Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Lietuvių - žydų santykiai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Al1 Rodyti pranešimą
    Kodėl vyriausybė? Yra pakankamai dergėjų, nebūtinai iš Izraelio. JAV, Europoje pakankamai tokių žydų, kurie viešai apdergė Lietuvą ir lietuvius, darė spaudimą pasinaudodami savo įtaka...
    O kuo čia dėta vieno autoriaus tautybė? Vienas ar kitas žmogus niekada nereprezentuoja visos tautos.
    Post in English - fight censorship!

    Comment


      Parašė index Rodyti pranešimą
      O kuo čia dėta vieno autoriaus tautybė? Vienas ar kitas žmogus niekada nereprezentuoja visos tautos.
      Pirma. Kodėl kilo toks triukšmas dėl Stankero straipsnio. Jis juk nereprezentuoja tautos... Bet mat kai kurie atskiri žydai įsižeidė už visą žydų tautą...
      Antra. Dergiančius pareiškimus skelbia ne eilinis Moiša. Dergia žinomi visuomenės veikėjai, pareigas užimantys asmenys, žinomi žurnaliūgos ir t.t.

      Comment


        The Economist straipsnis

        Lithuania's Jewish history
        Old wounds
        Clashing versions of Lithuania’s history and how to treat it

        Feb 10th 2011 | from PRINT EDITION

        FOR many Lithuanians a short-lived uprising against Soviet occupation in June 1941 was a fine thing. Although it was soon crushed by another lot of occupiers, the Nazis, the efforts of the Lithuanian Activist Front (LAF) were a valiant flicker of statehood before five decades of renewed foreign rule. Fans of one of the leaders of the LAF, Juozas Ambrazevicius, who died in exile, are planning to rebury him in Vilnius amid celebrations of the uprising’s 70th anniversary.

        ...
        visas straipsnis

        Straipsnyje kalbama apie skirtingus požiūrius į žydų genocidą ir Lietuvos istoriją Antrojo Pasaulinio karo Lietuvoje. Paminėtas Lietuvių Aktivistų Frontas ir jo suvokimas lietuvių ir žydų tarpe.

        Paminėta tai, kad Lietuvai nepatinka, kai įvairius kaltinimus žeria kai kurios tarptautinės žydų organizacijos, tačiau paminėta ir tai, kad išgyvenusi Holokaustą Lietuvis žydų bendruomenės viena svarbiausių personų Irena Vėsaitė nesilaiko radikalios pozicijos ir įžvelgia nebent valdžios neveiklumą, nei tyčinį veikimą prieš nacių nusikaltimų išaiškinimą. Paradoksalu, bet už tai ją pačią kritikavo kovotojai su antisemitizmu (konkrečiai akademias ir filmų kūrėjas Ben Moshe).

        Lietuvos Jidiš studijų profesorius Š.Lileikis situaciją lygina su buvimu "įspraustam tarp dviejų Talibanų", kur nei kai kurios žydų organizacijos, nei kai kurie Lietuvos politikai dėl savo kietakaktiškumo nesugeba daryti bendrų išvadų, kas, beje, būdinga ir Lietuvos-Lenkijos santykiams.

        Paskutinėje pastraipoje užsimenama, kad daug kam nepatiko kai kurių Europos šalių noras sulyginti nacių ir sovietų nusikaltimus. Trumpai pateikiamos abiejų pusių nuomonės.

        Kas nepatingės paskaityti daugiau, labai puikų ir išsamų komentarą prie šio straipsnio parašė cegorach. Sakyčiau jo komentaras yra prasmingesnis ir geresnis rašinys, nei pats straipsnis (ar apskritai daugelis straipsnių šia tema).

        Comment


          Parašė John Rodyti pranešimą
          The Economist straipsnis


          Paskutinėje pastraipoje užsimenama, kad daug kam nepatiko kai kurių Europos šalių noras sulyginti nacių ir sovietų nusikaltimus. Trumpai pateikiamos abiejų pusių nuomonės.
          Visiškai suprantama, kad žydams sovietų nusikaltimų prilyginimas nacių nusikaltimams nepriimtinas. Nes būtent to meto TSRS valdžios viršūnėlėje (ir partijoje) buvo nemažai žydų. Kad ir kokiu tironu vaizduojamas Stalinas, visos atsakomybės ant jo vieno nesuversi. Jau nekalbant apie tai, kad prie Spalio revoliucijos "darymo" žydai rankas prikišo, o nebuvo atsitiktinai į ją įtraukti...
          Paskutinis taisė Al1; 2011.03.05, 22:44.

          Comment


            Vilniaus žydų mokyklos vadovas: jei ateitį siejame su Lietuva, turime mokytis lietuviškai

            Žydai visada pasižymėjo protingumu. Taikliai, laiku ir vietoj pasinaudota situacija su lenkais padidinti lietuvių pagarbai ir pasitikėjimui žydais.

            Comment


              Vel kazkas imete Youtuban legendini Orbitos reportaza
              Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis. - Milarepa

              Comment


                Apie žydus inkile?

                Comment


                  Lietuviai turi žinoti savo didvyrius.
                  Susipažinkite - Justinas Bonaventūra Pranaitis

                  Justinas Bonaventūra Pranaitis (1861 m. liepos 27 d. Zanavykijoje, Griškabūdžio parapijoje, Panenupių kaime - 1917 m. sausio 28 d. sausio 28 d. Peterburge) - Peterburgo akademijos hebraistikos profesorius, kunigas, misionierius, keliautojas, visuomenės veikėjas ir spaudos bendradarbis.

                  Justinas Bonaventūra Pranaitis gimė pasiturinčių ūkininkų šeimoje. Tėvas - Eliziejus Pranaitis, motina - Marijona Pranaitienė. Sesers Marijonos vyras - Saliamonas Banaitis. Pradinį išsilavinimą įgijo Lukšiuose ir Griškabūdyje, Marijampolės gimnazijoje baigė 4 klases. 1878 m. įstojo į Seinų kunigų seminariją. Nuo 1883 m. toliau studijavo teologiją Peterburgo akademijoje, apgynė magistro darbą „Christianus in Talmude Iudaeorum sive Rabbinicae doctrinae de Christianis secreta", teologijos magistras (1887 m.). Taip pat gilinosi į hebraistiką. Peterburgo akademijos hebraistikos profesorius Danielius Chwolson J. Pranaitį pripažino geriausiu savo studentu. J. B. Pranaitis baigęs studijas, tapo hebrajų kalbos katedros vedėju, buvo hebrajų kalbos, liturgijos ir bažnytinio giedojimo dėstytojas. Nuo 1890 m. Peterburgo akademijos dvasios vadovas, nuo 1891 m. – vicerektorius.

                  1886 m. Griškabūdyje Seinų vyskupo padėjėjas Juozas Olekas įšventino kunigu. Sielovadininkas Nižnij Novgorode, Urale bei kitose 1863 m. sukilėlių tremties vietose Sibire. 1897 m. pasiųstas „ištirti Turkestano katalikų padėties“, nuo 1900 m. - misionierius (savo noru) Turkestane. Užsiėmė čia esančių latvių, vokiečių, lenkų, prancūzų katalikų sielovada, buvo čia gyvenančių lietuvių, vokiečių, lenkų, prancūzų, italų ir kitų europiečių katalikų dvasios vadovu.

                  Puikiai mokėjo 6 kalbas.

                  Tačiau labiausiai jį išgarsino 1892 m. lotynų kalba parašyta knygą "Christianus in Talmude Iudaeorum". Tai veikalas, demaskuojantis žydų Talmudą ir atskleidžiantis juodžiausią judaizmo pusę - neapykantą nežydams. Knyga greitai buvo išversta į lenkų (1892), prancūzų (1892), vokiečių (1894), taip pat rusų (1911), lietuvių (1912), anglų (1939), italų (1939) ir ispanų kalbas. 1912 m. J. Pranaitis dalyvavo žydo Menahemo Mendelio Beiliso, kaltinamo ritualine žmogžudyste, teisme kaip ekspertas.

                  Mirus palaikai nugabenti į Taškentą, palaidoti prie Pranaičio statytos bažnyčios. 1923 m. bolševikai kapą išniekino, išmetė palaikus (jų buvimo vieta iki šiol nežinoma).

                  Pagal http://lt.wikipedia.org/wiki/Justina...ABra_Pranaitis

                  Rusų kalba knygos kopiją galima susirasti internete. Kad ir čia
                  http://batfx.com/index.php?act=attach&type=post&id=2362

                  Atsidarys pdf'as. Reikia palaukti, jo dydis apie 3,5 MB. Tai pirmojo (1911 m.) ir tikriausiai vienintelio leidimo rusų kalba skenas. Deja, tik antroji dalis. Pirmoji dalis uždrausta cenzūros dėl neva antisemitizmo.
                  Lietuviškas leidimas susideda iš abiejų dalių!
                  Lietuviškai visa knyga prieinama www.e-paveldas.lt.

                  Visą knygą anglų kalba galima skaityti čia:

                  http://www.talmudunmasked.com/
                  Paskutinis taisė Al1; 2011.04.17, 11:01.

                  Comment


                    Eglė Samoškaitė, www.DELFI.lt 2011 balandžio mėn. 17 d. 14:53

                    Izraelio politologas: juokinga bijoti kalbėti apie komunizmo nusikaltimus ir ginčytis, kas kentėjo stipriau

                    (...)
                    B. Rubinas savo paskaitoje taip pat siekė paneigti populiarią nuomonę, kad didžioji dalis komunistų buvo žydai. Pasak mokslininko, šis mitas buvo paskleistas dar nacių ir žydų įvairių valstybių komunistų partijose skaičius proporcingai atitiko jų kiekį bendrai visuomenėje.

                    „Jeigu analizuoji partijų narius ir turi mintyse tokius faktorius kaip urbanizacijos ir išsilavinimo lygį, supranti, kad žydų dalis komunistų organizacijose atitiko jų proporciją toje visuomenėje. (...)

                    „Aš manau, kad sprendžiant konfliktą, kai žydai Lietuvoje bando diskutuoti, kas kentėjo labiau, tai būtent jų interesas yra dirbti drauge ir pripažinti totalitarinių režimų nusikaltimus, tikrą istoriją ir jos vietą. (...) Aš manau, kad juokinga bijoti kalbėti apie komunizmo nusikaltimus, mano nuomone, svarbu kalbėti apie lietuvių patirtas kančias, ypač po 1945-ųjų. Įmanoma, kad yra žmonių su blogomis intencijomis, kurie siekia panaudoti tai pateisinti Holokaustą. Bet didžioji dalis žmonių, mano manymu, neturi tokios intencijos. Aš manau, kad žmonės nėra tokie kvailiai, kad negalėtų tuo pačiu metu kalbėti apie du dalykus“, - reziumavo B. Rubinas

                    http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=44505747

                    Comment


                      „Aš manau, kad sprendžiant konfliktą, kai žydai Lietuvoje bando diskutuoti, kas kentėjo labiau, tai būtent jų interesas yra dirbti drauge ir pripažinti totalitarinių režimų nusikaltimus, tikrą istoriją ir jos vietą. (...) Aš manau, kad juokinga bijoti kalbėti apie komunizmo nusikaltimus...
                      Tai reiškia pripažinti ir žydų komunistų nusikaltimus.

                      Comment


                        Parašė John Rodyti pranešimą
                        Paminėta tai, kad Lietuvai nepatinka, kai įvairius kaltinimus žeria kai kurios tarptautinės žydų organizacijos,
                        Gal gali kas nors paaškinti, kokius nusikaltėlius turi sugauti Lietuva po karo praėjus 66 metams? Nors neneigiu, kad tokių yra (gal jau mirusių, ir net garbinamų).
                        Negi SSRS nesugebėjo per 45 metus sugaudyti visų kolaborantų ir žydšaudžių. Jei jie buvo kitų valstybių teritorijoje, tai kodėl izraelitai nekankina tų šalių Vyriausybių? Aš pats asmeniškai žinau, kad šimtai ar tūkstančiai vokiečių karo nusikaltėlių išvengė tesingumo, vien dėl VFR teisinės sistemos netobulmų. Izraelitai tai puikiai žino.

                        Comment


                          Kaip ne keista, atnaujinu temą

                          Įdomus epizodas iš sanykių su žydais sovietinės Lietuvos provincijoje aprašytas rusiškoje Wikipedijoje:

                          http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%...B5%D0%B5%D0%B2

                          Jaučiu, kažkas vėl kurs konspirologinę traktuotę

                          Comment


                            Toks gana poleminis straipsnis


                            Vladimiras Laučius, www.DELFI.lt
                            2012 m. gegužės 3 d. 00:05
                            L.Briedis: ir rusų, ir vokiečių okupantai Vilniuje privilegijavo lietuvius

                            [I- Galbūt požiūrį į lenkišką Vilniaus praeitį ir kultūrą lemia politika. Susiklostė karingas požiūris į lenkiškumą ir lenkus kaip okupantus. Tačiau, ko gera, sunkiau paaiškinti deramos atodairos į žydišką Vilniaus istoriją ir kultūrą nebuvimą.
                            (...)

                            Lenkiškas Vilnius yra neigiamas, o žydiškas miestas lietuviškajame kontekste visai neegzistuoja. Lietuvoje žydų interesus gina ir puoselėja ne Lietuvos valstybė, o užsienio valstybės – Izraelis, JAV, Didžioji Britanija. Lietuvos valstybė žvelgia i žydišką Vilnių kaip užsienio reikalų problemą, todėl i viską reaguojama kaip į blogą arba gerą „pijarą“. Jei nebūtų užsienio spaudimo, tai lietuviškajame Vilniuje žydų gyvenimo ir atminties būtų matyti ne daugiau nei jo buvo pastebima tarybiniame Vilniuje. Tai ir yra skaudžiausia: lietuviai nemato žydų savame mieste.


                            http://www.delfi.lt/news/daily/lithu....d?id=58636425
                            Paskutinis taisė Romas; 2012.05.04, 22:51. Priežastis: Perkelta didsusijai š temos "Lietuvių-lenkų santykiai. Įdėta citata apie žydus.

                            Comment


                              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                              Mečečių dar sulauksime... O sinagogos nereikia. Žydiškas Vilnius pasibaigė ir nei kiek dėl to neliūdna.
                              Man kyla tokia mintis, kad jei Vilniuje būtų gerokai daugiau žydų, tai ir lietuviai taptų protingesni. Blogiau yra tai, kad dabar jei ir atvažiuoja koks žydas iš užsienio, tai dažnai koks nors sukčius, arba tiesiog buvęs (?) KGB agentas. Tokie įneša tik destrukciją.

                              Comment


                                Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                                Man kyla tokia mintis, kad jei Vilniuje būtų gerokai daugiau žydų, tai ir lietuviai taptų protingesni.
                                Kokie lietuviai buvo "protingi", kai buvo daug žydų Lietuvoje, jau žinome... Kokie lenkai buvo protingi, kai Varšuvoje tarpukaryje oficialiai apie 40 proc. gyventojų buvo žydai (neoficialiai galbūt netgi daugiau nei pusė), jau žinome... Panaši situacija buvo ir daugelyje kitų miestų...

                                Comment


                                  Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                                  buvęs (?) KGB agentas
                                  Jeigu neklystu, tai žydų į tokias įstaigas nepriimdavo sovietmečiu. Ar klystu?
                                  Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                  Comment


                                    Parašė bebop Rodyti pranešimą
                                    Jeigu neklystu, tai žydų į tokias įstaigas nepriimdavo sovietmečiu. Ar klystu?
                                    Klįstate. Visiems žinomas Zurofas buvo Izraelyje nuteistas už tarnybą KGB. Sėdėjo. Bet Lietuvoje laukiamas svečias.

                                    Comment


                                      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                      Kokie lietuviai buvo "protingi", kai buvo daug žydų Lietuvoje, jau žinome... Kokie lenkai buvo protingi, kai Varšuvoje tarpukaryje oficialiai apie 40 proc. gyventojų buvo žydai (neoficialiai galbūt netgi daugiau nei pusė), jau žinome... Panaši situacija buvo ir daugelyje kitų miestų...
                                      Tai nepaneigia to, kad galėjo būti dar durnesni. Nes lietuvis jau smetonmečiu tikro verslo išmoko tik iš žydų, o ne savo kaimyno, apariančio mėšlą pūdyme.

                                      Comment


                                        Parašė J.U. Rodyti pranešimą
                                        Klįstate. Visiems žinomas Zurofas buvo Izraelyje nuteistas už tarnybą KGB. Sėdėjo. Bet Lietuvoje laukiamas svečias.
                                        O tai ką Zuroffas padarė blogo Lietuvai, kad taip užkliuvo?
                                        Flickr

                                        Comment


                                          Parašė bebop Rodyti pranešimą
                                          Jeigu neklystu, tai žydų į tokias įstaigas nepriimdavo sovietmečiu. Ar klystu?
                                          Priklauso nuo epochos - iki maždaug Stalino valdymo vidurio priimdavo ir nemažai, vėliau etatiniais saugumo karininkais tapti buvo laaabai sunku, bet informatoriais, agentais - prašom.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X