Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Klaipėdos piliavietė

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Šiek tiek juokingai atrodo tokios kalbos apie skubius sprendimų priėmimus. Juokinga, nes šitie klerkai ir muziejininkai 2 metus (nuo 2016m vasaros pradžios, kai buvo rastas 13 amžiaus namelis) vaikščiojo į pasitarimus ir ieškojo sprendimo, ką su tuo nameliu daryti. Kalbėjo, skelbė deklaracijas apie būtinybę tokį turtą eksponuoti, restauruoti ir t.t. Mes, projektuotojai, projektavom alternatyvius variantus, statybininkai įrengė reikalingas konstrukcijas ir t.t. Realūs darbai iš dalies buvo sustoję Prabėgo 2 metai ir praėjusią savaitę šitą šauni kompanija nusprendė užbetonuoti namelį (jis yra stipriai žemiau grindų lygio). Formaliai - ateities kartoms Nes muziejininkai su Jonu Geniu priešakyje per 2 metus nepasiruošė patalpų, pinigų ir kompetencijų restauravimo ir konservavimo darbams. O dabar tas pats muziejininkas Jonas Genys išstoja ir aiškina, kaip svarbu tą namelį išsaugoti ir kaip tai yra neįmanoma. Nevykėlio pasiteisinimai.
    Dėl bokšto analogiška situacija. Siūlėm iš karto (pradedant 2010 metais) mąstyti apie bokšto atstatymą, nes išlikusi bokšto dalis (jei kas dar atsimena, realiai naujai sumūryta apie 1990m.) buvo avarinės būklės. Priimtas sprendimas permūryti bokšto 1 aukštą (šios dienos faktinė situacija) vidų pritaikant ekspozicijoms. Pernai klerkai ir muziejininkai atsibudo, bokšto tvarkymą sustabdė, projektą į stalčių, bokšta stovi užkonservuotas, Genys žegnojasi - jam bokšto nereikia, jis nežino ką viduje veikti, tuo pačiu išstoja ir aiškina, kaip svarbu viduje įrengti ekspozicijas.
    Nuoširdžiai kalbant, man gaila Klaipėdos piliavietės. Gaila dėl beviltiškos miesto administracijos ir tokių pačių muziejininkų. Šitam kontekste projektuotojų ir statybininkų padėtis yra nepavydėtina, nes klerkai už savo kalbas ir priimtus sprendimus, akivaizdu, neatsako. Sprendimai priimami, atšaukiami, keičiami arba pamirštami.
    N N N

    Comment


      LBP, suprantu jūsų poziciją. Pas mus dažnai taip. Į priekį kažką sudėtinga planuoti, kai tiek daug galvų.

      Comment


        Atstatys didįjį pilies bokštą

        Kaip jums toks jų pasirinktas variantas? Kad viduj bus metalo konstrukcijos, o ne pilnas mūru atstatymo variantas? Man tai pinigų plovykla čia kvepia.

        https://www.atviraklaipeda.lt/2018/0...pilies-boksta/

        Comment


          Parašė kesukazzz Rodyti pranešimą
          Atstatys didįjį pilies bokštą

          Kaip jums toks jų pasirinktas variantas? Kad viduj bus metalo konstrukcijos, o ne pilnas mūru atstatymo variantas? Man tai pinigų plovykla čia kvepia.

          https://www.atviraklaipeda.lt/2018/0...pilies-boksta/
          O ko tu tikėjaisi? Jeigu mūryt, tuomet iš istorinio dydžio ir materialo plytų beigi akmenų, rišant kalkių skiediniu
          Manau, sprendimą dar pakeis keletą kartų. Nors... RINKIMAI ARTĖJA
          N N N

          Comment


            Parašė kesukazzz Rodyti pranešimą
            Atstatys didįjį pilies bokštą

            Kaip jums toks jų pasirinktas variantas? Kad viduj bus metalo konstrukcijos, o ne pilnas mūru atstatymo variantas? Man tai pinigų plovykla čia kvepia.

            https://www.atviraklaipeda.lt/2018/0...pilies-boksta/
            Viskas tvarkoj, jei metalinės konstrukcijos neužsibus, ne keičiantis politiniams vėjams, metalinį karkasą gali pastatyti, o mūriniam neliks pinigų ir noro

            Comment


              Pilies bokštas bus naujas traukos objektas

              Tęsiame rubriką "Klausk miesto valdžios drąsiai". Šiandien į klaipėdiečių klausimą atsako savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

              – Daug kalbama apie Klaipėdos pilies bokšto atstatymą. Kodėl norima tai daryti ir kokia bus šio statinio paskirtis?

              – Šis piliavietės investicinis projektas yra seniausias Klaipėdos mieste. Jo ištakos siekia dar 1990-uosius, kai tuometinė miesto valdžia nusprendė šią teritoriją atverti miestiečiams. Prasidėjo archeologiniai tyrimai. 2008-aisiais, atlikus galimybių studiją, gavus Europos Sąjungos paramą bei Vyriausybės nutarimą šį objektą paskelbti nacionalinės reikšmės objektu, prasidėjo kompleksiniai tvarkymo darbai. Išryškinant senosios pilies kontūrą, atkurtos rytinė bei šiaurinė kurtinos, aikštė. Šių metų antrame pusmetyje numatytas Priešpilio gatvės tiesimas. Po šių darbų išryškės buvusi piliavietės statinio "žvaigždė".

              Pernai lapkritį buvo suorganizuota plataus masto konferencija apie pilies ateitį, aptarti jos raidos scenarijai. Tuomet dauguma ekspertų išsakė poziciją, kad reikėtų pilį atkurti ir iš karto apibrėžti, kas joje bus vykdoma – paskirties funkcijas.

              Tiesa, jų visai piliai kol kas nematome – nei iš savivaldos, nei iš verslo prizmės. Tačiau, jei kalbėtume tik apie bokštą, jo paskirtis turi realius kontūrus. Visų pirma – apžvalgos aikštelė, traukianti ne tik miestiečius, bet ir svečius, skatinanti turizmą.

              Projekto autoriai – seniai su pilies projektais dirbanti kompanija "Uostamiesčio projektai" – pasiūlė, kad bokštas būtų 47 metrų aukščio. Tai prilygtų keturiolikos aukštų namui.

              Nuo jo atsivertų puikus vaizdas į senamiestį, viduje galėtų veikti išplėsta muziejaus ekspozicija. Juk ir miesto Kultūros strategijoje numatyta įrengti urbanistikos muziejų, pasakojantį, kaip miestas bėgant šimtmečiais plėtėsi ir keitėsi.

              Be to, Klaipėda stokoja aukštuminių pastatų ir tuo skiriasi nuo kitų Baltijos uostamiesčių – Rygos, Talino, Karaliaučiaus ar Gdansko. Kaip žinome, mūsų miestas puikavosi daugybe nuostabių bažnyčių, kurios per karą ar po jo buvo sugriautos. Tad bokšto statyba padėtų uostamiesčiui bent iš dalies įgauti senąjį, istorinį veidą. Juolab kad bendraujant su miestiečiais dažnai girdžiu nostalgiškas kalbas apie prieškarinę Klaipėdą.

              Žmonės kartais klausia, ar bokštas neiškris iš bendrojo vaizdo. Manau, kad ne. Juk turime pavyzdį Vilniuje – Gedimino bokštą. Prieš tai stovėjo visas ansamblis, o liko tik jis. Ir visai miesto vaizdo negadina, net tapo simboliu.

              Projektas būtų įgyvendinamas dviem etapais. Pirmasis – metalinės konstrukcijos pastatymas, o antrasis – šios uždengimas plytų mūru.

              Atsižvelgiant į laiką ir kainą, šis variantas optimaliausias ir lengviausiai realizuojamas. Žinoma, viskas priklauso nuo derinimo darbais užsiimančių institucijų, tačiau skaičiuojame, kad techninio projekto parengimas užtruktų apie metus, tuomet būtų pradėtas rangos darbų skelbimas ir kitos procedūros, tad iš viso kokie dveji metai. Dar vieni – darbams. Jie atsieitų apie 1 400 000 eurų. Tai net kelis kartus pigiau nei kiti siūlomi variantai.

              Norėčiau pabrėžti, kad visos pilies atstatymo klausimas kol kas nėra svarstomas. Nors detalusis šios teritorijos bei ilgalaikis miesto plėtros planai tai leidžia, tačiau dabar tokiems darbams nėra numatytų lėšų, be to, neatlikta jokia galimybių studija, kokias funkcijas pilis atliktų.

              Užsienyje pilyse būna muziejai, SPA centrai, viešbučiai. Tačiau tai susiję su investicinėmis išlaidomis bei nauda, tad dar reikia daug diskutuoti ir įvertinti įvairias galimybes. Galbūt atstatytas pilies bokštas tokias diskusijas paskatins.
              Svarbiausia reikia suprasti, kad nieko nesupranti...

              Comment


                Apklausa dėl Klaipėdos pilies didžiojo bokšto atkūrimo
                https://www.klaipeda.lt/lt/apklausos...-atkurimo/5452
                Klaipėdos miesto savivaldybė planuoja vykdyti Klaipėdos pilies didžiojo bokšto atkūrimo darbus. Atsižvelgdami į projekto svarbą miestui ir bendruomenei, kviečiame Jus pareikšti nuomonę apklausoje dėl Klaipėdos pilies didžiojo bokšto atkūrimo koncepcijos.

                Apklausa vykdoma 2018 m. lapkričio 20–30 d. Anketa yra anoniminė, maloniai prašome užpildyti klausimyną. Apklausos rezultatų ataskaita bus skelbiama savivaldybės interneto svetainėje www.klaipeda.lt, taip pat Klaipėdos miesto savivaldybės „Facebook“ paskyroje.

                Comment


                  Mėmelburgo Didysis bokštas skinasi kelią
                  https://www.lzinios.lt/Gimtasis-kras...i-kelia/277381

                  Šį mėnesį Klaipėdos miesto savivaldybės administracija skelbs viešą Klaipėdos pilies Didžiojo bokšto atstatymo techninio projekto rengimo konkursą.
                  Sveikinu klaipėdiečius, kad po truputi judinamas toks objektas.

                  Comment


                    Denisas Nikitenka
                    Pilies bokšto atstatymas įžiebė konfliktą
                    https://www.lzinios.lt/Gimtasis-kras...nflikta/283657
                    Visu tūriu atstatyti Didįjį Mėmelburgo pilies bokštą užsimojusi Klaipėdos miesto savivaldybės administracija buvo priversta nutraukti techninio projekto rengimo konkursą.
                    Toks sprendimas priimtas dėl techninių niuansų ir Klaipėdos architektų bendruomenės pastabų bei abejonių, ar uostamiesčiui apskritai reikia tokio objekto, juolab kad jis kainuotų 1,5 mln. eurų. „Rengti bokšto techninį projektą nenutuokiant, kokio galutinio tikslo siekiama ir kokius tolesnius žingsnius žengsime, yra neatsakinga bei nepriimtina. Konkursas paskelbtas neturint patvirtinto projektinio pasiūlymo dėl visos pilies atstatymo. Tai nenuoseklu“, – teigiama Lietuvos architektų rūmų regioninės architektų tarybos išvadoje. Uostamiesčio valdžia atrėžia, jog skelbti visos pilies atstatymo projekto konkursą neracionalu, nes kol kas finansiškai įmanoma atkurti tik vieną jos elementų.

                    Comment


                      1,5 mln. yra tokia niekingai maža suma, kad uch...

                      Comment


                        Apskritai Klaipėdos m. savivaldybės administracija yra niekinga. Negirdi / nenori girdėti argumentuotos kritikos, pastabų dėl savo skelbiamų pigiausios paslaugos ( o ne techninio projekto) pirkimų, kiekvieno tokio pirkimo metu lipa ant to paties grėblio. O pastabas reiškia ne tik architektų bendruomenė. Apie Viešųjų pirkimų tarnybos reiškiamas pastabas kažkodėl niekas nekalba. Taip pat - apie baudas administracijos klerkams ir t.t. Taigi, teisingas sprendimas stabdyti procesą - ištaisys klaidas, apsispręs dėl savo tikslo (užduoties pirkimo - konkurso dalyviams, parinks objektui tinkamą pirkimo formą) ir važiuos toliau. Ne tragedija. O klaidas taisyti būtina, nes praktiškai visi pastarųjų metų pirkimai yra probleminiai - Atgimimo aikštė, Žolynų mokykla, Bastionų tiltas, Danės skveras ir t.t.
                        N N N

                        Comment


                          Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                          1,5 mln. yra tokia niekingai maža suma, kad uch...
                          Tai o plytinis bokštas nėra niekingas projektas?
                          Idėja ok, bet įgyvendinimas... Viskas Klaipėdoje visada lėtai juda.

                          Comment


                            Parašė Creatium Rodyti pranešimą
                            1,5 mln. yra tokia niekingai maža suma, kad uch...
                            Na, Klaipėdos m. savivaldybės administracija galvoja, kad šitos sumos užtektų ir projekto parengimui, ir atkūrimui, ir įrengimui. Apskritai, paskaičius šio pirkimo sąlygas, visiškai neaišku, ar ten patologiniai debilai, ar sąmoningai procesą sabotuojantys individai sėdi... Aišku viena - pirkimas buvo reikalingas savivaldos rinkimų kovoms kaip laimėti galintis padėti įrankis.
                            N N N

                            Comment


                              Klaipėdos pilies bokšto ateitį apgaubė nežinia: atkūrimo planai pakibo ore
                              Didžiojo Klaipėdos pilies bokšto atkūrimo planai pakibo ore. Artimiausiu metu pradėti statybų neketinama. Šiemet numatoma pabaigti objekto projektavimą ir tuomet iš naujo spręsti dėl bokšto atsiradimo galimybių.

                              Gali būti, kad prieš kurį laiką buvęs ambicingas uostamiesčio planas atstatyti didįjį Klaipėdos pilies bokštą bus atidėtas ateičiai.

                              Tokia pozicija numatoma šiuo metu miesto politikų svarstomame Klaipėdos 2020–2022 m. strateginiame veiklos plane.

                              Šiemet finansai žadami tik "popieriniams" darbams – pabaigti objekto projektavimą. Parengus bokšto projektą, politikai iš naujo spręs, ar jis bus įgyvendinamas.

                              Pagrindinė tokios situacijos priežastis – pinigai.

                              "Ir finansavimo neužtenka, ir reikėtų apsispręsti dėl paties jo modelio", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

                              Pastebima, kad artėja naujas ES paramos laikotarpis, todėl galima derėtis su valstybe dėl galimybių europinius pinigus panaudoti tokiai turistinei teritorijai vystyti.

                              Taip pat galima ieškoti kitų finansinių objekto atstatymo šaltinių ir jo įveiklinimo galimybių.

                              Numatoma, kad preliminari bendra piliavietės bokšto atstatymo projekto kaina – kiek daugiau nei 1,5 mln. eurų.

                              "Tačiau ji gali kisti, nes tai priklauso nuo techninio projekto sprendinių ir kitų dalykų", – pastebėjo I.Butenienė.

                              Šiemet bokšto projektavimo darbams ketinama skirti beveik 90 tūkst. eurų...
                              Skaityti daugiau: https://www.diena.lt/naujienos/klaip...ibo-ore-952805
                              Svarbiausia reikia suprasti, kad nieko nesupranti...

                              Comment


                                Kažkaip labai jau stringa viskas Klaipėdoje. Nebus kaip su Bastionų tilto, kai daug pinigų buvo išleista visokiom studijom tik tam, kad tilto nestatytu dėl pinigų stygiaus.

                                Comment


                                  Apie visiska pilies atstatyma tikriausiai nera ko ir svajoti

                                  Comment



                                    Ką manote jei ilgalaikis planas šiai teritorijai būtų kažkas tokio:
                                    - Pilnas pilies atstatymas su vandens griovio bei gynybinių sankasų atkūrimu.
                                    - Jachtų prieplaukų įkūrimas vietoje šlykščių sandėlių ir kitų panašių objektų. Teritorijoje sklypas - matyt privatus. Reikėtų jį išpirkti. Gal privatininkus domintų tai? Gal reikėtų valstybės paramos tokiam projektui? Kiti variantai?

                                    Šią teritoriją būtų galima paversti į rimtą traukos centrą: pilyje ir jos teritorijoje galėtų būti restoranai, pramogos, senųjų amatų dirbtuvės/parduotuvės, kavinės ir taip toliau. Didžiulė jachtų prieplauka kur pažymėjau. Kiti traukos centrai.

                                    https://www.regia.lt/map/klaipedos_m?lang=0
                                    https://www.google.com/maps/@55.7048.../data=!3m1!1e3

                                    Click image for larger version  Name:	Capture.JPG Views:	1 Size:	307,0 kB ID:	1800376
                                    Paskutinis taisė spekas; 2020.05.07, 10:21.

                                    Comment


                                      Labai abejoju, kad kadanors tai taps realybe. Nesugebama surasti paskirties atstatytam viena pilies bokštui, tai su pilnai atstatyta pilimi bus dar blogiau.
                                      Nėra jokio poreikio dar vienam jachtų uostui. Juk yra jachtklunas Smiltynėje, jachtų uostelis pilies kanale. Jachtos gali švartuotis pačioje Danės upėje. Be to Memelio miesto teritorijoje planuojamos jachtų prieplaukos. Jau dabar skundžiamasi jog prie Danės krantinių beveik nesišvartuoja jokie laiveliai. Beje vietoj tų sandėlių yra planų statyti daugiabučius.
                                      https://www.google.com/amp/s/m.delfi...83098969&amp=1

                                      Comment


                                        Kodėl vietoje sandėlių? Juk kur tie daugiabučiai suprojektuoti, plynė foto matoma. Bet apie tai Jūros vartų temoje.

                                        Comment


                                          Parašė spekas Rodyti pranešimą
                                          Ką manote jei ilgalaikis planas šiai teritorijai būtų kažkas tokio:
                                          - Pilnas pilies atstatymas su vandens griovio bei gynybinių sankasų atkūrimu.
                                          - Jachtų prieplaukų įkūrimas vietoje šlykščių sandėlių ir kitų panašių objektų. Teritorijoje sklypas - matyt privatus. Reikėtų jį išpirkti. Gal privatininkus domintų tai? Gal reikėtų valstybės paramos tokiam projektui? Kiti variantai?

                                          Šią teritoriją būtų galima paversti į rimtą traukos centrą: pilyje ir jos teritorijoje galėtų būti restoranai, pramogos, senųjų amatų dirbtuvės/parduotuvės, kavinės ir taip toliau. Didžiulė jachtų prieplauka kur pažymėjau. Kiti traukos centrai.

                                          https://www.regia.lt/map/klaipedos_m?lang=0
                                          https://www.google.com/maps/@55.7048.../data=!3m1!1e3

                                          Click image for larger version Name:	Capture.JPG Views:	1 Size:	307,0 kB ID:	1800376
                                          Tai suprantu, neilgalaikis čia projektas. Priešpilio gatvė, už mėnesio atidaroma, jau pastumta į šoną, kad būtų galima tai atkurti. Tie du pastatai- sporto salė ir viešbutis restoranas numatyti griauti.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X