Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

NMC - naujasis miesto centras

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts



    Aš manau tuos visus argumentus apie 'vienodumą' kur kas lengviau būtų surašyti apie senamiestį - pastatai mūriniai, visi 2-3 aukštų, šlaitiniai stogai, vienodo dydžio langai, vienodos formos, tik puošybos elementai ir tinko spalva skiriasi. Imant du senamiesčio pastatus ir palyginant kokį Swedbank'ą su Quadrumu - tai senamiesčio pastatai neabejotinai yra kur kas panašesni. Va kuo skiriasi, tai dydžiu. Jeigu nmc būtų sudarytas iš daugybės mažų, neaukštų modernių ofisinių pastatų, pastatytų siaurose gatvelėse, su kavinėmis ir parduotuvėlėmis pirmame aukšte - tai tas 'skirtingumas' jaustųsi kur kas labiau, nei jis jaučiamas senamiestyje. Kitas klausimas - ar to reikia ir ar tai įmanoma, kad verslo centrai būtų statoma 2-3 aukštų ir kas 10 metrų. Senamiestis neabejotinai turi savo aurą ir ją suteikia ne tik pastatai, bet labai didele dalimi visokios kavinės ir parduotuvėlės. Bet juk NMC nėra skirtas parduotuvėlėms ir kavinėms, tai verslo rajonas. Kas tinka senamiesčiui, nebūtinai tinka NMC, o kas tinka NMC, nebūtinai tinka senamiesčiui - pabandykit įsivaizduoti jeigu koks WesternUnion su savo tūkstančiais darbuotojų nuspręstų įsikurti senamiestyje. Visokios kavinės ir pan. pirmuosiuose verslo centrų aukštuose sveikintinas dalykas, tačiau jos negali išsidabinti vitrinų, taip, kaip senamiestyje, su 'skirtingais šviestuvais, dekoro detalėmis ir durimis'. Jos turi derintis prie viso verslo centro architektūros, nes kitaip 'pajaukinę' pirmą aukštą mes prarasim tą bendrą vaizdą ir suderinamumą viso pastato. Kokiam Green Hall 2 pirmo aukšto sudirbimas būtų nedovanotinas.

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
      Aš manau tuos visus argumentus apie 'vienodumą' kur kas lengviau būtų surašyti apie senamiestį.
      Ne visada sutikčiau. Gal tie stoglangiai ir stogai ir atrodo vienodi nuo kokio bažnyčios bokšto, bet einant gatve kas kelis metrus vis kažkas naujo. O ofisų pastatai visiška priešingybė: iš toli ir aukštai unikalu, bet štai kokią puikią vienoda siena mato pėstieji: https://goo.gl/maps/1ZEuagVmyqQ2 , https://goo.gl/maps/PEvUGtDHEsv , https://goo.gl/maps/iB5UWQXS1tt . Tokios tuščios sienos neegzistuoja senesnėse miesto dalyse.
      Paskutinis taisė googleLT; 2018.02.23, 17:22.

      Comment


        Parašė googleLT Rodyti pranešimą

        Nauji pastatai išties gali daug skirtis vienas nuo kito žiūrint į juos nuo 100 metrų ar daugiau, pravažiuojant automobiliu. Jie išskirtiniai viso pastato forma, tačiau retai mažomis detalėmis. Einant arti, kelių metrų atstumu, lyginant jų mąstelį su žmogumi jie visi atrodo labai vienodi ir masyvūs: Swedbank 100 metrų vientisa pirmo aukšto stiklo siena, Europa 150 metrų stiklo siena, Quadrum 80 metrų stiklas. Kokiame senamiestyje visiškai kitas, daug naujų, skirtingų stilių puošybos detalių turintis pastatas dažniausiai yra kas kokius 20 metrų. Dar visos įvairios smulkesnės detalės (skirtinga pastatų paskiris, iškabos, piešiniai, šviestuvai, durys, langai, langinės, vartai, kiemų forma, skirtingi mūro sluoksniai ir jo spalvos, ne tobulai lygios sienos, grindinys, vingiuotos gatvelės stoglangiai bei 3 aukštų rūmai prie 1 aukšto paprastų namukų) padaro kiekvieną senojo miesto centro metrą įdomų ir išskirtinį. Tos įvairovės labai trūksta NMC, sterilus vienodas vaizdas greit atsibosta.
        Tai kad nėra jie vienodi, absoliučiai, Ir einant šalia Swedbanko, siena yra visai kitokia, nei einant šalia Europos, Panoramos ar savivaldybės. Kiekvienas pastatas vis kitoks.

        Kas nesidomi senais pastatais, lygiai tą patį gali pasakyti apie Senamiesčio pastatus - ai, tai kad jie visi vienodi, seni, panašūs... (prisipažinsiu - vaikystėje man iš tikrųjų taip ir atrodė).

        Yra toks psichologinis dalykas - tai, kas žmogui tolima ir nepažįstama, jam atrodo vienoda. Europiečiai neskiria azijiečių, azijiečiai neskiria europiečių - nes tolimi, mažai pažįstami, kiti mažiau apsišvietę žmonės net sugeba pasakyti "Ką, jie ten dar ir skiriasi? Pas juos dar ir kalbos atskiros?" (Taip, čia realūs atvejai iš mokyklos laikų). Mėgstamo, dažnai klausomo ir pažįstamo muzikos stiliaus kiekviena daina atrodo vis kitokia, o jeigu koks stilius tau asmeniškai neįdomus, tai jis atrodo visas vienodas (aš pvz. nesidomiu repu, tai man visi repo kūriniai atrodo kaip vienas). Kas nesidomi modernia architektūra - aišku, jis pasakys "o kuo ten domėtis, taigi jie stikliniai ir visi vienodi". Kas nesidomi sena architektūra - tas sakys "tai kad Senamiestyje visi namai panašūs". Taigi, šie dalykai yra labai subjektyvūs ir viskas priklauso nuo to, kas vertina.
        Snowflakes will attack U <3

        Comment


          Patys pastatai yra skirtingi, bet pirmi aukštai gana vienodi. Tiek Europos stiklas, tiek swedbank vientisas stiklas. Ir tai nebūtų problema jei tai nesitestų virš 100metrų. Dabar eini palei europą tai stiklas pradžioje, stiklas už 20 metru, stiklas už 50 metrų ir tas pats stiklas už 100 metrų. Panaši situacija su parkingo fasadu priešingoje pusėje. Jokios įvairovės. Na gal yra kam patinka paprastas vientisumas.

          Comment


            Parašė googleLT Rodyti pranešimą
            Ne visada sutikčiau. Gal tie stoglangiai ir stogai ir atrodo vienodi nuo kokio bažnyčios bokšto, bet einant gatve kas kelis metrus vis kažkas naujo. O ofisų pastatai visiška priešingybė: iš toli ir aukštai unikalu, bet štai kokią puikią vienoda siena mato pėstieji: https://goo.gl/maps/1ZEuagVmyqQ2 , https://goo.gl/maps/PEvUGtDHEsv , https://goo.gl/maps/iB5UWQXS1tt . Tokios tuščios sienos neegzistuoja senesnėse miesto dalyse.
            mmm?
            https://www.google.lt/maps/@54.68395...2!8i6656?hl=lt
            https://www.google.lt/maps/@54.68392...2!8i6656?hl=lt
            https://www.google.lt/maps/@54.68372...2!8i6656?hl=lt
            https://www.google.lt/maps/@54.68191...2!8i6656?hl=lt
            https://www.google.lt/maps/@54.68259...2!8i6656?hl=lt

            Kadangi kaip suprantu, esate senamiesčio saugojimo nuo apsivalymo ir susitvarkymo ekspertas, tai netikiu, kad apie tokias vietas nežinote. Čia priimti kaip tyčinį fake news?

            Comment


              Šv. Ignoto gatvėje ankščiau stovėjo namai, bet po karo tik siena liko. Beje Lvovo g. viena pagrindinių NMC, o čia net senamiesčio mastu vos trečiarūšės gatvelės. Na ir pėsčiųjų aplinkos kokybė nesulyginama, vienur triukšmingi automobilai ir tik šaligatvis, kitur ramybė ir visas gatvelės plotis.

              Comment


                Vakarykštė mano nuotrauka. Labai gražiai žiūrėtųsi jei tarpas užsipildytų tarp Europos ir Europos daugiabučio

                Paskutinis taisė Xmaster; 2018.02.24, 17:33.

                Comment


                  3 Burė ir Radisson čia papildė labai nemažai

                  Paskutinis taisė dr-rox; 2018.06.17, 00:09.

                  Comment


                    /\ Ech, jeigu užstatys tą kampą, tai turėtų nemažai užstoti NMC vaizdą nuo šios vietos.

                    Comment


                      Čia nuotrauka su geru zoom'u, realybėj jie taip gerai/arti nesimato. Kadangi fotkinta yra iš toliau, tai iš tos vietos naujas pastatas netūrėtų uždengti daugiau, nei kad uždengia medžiai kada jie yra su lapais.

                      Comment


                        Čia iškirpta iš didesnės nuotraukos, darytos su šiek tiek plačiakampiu objektyvu, kokie dedami į telefonus Šiaip taip ir atrodo nuo tos vietos

                        Comment


                          Kaip aš suprantu, nuotrauka daryta +/- iš šitos vietos. Ir, kaip suprantu, šitas vaizdas atsivėrė dėl to, kad buvo pašalinta kažkiek medžių ir pašalintas senas pastatas. Bet kokiu atveju vaizdas labai geras, tik aš nemanau, kad naujas pastatas, jeigu jis bus ~6 aukštus, jį sugadins. Man labiau atrodo, kad naujas pastatas kaip tik turėtų šitą vaizdą papildyt.

                          Comment


                            NMC ypatingai gerai atrodo nuo sankryžos, Baltojo tilto ir apskritai nuo viso priešingo upės kranto. Ten jo tikrai niekas niekad neužstos. Kai anksčiau ar vėliau bus pastatytas Kernavės tiltas, vaizdas pasipildys dar labiau, taps dar miestiškesnis, ir tuo tiltu taip pat bus labai faina važiuoti, tiesiai prieš save matant NMC.
                            Snowflakes will attack U <3

                            Comment


                              Kažką vertinant reikia pasirinkti varpinę. Pvz minios turistų gali užpildyti gatvę, bet ar viešbučiai šypsosis priklauso nuo lovų skaičiaus, o ar naujų statys nuo valdytojų profesionalumo arba šaltakraujiškumo spekuliuojant. Tas pats su kitom sritim. Pvz Vilnius yra turtingas miestas, bet prekybos centrai nežino kaip pasiimti pinigus. Vilnius gražus miestas, bet meras rūpinasi savo ryškumu labiau nei miesto vizija. Apie miesto patrauklumą gyventi miestiečiai balsuoja pirkdami butus, kol kas labai didelė dalis mieliau keliasi į užribį.

                              Comment


                                Leisiu ir sau įterpti trigrašį. Vilniuje negyvenu, bet bent keletą kartų per metus atvažiuju praleist laisvo laiko. Taip pat teko aplankyt ir ne vieną Europos didmiestį. Galiu pasakyt, kad Vilniaus NMC tikrai atrodo įspūdingai iš tolo - pvz., važiuojant nuo Geležinio Vilko g. ar nuo A. Goštauto g. Vaizdas tikrai nenusileidžia Varšuvos, Frankfurto ar net gi Londono finansiniams centrams. Bet, deja, įvažiaus į patį NMC, ypač Konstitucijos pr., įspūdis kone kardinaliai pasikeičia. Plačios gatvės, dideli atstumai nuo gatvės iki pastatų, žmonių palyginus, nedaug, pastatai iš arti tampa neįdomiomis ilgomis sienomis be paruotuvių, kavinių, klubų, muziejų ir kitokios veiklos. Žodžiu NMC viduje atrodo tuščias, neįdomus, jame (bent jau mano nuomone) yra per daug laisvos erdvės. Vienąkart ten pasivaikščiojus tikrai nekilo noras čia grįžti.

                                Comment


                                  Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                                  Leisiu ir sau įterpti trigrašį. Vilniuje negyvenu, bet bent keletą kartų per metus atvažiuju praleist laisvo laiko. Taip pat teko aplankyt ir ne vieną Europos didmiestį. Galiu pasakyt, kad Vilniaus NMC tikrai atrodo įspūdingai iš tolo - pvz., važiuojant nuo Geležinio Vilko g. ar nuo A. Goštauto g. Vaizdas tikrai nenusileidžia Varšuvos, Frankfurto ar net gi Londono finansiniams centrams. Bet, deja, įvažiaus į patį NMC, ypač Konstitucijos pr., įspūdis kone kardinaliai pasikeičia. Plačios gatvės, dideli atstumai nuo gatvės iki pastatų, žmonių palyginus, nedaug, pastatai iš arti tampa neįdomiomis ilgomis sienomis be paruotuvių, kavinių, klubų, muziejų ir kitokios veiklos. Žodžiu NMC viduje atrodo tuščias, neįdomus, jame (bent jau mano nuomone) yra per daug laisvos erdvės. Vienąkart ten pasivaikščiojus tikrai nekilo noras čia grįžti.
                                  Čia faktas, jo nenuneigsi niekaip. Problema, kad NMC turi vieną gatvę ir ta nėra pilnai užstatyta. Labai reikia bent jau Lvovo g. užstatyti iš abiejų pusių, tada jau galima bus kalbėti apie kažkokį tankumą.

                                  Comment


                                    Parašė Efka_01 Rodyti pranešimą
                                    Leisiu ir sau įterpti trigrašį. Vilniuje negyvenu, bet bent keletą kartų per metus atvažiuju praleist laisvo laiko. Taip pat teko aplankyt ir ne vieną Europos didmiestį. Galiu pasakyt, kad Vilniaus NMC tikrai atrodo įspūdingai iš tolo - pvz., važiuojant nuo Geležinio Vilko g. ar nuo A. Goštauto g. Vaizdas tikrai nenusileidžia Varšuvos, Frankfurto ar net gi Londono finansiniams centrams. Bet, deja, įvažiaus į patį NMC, ypač Konstitucijos pr., įspūdis kone kardinaliai pasikeičia. Plačios gatvės, dideli atstumai nuo gatvės iki pastatų, žmonių palyginus, nedaug, pastatai iš arti tampa neįdomiomis ilgomis sienomis be paruotuvių, kavinių, klubų, muziejų ir kitokios veiklos. Žodžiu NMC viduje atrodo tuščias, neįdomus, jame (bent jau mano nuomone) yra per daug laisvos erdvės. Vienąkart ten pasivaikščiojus tikrai nekilo noras čia grįžti.
                                    Teisybė, bet visa esmė yra tame, kad NMC yra dar NEBAIGTAS. Dar net 50% jo nėra pastatyta.

                                    Bet iš kitos pusės - jeigu jau dabar jis miesto svečiams atrodo įspūdingai (na, bent iš tolo), tai kaip atrodys po 10 ar 20 metų?

                                    Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                                    Čia faktas, jo nenuneigsi niekaip. Problema, kad NMC turi vieną gatvę ir ta nėra pilnai užstatyta. Labai reikia bent jau Lvovo g. užstatyti iš abiejų pusių, tada jau galima bus kalbėti apie kažkokį tankumą.
                                    Ne viena. Konstitucijos, Lvovo, Upės, LEU žiedo apylinkės, Saltoniškių g. ir Narbuto g. pradžia, su laiku - Krokuvos g. Kai prasidėjo statybos vietoj Žalgirio stadiono, tai NMC galima laikyti ir dalį Šeimyniškių gatvės iki prokuratūros (irgi labai geras pastatas) ir Rinktinės gatvės atkarpą, nes pabaigus toje vietoje tikrai bus daug judesio, veiksmo, miestiškumo ir centriškumo.
                                    Snowflakes will attack U <3

                                    Comment


                                      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

                                      Teisybė, bet visa esmė yra tame, kad NMC yra dar NEBAIGTAS. Dar net 50% jo nėra pastatyta.

                                      Bet iš kitos pusės - jeigu jau dabar jis miesto svečiams atrodo įspūdingai (na, bent iš tolo), tai kaip atrodys po 10 ar 20 metų?



                                      Ne viena. Konstitucijos, Lvovo, Upės, LEU žiedo apylinkės, Saltoniškių g. ir Narbuto g. pradžia, su laiku - Krokuvos g. Kai prasidėjo statybos vietoj Žalgirio stadiono, tai NMC galima laikyti ir dalį Šeimyniškių gatvės iki prokuratūros (irgi labai geras pastatas) ir Rinktinės gatvės atkarpą, nes pabaigus toje vietoje tikrai bus daug judesio, veiksmo, miestiškumo ir centriškumo.
                                      Problema su NMC, kad jis statomas labiau kaip ofisų parkas: jokių komercinių patalpų pirmame aukšte, atitraukimas nuo šaligatvio (patologinė Vilniaus liga su visais be išimties projektais), parkingų prikišimas prie pagrindinio įėjimo vietoje šaligatvio ir t.t.

                                      Kol kas vienintelis tikrai nepriekaištingas pavyzdys, kaip turi atrodyti tokie projektai mieste, yra Quadrum. Na gal dar iš dalies Swedbank su savo terasa. Visa kita, deja, yra gaidelis.
                                      Paskutinis taisė John; 2018.02.26, 23:38.

                                      Comment


                                        Parašė John Rodyti pranešimą

                                        Problema su NMC, kad jis statomas labiau kaip ofisų parkas: jokių komercinių patalpų pirmame aukšte, atitraukimas nuo šaligatvio (patologinė Vilniaus liga su visais projektais), parkingų prikišimas prie pagrindinio įėjimo vietoje šaligatvio ir t.t.

                                        Kol kas vienintelis tikrai nepriekaištingas pavyzdys, kaip turi atrodyti tokie projektai mieste yra Quadrum. Na gal dar iš dalies Swedbank su savo terasa. Visa kita, deja, yra gaidelis.
                                        Taip, su komercijos nebuvimu pirmuose aukštuose tikrai yra promachas, bet turbūt dar ne vėlu taisyti situaciją, ir daryti išvadas ateičiai, būsimiems projektams.

                                        Tuo tarpu Konstitucijos prospekto plotis man asmeniškai tinka. Tai atrodo didinga gatvė, ir tas įspūdis turėtų stiprėti ateityje, atsirandant daugiau naujų pastatų. Tuo labiau, gatvės plotis taptų ypatingai dideliu pliusu, jeigu atsirastų daugiau tos pačios komercijos, kavinių, staliukų lauke ir t. t. Jeigu ateityje tai taptų iš tiesų gyva miesto širdimi (kartu su Senamiesčiu), tai gautųsi kaip du viename - ir automobilių, ir pėsčiųjų gatvė.
                                        Snowflakes will attack U <3

                                        Comment


                                          Parašė John Rodyti pranešimą

                                          Problema su NMC, kad jis statomas labiau kaip ofisų parkas: jokių komercinių patalpų pirmame aukšte, atitraukimas nuo šaligatvio (patologinė Vilniaus liga su visais projektais), parkingų prikišimas prie pagrindinio įėjimo vietoje šaligatvio ir t.t.

                                          Kol kas vienintelis tikrai nepriekaištingas pavyzdys, kaip turi atrodyti tokie projektai mieste yra Quadrum. Na gal dar iš dalies Swedbank su savo terasa. Visa kita, deja, yra gaidelis.
                                          Komercinės patalpos neprojektuojamos galbūt dėl to, kad nėra tam poreikio tokioje vietoje? Nebus parkingų vėlgi nebus klientų. Ar Vilniaus NMC statymas kaip ofisų parko yra kažkuom iškirtinis nuo kitų pan. kvartalų pasaulyje? Daugumoje jų po 18h gali vaiduokliaus gaudyti. Gal tik Osle ir Kopenhagoje pamenu kitokių, bet taip yra dėl to, kad patys "NMC" yra mišrios paskirties, kur gyvenamų pastatų ne mažiau nei ofisinių, kitaip komercinės ir pramoginės patalpos neišsilaikytų.
                                          Paskutinis taisė Lettered; 2018.02.26, 23:44.
                                          Flickr

                                          Comment

                                          Working...
                                          X