Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ekonominė situacija Vilniaus miesto savivaldybėje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Naujas susitarimas su bankais leis Vilniui sutaupyti
    Dėl dviejų naujų su bankais pasirašytų sutarčių Vilniaus miesto savivaldybė per metus sutaupys 400 tūkst. eurų, kuriuos žada išleisti kitiems gyventojų poreikiams.

    Apie tai pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybės tarybos 2015 metų ataskaitos pristatyme pranešė savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė. „Dėkoju „Šiaulių bankui“ ir DNB už išreikštą pasitikėjimą. Su „Šiaulių banku“ pasirašyta refinansavimo sutartis 5 metams su daugiau nei 1 proc. mažesnėmis palūkanomis. Tai leis sutaupyti pakankamai daug išteklių. Šiandien su banku DNB pasirašyta sutartis, už kurią buvo mokamos labai didelės palūkanos, dėl 22 mln. eurų paskolos „Snoro“ banke refinansavimo. Vien dėl šių dviejų žingsnių nauda vilniečiams bus apie 400 tūkst. eurų per metus“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

    A. Vaitkunskienė paaiškino, kad šių sutarčių pasiekti pavyko dėl 2015 metams sudaryto skaidraus ir aiškaus biudžeto bei teigiamų pokyčių viešųjų pirkimų srityje. Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius sakė, kad sutaupytas lėšas bus galima panaudoti kitiems tikslams. „Pasitikėjimas Vilniaus miestu pamažu grįžta“, – sakė jis. Savivaldybės duomenimis, 2016 metų balandžio 17 dieną miesto skola siekė beveik 363 mln. eurų.

    http://www.delfi.lt/verslas/verslas/....d?id=71016312
    Paskutinis taisė Arunasx; 2016.04.18, 10:26.
    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

    Comment


      Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
      Naujas susitarimas su bankais leis Vilniui sutaupyti
      Pratesiant:
      A. Vaitkunskienė tikisi, kad šiemet miestas grąžins apie 120 mln. eurų skolų, o antroje metų pusėje, pasak jos, iš bankų žadama išsiderėti dar geresnių sąlygų.

      Skola padidėjusi Nepaisant teigiamų poslinkių Vilniaus finansuose, meras nurodė, kad šiuo metu miesto skola yra beveik 7 mln. eurų didesnė nei prieš metus. „Skola yra didesnė dėl labai aiškių priežasčių: mes tiesiame aplinkkelį, o jo finansavimui Europos Sąjungos lėšos dar nėra atėjusios, todėl įsiskolinimas įmonei atsispindi ir skolos valdyme. Kai bus gautas finansavimas, skolos rodikliai bus gerokai geresni“, – nurodė R. Šimašius. A. Vaitkunskienė teigė, kad prieš metus savivaldybės paveldėta skola siekė 390 mln. eurų. Tačiau ji pažymėjo, kad 2015 metų biudžete buvo numatytas 63 mln. eurų deficitas, o 2016-aisiais deficitas sumažėjo iki 27,6 mln. eurų. „Kartu su biudžeto deficitu, savivaldybė 2015 metų kovą turėjo apie 60 mln. eurų einamųjų skolų, kurių struktūroje faktiškai buvo labai daug senų skolų, kurios nebuvo normaliai sustruktūrizuotos ir neturėjo savo grafiko. Todėl mums teko pertvarkyti, restruktūrizuoti ir sudaryti skolų mokėjimo grafikus daugeliui įmonių tam, kad jos galėtų planuotis savo pinigų srautą. Savivaldybės einamoji skola, kurios dalis buvo perkelta į ateities laikotarpiais apmokėtinas pagal grafikus skolas, iš dalies didino savivaldybės skolą“, – nurodė ji. Vilniaus savivaldybės planuojamos 2016-ųjų išlaidos siekia 474,2, planuojamos pajamos – 426,8 mln., pernai metų apyvartos lėšų likutis sudaro dar 19,8 mln.. Planuojamas biudžeto deficitas siekia 27,6 mln. eurų.

      http://www.tv3.lt/naujiena/867954/vi...asitiki-miestu
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

      Comment


        Visą ataskaitą galima rasti čia.

        Mano supratimu didžiausios Vilniaus problemos buvo tos, kad buvo visiškai užsistagnavęs miesto infrastruktūros atnaujinimas. Su tuo lyg ir ledai pajudėjo, tačiau tempų vistiek reikia greitesnių. Tikėkimės ateinantys ES pinigai juos pagreitins.

        Antra didelė problema - šilumos ūkis. Nors kainos mažėjo 10%, bet čia veikiausiai dėl mažesnių dujų kainų. Esminiai pokyčiai turėtų būti kitąmet, kai bus iškrapštytas Rubiconas. Tačiau kažkaip pritilo kalbos apie vyriausybės planuotos didžiulės kogeneracinės jėgainės statybas. Tikėkimes projektas nepastrigs.

        Trečia didžiulė problema - namų renovacija. Vilnius ryškiai atsilieka turbūt nuo visų Lietuvos miestų ir man nelabai suprantamos priežastys. Kažkaip reikėtų tai paturbinti.

        Ketvirtoji problema - viešasis transportas. Jis apgailėtinos būklės, tačiau ataskaitoje rašoma apie planus atnaujinti:
        "Per trejus metus vilniečiai persės į naujus autobusus. Savivaldybė jau šiais metais įsigis 40 naujų ekologiškų autobusų. VVT pažada parką atnaujinti po 50 transporto priemonių kasmet." + 100 naujų autobusų žadama per privatų vežėją. Jeigu ištiesų per trejus metus pavyktų atnaujinti viešąjį transportą - sugytų viena didžiausių Vilniaus žaizdų.

        Paskutinė problema - didžiulė skola. Neverta tikėtis, kad ji sumažės, o jos labai mažinti ir nereikia. Svarbiausia sumažinti jos aptarnavimo kaštus, t.y. pradėti protingai elgtis ir planuoti miesto skolą, taip įtikinant kreditorius, kurie atitinkamai paskolas teiktų mažesnėmis palūkanomis.

        Comment


          Šiaip nesuprantu, kodėl esant dabartinei rinkos padėčiai tų didesnių skolų, kurios sudarytos su keleto procentų ar didesnėmis palūkanomis nebūtų galima refinansuoti per valstybę, kuri šiuo metu gali skolintis nulinėmis ar net minusinėmis palūkanomis(ypatingai, kai skola susiformavo dėl neteisingo GPM nustatymo)?.. Valstybė paskolintų Vilniui už aptarnavimo kaštus ir taip galima būtų dabar mokamais procentais atsiskaityti su smulkiais kreditoriais(ar juos panaudoti miesto reikmėms), o jeigu Europai kirstų dar viena finansų krizė ir iškiltų grėsmė dėl Vilniaus bankroto(nes akivaizdžiai mokestinės sistemos niekas keisti nesiruošia), tai vyriausybė turėtų sprendimą, kaip be partijų rietenų pagerinti miesto finansinę situaciją ir tikriausiai išvengti bankroto, kuris savaime šalies ekonomikai atsilieptų žymiai skaudžiau, nei tokios priemonės...

          Nebent aišku yra uždėta saugiklių...

          Comment


            /\ Galima paprasčiau. Jeigu teismas pripažins, kad valstybė turi Vilniui grąžinti kelis šimtus milijonų eurų, tai valstybė tą turės padaryti. Bus puiki proga pigiai pasiskolinti, o Vilniui per keletą metų grąžinti bene visą skolą. Užtektų visai skolai, bet turbūt Vilnius nepraleistų progos gautus pinigus investuoti į infrastruktūrą.

            Comment


              Dėl teismo yra du bet:
              1) Tai ilgai užtruks.
              2) Įtariu, kad jeigu teismas priims Vilniui palankų sprendimą dėl gautų papildomų pajamų laikinai bus sustabdytos tos valstybinės dotacijos(visai gali būti, kad dėl to po teismo sprendimo ir buvo sumažintas GPM'as ir apsiribota dotacijom) ir greitai ta suma išsilygins arba po poros metų turėsim labai įdomią situaciją, kai savivaldybė pešis su valstybe, o Vilnius arba atgaus tai, ką turi kol kas, arba bus priverstas bankrutuoti.

              Šiuo atveju sprendimas būtų pakankamai greitas, be to užtikrinamas tam tikras svertas ateičiai(įdomumo dėlei pasitikrinau kiek šiuo metu valstybė yra sukaupusi garantiniame fonde, tai sukaupti ~60 milijonų eurų kažkaip neįtikina...)

              Comment


                Vilniui nėra jokio pagrindo bankrutuoti. Pajamos auga stabiliai jau eilę metų.

                Po teismo sprendimo valstybės dotacijos turėtų būti ne sustabdytos, o kaip tik padidintos, kad ir trumpam laikui. Kaip tu atiduosi Vilniui priteistus šimtus milijonų, kai sustabdysi dotacijas? Tai tik du keliai tokiu atveju (jeigu būtų sustabdytos dotacijos) yra: 1. didinti GPM kokiais 20% keliems metams; 2. grąžinti visą sumą iš karto (tiesiog pasiskolinus). Trečias variantas yra didinti valstybės dotacijas.

                Kitas įdomus dalykas, kad paprastai teismas numato per kokį laikotarpį turi būti grąžinta suma. Bet kokiu atveju tai neturėtų būti 10 metų ar daugiau...

                Comment


                  Turėjau omeny, kad atiduos tai, kas bus(jei bus) priteista, tačiau nemokės to, kas mokama dabar.
                  O pagrindo kaip ir nėra, bet jeigu pradingtų ta dalis dabartinių pajamų, o gauti pinigai būtų investuojami miesto reikmėm(o jeigu dar gerokai pablogėtų ekonominė situacija, kas nėra taip jau neįtikėtina), tai ir atsirastų prielaidos...

                  Comment


                    Įdomu kokia bus artėjančių rinkimų įtaka:

                    Vilniaus valdžia ir Finansų ministerija siekia taikiai susitarti dėl prieš 5 metus tuometinio Vilniaus mero Artūro Zuoko inicijuoto ginčo, siekiant iš valstybės atgauti 277,9 mln. eurų (939 mln. litų) gyventojų pajamų mokesčio (GPM).
                    Vilniaus savivaldybei ir Finansų ministerijai bandant susitarti taikiai,Vilniaus apygardos administracinis teismas trečiadienį atidėjo bylos svarstymą iki rugsėjo 7 dienos
                    http://m.kauno.diena.lt/naujienos/vi...uru-gpm-743894

                    Comment


                      Neblogas Liudviko Andriulio komentaras FB:
                      Niekas nedėkoja santechnikui.

                      Nežinau, kurią dieną čia tie tikslūs metai, kada Remigijus Šimašius pradėjo savo mero kadenciją.

                      Prieš metus sakiau, kad kaip balsą ir šiek tiek pastangų (minimalių) atidavęs rinkėjas Remigijaus ir Co. darbą vertinsiu po metų, nes municipalitetas ne verslas (sąžiningai sakant, realus vertinimas gali būti tik kadencijos pabaigoje).

                      Suskaičiavau viščiukus ir turiu vieną pasakyti - šventą darbą žmogus dirba, ir mano balsas nenuėjo perniek.

                      Aš daug kuo asmeniškai nepatenkintas, bet kaip sakė Sinatra, its too few to mention.

                      Aš dėkingas Remigijui už vieną storą, riebų viščiuką - už tai, kad jis, ir jo komanda ėmėsi visiškai nedėkingo, nemalonaus, sunkaus, visiškai trumpo ir vidutinio matomo rezultato neduodančio darbo - korupcijos Vilniaus savivaldybėje valymo. Iš Vandenų, Grindos, kitų kloakų.

                      Tai - purvinas, nedėkingas, stressful darbas, kaip santechniko. Santechnikui niekas nedėkoja, bet be jo gyventumėme šūduose. Ir iki Remigijaus gyvenome šūduose.

                      Savivaldybės bėda yra pinigų trūkumas. Niekas taip nežudo pinigų, kaip korupcija - widely known, kad korupcija yra numeris vienas ekonominės pažangos stabdis, ir toli palieka antros vietos laimėtoją (niekas net nežino, kas antroje vietoje, aš irgi nežinau). Remigijus Šimašius agresyviai valo korupcinius vamzdžius, daug griežčiau, konkrečiau, nei mes galėjome tikėtis.

                      Šio darbo rezultatus pamatysime greičiausiai PO Remigijaus ir jo komandos kadencijos pabaigos. Bet tai - šventas darbas, ir už tai - ačiū.

                      Smagiausia, kad dėkoju visiškai margai koalicijai. Ne tik Remigijus valo šūdus - ten su rūgšties po spaudimu bačka ir Valdas Benkunskas iš TS LKD, kuris rūrija šilumininkus lyg nėra rytojaus, ir, tetrenkia mane žaibas, Gintautas Paluckas, vienintelis socialdemokratas, už kurį negėda, ir kurį gerai turėti Vilniuje, ir kurį gerbia visi su juo dirbantys, nepaisant jo gėdingos partinės priklausomybės. Net Mark Adam Harold ir tas pramušė food trucks, nepaisant visų savo kliurkų ir trūkumų.

                      Panašu, turim gerą teamą, kuris reachina weeeeell accross the aisle*, kaip sako amerikonai apie Kongresą, kai anas retais atvejais susivienyja vienam tikslui (senokai bepamenu, bet, sako, būdavo).

                      Šita santechnikų šaika šūdinais nuo bjauraus darbo šlipsais ir paraudusiom akim gal ir nepastatys Hadid meno centrų ir naujo oro uosto ar metro, nes jie neturi iš ko. Bet kai jie pravalys vamzdžius, atsiras šaibų viskam, ko mes norim. Ir tada galės ateiti naujas Zuokas - toks pat inspiring, bet nekorumpuotas.

                      Kai jis ateis, nepamirškim santechnikų šaikos, kuri nutiesė jam pinigų vamzdį.

                      Tai ačiū. Gerai varot.

                      *reaching accross the aisle - politikai dirba kartu vienam tikslui, nepaisydami partinių ir ideologinių priklausomybių.

                      Extra credits Povilas Poderskis. You rock man. You do.

                      Comment


                        Dar grįžtant trumpam prie ataskaitos... kažin, kur dingo Vilniaus g. rekonstrukcija?

                        Comment


                          /\ Persikėlė biudžetą į krantines

                          Comment


                            Na Liudvikas Andriulis ne John kartais ? Tokiu pat stiliumi rašo. Ir sakote korupciją vaiko? tai kad nepanašu - savus sodina, tik dar labiau susitepusius

                            Comment


                              Udriau, tu neteisus. Ir dėl Andriulio, ir dėl John, ir dėl labiau susitepusių.

                              Comment


                                Parašė udrius Rodyti pranešimą
                                Na Liudvikas Andriulis ne John kartais ? Tokiu pat stiliumi rašo. Ir sakote korupciją vaiko? tai kad nepanašu - savus sodina, tik dar labiau susitepusius
                                Gal konkretaus ką nors turi? Jei ne, tai geriau patylėti, nes tokie Vilniaus vandenys ir Grinda tai pipiec.
                                p.s. ir abu surišti su kanalizacija ir š ant gatvių beje.
                                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                Comment


                                  Vilnius investicijoms skolinsis beveik 25 mln. eurų
                                  Vilnius šių metų investicijų projektams skolinsis 24,6 mln. eurų. Tokiam savivaldybės administracijos siūlymui antradienį pritarė Vilniaus taryba.

                                  „Ši suma – sąlyginai nedidelė, dėl kurios norime pritarimo, kadangi norime spartinti renovacijos darbus (...) Lyginant su 60 mln. suma, kiek mes dar nesame išnaudoję skolinimosi limito, yra tikrai nedidelė ir visiškai negrėsminga“, – tarybos nariams sakė savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė.

                                  Savivaldybės Finansų departamento direktorius Vygintas Jakas tarybos nariams sakė, kad paskola reikalinga švietimo įstaigų renovacijai, Vakarinio aplinkkelio statybai ir kitiems projektams.

                                  Kaip nurodoma sprendime, švietimo objektų, dėl kurių jau pasirašytos sutartys, atnaujinimui reikia 7,45 mln. eurų, Vakariniam aplinkkeliui – 7,4 mln. eurų, 8,57 mln. eurų – žemės išpirkimui tiesiant aplinkkelį, dar 1,2 mln. eurų – šešiems būsimiems projektams.

                                  Vilniaus savivaldybės duomenimis, per metus sostinės skola padidėjo 7 mln. eurų ir balandį siekė 397 mln. eurų.
                                  http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...uru-793-613705
                                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                  Comment


                                    Man čia šiaip įdomu pasidarė kaip yra išperkama žemė, kai jau įpusėjo aplinkkelio darbai? Ar čia gal kalbama apie kitą aplinkkelį?

                                    Comment


                                      Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                                      Man čia šiaip įdomu pasidarė kaip yra išperkama žemė, kai jau įpusėjo aplinkkelio darbai? Ar čia gal kalbama apie kitą aplinkkelį?
                                      Manau šitam. Gali būti pasirašytos taikos ar kitokios sutartys, kuriose buvo numatyta atidėtas mokėjimas.
                                      O tai kad kad ima paskolą vakariniam tai gerai, nes mažėja tikimybė, kad sustabdys statybas neturint pinigų
                                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                      Comment


                                        Sostinės taryba svarsto kitąmet žemės mokestį mažinti net iki 10 kartų
                                        http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...rtu-793-613753

                                        Antradienį sostinės Taryba pradėjo svarstyti 2017 metų žemės mokesčio tarifus. Žemės savininkams numatomi teigiami pokyčiai – kitais metais už žemę jie mokės net iki 10 kartų mažiau,
                                        Miesto savivaldybė praneša, kad gyvenamosios paskirties žemės tarifą planuojama mažinti nuo 0,2 proc. iki 0,04 proc., o komercinės paskirties –nuo 0,4 iki 0,04 proc. Kitais metais sostinėje pradėtas taikyti žemės mokesčio tarifas bus vienas mažiausių visoje Lietuvoje.

                                        Mažinamas žemės mokestis – paskata vystyti ir skatinti valstybinės žemės išpirkimą, plėsti mokesčio mokėtojų bazę. 10 kartų už valstybinės žemės nuomos mokesčio tarifą (0,4 proc.) mažesnis žemės mokesčio tarifas skatintų įsigyti žemę iš valstybės.

                                        Didesni mokesčiai teks tik tiems žemės savininkams – verslininkams ar fiziniams asmenims, – kurie turi žemės, bet jos nenaudoja, neplėtoja statybų ar kitos veiklos, ir sklypai yra apleisti, netvarkomi. Nenaudojamos žemės sklypams nustatytas maksimalus 4 proc. žemės mokesčio tarifas. Tikimasi, kad po tokio Tarybos sprendimo, žemės sklypų savininkai bus paskatinti labiau prižiūrėti savo nuosavybę, mieste sumažės apleistų ir neprižiūrimų žemės sklypų.

                                        Taip pat svarstoma nuo kitų metų būtų panaikinti 70 proc. anksčiau taikytą lengvatą tiems, kurių žemė (ar jos dalis) patenka į teritorijų planavimo dokumentuose neurbanizuojamas teritorijas, t.y. miškai, vandenys, žemės ūkio veiklai ir pastatų statybai nenaudojamos teritorijos. Lengvata panaikinama dėl sudėtingo administravimo ir dėl to, jog žemės mokesčio tarifas mažinamas net iki 0,04 proc. visiems žemės savininkams. Taip bus suvienodintos sąlygos visiems žemės turėtojams, neišskiriant jokių grupių.

                                        Galutinį sprendimą dėl 2017 metų žemės mokesčio tarifų Taryba priims kitame Savivaldybės tarybos posėdyje. Sprendimas dėl žemės mokesčio tarifų įsigaliotų nuo 2017 m. sausio 1 dienos.

                                        Comment


                                          Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                                          Dar grįžtant trumpam prie ataskaitos... kažin, kur dingo Vilniaus g. rekonstrukcija?
                                          Vėl planuojama remontuoti sostinės Vilniaus gatvę
                                          http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...tve-793-613783

                                          Vilniaus valdžiai pernai nusprendus atidėti Vilniaus gatvės sostinės centre remontą, ją ketinama sutvarkyti šiemet. Pasak sostinės vicemero Lino Kvedaravičiaus, lėšų tam skirta iš šių metų Kelių priežiūros ir plėtros (KPP) programos.

                                          „Tikrai nepasikeis (miesto valdžios nuomonė – BNS), yra gautos lėšos iš Automobilių kelių direkcijos tam“, – BNS sakė L.Kvedaravičius.

                                          Susisiekimo ministro patarėjas Ričardas Slapšys BNS sakė, kad kovo pradžioje iš KPP progamos projektui skirta 300 tūkst. eurų, o savivaldybė prašė 1 mln. eurų – tiek gatvės remontas vertintas pernai. L.Kvedaravičius teigė negalįs tiksliai atsakyti, kokia yra numatoma projekto vertė.

                                          Savivaldybė centriniame viešųjų pirkimų portale pirmadienį paskelbė gatvės atkarpos nuo Gedimino prospekto iki Islandijos gatvės kapitalinio remonto rangovo konkursą.

                                          Pernai gegužę naujai išrinkta sostinės valdžia atsisakė planų remontuoti gatvę, o lėšas skyrė Dariaus ir Girėno gatvės bei Eišiškių plento sankryžos rekonstrukcijai.

                                          Pernai skelbtame Vilniaus gatvės atnaujinimo konkurse dalyvavo 7 bendrovės: „Gatvių statyba“, „Kerista“, „Akordas 1“, „LitCon“, „Lemminkainen Lietuva“, „Kamesta“ ir „Hidrostatyba“.

                                          366 metrų ilgio ruože bus pakeistas gatvės apšvietimas, įrengtas pakeliamas užtvaras, kuris atvertų gatvę eismui, jei to reikėtų, keičiamas grindinys, šaligatviai, rekonstruojamos inžinerinės sistemos, įrengtas naujas apšvietimas.

                                          Šiuo metu dalyje Vilniaus gatvės eismas draudžiamas, ji skirta tik pėstiesiems.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X