Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė PoDV Rodyti pranešimą

    Sakyčiau, truputį naujos sąlygos dabar, žmonės nebevengia kontaktų, žmonės tiki, kad čia jau viskas baigėsi, tai toks polinkis pergyventi yra, nors visada yra šioks toks nerimas dėl sekančios dienos. Jau kelios Balkanų šalys teigia išgyvenančios antrą bangą: Makedonija, Bulgarija, Serbija. Dar reiktų paminėti ir Izraelį, berods Graikiją.

    Kas dėl Latvijos ir Estijos, neesu linkęs jų lyginti, tai truputį kitokios šalys tiek gyventojų skaičiumi, tiek dalinai kultūriškai. Lietuva šiuo požiūriu pati už save
    Labiau, sakyčiau, čia veikia ne tikėjimas, kad viskas baigėsi, o, sakykime, tai, kad psichologiškai daugumos žmonių, ypač jaunimo, tiesiog pavargo nuo socialinio atsiribojimo (ta pripažino ir pats Veryga). Visgi kontaktų vengimas ir atsiribojimas netgi nuo draugų ir giminių daugeliui kainavo tikrai didelių pastangų, ir, tris mėnesius (kai kuriose šalyse ir keturis) prabuvę namie, žmonės paprasčiausiai neatlaikė.

    Be to, stebint statistiką, kurioje matosi, kad didžioji dauguma susirgusiųjų, jei nepriklauso rizikos grupei, visgi pasveiksta, jaunų žmonių noras grįžti prie normalaus gyvenimo ir normalaus, gyvo bendravimo jau galutinai persvėrė baimę užsikrėsti. Lietuva čia niekuo neišsikirtinė - tokia situacija yra visose šalyse, kur sušvelnintas karantinas.

    Visgi įdomu kita - tokios visiškai skirtingos karantino švelninimo pasekmės skirtingose valstybėse. Vienose šalyse, karantino švelninimas visiškai neturėjo jokios įtakos sergamumui, kitose susirgimų skaičius padidėjo, bet nestipriai, o dar kitose - pavyzdžiui, Iranas, Makedonija, Bulgarija, Izraelis - yra stiprus, eksponentinis augimas. Kažin kodėl toks skirtumas?
    Mačiau nuomonių, kad kai kuriose Balkanų šalyse sergamumo išaugimas yra ne dėl realiai taip stipriai padidėjusio sergančiųjų skaičius, o tiesiog dėl to, jog šalys pradėjo sparčiai didinti testavimo apimtis, tokiu būdu nustatant ir besimptomius nešiotojus, kurių anksčiau niekas paprasčiausiai netikrino. Iki šiol buvę itin maži skaičiai Balkanuose neparodo tikrosios sergamumo situacijos regione, nes testavo labai mažai žmonių.
    Pavyzdžiui, Izraelis dabar padidino testavimo apimtis iki ~15000 asmenų per dieną, kai anksčiau buvo testuojama 3-4 kartus mažiau žmonių. Tai tas teigiamų atvejų skaičius nuo atliktų testų skaičiaus - nuo 1 iki 2 proc. - iš esmės atitinka daugumos Europos šalių skaičių.
    Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
    Marsrutai.lt tinklaraštis!
    SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

    Comment


      Išsamiai apie Iraną. Kai kurios priežastys tinka ir kitoms šalims. Nepasitikėjimas valdžia (tai virsta reikalavimų nesilaikymu), per ankstyvas švelninimas, mažas testavimas, didelė populiacija.

      https://www.businessinsider.com/iran...esponse-2020-6

      Britanija gerai pasistūmėjo su testavimu (pakilo į 21 vietą pasaulyje) ir tai aiškiai matyti atvejų grafike. Iš pradžių didesnis atvejų nustatymas, o po to grafikas ima tolygiai leistis, nes testavimas kartu reiškia ir situacijos valdymą.

      Comment


        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

        Man stebint skaičius vis labiau ima atrodyti, kad Europai iš tikrųjų "pasisekė" (jeigu galima taip pasakyti) dėl to, kad kartu su Rytų Azija prasirgo anksčiau. Brazilija, JAV, Indija, Pakistanas, PAR - arba jau blogiau už Italiją (kuri tapo "situacijos blogumo" etalonu), arba artėjama prie to. Kai Europa grįžta jau prie normalaus gyvenimo.
        Na Brazilija, Indija, Pakistanas, PAR tai daug prasčiau tvarkosi ir dėl socialinių ir dėl ekonominių priežasčių. Realiai ten turbūt dar baisiau, jeigu testuotų tiek, kiek europiečiai. JAV dabar sava specifika, protestuose išplitimas yra nevaldomas ir netestuojamas. Europa matyt užsinešė ankščiau (visokios hug a chinese tourist day nepadėjo).

        Ar pasisekė klausimas yra labai priklausantis nuo to, kaip vystosi imunitetas. Jeigu gaunam tik trumpalaikį 4-6 savičių imunitetą tai būti pirmiems jokios naudos. Jeigu įmunitetas ilgalaikis ir stabdo tolesnį plitimą tai antra banga plis lėčiau net jei ir tik 5% populiacijos turi įmunitetą.

        Aš tai europoje blogumo etalonu laikyčiau ispaniją labiau nei Italiją. Ten užkrėčiamumas beveik dvigubai didesnis buvo. Nors pagal mirtingumą blogiausiai tvarkėsi Belgija.

        Comment


          JAV dabar sava specifika, protestuose išplitimas yra nevaldomas ir netestuojamas.
          Kas čia sugalvojo, kad protestuose virusas turėtų labai plisti? Tai lauko renginiai, kuriuose niekas nesiglėbesčiuoja

          Nors pagal mirtingumą blogiausiai tvarkėsi Belgija.
          Belgai kitaip skaičiavo - kruopščiai testavo visus mirusius.

          Comment


            Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
            Kas čia sugalvojo, kad protestuose virusas turėtų labai plisti? Tai lauko renginiai, kuriuose niekas nesiglėbesčiuoja


            Belgai kitaip skaičiavo - kruopščiai testavo visus mirusius.
            tai renginiai kuriuose žmonės sustoję vienas šalia kito rėkia ir spjaudosi. Protestuose plitimas bus tiek pat didelis kiek ir pvz koncertuose.

            Comment


              Šiandienos duomenys leidžia šiek tiek nusiraminti tiems, kas pamąstė apie antrąją bangą. Keturi atvejai, nors testų padarė virš 5000.
              Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
              Marsrutai.lt tinklaraštis!
              SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

              Comment


                COVID-19 išgyvenęs amerikietis sulaukė milijoninės sąskaitos už gydymą

                Viena jo gydymo intensyvios terapijos skyriuje diena kainavo 9736 JAV dolerius, beveik 409 tūkst. JAV dolerių kainavo palatos pavertimas steriliu kambariu 40-čiai dienų. Plaučių ventiliavimo aparato naudojimas 29 dienas kainavo 82 tūkst. JAV dolerių, o beveik 100 tūkst. JAV dolerių kainavo vos dvi gydymo dienos, kai jo gyvybei buvo kilęs pavojus.
                Apsidraudęs, tai pačiam mokėti nereikės, tačiau sumos vis tiek įspūdingos. Kitos išsivysčiusios šalys tą patį kažkaip pasiekia su gerokai mažesnėmis sąnaudomis .

                https://www.lrt.lt/naujienos/pasauly...box=1592164817

                Comment


                  Sunku palyginti kokios yra realios sąnaudos. Ligoninė turbūt privati, statyta privataus kapitalo ir vis dar mokanti bankui paskolą. Ir pacientas dengia tą kainą. Santariškės pastatytos už mūsų visų pinigus, bet sąskaitoje vargu ar būtų įtraukta pastato amortizacija.

                  JAV gydytojas turi milžinišką studijų skolą ir tas išpučia atlyginimus. Tiek gydytojo, tiek jo alma mater darbuotojų. Lietuvoje studijų kaštus dengiam visi draugiškai ir tas sąskaitoje irgi nesimato. Kaip ir vargani dėstytojų atlyginimai.

                  Comment


                    Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                    COVID-19 išgyvenęs amerikietis sulaukė milijoninės sąskaitos už gydymą

                    beveik 409 tūkst. JAV dolerių kainavo palatos pavertimas steriliu kambariu
                    Kodėl neįtraukta pačios ligoninės statybos kaina?

                    Comment


                      Visa sistema orientuota ne tiek į sveikatą, kiek į pelną, nes valstybės vaidmuo nedidelis.

                      6 Reasons Healthcare Is So Expensive in the U.S.

                      Now that the costs related to COVID-19 threaten to swamp both the healthcare system and government budgets, the time for change may be at hand.
                      Tokios nestandartinės situacijos kaip dabartinė pandemija gerai atskleidžia silpnas vietas - kas kiek kainuoja ir ar aukšta kaina koreliuoja su efektyvumu ir kokybe.
                      https://www.investopedia.com/article...pensive-us.asp

                      Kodėl neįtraukta pačios ligoninės statybos kaina?
                      Med. sektoriaus išlaidos lobizmui irgi neįtrauktos

                      Comment


                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                        COVID-19 išgyvenęs amerikietis sulaukė milijoninės sąskaitos už gydymą
                        Ten kainos yra tokios, nes realiai sumoka 1 iš 20 ir dažnu atveju (pasitarus su teisininku) tokias sąskaitas dažnai galima pasiūsti velniop nes jos net neteisėtos būna. Pas juos ten sistema tokia, kad ligoninės bando apipisti durnus klientus.

                        Medicininė skola yra #1 asmeninio bankoroto priežastis JAV.

                        Comment


                          Tiesa, blogesni rodikliai fiksuojami dėl įvežtinių ligos atvejų, kurių šalyje per praėjusią savaitę buvo aštuoni, nors nustatytuose kriterijuose nurodoma, kad jų turėtų būti ne daugiau nei penki.
                          Labai optimistinis iš piršto laužtas kriterijus, sugalvotas, kai kelionių nelabai buvo. Bus tų įvežtinių ir po 5 per dieną (ne per savaitę). Skrydžių daugėja, Lenkija atsidarė.

                          Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/lietuvosdiena/...jusi-15276927/

                          Comment


                            Bet dėl blogų priterijų jie karantino nepratesė (savo sprendimų nesilaiko, jei norit patrolint), tai kaip ir kriterijus neapgalvotas, bet ir nelabai į jį žiūrima.

                            Comment


                              Tiek daug visko turima, kad net nežinoma, kas ir kada gali būti naudinga.

                              Deksametazonas – koks tai vaistas, galintis išgelbėti užsikrėtusius COVID-19?

                              Antradienį Jungtinės Karalystės mokslininkai paskelbė, kad atrado pigų ir prieinamą gydymą COVID-19 pacientams. Mokslininkai teigia, kad šis gydymas gerokai sumažina mirtingumą nuo COVID-19.
                              Preparatas deksametazonas prie plaučių ventiliavimo aparatų prijungtų pacientų mirtingumą sumažino trečdaliu, o pacientų, kuriems reikalingas papildomas deguonis, – penktadaliu, informuoja news.sky.com.
                              Tas vaistas sukurtas dar 7-me dešimtmetyje.
                              Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/sveikata/sveika....d?id=84548045

                              Comment


                                Tik vienas atvejis iš 3000 testų. Šalies viduje situacija gera, dabar daugiausia dėmesio reikėtų skirti atvykstantiems, kurių vis daugės. Nuo birželio 1 d. iš viso 17 įvežtinių atvejų.

                                Naujų atvejų Lietuvoje kasdien vis mažiau: užfiksuoti 2 nauji užsikrėtimai koronavirusu

                                Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/sveikata/sveika....d?id=84550871

                                Comment


                                  Tai visai neblogai, netgi du židiniai, kilę po švenčių, neišplito. Įvežtinius, deja, sukontroliuoti sunkiau, nes vidaus ES sienų kontrolė liko tik oro uostuose ir jūrų uoste. Į Lenkiją jau autobusai važinėja netgi.
                                  Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
                                  Marsrutai.lt tinklaraštis!
                                  SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

                                  Comment


                                    Jei įvežtinių pavojingai padaugės, turbūt bus imtasi atitinkamų priemonių. Ir reikia tikėtis, kad tai bus atvykimo ribojimas iš konkrečių šalių, o ne pakartotinis karantinas visoje šalyje.

                                    Darbuotojai iš Ukrainos ir Baltarusijos gali atvykti lengviau

                                    Sveikatos apsaugos ministro atstovė Lina Bušinskaitė pranešė, kad pasibaigus karantinui darbuotojams iš trečiųjų šalių nebelieka privalomo nurodymo atvykus į Lietuvą izoliuotis 14-ai dienų, saviizoliacija bus rekomendacinio pobūdžio.

                                    Nepaisant to, ji sako, kad jei dėl šios rekomendacijos nepaisymo bus užkrėsti kiti žmonės, jos nesilaikiusiems gali grėsti teisinė atsakomybė.

                                    „Tad labai rekomenduotume atvykus į Lietuvą laikytis rekomendacijų, o ne skubėti iškart į darbus“, – pabrėžė ji.
                                    Galima įsivaizduoti, kaip atvykę dirbti klusniai 2 savaites sėdės užsidarę.

                                    Plačiau: https://www.vz.lt/verslo-valdymas/pe...#ixzz6PboCsn3e

                                    Comment


                                      Tik ne iš Baltarusijos. Ten pas juos problema padaryta ilgam.
                                      Snowflakes will attack U <3

                                      Comment


                                        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                                        Tik ne iš Baltarusijos. Ten pas juos problema padaryta ilgam.
                                        Iš kur važiuoja pigūs, iš ten ir leidžia. Na, jei dirbs lauke, gal ne taip pavoj8nga. Bet man irg8 nepatinka.
                                        ПТН ПНХ
                                        «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                                        Comment


                                          Parašė manometras Rodyti pranešimą

                                          Iš kur važiuoja pigūs, iš ten ir leidžia. Na, jei dirbs lauke, gal ne taip pavoj8nga. Bet man irg8 nepatinka.
                                          Bet logikos tai nulis. Iš Švedijos neleidžia, o iš Baltarusijos "palengvins", nors situacija vienodai bloga.

                                          Jeigu jau taip baisiai reikia laikinų darbuotojų, tai pas Erdoganą yra 3 milijonai pabėgėlių, tarp kurių daug kas manau pasirašytų padirbėti ES šalyje. Turkija kur kas geriau susitvarkiusi. Galima būtų sudaryti sutartį sezoniniams darbams tarkim. Bet tik jau ne iš židinio, kuriame bėda tikrai nesibaigs per artimiausius mėnesius.

                                          Beje, tokiais tempais, kaip daugėja užsikrėtusių Švedijoje ir Baltarusijoje, tai panašu kad abi šalys per 1 - 2 mėnesius įstos į 100 tūkst. "klubą", jeigu iki tol nieko nebus daroma. Į tą "klubą" jau rytoj ateis Bangladešas ir Kanada. O Brazilija jau greit bus antra milijonininke...
                                          Paskutinis taisė Tomizmas; 2020.06.18, 00:33.
                                          Snowflakes will attack U <3

                                          Comment

                                          Working...
                                          X