Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Ar Lietuvos miestas taps didžiausiu Baltijos valstybėse?

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Ar Lietuvos miestas taps didžiausiu Baltijos valstybėse?

    Rygos populiacija 2003 metais sieke 747,000 (per 12 metu sumazejo 163,000).
    Pagal 2000 metu "spejimus": "population of Vilnius: in 2015 it should reach 675-695 thousand." - tokie duomenys ideti vilniaus savivaldybes puslapyje, bet as asmeniskai nemanau kad jais reiketu tiketi. Cia gal greiciau del reklamos pries investuotojus ar siaip kazkas su roziniais akiniais izvelgia tokias perspektyvas . O siaip as tikiu, kad Vilniaus populiacija dides (o galbut ir dabar dideja) ir skirtumas kuri laika tarp Rygos ir Vilniaus populiaciju mazes, bet visgi manau kad Vilnius nepralenks Rygos pagal gyventoju skaiciu (nebent kokie nors nenuspejami dalykai ivyks pvz. kokie nors baltarusai suvaziuos i Vilniu ir pan. ). Taip pat netikiu, kad koks nors kitas LT miestas pralenks Ryga pagal gyventojų skaiciu.
    108
    Taip: Vilnius
    38,89%
    42
    Taip: Kaunas
    8,33%
    9
    Taip: Klaipėda
    6,48%
    7
    Ne: Ryga išliks didžiausiu miestu
    41,67%
    45
    Kitas variantas
    4,63%
    5

    #2
    Nemanau, kad Vilniaus populiacija padides tiek, kad pralenktu Ryga, tam nera pagrindo. Greiciau jau visi 3 miestai siek tiek paaugs (nors gali buti ir atvirksciai, arba gali buti, kad paaugs tik Vilnius, nes faktai apie gyventoju migracija i uzsieni akivaizdus ir nepanasu, kad tendencijos greit keistusi).

    Dar butu idomu sizinoti, kokios yra gyventoju skaiciaus tendencijos Vilniuje. pagal 2002m surasyma gyventoju buvo ~545 tuks., pagal 1989 buvo apie 590 tukst., taigi zinom tik tiek, kad nuo 1989m iki 2002 gyventoju sumazejo, bet kaip su kasmetine statistika? Tokios lyg ir nelabai yra.

    Comment


      #3
      is www.vilnius.lt/vmsp
      nezinau, kiek sitie skaiciai pagristi, bet jeigu bent populiacijos kitimo tendencija cia parodyta teisinga, tuomet gyventoju skaicius Vilniuje turetu dideti


      Tekstas is ten pat, kuris ines siek tiek aiskumo

      1.1. Gyventojai ir jų kaita

      Palyginti su Baltijos šalių sostinėmis Vilniaus 1989-1998 m. laikotarpio demografinės tendencijos yra neblogos. Per paskutinį dešimtmetį Vilniuje (kaip Kaune ir Klaipėdoje) gyventojų skaičius išliko stabilus, o Rygoje, Taline, Varšuvoje ir Sankt Peterburge - sumažėjo iki 10 ir daugiau procentų.

      Pagal Statistikos departamento skaičiavimus 2001 m. sausio 1 d. Vilniaus mieste gyveno 589,2 tūkst. gyventojų. Tačiau per 2001 m. gyventojų surašymą Vilniaus miesto savivaldybėje surašyti tik 555 tūkst. gyventojų. Lyginant su 1990 metais miesto administracinėse ribose gyventojų skaičius sumažėjo 37 tūkst.

      Vilniaus miesto gyventojų skaičiaus kaita 1985 - 2001 metais
      Šaltinis: Vilniaus apskrities statistikos valdyba



      Pagrindinė Vilniaus, kaip ir visos Lietuvos, gyventojų skaičiaus mažėjimo priežastis - neigiamas migracijos saldo. Dėl to Vilniaus miesto gyventojų skaičius sumažėjo net 31 tūkst. gyventojų. Pozityvi tendencija - mirtingumo mažėjimas. Vilniuje mirtingumo lygis (8,2 mirusių/1000-ių gyventojų) yra žemesnis nei vidutiniškai Lietuvoje ir ES.

      Vilniaus miestui būdinga gyventojų senėjimo tendencija, tam reikšmės turi mažėjantis gimstamumas ir jaunimo emigracija. Per 6 metus vaikų ir paauglių (iki 15 m.) Vilniuje sumažėjo 14 tūkst., o 20-29 m. jaunimo - 11 tūkst. Per artimiausius kelerius metus gyventojų skaičius mieste turi stabilizuotis, o vėliau pradėti augti. Augimo tempai priklausys nuo bendros socialinės-ekonominės padėties, iki 2010 m. gyventojų skaičius bus artimas 600 tūkst.

      Comment


        #4
        Jo butu labai gerai jei kiekvienais metais padarytu kazkokia statistika.
        Dar vienas dalykas. Ka reiskia sitie uzrasai ober-haus apzvalgoje?:

        Vilnius population 663 000
        Vilnius city: 575 000
        Vilnius district: 88 000

        Ka ten laiko "district"?

        Comment


          #5
          Disctrict turbut reiskia rajona.

          Comment


            #6
            o kodel ner Kaunas-Vilnius dipolio? ;]]

            Comment


              #7
              Parašė Dzipas
              o kodel ner Kaunas-Vilnius dipolio? ;]]
              Dipolis nesiskaito, jis ir taip aisku kad butu didesnis .

              Comment


                #8
                siaip mano nuomone nedidziausia vaidmeni vaidina populiacija svarbiausia kas i ja ieina o gerai pagalvojus tai tas skirtumas nera jau toks didelis visi miestai apitiksliai lygus europos standartais

                Mano Flickr nuotraukos : http://www.flickr.com/photos/ezziukas/sets/

                --------------------------------------------------

                Kiek rovė - neišrovė. Kiek skynė - nenuskynė. Todėl, kad tu - šventovė, todėl, kad tu - Tėvynė !!!

                Comment


                  #9
                  Na, jei tiketi Vln vizijom, dipoliais ir panasiai, tai visko gali buti, Vilnius gali pralenkti Ryga. Galu gale, i Lietuva dar nepradejo plusti imigrantu banga is Azijos bei Afrikos. Taciau ne viskas priklauso nuo musu.... Galu gale ir Ryga nestoves vietoj...
                  Siaip labai daug faktoriu lemia zmoniu migracija. Miesto prestizas, reputacija irgi labai daug ka itakoja.
                  Be to manyciau, jei ekonomines salygos paprastiems zmonems bus palankios, dauguma pabegusiu uzsienin griztu atgal Lietuvon.... B-)

                  Comment


                    #10
                    Siaip jau Rygoje yra daug Rusu kurie i Latvija atsikrauste visai neseniai, o ten i juos yra ziurima neigiamai. Kai jie gaus pasus latviskus, jie manau greitai "pateps slides" i vakaru ES, nes ten jausis tokiais paciais imigrantais, tiktai gyvenimo salygos ten daug geresnes, plius kalbos tarkime UK ar GER yra lengvesnes nei latviu. Plius turint omeny, kad likusioje Latvijoje gyvena labai mazai zmoniu, Rygos populiacija greiciausiai mazes labai sparciai. Vilniui gresia tas pats, tik mes neturim rusu problemos plius turime daug didesne provincija is kurios zmones [ypac jauni] po truputi pradeda kraustytis i Vilniu. Del situ priezasciu manau Vilnius aplenks Ryga pagal zmoniu skaiciu 30-50 metu begyje.
                    You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                    Comment


                      #11
                      Vilnius pralenks Ryga po 15 metu manau. Ypach jei pavyks igyvendinti dipolio ideja...
                      Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

                      Comment


                        #12
                        Parašė Edd Rodyti pranešimą
                        Dipolis nesiskaito, jis ir taip aisku kad butu didesnis .
                        Būtent tuo remdamasis aš ir pasirinkau "Kitas variantas"
                        Įžvalgos.lt - FB - G+

                        Comment


                          #13
                          Parašė deep'as Rodyti pranešimą
                          Gan įdomūs faktai. Gyventojų skaičiaus kaita po didžiųjų 20 amžiaus paskutinio dešimtmečio emigracijų. Per paskutinius šešerius metus.

                          Ryga

                          2001 756,627
                          2002 747,157
                          2003 739,232
                          2004 735,241
                          2005 731,762
                          2006 727,578

                          Vilnius

                          2001 554.281
                          2002 553.373
                          2003 553.232
                          2004 552.800
                          2005 553.061
                          2006 553.528

                          Apibendrinimui.

                          Per paskutinius 6 metus Rygoje gyventojų skaičius sumažėjo 29000, tuo tarpu Vilniuje tik 750.

                          Pastebima tendencija. kad per paskutinius 2 metus gyv. skaičius Vilniuje pradėjo augti, tuo tarpu Rygoje ir toliau mažėja, nors mažėjimas sulėtėjo iki 4000 per metus, tačiau iki teigiamo rezultato tikrai dar toli.


                          Šiaip paskaičiavimas dėl įdomumo.

                          Sakykim jei taip būtų ir toliau (bet taip tikrai nebus) Vilniuje kasmet po 1000 gyventojų daugėjant, o Rygoje po 3000 mažėjant, tai po 43 metų miestai susilygins.
                          Štai tokį pakaisčiavimą buvau kažkada atlikęs Ryga prieš Vilnių temoje.

                          Comment


                            #14
                            Palaukit žmonės po 30 metų tikiu, kad tiek Ryga, tiek Vilnius bus milijoniniai miestai ...mum tereik vieno kaimo iš Turkijos, vieno iš Somalio immigrantų sulaukti ir turėsim metropolius O realiai, juokas juokais, bet pavyzdžiui Kopenhagoje dabar somalių diaspora sudaro 2-3 % gyventojų. Nuo 1995 iki 1999 somalių imigravo (Danija įsileido, kaip geranoriška valstybė, bandanti padėti gyventojams, kurie išgyveno/a Somalio partizaninio karo neramumus) virš 100 000 gyventojų/karo pabėgėlių - ir tai tik vienas kaimas (nejuokauju). Švedijos statistika - 150 000 turkų immigrantai tėra kilę iš vieno mažyčio Turkijos regiono prie Vano ežero, 50 000 yra kilę iš vieno kaimelio Šimako, kur vyrauja kurdai. Taigi keletas kataklizmų 3-iose pasaulio šalyse ir Vilniaus/Kauno dipolis bus peržengęs 3 milijonų gyventojų skaičių, o Klaipėda bus apie 1 milijonas gyventojų (nemanau, kad Ryga stovės vietoje taip pat) O nemažai žmogelių net neabejoja, Kinijai labiau demokratėjant, kur pabirs jie... o jų juk virš 1milijardo. Jau dabar kolegė iš Karolio Universiteto Prahoje teigia, kad sugriuvus sovietų rėžimui, kuomet Čekoslovakija teikė ir vykdė programas su Vietnamo socialistine respublika, bei turėjo pagal tos pagalbos planą "importuoti" keletą tūkstančių vietnamiečių...Dabar jų šeimos nariai, liberalėjant Vietnamui, emigruoja į Čekiją, tiksliau į Prahą ir Ostravą geresnio gyvenimo...Taigi vienas kaimas ir giminų ratas iš Vietnamo emigravusių nuo 1995 iki 2005 ir Prahoje nuo kelių tūkstančių iki ~57 000 gyventojų jau save gali laikyti čekais 10 metų postsocialistinėje šalyje ir imigrantų skaičius daugiau nei 50 000, Danija 4 metai ir daugiau nei 100 000 imigrantų!
                            Tik klausimas, ar mes to norim?
                            Paminėsit mano žodį, ypač baisu darosi dėl Kinijos, Vietnamo ir Turkijos

                            Beje, balsavau Kitas variantas, nes nežinia kur visgi būtų didžiausias Baltijos miestas? Jei Klaipėda yra, kodėl nėra balsavime ten Talino (atiduočiau jam balą)?
                            Paskutinis taisė tivoli; 2007.05.02, 08:19.
                            Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                            Dordrechtas/Haarlemas
                            Nesebaras/Plovdivas
                            Kiolnas

                            Comment


                              #15
                              Parašė keen Rodyti pranešimą
                              Vilnius pralenks Ryga po 15 metu manau. Ypach jei pavyks igyvendinti dipolio ideja...
                              Nepyk bet iš tavo paskymo atrodo, kad Kaunas bus didelis Vilniaus miegamasis rajonas
                              Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                              Dordrechtas/Haarlemas
                              Nesebaras/Plovdivas
                              Kiolnas

                              Comment


                                #16
                                Tam, kad būti geriausiu, nereikia būti didžiausiu .

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                                  Nepyk bet iš tavo paskymo atrodo, kad Kaunas bus didelis Vilniaus miegamasis rajonas
                                  Nebuk toks kompleksuotas. As turiu omenyj kad igyvendinus dipolio ideja pac Vilnius pritrauktu kruva 'migrantu' is Lietuvos ir uzsienio kaip didelis centras. Nieks nesako, kad Kaunas bus prijungtas prie Vilniaus.
                                  Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė keen Rodyti pranešimą
                                    Nebuk toks kompleksuotas. As turiu omenyj kad igyvendinus dipolio ideja pac Vilnius pritrauktu kruva 'migrantu' is Lietuvos ir uzsienio kaip didelis centras. Nieks nesako, kad Kaunas bus prijungtas prie Vilniaus.
                                    Čia ne kompleksai...tik pas tave figuruoja žodžiai Vilnius ir Dipolis - tarsi Kaunas kažkur anapus dipolio pačio! O kompleksam nevieta čia, man tik pačiam įdomu, kaip dipolis oficialiai vadintųsi kaip miesto pavadinimas ar oficialus darinys - Vilnius, Vilnius-Kaunas, Aukštaitija? Nes pavyzdžiui Kopenhagos-Malmio dipolis vadinsai Oresund, ar kažkaip panašiai...
                                    Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                                    Dordrechtas/Haarlemas
                                    Nesebaras/Plovdivas
                                    Kiolnas

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė John Rodyti pranešimą
                                      Dar butu idomu sizinoti, kokios yra gyventoju skaiciaus tendencijos Vilniuje. pagal 2002m surasyma gyventoju buvo ~545 tuks., pagal 1989 buvo apie 590 tukst., taigi zinom tik tiek, kad nuo 1989m iki 2002 gyventoju sumazejo, bet kaip su kasmetine statistika? Tokios lyg ir nelabai yra.
                                      Kažkur skaičiau, rodos pagal NT ekspertų vertinimus, kad realiai Vilniuje gyvena iki 700 tūkst. gyventojų.
                                      Tiesa, čia kyla klausimas, ką vadinti gyventoju (studentai, statybininkai, užsieniečiai ir pan.)?

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                        Kažkur skaičiau, rodos pagal NT ekspertų vertinimus, kad realiai Vilniuje gyvena iki 700 tūkst. gyventojų.
                                        Tiesa, čia kyla klausimas, ką vadinti gyventoju (studentai, statybininkai, užsieniečiai ir pan.)?
                                        Gyventojas, mano nuomone, tas, kuris gyvena (nakvoja) tame mieste, kaime ar pan., ir praleidžia bent dalį savo laisvalaikio. Kiek suprantu, šiuo metu yra pateikiami tik oficialiai registruotų gyventojų duomenys. Manau, kad studentus irgi prideda.
                                        Parašas :)

                                        Comment

                                        Working...
                                        X