Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kalnų parko tvarkymo projektas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kalnų parko tvarkymo projektas

    Kalnų parko tvarkymui skyrė 6 mln. eurų, žada iškirsti 1000 medžių

    Gedimino kalno pamokos jau išmoktos?
    https://www.lrytas.lt/gamta/flora/20...dziu-10945457/

    Sutvarkyti takų, laiptų, estrados, suoliukų be šlaitų "atvėrimo" turbūt niekaip neįmanoma.

    Liutauras Stoškus, FB
    Projektų pristatymuose visuomenei paprastai stengiuosi kiek galėdamas užimti neutralesnę poziciją, nepasiduoti emocijoms ir bandyti kiek įmanant žiūrėti į pristatymą profesionalo žvilgsniu. Deja, turiu pripažinti, kad Kalnų parko techninio projekto (? -nes nelabai buvo aišku) pristatymo metu ne itin pavyko išlaikyti distanciją ir išlikti nesusierzinusiu.

    Visų pirma dėl to, kad eidamas į antrą ar net trečią Kalnų parko projekto pristatymą tikėjausi jo kokybiško ir aiškiai įvardinančio įvykusį pokytį, tačiau vietoj to gavome įtikinėjimų srautą, kad parką būtina tvarkyti (negirdėjau, kad nors kartą būtų kas dėl to suabejojęs) ir kad miškininkai ir suinteresuota medžių išsaugojimu visuomenė palaimino ar bet jau tuoj tuoj palaimins kirtimų apimtis.

    Papildomai surezonavo dar ir tai, kad pranešimuose buvo kalbama apie planuojamą funikulierių ir tiltą, nors kaip vėliau komentarų metu paaiškėjo, kad funikulieriaus nebus, o iš informuotų klausytojų sužinojau, kad tiltui finansuoti pinigų bent jau AM neskirs. Tad ką mums čia pristatinėjo, ar kažkokias pirmines idėjas, ar suderintą galutinį tech. projekto variantą?

    Na, bet esminis dalykas, sugebėjęs iš manęs išmušti paskutinius ramybės likučius, buvo ir tolesnis neatsakingas šlaitų stabilumo vertinimo ignoravimas ir dar didesnis nesusigaudymas, kokį vaidmenį stabilizuojant šlaitus vaidina medžiai. Šis aklumas tai visiškai gluminantis. Lyg nebūtų Gedimino pilies kalno ir begalės nuplikintų piliakalnių nuslinkusių šlaitų istorijų. Kur noras "atverti vaizdus" nugali elementarų pasekmių supratimą. O Kalnų parko jautrumas tokiems "atvėrimais" yra nepalyginamai didesnis nei to paties Gedimino kalno ar didžiosios dalies piliakalnių.

    Aiškinimas, kad mes kirsime daugiausia invazinius medžius ar nevertingas drebules rodo, kad nesuprantama, kad drebulės ar invaziniai klevai auga šlapiausiose vietose. Tai reiškia, kad visų pirma ten, kur suteka ar susilaiko gruntinis vanduo. Naudodami vandenį medžiai išgarina didelius jo kiekius užtikrina, kad vandens perteklius nesikauptų dirvoje. Juk būtent iškirtus medžius dirvos paviršiuje susikaupęs vanduo ir buvo pagrindinė pirmųjų nuošliaužų nuo Gedimino pilies kalno priežasčių. Todėl priklausomai nuo vietos, vandens akumuliacinių savybių, susiklosčiusių gamtinių sąlygų (stipri liūtis) paprastas keletos drebulių iškirtimas gali turėti tragiškų pasekmių. Apie tai ir norėjosi išgirsti, kad žinomos itin pavojingos vietos ir bus taikomos konkrečios šlaitų stabilizavimo priemonės. Dabar gi supratimas yra toks, - "panašioje vietoje kirtome ir nieko neatsitiko". Taip bent man aiškino vienas iš projekto rengėjų, kiek supratau, atsakingas už "atvėrimus".

    Vienos jautriausių geoekologine prasme žiūrint teritorijos tvarkymo projekte medžiai vertinami tik grožio, saugumo ir medienos požiūriu! Ir tai - XXI amžiuje!

    Galbūt, neatsitiks, pasiseks. Kaip loterijoje. Bet per turimą Lietuvoje patirtį su piliakalnių tvarkymais galiu prognozuoti, kad egzistuoja pakankamai didelė, vertinčiau ją kaip maždaug 75 proc., tikimybė, kad tikrai turėsime rimtų problemų dėl nuošliaužų, jei bus remiamasi ne geologinių struktūrų stabilumo vertinimu ir atitinkamais į tą informaciją atsižvelgiančiais veiksmais priimant sprendimus dėl želdinių tvarkymo, o "kitur kirtome ir nieko neatsitiko" tipo vertinimais.

    Todėl detalūs šlaitų stabilumo žemėlapiai PRIVALO būti padaryti. Ne tik ten, kur kertama, bet kur bus tiesiami elektros kabeliai ar daroma kitokia invazija į gruntą ar reljefą.

    Neturime leisti, kad ir Kalnų parkas virstų dar vienu dideliu betono kalnu, koks dabar yra Gedimino pilies kalnas. Bent jau po šio pristatymo nerimas, kad taip ir baigsis, tapo tik dar didesnis. Po 4 metų svarstymo šių rizikų suvaldyme jokio principinio pokyčio nepavyko pamatyti.
    Paskutinis taisė senasnamas; 2019.07.01, 21:15.

    #2
    Įdomiau būtų, jeigu tema būtų apie kalnų parko tvarkymą ir projektą, o ne apie kažkokius verkšlentojus dėl invazinių ir kenkėjiškų medžių iškirtimo.

    Comment


      #3
      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
      Įdomiau būtų, jeigu tema būtų apie kalnų parko tvarkymą ir projektą, o ne apie kažkokius verkšlentojus dėl invazinių ir kenkėjiškų medžių iškirtimo.
      Bebrai dabar tapo jau ir landšafto architektais, geodezininkais ir paveldosaugininkais... Pagal juos mieste apskritai nieko negalima statyti ir tvarkyti. Gaila, kad savivaldybė dėl kelių rėksnių greičiausiai vėl stabdys projektą...
      Flickr

      Comment


        #4
        Pamenate kaip bent jau keletas forumiečių džiaugėsi atrodytų pirmą kartą išrinktu KPD vadovu, kuris sudarė įspūdį žmogaus, kaip konstruktyviai prie klausimų ir problemų prieinančio? Štai jo atsiliepimas apie Kalnų Parko projektą - aš su KPD vadovu sutinku:

        Kultūros paveldo departamento vadovas Vidmantas Bezaras mano, kad projektas yra darnus ir subalansuotas ir jį reikia įgyvendinti. „Mes pagaliau turime dviejų ministerijų sinergiją, dviejų institucijų lėšas, kad tą projektą būtų galima įgyvendinti. Aš esu užtikrintas, kad pavyzdžiui Saugomų teritorijų tarnyba, kuri jeigu būtų šios dalies įgyvendintoja, tai ji užtikrina kokybę. Aišku, sprendimų gali būti įvairių. Tai kas yra dabar pateikta tai yra tik labai nedidelė dalis to didžiojo kažkada svajonių projekto, kur buvo labai daug priprojektuota infrastruktūros, daug daugiau takų, daug daugiau kirtimų. Dabar tikrai yra darnus subalansuotas projektas, ką aš matau, jeigu jį įgyvendins kokybę suprantantys žmonės“ – sakė V. Bezaras.
        Skaityti daugiau: https://madeinvilnius.lt/naujienos/m...as-buldozeriu/ .

        Štai čia Kalnų Parko sutvarkymo projektas, apie kurį kalbama aukščiau:

        http://www.vilniauspilys.lt/news/104...o-pristatymas/
        Paskutinis taisė spekas; 2019.07.03, 00:57.

        Comment


          #5
          O dabar noriu atsiliepti į L. Stoškaus pasakymą. Nors žmogus atrodo ir vedamas gerų intencijų, bet negaliu neatsiliepti į, ką aš vadinu eiliniu, geriausiu atveju - pusės nepasakymu, teiginį, kai Liutauras sako:
          "Aiškinimas, kad mes kirsime daugiausia invazinius medžius ar nevertingas drebules rodo, kad nesuprantama, kad drebulės ar invaziniai klevai auga šlapiausiose vietose. Tai reiškia, kad visų pirma ten, kur suteka ar susilaiko gruntinis vanduo. Naudodami vandenį medžiai išgarina didelius jo kiekius užtikrina, kad vandens perteklius nesikauptų dirvoje. Juk būtent iškirtus medžius dirvos paviršiuje susikaupęs vanduo ir buvo pagrindinė pirmųjų nuošliaužų nuo Gedimino pilies kalno priežasčių."

          Aš noriu paklausti Liutauro - kas jo manynu vyksta laikotarpiu, kai lapų nėra?..

          Asmeniškai Gedimino kalno šlaitų slinkimą seku kelis metus ir esu perskaitęs daug įvairių specialistų (geologų, inžinierių) ir žmonių iš įvairių kitų sričių atsiliepimus, tyrimus ir vertinimus kas galėjo paspartinti šlaitų slinkimus, ir galiu pasakyti, kad atsakymas nėra toks vienareikšmiškas ir paprastas, ir trumpas, kaip, kad labai dažnai matome žiniasklaidoje ar emociniuose pavaitojimuose. Ilgas atsakymas trumpai - Gedimino kalno šlaitų slinkimo priežastys, kaip supratau, yra kompleksinė įvairių veiksnių sinergija, kuriems daugiau mažiau sutapus ir paskatinus viena kitą, ir eskalavosi šlaitų slinkimas. ...Ir tas ''kapojimas'', kad vienintelė Gedimino kalno šlaitų slinkimo priežastis buvo medžių nuo šlaitų iškirtimas, man atsibodo, nes aš matau kaip ši pseudovienintelė priežastis yra bandoma išnaudoti kai kurių grupių interesams prastuminėti, ir tų interesų nauda labai kvestionuotina.

          PS.
          Dar norėčiau iš visų taip vadinamų šabakštynų fetišistų NORS KARTĄ išvysti ar bent išgirsti KAIP anot jų turėtų atrodyti Kalnų Parko sutvarkymas. Ar bent jau nors kokio kito žalio kampelio Vilniuje sutvarkymas. Metų metais iš jų nei vieno siūlymo ar pavyzdžio nesulaukiu. Turiu spėjimą kodėl taip yra, bet pasilaikysiu, bent kolkas, jį sau.
          Paskutinis taisė spekas; 2019.07.03, 00:58.

          Comment


            #6
            Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
            Kalnų parko tvarkymui skyrė 6 mln. eurų, žada iškirsti 1000 medžių

            Gedimino kalno pamokos jau išmoktos?
            https://www.lrytas.lt/gamta/flora/20...dziu-10945457/

            Sutvarkyti takų, laiptų, estrados, suoliukų be šlaitų "atvėrimo" turbūt niekaip neįmanoma.

            Liutauras Stoškus, FB
            Čia tema apie Kalnų parką, o ne acto garinimą, jei ką.

            Comment


              #7
              Parašė Lettered Rodyti pranešimą

              Bebrai dabar tapo jau ir landšafto architektais, geodezininkais ir paveldosaugininkais... Pagal juos mieste apskritai nieko negalima statyti ir tvarkyti. Gaila, kad savivaldybė dėl kelių rėksnių greičiausiai vėl stabdys projektą...
              teko bendrauti su žmogumi, tiesiogiai dirbančiu su medžių kirtimo projektais Sapiegų parke ir Trakų Vokės dvare. VMS tapo dar sunkiau atsilaikyti nuo spaudimo nekirsti medžių pakyrus naująjį aplinkos ministrą valstietį.

              Comment


                #8
                Žada nuskusti Trijų kryžių kalną – į europinius milijonus taikosi teistas veikėjas
                Visuomenininkai sunerimę, kad vieną rytą atsikėlę Vilniaus Trijų kryžių kalną gali pamatyti nuplikusį. Mat kalno atnaujinimą sumanę projektuotojai nori ir medžių gerokai praretinti, ir tiltus miške nutiesti.

                Visuomenė bando tokiems užmojams priešintis, tačiau galinga ir įtakinga ranka jų burnas bando užčiaupti. Aktyvistai sako pasijutę taip, tarsi visuomenės poreikiams planuojamame objekte jie būtų trukdis kažkam įsisavinti Trijų kryžių kalnui numatytus Europos Sąjungos milijonus.

                O „Lietuvos ryto“ televizija išsiaiškino, kad vieno svarbiausių Vilniaus simbolių atnaujinimą už Europos Sąjungos paramą planuoja ir projektus rengia už Europos lėšų grobstymą teistas veikėjas...
                Svarbiausia reikia suprasti, kad nieko nesupranti...

                Comment


                  #9
                  Kalnų parko tvarkymas turėtų prasidėti šių metų rudenį

                  Skaityti daugiau: https://madeinvilnius.lt/mikrorajonu...ni-nuotraukos/ .


                  Aš tik nesuprantu - ar buvo paviešinti atsakymai į projektinių pasiūlymų pastabas. O gal išvis nebus... Aš buvau vienas iš forumiečių, kurie siuntė pastabas su pasiūlymais.

                  Comment


                    #10
                    Darbai juda. Trijų kryžių ir Stalo kalnų prieigose vietoj buvusių išmindytų takų įrengta normalesnė žvyro/smulkios skaldos danga, šlaituose - laipteliai iš riedulių. Buvę mediniai laiptai į Bernardinų sodo pusę (tiek į Trijų kryžių, tiek į Altanos kalną) išrinkti, jų vietoje konstruojamos naujos metalinės sijos.

                    Click image for larger version

Name:	kalnuparkas_1_20211120.jpg
Views:	738
Size:	1,14 MB
ID:	1930244

                    Click image for larger version

Name:	kalnuparkas_2_20211120.jpg
Views:	554
Size:	1,05 MB
ID:	1930245

                    Click image for larger version

Name:	kalnuparkas_3_20211120.jpg
Views:	557
Size:	712,8 kB
ID:	1930246

                    Click image for larger version

Name:	kalnuparkas_4_20211120.jpg
Views:	557
Size:	1,06 MB
ID:	1930247

                    Click image for larger version

Name:	kalnuparkas_5_20211120.jpg
Views:	556
Size:	1,11 MB
ID:	1930248

                    Comment


                      #11
                      O! Nepaprastai smagu girdėti.
                      Gerai, kad susiprotėjo laiptams bent jau jų nešančiajai konstrukcijai nenaudoti medžio - dėl jo neilgaamžiškumo.

                      Gal žinote ar takus tiesiog užpylė skalda ar visgi sudėjo pvz korius? Nes be korių manau takai po kelių metų vėl virs vietomis purvynais, o koriai apsaugotų nuo grunto išnešiojimo ir irimo.

                      Comment


                        #12
                        Vaikštant jokių korių nesimatė, atrodo tik užpilta.

                        Comment

                        Working...
                        X