Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pasaulio ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Prisipažinsiu, kad paskutinio filmuko dar atidžiai nežiūrėjau, tik mačiau, kad ten rodomos dolerius intensyviai spausdinančios mašinos. Tai automatiškai reiškia, kad filmukas skirtas nusivylusioms namų šeimininkėms ir vargu ar apskritai verta į jį gilintis.

    Trumpai apie suverenią piniginę politiką turinčios šalies skolas (pvz. JAV, Japonijos, Kinijos, Šveicarijos ... Netaikau eurozonai ar Lietuvai - čia kitos žaidimo taisyklės). Valstybės obligacijų leidimas ir pardavinėjimas iš tiesų yra "aukso standarto" laikų anachronizmas visai nebūtinas dekretinių pinigų sistemoje. Šiais laikais jis iš esmės atlieka dvi funkcijas. Visų pirma, tai monetarinės politikos priemonė leidžianti centriniams bankams palaikyti norimą bazinę palūkanų normą. Visų antra - tai pati saugiausia investicijos ir taupymo forma. Pirmą funkciją galima atlikti ir kitomis priemonėmis (pvz. mokant palūkanas už bankų rezervus, ką daro daugelio pasaulio šalių CB, ir jau keli metai daro tas pats JAV FED'as). Tuo tarpu nuo antros funkcijos priklauso didelė dalis finansų sektoriaus, pvz. privatūs pensijų fondai ir pan. T.y. nustojus platinti valstybės obligacijas ("valstybės skolą") - sugriūtų pernelyg daug, tame tarpe ir mitai apie privačių pensijų fondų pranašumus prieš "valstybinę" pensiją.

    Kas apskritai yra ta valstybės skola? Iš esmės - kažkas panašaus į terminuotą indėlį komerciniame banke, tik šiuo atveju bankas - valstybės CB. Įsigydamas "valstybės skolos" dalį įšaldai savo turimas lėšas, o už tai gauni šiokias tokias palūkanas su 100% garantija. Štai ir viskas. Tik kažkodėl iškreiptame dabartinės ekonomikos supratime komercinis bankas turintis daug indėlių laikomas solidžiu ir patikimu, o daug "indėlių" sauganti valstybė laikoma prasiskolinusia ir nepatikima. Tai yra kelių dešimtmečių smegenų plovimo ir visuomenės debilizacijos rezultatas, ne kitaip

    Panagrinėkime konkretų JAV "skolos" Kinijai atvejį. Kinija, savo noru ir niekieno neverčiama prekiaudama už $ su JAV yra sukaupusį masę JAV dolerių, kurių didelę dalį laiko JAV FED'o taupomojoje sąskaitoje - valstybės skolos pavidalu. Štai ir viskas. JAV dėl to iš principo nei sunkiau, nei lengviau. Aišku, JAV būdama demokratine valstybe, nėra apsaugota nuo silpnapročių valdžioje, kurie remdamiesi "valstybės skolos" Kinijai faktu ar apimtimis gali nuspręsti padidinti mokesčius amerikiečiams, arba pvz. apmėtyti Kiniją atominėmis raketomis "kad nereiktų grąžinti skolos". Bet žiūrint realiai - valstybės skolos faktas ir tos skolos aptarnavimas iš esmės nieko nekainuoja. Dar daugiau. Kinija pati labai daug importuoja iš JAV, o ateity gal importuos dar daugiau (nes patys kinai norės vartoti vis daugiau ir daugiau). Taigi Kinija turi krūvas dolerių už kuriuos ateityje dar ilgai galės pirkti jiems reikalingas prekes ir paslaugas iš amerikiečių. Ir galbūt dabartinių kiniečių anūkai dėkos savo seneliams, kad uždirbo ir sutaupė tiek daug dolerių, o dabartinių amerikiečių anūkai džiaugsis, kad jų seneliai ir jų valstybė užtikrino jų gaminamų prekių ir teikiamų paslaugų paklausą
    Taigi, kas geriau - "neatsakinga JAV monetarinė politika", ar Europai pastaruoju metu būdinga diržų (ant kaklo) veržimo politika, paliekanti dabartinį jaunimą be išsilavinimo, be darbo, be pajamų? Manau, kad dabartinių europiečių anūkai tikrai nepadėkos šiuolaikiniams Europos politikams už jų bukaprotiškumą, už nuskurdinimą, už atsilikimą nuo civilizuoto pasaulio.


    John'as aišku pasakys - kiniečiai spjaus į dolerį, prisipirks eurų ir amerika bankrutuos kaip graikija.
    To greičiausiai nebus (nes beprotybės atvejų 100% atmesti negalima) dėl priežasčių, apie kurias jau kažkada rašiau. Visų pirma - JAV doleris nekonvertuojama valiuta ir iškeisti milijardų dolerių į milijardus kitos valiutos neįmanoma nenuvertinant dolerio ir nesukeliant kitų valiutų kainos. O dolerio nuvertėjimas - tai visų pirma Kinijos užsienio valiutos atsargų pražūtis, tai reikštų, kad kiniečiai n metų lenkė nugaras amerikiečiams už dyką. Tuo tarpu amerikiečiai kraštutinius spekuliacinės atakos prieš dolerį atveju gali tiesiog pakeisti savo piniginį vienetą - tai tik technikos klausimas. Arba užmėtyti kiniečius atominėmis bombomis ... Kiniečiams žymiai naudingiau palaikyti naudingus abipusius prekybinius santykius su JAV ir jie tikrai nėra kvaili, kad to nesuprastų.
    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

    Comment


      Tomai, tu kažkodėl viską hiperbolizuoji. Kinija į dolerį nespjaus per vieną dieną. Tai ne vienus metus truksiantis procesas, kuriuo bus iš lėto mažinama USD dalis Kinijos rezervuose. Tai jau vyksta ir jokie bombų ar beprotybės scenarijai nesipildo. JAV irgi nebankrutuos per dieną. Tiesiog bus ilgas ir nuobodus deklainas prie kurio dauguma amerikiečių spės prisitaikyti.

      Comment


        Parašė Tomas Rodyti pranešimą
        palūkanas su 100% garantija. Štai ir viskas. Tik kažkodėl iškreiptame dabartinės ekonomikos supratime komercinis bankas turintis daug indėlių laikomas solidžiu ir patikimu, o daug "indėlių" sauganti valstybė laikoma prasiskolinusia ir nepatikima. Tai yra kelių dešimtmečių smegenų plovimo ir visuomenės debilizacijos rezultatas, ne kitaip
        .
        O tokiai Lietuvai ir reiktu jaustis solidžia ir patikima, kuri už tuos indelius moka palukanas, indelininkui , kuris vel tau veliau paskolins, nes palukanoms suvalgius skolą, reikes naujos ir taip iki 100 % garantuotos Argentinos ar kt....garantijos.

        Nelabai teisnga iš spalvotu kamoliuku rinktis viena spalva ir taikyti tos pačios spalvos teorijai, nuo tuo ji netaps teisingesne ar labiau veikianti. Taip kaip ir nesusivenodins keliu tukstanmečiu skolintojo ir skolingojo statusas, kol tarp ju bus skola, ar tai pamidorai ar paslauga ar 1000 mlj. pinigu.

        Comment



          Nelabai supratau filosofinių minties vingių, bet rodos gana aiškiai parašiau, kad Lietuvai negalioja tos pačios taisyklės kaip JAV, nes Lietuva nevykdo savarankiškos piniginės politikos ir yra rinkų įkaitė.
          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

          Comment


            Parašė John Rodyti pranešimą
            Tomai, tu kažkodėl viską hiperbolizuoji. Kinija į dolerį nespjaus per vieną dieną. Tai ne vienus metus truksiantis procesas, kuriuo bus iš lėto mažinama USD dalis Kinijos rezervuose.
            Tai priklausys nuo Kinijos ir JAV prekybos apimčių. O dabar nekalbėjęs abstrakčiai, įvardink kuom Kinija pakeis importą iš JAV, konkrečiai kokias prekes.

            Comment


              patiko čia vieno graikų ekonomisto straipsnis, sukurptas kaip "triuškinanti apkalta" Europos Sąjungai (valdomai beširdžių vokiečių). Patiko ir ekonomisto pavardė - Polychroniou. Ypač geras šis pasažas:

              “The EU (Germany, if we are to call a spade a spade) has a particular fixation with bringing down labor costs in order to improve competitiveness. As far as Berlin is concerned, Greece, in order to recover economically, must reduce wage costs to levels that prevail in the economies of the Baltic states!
              ..gale padėtas šauktukas. O tempore! O mores! Prieš viso balto svieto akis fašistai-vokiečiai kėsinasi apkarpyti graikiškas algas net iki pabaltijietiškų lygio! Kaip saulės nenustoja šviesti, o žemė suktis?! Kas puolė dar žemiau??? "to levels that prevail in the economies of the Baltic states !"

              http://www.bus-ex.com/blog/greek-bai...-eurozone-exit
              Paskutinis taisė Zosys; 2012.03.11, 22:31.
              blaivumas išlaisvina

              Comment


                Parašė Zosys Rodyti pranešimą
                ..gale padėtas šauktukas. O tempore! O mores! Prieš viso balto svieto akis fašistai-vokiečiai kėsinasi apkarpyti graikiškas algas net iki pabaltijietiškų lygio! Kaip saulės nenustoja šviesti, o žemė suktis?! Kas puolė dar žemiau??? "to levels that prevail in the economies of the Baltic states !"
                Vis gi kontekstas šiek tiek kitoks. Idėjos ES konkuruoti darbo jėgos kainomis su Kinija ar net Bangladešu yra iš esmės ydingos.
                Nors, kita vertus, Graikojoje niekas nemažina algų per prievartą. Mažinamas biudžetavimas.

                Comment


                  Parašė Sula Rodyti pranešimą
                  Vis gi kontekstas šiek tiek kitoks. Idėjos ES konkuruoti darbo jėgos kainomis su Kinija ar net Bangladešu yra iš esmės ydingos.
                  Nors, kita vertus, Graikojoje niekas nemažina algų per prievartą. Mažinamas biudžetavimas.
                  Lietuvai niekas nai šimtų milijardų skolų nurašinėja, nei naujų šimtų milijardų pašalpų duoda, bet čia niekas nesiskundžia.
                  Flickr

                  Comment


                    Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                    Lietuvai niekas nai šimtų milijardų skolų nurašinėja, nei naujų šimtų milijardų pašalpų duoda, bet čia niekas nesiskundžia.
                    Tai iš dalies mūsų bėdos, kad nesugebame įtikinti ir nesame laikomi tokiais svarbiais kaip Graikija.
                    Čia labiau klausimas, ar Europoje reikia orientuotis į verslą, kuris objektyviai negali mokėti daugiau nei 200-300USD vienam darbuotojui. Juolab tokios pajamos lyginant PPP jau atitiktų skurdesnes Kinijos provincijas, arba kitas šalis, kur didžiulis jaunimo procentas.

                    Comment


                      /\ bet ir Kinijoje daiktai pigesni, paslaugos irgi. Jeigu nori, kad tau kinas dirbtų pusvelčiui, turi jam parduoti kažką ko jam labai reikia. JAV parduoda technologijas, žaliavas, lėktuvus ir pan. Vokiečiai automobilius, gamybos įrengimus.

                      Comment


                        Parašė John Rodyti pranešimą
                        Tomai, tu kažkodėl viską hiperbolizuoji. Kinija į dolerį nespjaus per vieną dieną. Tai ne vienus metus truksiantis procesas, kuriuo bus iš lėto mažinama USD dalis Kinijos rezervuose. Tai jau vyksta ir jokie bombų ar beprotybės scenarijai nesipildo. JAV irgi nebankrutuos per dieną. Tiesiog bus ilgas ir nuobodus deklainas prie kurio dauguma amerikiečių spės prisitaikyti.
                        Deklainas kieno? USD Kinijos rezervuose? Na ir puiku, nebeliks vieno namų šeimininkes gąsdinančio baubo - JAV "skolos Kinijai". Kiniečiai nebeparduos savo produkcijos už dolerius? Atsiras, kas parduos. Jei neatsiras - amerikiečiai vėl daug ką pradės gamintis patys, sumažės nedarbas. Gal nusipirkti naujausią kokioj nors Nevadoj iškeptą iPad'ą bus kiek brangiau, nei pagamintą Kinijoje, bet atsiras daugiau galinčių jį įsigyti. Ir žiūrėk, Kinija taps šalimi importuotoja, o JAV - eksportuotoja.

                        Apskritai - valstybės "skolos" mažėjimas makroekonominiu požiūriu tereiškia, kad pinigai grįžta į juos išleidusios šalies ekonomiką, mokėjimų už prekes ar paslaugas ir investicijų pavidalu. Ar tai blogai? Spėju, kad ne.

                        Aišku, kiniečiai gali pamažu atsikratinėti savo turimų dorelių valiutų rinkoje, kas susilpnintų dolerį. Na ir puiku - JAV jau keletą metų sąmoningai numušinėja dolerio vertę ir yra paskaičiavę, kad "pigus doleris" leistų atkurti bent kelis milijonus darbo vietų gamybos sektoriuje.

                        O gal kalbam apie JAV pragyvenimo lygio "deklainą"? Na JAV niekada nebuvo visuotinės gėrovės valstybė. Kažkas gyveno geriau, kažkas blogiau, vienas rūmuose, kitas krūmuose. Buvo bumų, buvo krizių. Tas pats bus ir toliau, nematau priežasčių nerimauti.
                        It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                        Comment


                          Šis tas įdomesnio. Nors gal ir nelabai netikėto.

                          Kinijos prekybos deficitas smarkiai išaugo
                          http://verslas.delfi.lt/business/kin....d?id=56596975

                          Trade deficit peaks at $31b
                          http://www.chinadaily.com.cn/usa/201...t_14813338.htm
                          According to the General Administration of Customs, China's imports rose 39.6 percent from a year earlier, after a 15.3 percent slump in January. Exports grew 18.4 percent year-on-year, with drop of 0.5 percent.

                          Comment


                            Kaip ir natūralu - vidaus vartojimą (kartu ir importą) jau yra iš ko užkurti, o eksporto rinkos murkdosi savo problemose. Be to, vasaris Kinijoje švenčių mėnuo - daugiau perkama nei dirbama. Bus matyti, ar tai tendencija, ar kažkoks trumpalaikis nukrypimas ir kaip Kinija sugeba prisitaikyti prie pokyčių.

                            Comment


                              Parašė Tomas Rodyti pranešimą

                              Nelabai supratau filosofinių minties vingių, bet rodos gana aiškiai parašiau, kad Lietuvai negalioja tos pačios taisyklės kaip JAV, nes Lietuva nevykdo savarankiškos piniginės politikos ir yra rinkų įkaitė.
                              Filosofija paprasta, išskiriam Eurozona ir Lietuva, kurioms negalioja tos pačios taisykles, kaip išvardintom valstybėm, bet vėliau jos iškoneveikiamos (Europa), kad nesiima tu pačių sprendimo būdu ir nesvarbu kad pas jas kitos "žaidimo" taisykles. Tai yra išskiriam kada norim, priskiriam kam norim.....kad pateisinti ką ?

                              Comment



                                Eurozonos įstatymai debiliški ir tiek.
                                It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                Comment


                                  Parašė Tomas Rodyti pranešimą

                                  Eurozonos įstatymai debiliški ir tiek.
                                  O čia nuomonė ar faktas ?

                                  Comment


                                    Sprendžiant iš to, kad eurozona vienintelė civilizuotame pasaulyje (na dar ir Jungtinė Karalystė, bet tik dėl to, kad jų valdžia dar durnesnė) išgyvena pakartotinį nuosmukį - faktas.
                                    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                    Comment


                                      Su sąlyga, kad šioje temoje pastaruoju metu vyksta gana aktyvi diskusija JAV ir Kinijos klausimais, čia neseniai vykę visai įdomūs debatai tema Ar Kinijos kapitalizmas pranašesnis už Amerikietiškąjį? Vaizdo įrašo trukmė nepilnos dvi valandos, bet žinant, kad savaitgalis jau ant nosies ir čia yra nemažai, kuriuos ši tema domina, manau bus kas pasižiūrės .

                                      China Does Capitalism Better Than America:
                                      http://fora.tv/2012/03/12/China_Does...r_Than_America

                                      P.S. Vienas iš debatų dalyvių šią temą sekantiems puikiai žinomas Peter Schiff .

                                      Comment


                                        Žiūrėsim.

                                        Comment


                                          Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                          Pasibaisėjusių ekonomistų manifestas :
                                          http://www.assoeconomiepolitique.org...economists.pdf
                                          Sveiki. Neblogai čia mėginat diskutuoti. Bet tokios atsiprašant, trydos, jau seniai neteko skaityti. Kad nors kokių argumentų būtų.....rimtai skaitai tokius dokumentus, Tomai? Kas čia tokie pasirašo? Ekonomistai prancūzai - turbūt visi rimti dėdės? Apsaugok Dieve nuo tokių ekonomistų...tikiuosi tai nėra jų mainstreamo nuomonė? Nors nesistebėčiau, jei ir būtų....panašu, kad Roberspjero kraujas buvo pralietas veltui ir žmonės jau užmiršo istoriją....Šlovė Hollande - būsimąjam Prezidentui...

                                          Comment

                                          Working...
                                          X