Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvių tautinė savimonė ir nacionalinis charakteris. Tautos susiformavimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Tiesiog turiu baimių dėl mentalitetų skirtumų, kurį galėjo lemti dar prieškarinis carinis atsilikimas, tik paskui dar labiau užstagnuotas sovietmečio.

    Praktiškai visas ES kaimynes gelbėjo, kad nors priklausė caro Rusijai, bet buvo šiokioj tokioj autonomijoje. Įstatymai kaip suprantu buvo laisvesni, nebebuvo baudžiavos. Žmonės galėjo išlaikyti didesnius skirtumus nuo rytų slavų tautų. Manau, kad tas noras lietuvius paverst rytų slavais mano akyse ir buvo didžiausias carų palikimas. Dėl šios priežasties carmečio esu netgi labiau linkęs nekęsti nei sovietmečiu, nes sovietmečiu bent jau susilyginom su kaimynais pagal išsivystimą, nors ir visi sumokėjom didelę kainą.

    Comment


      Na latviai ir estai, kaip tautos, yra grynai carinės Rusijos produktas. Suomija atiteko Rusijai su švediška diduomene, tvarka ir įstatymais ir tokia liko iki pat imperijos subyrėjimo (Manerheimas buvo švedas ir net nelabai kalbėjo suomiškai).

      Be lietuvių padidintu "dėmesiu" buvo apdovanoti latgaliai - tie patys kalbos, spaudos draudimai, o dar ir visa Latgala buvo prijungta prie slaviškos Vitebsko gubernijos. Latgaliai ir knygnešius turėjo, tik tie literatūrą tempė iš Suomijos.
      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

      Comment


        Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
        Bet kas keisčiausia - iš visų buvusių TSRS respublikų, Armėnija turėjo patį mažiausią rusų procentą.
        O armėnų diaspora iš viso labai plati - ir Rusijoje (politikoje, šou versle, visur - net Lavrovas armėnų kilkmės), ir Europoje, ir arabų šalyse, ir JAV (jau vien Kardashian ko verta )
        Gal čia Algio Ramanausko atrastas "Vidurio Lietuvos efektas", kai posovietinės nacijos, būdamos etnine dauguma, drąsiau perima rusiškos kultūros elementus ir girdint muzoną nežinai ar Kėdainiuose, ar Visagine randiesi...
        Tuo tarpu mišriuose rajonuose, skirtys tarp pvz. latvio, lietuvio ar ruso didesnės. Matyt kažkokie getizacijos požymiai. Tuo Ramanauskas subjektyviai paaiškina, žemesnį kokių latvių ar estų, ar lietuvių vilniečių polinkį perimti rusiškos kultūros elementus.

        Laikyčiau tai pasaulio keistenybe. Man pačiam tai tokios mintys dėl šio man neretai matomo efekto (nes po Kauną dažnai vaikštau pėsčiomis!!!), kad tarsi "norėjom atsiskirti nuo rusų, bet patys kažkokie kaip rusai...". Kažkokia apima neviltis, kad mes amžiams liksime posovietinė nacija, gal net tapsim kokia dalimi atkurtos SSRS 2.0, kai išemigruos kokie nors vakarietiškai mąstantys, ale lgbt'išnikai, liberalai ir tie, kurie norėtų 100% copy paste vokietijas, olandijas.
        Čia galiotų (turbūt dar labiau) ir tokioms etniškai gana purioms Armėnijai, gal Gruzijai, kai kuriems kitiems posovietiniams kraštams.

        P.S. Šį dalyką apie lietuvių savanorišką dalinį surusėjimą sužinojau iš Algio laidos "Greiti pietūs" per Žinių radiją. Atrodė, kaip "makes sense". Čia gal daugiau visokiems priemiesčiams ir miegamiesiemes rajonams galioja, nuobodžių mažesnių miestelių centrams.
        Paskutinis taisė PoDV; 2021.06.21, 23:06.

        Comment


          Parašė PoDV Rodyti pranešimą
          Kažkokia apima neviltis, kad mes amžiams liksime posovietinė nacija, gal net tapsim kokia dalimi atkurtos SSRS 2.0
          Nei liksim, nei tapsim. Viskas su Lietuva gerai, nueik į ekonomikos temą (dar ir pas psichologą matyt nepamaišytų).

          Comment


            Parašė digital Rodyti pranešimą
            Nei liksim, nei tapsim. Viskas su Lietuva gerai, nueik į ekonomikos temą (dar ir pas psichologą matyt nepamaišytų).
            Pamąsčiau apie tai ką parašiau, tai norėjau pridurti, kad tam momente būna kažkoks įvairaus stiprumo nevilties jausmas, o šiaip žiūriu į ateitį, ir manau galime daug, žingsnis po žingsnio

            Tiesa, gal ir įdomu būtų nueiti pas psichologą kada atrasiu laiko grynai tyrinėjant savo tautinę savimonę ir panašius dalykus.
            Paskutinis taisė PoDV; 2021.06.23, 18:37.

            Comment


              Labai įdomus straipsnis, racionaliai paaiškinantis anksčiau Lietuvoje paplitusį paprotį - artimiesiems ir giminėms fotografuotis prie mirusiojo karsto. Tas dabar šiek tiek keistai atrodantis paprotys išnyko vos prieš porą dešimtmečių.

              15min.lt 2021.11.02
              Laidotuvių fotografijos ir jų dalyviai
              Ką pasakoja nuotraukos prie mirusiojo karsto?


              http://www.15min.lt/m/id/kultura/viz...-929-1590506#_

              Comment


                Dar apie 2000 metus fotografavomės per giminių laidotuves prie karsto. 2012 metais per bobutės laidotuves jau ne, kažkaip net nekilo klausimas kodėl ir ar to reikia.
                Snowflakes will attack U <3

                Comment


                  Aš 2019 m. pirmą kart patyriau, kaip yra ateiti pabūti prie urnos, o ne prie karsto.
                  ПТН ПНХ
                  «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                  Comment


                    Tame Užkalniui būdingame arogancijos sraute yra ir taiklių pastebėjimų apie lietuvių charakterį

                    Delfi.lt 2021.11.03
                    A.Užkalnis
                    Viena frazė, kuri pasmerkia Lietuvą ir jos žmones
                    Kodėl lietuviai pasmerkti likti amžinais atsilikėliais, o Lietuva - tamsia provincija? (...)

                    Štai tas posakis, tas kvailų ir bailių atodūsis, kuriame visa lietuvių tautos lepšiška bejėgystė ir inercija.
                    „Kaip radom, taip ir paliksim.“

                    Yra šio posakio daug variantų, visi toksiški.
                    „Už kiek pirkau, už tiek parduodu“ (nes pelnas yra gėdingas), „būk biškį paprastesnis, neišsišok“ (negalvok, kaip pasiekti daugiau – lygiuokis į nevykėlius), „septynis kartus pamatuok, dešimtą – kirpk“ (būk neurotiškai atsargus, viskuo abejok, geriau juk šimtąkart smirdėti vietoje, negu nors sykį kažkur eiti ir suklysti), „ką aš žinau“ (nežinau ir sužinoti nenoriu, domėtis nesiruošiu, man neįdomu), nepersistenk, neperlenk lazdos, palūkėk, neskubėk ir būsi pirmas, kitoniškai = nežmoniškai, ir taip toliau, iki begalybės.
                    (...)

                    Negerai yra ir tada, kai vaikas flomasterių neišima iš dėklo ir popierių palieka baltą – taupo ateičiai. Taip, čia panašu į tuos, kas distancinio valdymo pultelius įvelka į polietileno pakelį, o kilimą laiko suvyniotą prie sienos, kad nesidėvėtų. Arba tuos, kurie geriausią drabužį taupo ypatingai progai, kuri niekada neateina.

                    Lietuvoje tokių suaugusių nediagnozuotų ligoniukų ir traumuotųjų yra dauguma, net kritinė masė. Baisiausia jiems – permainos. Tai neracionali ir liguista permainų baimė, kuri turi net terminą: metateziofobija, yra lietuvių tautos nacionalinė epidemija. (...)
                    ​​​​​​
                    https://m.delfi.lt/ringas/article.php?id=88581183

                    Comment


                      Užkalnio straipsniai dauguma temų yra tikrai labai geri, aišku ne visada sutinku su jo nuomone, bet kokie 80% jisai pastebi labai teisingus dalykus. Ir dar rašymo stilius, kai kartais prajuokina netgi isterišku juoku Arogancijos kažkaip net nepastebiu.

                      Būtent šiame straipsnyje su distanciniais pulteliais celofane, suvyniotais kilimais, rūbais "pagrabui" ir amžinu laukimu "ypatingų progų" apsirengti normalų rūbą, atpažinau nemažai realių žmonių, pagrinde vyresnio amžiaus, daug kurie jau aname pasaulyje. Čia yra kažkas patologiško, kai daiktas nuperkamas ne naudojimui, o pasidėjimui, kol morališkai ar net fiziškai pasensta. Ir niekam neleidžiama prie jo net prisiliesti, tarsi tai būtų kažkas sakralinio, nes "už didelius pinigus pirkta" (t. y. kokie 300 - 500 senaisias litais). Tarkim, kokia nauja skalbimo mašina "tegul dar pastovi, kol nauja, aš rankomis išsiplausiu". Tai kam tada pirkti, jeigu nenaudoji?

                      Rūbų ar net karstų būsimoms laidotuvėms pirkimas iš viso skamba kaip kažkas klaikaus, vos ne kaip savos mirties artinimas tyčia. Tokio "papročio" nesupratau ir geriau jo matyt nesuprasti (nors dabar jis praktiškai išnykęs).

                      Kai litai buvo keičiami į eurus, tai atrodė, kad tuoj bus pasaulio pabaiga, badas, niekas nebus įperkama, bus baisu ir visi mirs (kaip nuo skiepų). Iš ankstyvos vaikystės dar pamenu, kaip žmonės kelis metus po nepriklausomybės viską skaičiuodavo rubliais. Tai skaičiavimas litais irgi tęsėsi labai ilgai, išnyko gal tik kokiais 2018 metais. Visi liko gyvi, niekas badu nemirė, visi kaip turėjo, taip turi tą patį apsirūpinimo kiekį. Bet vis tiek priminus, kaip tada dejavo, sako "o dabar labai viskas brangu, neįperkama!!!" nors kažkodėl gi ĮPERKA - ir smartfonai, ir mašinos, ir euroremontai namie, ir į keliones važinėja, ir valgo ne duoną su vandeniu, bet visokias picas, mocarelas ir t. t. Bet vis tiek NEĮPERKAMA. Šitą NEĮPERKAMA nuolat girdžiu nuo vaikystės, ir kažkodėl iš žmonių, kurie netgi nutukę nuo "blogo gyvenimo". Nelabai sutelpa galvoje toks žodžių ir realybės neatitikimas.







                      Šiaip gal ne visai iš tos temos, bet pastebėjau įdomią tendenciją nuo kokių 2010 metų - žmonės vis daugiau pradėjo kalbėti apie savo laiką, ir jį vertinti. Dar apie kokius 2000 metus tokia sąvoka kaip "mano laikas" daug kam neegzistavo ir niekas jo labai netaupė. Iš kai kurių vadovų darbuose teko girdėti tokį pasakymą su nusivylimo gaidele, kad "nieko dabar papildomai į darbą neprisiprašysi - seniau chebra per galvą versdavosi, kad tik papildomai padirbti, o dabar kažkokie hanarovi, visiems savas laikas baisiai rūpi".
                      Paskutinis taisė Tomizmas; 2021.11.07, 06:55.
                      Snowflakes will attack U <3

                      Comment


                        Bet tai būtent, kad tas visko taupymas ir pirkimas ateičiai ir ne sau naudotis, tas bandymas kaip radom, taip palikti, yra būdingas pensininkams, gimusiems ir augusiems sssre, kurie jau nebeturi drąsos, energijos, o ne jaunimui. Tai tie žmonės realiai žino, kas yra neturėti pinigų arba negalėti beveik nieko nusipirkti.

                        Aišku, netikėjimą, kad ir Lietuvą galima ir reikia gerinti, galima leisti jaunimą į valdžią, galima racionaliai keisti žalingas tradicijas, tokie pensininkai skatina ir tarp jaunesnių. Suš... atsargumas, nepasitikėjimas, neracionalumas. Bet ir tai labiau būdinga kaimams, užkampiams, kaip koks Dūkštas, Skuodas, Naujoji Akmenė, Šalčininkai, Švenčionys, ir sssro mylėtojams.
                        ПТН ПНХ
                        «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                        Comment


                          Parašė manometras Rodyti pranešimą
                          Bet tai būtent, kad tas visko taupymas ir pirkimas ateičiai ir ne sau naudotis, tas bandymas kaip radom, taip palikti, yra būdingas pensininkams, gimusiems ir augusiems sssre, kurie jau nebeturi drąsos, energijos, o ne jaunimui. Tai tie žmonės realiai žino, kas yra neturėti pinigų arba negalėti beveik nieko nusipirkti.

                          Aišku, netikėjimą, kad ir Lietuvą galima ir reikia gerinti, galima leisti jaunimą į valdžią, galima racionaliai keisti žalingas tradicijas, tokie pensininkai skatina ir tarp jaunesnių. Suš... atsargumas, nepasitikėjimas, neracionalumas. Bet ir tai labiau būdinga kaimams, užkampiams, kaip koks Dūkštas, Skuodas, Naujoji Akmenė, Šalčininkai, Švenčionys, ir sssro mylėtojams.
                          Jo, aš pavyzdžiui niekad nepastebėjau, kad taip elgtųsi jauni žmonės. Seniau pasitaikydavo tarp pensininkų žmonių, kurie tai aiškindavo "jaunimo neatsakingumu", pvz. kai apie 2000 metus Lietuvoje prasidėjo masinis kompiuterių pirkimas, tai tekdavo išgirsti bendraamžių kalbas apie visokių bobučių pasipiktinimus dėl to, kad "nupirko tėvai brangų daiktą, o tu sėdi ir tarškini, vietoj to kad pataupytum". Matyt, deficitų patirtis darė savo.

                          Dabar tai realiai ir tarp pensininkų tas retai sutinkama. Va jau mano, ir manau daugumos forumečių (Y kartos) tėvai jau pradeda eiti į pensiją. Na bet tokio mąstymo "nenaudoti, palaukti kada prireiks, pataupyti, pasidėti" nepastebiu boomerių kartoje. Jie iš tikrųjų net vizualiai atrodo kitaip - aprangos stilius, veiklos gyvenime ir t. t. 90-aisiais pamenu 60-metes su skaromis ir sarafanais, jau kalbančiomis apie "smertį". Dabar tokio amžiaus žmonės ir kuria planus ateičiai, ir keliauja, ir rengiasi labai taip akivaizdžiai nesiskirdami nuo keliais dešimtmečiais jaunesnių žmonių.

                          Ir taip, be abejo, provincijoje tokie Užkalnio aprašyti dalykai būdingi labiau (nors su akivaizdžia nykimo tendencija). Natūralu, kad nauji vėjai visada provinciją pasiekia vėliau, bet vis tiek pasiekia.

                          SSSR'o mylėjimas tai čia toks dalykas, kuris labai kinta su ekonomine situacija. Kai 90-aisiais Lietuva buvo tikrai gilioje duobėje, daug kas dejavo kad "kolūkius sugriovė". 2000-aisiais dar dejuodavo iš inercijos. Po 2010 metų kai daug kas pradėjo gyventi žymiai riebiau, ypač kai prasidėjo masinė kelionių mada, kai praktiškai kiekvienas, net nedaug uždirbantis gali sau leisti kažkur išvažiuoti, kažką pamatyti (ko nebuvo 2000 metais), tai labai stipriai pradėjo mažėti SSSR nostalgijos. Sprendžiu pagal tėvų kartos žmones - tie patys žmonės, kurie 2000 metais ilgėdavosi SSSR, dabar visai komfortiškai jaučiasi nuvažiavę atostogų į Turkiją, nusipirkę smartfoną, suvalgę kokį kinietišką patiekalą... Panašus procesas, tik lėtesniais tempais, pastebimas netgi Rusijoje.
                          Paskutinis taisė Tomizmas; 2021.11.07, 15:42.
                          Snowflakes will attack U <3

                          Comment


                            Parašė Tikras architektas Rodyti pranešimą
                            Venta teka vos ne per pusę Žemaitijos, nemanau, kad ji kažkada buvo "neapgyvendinta" Lietuvių.
                            Tai kad buvo. Žemaičiai ne taip jau baisiai seniai, tik prieš kelis šimtus metų, buvo asimiliuoti į lietuvišką etnosą ir savimonę. Iš tikrųjų tai asimiliacija net nėra pilna, kokia buvo pietinių sėlių, pietinių žiemgalių ar šiaurinių jotvingių atvejais (ten jokių atskiros, stipriai išreikštos savimonės, ar ypatingai išsiskiriančios tarmės požymių nebėra likę).
                            Snowflakes will attack U <3

                            Comment


                              Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                              O tai sąvoka Latvija ne prie caro atsirado?
                              O Lietuva (ne Litwa ar Lituae) kada, atsirado?

                              Comment


                                Parašė sunkis Rodyti pranešimą

                                O Lietuva (ne Litwa ar Lituae) kada, atsirado?
                                Nori pasakyti LIETUVA ir LITVA yra skirtingos sąvokos? Tu RIMTAI taip galvoji?

                                O Deutschland ir Germany, Vokietija irgi skirtingos šalys?

                                Gal dar ir Vilnius ir Vilnia yra skirtingos? Kaip sako kagibistai"nebuvo jokio Vilniusaso, tik pravo-slaviška Vilnia".

                                Žinojau, kad tokius briedus skleidžia licvynystai (pasislėpę rusiški kgbistai), bet kad jau ir patys lietuviai skleidžia? O va čia tai tikras LOL.

                                XVI amžiaus tekstas.
                                Man, norinčiam, gerbiamas ir mielas Skaitytojau, ką nors gera savo tėvų šaliai padaryti ar kuo nors jai pagelbėti, atiteko ir mano luomui priderantis, ir mūsų garsiojoje Lietuvos Kunigaikštystėje paplitusiai katalikų Bažnyčiai ne tik puikus ir didžiai malonus, bet ir labai reikalingas darbas: jau seniai kunigo Vujeko, mokyto teologo jėzuito, parašytus ir surinktus ir visiems katalikams didelę paslaugą teikiančius, į čekų ir vokiečių kalbas išverstus pamokslus į savąją, mūsų, lietuvių, kalbą išversti ir visiems skaitymui pateikti.

                                O Latvijos išties iki 1918 nebuvo. Buvo Livonija, Lifliandija – pusė "Estijos", pusė "Latvijos". Estai neturėjo net pavadinimo šaliai, vadino save maarahvas, lietuviškai "tuteišiai", "(šitos) žemės gyventojai" (maa - žemė, dirva, rahvas - suaugęs vyras = suaugęs žemietis). Estonija vėlyvas. Latvija lygiai tas pats. Livonija vistik NĖRA Latvijos sinonimas, nes kilo nuo LYVIŲ, finų tautos, kalbėjusios panašia kaip estai kalba, tik aplinkybės neleido estams jų asimiliuot, tai būtų gal net RYGA estiška (miesto pavadinimas greičiausiai lyviškas, ne baltiškas).

                                Comment


                                  Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą

                                  Nori pasakyti LIETUVA ir LITVA yra skirtingos sąvokos? Tu RIMTAI taip galvoji?

                                  O Deutschland ir Germany, Vokietija irgi skirtingos šalys?

                                  Gal dar ir Vilnius ir Vilnia yra skirtingos? Kaip sako kagibistai"nebuvo jokio Vilniusaso, tik pravo-slaviška Vilnia".

                                  Žinojau, kad tokius briedus skleidžia licvynystai (pasislėpę rusiški kgbistai), bet kad jau ir patys lietuviai skleidžia? O va čia tai tikras LOL.

                                  XVI amžiaus tekstas.
                                  Man, norinčiam, gerbiamas ir mielas Skaitytojau, ką nors gera savo tėvų šaliai padaryti ar kuo nors jai pagelbėti, atiteko ir mano luomui priderantis, ir mūsų garsiojoje Lietuvos Kunigaikštystėje paplitusiai katalikų Bažnyčiai ne tik puikus ir didžiai malonus, bet ir labai reikalingas darbas: jau seniai kunigo Vujeko, mokyto teologo jėzuito, parašytus ir surinktus ir visiems katalikams didelę paslaugą teikiančius, į čekų ir vokiečių kalbas išverstus pamokslus į savąją, mūsų, lietuvių, kalbą išversti ir visiems skaitymui pateikti.

                                  O Latvijos išties iki 1918 nebuvo. Buvo Livonija, Lifliandija – pusė "Estijos", pusė "Latvijos". Estai neturėjo net pavadinimo šaliai, vadino save maaharvas, lietuviškai "tuteišiai", "(šitos) žemės gyventojai" (maa - žemė, dirva). Estonija vėlyvas. Latvija lygiai tas pats. Livonija vistik NĖRA Latvijos sinonimas, nes kilo nuo LYVIŲ, finų tautos, kalbėjusios panašia kaip estai kalba, tik aplinkybės neleido estams jų asimiliuot, tai būtų gal net RYGA estiška (miesto pavadinimas greičiausiai lyviškas, ne baltiškas).
                                  na esme kad Mickevičius su Kosciuška irgi Lietuviai, kaip ir visi Baltarusijos/Lietuvos katalikai, kurie save dabar laiko lenkais. Tai manyčiau ne mūsų reikalas, kaip save traktuoja Latvijos gyventojai ir tikrai neturėtume kvestionuoti Latvijos kaipo tokios.

                                  Comment


                                    Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                    Latvius ir Latviją sukūrė Rusijos caro administracija kaip atsvarą vietiniam Baltijos vokiečių elitui.
                                    o ką Rusijos caro administracija kaip atsvarą Lenkų elitui sukūrė?

                                    Comment


                                      Manau prelegentas turėjo omeny, kad caras sukūrė Lietuvą kaip atsvarą lenkiškai kalbantiems ponams. Vis tik toks argumentas nelaiko vandens, žinant tai, kad kol LT teritorijoje galiojo kalbos ir spaudos draudimai, būsimojoje Latvijoje vyko tautinės dainų šventės.
                                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                      Comment


                                        Parašė dangoraižistas Rodyti pranešimą
                                        Nori pasakyti LIETUVA ir LITVA yra skirtingos sąvokos? Tu RIMTAI taip galvoji?
                                        Čia yra šioks toks kognityvinis disonansas - pasiimam kas patogu, bet ignoruojame, kad nepatinka.
                                        Iš senosios Lietuvos norisi pasiimti sienas, bet nesinoti matyti kad lietuvia ten buvo mažuma
                                        Dižiuojamsi LDK, bet nutylima, kad lietuviai neturėjo savo rašto ir lietuvių dididkai tarpusavyje susirašinėjo kirilica rusiškai (rutėniškai) iki pat XVIII amžiaus.
                                        Norisi gerti vandenį iš Juodosios jūros, bet nesinori sūraus skonio.

                                        Iki neseno laiko Lietuvos istorija lietuviųsavimonėje buvo su kelių šimtemečių pertrauka (per to prisidėjo A.Šapokos "Leituvos istorija") - Lietuva klestėjo, kol valdė Vytautas. paskui buvo keli šimtmečiai labiau Lenkijos ir šiek tiek Lietuvos istorijos, Nauja Lietuva prasidėjo, kai atsirado Basanavičaius "Auszra". Vienu žodžiu buvo tokio sąlygos, kad lietuviai savo noru beveik atsisakė savo istorijos nuo 1430 iki 1883 metų, O kai LDK istoriją sau norsi pasisimti gudai, labai nustembama.
                                        Dar vienas dalykas - kai lietuviškai sakoma "Pirmoji Respublika", turima omeny 1918-1940 m. laikotarpis. Tuo tarpu Lenkijoje tas laikotapuis vadinasi "Druga Rzeczpospolita" (Antroji Respublika).

                                        Kai kelis dešimtmečius buvo atsisakoma kelių šimtmečių savo istorijos,tai ne trumpiau užtruks ją ir susigrąžinti.
                                        Kai kas jau keičiasi. Pvz. dvarai jau laikomi ne "lietuvių valstiečius engiančiu išnaudotojų ir polonizatorių irštvomis", o "kultūros židiniais. priartinusiais mūsų mylimą Tėvynę prie Europos".

                                        Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                        Manau prelegentas turėjo omeny, kad caras sukūrė Lietuvą kaip atsvarą lenkiškai kalbantiems ponams.
                                        Tuo metu buvo didelė priešprieša su lenkais (kaip Bumblauksas sako - senlietuviais). Kai kurie lenkai naujos lietuvių tautos (litvomanų) atsiradimą laikė rusų iki vokiečių (Lietuvos Taryba) sugalvotu projektu, nukreiptu prieš lenkus. Čia, žinoma, sutirštinimas. Bet tą skatino ir lietuvių atgimimo bei valdžios teismuka antilenkiška laikysena, ypač po 1920 m. Vilniaus užėmimo ir 1922 m. žemės reformos.

                                        Caro Rusija lietuvių atžvilgiu ėmėsi represijų ir tuo pat metu šiokių tokių ūkinių lengvatų bei inteligentams buvo stipendijos
                                        Atlaisvinus caro režimą, suklestėjus ekonomika ir tautinį atgimimą vos ne tapatinant su antilenkiškumu susidarė visos prielaidos rusofilijai. Paradoksas, bet lietuvių rusofilija buvo sustiprinta per sovietemetį. Ji kartais pasireiškia ir dabar, - pvz. draudimu kitų tautų atstovams (visų pirma lenkams) rašyti savo vardus ir pavardes originaliai,

                                        Comment


                                          Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                          Čia yra šioks toks kognityvinis disonansas - pasiimam kas patogu, bet ignoruojame, kad nepatinka.
                                          Ne. Yra visuomenėje nusižeminimo kompleksas, atsisakant visko, nea reikia susikuklinti.

                                          Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                          Iš senosios Lietuvos norisi pasiimti sienas, bet nesinoti matyti kad lietuvia ten buvo mažuma.
                                          Viduramžių valstybės NEBUVO demokratijos. Ne "daugumos" kažką valdė, o kas jėgą prilaikė.

                                          1. Dinastija, kelios šeimos. Gediminaičiai – lietuviai ne gudai, dinastija lietuviška.

                                          2. Aristokratija, ponai, diduomenė. Pažiūrėkite į HORODLĖS UNIJĄ. Joje visom ponų giminėm duoti herbai. Daugiau kaip 30 svarbiausių šeimų, iš jų tik viena ar dvi – ne iš DABARTINĖS LIETUVOS ribų ir tai iš kokios Lydos apylinkių, kur gyveno lietuviai. Tas matyti pagal jų TĖVONIJAS, pagal jų pavardes, kurios aiškiai lietuviškos. Turbūt nekils nors ginčytis, kad kokie nors Kęsgailalos, nesvarbu kaip tai iškraipysi, ar Kesgiello, ar Kensgailo, ar Kiasgailovič, NĖRA, NEBUS staiga baltarusis, ukrainietis, rusas. O jie kartu su Manvydais l, Goštautais ir dar keliasdešimt giminių buvo svarbiausi valstybėje 14-16 amžiuose, iškart po dinastijos.

                                          3. Kariniai daliniai, įgulos. Rytuose dažnai skiedžiama apie Smolensko pulkus, patogiai nutylint, kad karine jėga užimtose teritorijose palikinėtos leičių įgulos. Dabar tai išvartoma kaip "nacionaliniai rusiški, gudiški daliniai".

                                          Be to, yra kariuomenės surašymai, 1526 metų ir panašiai, kur tam tikros teritorijos skiria žirgų, tai žemaičiai duodavo tūkstančius, o visokie Vitebskai po 90. Oho, tai bent. Įdomu KĄ tai reiškė? Tikriausiai, kad "daugumos" viduramžiais valdė, o lietuviai buvo "mažumos"?

                                          Beje, "mažumos" statusas IKI ŠIOL netrukdo dominuoti alavitams (10% gyventojų) Sirijoje, krikščionims Libane (20%) ir kt. O istorijoje tokių pavyzdžių ŠIMTAI.

                                          Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                          Dižiuojamsi LDK, bet nutylima, kad lietuviai neturėjo savo rašto ir lietuvių dididkai tarpusavyje susirašinėjo kirilica rusiškai (rutėniškai) iki pat XVIII amžiaus.
                                          UŽVAKAR rado Žygimanto laišką žmonai. Kažkaip nepanašu, kad JIS RAŠĖ kirilica.

                                          Sąmoningai atkartojamas baltarusių lycvynystų naratyvas: lietuviai "beraščiai" arba rašė "baltarusiška" kirilica.

                                          1. VISOS Europos šalys tais laikais rašė NE SAVO kalbomis. Savo kalbos jau naujųjų laikų atradimas. Prancūzai, vokiečiai rašė lotyniškai, anglai – prancūziškai, rumunai – kirilica. Lietuviai naudojo SLAVŲ SENAJĮ RAŠTĄ, kuris buvo TARPTAUTINIS, bet ne nacionalinis. Tai NĖRA konkreti rusų, baltarusių ar ukrainiečių kalba, bet bulgarų kalbos makedoniško dialekto pagrindu sukurtas bendras raštas. Beje, lenkai iki 16 am rašėsi lotyniškai. Ar dėl to derėtų jiems prikišti, kad jie buvo "mažuma" Italijos imperijoje?

                                          2. Lietuviai rašė DAUGELIU KALBŲ, o ne "kirilica". Yra Algirdo graikiški laiškai, Vytauto lotyniški raštai, yra vokiški Kauno miesto senieji dokumentai. Lycvynystams labai patogu paimti TIK KIRILICĄ ir pamanipuliavus tuo, kad VISOS slavų kalbos iki šiol labai panašios, skiedalioti, kad tai neva "senoji baltarusių kalba".

                                          3. Kuo čia dėti tie raštai, jei viduramžiais NEBUVO visuotinio raštingumo, o ikin15 amžiaus visoje valstybėje raštingi buvo TIK RAŠTININKAI? Juk ne Algirdas ten graikiškai rašė Konstantinopolio imperatoriui, ane? Raštingumas radosi palengva nuo 16 amžiaus, bet SPĖKIT KĄ, didikai vyko studijuoti ne į MINSKO AKADEMIJĄ ar Kijevo universitetą kirilicos, bet į Vakarų Europos univereitetus, kur mokėsi LOTYNIŠKAI.

                                          16 amžiaus gale VISOJE LDK buvo gal 200 raštingų žmonių, kurie baigė universitetus ir vienuoliai raštininkai. Viskas. Kaskart kai lycvynystai išmeta šitą "raštingumo" kortą, net neaišku, ar labiau prajuokina, ar jau supykina, nes naudoja ypač dažnai kaip "pagrindinį" smūgį "kalbosams lėtuvysams-žėmaitėliajams" (kaip anie kgb pareigūnai vadina lietuvius).
                                          Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                          Norisi gerti vandenį iš Juodosios jūros, bet nesinori sūraus skonio.
                                          ​​​
                                          Tamstos fantazijos. Be to, žirgai negeria jūros vandens.
                                          ​​​​​​

                                          Comment

                                          Working...
                                          X