Parašė manometras
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
Lietuvių tautinė savimonė ir nacionalinis charakteris. Tautos susiformavimas
Collapse
X
-
- 1 patinka
-
Parašė mantasm Rodyti pranešimą
Tema ne apie kopijavimą, o juodumą.
Iš dalies taip, pigmento prieinamumas vienoj ar kitoj vietoj įtakoja spalvų paplitimą. Bet dažnai įvairiais kampais kaip buvo Romos imperijoje su purpurine. Pigmentas buvo retas, bet dėl savo retumo tapo statuso ženklu ir žūt būt gaudavo. Lietuvoje nebuvo problemų gaut juodalksnio žievės dideliais kiekiais. Bet kažkaip nebuvo labai populiari spalva rūbams.
Tos juodos spalvos nebuvo kažkaip absoliučiai vengiama, tik ji ir nedominavo.
O aš išsisėmiau, nebeturiu ką šia tema pasakyt.
Komentuoti:
-
Parašė manometras Rodyti pranešimąKopijuoti kaimynus žmonėms būdinga ir skųstis, kad kažkas kopijuoja svetimus, irgi būdinga. Nesu tikra, ar daug kas kopijavo anksčiau.
Parašė manometras Rodyti pranešimąKai ausdavo kiekvienas kaimas ar kiekviena troba savo medžiagas, tai dažydavo ne audinius, o siūlus, iš kurių paskui ausdavo. Jeigu dažoma augalais, tai gali būti lengviau prisirinkti dažams įvairių augalų po truputį negu daug vienodų augalų vienodiems dažams. Čia priklauso nuo vietovės, kokios medžiagos joje tinka dažų gamybai.
Komentuoti:
-
Bet rodos skundai dėl zalcburgiečių kopijavimo buvo dar prieš 19 amžių?
Kitas dalykas, kodėl būtinai juodą audinį reikėtų pirkti? Tas pats darbas austi savo ir po to dažyt vienaip ar kitaip.
Kai ausdavo kiekvienas kaimas ar kiekviena troba savo medžiagas, tai dažydavo ne audinius, o siūlus, iš kurių paskui ausdavo. Jeigu dažoma augalais, tai gali būti lengviau prisirinkti dažams įvairių augalų po truputį negu daug vienodų augalų vienodiems dažams. Čia priklauso nuo vietovės, kokios medžiagos joje tinka dažų gamybai.
Komentuoti:
-
Parašė Gator Rodyti pranešimą
Čia nukrypo tema biški, nes ne apie ryškią ir iššaukiančią kalbėjo, o kad nėra daugiau spalvų.
Kažkada skaičiavau striukes aplinkinių gatvėje, tai maždaug 18 iš 20 buvo juodos ir pilkos. Aš su paprasta šviesiai ruda - smėlio spalvos buvau labai "iššaukiantis ir ryškus", nors tai elementari pastelinė/žemės spalva.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Parašė manometras Rodyti pranešimą
Na, aš manau, kad kopijavo ne anksčiau kaip jau XIX amžiuje, t. y., kai jau turėjo pakankamai pinigų, kad tiesiog pirktųsi šilko ar milo audinius iš miestų, o ne ausdavosi iš savų avių vilnos ir lino, gaišdami savo laiką ir eikvodami energiją tam darbui.
Kitas dalykas, kodėl būtinai juodą audinį reikėtų pirkti? Tas pats darbas austi savo ir po to dažyt vienaip ar kitaip.
Komentuoti:
-
Taip. Bet esmė, kad ir tada buvo noro kopijuot tokią aprangą.
O šiaip Lietuvoj ne azijietiškas, ne afrikietiškas, o europietiškas stilius, nes visų marškiniai ir lininiai aprangos elementai buvo balti, vilnonių siūlų spalvos santūrios, išgaunamos iš Lietuvos augalų, o ne kiekvieno žmogaus vis kitos spalvos marškiniai (raudoni, mėlyni, salotiniai, mėlynai-žali, geltoni, blizgantys) ir prijuostės.Paskutinis taisė manometras; 2024.12.29, 12:24.
- 2 patinka
Komentuoti:
-
Parašė Sula Rodyti pranešimą
Jie buvo ilgus metus persekiojami liuteronai, todėl gal kažkiek įtakojo kuklesnį aprangos kodą.
Komentuoti:
-
Zalcburgiečiai man rodos buvo ne tiek miestiečiai, kiek kaimiečiai iš tų apylinkių.
Dėl aprangos turbūt sovietmetis buvo esminis lūžis. Bet istorijoje yra ir daugiau detalių.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Kas liečia vokiečius, tai manau, paaiškinimas paprastas: didžioji dalis jų yra protestantai, o pas protestantus idealumu laikomas kuklumas ir minimalizmas. Pas latvius ar estus apsilankius, net Lietuva pradeda atrodyti dar gana ryški. O pirmą kartą nuėjus į Ikea, spalvų trūkumas tiesiog šokiravo (Senukuose prekės pastebimai spalvingesnės). Taip, lietuviai neturi tokio minimalizmo kaip protestantai, ką rodo kalėdinės eglės, paminklai, bažnyčių puošyba. Bet palyginus su kitais katalikais - niūrumo daugoka.
Parašė Obi-Wan Kenobi Rodyti pranešimąMargumas būdingas Azijos ir Afrikos tautoms, taip pat slavų tautoms. Tiesiog jie taip supranta "grožį"
Tarp slavų tautų praktiškai nėra protestantų - visi arba katalikai, arba ortodoksai. Turbūt tai daug ką paaiškina.
Tendencija tokia, kad kur daugiau saulės ir šilčiau, ten ir ryškiau (su Afrika ir Azija). Bet pagal viską, daugiau ryškumo reikia šaltesnėse platumose, kad tą pusę metų, kai gamta niūri, kompensuotų tą niūrumą. Mažiau melancholijos, mažiau depresijos.Paskutinis taisė Tomizmas; 2024.12.27, 23:43.
- 2 patinka
Komentuoti:
-
Parašė Tomas Rodyti pranešimąVakarų Europoje, į kurią lygiuojamės, ryškia, iššaukiančia apranga paprastai bando išsiskirti visokie padugnės. Padoriai publikai tai tiesiog nepriimtina.
Kažkada skaičiavau striukes aplinkinių gatvėje, tai maždaug 18 iš 20 buvo juodos ir pilkos. Aš su paprasta šviesiai ruda - smėlio spalvos buvau labai "iššaukiantis ir ryškus", nors tai elementari pastelinė/žemės spalva.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Vakarų Europoje, į kurią lygiuojamės, ryškia, iššaukiančia apranga paprastai bando išsiskirti visokie padugnės. Padoriai publikai tai tiesiog nepriimtina.
Komentuoti:
-
Parašė manometras Rodyti pranešimą
Techniškai taip. Ir liuteronai vokiečiai miestiečiai turėjo santūrumo tradiciją. Bet juodą ar kitą vienspalvį audinį austi paprasčiau, kainuoja mažiau. Tamsus – praktiška, neišsišoki.
Bet man visuotinis lietuvių perėjimas prie visų juodų drabužių ir batų rudenį-žiemą asocijuojasi su sovietmečio praktiškumu: “jei juoda išsiteps, mažiau matysis”, arba su įpročiu slėptis, neišsiskirti, neatsiskleisti, arba daug negalvoti apie aprangą. Negalvoti daug apie išvaizdą ir aprangą mėgstu ir aš, bet juodai kasdien nesirengiu. Norėčiau žiemą matyt daugiau spalvų gatvėse.
Dėl aprangos turbūt sovietmetis buvo esminis lūžis. Bet istorijoje yra ir daugiau detalių.
Komentuoti:
-
Būtų buvę noro - būtų namuose audę nemargai. O minimi vokiečiai dar iš laikų prieš pramonės revoliucijos įsivažiavimą. Nors bet kokiu atveju fabrikuose gali ir margai gaminti jei rinkai reikia.
Bet man visuotinis lietuvių perėjimas prie visų juodų drabužių ir batų rudenį-žiemą asocijuojasi su sovietmečio praktiškumu: “jei juoda išsiteps, mažiau matysis”, arba su įpročiu slėptis, neišsiskirti, neatsiskleisti, arba daug negalvoti apie aprangą. Negalvoti daug apie išvaizdą ir aprangą mėgstu ir aš, bet juodai kasdien nesirengiu. Norėčiau žiemą matyt daugiau spalvų gatvėse.
- 3 patinka
Komentuoti:
-
Parašė manometras Rodyti pranešimąTas lietuvių tautinių drabužių margumas buvo namie austų audinių margumas. o vokiški juodi drabužiai buvo fabrikinio audimo.
Komentuoti:
-
Subtiliai parinktos spalvos gerai (pastatai ir apranga). Pigus margumynas - ne. Pilkų namų didžiausia problema - stringanti renovacija.
- 1 patinka
Komentuoti:
-
Tas lietuvių tautinių drabužių margumas buvo namie austų audinių margumas. o vokiški juodi drabužiai buvo fabrikinio audimo.
Komentuoti:
-
Man pagal mano skonį senieji lietuviški drabužiai atrodo ganėtinai margi. Aišku margumas irgi yra spektras. Vokiečiams gal ir juoda yra ganėtinai marga
Komentuoti:
-
Margumas būdingas Azijos ir Afrikos tautoms, taip pat slavų tautoms. Tiesiog jie taip supranta "grožį"
Komentuoti:
-
Dėl spalvų ir vokiečių, galima prisimint lietuvių santykį su po eilinio maro atkeltais zalcburgiečiais. Kai lietuvės pradėjo kopijuot jas ir rengtis juodais, ano meto inteligentija buvo nepatenkinta, kad lietuvaitės mergos margus rūbus keičia j juodus. Ir šiaip istoriškai žiūrint lietuvių apranga buvo ganėtinai marga. Dominavo sodresnės tamsesnės spalvos, nekislotnos sakykim, bet bendrai spalvų netrūko. Buvo naudojama ir žalia, ir raudona, ir mėlyna.
- 1 patinka
Komentuoti:
Komentuoti: