Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Nauja Lietuvos vėliava

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    /\ Susidaro įspūdis, kad ne visi čia pasisakantys žino, kad Lietuva ir taip turi dvi legalias vėliavas. Tik mūsų trispalvė iš tikrųjų yra ne valstybinė, o tautinė vėliava (reiškia simbolizuoja ne LT valstybę, o LT tautą). Daugelis valstybių naudoja tą pačią vėliavą ir tautai, ir valstybei simbolizuoti (pvz.: Lenkija, Rusija, Albanija), todėl paprastai jos ant tautinės vėliavos užkelia herbą ir gauba valstybinę vėliavą. Lietuvai šioje srityje pasisekė labiau, nes ji turi nevienodas vėliavas. Problema ta, kad jos supainiotos - tautinę naudojame kaip valstybinę. Valstybinė vėliava - raudoname (iš tikrųjų bordo spalvos, o gal ir klystu) fone pavaizduotas į kairę jojantis vytis virš galvos pakeltu kalaviju (o ne kardu, daug kas painioja). Ši vėliava žinoma dar nuo Žalgirio mūšio (1410m. liepos 15d.) laikų, o gal ir dar seniau. Beje, labai panašų herbą, kone tapatų, naudoja baltarusiai (tik dabar Lukašenka liepė naudoti tarybinį herbą, bet opozicija vis tiek naudoja prie Šuškievičiaus naudotąjį), ir tai gali būti nesutarimų pagrindas ateityje. Šiaip jau daugumą herbų lietuviai perėmė iš lenkų XVa. pirmoje pusėje, netrukus po Horodlės unijos.
    Apie tai plačiau: http://www.anglija.lt/straipsniai/na...ekspertas.html, http://www.staypoland.com/nacionaliniai_simboliai.html
    Štai kaip atrodo LT valstybės vėliava (antrasis variantas tikresnis):


    Paskutinis taisė Wycka; 2008.10.05, 22:36.
    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

    Comment


      Parašė Wycka Rodyti pranešimą
      Susidaro įspūdis, kad ne visi čia pasisakantys žino, kad Lietuva ir taip turi dvi legalias vėliavas. Tik mūsų trispalvė iš tikrųjų yra ne valstybinė, o tautinė vėliava (reiškia simbolizuoja ne LT valstybę, o LT tautą).
      Klysti.

      Lietuva turi vieną vėliavą - 'geltona žalia raudona". Ji yra valstybinė vėliava, beigi naudojama kitomis progomis (pvz. gali ją išsikelti prie savo namo, pamojuoti per krepšinio rungtynes, ir t.t.).

      Raudona vėliava su Vyčiu (kurios atvaizdą įdėjai) yra "istorinė vėliava".

      Marš skaityt įstatymo - http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpai..._l?p_id=256613

      Daugelis valstybių naudoja tą pačią vėliavą ir tautai, ir valstybei simbolizuoti (pvz.: Lenkija, Rusija, Albanija), todėl paprastai jos ant tautinės vėliavos užkelia herbą ir gauba valstybinę vėliavą. Lietuvai šioje srityje pasisekė labiau, nes ji turi nevienodas vėliavas.
      Nežinau nei vienos valstybės, kurioje valstybė ir tautinė vėliavos nebūtų panašios.

      Turim savo vėliavą tokią, kokią turim, kas įdomu būtų jei visos šalys pradėtų taip žaisti ir kaitalioti.
      Kas būtų? Pavyzdžių pilna Afrika - kai kur valstybės simboliai keičiasi sulig kiekvienu valstybės perversmu ir pagal diktatoriaus nuotaiką. Pvz. Kongas nuo 1960 metų jau turi šeštą vėliavą http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of...c_of_the_Congo

      Comment


        Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
        Klysti.
        Lietuva turi vieną vėliavą - 'geltona žalia raudona". Ji yra valstybinė vėliava, beigi naudojama kitomis progomis (pvz. gali ją išsikelti prie savo namo, pamojuoti per krepšinio rungtynes, ir t.t.).
        Raudona vėliava su Vyčiu (kurios atvaizdą įdėjai) yra "istorinė vėliava".
        Marš skaityt įstatymo - http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpai..._l?p_id=256613
        Lietuvos valstybės vėliava yra tautinė vėliava, audeklas, susidedantis iš trijų lygių horizontalių spalvų juostų: viršutinės – geltonos, vidurinės – žalios, žemutinės – raudonos (http://lt.wikipedia.org/wiki/Lietuvos_v%C4%97liava). Na o pagal įstatymus kažkada Lietuvos (TSR) valstybinė vėliava turėjo pjautuvą ir kūjį, tad nereikia absoliutinti įstatymų...

        Nežinau nei vienos valstybės, kurioje valstybė ir tautinė vėliavos nebūtų panašios.
        Tai liūdna. Leisk Tamstą apšviesti:
        Nuo XVIII a. pabaigos Europoje įsivyravo tendencija valstybėms susikurti nacionalines vėliavas, kurios paprastai būdavo įvairių spalvų juostų deriniai. Šią tendenciją ypač sustiprino savo senąją vėliavą į juostuotą vėliavą per Didžiąją prancūzų revoliuciją pakeitusi Prancūzija. Kai kurios Europos valstybės tautinėmis vėliavomis pasitvirtino senąsias valstybės vėliavas, kaip antai Danija. Dėl inkorporavimo į Rusijos imperiją Lietuva ilgai negalėjo svarstyti tautinės vėliavos projekto. Nuo XVII a. žinoma Mažosios Lietuvos vėliava – žalia–balta–raudona. Nuo XIX a. antrosios pusės Lietuvos vėliavų projektų, tarp jų ir dabartinės – geltonos, žalios, raudonos, – buvo sukurta ir sukurta gausiose lietuvių kolonijose JAV. Pirmą kartą tai, kokia turėtų būti tautinė vėliava pačioje Lietuvoje, svarstyta Didžiajame Vilniaus Seime 1905 m. Jonas Basanavičius prieš pat šį visuomenės atstovų susirinkimą pasiūlė Lietuvos tautine vėliava pripažinti LDK vėliavą su baltu raiteliu raudoname lauke, tačiau dėl neigiamų asociacijų su tuo metu per revoliucinį judėjimą paplitusias raudono lauko vėliavas daugeliui visuomenės veikėjų LDK vėliava neatrodė priimtina kaip atsikuriančios valstybės simbolis. Be to, J.Basanavičiaus pasiūlymas daug kam buvo nepriimtinas, nes Vytis raudoname lauke visada buvo valstybės vėliava.
        Rimtos diskusijos dėl šalies vėliavos Lietuvoje atsinaujino tik 1917 m. Lietuvių visuomenės veikėjų pasitarime pas J.Basanavičių nutarta vėliavos spalvas išrinkti iš tautinių audinių. Ruošiantis Lietuvių konferencijai Vilniuje dailininkas Antanas Žmuidzinavičius parengė žaliai raudonos Lietuvos vėliavos, kuria ir buvo papuošta per konferenciją Vilniaus miesto teatro salė, projektą. Šios dvi spalvos labiausiai dominavo tautiniuose drabužiuose, juostose. Tam pritarė ir JAV lietuviai. Tačiau konferencijos dalyviams A.Žmuidzinavičiaus pasiūlyta vėliava atrodė niūri. Per konferenciją buvo parengtas dar vienas Lietuvos vėliavos projektas – archeologo Tado Daugirdo, kuris daugiau nei kiti vėliavų kūrėjai buvo susipažinęs su heraldika. Jis pasiūlė tarp žalios ir raudonos spalvų įvesti ploną geltonos spalvos juostą, kad vėliava būtų gyvesnė ir kad geltona spalva simbolizuotų aušrą. Lietuvių konferencija dėl vėliavos galutinai nieko nenusprendė, bet pavedė tai išspręsti sudarytai Lietuvos Tarybos komisijai, į kurią įėjo J.Basanavičius, A.Žmuidzinavičius ir T.Daugirdas. Komisija nusprendė A.Žmuidzinavičiaus vėliavos projektą papildyti dar viena – geltona spalva. Galutinai Komisijos priimtame 1918 m. balandžio 19 d. Lietuvos vėliavos projekte yra trys vieno pločio horizontalios juostos – geltona, žalia, raudona.
        1918 m. Lietuvos Taryba patvirtino šį projektą laikinąja Lietuvos valstybės vėliava, tačiau ji tautoje prigijo. Tiesa, Lietuvos Taryba patvirtino ir istorinę vėliavą, kurios vienoje pusėje vaizduojamas baltas raitelis raudoname lauke, o kitoje pusėje – Gediminaičių stulpai. Pirmojoje Lietuvos Valstybės Konstitucijoje 1922 m. ir 1928 m. Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įrašyta viena valstybės vėliava – geltonos, žalios, raudonos spalvos junginys. Tik 1938 m. Lietuvos Respublikos Konstitucijoje Trispalvė pavadinta Lietuvos tautos vėliava.
        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

        Comment


          Mano klausimas buvo - kurioje pasaulio valstybėje DABAR valstybinė ir civilinė vėliavos yra nepanašios?

          O tu man rašai kažkokias balabaikas apie Basanavičių
          Parašė Wycka Rodyti pranešimą
          Tai liūdna. Leisk Tamstą apšviesti:
          Nuo XVIII a. pabaigos Europoje įsivyravo tendencija valstybėms susikurti nacionalines vėliavas, kurios paprastai būdavo įvairių spalvų juostų deriniai. (...)

          Comment


            Na tokius simbolius kaip raitelis seniai visokie didikai Vakaruose naudojo savo antspauduose. Tik patys pagalvokit, kokį emocinį įspūdį turi Vytis ir kokį - trispalvė? Vyčio su niekuo nesupainiosi, vien pagal tai valstybę galėtų atskirt lengvai. Nemanau, kad supainiotų kuria puse kabinti. Atsimenu, kai reikėjo Baltarusijos vėliavą kabinti kažkur - patys baltarusiai nežinojo kuria puse kabot turi

            Comment


              Diskusijai apie vėliavas pailiustruoti...









              O apskritai nėra čia dėl ko ginčytis, vėliavos visos yra tik simboliai ir jie gyvi tol, kol yra kas juos brangina.

              Comment


                Azijiečiai išnaglėjo:

                http://www.crwflags.com/fotw/flags/mm!2007.html
                „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

                Comment


                  Mūsų trispalvė: šis tas ir kai kas daugiau (II)
                  http://www.balsas.lt/naujiena/235633...jienos-lietuva

                  Comment


                    Neneigsiu, tokių spalvų derinys tikrai labiau tinka pietryčių azijos valstybei nei šiaurės europos, bet panašumas glumina...



                    Parašė Himleris Rodyti pranešimą

                    Comment


                      Aš nežinau, su kuo tos spalvos azijiečiams asocijuojasi, bet manau, kad geltona žalia raudona, kaip ir vytis turėtų būti suveinodintos, kaip dvi valstybinės vėliavos, kadangi dėl abie jų buvo pralieta daug kraujo už ta pačią Lietuvą, jos atspindėjo Lietuvą kaip nepriklausomą valstybę tik skirtingais istorijos laikotarpiais. O ką tu ten su ta vėliava pirmąjame poste padarei, tai manau yra visiškas absurdas, kūrti kažkokias vėliavas naujas dabar. Lietuva turi daugybę simbolių ir jų pakanka šiandienai ir ateičiai.
                      DINGĘS MIESTAS - MERKINĖ <<

                      Comment


                        Kas gi čia sugalvojo nusižiūrėt vėliavą Lietuvos?
                        Nu ir nesąmonė... Tikėkimės taip ir liks (liko?) tik pasiūlymas.


                        Parašė Darius_ Rodyti pranešimą
                        Neneigsiu, tokių spalvų derinys tikrai labiau tinka pietryčių azijos valstybei nei šiaurės europos, bet panašumas glumina...
                        Baikit jūs! Čia jums ne sijonas ar džinsai, kad tai tinka, tai netinka ar ten neskoningas. Čia gi vėliava, o ne koks drabužis.

                        Ir nereikia čia visiems kišt į galvą minties, kad dabartinės vėliavos spalvos "neskoningos", "ne mums būdingos", "nesiderina", "afrikiečių spalvų". Dabar norit keisti vėliavą, vien dėl to, kad ji "neskoninga" ar "vienas užsienietis pasakė, kad ji nesiderina". Sakytum čia koksai drabužis, kad jau kažkas metė repliką ir eini persirengt. Kažkada buvau skaitęs šitą temą tai net siutas paėmė.
                        P.S. kurkit vėliavas, bet tik nesiūlykit keist.
                        100 minčių – miestai, transportas ir idėjos

                        Comment


                          Parašė taccido Rodyti pranešimą
                          Kas gi čia sugalvojo nusižiūrėt vėliavą Lietuvos?
                          Nu ir nesąmonė... Tikėkimės taip ir liks (liko?) tik pasiūlymas.




                          Baikit jūs! Čia jums ne sijonas ar džinsai, kad tai tinka, tai netinka ar ten neskoningas. Čia gi vėliava, o ne koks drabužis.

                          Ir nereikia čia visiems kišt į galvą minties, kad dabartinės vėliavos spalvos "neskoningos", "ne mums būdingos", "nesiderina", "afrikiečių spalvų". Dabar norit keisti vėliavą, vien dėl to, kad ji "neskoninga" ar "vienas užsienietis pasakė, kad ji nesiderina". Sakytum čia koksai drabužis, kad jau kažkas metė repliką ir eini persirengt. Kažkada buvau skaitęs šitą temą tai net siutas paėmė.
                          P.S. kurkit vėliavas, bet tik nesiūlykit keist.
                          Na veliavos spalva turi tiesiogine itaka salies skolinimosi reitingams, kurie mums siandien oi kaip svarbus. Neveltui britai bankinkai turi posaki "never lend money to the country that has green in her flag" (cia visu pirma turima omenyje Airija, Italija ir Portugalija)

                          Comment


                            Parašė sauls Rodyti pranešimą
                            Na veliavos spalva turi tiesiogine itaka salies skolinimosi reitingams, kurie mums siandien oi kaip svarbus. Neveltui britai bankinkai turi posaki "never lend money to the country that has green in her flag" (cia visu pirma turima omenyje Airija, Italija ir Portugalija)
                            Nu jau, turi... Argi pagal vėliavą skolina... Pasikartosiu: čia ne drabužis.
                            100 minčių – miestai, transportas ir idėjos

                            Comment


                              Naudingas ir humoristinis resursas diskursui apie vėliavas: http://www.otago.ac.nz/philosophy/St...s/ratings.html

                              Comment


                                Vienašališkai paskelbiau tarptautinį konkursą. Atsiliepė dvi vėliavų "projektavimo" megakorporacijos: viena - iš D. Britanijos - Gareth, kita - iš Vokietijos - Kampflamm. Štai keletas jų pasiūlytų versijų.







                                SSC forumo (1, 2 ver. autorius - Gareth, 3 ver. - Kampflamm).

                                Komentarai gana teigiami. Šis pranešimas nėra siūlymas kažką kažkuo keisti.
                                Įžvalgos.lt - FB - G+

                                Comment


                                  1 grybiška, 2 blogai centruota, 3 Jamaika. Nesusilaikysiu ir sudalyvausiu konkurse. Sekundėlę

                                  Edit: kaltas dėl 2 - žlibai pažiūrėjau.

                                  Comment


                                    Trečiasis variantas labai patrauklus
                                    www.nvtka.lt - Nacionalinė viešojo transporto keleivių asociacija. Tapk ir tu jos dalimi!

                                    Comment


                                      Parašė rat Rodyti pranešimą
                                      <...> 2 blogai centruota <...>
                                      "Centruota" lygiai tiek/taip, kiek ir turėtų būt:
                                      http://en.wikipedia.org/wiki/Nordic_Cross_flag

                                      Dėl Jamaikos pritariu, mano pirma mintis buvo būtent tokia. Dėl grybų užtat ne

                                      Parašė rat Rodyti pranešimą
                                      Nesusilaikysiu ir sudalyvausiu konkurse. Sekundėlę
                                      Apėmė bloga nuojauta
                                      Paskutinis taisė ; 2010.02.22, 20:41.
                                      Įžvalgos.lt - FB - G+

                                      Comment


                                        2 variantas — aliuzija į Estland ir mūsų pačių nora tapti 'maža, nuobodžia skandinaviška šalimi'
                                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                        Comment


                                          Skandinaviškas kryžius visai gera idėja. Taip mes tikrai labiau pritaptumėm ne prie EE, o nordic regiono. Nors jei Būtų mano valia, tai mesčiau vieną iš dabartinių spalvų ir palikčiau trispalvę. Žalia, balta, geltona ar geltona, balta, raudona.
                                          Post in English - fight censorship!

                                          Comment

                                          Working...
                                          X