Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

S. Eidrigevičiaus menų centras Panevėžyje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Audrys
    replied
    2021 m. sausio 19 d.

    „Garso“ era baigiasi: išdovanojo kėdes, kitą savaitę prasidės griovimo darbai uždaryta automobilių stovėjimo aikštelė

    Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna paskelbė, kad greičiausiai jau kitą savaitę dar 1968 metais statytas kino centras „Garsas“ bus pradėtas griauti. Vietoj sovietmečiu statyto pastato iki 2023 metų turėtų iškilti modernus ir šiuolaikiškas Stasio Eidrigevičiaus menų centras.

    Click image for larger version

Name:	garsas-86264949.jpg
Views:	910
Size:	192,4 kB
ID:	1858510
    Socialiniame tinkle „Facebook“ pasirodžius skelbimui apie dovanojamas kino salės kėdes, jos išgaravo per kelias valandas

    Naujienų portalas JP jau rašė, kad „Garso“ viduje intensyviai vyksta darbai: salėse įranga, kėdės demontuojamos, pervežimui organizuojamas transportas, dalis bus pervežama į M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centrą, kur laikinai kino teatras ir įsikurs. Dalis daiktų bus sandėliuojama.

    „Lauke, matyt, dar palaukus vieną kitą dieną, oras pagerės ir taip pat prasidės darbai. Fiziškai kalbėjome, kad teritorijos darbai užtruks apie mėnesį. Manau, kitą savaitę pirmieji demontavimo darbai gali prasidėti“, – naujienų agentūrai BNS sakė T. Jukna.

    Dovanojo kėdes

    Tuo tarpu vakar socialiniame tinkle „Facebook“, kino centro „Garsas“ paskyroje, pasirodė žinia, jog yra dovanojamos kino salės kėdes.

    „1968 metais pagamintas kėdės Panevėžio miesto savivaldybė leido dovanoti. Jų – apie 400 vnt. Manau, kad dovanoti kėdes yra kur kas geriau nei jas sunaikinti. Tai ir morališkai ir humaniškai – teisingiau. Dovanojame tik kėdes, kitų daiktų dovanoti neplanuojame“, – aiškino kino centro „Garsas“ vadovė Genė Pučinskienė.

    Beje, skelbimas apie dovanojamas kėdes pasirodė pirmadienį po pietų, tačiau jau darbo dienos pabaigoje „Garsas“ kėdžių nebeturėjo. Susidomėjimas jomis buvo toks didelis, jog kėdės buvo išgraibstytos.

    Uždaro automobilių stovėjimo aikštelę

    Kad prasidės „Garso“ griovimo darbai jau galima matyti ir dabar. Nuo praėjusios savaitės kino centras aptvertas tvora, o Panevėžio miesto savivaldybė pranešė, kad nuo trečiadienio iki 2020 m. sausio 11-osios, dėl statybų darbų Respublikos g. 40, uždaromas automobilių parkavimas aikštelėje prie Valstybinės darbo inspekcijos pastato ir kavinės „Kavalierius“.

    Pranešama, kad taip pat bus ribojamas pėsčiųjų eismas šalia rekonstruojamo „Garso“ pastato.

    Priešinasi visuomenininkai

    Priminsime, kad Panevėžio miesto savivaldybės iniciatyvai per kelerius metus vietoje „Garso“ pastatyti menų centrą priešinasi kai kurie visuomenininkai, raginantys išsaugoti senąjį pastatą. Valstybinė kultūros paveldo komisija taip pat pasisakė prieš kino teatro pastato griovimą.

    Taip pat savivaldybė buvo įsivėlusi į teisinius ginčus su Statybų inspekcija, galiausiai sudaryta taikos sutartis, o pats menininkas rugpjūtį viešai pareiškė ketinimų perduoti kolekciją atsisakantis.

    Pasak Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus T. Juknos, šiuo metu teisinių ir kitų kliūčių centrui neliko, o pokalbiai su S. Eidrigevičiumi, įsitraukus ir kultūros ministrui Simonui Kairiui, „vyksta pakankamai pozityviai“.

    Rado laikinas patalpas

    Panevėžio savivaldybės atstovai tvirtina, kad laikinos patalpos kinui M. Rimkevičaitės profesiniame rengimo centre rastos konsultuojantis su kino centro „Garsas“ atstovais. Už kelių šimtų metrų čia įsikūręs ir kitas, komercinis kino teatras.

    „Garsas“ kelerius metus taip pat planuoja kino seansus rodyti parkuose ir kitose atvirose, atnaujintose erdvėse.

    „Mūsų biudžetinė įstaiga išsinuomojo apie tūkstantį kvadratinių metrų erdvės, ten yra ir amfiteatrinė salė, kur bus įrengta apie šimtas vietų žiūrovams. Patalpos bus pritaikytos kinui rodyti, stengiamės į tai minimaliai investuoti. Manau, tai truks iki balandžio-gegužės, tada turėtų jau atsirasti galimybė žiūrėti filmus. Tik neaišku, ar mūsų padėtis dėl pandemijos tai leis“, – sakė T. Jukna.

    Nekomercinis kinas grįš

    Anot Panevėžio miesto savivaldybės direktoriaus, baigus SEMC statybas, nekomercinis kinas vėl turėtų grįžti į miesto centrą.

    Nauja kino salė numatyta atskirame komplekse šalia Menų centro korpuso. Čia vienu metu nekomercinį kiną stebėti galės apie 80 žiūrovų. Premjerų ir kitų renginių, kuriems bus reikalingos didesnės patalpos, metu kino industrijos atstovai galės pasinaudoti multifunkcine sale. Ji taip pat bus pritaikyta ir kino filmams rodyti.

    Rekonstruos per 20 mėnesių

    3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto dabartinio kino centro „Garsas“ pastatą Respublikos gatvėje PST įsipareigojo už daugiau kaip 9 mln. eurų rekonstruoti per 20 mėnesių, vėliausiai darbai gali būti baigti 2023-iųjų pavasarį.

    Pastate planuojama įkurti muziejų, ekspozicijų sales, transformuojamas edukacijų erdves, atsiras ir holai, infocentras, meno knygynas, mediateka, vėliau – antstatas su stogu, pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

    Sutarta, kad muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys menininko multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/miestai/panevez....d?id=86264893

    Komentuoti:


  • Audrys
    replied
    2021 m. sausio 15 d.

    Didysis „Garso“ kraustymasis: sukrauti daiktai ir iškabinti plakatai, raginantys stabdyti pastato griovimą

    Panevėžyje kuriamas Stasio Eidrigevičiaus menų centras (SEMC) – naujos kartos muziejus, šiuolaikinio meno, kultūrinio dialogo, kūrybinių industrijų ir edukacijų erdvė. Projektu siekiama sukurti naują traukos tašką meno mylėtojams ir turistams, suteikti daugiau veiklos galimybių miesto bendruomenei.

    Click image for larger version

Name:	kino-centras-garsas-86246119.jpg
Views:	876
Size:	230,8 kB
ID:	1858508

    Tuo tarpu Panevėžio kino centras „Garsas“, kurio vietoje bus įkurtas SEMC, jau aptvertas tvora ir ruošiamasi pastato rekonstrukcijai. Darbus atliks bendrovė „Panevėžio statybos trestas“ (PST) – rangos darbų sutartį su įmone Panevėžio miesto savivaldybė sudarė 2020 metų pabaigoje. Pagrindiniai darbai prasidės vasario mėnesį.

    Iškabino plakatus

    Pilietinė iniciatyvinė grupė „Išsaugoti Garsą“, teigianti, kad atstovauja per 4 tūkstančius peticiją pasirašiusių Lietuvos piliečių, nesutinka su kino teatro ,,Garsas“ rekonstrukcija. Todėl, Sausio 13-osios išvakarėse, iniciatyvinės grupės atstovai ant aptvertos „Garso“ teritorijos tvoro,s iškabino plakatus, su užrašais stabdančiais statybas.

    Dar tą pačią dieną akcijos plakatai ir piešiniai buvo pašalinti, o statybinė tvora aptraukta nepermatomu tentu. Naujienų portalo JP neoficialiomis žiniomis, plakatus ir piešinius nuėmė darbų rangovo PST darbuotojai.

    Sutartis sudaryta

    Kino centras „Garsas“ nenaikinamas – kinas, sutvarkius salę, bus rodomas M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centre. Jau sudaryta sutartis su Savivaldybe dėl salės ir kitų patalpų kino centro administracijai nuomos.

    Pakuoja daiktus

    Kino centro „Garsas“ direktorė Genė Pučinskienė tvirtino, kad jau su kolektyvu ruošiasi persikėlimui į kitas patalpas.

    „Jau pakuojamės daiktus ir ruošiamės persikėlimui į M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centrą. Į naują kino centro vietą vežamės tuos daiktus, kurie bus reikalingi rodyti kinui ir administracijos darbui. Kitus daiktus vešime į sandėlius. Persikėlimui ruošiasi visi kino centro darbuotojai, o jų – šešiolika“, – aiškino G. Pučinskienė.

    Nežino, kokį filmą parodys

    Pasak kino centro vadovės, svarbiausia saugiai perkelti kino rodymo įrangą.

    „Tai pats svarbiausias uždavinys. Juk nuo šios įrangos priklauso kino rodymas. Kada bus parodytas pirmas kino filmas naujoje vietoje, negaliu dar pasakyti. Reikia laukti, kada sušvelnės karantinas ir bus galima rodyti kino filmus. Todėl dabar negaliu pasakyti, kokia bus rodoma pirmoji kino juosta“, – pasakojo G. Pučinskienė apie persikraustymo subtilybes.

    Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/miestai/panevez....d?id=86245883

    Komentuoti:


  • index
    replied
    Parašė Pyp123 Rodyti pranešimą

    Tai gi ne vietoj parduotuvės, o vietoj kultūros įstaigos statys...
    Tik nelabai veikiantis, kiek suprantu. Jei kino salė reikalinga tik kokiems festivaliams (ir jei nereikia didelių salių, kokiu atveju geriausia juos tiesiog rodyti kokiame Forum cinemas), tai juk žada kino salę ir muziejuje įrengti. Jei per maža, tai gal geriau tada tiesiog reikalauti šalia pastatyti kokį nediduką kino teatrą, kaip Vilniaus Paupio "Pasaka".

    Komentuoti:


  • Pyp123
    replied
    Parašė index Rodyti pranešimą

    Nes taigi ne parduotuvę, o muziejų nori statyti.
    Tai gi ne vietoj parduotuvės, o vietoj kultūros įstaigos statys...

    Komentuoti:


  • index
    replied
    Viešbutis, kiek žinau, privatus. O šiaip, kaip suprantu, situacija panaši kaip su Vilniaus "Lietuvos" kinoteatru. Stovi toks pusiau naudojimas, savivaldybė neranda geresnės vietos muzie, bet tuonpačiu yra daug prieštaraujančių žmonių, nes vieni turi ten veiklų, kiti sentimentų to kinoteatro geriems laikams, kitiems muziejus šiaip pinigų vagystė ir geriau asfaltą kur pataisytų.

    Komentuoti:


  • Lettered
    replied
    Parašė index Rodyti pranešimą

    Dėl architektūros galima kelti klausimus (ji tokia 60's vintage), bet privalumas yra pats muziejaus įkūrimas, nes kultūros įstaigų Panevėžyje dabar trūksta.
    Manau problema ne naujas muziejus, o tai, kodėl jis statomas vietoje kino teatro, kurį iškels į kažkokią profkę. Ar Panevėžyje nėra tuščių sklypų ar baisesnių pastatų, kuriuos būtų verta griauti? Kaip suprantu, kino teatre ir šiaip visokie kultūriniai renginiai vykdavo be kino, tai geriau muziejų statytų vietoje to baisaus monstriško apleisto viešbučio centre, kuris tikrai niekam nereikalingas, nieko ten nevyksta, o tik vaizdą gadina.
    Paskutinis taisė Lettered; 2021.01.20, 19:05.

    Komentuoti:


  • Panevezietis
    replied
    Parašė Gator Rodyti pranešimą
    Pagal foto tai tas normalus pastatas kažin ar pvz už Kauno Merkurijų normalesnis.
    Toks sovietinis monstriukas. Naujas pastatas yra naujas.
    Mieste didžioji dalis pastatų +/- tokių metų statybos.
    Sovietinių laikų mokyklos, darželiai ir kt.

    Retai kada griaunami visuomeniniai pastatai ir statomi nauji jų vietoje.

    Naujas yra naujas, bet gal tinkamai nepranešė visuomenei.

    "Rekonstrukcija" - apgaulingas terminas projektavime.

    "Nekantrauju pamatyti, kokius rekonstrukcijos sprendinius architektai pasiūlys transformuojant kino teatrą į menų centrą“, – sako vienas komisijos narių J. de Wachteris."

    Transformuos nugriaunant esamą.
    Paskutinis taisė Panevezietis; 2021.01.20, 14:24.

    Komentuoti:


  • Gator
    replied
    Pagal foto tai tas normalus pastatas kažin ar pvz už Kauno Merkurijų normalesnis.
    Toks sovietinis monstriukas. Naujas pastatas yra naujas.

    Komentuoti:


  • Panevezietis
    replied
    Toks dviprasmiškas projektas gavosi.

    Iš pradžių lyg ir skelbta, kad bus rekonstruojamas "Garsas", architektūrinis konkursas ir t.t.

    O galutiniame variante gavosi, kad "rekonstrukcija" = nugriauti esamą "Garsą", palikti galbūt kokį pamato ar sienos fragmentą ir pastatyti visiškai naują pastatą.

    O tuomet jau ir užsikūrė visas tas judėjimas prieš statybas.

    Šiek tiek logikos yra protestuotojų motyvuose, buvo siūloma naudoti Kranto g. esančius ir nenaudojamus Konservų fabriko pastatus, kurie parduodami, bet traukinys jau buvo nuvažiavęs.

    "Garsas" nebuvo apleistas, ten gali sau ir toliau vykdyti veiklą. O ateityje rekonstravus būtų dar gražesnis pastatas.
    Iš esmės griaunamas normalus pastatas.
    Paskutinis taisė Panevezietis; 2021.01.20, 07:45.

    Komentuoti:


  • index
    replied
    Parašė Pyp123 Rodyti pranešimą

    Pagal ką nusprendėt, kad bus daugiau kultūros įstaigų?
    Nes taigi ne parduotuvę, o muziejų nori statyti.

    Komentuoti:


  • Pyp123
    replied
    Parašė index Rodyti pranešimą

    Dėl architektūros galima kelti klausimus (ji tokia 60's vintage), bet privalumas yra pats muziejaus įkūrimas, nes kultūros įstaigų Panevėžyje dabar trūksta.
    Pagal ką nusprendėt, kad bus daugiau kultūros įstaigų?

    Komentuoti:


  • index
    replied
    Parašė Egiuxz Rodyti pranešimą
    Kas čia faino vidury miesto pastatyti daugiabučio dydžio plytą, kurią gražiau nupieštų vos pieštuką į rankas paėmęs vaikas?
    Dėl architektūros galima kelti klausimus (ji tokia 60's vintage), bet privalumas yra pats muziejaus įkūrimas, nes kultūros įstaigų Panevėžyje dabar trūksta.

    Komentuoti:


  • Egiuxz
    replied
    Kas čia faino vidury miesto pastatyti daugiabučio dydžio plytą, kurią gražiau nupieštų vos pieštuką į rankas paėmęs vaikas?

    Komentuoti:


  • hobo
    replied
    Parašė index Rodyti pranešimą
    Bet jau dalis ir kitose forumo temose pasireiškė kaip elementarūs sąmokslo teoretikai
    Pilnai su Jumis sutinku: tie samokslu ieskotojai jau visiems nusibodo; geriau jau buti tiesmukisku paprastoliu - nes gyventi tada zymiai lengviau. Faina, kad pasiekieme subalansuoto konsensuso.
    Paskutinis taisė hobo; 2021.01.08, 22:22.

    Komentuoti:


  • index
    replied
    Parašė enigma Rodyti pranešimą
    Niekaip nesuprantu tų "Garso" gynėjų - veikėjų. Panevėžiui teko istorinis šansas turėti naują kultūros objektą, tačiau kažkodėl būreliui siaurakakčių tarybinis kartotinis projektas tapo "paveldu".

    Ar kultūros gali būti per daug?
    Bet jau dalis ir kitose forumo temose pasireiškė kaip elementarūs sąmokslo teoretikai, kuriuos tiesiog visi apgauti ir apvogti bando.

    Komentuoti:


  • hobo
    replied
    Zmoniu komentarai is Delfi anksciau publikuotu straipsniu apie "Garsa" (cia patalpinau, kad butu atminimas ateities kartoms) :

    Istorinis kino teatras "Garsas" nuo Smetonos laiku toje miesto vietoje. Pirmasis Lietuvoje rode filmus su garsu. Dabar nugriaus nes valdzia galbut pinigus plaus, nors velniam tas menininku centras reikalingas paprastu zmoniu mieste. Ne turistu miestas, ne Vilnius. Kas ten ziures tuos ekspresionistus? Pilna galeriju Panevezyje. Tuscios. Neuztenka? Aisku ne, svarbiausia griauti ir statyti, projektai, pinigai t.t.

    Iškirs medžius, nugriaus puikios, PUIKIOS architektūros pastatą ir pastatys PLYTĄ. o šalia konservų fabriko griuvėsiai, o šalia baisi apš ikta panevėžio autobusų stotis, panevėžio pasididžiavimas! bet žinokit, kad visiems vagims, sukčiams ir pinigų plovėjams ateina galas kažkada.

    Uz 9 liamus euro gali beveik puse Panevezio nusipirkti,o cia betono inkila paspakliuos ir padazys ir isprotejusiems menininkams atiduos...

    Vienas pastatas vaiduoklis bus keiciamas i kita pastata vaiduokli tik beda kad kad nerupi miestieciu nuomone ir naujam pastatui bus i bala isleisti milijonai

    Joks sveiko proto zmogus neis i profke filmo ziureti. Garsas trauke savo aura.

    Su visa derama pagarba Eidrigevičiui, nemanau, kad jo vardo menų centras sutrauks minias turistų į Panevėžį. Tikėtina, kad tai dar vienas užmojis, kurį teks išlaikyti iš savivaldybės biudžeto. Rimto kultūros židinio Panevėžiui labai reikia, bet gal koncepcija ne visiškai tinkama, o gal netinkamai iškomunikuota. Buvo galima padaryti keletą mažesnių kino salių tame pačiame SEMC'e ir palikti kino veiklą, nes žmonių minios ir į Garsą nesirenka. Susidaro vaizdas, kad projektas stumiamas buldozeriu, o aiškumo ko siekiama tuo SEMC'u - nėra.

    Paprastas klausimas. Kodėl meno centrą statyti vietoje veikiančio kino teatro? Juk žemės mieste yra, statyk bet kur ant žolės.

    Bent jau nevartokit termino rekonstrukcija - kai pastatą nušluoji nuo žemės paviršiaus ir statai visiškai naują, tai ir yra nauja statyba. Matyt, rekonstravimu reikėjo pavadinti visokių netikšų nuraminimui, kad per daug nešokinėtų - šit, mes geri, nenugriaunam, tik šiek tiek labai smarkiai rekonstruojam tą jūsų Garsą.

    Tas busimas vad. "menu centras "tikrai nebus architekturiškai geresnis už dabart. "Garsą", (JU skonis jau matyti iš dabariniu darbų) o jo išlaikymas bus iš m.biudžeto ir tai reiškia, kad bus daugybė duobėtu gatvių, kiemų, o ir miesto šokėjėliams-dainorėliams liks mažesnis pyragėlis, o galiausiai bus už kapeikas privatizuotas, gal ir pirkėjai jau yra.

    Komentuoti:


  • Audrys
    replied
    Parašė enigma Rodyti pranešimą
    Niekaip nesuprantu tų "Garso" gynėjų - veikėjų. Panevėžiui teko istorinis šansas turėti naują kultūros objektą, tačiau kažkodėl būreliui siaurakakčių tarybinis kartotinis projektas tapo "paveldu".

    Ar kultūros gali būti per daug?
    Garso gynėjai yra susije su pačiu Garso darbuotojais, projektuotojais ir kitais ten gerbėjais. Žmonėms neįtinka pats naujas projektas.

    Komentuoti:


  • enigma
    replied
    Niekaip nesuprantu tų "Garso" gynėjų - veikėjų. Panevėžiui teko istorinis šansas turėti naują kultūros objektą, tačiau kažkodėl būreliui siaurakakčių tarybinis kartotinis projektas tapo "paveldu".

    Ar kultūros gali būti per daug?

    Komentuoti:


  • Audrys
    replied
    Rekonstrukcija prasidėjo: kino centro „Garsas“ teritorija jau aptverta tvora

    Panevėžio kino centro „Garsas“ teritorija jau aptverta tvora, ruošiamasi pastato rekonstrukcijai. Darbus atliks bendrovė „Panevėžio statybos trestas“ (PST) – rangos darbų sutartį su įmone Panevėžio miesto savivaldybė sudarė dar praėjusių metų pabaigoje. Pagrindiniai darbai prasidės vasario mėnesį.

    Click image for larger version

Name:	DSC_4019.jpg
Views:	546
Size:	190,1 kB
ID:	1852941
    Kino centro „Garsas“ teritorija jau aptverta tvora.

    Kino centras „Garsas“ nenaikinamas – kinas, sutvarkius salę, bus rodomas M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centre.

    Vardą išlaikė

    Būsimasis menų centras turės menininko Stasio Eidrigevičiaus vardą. Šią savaitę nuotoliniu būdu Seime vyko Kultūros komiteto posėdis ir aptartas S. Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) statybų klausimas.

    Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas teigė, kad SEMC projektas ne tik Panevėžiui, bet ir visai Lietuvai.

    „Kultūros ministras Simonas Kairys bendravo su S. Eidrigevičiumi, kuris patikino liekantis projekte. Kultūros ministerijos atstovai artimiausiu metu su Panevėžio miesto savivaldybės specialistais apsvarstys projekto eigą. Užtikriname, kad Panevėžyje visos kultūros ir meno rūšys yra vertinamos. SEMC savo vietą suras tiek vizualūs menai, tiek nekomercinio kino sklaida“, – sakė meras R. Račkauskas.

    Kinui vieta surasta

    Panevėžio miesto savivaldybei ir bendrovei PST pasirašius rangos darbų sutartį dėl kino centro „Garsas“ pastato rekonstrukcijos, pradėta ieškoti vietos, kur būtų galima rodyti kino filmus.

    Šiai veiklai vykdyti, įvertinus M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centro salę, nuspręsta kino filmus rodyti profesinio rengimo centre.

    Click image for larger version

Name:	DSC_2221-1-1024x683.jpg
Views:	526
Size:	274,5 kB
ID:	1852942

    Sutartis pasirašyta

    M. Rimkevičaitės profesinio rengimo centro direktorius Tautvydas Anilionis patvirtino, kad sulaukė informacijos iš Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

    „Kadangi pagrindinis įstaigos dalininkas yra ministerija, todėl reikėjo derinti patalpų nuomą. Gavome atsakymą ir suderinome sutartį su Panevėžio miesto savivaldybe“, – naujienų portalui JP sakė T. Anilionis.

    Tikina, kad statybos neteisėtos

    Tačiau ne visi džiaugiasi aptverta kino centro „Garsas“ teritorija ir artėjančiais pastato rekonstrukcijos darbais.

    Asociacijos „Netildom Panevėžio garso“ vadovas ir Panevėžio rajono savivaldybės architektūros skyriaus vedėjas Donatas Malinauskas teigia, kad Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos taikos sutartyje aiškiai pasakyta, kad pažeidimai buvo padaryti ir statyba leidžiantis dokumentas 2018 m. gruodžio 5 dieną buvo išduotas neteisėtai, o dokumente konstatuojama:

    Click image for larger version

Name:	piketas-issaugokime-kino-teatra-garsas-5f57482c5414e-960x640-1.jpg
Views:	530
Size:	267,0 kB
ID:	1852943

    „Iki 2018 m. gruodžio 5 d. leidimo išdavimo MB „Syrusas“ 2018 metais parengtas statinio projektas „Kultūros paskirties pastato Respublikos g. 40 Panevėžyje rekonstravimo projektas“ turėjo būti pateiktas derinti Kultūros paveldo departamentui prie Kultūros ministerijos, tačiau tai nebuvo atlikta. Taip pat rekonstruojamo pastato aukštis – 25,80 m, viršijo SP sprendiniais nustatytą galimą – 19 m. Todėl laikytina, kad Pareiškėja pagrįstai surašė 2020 m. balandžio 3 d. statybą leidžiančio dokumento išdavimo teisėtumo, prisijungimo sąlygų ir specialiųjų reikalavimų išdavimo terminų laikymosi patikrinimo aktą, kuriame konstatuota, kad leidimas išduotas neteisėtai.‘‘

    Click image for larger version

Name:	semc_pasiulymai_6_2.jpg
Views:	527
Size:	190,3 kB
ID:	1852944

    Projektas

    Menų centre bus įrengtos ekspozicijų, kino salės, transformuojamos edukacinės erdvės, holai, informacijos centras, parduotuvė – meno knygynas, mediateka, administracinės, sanitarinės, pagalbinės, ūkinės ir kt.

    Stogas bus pritaikytas apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams. Rūsyje atsiras erdvus vestibiulis, rūbinė, sanitariniai mazgai, meno kūrinių saugykla ir archyvas, darbuotojų, ūkinės, inžinerinės, pagalbinės, sandėliavimo, dirbtuvių patalpos, požeminė automobilių stovėjimo aikštelė.

    Pastato rekonstrukcijos darbus, už daugiau nei 9 mln. eurų, planuojama atlikti iki 2022 metų.

    Click image for larger version

Name:	DSC_4020-960x640.jpg
Views:	525
Size:	187,1 kB
ID:	1852945

    Click image for larger version

Name:	DSC_4022.jpg
Views:	522
Size:	323,4 kB
ID:	1852946

    Click image for larger version

Name:	DSC_4023.jpg
Views:	523
Size:	214,1 kB
ID:	1852947

    Click image for larger version

Name:	DSC_4024.jpg
Views:	522
Size:	167,4 kB
ID:	1852948

    Click image for larger version

Name:	DSC_4025.jpg
Views:	511
Size:	375,3 kB
ID:	1852949

    Click image for larger version

Name:	DSC_4027.jpg
Views:	522
Size:	280,8 kB
ID:	1852950

    Skaitykite plačiau JP.lt:
    https://jp.lt/rekonstrukcija-praside...ptverta-tvora/

    Komentuoti:


  • Audrys
    replied
    S. Eidrigevičius lieka Menų centro projekte Panevėžyje

    Žinomas dailininkas Stasys Eidrigevičius nesitraukia iš Panevėžyje įgyvendinamo Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) projekto, tačiau jis pasigenda dialogo su Panevėžio miesto savivaldybe, trečiadienį sakė kultūros ministras.

    Simonas Kairys per Seimo Kultūros komiteto posėdį pranešė antradienį beveik valandą bendravęs su S. Eidrigevičiumi ir išgirdęs patikinimą, kad jis lieka projekte.

    „Vakar ilgai bendravau su Stasiu Eidrigevičiumi. Mes kelis kartus vis perklausėme vienas kito ir sutarėme, kad menininkas tikrai lieka procese, bet yra tam tikrų sąlygų. Jas mes girdime ir bandysime, kaip ministerija, įsitraukti ir šiek tiek moderuoti visą šitą dialogą arba tiksliau jo nebuvimą“, – sakė ministras.

    „Nors tai yra visiškai savivaldybės objektas, daviau pažadą menininkui, kad bandysime tarpininkauti. Kitą savaitę su savivaldybe smulkiai nagrinėsime patį projektą, visas erdves, būsimą modelį, nes yra labai daug klausimų“, – teigė jis.

    S. Kairys akcentavo, kad Stasio Eidrigevičiaus menų centras svarbus ne tik Panevėžiui, bet ir visai Lietuvai, ir apgailestavo, kad Panevėžio miesto savivaldybei pritrūko patirties, vadybinių gebėjimų įgyvendinant projektą.

    Pasaulinio garso menininkas prieš kelerius metus įsipareigojo leisti naudoti savo vardą menų centrui ir žadėjo padovanoti darbų kolekciją. Tačiau visuomenininkams aktyviai priešinantis kino teatro „Garsas“, vietoje kurio numatytas SEMC, griovimui, taip pat savivaldybei įsivėlus į teisinius ginčus su Statybų inspekcija, S. Eidrigevičius pernai rugpjūtį viešai pareiškė ketinimų atsisakantis.

    S. Kairys trečiadienį teigė, kad menininkas vis dėlto dalyvaus projekte.

    „Turiu jo patikimą, kad bandome likti procese ir judame toliau“, – teigė jis.

    Komiteto posėdyje dalyvavęs Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas S. Eidrigevičiaus elgesį aiškino, kad tai yra „menininkas, jautriai reaguojantis į situaciją dėl centro“.

    Meras pranešė, kad gauti 3 mln. eurų projektui vystyti, pasirašyta sutartis su rangovu ir netrukus prasidės statybos darbai.

    SEMC planuojama įkurti kino teatro „Garsas“ vietoje, jį rekonstravus.

    R. Račkauskas užtikrino, kad naujajame centre bus įrengta ir kino salė, kurioje bus rodomas nekomercinis kinas.

    „Apie kino diskriminavimą net kalbos negali būti“, – garantavo meras.

    Kol vyks statybos darbai, kino salę planuojama iškelti į profesinės mokyklos patalpas miesto pakraštyje.

    Valstybinės kultūros paveldo komisijos pirmininkė Vaidutė Ščiglienė trečiadienį teigė palaikanti visuomenininkų iniciatyvą, kad kino teatro „Garsas“ pastatą būtina išsaugoti kaip kultūros vertybę.

    Click image for larger version

Name:	DSC_2226-1024x683.jpg
Views:	540
Size:	217,4 kB
ID:	1852928

    Ji pranešė, kad komisija dėl to anksčiau kreipėsi į prokuratūrą, jog ši gintų viešąjį interesą, bet sulaukė neigiamo atsakymo.

    Pagal projektą, vietoj kino teatro „Garsas“ Respublikos gatvėje turi būti pastatytas 3,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto Stasio Eidrigevičiaus menų centras.

    Click image for larger version

Name:	Capture-32-1024x542.jpg
Views:	524
Size:	159,7 kB
ID:	1852929

    Panevėžio statybos trestas įsipareigojo darbus atlikti už daugiau kaip 9 mln. eurų per 20 mėnesių.

    Pastate planuojama įkurti muziejų, ekspozicijų sales, transformuojamas edukacijų erdves, infocentrą, meno knygyną, mediateką, vėliau žadama pastatyti antstatą su stogu, pritaikytą apžvalgos aikštelei, ekspozicijoms ir kameriniams renginiams.

    Sutarta, kad muziejaus nuolatinės ekspozicijos pagrindą sudarys menininko multifunkcionalisto S. Eidrigevičiaus darbų kolekcija. Taip pat bus pristatomi Panevėžyje vykstančių meno bienalių, simpoziumų metu sukurti profesionaliojo meno kūriniai.

    Sovietmečiu statytas kino teatras „Garsas“ veikė nuo 1968 metų.

    Skaitykite plačiau JP.lt:
    https://jp.lt/s-eidrigevicius-lieka-...te-panevezyje/

    Komentuoti:

Working...
X