkime 2017-2019 metus, kadangi 2020-2022 m. iškreipti perteklinių mirčių nuo pandemijos.

                              -11253 (vidutinė natūrali kaita) * 27 (tiek liko metų iki 2050 m.) = -30381.

                              Planas prarasti, nuo dabartinių 2,867 mln., dar grubiai 350 tūkst. per migraciją?


                              ​​​​​
                              problema ne tik mirtingumas perteklinis, o ir gimstamumas, antra karo ir Lukašenkos klausimas, kad 2,2 nebus iki 2050 tykių, bet kad sumažęs ženkliai vis tiek yra tikimybė.

                              Comment


                                2023-10-09 | Gyventojų skaičius Lietuvoje
                                Išankstiniais duomenimis, 2023 m. spalio mėnesio pradžioje Lietuvoje gyveno 2 mln. 868 tūkst. nuolatinių gyventojų, t. y. 10,5 tūkst. daugiau negu šių metų pradžioje.
                                2023 m. rugsėjį, palyginti su 2022 m. rugsėju*:
                                • gimė 1 656 gyvi kūdikiai – 359 kūdikiais (17,8 proc.) mažiau;
                                • mirė 2 628 asmenys, arba 558 asmenimis (17,5 proc.) mažiau;
                                • susituokė 1 838 poros – 185 poromis (9,1 proc.) mažiau;
                                • išsituokė 459 poros, arba 69 poromis (13,1 proc.) mažiau;
                                • emigravo 5 tūkst. nuolatinių gyventojų – 3,3 tūkst. asmenų (2 kartais) daugiau;
                                • imigravo 6,8 tūkst. žmonių** – 1,1 tūkst. asmenų (14,3 proc.) mažiau.
                                2023 m. rugsėjį 26,7 proc. visų į Lietuvą imigravusių asmenų sudarė grįžę Lietuvos Respublikos piliečiai.
                                _____________
                                *Lyginami 2023 m. išankstiniai ir 2022 m. galutiniai duomenys.
                                **Karo pabėgėliai iš Ukrainos įtraukti į 2023 m. mėnesinę statistiką.


                                https://osp.stat.gov.lt/duomenu-bazes-naujienos

                                Comment


                                  O dar visai nesenai (prieš 7-8 metus) Lietuvoje su demografija buvo viskas labai neblogai. Gaila.

                                  Comment


                                    Mirė 17,5 % mažiau - dar porą metų ir lietuviai taps nemirtingi!

                                    Comment


                                      Yra šių metų 11-os mėn. statistika. Palyginus su ir taip siaubingais praėjusiais metais, šiemet gimimų skaičius krito dar 10%. Per visus šiuos metus gims viso labo apie 20 tūkst.

                                      Lietuvoje gimstamumo rodiklis yra mažiausias visoje Europoje. Prizinė pirma vieta, tik iš kito galo.

                                      Comment


                                        Parašė Savitarnos kasa Rodyti pranešimą
                                        Mirė 17,5 % mažiau - dar porą metų ir lietuviai taps nemirtingi!
                                        Galbūt gyvenimo trukmė pailgės bent statistiškai? Ypatingai vyrų gyvenimo trukmė gana tragiška.

                                        Comment


                                          Parašė Globalus Rodyti pranešimą
                                          Yra šių metų 11-os mėn. statistika. Palyginus su ir taip siaubingais praėjusiais metais, šiemet gimimų skaičius krito dar 10%. Per visus šiuos metus gims viso labo apie 20 tūkst.

                                          Lietuvoje gimstamumo rodiklis yra mažiausias visoje Europoje. Prizinė pirma vieta, tik iš kito galo.
                                          Rodiklis -vidutiniškas
                                          https://www.statista.com/statistics/...ean-countries/

                                          Comment

                                          Working...
                                          X