Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuva 1988-1991

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Savaitės pokalbis. Vytas Petruškevičius apie gyvenimą ant parako: viskas galėjo sprogti vienu garu
    Vytas Petras Petruškevičius šią savaitę žiniasklaidos buvo pastebėtas tik todėl, kad Medininkų bylos teismo procese pareiškė, kad tarp įrodymų nėra jo filmuotos medžiagos ir tai, kas rodoma jo vardu, – ne jo darbas. V. Petruškevičiaus filmuota medžiaga yra aukso vertės, nes jis pirmasis įamžino dar karštus istorinio nusikaltimo vaizdus ir svarbius daiktinius įrodymus. Deja, visa tai kažkur dingo, o bylos tyrimas užsitęsė du dešimtmečius...
    Sausio 9-ąją, kai tapo aišku, kad kariškiai pasiruošę pulti, mes, 41 muitininkas, be jokių ginklų išėjome į Aukščiausiąją Tarybą – Atkuriamąjį Seimą. Turėjome tik muitinės striukes ir kepures. O sausio 17-osios naktį, kai mus iš ten išleido, tai iš atėjusiųjų 41 išėjome tik 11. Vadinasi, 30 žmonių kažkuriuo metu išėjo – tai nebuvo draudžiama. O padėkų gavimo sąraše buvo jau 21, dešimt kažkaip prisirašė.
    Vytai, tai Jūs taip ir negavote jokių apdovanojimų – nei kaip Aukščiausiosios Tarybos, nei kaip Lietuvos sienos gynėjas?
    Neturiu jokių apdovanojimų, esu nepartinis, niekam nepriklausiau, esu tiesiog Lietuvos pilietis.
    -------------
    Kaip LŽ pasakojo pats V.Petruškevičius, pačiupęs MD priklausančią vaizdo kamerą, kuria išvakarėse fiksavo Lazdijų muitininkų su kontrabandininkais sudarinėjamus sandėrius, Medininkuose jis atsidūrė brėkštant, kai dar nebuvo spėję atvažiuoti nei prokurorai, nei kiti pareigūnai. V.Petruškevičius prisiminė, kad tuo metu medikų buvo ką tik išvežtas sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas, aplink nebuvo beveik jokių kitų žmonių, tik vienas kitas vairuotojas. Tad jis pradėjo viską detaliai filmuoti.
    "Tuo metu, kai pradėjau filmuoti, dar trūko šviesos, kad būtų galima užfiksuoti labai kokybišką vaizdą. Tačiau vis vien filmavau. Tai truko 30-40 minučių, kol atvažiavo tuometis generalinis prokuroras Artūras Paulauskas, kiti pareigūnai.
    Apie tai, ką pamatė tragedijos dieną, pirmą kartą V.Petruškevičius parodymus davė tik praėjusį gruodį Lietuvos apeliaciniame teisme, nuo žudynių praėjus 21 metams. Iki šiol nei teisėjams, nei prokurorams buvo neįdomu, nei ką V.Petruškevičius nufilmavo ankstų 1991 metų liepos 31-osios rytą Medininkuose, nei ką šis liudytojas matė.
    http://www.lzinios.lt/index.php/Tyri...ngo-be-pedsaku

    Comment


      Parašė bebop Rodyti pranešimą
      Tai šaunu
      Kas čia šaunaus? Tave dabartinė padėtis tenkina? Manai, kad ją galima pakeisiti pliurpalais? Manai, kad supuvusį gangrenuojantį ligonį galima išgydyti? Net ir esant tokiai situacijai, esamos politinės sistemos nušlavimas įmanomas. Kai atsiras politinė jėga, kuri mažiau kalbėtų (aišku, tai daryti irgi reikia), o daugiau veiktų. O palaikymas atsiras vėliau, kai žmonės pamatys ir ims tikėti, kad tai daroma dėl jų, o ne dėl siaurų interesų. Lygiai tas pats buvo ir Sąjūdžio laikais. Deja, žmones išdūrė.

      Comment


        Parašė Al1 Rodyti pranešimą
        Kas čia šaunaus? Tave dabartinė padėtis tenkina? Manai, kad ją galima pakeisiti pliurpalais? Manai, kad supuvusį gangrenuojantį ligonį galima išgydyti? Net ir esant tokiai situacijai, esamos politinės sistemos nušlavimas įmanomas. Kai atsiras politinė jėga, kuri mažiau kalbėtų (aišku, tai daryti irgi reikia), o daugiau veiktų. O palaikymas atsiras vėliau, kai žmonės pamatys ir ims tikėti, kad tai daroma dėl jų, o ne dėl siaurų interesų. Lygiai tas pats buvo ir Sąjūdžio laikais. Deja, žmones išdūrė.
        Tai ko pats čia pliurpi? Didysis reformatorius
        Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

        Comment


          Aš ne reformatorius.

          Comment


            Parašė Al1 Rodyti pranešimą
            Aš ne reformatorius.
            Tai tada nevaidink tokio...

            Duok bent tokią dieną ramiai pabūti.
            Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

            Comment




              Apie šį vaiką, dabar jau vyrą:
              http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...uvos-56-190047

              Daugiau laiškų:
              http://www3.lrs.lt/pls/inter/galerij..._gal_id=104349
              Įžvalgos.lt - FB - G+

              Comment


                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt
                2013 m. sausio 13 d. 00:11
                Seimo rūmų gynimo organizatorius: anuomet tauta nė velnio nebuvo vieninga

                Buvęs Aukščiausiosios Tarybos gynimo štabo viršininkas, pirmasis Savanoriškosios krašto apsaugos tarnybos vadas, atsargos pulkininkas Jonas Gečas neigia mitą, kad Lietuvai bandant išsikovoti nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos tauta buvo vieninga.
                Šitai paneigia (mano nuomonė irgi sutampa) http://rokiskis.popo.lt/2013/01/13/s...3-prisimenant/ antrame komentare:
                Čia panašus atvejis, kaip gaisrininko paklaustum, kokia tikimybė, kad žmogus gaisre žus. Tai pasakytų, kad 1/10. Nors jei apie žmonių mirčių statistikas paklaustum pas tuos, kas turi bendrą vaizdą, tai pasakytų, kad 1/1000.

                Jono Gečo įsivaizdavimas buvo kaip gynybos organizatoriaus, o ne kaip politiko ar vadovo -- atitinkami ir skirstymo kriterijai. Pusė milijono -- tai tie, kas pasiryžę eiti ginti ir kovoti. Būtent tokie jo supratimu buvo gynėjai. Dar pusantro milijono -- tie, kuriuos įmanoma patraukti į savo pusę, bet pasyvūs. O visi likę -- tai iš tų, kur “kas ne su mumis, tas prieš mus”.

                Žvelgiant holistiškai, į bendrą vaizdą, tai tų, kas buvo tiesiogiai ir kategoriškai prieš, gal būt per visą Lietuvą būtų susirinkę kokie 10 tūkstančių, netgi skaičiuojant ir kariškius (čia galima prisiminti, kad netgi generolas Uschopčikas vėliau buvo visiškai nusistatęs prieš Parlamento puolimą -- ir tą žinau, nes tais laikais bendrų pažįstamų buvo). Mažą realių nepriklausomybės priešininkų kiekį rodo ir labai jau silpni Jedinstvos veiksmai, taip ir neperaugę į nieką bent kiek rišlesnio.

                Pridėjus dar kokį 100 tūkstančių pasyvių priešininkų, dar galim tarti, kad gal būt buvo dar keli šimtai tūkstančių dalinių neapsisprendėlių, kurie buvo gal ir neapsisprendę, bet visgi gal truputį link prieš. T.y., visiška mažuma.

                Tai vat tokia situacija, žvelgiant politiškai. O Jonas Gečas pasakoja iš kito kampo ir pagal visai kitus kriterijus, neskirstydamas, kur yra gynyba, o kur yra politika. Kariškis, žinote.

                Tik paskui žurnalizdai ale ta pati Eglė Samoškaitė, kuriems tie skirtingi vertinimo kriterijai išvis nesuvokiami, sugeba išversti taip, kad už nepriklausomybę gaunasi mažuma ir panašiai. Čia tiesiog iš serijos “Lietuva atsiskyrė nuo SSRS prieš savo valią”.

                Po tokių žurnalizdų prikuriamų sensacijų paskui nekyla klausimas, iš kur atsiranda visokie pridūrkai, kurie net ir Paleckiuko/Nevzorovo briedu patiki.

                Comment


                  Parašė digital Rodyti pranešimą
                  Šitai paneigia (mano nuomonė irgi sutampa) http://rokiskis.popo.lt/2013/01/13/s...3-prisimenant/ antrame komentare:
                  J.Gečo "vieningumo" kriterijai yra kiek kitokie, tas tiesa.
                  Kita vertus, pernelyg nuvertinate potencialiai priešiškai nusiteikusias jėgas. Nepamirškime, kad joms trūko organizuotumo. Tą įrodė ir rugpjūčio pučas Maskvoje. Na, kad ir "lenkiškos autonomijos" šalininkams Maskva iš esmės nepritarė. Tokių "autonomijų" kibirkštys jau kėlė grandininę reakciją (Krabachas, Padnestrė, Fergana ir t.t.) visoje TSRS.
                  Nors, sakyčiau, kažkas panašaus, ko norėjo autonomininkai egzistuoja Nepriklausomoje Lietuvoje. Tuometiniai jų politiniai vadai ir palikuonys ir dabar turi tų rajonų absoliučią valdžią.

                  Comment


                    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                    ...Net ir esant tokiai situacijai, esamos politinės sistemos nušlavimas įmanomas. Kai atsiras politinė jėga, kuri mažiau kalbėtų (aišku, tai daryti irgi reikia), o daugiau veiktų. O palaikymas atsiras vėliau, kai žmonės pamatys ir ims tikėti, kad tai daroma dėl jų, o ne dėl siaurų interesų. Lygiai tas pats buvo ir Sąjūdžio laikais. Deja, žmones išdūrė.
                    Sąjūdžio laikais buvo kitaip. Buvo užvaldžiusi kažkokia dvasia, nors vienas šviesios galvos žmogus sakė, kad bus tik blogiau, o mūsų nepriklausomybės siekių energija tik naudojamasi. Ir jis buvo 100% teisus..

                    „Laisvė“ daug kam asocijavosi su prekių gausa parduotuvėse, nes, apart to, Vakarų šalys ideologiškai nieko tinkamesnio pateikti ir negalėjo. Atrodė neįmanoma, kad didžiausios gamyklos gali nustoti veikusios, kad žmonės bus be darbo ir pajamų, kad antstoliai dėl įsiskolinimų žmones gins į gatvę, kad norint „daug maž“ gyventi Lietuvoje, vienas iš šeimos būtinai turės dirbti užsienyje, kad medicinos paslaugos prieinamomis taps tik pinigingiems, o tokiais galės būti ne kiekvienas, kad aukštasis mokslas taps sunkiai prieinamu, o darbdaviai tyčiosis iš išsimokslinusių žmonių, kad darbo žmogus nebeturės jokių teisių ir pasiskųsti nebus kam, kad jis bus priverstas žemintis stovėdamas eilėje prie valdžios dalinamų maisto davinių „skurstantiems“, kad bylinėtis ir teistis dėl tiesos ir teisybės taps „misija neįmanoma“, kad viską, ką uždirbi, išleisi elektrai, vandeniui, šildymui, degalams ir maistui, kad mažesni miesteliai kiaurą parą skendės tamsoje, kad fermos, sandėliai, mechanizacinės dirbtuvės bus sugriauti ir ištampyti po plytą, o žmonės vargs skurde ir šaltyje. Jei taip kas būtų pasakęs kokiame Sąjūdžio mitinge, į gabalus būtų buvęs sudraskytas.

                    Deja, jokie teisingi politikai žmonių nepatrauks paskui žmones dabar, nes šitie vabalai politikus renkasi labiau pagal politiko seksualinę išvaizdą, o ne jų politinį – visuomenės gydytojo – potencialą. Tol, kol vyresniųjų, dabartinė ir būsima kartos (jos yra itin nenusisekusios) nepradės klykti, spiegti iš skausmo nuo valdžios veržiamų varžtų ir organizuotis patys, tol nieko nebus. Nors visi supranta, kad yra blogai, daugelis tikisi kažkokio išvaduotojo arba kad sistema pati susitvarkys – reikia tik „meilės ir pakantumo“.

                    Lietuvoje pakankamai buvo ir yra politikų, siekiančių socialinės lygybės ir teisingumo. Žmonės jiems pritaria, su jų mintimis sutinka, bet balsavimo metu rinkėjus vis vien užvaldo kažkoks runkelis – išrenka tokius, kurie juos vėliau nuplaka pagal visus parametrus. O tie vėliau vėl tokius pat vėl renka.
                    Kapitalizmas – sistema atgyvenusi, vedanti į niekur.

                    Comment


                      Taip, buvo "dvasia". Nors man asmeniškai Landsbergis nuo pat pradžių kėlė įtarimą. O kaip parodė vėlesni įvykiai išsisklaidžius "dvasiai", ir visai pagrįstai.

                      Comment


                        Ech, komunistėliai jūs, komunistėliai... Pakėlėte ūpą Man labai džiugu, kad tik tokio lygio proto bokštus tesugeba nusisamdyti kiršinimui viešojoje erdvėje Latvių gatvės centriukas Pezalai kaip reta.

                        Manau, kad nepilnavertiškumas ir padaro žmones nevykėliais, kaltinančiais kitus, santvarką, valdžią, orą, žydomasonstvo pasaulinį sąmokslą, liberastus ir panašiai.
                        Skrydis- lyg amžinybės blyksnis

                        Comment


                          Štai geriau pasiskaitykite. Yra ir kitokia nuomonė apie tų metų įvykius.

                          1991 metų sausio 13-oji baudžiamosiose bylose

                          http://opozicija.eu/lt/2013_1/istori...ose-bylose.htm
                          Ko Landsbergis nesiteisia su Skuču???

                          Comment


                            Nekreipkime dėmesio. Pakritikavau mokslų daktarų papeckiojimus, tai savo vyresniųjų specialistų straipsnius deda
                            Skrydis- lyg amžinybės blyksnis

                            Comment


                              Minint sausio 13 d. Seime pasakyta A. Terlecko kalba:
                              http://www.ekspertai.eu/laisve/
                              Atkurtoje valstybėje gyvename tik dvidešimt trečius metus. Okupacija iškreipė mūsų sąmonę ir moralę. Reikia visų mūsų pastangų, psichologų, psichiatrų, sociologų, istorikų, filosofų pagalbos, kad galėtume išsitiesti. Tik po nuoširdaus, o ne simuliacinio, kolaborantų ir jų sekėjų atgailavimo galima pasiekti tautos santarvę. Tik tada mes taptume bendruomene, gebančia dorai valdyti valstybę.
                              didžiausias demokratijos priešas – žmonių noras paklusti. Daugumai tai patogiausia. Taip nusikratome atsakomybės naštos. Žmonės nieko taip nebijo kaip atsakomybės. Ypač atsakomybės už savo valstybę. Ačiū Dievui, diktatorių mes neturime. Tačiau žmonių, turinčių labai dideles ambicijas, apstu. Neauginkime oligarchų. Būkime atsakingi ir visuomeniškai aktyvūs, rodykime pavyzdį jaunimui.
                              Tas vyras nemirtingas - nuolat persekiotas ir tampytas po lagerius tuoj sulauks 85 m. ir, atsižvelgiant į amžių, puikiai atrodo ir blaiviai mąsto.

                              Comment


                                Vertėtų šitą straipsnį visiems atidžiai perskaityti. Jame minimas ir Brazausko "dvorniaga" Juozaitis, tiek blogio įnešęs į Lietuvos raidą.
                                http://www.ekspertai.eu/egle-wittig-...jos-vilkai-ii/

                                Comment


                                  Norint Juozaitį vadinti dvorniaga reikėtų būti daugiau perskaičius nei vien tik Istorinę klaidą. Praėjus euforijai ir prasidėjus "realpolitik" iš Sąjūdžio pasitraukė arba buvo patraukti ne vienas meno/kultūros atstovas. Tik dauguma išėjo tyliai, todėl netapo "valstybės priešais" kaip Juozaitis. Gal po penkiasdešimt metų, kai jau nelabai kam bus įdomu, apie tą laikotarpį bus parašyta objektyviau, nes dabar yra viena tiesa. Kas su ja nesutinka, tampa Kremliaus agentu . Vertingiausias Marcinkevičiūtės sakinys, kad iki 1992 m. nebuvo imtasi desovietizacijos. Gaila, kad nenagrinėja, kodėl. O atsakymas paprastas - daug kam iš garsiai rėkiančių būtų reikėję desovietizuoti patiems save . Tiesiog politinę kovą laimėjo cinikai pragmatikai, greičiau susigaudę situacijoje ir užlipę ant bačkos. Tikrieji disidentai, kurie nevartė kailio, kaip buvo nuošaly, taip ir tebėra. Ką jiems veikti nomenklatūrinėse partijose? Pvz., paskutinė partija, kuriai priklausė A. Terleckas, rodos, yra Tvarka ir teisingumas .
                                  Paskutinis taisė senasnamas; 2013.01.17, 20:41.

                                  Comment


                                    Manau labai tinka šitai temai.

                                    Vaizdas iš kitos barikadų pusės. A. Nevzorovo 1991 filmas.

                                    Paskutinis taisė Edvard; 2013.01.18, 13:38.
                                    "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                    Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                    Adam Mickiewicz

                                    Comment


                                      Dėkui. Kaip tik nesėkmingai ieškojau šitos laidos.

                                      Comment


                                        Parašė Muzungus Rodyti pranešimą
                                        Dėkui. Kaip tik nesėkmingai ieškojau šitos laidos.

                                        Yra ir jo interviu laikraščiui "KP"


                                        "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                                        Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                                        Adam Mickiewicz

                                        Comment


                                          O tai kur įrodymai apie atvežtus lavonus? Vienintelis klausimas tik dėl to kas šaudė. Visa kita tai tik nešvarūs politiniai žaidimai iš abiejų pusių, o liaudis ir eiliniai kareiviai tik įrankiai. Kai pradeda svaigt apie tuos kelis šimtus tūkstančių rusakalbių, kuriuos neva jie atstovavo ir gynė, kuriems atseit lietuviai neduoda ramiai gyvent ir neleidžia kalbėt savo kalba ir vos ne ruošiasi gerkles pjaut, tai jau visiškos demagogijos. Tai kad jie iki šiol net po 20 metų tebekalba TIK rusiškai ir įžūliai nesimokina lietuvių kalbos, ir vistiek ramiai gyvena, turi visas teises ir niekas jų neengia.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X