Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

CN. HK. Neramumai Kinijoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Be abejo, JAV kol kas yra stabilumo veiksnys, bet palaipsniui JAV vaidmuo regione kris, o Kinijos - didės. Savo ruožtu, didės ir grėsmės stabilumui rizika dėl mano aukščiau nurodytų faktorių.
    There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

    Comment


      Parašė nomad Rodyti pranešimą

      - Kinija/Japonija/Korėja paskutinį amžių buvo didesnių ir svarbesnių pasaulinių jėgų kovos vieta, bet ne katalizatorius ar pagrindinis centras; tam tikra prasme - tai išlieka tokia pasaulio provincija, todėl sudėtingų geopolitinių procesų valdymo patirties (kaip kad JAV, didžiosios Europos šalys, ar Rusija/SSRS) neturi;
      Tai teisingas argumentas, bet piešti iš to didelę riziką, kad ten kils neramumai ar all out karas yra pernelyg stipru. Pasižiūrėjus į istoriją, paskutiniai rimti karai (Vietnamo, Korėjos) ten buvo kariaujami išorės galybių (iš esmės, JAV vs USSR). Na ir WW2, kai japonai buvo užpsichavę. Šiaip savo iniciatyva iki karo tenykštės šalys nepritrauks nė pro kur. Nebent turi omeny, kad JAV pabandys ten užvirti košę? Nors net ir tokiu atveju labai abejočiau, kad taip nutiktų.

      - nacionalizmo ir ksenofobijos lygis tose visuomenėse, kaimynų o taip pat ir Vakarų atžvilgiu, tikrai nemažesnis nei Rusijos, Artimųjų Rytų ar kituose regionuose, tik gal gražiau budistiškai supakuotas (kol kas);
      Give me a break. Nacionalizmas Kinijoje kaip Middle East ar Rusijoje? Tai juk visiška nesąmonė. Net ir pakalbėjus su kokiu random kiniečiu ir paklausus jo nuomonės apie Ameriką, ko gero, sulauksi ne tik kad pozityvaus atsakymo, bet, tam tikra prasme, net aukštinimo. Net ir per propagandinį English language CCTV kanalą, bet kokiai progai pasitaikius, pabrėžiama, kaip JAV ir Kinija partneriauja ir bendradarbiauja bla bla bla. Tai visiškas kontrastas tam, ką išgirstum/pamatytum analogiškose situacijose Rusijoje. Požiūriai yra smarkiai kitokie.

      Aišku, yra grėsmė, kad hardcore nacionalizmas bus tyčia išprovokuotas, bet nemanau, kad tiek Kinijos, tiek kitų regiono šalių valdžios būtų tiek durnos, kad leistų tam išeiti out of control. Tai būtų visiškai nebūdinga.

      P.S. Dėl išmoktų 'istorijos pamokų' toli gražu nebūčiau toks tikras, turint omeny, kad ir tai, kokiu būdu Japonijoje iki šiol vaikams mokykloje pateikiama Hiroshimos istorija (neanalizuojant jokių tiesioginių ar ne tos atakos priežasčių), ar kaip Kinijoje vaikams dėstomas WWII (japonus iš esmės pateikiant kaip vaikus valgančius monstrus).
      Savo istorijos versijos būdingos beveik visoms šalims (Lietuva included). Tai nieko neįprasto. Aišku, pagyvensim, pamatysim, bet, imho, tokie nuogastavimai yra smarkiai perdėti.

      Didžiausią nerimą man keltų būtent JAV bandymai pilti žibalą į ugnį progai pasitaikius ir mažėjant įtakai Pacific'e (kas neišvengiamai anksčiau ar vėliau pradės darytis). Nors kadangi JAV irgi sėdi ne pusgalviai, nematau labai didelės grėsmės ir šituo požiūriu.

      Neadekvačiausiai besielgiančios šalys regione šiuo metu, imho, yra Filipinai ir Vietnamas. Ypač Filipinai.

      Comment


        Kalbėdamas apie nacionalizmą Kinijoje/Japonijoje, kalbėjau apie jų nuomonę artimiausių kaimynų atžvilgiu ...

        Bet kokiu atveju, pritarčiau, kad šiai dienai tos rizikos be abejo valdomos. Ir šiaip Kinija elgiasi tarptautinėje erdvėje žymiai labiau civilizuotai, nei tarkim Rusija. Tačiau kaip tas elgesys keisis, Kinijai įgaunant daugiau mojo ekonomiškai ir politiškai? Ar pasyvus stebėjimas nevirs noru manipuliuoti ir, vėliau, dominuoti kaimynų?
        There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

        Comment


          Tai gal tas noras ir yra. Gal tiesiog mes bandydami jį pamatyti, žiūrime ne tų dalykų? Imkim vieną pavyzdį: kaip yra su Taivanu? Šiandien Taivanas yra kur kas labiau pastumtas link Kinijos, negu, tarkim, prieš kokius 20 metų. Tai rodo ekonominiai indikatoriai ir politinė retorika. Kinija netgi, panašu, yra pasirengusi ginti Taivano outpostus Pietų Kinijos jūroje nuo galimos kokio nors Vietnamo agresijos. Pamažu pamažu, bet Kinijos įtaka Taivanui smarkiai išaugo, nors kažkokių esminių ir griausmingų pareiškimų ar įvykių lyg ir nebuvo. Tiesiog atsargus ir laipsniškas procesas.

          Kur bus Taivanas po kokių 20-25 metų santykių su Kinija prasme? Spėčiau, kad dar labiau įtakojamas Kinijos ir tikrai ne atvirkščiai.

          Kinija, be jokios abejonės, kad darys viską, ko reikės savo galios ir įtakos didinimui regione. Bet vargu ar darys tai, kaip tai daro JAV ar ta pati Rusija t.y. greitai ir agresyviai. Kinija linkusi mažiau skubėti ir mažiau afišuotis, bet visviena vyksta judėjimas link rezultato.

          Ar elgesys keisis? Gali būti. Bet tikriausiai tik tuo atveju ir tik tiek, kiek leis aplinkybės. T.y., kad tai neimtų atrodyti pernelyg agresyviai ir kaip "šokimas aukščiau bambos". Laikas yra Kinijos pusėje ir jie tą patys žino.
          Paskutinis taisė John; 2014.10.14, 00:41.

          Comment


            Šitai gal labiau tiktų ekonomikos temoje, bet, kadangi ekonomikos tema bent kol kas uzurpuota diskusijų apie naftos kainas, tai, bet kokiu atveju, tinka ir čia, nes gvildenama fundamentalaus vystymosi modelio tema.

            Aš vis pavartau The Economist straipsnius "China" skiltyje ir ten dažniausiai būna arba šiaip meh arba išvis koks nors fufelis (aišku, kartais pasitaiko ir gerų straipsnių). Bet žymiai įdomesnė vieta už pačius TE straipsnius yra komentarai po tais straipsniais.

            Čia kažkokio bičo nebloga "in a nutshell" analizė apie Kinijos vs Indijos kultūrinius niuansus ir jų esminę įtaką ekonomikai ir šalies vystymuisi. Ir, tuo pačiu, paaiškinimas, kodėl Indija nebus "the next big thing after China".

            In brief, jis padaro kelis esminius pointus apie Konfucianistinės padermės šalis (Kinija, Taivanas, Honkongas, Singapūras, Korėja, Japonija) ir Induistinės/Indiško Budizmo padermės šalis (Indija, iš dalies musulmoniški Pakistanas ir Bangladešas). Didelė dalis Konfucianizmo įtakotų kultūrų ekonominės sėkmės priklausė nuo įaugusių vertybių, susijusių su švietimu, darbo etika ir šeima. Kapitalas ir verslas visiškai suderinami su vertybėmis. Kai Induistiniame pasaulyje dominuoja visiškai kitų vertybių ir pasaulėžiūros set'as, susijęs su kitais gyvenimais, susitaikymu su esama padėtimi, lemtimi ir pan.


            Parašė Connect The Dots

            The first model is Confucian-Chinese Culture which includes China, Japan, Macau, Korea, Taiwan, Hong Kong and Singapore(the last 4 are the 'Four Tigers'. This is deeply influenced by the teachings of Confucius, which advocates education above all else, hard work, toil, delayed gratification, and sacrifice. Valuing family and cultivating 'Guanxi' or commerce based good will. Wealth, capital and commerce are compatible with virtue. Do good by doing well. To be rich is glorious. These economies have begun lowly and modernized to world standards within a generation. They started Third World, then progress with product copying, education, university studies, and finally original innovation. Japan in the 60s. South Korea in the 70s. Taiwan in the 80s. And now China since the 90s. It is capitalistic and entrepreneurial. And they adapt very quickly to globalization and internet commerce. Capital, technology and wealth now rival Europeans. My prediction is that China will eventually follow the path of the Four Tigers. And China is a market and producer twice as big as the Four Tigers and Japan combined! And the Progress is predictable and consistent:
            low tech => high tech.
            low capital => high capital
            basic products => sophisticated products
            gum ball toys => iPhones
            manufacturing => white collar
            copying => innovation
            ______________________________

            The Second Asian path is Hindu-Indo-Subcontinent Culture which includes India, Pakistan, Sri Lanka, and Bangladesh. It is deeply influenced by the teachings of Hindu as espoused in the Bhagavad Gita. These stress social harmony, acceptance of order, acceptance of fate, and pacifism. This world is imperfect but the next incarnation will prove more rewarding. And the aspiration is enlightenment. Population wise Indo-Asia is younger and has surpassed the East Asian population. Now they number one third of humanity. They are the largest recipient of UN and NGO humanitarian aid, exceeding Africa. Unfortunately the Subcontinent economies do not see themselves as part of a regional economy that can synnergistically grow together. India trades less with Pakistan than it does with Cambodia. And Pakistan sends more trade missions to Iran than to India. And Pakistan is a leading trade partner with North Korea. Pakistan is a Muslim version of India. And Indian Muslims outnumber the largest Arab or Muslim nations!
            And in the Age of Terror, that is a major liability. The Indo-Subcontinent Economies do not reflect the same economic trajectory as the Confucian Economies:
            They do not export physical products.
            They are highly regulated and unionized.
            They are socialized in structure.
            They protect national monopolies.
            There is little foreign investment.
            Poor planning and investment in basic infrastructure.
            They are sclerotic with endemic corruption and inefficiency.
            Regional states collect taxes and tolls, slowing traffic and pocketing profits.
            India has remarkable success with call centers and software services probably because the prehistoric Raj Bureaucracy has not yet figured out how to tax them and extort fees on a product that is virtual, internet-based, or service based.
            (But one day they will gain competence and demand a cut--and it will slaughter the single world class industry of modern India)
            _____________________________

            Unfortunately the Indo-Hindi economies do not follow the same trajectories as the Confucian economies. They follow their own model, and it is probably not a progressive manufacturing model. T Shirts do not progress to video recorders, computers and cars. Indo-Hindi economies at best are India, which is the regional leader. But compared to the Four Tigers and China, it is a sorry laggard. And Indo-Hindi manufacturing economies remain permanently stalled. At this stage, India is benefiting primarily because of China trade. And Indian GDP is growing no faster than South Korea, Taiwan and Australia, which are highly integrated with China.

            It is wrong to try to replicate the China model in the Indo Subcontinent. They need a different model of development.

            India is not, and will not be a manufacturing giant. The infrastructure is Medieval and will not be brought up to the industrial age in your lifetime...or your grandkid's lifetime. It is timeless India, the same as it was 1000 years ago.

            Much like Haiti proceeds at its own pace different from Latin America. Perhaps a model for Indian progress can be found in Sub Saharan Africa or Latin America? It will not be found in the East Asia.

            China-Japan-Taiwan-South Korea-Singapore-Hong Kong
            vs
            India-Pakistan-Bangladesh-Sri Lanka

            It is the difference between Confucius and Buddha.
            Paskutinis taisė John; 2014.10.15, 00:39.

            Comment


              http://www.delfi.lt/news/daily/world....d?id=66117596

              Lee Kuan Yew turbūt pasakytų, kad dar mažai gavo.

              Comment


                Kad vakarietiška žinasklaida nedrumstų laimingos liaudies protų, geriausia atjunginėti elektrą.
                BBC naujienų kanalas retsykiais kenčia dėl elektros tiekimo problemų – ypač tuomet, kai pranešama apie Kiniją.


                Jonai, čia rimtai, ar 15 min. išsigalvojo? Atjunginėti serveriams elektrą yra žema.

                Comment


                  /\ Kas 'žema' ir kas ne krikščioniškoje ir konfucionistiškoje (ar budistinėje) aplinkoje labai skiriasi.

                  Reiktų pradėti, kad ir nuo tokio bazinio principo, kaip 'nemeluok' - Rytuose jo tiesiog nėra. Taigi meluoti netgi atvirai toje kultūroje nėra 'žema', savo ruožtu. Tai gali būti 'žema' tik tada, kai ne tam ir ne tuo tikslu meluosi.
                  There is nothing more dreadful than imagination without taste (J. W. Goethe).

                  Comment


                    Man tai patiko šita vieta:

                    Kiti didieji naujienų tinklalapiai veikė be nesklandumų


                    Vargšai BBC. galės padidinti License fee, kurio nemokėti UK gyventojams, beje, negalima.

                    Comment


                      Kinija, be jokios abejonės, kad darys viską, ko reikės savo galios ir įtakos didinimui regione. Bet vargu ar darys tai, kaip tai daro JAV ar ta pati Rusija t.y. greitai ir agresyviai. Kinija linkusi mažiau skubėti ir mažiau afišuotis, bet visviena vyksta judėjimas link rezultato.
                      Kinija su savo 3000 metų valstybingumu turi laiko. Kinijai nereikia rezultato čia ir dabar. Kinija veikia ne kaip kokia rusiška barškuolė, bet spaudžia savo žiedus iš lėto metodiškai kaip smauglys, jei tik atsiranda galimybė paveržia dar.

                      Comment


                        Honkongo protestuotojai už demokratiją nusprendė, kad jiems nusibodo protestuoti ir demokratija palauks, nes reikia eiti į darbą n shit

                        BBC:
                        Hong Kong protests: Arrests as Admiralty site is cleared

                        More than 200 activists have been arrested in Hong Kong after police cleared the main pro-democracy protest camp at Admiralty.
                        "I'll probably leave just before the action because my job would be difficult if my name was recorded by police," one 29-year-old protester told AFP news agency.

                        Meanwhile, Dalai Lamai nesekasi rengti savo PR stunt'us. Tai Pietų Afrika pakiša mešką neišduodama vizos, tai Popiežius pasiuntė n*. Spėju, greit sulauksim šito šamano Vilniuje. Galės su Adomėnu myluotis.

                        BBC:
                        Pope declines Dalai Lama meeting in Rome

                        Pope Francis will not meet the exiled Tibetan leader the Dalai Lama because of the "delicate situation" with China, the Vatican says.
                        The Dalai Lama, who is visiting Rome, had requested a meeting.
                        Šiaip tai, jeigu iš tikrųjų jis prašė susitikimo ir buvo pasiųstas velniop, tai yra gana šiurkštus diplomatinis gestas, kuris reiškia nei daugiau, nei mažiau, kaip "eik tu n****i". Šiaip tai labai teisingas gestas, kurį tam klounui reiktų sakyti dažniau, bet mane nustebino, kad tai atėjo iš Vatikano. Turbūt vienas nedaugelio atvejų, kai reikia atiduoti respect'ą Popiežiui.
                        Paskutinis taisė John; 2014.12.13, 03:01.

                        Comment


                          Gal kas galėtų apšviesti, kuo tas Dalai Lama blogas? Nes lyg ir senokai jau nebesiekia Tibeto nepriklausomybės (kažką apie autonomiją kalba), tai kinams kaip ir turėtų tikti?

                          Comment


                            Jis blogas, nes tibetiečiai jį myli labiau už Partiją.

                            Comment


                              Parašė digital Rodyti pranešimą
                              Gal kas galėtų apšviesti, kuo tas Dalai Lama blogas? Nes lyg ir senokai jau nebesiekia Tibeto nepriklausomybės (kažką apie autonomiją kalba), tai kinams kaip ir turėtų tikti?
                              Intrigantas ir avantiūristas, kiršinantis visuomenę ir išnaudojantis taikingą Budizmo religiją savo asmeniniams politiniams tikslams. Tiesiog niekšelis ir veidmainis.

                              Comment


                                Parašė John Rodyti pranešimą
                                Intrigantas ir avantiūristas, kiršinantis visuomenę ir išnaudojantis taikingą Budizmo religiją savo asmeniniams politiniams tikslams. Tiesiog niekšelis ir veidmainis.
                                O smulkiau elaboratinti, su pavyzdžiais?

                                Comment


                                  Parašė digital Rodyti pranešimą
                                  O smulkiau elaboratinti, su pavyzdžiais?
                                  What about šiek tiek common sense?

                                  Comment


                                    Aš nesu labai įsigilinęs, todėl common sense man nelabai ką sako. Norėtųsi žinančių temą rimtesnio komentaro.

                                    Comment


                                      Parašė digital Rodyti pranešimą
                                      Aš nesu labai įsigilinęs, todėl common sense man nelabai ką sako. Norėtųsi žinančių temą rimtesnio komentaro.
                                      Na tai gali daugmaž pasigooglinti naujienose. Jokio oficialaus posto neužimantis, niekieno neišrinktas self-proclaimed "lyderis" bet kokia kaina afišuojasi, lenda į kadrą ir visur pozuoja su tradicine budustų vienuolio apranga. Kas tai, jei ne asmeninis PRinimasis, prisidengiant gražiomis frazėmis?

                                      Comment


                                        Čia yra įdomių skaitinių apie Dalai Lamą
                                        http://www.westernshugdensociety.org/dalai-lama/
                                        Informacija iš Wikileaks:
                                        http://www.westernshugdensociety.org...kileaks-shame/
                                        Užtenka vien ryšių su CŽV, kad būtų aišku, kas prie ko.

                                        Comment


                                          Na pvz man, priešingai nei senamnamui, ryšiai su CŽV nėra kažkas blogo.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X