Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

„Swedbank“ būstinės Vilniuje statybos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #81
    filthy, ar kalejime architekturinius konkursus darome? is kur tas 'zonos' isivaizdavimas, kad klientas uz konkursa atsega babkes ir basta... jokiu isipareigojimu. neturiu prie saves sio konkurso salygu, bet jei daugiau ten nera kliento isipareigojimu, tai tokiuose konkursuose negalima dalyvauti.
    praverstu paskaityti europos organizaciju rekomendacijas architekturiniams konkursams...
    keen, as nekalbu vien tik apie konkurso dalyvio teise. as kalbu apie VISU pusiu teises, tame tarpe ir dalyvio. kai taves uz iejima i parduotuve prasys susimoketi, arba, kad patektum i parduotuve savaite padirbeti sluojant teritorija, tada nekils tokiu durnu paslyginimu.
    kaip ir projektavime, taip ir konkursuose architektas ir klientas yra PARTNERIAI. o partneryste pasireiskia ne tuo, kad klientas turi dulkinti ar isdurineti architekta, o kad jie dirba abipusiai naudingais pagrindais. apgauti galima viena karta, - kita karta niekas nedalyvaus, ten kur apgaudinejama (niekas, kas protingas)

    Comment


      #82
      @Diena: Apie kokias apgavystes kalbi? Jeigu architektai zino salygas ir dalyvauja konkurse savo noru, o "uzsakovas" nesulauzo tu taisykliu (kuriose nebuna iraso: "uzsakovas privalo pasirinkti ir igyvendinti viena is laimejusiu projektu"), tai kas cia per apgavystes?

      Jei tu manai, kad tokios taisykles yra apgavyste gali nedalyvauti konkurse. Dalyviai, kuriu buvo virs 20 taip nemane.

      "praverstu paskaityti europos organizaciju rekomendacijas" - jei teisingai supratau, tai rekomendacijos skiriasi, nuo reikalavimu ar kazko pan. ir jos nera privalomos.

      Comment


        #83
        Parašė John
        Gal kas nors galite papostinti straipsni is LRyto "„Hansabanko“ projektų konkursą lydi įtarimų šešėliai"?
        Jauciu musu forumas turejo itakos "skandalo" atsiradimui.

        Comment


          #84
          Ir John dėl to turėtų prisiimti atsakomybę
          Mano galerija Flickr'yje

          Comment


            #85
            „Hansabanko“ projektų konkursą lydi įtarimų šešėliai


            Aušra Pocienė
            „Lietuvos ryto“ korespondentė


            Nagrinėja etikos komisija

            „Hansabanko“ administracinio pastato Vilniuje architektūros konkurso rezultatus užgožė plagijavimo skandalas.

            Šio konkurso vertinimo komisija ne tik paskelbė nugalėtojus, bet ir kreipėsi į Lietuvos architektų sąjungos etikos komisiją, kad būtų įvertintas kai kurių konkursui pateiktų projektų autentiškumas.

            Tarp įtariamų plagijavimu – antrosios vietos nugalėtoja Rolando Paleko „Archstudija“. Pirmąją vietą vertinimo komisiją paskyrė Audriaus Ambraso vadovaujamai architektų grupei, o trečiąją – Tado Balčiūno vadovaujamam architektų kolektyvui „Punktas“.

            „Šis konkursas išsiskyrė iki šiol dar nematytu skaičiumi neoriginalių darbų. Maždaug 30 procentų iš 22 konkursui pateiktų darbų – sekiniai, labai panašūs į užsienio spaudoje publikuotus projektus.

            Kadangi tai jau panašu į bauginantį reiškinį, komisija nusprendė į tai atkreipti dėmesį. Juk architektūros konkursai rengiami ne tam, kad būtų tiražuojamos svetimos idėjos, o tam, kad būtų skatinamas kūrybiškumas. Todėl etikos komisijos paprašėme ištirti, ar įtarimai dėl plagijavimo yra pagrįsti“, – sakė vienas vertinimo komisijos narių architektas Marius Šaliamoras.

            Analogą aptiko Kinijoje

            Nors komisijai įtarimų sukėlė ne vienas projektas, viešai kaltinimai pateikti vienintelei antrosios vietos laimėtojai – R.Paleko vadovaujamai „Archstudijai“.

            Anot M.Šaliamoro, kiti galimi plagiatoriai liko neįvardyti, kadangi nieko konkurse nelaimėjo.

            „R.Paleko grupės projektas buvo tik vienas iš tų, kurie sukėlė įtarimų. Galima sakyti, kad savo nelaimei jie tapo antros vietos laimėtojais“, – ironizavo M.Šaliamoras.

            R.Paleko grupės suprojektuotas skaidrus kubas, savo forma primenantis „Hansabanko“ logotipą, tapatinamas su vieno didžiausių pasaulyje amerikiečių architektūros biuro „Gensler“ dar nerealizuotu projektu – Lui Jia Zui finansų centru Šanchajuje, Kinijoje.

            Dar nepaskelbus „Hansabanko“ pastato projektavimo konkurso nugalėtojų, informacija apie šių projektų panašumą pasklido specializuotoje architektūros interneto svetainėje, „Gensler“ projekto vizualizacija buvo pateikta ir vertinimo komisijos nariams.

            Ruošiasi apginti savo garbę

            Pats R.Palekas kategoriškai atmeta bet kokius kaltinimus plagijavimu.

            „Nesu nei matęs, nei girdėjęs apie šį projektą, kurio plagijavimu esame kaltinami. Visa tai kvepia juodosiomis technologijomis ir nesąžininga konkurencija.

            Pastaraisiais metais mums iš tiesų puikiai sekasi. Esame jaunas, kūrybinių idėjų kupinas kolektyvas ir mums visiškai nereikia niekuo sekti.

            Tai yra apmaudus sutapimas. Kartais įvyksta tokių dalykų. Pavyzdžių yra ir moksle, ir mene, ir architektūroje, kai panašūs daiktai, nepriklausomai vienas nuo kito, atsiranda skirtingose vietose.

            Šis atvejis – tiesiog vienas tokių skaudžių sutapimų.

            Džiaugiuosi tik tuo, kad etikos komisijoje galėsiu viešai apsiginti prieš anonimus, apkaltinusius mūsų grupę plagijavimu“, – teigė architektas R.Palekas.

            Nuo Architektų sąjungos etikos komisijos sprendimo priklausys, ar R.Paleko vadovaujamas kolektyvas kartu su pirmosios vietos laimėtoja A.Ambraso grupe, kaip numatyta konkurso sąlygose, bus pakviesti tolesnių derybų dėl „Hansabanko“ pastato projektavimo.

            Įvertintas už ryšį su aplinka

            Naujas banko administracinis pastatas turėtų iškilti dešiniajame Neries krante esančiame sklype tarp viešbučio „Reval Hotel Lietuva“ ir Nacionalinės galerijos.

            Vertinimo komisijos nuomone, A.Ambraso grupės pasiūlytas pastatų kompleksas, kurį sudaro du aukštesni, tarpusavyje sujungti pastatai ir žemas į upę atsuktas pastatas, geriausiai iš visų projektų įsiliejo į aplinką. Jis tarsi suaugęs su žaliuoju Neries šlaitu, urbanistinėmis jungtimis susijęs su Konstitucijos prospektu bei šalia stovinčiais pastatais.

            „A.Ambraso grupės projektas išsiskyrė užbaigtumu, profesionaliais urbanistiniais sprendimais.

            Nors pastatų forma nėra ideali, tačiau itin kūrybiškai į pastatų kompleksą įkomponuota nuo Centrinės universalinės parduotuvės einanti pėsčiųjų alėja“, – sakė šio konkurso atsakingasis sekretorius architektas Aleksandras Lukšas.

            A.Ambraso teigimu, kurdama banko pastato projektą jų grupė daugiausia dėmesio skyrė būtent urbanistiniams sprendimams ir siekė, kad naujasis pastatas būtų tarsi natūraliai išaugęs toje vietoje. Pati statinio forma, architekto teigimu, dar turėtų būti tobulinama.

            Pirmosios vietos laimėtojai bus apdovanoti 30 tūkst. litų, antrosios – 20 tūkst. ir trečiosios – 10 tūkst. litų premijomis.

            Dar dviem autorių kolektyvams – Gintaro Čaikausko bei Valerijaus Starkovskio vadovaujamoms grupėms – bus įteiktos paskatinamosios 3 tūkst. litų premijos.
            mhm...

            Comment


              #86
              "specializuotoje architektūros interneto svetainėje" -
              cia apie miestai.net ...
              Our deepest fear is not that we are inadequate. It is that we are powerful beyond measure. Who are we to be brilliant, gorgeous, talented ? Actually, who are you not to be? As we let our own light shine, we unconsciously give other people permission to do the same.

              Comment


                #87
                ops!!!
                The exact opposite of a bubble... :oioi:

                Comment


                  #88
                  O kas ta informacija paskelbe?
                  You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                  Comment


                    #89
                    O ble jei tai is tikro tik sutapimas... Ghmm..

                    Comment


                      #90
                      na viskas, Palekas daugiau aiskiai neturi sansu
                      O ypac kai Ambraso projektas dar bus tobulinamas...

                      Comment


                        #91
                        Bet ironiška, Johnui kaip tik labai patiko Paleko darbai, ir čia taip...

                        Comment


                          #92
                          Parašė diena
                          filthy, ar kalejime architekturinius konkursus darome? is kur tas 'zonos' isivaizdavimas, kad klientas uz konkursa atsega babkes ir basta... jokiu isipareigojimu. neturiu prie saves sio konkurso salygu, bet jei daugiau ten nera kliento isipareigojimu, tai tokiuose konkursuose negalima dalyvauti.
                          praverstu paskaityti europos organizaciju rekomendacijas architekturiniams konkursams...
                          NU diena svajoji.. konkurso salygose niekada nebuna ir negali buti isipareigojimo stayti objekta.
                          Seip, sveiku protu mastant aisku, kad konkursas rengiamas ne tam, kad uzsakovas sumokejes pinigus konkurso laimetojams atsisakytu statytis pastata pagal konkurso rezultatus (kam tada jis reikalingas?).
                          O seip, salygose parasyta, kad uzsakovas TURI TEISE pradeti derybas su dviem pirmais autoriais. Turi teise tas derybas ir nutraukti jei vieno is derybininku kazkokios salygos netenkina..

                          Comment


                            #93
                            aciu 'filthy' uz informacija... na ir sudinos salygos... tai ten tikrai nera nieko apie kompensacijas, jei atsisakytu abieju pirmuju?

                            Comment


                              #94
                              Konkurso nugalėtojai juk gauna piniginius prizus.....
                              You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                              Comment


                                #95
                                ir garbe

                                Comment


                                  #96
                                  Parašė LR straipsnis
                                  Pats R.Palekas kategoriškai atmeta bet kokius kaltinimus plagijavimu.

                                  „Nesu nei matęs, nei girdėjęs apie šį projektą, kurio plagijavimu esame kaltinami. Visa tai kvepia juodosiomis technologijomis ir nesąžininga konkurencija.
                                  Džiaugiuosi tik tuo, kad etikos komisijoje galėsiu viešai apsiginti prieš anonimus, apkaltinusius mūsų grupę plagijavimu“, – teigė architektas R.Palekas
                                  Ar jau laikas pradėti rinkti pinigus teismams "R.P. prieš Anonimus".
                                  Gal ir koks bankas paskolintų tokiam tikslui

                                  Comment


                                    #97
                                    viskas labai paprasta:
                                    ambrasas vs palekas

                                    Comment


                                      #98


                                      Mano Flickr nuotraukos : http://www.flickr.com/photos/ezziukas/sets/

                                      --------------------------------------------------

                                      Kiek rovė - neišrovė. Kiek skynė - nenuskynė. Todėl, kad tu - šventovė, todėl, kad tu - Tėvynė !!!

                                      Comment


                                        #99
                                        Hehe, Palekui net aš šansų nepalieku

                                        Indrašius vs. Palekas
                                        Mano galerija Flickr'yje

                                        Comment


                                          Siek tiek informacijos:
                                          Parašė http://www.palekas.lt/
                                          8. 2005.03.31
                                          Įvyksta LAS Etikos komisijos posėdis.
                                          2005.04.08 LAS Vilniaus skyriaus Etikos komisija paskelbia posėdžio išvadas: (8 langelis).
                                          Etikos nariai susipažino su autorių kolektyvo kūrybinių ieškojimų procesu ir jo rezultatu. Po to vyko diskusijos, kuriose dalyvavo: V.Brėdikis, A.Mačiulis, A.Nasvytis, A.Rasteika ir V.Stepulienė.
                                          Įvertinus pateiktą medžiagą ir Komisijos narių išsakytą nuomonę,buvo nutarta,kad:

                                          1.Hansabanko centrinės būstinės ir Šanchajaus PRC projektuose panaudoti šiuo metu dažnai naudojami architipai (geometrinių formų peršviečiami tūriai,labai aukštos vestibiulių erdvės ir pan.). Tačiau šių pastatų architektūra ir planinis sprendimas nėra identiški.
                                          2. Tai įvertindama, Etikos komisija nusprendė, kad konkursinis darbas nepažeidė Autorinių teisių.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X