Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Alus Lietuvoje ir svetur

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Na tai tik parodo, kad šis draudimas visiškai neveikia tų kuriuos turėtų ir dėl kurių apskritai buvo įvestas.

    Comment


      Kiosko pardavėjos moralas: „Vaikeli, alaus šiandien negalima!“



      Naujienų portalas 15min.lt rugsėjo 1-ąją nutarė atlikti eksperimentą – patikrinti, kaip sostinės parduotuvėse ir kioskuose veikia draudimas šią dieną prekiauti alkoholiu. Kai kuriose parduotuvėse nebuvo galima įsigyti net nealkoholinio alaus, o kioskai draudimo, regis, taip pat laikosi.

      Tikrindami, kaip veikia draudimas, pirmiausia užsukome į J.Jasinskio gatvėje esančią parduotuvę „Iki“. Alkoholio skyrius šioje parduotuvėje buvo atitvertas ryškia geltona juosta. Parduotuvėje nebuvo galima įsigyti net nealkoholinio alaus.

      „Nealkoholinio alaus rugsėjo 1 dieną nepardavinėjame dėl techninių galimybių. Šiuo metu negalime jo atskirti nuo kitų alaus rūšių. Dėl tos priežasties vienai dienai nealkoholinį alų išėmėme iš asortimento“, – 15min.lt paaiškino bendrovės „Palink“, valdančios parduotuves „Iki“, komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta.

      Jis pridėjo, kad prekybos tinkle ateityje planuojami sistemos pakeitimai, kurie leistų prekiauti nealkoholiniu alumi ir rugsėjo 1-ąją.

      „Maxima LT“ atstovė spaudai Renata Saulytė sakė, kad šiame parduotuvių tinkle pirkėjai nevaržomi galėjo įsigyti nealkoholinio alaus ar vyno. Jos teigimu, buvo priimtas nesudėtingas šios situacijos sprendimas: pirkėjai prie kasų atsinešę alkoholinių gėrimų tiesiog buvo neaptarnaujami.

      „Jei atsineši nealkoholinį gėrimą, tai gali normaliai atsiskaityti. Tačiau nepastebėjome, kad nealkoholinis alus būtų populiaresnis nei kitomis dienomis“, – dėstė pašnekovė.

      Mėginimas įsigyti alkoholio kioskuose nesėkmingas

      Įsigyti alkoholio įvairiose Vilniaus vietose esančiuose kioskuose taip pat nepavyko. Dauguma kioskų buvo uždaryti, o veikiantys, regis, pavyzdingai laikėsi draudimo.

      Pirmiausia alkoholio pabandėme įsigyti Žirmūnuose, prie parduotuvės „Iki“ esančiame kioske. „Šiandien neturime“, – valgydama kukurūzus galvą papurtė senyvo amžiaus pardavėja.

      Nieko nepešę pasukome į Antakalnį. Ten greta Tverečiaus stotelės esančiame kioske įsigyti alkoholio taip pat nepavyko. Priėjus prie kiosko į akis iškart krito užrašas: „Alumi neprekiaujame“, tad ir mėginimas jo įsigyti buvo bergždžias.

      Nueinant buvo girdėti, kad alaus šiame kioske įsigyti mėgino ir keli jaunuoliai. Tačiau jie taip pat liko it musę kandę.

      Po dar kelių nesėkmių paskutinį kartą nutarėme pabandyti įsigyti alaus viename Kalvarijų gatvėje esančiame kioske. Pardavėjos pasiteiravus, ar prekiauja alumi, ji pasipiktino: „Vaikeli, juk alaus šiandien negalima!“



      Ką apie prekybą alkoholiu sako įstatymas

      Naujienų portalas 15min.lt primena, kad Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymas apibrėžia, kad alkoholiniai gėrimai – tai tokie gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 1,2 procento (alaus – didesnė kaip 0,5 procento).

      Įstatymas taip pat įtvirtina, kad Lietuvoje draudžiama prekiauti alkoholiniais gėrimais „kiekvienų metų rugsėjo 1 dieną, išskyrus viešojo maitinimo įmones. Šis draudimas netaikomas alkoholiniams gėrimams, parduodamiems tarptautinio susisiekimo traukiniuose, laivuose, orlaiviuose, vežančiuose keleivius tarptautiniais maršrutais, viešbučių kambariuose įrengtuose minibaruose, taip pat neapmuitinamose parduotuvėse ir specialiose prekybos vietose, kuriose alkoholiniai gėrimai parduodami tik iš Lietuvos Respublikos išvykstantiems keleiviams“.
      "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
      Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

      Adam Mickiewicz

      Comment


        Psichiatras L.Slušnys: girti vaikai – šeimos atspindys



        Nors jau ne pirmus metus rugsėjo 1-ąją parduotuvėse, kioskuose ir degalinėse draudžiama prekiauti alkoholiu, o nepilnamečiams jis iš viso neturėtų būti parduodamas, į medikų rankas ir šiemet pateko alkoholiu apsinuodijusių paauglių. Vaikų psichiatras Linas Slušnys įsitikinęs, kad tai rodo tėvų ir kitų suaugusiųjų atsakomybės stoką.

        „Net nesumirksėsiu, suabejodamas: jei geria paauglys, tai keturi penktadaliai problemos yra šeimoje“, – „15min“ sakė L.Slušnys. Jis aiškino, kad girtaujančių paauglių tėvai greičiausiai nesugeba savo atžaloms įskiepyti atitinkamos vertybių skalės, perduoti žinios, kad suaugusiems yra nepriimtinas toks vaikų elgesys.

        Mes galime drausti gerti alkoholį savaitę prieš ir po rugsėjo 1-osios, bet asmenys, kurie nori, net ir tada suras būdą, kaip gerti, – sakė L.Slušnys.

        Psichiatras pridėjo, kad paaugliai alkoholio dažniausiai gauna iš suaugusių žmonių. „Nesvarbu, kad tai buvo galbūt 19-metis, kuris nupirko 16-mečiui, bet tai rodo atsakomybės stoką. Žmogus nesuvokia, kad jam jau 19-a ir kad 16-mečiui jis pirkti negali“, – dėstė L.Slušnys.

        Draugų spaudimas – tik dalis problemos

        Likusį girtaujančių paauglių problemos penktadalį L.Slušnys atidavė nesugebėjimui atsispirti draugų spaudimui. Paklaustas, kaip tą padaryti, psichiatras pabrėžė, kad paauglys pats privalėtų turėti tam tikras vertybines nuostatas. „Ar jis nori atsidurti ligoninėje, ar jis nori būti alkoholiku, ar jis nori atrodyti kvailai ir atgailauti, kad tai buvo tik atsitiktinumas“, – retoriškai klausė L.Slušnys.

        Besiruošiančiam į vakarėlį paaugliui pašnekovas patarė pasidomėti, ar ten bus vartojami alkoholiniai gėrimai, o supratus, kad jis nenori vartoti alkoholio, bet abejojant, ar sugebės atlaikyti geriančių draugų spaudimą, į tą vakarėlį neiti. Apsisprendus eiti, vakarėlyje reikėtų rasti kitą žmogų, kuris nevartoja alkoholio ir bendrauti su juo. Taip esą blaivus paauglys nesijaus vienišas išgėrinėjančių draugų būryje.

        „Jei 14–16 metų žmogus yra apsisprendęs eiti pasigerti, aš neturiu patarimo, kaip to nedaryti. Jis jau apsisprendė. Tada reikia ieškoti, kur tie tėveliai, kurie yra tiek kvaili, kad nemato, jog vaikas jau yra apsisprendęs gerti“, – dėstė L.Slušnys.

        Vilniuje – trys apsinuodiję paaugliai

        Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus pavaduotoja medicinai Vanda Pumputienė vakar „15min“ teigė, kad šiemet rugsėjo 1-oji praėjo gana ramiai. Į medikų rankas, anot jos, pakliuvo trys alkoholiu apsinuodiję nepilnamečiai. „Ankstesniais metais komos būklėje būdavo 8–10 alkoholiu apsinuodijusių vaikų“, – sakė V.Pumputienė.

        Vis dėlto, jos teigimu, viena 14-os metų mergaitė alkoholiu apsinuodijo itin smarkiai. Todėl trečiadienio popietę komos būklės ji buvo pristatyta į Antakalnyje esančią Vilniaus miesto universitetinę ligoninę ir paguldyta į Vaikų reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių.

        Šio skyriaus gydytoja Gražina Viščinienė sakė be specialaus leidimo negalinti suteikti detalios informacijos apie mergaitės būklę, tačiau užsiminė, kad ji jau atgavo sąmonę. Anot gydytojos, praėjus 5 val. po to, kai mergaitė buvo atvežta į ligoninę, su ja jau buvo galima „kažkiek bendrauti“. „Ji visiškai atsigavo praėjus 13–14 valandų“, – dėstė G.Viščinienė.

        V.Pumputienė sakė, kad alkoholiu apsinuodijusiems asmenims išplaunamas skrandis. Tačiau, jei apsinuodijęs asmuo yra komos būklės jį reikia skubiau pristatyti į ligoninę. „Jei žmogus be sąmonės, jam statoma lašinė, duodama deguonies, užtikrinamas kvėpavimo takų praeinamumas. Reikia palaikyti visas gyvybines funkcijas, juk žmogus gali ir užspringti, ir uždusti“, – kalbėjo medikė.
        "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
        Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

        Adam Mickiewicz

        Comment


          Parašė aesde Rodyti pranešimą

          yra tekę susidurti, netgi su tokiais atvejais kai žmogus, kuris šiaip negeria (tik švenčių proga, na ir su draugais, kokį kartą per savaitę), vaikų dar nėra, ne moksleivis ir ne studentas, tačiau dėl visa ko nueina į parduotuvę ir prisiperka, o paskui skambina ir sako - negerai, kad šaldytuve vietą užima, užeik išgersim
          siaip negeria, TIK karta per savaite Va toks va mentalitetas lietuviu, karta per savaite = siaip negeria

          Comment


            Parašė Gator Rodyti pranešimą
            siaip negeria, TIK karta per savaite Va toks va mentalitetas lietuviu, karta per savaite = siaip negeria
            Na taip, kartą per savaitę išgeriantis nebūtinai vadintinas "geriančiu". Juk viskas priklauso, kiek išgeria, ar ne? Gal išgeria tik 1 butelį nestipraus alaus? O gal išgeria du butelius šnapso? Yra skirtumas.

            Pietų Europoje įprasta gerti po vyno taurę kasdien, bet tai nereiškia, kad tokie žmonės "geria".

            "Gėrimas" ir "negėrimas" nusako ne gėrimą per se, bet viso labo, gėrimo kultūrą. Su šiuo dalyku Lietuvoje reikalai prastoki, dėl ko teko uždrausti gerti viešose vietose ir automobilyje.

            Comment


              Siandien po darbo tj skaniai atsigeriau alaus, bet va nelietuvisko, nes jau lietuviskas alus dauguma yra milteliai su vandeniu sumaisyta. nebent reikia pirkti namini arba mazu firmu........
              Vokiskas sviesus alus,BLONDE lager
              Tauro apygarda (Stirnos rinktinė)| 立陶宛

              Comment


                "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                Adam Mickiewicz

                Comment


                  Ar tavo kolekcija?

                  Comment


                    Uz sita prastesnisnebent melynas skardinese

                    Comment


                      Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                      Ar tavo kolekcija?
                      Ne, tu ka juokauji.
                      "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                      Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                      Adam Mickiewicz

                      Comment


                        Parašė Edvard Rodyti pranešimą
                        Ne, tu ka juokauji.
                        Na, nenurodei šaltinio, kuriame radai nuotrauką, todėl ir suabejojau.

                        Comment


                          Parašė Edvard Rodyti pranešimą
                          Ne, tu ka juokauji.
                          O kas cia juokinga? Kolekcija visgi kazkokio zmogaus. Kuo Edvardo kolekcija skamba juokingiau nei kokio Petro ar Jono kolekcija?

                          Comment


                            Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                            Na, nenurodei šaltinio, kuriame radai nuotrauką, todėl ir suabejojau.

                            Šaltinis paprastas.
                            "Jeśli kto władzę cierpi, nie mów, że jej słucha;
                            Bóg czasem daje władzę w ręce złego ducha."

                            Adam Mickiewicz

                            Comment


                              Edvardai,

                              Gal būtų galima paprašyti neteršti šios temos ? Pvz. tikiuosi ateity nepamatyti kokio utubės video su girtais diedais ir pan čia įdėto.

                              Ačiū !


                              Būtų gerai, kad tema būtų apie alaus ragavimus, rūšis ir visa kita kas susije su alumi, bet be visokių rugsėjo 1 pavirkavimų ar butelių pilnų pamiškių ir bagažinių.
                              Paskutinis taisė tricky_kid; 2010.11.02, 17:45.
                              Propoganda ir penas mintims >>>

                              Idėjos, mokslo pasiekimai ir įdomybės
                              www.ted.com

                              Comment


                                teko prieš porą savaičių skanauti Vilniaus alaus, pirktas ne tiesiai iš daryklos, bet vis tiek buvo baisiai skanus ir atgaiva

                                Comment


                                  jo, Vilniaus alus super. Pries gerus metus atradau netyčia. Įvairių skonių, prieskonių... Tiesa, gal ne pats pigiausias variantas. Bet paskanavimui tinka puikiai.

                                  Comment


                                    Vilniaus alų reikia pirkti firminėj parduotuvėj, tuomet ir kaina padori.

                                    Comment


                                      Parašė Gator Rodyti pranešimą
                                      Uz sita prastesnisnebent melynas skardinese
                                      Tai tokį triūbina tie, kuriems nesvarbu ką, svarbu triūbint...

                                      Comment


                                        Neseniai buvo akcija Kauno alui, ir man jisai patiko geriau už kokį kalnapilį (nes man po kalnapilio skauda galva jei daugiau išgeriu) o po ''kauno'' višiskai nieko nebuna
                                        Tauro apygarda (Stirnos rinktinė)| 立陶宛

                                        Comment


                                          http://www.brewdog.com/product.php?id=47

                                          Neseniai atrastas, 41% stiprumo, netoliese verda, firminiame bare pardavinėja stikliukais po 25 ml, patiekia tokiose didelėse taurėse , apie 3£ atrodo
                                          You can change your car, you can change your house, you can change your Wetherspoon, you can change your wife or religion, even you can change your sex. But you can never change the team you support...

                                          Comment

                                          Working...
                                          X