Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Šiandien Paleckio laida "Prašau žodžio"..

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #21
    Man irgi pasidare idomu, kur yra ta "apsaugos zona", nes niekas ir niekur jos lyg ir nenurode.

    Comment


      #22
      Yahoo! Radau pagrindinį dokumentą. T.y. dar dviejų UNESCO ekspertų vertinimą. Čia labai daug skaitymo.

      Jeigu kas tingės skaityti viską aš pasistengiau pažymėt svarbiausias vietas (pastorintas šriftas)

      Nuorodos:
      LT - http://www.lrkm.lt/EasyAdmin/sys/fil...ERTIMAS_DR.doc
      EN - http://www2.lrs.lt/kt_inst/pamink/do...m#_Toc91477728

      Iš nepasitikėjimo mūsų (ypač KVAD'o) vertėjais perverčiau ir EN originalą, atrodo viskas gerai išversta

      Vizitas 2004.12
      Čia ištrauka iš turbūt svarbiausios (ir daugiausiai diskusijų sukėlusios) dokumento dalies. Vilniaus detaliojo plano vertinimo.

      Mes analizuojame paskutinį žemėlapį: tai pagrindinis brėžinys, tarytum formaliai apibendrinantis skirtingus priedus.

      .....

      Toliau pastebime, jog kaip planavimo peroceso dalis yra buvę nemažai viešų susitikimų ir organizuotos ekspozicijos, ir kad dabartinis ekspertų vertinimas yra planavimo proceso dalis.

      Planavimo projekte, ten, kur yra antraštė: ,,Urbanistinio paveldo vertės apsauga”, teigiama, kad apsauga vykdoma vadovaujantis Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentu ir kad detaliojo plano parengimas buvo vykdomas remiantis apsaugos reglamentu. Toliau teigiama, kad apsaugos reglamento nuostatai tiesiogiai perkeltos į Senamiesčio detaliojo plano Statybos (Atstatymo) darbų reguliavimo reglamentą.

      ....

      Panaudos režimo projekto tikslas yra, kaip matome, atitikti šiandienos poreikius ir iki minimumo sumažinti neigiamą poveikį į autentišką aplinką, nustatyti kaip galima artimesnius esamoms ir tradicinėms funkcijoms ir apimtims režimus.

      Kalbant apie žemės panaudos politiką, sugrįžimas nuo bet kurios žemės panaudos prie žemės būtinos gyvenimo reikmėms, asmenys yra skatinami saugoti istorinę gyvenamąją paskirtį. Tačiau, ir dėl to, kad atgaivinti istoriškai pagrįstą panaudojimą, leidžiamos komercinės funkcijos beveik kiekvieno pastato pirmame aukšte (antžeminiame aukšte).

      Turint omenyje Vilniuje gyvą tradiciją nuolat keistis ir bet kurio miesto poreikį vystytis ekonomiškai ir socialiai, naujos prižiūrimos architektūros įdiegimas laikomas svarbia priemone, padedančia išsaugoti ir praturtinti istorinę aplinką.

      Detalaus plano projektu siekiama įgyendinti tokias gaires:
      • Palaikyti paveldo resursus;
      • Paremti tradicines funkcijas;
      • Atstatyti prarastą paveldą;
      • Skatinti folklorą ir amatus;
      • Akcentuoti kultūros resursus žvelgiant iš daugelio perspektyvų;

      Ieškoma būdų, kaip atstatyti istorines erdvines ribas.

      Pateikiamas apsaugos, atstatymo ir reglamentuojamos naujos statybos apimčių skirtingose zonose įvertinimas.

      Statinių aukštingumą gina savivaldybės ir valstybės nekilnojamųjų kultūros vertybių registrai, o pakeitimai galimi tik jei yra naujos tyrimų medžiagos, kuria papildytos vertybių ir taisyklių dosje.

      Nėra tiksliai nurodytas ketinamų atsatyti pastatų aukštingumas.

      Kai kurie detaliojo plano sprendimai netiks šiam planavimo dokumentui, nes jiems reikia tolesnio specialistų ir visuomenės aptarimo.

      Verčių įteisinimo procesas yra pastovus, tęstinis procesas, ir bet kuriuo metu galima priimti sprendimus, kurie pakeistų detalųjį planą, gavus naujos informacijos apie verčių turinį ir apimtį, ir sąlygų pasikeitimą.

      Teigiama, kad urbanizacijos procesas kol kas nesuardė teritorijos kraštovaizdžio verčių.

      Uždrausta tiesti inžinerines infrastruktūras per sklypus ir šis draudimas turėtų apsaugoti nekilnojamas kultūros vertybes esančias po žeme.

      Pripažįstama, kad esama transporto sistema pilnai neatitinka miestiečių ir turistų poreikių ir daro neigiamą poveikį istorinei aplinkai. Siūloma keletas bendro pobūdžio veiksmų padėčiai pagerinti. Vienas iš jų yra turėti automobilių stovėjimo aikšteles senamiesčio branduolio zonoje. Tam reikia pastatyti bendruomenės reikmėms automobilių parkingus senamiesčio prieigose ir išvalyti senamiesčio erdves pėstiesiems.

      Aprašomi skirtingi morfologiniai būdai – urbanistinių struktūrų vystymosi tipologijos yra ir susiejami su teritorijos vystymo dalimis, aukščiu, sklypo raidos procentais, ypatumai aiškinamajame brėžinyje ir aprašymas. Specialusis “Vilniaus senamiesčio apsaugos planas” yra dalis detaliojo plano projekto. Nekilnojamųjų kultūros vertybių inventorizavimas buvo pradėtas sutarus institucijoms integruoti valstybinį registrą į plano projektą, 2004 m. miesto tarybos sprendimu.

      Vizualinė apsaugos zonos, kaip buferinės zonos, projektas yra rengiamas.

      O štai mūsų pagrindiniai priešai:

      Susitikimas su nevyriausybine senamiesčio komisija (NVO)

      NVO tvirtino, kad senamiestyje vyksta grubūs pažeidimai, kurie nesuderinami su reikalavimais, keliamais Vilniui, kaip Pasaulio paveldo vietovei. Šiuos pažeidimus toleruoja valstybės ir savivaldybės pareigūnai. Keletą pastarųjų metų buvo pastatyta nemažai didelės apimties ir labai aukštų pastatų, taigi buvo pareikšta, kad detalaus plano projektas prisidės prie naujų statinių kiekio padidėjimo ir sumažins miesto istorinio autentiškumo vertę.

      Šiuos pareiškimus iliustravo tokie pavyzdžiai, kaip devynių aukštų viešbutis ,,Novotel”, ,,Žydų kvartalo” atkūrimas, sunaikinant vertingus archeologinius radinius, tokius radinius, kurie tinkamai nedokumentuoti. Augantis šiuolaikinių medžiagų ir technologijų naudojimas, kuris taikomas istoriniuose statiniuose, neatitinka autentiškumui būtinų reikalavimų.

      Senamiesčio apžiūrėjimas

      Buvo organizuotas senamiesčio apžiūrėjimas, tiek jame pačiame, tiek iš išorės. Žvelgėme į senamiestį iš svarbių apžvalgos taškų, ir mūsų dėmesį patraukė dangoraižiai, kylantys šalia senamiesčio.

      Komentarai

      Kuo gi Vilniaus problemos tokios delikačios? Tuo, kad jis įrašytas į Pasaulio paveldo sąrašą, ir tuo pat metu jis turi būti gyva urbanizuota vietovė. Žvelgiant iš šios perspektyvos, šios pasaulio paveldo teritorijos apimtis yra labai didelė.

      Vilniaus senamiesčio apsaugos reglamentas daro išbaigto dokumento įspūdį. Mes darome prielaidą, kad pagrindinės trys valdymo režimo stadijos - konservavimas / restauravimas – restauravimas – restauravimas / atstatymas, atspindi dokumentais pagrįstą paveldo apsaugos strategiją ir pratęsia tradiciją, nustatytą regeneravimo planavimo dokumentų režimais. Apsaugos reglamentai, kaip tokie, turi sudaryti gerai dokumentais pagrįstą pagrindą ilgam laikotarpiui ir būti kasdieninio senamiesčio, kaip urbanistinio paveldo apsaugos vietovės valdymo pagrindas.

      Ko mes pasigendame? Pasigendame aiškesnio kriterijų apibūdinimo arba jų išaiškinimo; tų kriterijų, pagal kuriuos senamiestis tapo pasaulio paveldo vietove. Šis trūkumas, kai nėra tikslumo tarp įrašymo kriterijų ir valdomos vertybės apibūdinimo, nėra būdingas tik Vilniui, tai bendra pasaulio paveldo vietovių problema. Tai nereiškia, kad tikrasis tvarkymo režimas yra nepakankamai tvirtas arba griežtas. Jis nėra pakankamai tikslus.

      Kas dėl apsaugos reglamento, matosi, kad Vilniaus senamiesčio detaliojo plano projektas pateikiamas kaip išbaigtas dokumentas. Brėžinių kiekis ir jų turinys, pateiktas prieduose, yra įspūdingas, o nuorodos į kitas susijusias rezoliucijas ir planavimo dokumentus atrodo esą tinkami ir lyg ir turėtų jų pakakti.

      ...
      Irgi svarbu:

      Lygindami apsaugos reglamento ir detalaus plano projekto vizijas su teiginiais, kuriuos išsakė NVO, mes pastebime, kaip jau minėjome, kad kalbant apie senamiesčio būklę yra didelė praraja tarp NVO ir savivaldybės. Dėl daugelio priežasčių mes negalime pilnai patenkinti NVO viltis. Kita vertus, nėra neįprasta, kad NVO pateikia rimtos informacijos, vedini savo interesų. Tačiau, mes turėjome galimybę apžiūrėti keletą NVP minimų “įdomių” vietų. Pilnai sutinkame, kad naujų medžiagų naudojimas, ką mes matėme darant kai atstatomi pastatai, neatitinka įprastų paveldo apsaugos standarų, juo labiau kalbant apie pasaulio paveldo vietovę. Matėme “Novotel” viešbutį ir turime iškelti rimtą klausimą dėl šio statinio tūrio. Mes matėme archeologinės strultūros liekanas žydų kvartale, ir susirūpinę klausiame, ar tai, kas buvo ten daroma, buvo daroma vadovaujantis senamiesčio archeologinių sluoksnių apsaugos reglamentu? Mes manome, kad šie pastebėjimai ir minimi atvejai peržengtų mūsų mandato ribas.

      ....
      Dabar išvados:

      Tačiau mes matėme keletą pakeitimų ir statybų atvejų, kurie neatitinka pasaulio paveldo, ir netgi paprasto paveldo apsaugos standartų. Mes spėjame, kad yra pagrindinis teisinis dokumentas, kuriuo remiantis saugomas senamiestis jau nuo senamiesčio įrašymo į Pasaulio paveldo sąrašą, ir net anksčiau, ir net kai buvo nagrinėjami minimi atvejai. Todėl labai griežtai klausiame kaip taip gali būti.

      ...

      Vėl kalba sukasi apie Novatelį ir keletą smulkesnių pažeidimų jau tikrai senamiestyje. Manau dėl novatelio mes visi sutinkam.

      .....
      Dabar blogiausios dalys:

      Labai reikalingi Baltijos valstybių sostinių senamiesčiams standartai Vilniuje atsirado vėliau, nei Rygoje ar Taline, tačiau jie atsirado labai išaugus pokyčių greičiui. Jei pokyčiai Senamiestyje tebevyks taip pat greitai, per keletą metų senamiesčio atmosfera labai pasikeis.
      ....

      Atrodo, kad vyrauja tendencija statyti dangoraižius per daug arti senamiesčio, ir šiuo klausimu trūksta išsamios poveikio aplinkai analizės.


      Nors man tai neatrodo taip žiauriai kaip paišo visi žurnalistai. Turiu pasakyti, kad visai padori analizė. Daug kur rašoma, kad yra gerų dalykų, pabrėžiami blogi dalykai, tačiau iš esmės mūsų spauda pasigriebė pačia blogiausią frazę iš analizės ir ją dabar tampo. Įdomu ar nors skaitė jie viską ar tik išvadas? ..



      Tikiuosi nenusibodo.

      Comment


        #23
        Dėkui už iškarpas. Šiaip tikrai taip žiauriai neatsiliepiama apie dangoriažius, tad čia turbūt tik vietinių neapykanta jiems
        Mano galerija Flickr'yje

        Comment


          #24
          nacia tik iskarpa betr tos apsaugos zonos kaip ir nera kolkas :]
          Ekspertų grupė griežtai rekomenduoja:
          • Kad būtų išsaugotos architektūrinės ir urbanistinės Vilniaus senamiesčio vertės, būtina nustatyti vietovės apsauginę zoną.
          "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


          - George W. Bush President of the USA

          Comment


            #25
            Dieve ta moteris psichiskai nestabili!

            Comment


              #26
              Aha...
              Mano galerija Flickr'yje

              Comment


                #27
                ta moteris netoli isterijos ribos
                O su tuo dedule architektu - ar ne Grazulis jo pavarde, teko bendrauti - tikras paveldosaugos manijakas.
                Bus graziu debatu

                Comment


                  #28
                  Na, gal kas paskambinsit ir išsakysite kitaip mąstančių paprastų vilniečių nuomonę?

                  Comment


                    #29
                    Nu tai nenuostabu, kad tokiem zmonem vaidenasi baisieji dangoraiziai, vizualine apsauga ir patys dangoraiziai senamiestyje

                    Comment


                      #30
                      Debile kazkokia...

                      Comment


                        #31
                        gal galit siek tiek smulkiai nupasakoti/pakomentuoti ten vykstancias dramas?


                        Prie ruso man buvo geriau

                        Comment


                          #32
                          Na istikro tai bobulencijai jokia priesinga nuomone neegzistuoja.

                          Comment


                            #33
                            Viena visiska retarded moteris klykia apsiputojus salej, jai dar nepatinka kad paleckis leido sedet ir jos oponentams, nes ji taip nesitare!
                            O jos a la oponentai - nesigincija, o lygtai iskart prasikalte jauciasi

                            Comment


                              #34
                              heh, duok durniui kelia, kaip sakoma


                              Prie ruso man buvo geriau

                              Comment


                                #35
                                na ir sutve susirinkusi. Bet jie turi ta nelemta koziri, kad statant NCC jau buvo padaryta klaida. Bet kodel niekas neuzsimina apie dangoraizius senamiestyje, apie kuriuos ta tetule sukciojo. Kur ji juos pamate.

                                Comment


                                  #36
                                  Daug emocijų, mažai argumentų ir beveik jokių paveiksliukų

                                  Comment


                                    #37
                                    Vien pletros dep. direktorius bando priestaraut

                                    Comment


                                      #38
                                      Diskusija be prasmes. Pasakoja, kas ir taip seniai zinoma. Kazko labai ir nesitikejau.

                                      Comment


                                        #39
                                        Tas vyras kur dabar su akiniais kalba(is sales), buvo nuo vilneles tilto nukrites. Cia rimtai

                                        Comment


                                          #40
                                          Cia dauguma nuo kazko nukrite.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X