Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Koronavirusas (COVID-19)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    O Artimųjų Rytų naftos šalyse panašu kad labai gerai daromas testavimas, dėl to atvejų atrodo daug, bet mirčių pagal tokius skaičius yra gana mažai. Turtingiausios pasaulio šalys, neko keisto. Matyt, ir medicina superinio lygio.
    Turtingesnėse yra pakankamai imigrantų, tik kažin ar jie mato tą aukštą medicinos lygį. Be to, niekas netrukdo mirčių skaičiuoti taip kaip Rusijoje.

    Spain had 43,000 more deaths than usual during two peak Covid-19 months

    Mortality rates in Spain were 55% higher than usual between March 10 and May 10, the country’s top coronavirus health ministry official said Wednesday.
    Ispanai bando skaičiuoti, tačiau ne visas mirčių padidėjimas siejamas su COVID19. Ne visi ir buvo ištestuoti. Vieša paslaptis, kad pandemijos metu stringa kitų med. paslaugų teikimas ir patys žmonės vengia med. įstaigų. Bet tas dalykas sunkiai išvengiamas, nes būtent med. įstaigose gresia rimtas užsikrėtimo pavojus. Ir turintiems rimtų sveikatos problemų tas užsikrėtimas gali blogai baigtis. Čia lazda su dviem galais.
    https://edition.cnn.com/world/live-n...ntl/index.html

    Comment


      Pas estus situacija nevienareikšmiška. Šiandien 11 naujų atvejų, pas juos pastoviai šokinėja tarp kelių ir keliolikos susirgimų per dieną, kaip ir pas mus, tik estai trigubai mažiau testų padaro.
      Marsrutai.lt -viešojo transporto tvarkaraščiai
      Marsrutai.lt tinklaraštis!
      SVARBU! Pokyčiai Vilniaus viešajame transporte nuo liepos 1 dienos!

      Comment


        Parašė DeSadas Rodyti pranešimą

        Labai neblogas metodas... manau tiktu ir lietuvoje.. nustatyti kas kur ir kaip dar pries prasidedant didesniam plitimui.
        Idealu būtų, kad būtų galima atlikti tokius tyrimus kuo smulkesnei teritorijai, manau. Tada būtų galima geriau sužinoti apie vietovinį paplitimą ir galimus plitimo kelius.

        Comment


          Svarbiausia didesni miestai. Akivaizdu, kad virusas daugeliu atvejų pirmiausia patenka į juos, o tik paskui į mažesnes vietoves. Ir didesniame mieste daug geresnės plitimo galimybės. Tai valdant situaciją Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, likusiais miestais galima per daug nesirūpinti

          Comment


            Tai kad nelabai. Tiksliau, dideli miestai natūraliai yra pavojingesni.
            Bet gi turėjome Ukmergės, Nemenčinės židinius. Pirmas atvejis - Šiauliai.
            Žmonos tėviškėje kaime bene ketvirtadaliu padaugėjo žmonių - dauguma grįžo iš laikinos ar nuolatinės emigracijos. Ir jie gana aktyvus.

            Comment


              Šiaulių mieste iki šiol iš viso tėra 14 atvejų, Ukmergėje - rimčiau, bet miestas net nebuvo uždarytas. Židinį (ligoninę) uždarė ir situacija ėmė gerėti. Iš kur Nemenčinė gavo pirmąjį atvejį? Turbūt iš Vilniaus. Ir buvo gana greitai sutvarkyta, nes mažame mieste tai padaryti daug paprasčiau.
              Kai Italija pačioje pradžioje uždarė savo kelis Lombardijos miestelius, akivaizdu buvo, kad virusas atskrido į juos ne iš dangaus (ne tiesiogiai iš Kinijos), o per artimiausią didmiestį - Milaną. Lietuvoje nauji paūmėjimai galimi tik dėl atvykstančių iš užsienio. Ir jie daugiausia atvyks per didžiuosius miestus, o ne per Ukmergę, Kupiškį ar Radviliškį.
              Pvz., kur kovo pradžioje Lietuvoje buvo didžiausia tikimybė sutikti užsikrėtusį italą? Vilniuje. Kad pirmas atvejis nustatytas Šiauliuose, tai labiau atsitiktinumas. Ir tai visai nereiškia, kad tuo metu Vilniuje nebuvo užsikrėtusių.
              Paskutinis taisė senasnamas; 2020.05.28, 13:38.

              Comment


                Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                kur kovo pradžioje Lietuvoje buvo didžiausia tikimybė sutikti užsikrėtusį italą?
                Na, dar Kaune buvo didelė tikimybė per tas plačiai pagarsėjusias rungtynes (kurios nieko labai ir nepaveikė, nors pvz. Italijoje protrūkis panašu kad prasidėjo būtent nuo rungtynių).
                Snowflakes will attack U <3

                Comment


                  Varžybos vyko vasario gale . Bet nėra didelio skirtumo - bet kokiu atveju Kaunas vienas iš didžiųjų miestų ir rizika buvo. O dabar pagrindiniai židiniai yra būtent Vilniaus ir Kauno gydymo įstaigose.

                  Comment


                    Įdomus straipsnis kaip UK ėjo į karantiną. Moto: visuomenė įsitikinusi, kad politikai bijojo karantimo, nors mokslininkai siūlė. Faktiškai yra priešingai : vyriausybė įvesdama karantiną ėjo prieš mokslą Labai svarbu buvo tai, kad Italija kovo 9 dieną iš nevilties įvedė karantiną. Iki to jokia didelė Europos šalis bijojo įvesti ribojančias priemones: bijojo būti pirmieji įvedantys apribojimus ir gauti kritikos škvalą


                    The government’s failure to ban this year’s Cheltenham Festival is now widely seen as proof of its devil-may-care attitude, and yet SAGE told the government in February that the ‘risk to an individual from attending large events is generally no higher than in smaller events’ and that in ‘most larger events, such as sports matches, attendees will come into close contact with at most a handful of people, so the risk to attendees is low.’ It therefore concluded that the ‘direct impact of stopping large public gatherings on the population-level spread of the epidemic is low’.
                    ...
                    At some point in the middle of March, the UK abandoned the Swedish approach and adopted the Chinese approach. Why? What changed? Ferguson’s model certainly played a part, not least because it predicted that the NHS would not be able to cope with the coming onslaught. But two other things changed as well. Firstly, on 9 March, Italy became the first democratic country to introduce a national lockdown after making a hash of its lockdown in northern Italy. This moved the Overton Window and opened up a policy option that had previously been unthinkable.
                    Secondly, public opinion changed. Regardless of what SAGE thought of mass gatherings, there was widespread concern about events like the Cheltenham festival and the Champions League game in Liverpool going ahead.

                    ...
                    The founding myth of the lockdown is almost the opposite of the truth. Science did not triumph over politics on 23 March. It would be more accurate to say that the strategy which preceded the lockdown, unpopular though it now is, was based on science whereas the decision to go into lockdown was political.

                    https://thecritic.co.uk/the-lockdowns-founding-myth/

                    Comment


                      Žodžiu, dėl visokių beprasmiškų baimių laiku nedarė to, ką reikėjo daryti. Labai apgailėtina. Sumokėta pačia blogiausia kaina, kokia tik gali būti - žmonėmis.
                      Snowflakes will attack U <3

                      Comment


                        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                        Žodžiu, dėl visokių beprasmiškų baimių laiku nedarė to, ką reikėjo daryti. Labai apgailėtina. Sumokėta pačia blogiausia kaina, kokia tik gali būti - žmonėmis.
                        Nu. Nes teisingi sprendimai, kuriuos reikia priimti kritiškais momentais, visada yra aiškūs ir paprasti.

                        For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
                        H.L.Mencken
                        If a lion could speak, we could not understand him.

                        Comment


                          Kuo B. Johnsono požiūris į virusą skyrėsi nuo Trumpo arba Bolsonaro požiūrio? Niekuo. Pasikeitė nebent persirgus pačiam.

                          Kovo 15 d. dar vyko tūkstantinės bėgimo varžybos, kai daugelis šalių tokius renginius jau buvo uždraudusios. Sudėtinga priimti sprendimą uždrausti masinius renginius? Nes galima suklysti?

                          Did Bath Half Marathon help spread the coronavirus pandemic?


                          https://www.somersetlive.co.uk/news/...spread-4096014

                          Comment


                            Ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui ketvirtadienį užsiminus, kad galimos antrosios koronaviruso bangos metu elgtųsi kitaip, sureaguoti netruko ir Europos Parlamento (EP) narys, Tėvynės sąjungos atstovas Andrius Kubilius. Jo teigimu, premjeras atviru tekstu pripažino klaidą. A. Kubilius Delfi sakė, kad buvo galima tokio griežto karantino ir neįvesti, o pavyzdžio ieškoti kitų šalių praktikoje.
                            Kubilius, aišku, būtų įvedęs paties tinkamiausio griežtumo karantiną ir Lietuvą pavertęs Taivanu per kelias savaites

                            A. Kubilius kaip kitą pavyzdį pateikė Taivano pasirinktą kelią. Ši šalis uždarė tik šalies sienas, neskelbė karantino, tai reiškia, kad nebuvo uždarytos mokyklos, verslai. „Šalyje gyvena 24 milijonai gyventojų ir šiomis priemonėmis, patvirtintų ligos atvejų yra apie 500, mirusių – apie 10. Pasirodo, kad galima ir taip susitvarkyti. Turime vertinti savo Vyriausybės veiksmus atviromis akimis – ar tikrai buvo teisinga taip elgtis“, – teigė politikas.
                            Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=84400487

                            Comment


                              Paisžiūriu kartais švedišką spaudą, tai panašu, jog patys švedai jau vis garsiau kelia klausimus valdžiai

                              Švedijoje prieš savaitę vidutinis mirčių skaičius buvo kritęs iki 40 per dieną ir atrodė jau viskas eina geryn, bet mirčių vėl pradėjo daugėti ir šiuo metu septynių dienų vidurkis pakilo iki 60. Virusas lėtai bet visgi pasklido iš sostinės į regionus.

                              Mokyklų (išskyrus pradinių) ir universitetų atidarymas vis buvo atidėliojamas, dabar lygtais jau nuspręsta galutinai, jog mokymo įstaigos atsidarys birželio 15 dieną (buvo uždarytos nuo kovo 17 d.)

                              Tą pačią dieną danai su norvegais atidaro tarpusavio sienas turizmui, Švedija į šį susitarimą buvo mandagiai nepakviesta.

                              Comment


                                Švedija ko gero turi didoką nematomą išplitimą, nes testavimas nesiekia net kokios Čilės ar Peru lygio. Netgi britai, kurių valdžia kaltinama klaidomis, nulenkė grafiką, nors karantinas buvo gana pavėluotas ir ne ypač griežtas. Tačiau padidino testavimą ir situacija gerėja. Švedija nieko nedaro, tik teisinasi ir stebisi, kaip čia kitos šalys neįtraukia jos į tarpusavio kelionių susitarimus . Švedai neadekvačiai atrodo į tai reaguodami.

                                The decision by Denmark and Norway to exclude Sweden from an early Nordic “travel bubble” is a blow to Stockholm. The Swedish foreign minister, Ann Linde, said this week that such a move would be “a political decision” and not justifiable on health grounds.
                                https://www.theguardian.com/world/20...en-coronavirus

                                Comment


                                  Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                  Švedija ko gero turi didoką nematomą išplitimą, nes testavimas nesiekia net kokios Čilės ar Peru lygio.
                                  Iš jų skleidžiamos žinios, jų pradinis tikslas ir buvo per daug nesirūpinti kaip tas virusas plis, gal net kaip tik visiems prasirgti ir įgyti imunitetą. Tiesa, jų lyginimas su gripu, kad tai "tik 2 kartus mirtinesnė liga, o ne 10-20 kartų" truputį skamba kaip pseudomokslas. Bent jau šiuo metu.

                                  Comment


                                    Mokslininkai: naujasis koronavirusas atsirado ne Uhano turguje

                                    Pasak Uhano virusologijos instituto (WIV) ekspertų, pirmasis SARS-CoV-2 atvejis neatsirado „šlapiajame“ Uhano turguje („šlapieji“ turgūs – prekyvietės, kuriose pardavinėjama neapdorota mėsa ir gyvi gyvūnai). Tačiau šis turgus galėjo tapti superplatintoju, kuriame vienas žmogus išplatino virusą daugeliui kitų žmonių, portalui „Live Science“ pasakoja vienas JAV ekspertas. Nuo pirmųjų koronaviruso pandemijos dienų pranešimuose teigiama, kad SARS-CoV-2 (virusas, sukeliantis ligą COVID-19) iš gyvūnų į žmones peršoko Uhano Huanano turguje. Dabar WIV ekspertai viešai pareiškė, kad teorija buvo neteisinga ir virusas turėjo kilti kitur, teigiama „Wall Street Journal“ pranešime.
                                    Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/it/laboratorij...guje-15075052/

                                    Comment


                                      Parašė themanual Rodyti pranešimą
                                      Paisžiūriu kartais švedišką spaudą, tai panašu, jog patys švedai jau vis garsiau kelia klausimus valdžiai
                                      Švedijos opozicija reikalauja ištirti vyriausybės veiksmus per koronaviruso pandemiją.

                                      Net abejonių neturėjau, kad nepatogių klausimų dėl Švedijoje pasirinktos strategijos, šalies piliečiams tikrai kils. Nenustebčiau, jei nueitų iki teismų.
                                      Paskutinis taisė Tomizmas; 2020.05.29, 23:14.
                                      Snowflakes will attack U <3

                                      Comment


                                        Panašu, kad Europoje gerėjant situacijai tema darosi vis mažiau aktuali. Aišku, mūsų tas tiesiogiai gal ir nepalies, bet pasaulyje bendrai situacija blogėja ir augimo tempai greitėja. Pasiekti 6 milijonus užtruko rekordiškai greit - tik 9 dienos.

                                        4 šalys aplenkė Kiniją ir greit artėja prie 100 tūkstančių ribos - Čilė, Kanada, Meksika ir Saudo Arabija. Blogiausia situacija iš jų Meksikoje, beveik jau 10 tūkst. mirčių. Saudo Arabijoje su didžiuliu sergamumu tik įtartini 500+ mirčių.

                                        Brazilija peržengė pusę milijono ir rimtai pretenduoja į antrą valstybę su milijonu sergančių. Kasdien po 30k naujų atvejų. Beje, Brazilijoje didžiausias sergamumas šiauriniuose regionuose, prie pusiaujo, kas dar labiau verčia abejoti viruso sezoniškumu. Pagal mirtis jau greit bus antri po JAV, akivaizdžiai aplenks ir liūdnai pagarsėjusią Italiją. Brazilija vis labiau darosi panaši į rimčiausios katastrofos vietą.

                                        Su Indija vieną židinį vis ryškiau formuoja Pakistanas su Bangladešu, labai greiti augimo tempai, o Indija jau 7 vietoje ir aišku kad bus dar aukščiau. Ir panašu kad Afrika pradeda pagauti greitį - PAR jau 32k, Nigerija tuoj turės 10k ir auga vis greičiau.

                                        Na o Europoje blogiausiai yra Švedijoje ir Baltarusijoje, kreivė kaip nesileido, taip nesileidžia. Netikėta? Nelabai. Daug įtarimų kelia mažas Rusijoje mirusių kiekis, ar tai paaiškinama dideliu testų skaičiumi? 73k testų milijonui gyventojų, 20 vieta, o be mikrovalstybių gaunasi net 12, bet Rusijos mažas mirusių skaičius labai keistai išsiskiria ir neįtikinamai atrodo.
                                        Snowflakes will attack U <3

                                        Comment


                                          Iki kolektyvinio imuniteto laaabai toli, netgi ten, kur jis buvo kuriamas.

                                          https://www.nytimes.com/interactive/2020/05/28/upshot/coronavirus-herd-immunity.html?campaign_id=57&emc=edit_ne_20200528& instance_id=18896&nl=evening-briefing&regi_id=48279265&segment_id=29476&te=1&us er_id=7b1de2a15de6779983ba5ad7e1881b70



                                          Русский военный корабль, иди нахуй!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X