Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Politika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

    Taip, iš dalies. Suklydai tik su „viskas aišku“, bet iš esmės jei rinktum statistinius duomenis kas ir už ką balsavo, grupuotum tuos žmones ir ieškotum koreliacijos koeficiento, tai tikimybių teorija ko gero sakytų kad balsuojantys už koncervatorius (o ir liberalus) yra protingesni ir uždirba daugiau. Ta koreliacija vargu ar jau būtų tokia „viskas aišku“, bet turėtų neabejotiną statistinę reikšmę.
    Kitaip sakant nereikia net testuko - padarom turto cenzą. Ir viskas aišku

    Jei neuždirbi, esi durnas. Jei durnas, demokratija ne tau.

    Comment


      Parašė mantasm Rodyti pranešimą

      Kitaip sakant nereikia net testuko - padarom turto cenzą. Ir viskas aišku

      Jei neuždirbi, esi durnas. Jei durnas, demokratija ne tau.
      Na, savo norus gali išreikšti balsuodamas už kandidatus kurie tai siūlo. Jei niekas nesiūlo, gali pats bandyti kandidatuoti su savo turto cenzo idėjomis. Nepamiršk painformuoti kai sekėsi.
      If a lion could speak, we could not understand him.

      Comment


        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

        Na, savo norus gali išreikšti balsuodamas už kandidatus kurie tai siūlo. Jei niekas nesiūlo, gali pats bandyti kandidatuoti su savo turto cenzo idėjomis. Nepamiršk painformuoti kai sekėsi.
        Aš asmeniškai už universalią balsavimo teisę. Čia tik bandau pagelbėt išsigrynint idėjas kas linkę į vienokio ar kitokio atspalvio fašizmą.

        Comment


          Parašė mantasm Rodyti pranešimą

          Aš asmeniškai už universalią balsavimo teisę. Čia tik bandau pagelbėt išsigrynint idėjas kas linkę į vienokio ar kitokio atspalvio fašizmą.
          Hm, Ok. Na, tavo komentaras

          Kitaip sakant nereikia net testuko - padarom turto cenzą. Ir viskas aišku
          Jei neuždirbi, esi durnas. Jei durnas, demokratija ne tau.
          kaip ir neturėjo jokio loginio ryšio su tuo mano komentaru, į kurį replikavai.
          If a lion could speak, we could not understand him.

          Comment


            Įstatymas ir teisingumas Lenkijoje neblogai varo ar ne?
            A. Ažubalis
            Šiandien matome pelnytą PiS pergalę, nes tai politinė jėga, kuri tęsėjo savo pažadus rinkėjams. Tą liudija tai, kad pagal exit polls jie laimėjo visus balsavimus (14/16 vaivadijų). Jei anksčiau buvo pabrėžiama, kad šią politinę jėgą remia mažiausiai išsivystę rytai, tai dabar exit polls rodo, kad situacija pasikeitė; opozicijai pavyko išlaikyti tik Gdanską. Dar labai svarbu, ypač Lietuvai, kad skirtingai nuo buvusios Tusko vyriausybės PiS rinkiminėje programoje užfiksuota strateginė partnerystė su Lietuva, pabrėžiant vaisingą ir iš esmės pasikeitusį bendradarbiavimą. Žinoma, šeima, tradicija ir bendruomeniškumas, pagarba gyvybei išlieka kertiniu šios partijos pamatu. Taip pat neabejotinas ir jos požiūris į ES kaip į Tėvynių sąjungą. Džiaugiuosi šia pergale taip pat prisimindamas ankstesnės Tusko vyriausybės šaltą ir arogantišką požiūrį į kaimynus bei atsisakymą būti telkiančia regiono jėga. Ir pabaigai, keista klausytis, kaip nacionalinis transliuotojas įvardija šią partiją populistine. Populistai, mano supratimu, yra tie, kurie dalina neįgyvendinamus pažadus, o šios partijos, kaip jau sakiau, skiriamasis bruožas būtent ir yra įgydendinti pažadai praeitą kadenciją.

            Comment


              Čia jokio dviračio neišrasim, nustatyti ar tai populistinė partija ar ne yra labai lengva - tiesiog reikia sužinoti už ką labiausiai linksta balsuoti skurdžiausi rajonai, kaimai, senyvi žmonės, mažas pajamas ar menką išsilavinimą turintys žmonės ir už ką labiau linksta balsuoti turtingi regionai, didieji miestai, aukštesnio išsilavinimo žmonės ir jaunimas. Formulė labai paprasta ir jinai visuose demokratinėse šalyse lygiai taip pat veikia. Ažubalis nusišneka toje vietoje, kad jeigu kažkurioj labiau išsivysčiusioje vaivadijoj rezultatas persveriamas, tai neva rodo, kad ta partija nepopulistinė - bet juk tai nepanaikina fakto, kad ten tas rezultatas vistiek visa galva žemesnis, nei labiausiai neišsivysčiusiose vaivadijose, kaip ir nepanaikina visų kitų socialinių pjūvių, kurį lengviausią pamatyti tiesiog pažiūrint už ką balsuoja Varšuva ar kiti progresyviausi Lenkijos miestai (ne vaivadijos). Antroje vietoje, kur jis nusišneka, tai kad ta Lenkijos 'Teisė ir tvarka' pildo savo pažadus.Nusišneka ne dėl to, kad jie nepildo, o dėl to, kad jis turi omeny jog jie Lenkijoje išdalino vaikų pinigus. Tai nėra blogai, bet geriausia valdžia yra ne ta, kuri dalina, o ta, kuri sugeba uždirbti tam, kad būtų ką padalinti. Dėl to būtų daug geriau, jeigu Ažubalis įvardintų ką ta partija nuveikė gero ne kažką padalindama, o kažką sukurdama.
              Lenkija yra didelė šalis ir jinai veikia kaip traukinys - ją sunku priversti greitai važiuoti, bet kartu ir sunku priversti greitai sustoti. Spartus ekonominis augimas yra ne 'Tvarkos ir teisingumo' nuopelnas, o prieš tai buvusios Tusko valdžios. Būtent jie padarė pagrindines prie šalies gerovės prisidedančias reformas, kurių vaisiai yra skinami šiandieną. Labai panašiai kaip Kubilius prieš 10 metų sukūrė 'Investuok Lietuvoje', kurios puikaus veikimo dėka į Lietuvą pradėjo traukti paslaugų centrai, bet didžiausi vaisiai yra skinami būtent šiandien, po 10 metų. Tas pats su visomis didelėmis reformomis - jeigu šiandieną iš esmės būtų reformuotas švietimas, tai jis juntamus rezultatus pradėtų duoti tik po 10 metų. Tas pats ir su Lenkija - jinai dėl daug ankščiau priimtų sprendimų yra įgavusi gerą pagreiti ir panašu, kad 'Teisė ir tvarka' tiesiog tuo naudojasi, o ne skatina traukinį riedėti dar greičiau. Lenkijos ekonomika sparčiai kyla, bet be to garvežio yra dar kitas labai svarbus aspektas - imigrantai. Kažkada buvęs labai didelis nedarbas pradėjo sparčiai trauktis dar prieš 'Tvarkos ir teisingumo' valdžią, Lenkijoje pradėjo trūkti darbuotojų, bet būtent dabartinės valdžios laikotarpiu į Lenkija atvyko jau vos ne milijonais skaičiuojami imigrantai. Kažkur teko matyti, kad tai šiuo metu daugiausiai imigrantų Europoje priimanti šalis ir tai žinoma yra vienas pagrindinių faktorių prie BVP augimo, antra vertus imigracija turi dvi puses - jeigu jinai yra nevaldoma, tai ilgainiui tai gali turėti neigiamus padarinius, kaip ir turėti labai teigiamus, jeigu yra valdoma, bet panašu, kad šiuo metu Lenkijoje imigracijos politika grįsta kiekybe, o ne kokybe.

              Ir visgi 'Tvarka ir teisingumas' yra labai didelė grėsmė Lenkijai, kad jos ekonominis traukinys jei ir nebus sustabdytas, tai augimo greitis bus sulėtintas. Tas jau nutiko Vengrijoje, kur panaši populistinė jėga užvaldė šalį ne vienai, o kelioms kadencijoms. Bet kadangi Lenkija man nelabai rūpi - tai čia turiu sutikti su Ažubaliu, kad jos dabartinė valdžia yra palankesnė Lietuvai, o kadangi jinai dar ir investicinį klimatą Lenkijoje blogina - tai mes nuo to ir investicijų daugiau galime pritraukti. Dviguba nauda.

              Comment


                One of the most important features of the Polish economy is its large domestic consumer market, comprising 61% of GDP, exceeding the EU average and, in this respect, being more reminiscent of the US. In fact, household consumption, driven by a strong labour market and wage growth of more than 5%, is expected to continue to be one of the main drivers of the Polish economy in the mid-term. The government’s policy of significant increases in social transfers is fuelling this growth even further. Family 500+, an important government programme introduced in 2016, has added about 2 to 3% to disposable income per year. In 2019, a new wave of social payments was announced, including an extension of the Family 500 +, amounting to 1.7% of GDP and expected to boost consumption by over 3% in 2020. By extending the Family 500+ programme, a family with two children and average net salaries of £864 per earner will see their incomes rise an additional 7% per month.

                Moreover, people under the age of 26 will not pay income taxes, pensioners will see rising pensions and the general population will pay lower income taxes by 1%. Importantly, these transfers do not jeopardize the country’s solid fiscal position with the budget deficit at less than 2% of GDP.
                Vartojimas auga, ekonomika auga, deficitas neauga. Tai kokios problemos? Problemos nebent tiems, kurie ekonomikos augimą tikisi pasiekti didindami mokesčius ir numaudami paskutines kelnes labiausiai socialiai pažeidžiamiems.
                https://www.euronews.com/2019/06/25/...nreported-view

                Comment



                  Apie ką aš ir kalbu, kad visa gerovės politika yra orientuota į kam kiek duosim. Problema ta, kad tai yra tik vaisių raškymas nuo medžių. Gera politika yra ta, kuri tuos medžius ir tuos vaisius užaugina, o tam reikalingos struktūrinės reformos gerinant švietimą, medicinos kokybę, verslo sąlygas ir t.t., bet ką valdžia pirmiausia turėtų padaryti - tai efektyvti biudžetinių įstaigų veiklą, kad jos taptų daugiau panašios į efektyviai dirbančias įmones, nei kad į sovietinį raugą. Ekonomikai augant atsiranda lėšų, kurias galima paskirstyti ir kai kažkuriai sferai jos yra pridedamos -tai visada atrodo labai gerai. Problema ta, kad reikia surasti sferą, kuriai tų lėšų labiausiai trūksta ir į kurią investavus sugrįš didžiausia grąža, kai vadovaujamasi populizmu - tai beveik neįmanoma įgyvendinti.

                  Comment


                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                    Čia jokio dviračio neišrasim...
                    Kas atbanguoja iki Lt žiniasklaidos iš lenkų politikos baseino? Buvo daug rašyta, kad PIS tokie ir anokie, bet dažnai buvo ir tokių straisnių ar politikos apžvalgininkų interviu, kur tiesiog sakoma, kad opozicija Lenkijoje yra ir be asmenybių ir be idėjų. Ir greičiausiai tai, kad opozicinės partijos eina į rinkimus su bendra koalicija tai tik patvirtina.

                    Comment


                      O valdančiųjų idėjos, tiksliau vertybės, aiškios. Ir norint, kad jie nelaimėtų rinkimuose, turėtų kaip reikiant susimauti.

                      R. Dagys

                      Lenkai parlamento rinkimuose, aiškiai pasakė, kad jiems nepriimtina liberalia ir kairuoliška pasaulėžiūra paremti LGBT postulatai. Jiems svarbi socialinė politika nukreipta į šeimą ir didesnis turtingųjų indėlis (apie ką kalba ir mūsų šalies prezidentas Gitanas Nausėda) sprendžiant šalies problemas.
                      Jie atmetė liberalių ES pareigūnų milžinišką spaudimą, kartais prisidengiant gražiais žodžiais apie demokratijos gynimą, Lenkijai norinčiai įgyvendinti krikščioniškomis vertybėmis ir prigimtine teise pagrįsta politiką.

                      Comment


                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                        O valdančiųjų idėjos, tiksliau vertybės, aiškios. Ir norint, kad jie nelaimėtų rinkimuose, turėtų kaip reikiant susimauti.

                        R. Dagys
                        "Didesnis turtingųjų indėlis", pagal dabartinės valdžios (ir ne tik) nusistatymus, yra vidurinės klasės mokesčių naštos tolesnis didinimas.

                        Comment


                          Lietuvai toli iki Lenkijos politikos.

                          L. Jakimavičius

                          Mūsų valstybės sistema sustyguota ir kompiuterizuota taip, kad joje nebeliko vietos empatijai savo piliečiui. Pagal ją kiekvienas yra potencialus nusikaltėlis, slepiantis mokesčius, turtą ar dar velniai žino ką. Rašo grėsmingus pranešimus dėl kažkur pražiopsoto cento, vos ne antstolius siundo.
                          Nesuprantu, ką galvoja tie mūsų valstiečiai? Nejau nesupranta, kad sukūrę tokią nejautrią, be meilės sistemą, susilauks deramo visuomenės atsako: "O mes irgi mokame bausti".
                          Lenkai humanizavo savo sistemą, įterpė į ją krikščioniškos empatijos, ir še tau kad nori - antrus rinkimus sunešiojo opoziciją, kuri norėtų sistemą dehumanizuoti į tokią, kokia yra pas mus.
                          Nors beprasmiška patarinėti, kol jiems visi patarimai kaip vanduo nuo žąsies.

                          Comment


                            Parašė Galys Rodyti pranešimą

                            Kas atbanguoja iki Lt žiniasklaidos iš lenkų politikos baseino? Buvo daug rašyta, kad PIS tokie ir anokie, bet dažnai buvo ir tokių straisnių ar politikos apžvalgininkų interviu, kur tiesiog sakoma, kad opozicija Lenkijoje yra ir be asmenybių ir be idėjų. Ir greičiausiai tai, kad opozicinės partijos eina į rinkimus su bendra koalicija tai tik patvirtina.
                            Problema, kad tai nėra 'atbangavimas' ar mada. Problema, kad populizmas jau tapo bene visuotiniu šiuolaikinio pasaulio reiškiniu ir net ne reiškiniu, o 'new normal'.. Toje pačioje Lenkijoje populistinė valdžia ištenkama antrą kartą iš eilės, kas anškčiau būtų buvę neįmanoma ne tik Lenkijoje, bet ir visoje Europoje.

                            Comment


                              Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                              Problema, kad tai nėra 'atbangavimas' ar mada. Problema, kad populizmas jau tapo bene visuotiniu šiuolaikinio pasaulio reiškiniu ir net ne reiškiniu, o 'new normal'.. Toje pačioje Lenkijoje populistinė valdžia ištenkama antrą kartą iš eilės, kas anškčiau būtų buvę neįmanoma ne tik Lenkijoje, bet ir visoje Europoje.
                              Nauja mada - visuotiniuose demokratiniuose rinkimuose kandidatai atsiliepia į visuomenės norus. Neregėta gėdinga naujiena

                              Comment


                                PiS laimėjo, tai visokio plauko pašlemėkai bujoja internetuose, o senas namas turi hayday keldamas čia tas negudrias rašliavas.

                                O pati PiS pergalė tai buvo ganėtinai nuspėjama ir tikėtina - šalis paskutinius kelis metus yra ekonominio ciklo apogėjuje, skina imigracijos vaisus, plius šiuo metu yra paskutiniai metai ES fondų įsisavinimui, kurių Lenkija gavo 100 Mlrd. per paskutinį 7 metų laikotarpį, o paskutiniais metais pinigai visada liejasi laisviau. Tad nekeista kad PiS pavyko mobilizuoti plačiąsias mases savo pažadais apie gerą gyvenimą.

                                O realiai tai situacija gerokai liūdnesnė. Ekonominis bumas kažkada baigsis, verslo investicijos (kaip % nuo BVP) vis mažėja, ir yra antros nuo galo visoje ES (blogiau tik Graikijoje), kas yra labai blogas ženklas emerging market ekonomikai, ir gana gerai indikuoja verslo požiūrį į šalies ateitį. Ilgalaikėje perspektyvoje tokie dalykai kaip nepriklausomų teismų sistemos žlugdymas, nepriklausomos žiniasklaidos užsmaugimas, politiškai lojalių klapčiukų susodinimas į svarbiausius valstybinių įmonių postus ir panašūs reikalai Lenkijai išeis labai ne į naudą. Ir mums nuo to bus tik blogiau.

                                If a lion could speak, we could not understand him.

                                Comment


                                  Kažkas naujo mūsų politologų makufeliuose.

                                  „Visa tai kelia labai daug rimtų klausimų dėl NATO kaip Aljanso darnos ir dėl to, kiek dar apskritai pavyks susikalbėti skirtingoms NATO narėms. Svarbu ir tai, kiek JAV savo sprendimą derino ar nederino su ES šalimis. Toks JAV prezidento požiūris turėtų kelti nerimą ir Lietuvai, nes neaišku, kokie gal kilti ateityje sumanymai“

                                  Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/news/daily/lith....d?id=82514955
                                  Show must go von!

                                  Comment


                                    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                    Nauja mada - visuotiniuose demokratiniuose rinkimuose kandidatai atsiliepia į visuomenės norus. Neregėta gėdinga naujiena
                                    Ir vėl tu kalbi visišką absurdą, į kurį neva aš turėčiau atsakyti.
                                    1. Faktas Nr.1. - labai daug kur Europoje įsigali populizmas
                                    2. Faktas Nr.2 - žinoma, kad populizmo įsigalėjimas susijęs su 'atsiliepimu į žmonių norus'.
                                    3. Faktas Nr.3 - absurdas atsakinėti į tavo svaisčiojimus, kad neva tik dabar atsirado demokratija ir tik dabar politinės partijos atsiliepia į visuomenės norus.
                                    4. Faktas Nr 4 - davai gal geriau pasiginčijam kuri spalva gražesnė, žalia ar geltona? Nemanai, kad ta diskusija būtų daug prasmingesnė?

                                    Comment


                                      Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                      Nauja mada - visuotiniuose demokratiniuose rinkimuose kandidatai atsiliepia į visuomenės norus. Neregėta gėdinga naujiena
                                      True dat.

                                      Vietoj to, kad politinis elitas būtų idėjų generatorius, kažkokiais naujais požiūriais mobilizuojantis mases sekti paskui tas savo idėjas, dabar turime politinį elitą kurio vienintelis raison d'état yra atspėti link kur pasisuks visuomenės nuomonė ir bandyti išplaukti ant tos bangos į valdžią.
                                      Politinis elitas tapo iš visuomenės nuomonės lyderių (i.e. vedlių) visuomenės nuomonės sekėjais.
                                      If a lion could speak, we could not understand him.

                                      Comment


                                        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                                        O realiai tai situacija gerokai liūdnesnė. Ekonominis bumas kažkada baigsis, verslo investicijos (kaip % nuo BVP) vis mažėja, ir yra antros nuo galo visoje ES (blogiau tik Graikijoje), kas yra labai blogas ženklas emerging market ekonomikai, ir gana gerai indikuoja verslo požiūrį į šalies ateitį. Ilgalaikėje perspektyvoje tokie dalykai kaip nepriklausomų teismų sistemos žlugdymas, nepriklausomos žiniasklaidos užsmaugimas, politiškai lojalių klapčiukų susodinimas į svarbiausius valstybinių įmonių postus ir panašūs reikalai Lenkijai išeis labai ne į naudą. Ir mums nuo to bus tik blogiau.

                                        Comment



                                          Kas nori pasikankinti - paklausykit šito video ir gale suprasit, kad kalba eina apie jau seniai praėjusius Obamos laikus.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X