Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pasaulio ekonomikos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Naftos kaina $46 pramušė 3 metų dugną, bet dar nepasiekė chuilostano biudžetan įdėtos $40. Bet šiaip sakyčiau kyla tam tikra grėsmė ir pasaulinės ekonomikos grandinėms dėl tikros ir dirbtinės corona grėsmės bei psichozės.
    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo
    [url]https://youtu.be/9u_6BFmkOuQ?t=3868[/url]

    Comment


      Prekyba akcijomis sustabdyta.

      9:34 a.m. ET: Stocks trigger circuit breaker, trading to close for 15 minutes

      The S&P 500 sank 7% as of 9:34 a.m. ET, hitting the percent decline required to trigger a 15 minute halt to trading intended to prevent extreme plunges in stock trading. Trading will resume at 9:49 a.m. ET.
      AZ.Baku | FI.Vaasa | SR.Paramaribo | SE.Lund | DZ.Annaba

      Comment


        Nežinau, ką reiškia žmonių kalba, bet va.

        Private equity firm Blackstone Group Inc (BX.N) is asking companies it controls to draw down their credit lines to avoid liquidity crunch, a Bloomberg reporter tweeted on Wednesday, citing people familiar with the matter.
        https://www.reuters.com/article/us-h...siness+News%29
        JAV investicijų bendrovės „Blackstone“ vadovaujamas investuotojų konsorciumas šiandien užbaigė 60% banko „Luminor“ akcijų įsigijimo sandorį.

        Comment


          Vis dažniau JAV ir UK žiniose/laidose pasigirdi kalbos apie galimai ateinančią krizę, kurį bus dar didesnė nei 2008. Ką manot apie tokių prognozių realumą?

          Comment


            Parašė ttttt Rodyti pranešimą
            Vis dažniau JAV ir UK žiniose/laidose pasigirdi kalbos apie galimai ateinančią krizę, kurį bus dar didesnė nei 2008. Ką manot apie tokių prognozių realumą?
            Tai ne galimai ateinancia, o jau cia esancia. Dow Jones Industrial, S&P 500 ir FTSE100 visi zemiau 20% nuo all time high.

            Comment


              Parašė jpou Rodyti pranešimą

              Tai ne galimai ateinancia, o jau cia esancia. Dow Jones Industrial, S&P 500 ir FTSE100 visi zemiau 20% nuo all time high.
              Jo, apie tai ir kalbu, bet klausiu labiau apie tolimesnių pasekmių scenarijų.

              Comment


                Etheris trumpam buvo pakrites zemiau 80€. Kam reikejo, tas pasinaudojo

                Comment


                  Esminis skirtumas nuo 2008ų yra tas, kad dabar White houze ir Daunų gatvėje sėdi populistai, o ne fanatikai, todėl grėsmės USA ir UK ekonomikoms žymiai mažesnės.
                  It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                  Comment


                    Jo, apie tai ir kalbu, bet klausiu labiau apie tolimesnių pasekmių scenarijų.
                    Ateitį žino nebent astrologai . Dabar geriau stebėti ne akcijų grafikus, o užsikrėtusiųjų grafikus. Viskas priklausys nuo viruso suvaldymo. Kad ekonomika stoja apribojus keliones ir renginius, tai akivaizdu. Gali prasidėti smulkesnių bankrotai, nemokumas ir problemos persimesti į bankus. Pasėdėtų visi ramiai kelias savaites ir to užtektų, bet šalys paprastai tempia gumą ir sprendimus priima vėluodamos. Vieni sėdi, o kiti skraido ir toliau platina. Tai tas reikalas gali užsitęsti.

                    Comment


                      Tikrai taip. Kai kas gi pakiša Merkel scenarijų su 60% susirgusios Vokietijos populiacijos ir mirčių ~200-300 tkst...

                      Comment


                        W. Buffettas apie rinkų griūtį: 1987 ir 2008 m. buvo baisiau

                        Dar prieš mėnesį W. Buffettas kalbėjo, kad koronavirusas yra „baisus dalykas“, tačiau tada jis svarstė, kad virusas nesuduos smūgio akcijoms.
                        Jei net Buffetas klydo, tai kitų prognozės išvis nieko vertos .

                        Plačiau: https://www.vz.lt/rinkos/2020/03/13/...#ixzz6GZ6wKzqK

                        Comment


                          Pabandysiu pabūti poor man's bufetu

                          Pirmiausia stock market'as nėra ekonomika. Per paskutinius dešimt metų pasaulyje atsirado daug pinigų, kurių nemažai nusėdo į akcijų rinkas vietoj to kad būtų panaudoti kaip tiesioginės investicijos ir niekas negali žinoti kokios bus to pasekmės. Kol kas tik aišku, jog tokios žaidimo taisyklės daugumą kompanijų labiau dusina, o gerai gyvena tik keletas išrinktųjų, kuriems nereikia lįsti į skolas, kad pritraukti investicijas ar padengti nuostolius. Pavyzdžiui kai prieš kelis metus tradiciniai finansų ekspertai dar svarstė, ar Teslai užteks cash'o iki metų galo (nors fund'eriai jau tuomet rikiavosi į eilę), tai dabar Tesla kada panorėjus gali pritraukti milijardus.

                          Rinkose be šio neapibrėžtumo, kuris gal (o gal ir ne) kažkada materializuosis, buvo galima laukti įprastinės korekcijos, tik kaip tyčia įsisuko ir panika dėl viruso. Jeigu pasirodys jog būta didesnio burbulo, tai optimistiškai (pasaulio ekonomikai, ne akcijų rinkoms žinoma) visokie indeksai gali trumpuoju laikotarpiu crashinti ir 50 proc. be didesnės įtakos pasauliniam GDP. Aišku labiausiai kentėtų visokie investiciniai (ir pensijų) fondai, kas paliestų kaip niekad daug ką, nes dar niekad pasaulyje nebuvo tiek daug žmonių kurie užsiimtų investavimu tiesiogiai ar per pensijų fondus, bet žmonės išgyventų, nes tiems kam arti pensija tai vis tiek sedės visokių obligacijų fonduose, o kam toli - laikas nuostolius ir uždarbį suvidurkins. Versle aukomis taptų visokie neperspektyvūs start up'ai besireminatys ant pinigų kranų, kol jie teka.

                          Ir čia masinis investavimas iš dalies irgi gali būti problema, nes kai ekonomika pushinama ne gaminti produktą, o performinti rinkoje, kur skaičius keičia emocijos, tuomet akcijos panašėja į kriptovaliutas. O ten visi jau žinome, kad jeigu tavo teta perka bitcoiną - artėja metas pardavinėti. Galiu tik paspekuliuoti, jog šiuolaikinėje ekonomikoje rinkas išlaikyti stabilias bus daug lengviau (o gal ir apskritai tik taip), jei investavimas išliks mažumos privilegija. Tai vis tiek veda link negerų dalykų neapibrėžtoje ateityje dėl kitų iš to kylančių problemų, bet tai jau atskira tema.

                          Tai čia tiek apie rinkas o kalbant apie visą ekonomiką ir galimus pesimistinius variantus, reiktų išskirti bent du galimus kelius. Pirma jeigu dėl viruso nekontroliuojamai grius bent keli dideli labiausiai paveikti sektoriai, kurie nusineš išvestinius sektorius, investicijas, padidins bedarbystę ir valstybių išlaidas kovoje su pasekmėmis, tuomet gali užsisukti didelis šūdų malūnas kuris be aktyvių veiksmų paskandins nemažą dalį pasaulio ekonomikos. Atsileidus virusui iš tokios krizės pradėtume išlipinėti sąlyginai greitai (aišku priklausytų nuo jos masto), su laiku tikėtina grįžtume į senas vėžes: amerikiečiai su kinais atsigautų ir augtų toliau, eurozona atsigautų ir toliau stagnuotų. Krizės metu matyt susidurtume su algų žirklėmis ir tipine defliacija; turintys cash'o gautų progą tradiciniais metodais dar šiek tiek praturtėti. Bendrai gautume gerą epidemiologijos pamoką, bet ekonomikoje matyt neišmoktume nieko naujo.

                          Dabar šiek tiek įdomesnis antras variantas: jis gali nutikti netikėtai arba į jį gali peraugti nesukontroliuota pirmojo tipo krizė. Norintys šitoje vietoj jau gali dėtis tin foil hat'sus: pradėkim nuo to kad daugybė žmonių nesidominčių makroekonomika nesuvokia, jog moderni makroekonomika yra dar labai žalia (neskaičiuoja net pusamžio) ir joje veikiantys procesai yra tokie kompleksiški, kad vis dar neturime (ir neturėsime) nė vieno realybėje veikiančio matematinio modelio. Tą gerai parodė 2008 krizė, kuri praktiškai visiem ekonomistam ištraukė kilimą iš po kojų. Kai kurios šalys su ja susivaldė geriau, kitos blogiau, bet iš esmės ji buvo suvaldyta prigeneruojant nejuokingą kiekį pinigų skylių užkamšymui ir tuomet tiesiog pasirūpinta, jog būti prižiūrimi tie, kurie padėjo toms skylėms atsirasti.

                          Viskas būtų gražu ir tai būtų išmokta pamoka, jeigu turėtume nors vieną modelį, kuris užtikrintų jog priežiūra bus veiksminga ir jos pakaks išvengti ateities krizėms. Bet jo nėra, o pasaulis vis labiau pasineria į minėtus kompleksinius procesus, tuo pačiu globalizacija praktiškai nepalieka galimybių jokiai valstybei turėti bent šiokį tokį draudimą. Kol kas nežinome, bet jeigu einame link tokios ekonomikos, kuri nėra stabili pati iš savęs, tuomet vien diagnozuoti ligos nepakaks - turėsim jau iš anksto žinoti ir suprasti visas įmanomas silpnąsias jos vietas, kas yra visiškai nerealus ir neracionalus lūkestis. Taigi sekanti rimta krizė gali įvykti pavyzdžiui paprasčiausiai nebeatlaikius pasiekto tam tikro financializacijos lygio.

                          Ką tuomet reikėtų daryti nepasakys ir pats Buffetas, jei dar bus gyvas. Visi įsivaizduoja, jog krizės metu cash is king, ypač po paskutinės krizės, kai buvo galima pigiai užsipirkti NT bei akcijų, bet mano spėjimas būtų, jog be housing bubble NT pigimas neatsvertų infliacijos, kuri kiltų persibalansuojant kainoms dėl didelio kiekio pinigų išsilaisvinusio iš financializacijos gniaužtų. Neturint kur dėti pinigų įsijungtų panic mode, daug jų nusėstų visokiuose metaluose (taip dar paididinant infliaciją ir pagilinant krizę) ir gerose akcijose stipriai sukeliant jų kainą, o ne tokios geros akcijos crashintų taip kad dėl išvestinių jėgų pasipiltų dar neregėtas bankrotų kiekis nepriklausomai nuo sektoriaus. Akivaizdu, kad tokios krizės nesuvaldysi pinigų spausdinimu, kas būtų tiesiausias kelias į hyperinfliaciją (jeigu jos dar nebūtų ir taip). Norintys būti karaliais tarp griuvėsių tuomet pirks auksą ir amazon stock'ą, o visi kiti turės susitaikyti su artėjančiu gyvenimu pasaulyje, kuriame bus dar labiau koncentruotas kapitalas, dar didesnė nelygybė ir dar mažiau laisvos rinkos.

                          O dabar mažiau pesimistinė prognozė: nesu epidemiologas, bet Kinijos pavyzdys rodo, jog virusas greičiausiai bus sukontroliuotas mažesne ar didesne kaina; apturėsime natūralią recesiją, akcijų rinka atsistatys ir toliau gyvensime po senovei tik su ženkliai išaugusiomis skrydžių kainomis.
                          Paskutinis taisė themanual; 2020.03.13, 22:09.

                          Comment


                            Parašė ttttt Rodyti pranešimą
                            Vis dažniau JAV ir UK žiniose/laidose pasigirdi kalbos apie galimai ateinančią krizę, kurį bus dar didesnė nei 2008. Ką manot apie tokių prognozių realumą?
                            Dabar tai jau tikrai realu. Korona ir visos jos suvaldymui būtinos priemonės be pasekmių nepraeis. Tik kol kas sunku spręsti, ar krizė bus gilesnė nei 2008 m.
                            Snowflakes will attack U <3

                            Comment


                              Koronaviruso krizė iš principo yra "gera", nes aiški priežastis ir išėjimo kelias yra apibrėžtas. Klausimas tik, kiek giliai bus smukimas. 2008 metų IMHO nepasieks.

                              Comment


                                themanual Tik patikslinsiu - moderniajai makro yra apie 90 metų.
                                It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                Comment


                                  Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                                  themanual Tik patikslinsiu - moderniajai makro yra apie 90 metų.
                                  Nuo filosofijos priklauso, bet aš visgi laikausi nuomonės kad šių laikų makroekonomika prasidėjo sulyg Bretton Woods mirtim. Ekonomika yra socialinis mokslas ir jeigu keičiasi tegu ir tik keli kintamieji - bet jie atneša didžiulius pokyčius žmonių pasauliui - tuomet pagal mane to pakanka laikyti naujo etapo pradžia.

                                  Bet iš tiesų nesvarbu ką laikysime atskaitos tašku, svarbu kad keitėsi žaidimo taisyklės ir žaidimas netapo paprastesniu ar lengviau prognozuojamu ir tai kas veikė anksčiau nebūtinai veikia dabar (ir atvirkščiai).
                                  Paskutinis taisė themanual; 2020.03.14, 10:59.

                                  Comment


                                    Koronaviruso krizė iš principo yra "gera", nes aiški priežastis ir išėjimo kelias yra apibrėžtas.
                                    Jei neužsitęs, tai gal ir bus "gera", bet jei užsitęs, tai gali būti panašiai kaip 2009 m. Praeitos krizės priežastys niekur nedingo, tik buvo užkamšytos naujais pinigais ir naujomis skolomis. Šiuolaikinė ekonomika turi daug ponzinių bruožų dėl didelės finansializacijos ir bankų įtakos ekonomikai. Ekonomikos sulėtėjimas dėl įvairių priežasčių (ligų, stichinių nelaimių ir pan.) kaip ir būtų visai nebaisus laikinas reiškinys, tačiau esama sistema veikia taip, kad vos prasidėjus ekonomikos lėtėjimui kyla grandininė reakcija ir rimtų problemų: didėjant nedarbui ir bankrutuojant silpniausiems ima strigti bankų veikla, pagrįsta savalaikiu skolų grąžinimu. Saugodamiesi bankai sustabdo skolinimą, ekonomika negauna kraujo (pinigų) ir ima strigti net tie sektoriai, kurių būklė visai nebuvo bloga.

                                    Comment


                                      Parašė themanual Rodyti pranešimą

                                      Nuo filosofijos priklauso, bet aš visgi laikausi nuomonės kad šių laikų makroekonomika prasidėjo sulyg Bretton Woods mirtim. Ekonomika yra socialinis mokslas ir jeigu keičiasi tegu ir tik keli kintamieji - bet jie atneša didžiulius pokyčius žmonių pasauliui - tuomet pagal mane to pakanka laikyti naujo etapo pradžia.

                                      Bet iš tiesų nesvarbu ką laikysime atskaitos tašku, svarbu kad keitėsi žaidimo taisyklės ir žaidimas netapo paprastesniu ar lengviau prognozuojamu ir tai kas veikė anksčiau nebūtinai veikia dabar (ir atvirkščiai).
                                      Žaidimo taisyklės buvo tokios pačios ir 193*, ir 197*, ir 200*, ir 202*. Elementarioji aritmetika per tą laiką nė kiek nepasikeitė, pridedant vis dar auga, atimant - mažėja.
                                      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                      Comment


                                        Click image for larger version

Name:	kUrsOUI.jpg
Views:	64
Size:	47,2 kB
ID:	1789394

                                        Kinija užkrėtė, dabar pati sustojo, o likęs pasaulis kyla kaip reikiant.
                                        Skaičiau, kad nuo kitos savaitės Kinija jau grįžta pilnumoj į darbus.

                                        Ar nebus taip, kad Kinija išloš ekonomiškai milžiniškus dividendus iš pačios sukeltos ligos?
                                        Galiuasiai apsipirkti galės nustekentų pasaulo įmonių.

                                        Comment


                                          Parašė Gator Rodyti pranešimą

                                          Kinija užkrėtė, dabar pati sustojo, o likęs pasaulis kyla kaip reikiant.
                                          Skaičiau, kad nuo kitos savaitės Kinija jau grįžta pilnumoj į darbus.

                                          Ar nebus taip, kad Kinija išloš ekonomiškai milžiniškus dividendus iš pačios sukeltos ligos?
                                          Galiuasiai apsipirkti galės nustekentų pasaulo įmonių.
                                          Kinijos deklaruojamas grįžimas į darbus dar labai toli nuo realybės. Politbiuras nuleido įsakymą iš Pekino grįžti į darbus, ir kaip control measure naudoja elektros vartojimą, t.y. gamyklos turi pasiekti bent jau 75% buvusio elektros suvartojimo.
                                          Kadangi dirbti nėra kam, gamyklų vadovybės tiesiog palieka įjungtas šviesas ir kondicionierius kiaurą parą, kad elektros skaitliukai suktųsi. Centrinis planavimas visame gražume.

                                          https://asia.nikkei.com/Spotlight/Ca...e-goes-to-work
                                          If a lion could speak, we could not understand him.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X