Parašė Maxas
Rodyti pranešimą
Skelbimas
Collapse
No announcement yet.
[†] Vilniaus miesto bažnyčios
Collapse
X
-
Parašė Maxas Rodyti pranešimąGal yra koks nors meno teoretikų ar kritikų šaltinis, kur teigiama, kad neskoningas dabartinis fasadas?
Būtent šiame straipsnyje ir rašoma apie cerkves ir kokios jos galėjo būt. Svogūnai irgi neišimtis.
Kazimiero man visada panešėjo į Šv. Dvasios, tačiau paskutinė atrodo graksčiau, gražiau. Gaila, kad pastaroji taip sukomponuota į urbanistinę situaciją, kad neturi pagr. fasado ir tik iš toli ar aukštai galima ją apžvelgti.
Kazimiero gi bažnyčios proporcijos tiesiog sugriūva. Gal jei fasadas baigtųsi viena linija, atrodytų geriau, dabar gi bent man, nei šis nei tas.
Ir dar, ta, atsiprašant, spalva.. Tipinė šizofreniška lenkijos renovuojamų tarybinių daugiabučių spalvaDeja, vadovaujantis polichromijos tyrimais, galiu nudžiuginti tokių spalvų megėjus- taip ateityje "atkuriant istorinę teisybę" gali atrodyti dauguma Vilniaus šventovių..
Paskutinis taisė music; 2010.06.16, 00:30. Priežastis: pridėjau pasipiktinimą dėl originalių spalvinių sprendimų "atkūrimų"- pasityčiojimo iš estetikos
Komentuoti:
-
Parašė laimutis Rodyti pranešimąDabar buvo proga atkurti barokinį Šv.Kazimiero bažnyčios fasadą,nei sukišti pinigai į neskoningą dabartinį fasadą.
Esu skaitęs knygą LDK GOTIKA : SAKRALINĖ ARCHITEKTŪRA IR DAILĖ.Čia yra Algės Jankevičienės straipsnis DVIEJŲ STILIŲ SINTEZĖ XVI a. VILNIAUS CERKVIŲ ARCHITEKTŪROJE.
Komentuoti:
-
Parašė Maxas Rodyti pranešimąSiulyciau pasiskaityt viena is VDA leidiniu apie Lietuvos gotika. Ten labai placiai yra aptariama 14-15 amziu architektura. Tyrinetojai iki siol negali nustatyt kokios visgi buvo tos senosios cerkves, ar su svogunais ar be ju. Yra dvi nuomones. Ir jos abi yra teisingos. Ir cia kalba eina ne apie unijos laikus, kai cerkves buvo perstatomos, o apie 14-15 amzius, kai cerkviu buvo dauguma. Todel negalima teigt kad cerkves buvo be svogunu. O mineta Dvasios cerkve pastatyta veliau.
Dabar buvo proga atkurti barokinį Šv.Kazimiero bažnyčios fasadą,nei sukišti pinigai į neskoningą dabartinį fasadą.
Šv.Kazimiero bažnyčios fasadas prieš rekonstrukciją
Litografija Iš knygos LIETUVOS TSR DAILĖS IR ARCHITEKTŪROS ISTORIJA. TOMAS I 1987 M.Paskutinis taisė laimutis; 2010.06.15, 22:40.
Komentuoti:
-
Siulyciau pasiskaityt viena is VDA leidiniu apie Lietuvos gotika. Ten labai placiai yra aptariama 14-15 amziu architektura. Tyrinetojai iki siol negali nustatyt kokios visgi buvo tos senosios cerkves, ar su svogunais ar be ju. Yra dvi nuomones. Ir jos abi yra teisingos. Ir cia kalba eina ne apie unijos laikus, kai cerkves buvo perstatomos, o apie 14-15 amzius, kai cerkviu buvo dauguma. Todel negalima teigt kad cerkves buvo be svogunu. O mineta Dvasios cerkve pastatyta veliau.
Komentuoti:
-
Parašė Maxas Rodyti pranešimąŠtai dar pridedu Kamarausko Vilniaus akvarelę.
Pažiūrėkite į bendrą urbanistinį kontekstą, o tai juk vaizdas dar prieš Vilniaus įjungimą į Rusijos imperiją.
Atvaizdas
Šv.Dvasios cerkvė iki 1836-1837 m. rekonstrukcijos
Visai nepanašu į cerkvę. XIX a. caro valdžia sunaikino barokinę išvaizdą,nes jiems tai visai nepriminė didžiosios Rusijos.
Komentuoti:
-
Kokios cerkvės matomos šitam piešiny? Šiaip jau greičiausiai jų išvaizda yra sufantazuota, nes jų svogūnuota architektūra yra grynai rusiška ir nebuvo paplitusi Lietuvoje iki pat carinių laikų. Lietuvoje cerkvės dažniausiai atrodė kažkaip taip:
Panašiai atrodė ir stačiatikių katedra (dar dabar matosi tokių gotikinių bokštelių likučiai) ir dabartinė graikų katalikų bažnyčia.
Komentuoti:
-
Apie kažkada buvusį urbanistinį kontekstą irgi, mano nuomone, galima būtų diskutuoti. Juo labiau, kad cerkvės projektuotos ir iš pagrindų kurtos kaip tokios, visiškai tarnaujančios provoslavų tikėjimui. Konkrečiai kaip pavyzdį imant Kazimiero bažnyčią - tai buvo net ne rekontrukcija, o dalinis perstatymas, pritaikant katalikų bažnyčią stačiatikiams. Ką dabar matome labiau primena nesaikingą bei nenuoseklią eklektinę architektūrą. Mano asmenine nuomone, carinės Rusijos vykdytos katalikų bažnyčių rekonstrukcijos tiek Vilniuje, tiek visoje šalyje buvo ir išlieka neigiamas reiškinys.
Komentuoti:
-
Yra ir fantazijos, bet kontekstą jis puikiai vaizdavo, nes rėmėsi įvairiais istoriniais šaltiniais.
Kogero darydamas šį piešinį rėmėsi aprašymais ir cerkvių/bažnyčių tų metų žemėlapiu. O cerkvės tuo metu buvo bizantikos ir lietuviškos gotikos mišinys.
Komentuoti:
-
Parašė DeSadas Rodyti pranešimąna cia kiek suprantu yra rekonstrukciniai piesiniai..., jis pats gime kai siena jau buvo nugriauta.
Komentuoti:
-
na cia kiek suprantu yra rekonstrukciniai piesiniai..., jis pats gime kai siena jau buvo nugriauta.
Komentuoti:
-
Štai dar pridedu Kamarausko Vilniaus akvarelę.
Pažiūrėkite į bendrą urbanistinį kontekstą, o tai juk vaizdas dar prieš Vilniaus įjungimą į Rusijos imperiją.
Komentuoti:
-
Stačiatikių bažnyčios Vilniaus senamiestyje niekada nebuvo svetimkūnės. Prisiminkim, kad nemažai LDK kunigaikščių žmonų buvo stačiatikės. Taip buvo statomos jau nuo 14a. cerkvės, kurių tam tikru istorijos laikotarpiu buvo netgi daugiau, nei katalikų bažnyčių Vilniuje. Vilniuje net buvo viena senamiesčio dalis vadinama rusų miestų. Vilnius visada buvo margiatautis daugiakultūris miestas.
Todėl nepasakyčiau, kad Kazimiero bažnyčia iškrenta iš visumos - ji vistiek artima barokui. Aš bučiau tik už jos vidurinio bokštelio atstatymą. Tada niekas ir nesakytų, kad bažnyčia kaippritūpusi višta-perekšlė..
O paminėtas Antalieptės pvz žinoma, kad teigiamas, nes pakeist į bažnyčią buvo visai nesunku. Mažai elementų reikėjo pakeist.
Komentuoti:
-
Parašė Maxas Rodyti pranešimąAš labai atsargiai žiūriu į tokius atstatymo/rekonstravimo/restauracijos klausimus.
Aš asmeniškai norėčiau, kad Šv. Kazimiero bažnyčia būtų rekonstruojama pagal paskutinįjį projektą. Trūksta tik vidurinio bokštelio. Aš prieš radikaliąsias rekonstrukcijas, juolab Kazimiero bažnyčia į cerkvę buvo perstatoma nenaudojant neobizantiškų elementų, panaudoti vėlyvajam barokui, rokokui būdingas detales. Tais metais buvo rekonstruojama daug šventovių. Rekonstruojamos buvo netik šventovės, bet ir Vilniaus senamiesčio dauguma pastatų, todėl dabar net nesistebim, o kur gi tas gotikinis senamiestis? Atsakymas - mada architektūroje. Todėl pvz ir Vilniaus katedra buvo perstatoma kelis kartus, kad atrodytų šiuolaikiškesne. Juk klausimas grąžinti gotikinę katedrą net ir neiškyla. Būtų tiesiog nelogiška švaistyti lėšas, niokoti architektūros paminklus, juos perstatant.
Šventovė buvo tiesiog atnaujinta tokia kokia yra, ir Kazimiero bažnyčia irgi. Šventovė atnaujinta pagal tarpukario laikų projektą, o Kazimiero bažnyčios atnaujinta tai, kas išliko po karų.
Atkreipkite dėmesį, kad po 2 pasaulinio karo nebuvo atstatytas vidurinis bokštelis
prieš karą:
Atvaizdas
po karo:
Atvaizdas
dabar:
Atvaizdas
foto iš: http://www2.lrs.lt/kt_inst/pamink/poses/r104.htm
Lenkai jai bandė grąžinti ankstesnį vaizdą, bet labai lėtai, o atgavus Vilnių mažai kas spėta padaryti.. Kodėl neatkuriama dabar, nesuprantu
Estetiškai geriau atrodė XVIII a. ne kaip kad dabar, pritūpusi višta-perekšlė..
Komentuoti:
-
Bet racionaliai mąstant, tai paveldo išsaugojimo būtinumas ir vykdymas figūruoja einamuoju laikotarpiu, galbūt nežvelgiant į ateitį. Bendroje Vilniaus senamiesčio estetikoje dominuoja klasicizmas bei barokas, o stačiatikių bažnyčios įsiterpia į urbanistinį miesto kontekstą kaip svetimkūniai. Ir nors dabartinis Kazimiero bažnyčios eksterjeras nėra visiškai artimas stačiatikių architektūrai (kaip ir šv. Dvasios cerkvės), bet tuo pačiu ir iškrenta iš miesto baroko dominančių visumos. Po 50 metų gyventojai tiesiog žinotų faktą, jog tais ir tais metais buvo atkurta pradinė pastato išvaizda, kuri buvo pakeista Carinės Rusijos metais. Viską keičia tik laikas, po kurio konstatuojamas paveldas, kartais neatsižvelgiant į bendrą estetinį urbanistinį kontekstą. TSRS laikais vykdytų rekonstrukcijų perstatymas/atkūrimas nelaikomas problema.
Kaip pavyzdį carinės cerkvės rekonstrukcijai bei barokinio eksterjero atkūrimui galima būtų pateigti Antalieptės bažnyčią:
prieš:
ir po:
Šios bažnyčios buvo perstatytas frontonas, bei nugriauti bokštų viršutiniai tarpsniai, kurie iki šiol neatstatyti.
Ir nors greičiausiai tai nėra realu, bet aš norėčiau matyti atkurtą pirminį Kazimiero bažnyčios variantą, kadangi buvusį eksterjerą laikau reikšmingesniu miesto kontekste bei estetiškesniu, negu esantis dabar.Paskutinis taisė Justin; 2010.06.15, 00:20.
- 2 patinka
Komentuoti:
-
Aš labai atsargiai žiūriu į tokius atstatymo/rekonstravimo/restauracijos klausimus.
Aš asmeniškai norėčiau, kad Šv. Kazimiero bažnyčia būtų rekonstruojama pagal paskutinįjį projektą. Trūksta tik vidurinio bokštelio. Aš prieš radikaliąsias rekonstrukcijas, juolab Kazimiero bažnyčia į cerkvę buvo perstatoma nenaudojant neobizantiškų elementų, panaudoti vėlyvajam barokui, rokokui būdingas detales. Tais metais buvo rekonstruojama daug šventovių. Rekonstruojamos buvo netik šventovės, bet ir Vilniaus senamiesčio dauguma pastatų, todėl dabar net nesistebim, o kur gi tas gotikinis senamiestis? Atsakymas - mada architektūroje. Todėl pvz ir Vilniaus katedra buvo perstatoma kelis kartus, kad atrodytų šiuolaikiškesne. Juk klausimas grąžinti gotikinę katedrą net ir neiškyla. Būtų tiesiog nelogiška švaistyti lėšas, niokoti architektūros paminklus, juos perstatant.
Šventovė buvo tiesiog atnaujinta tokia kokia yra, ir Kazimiero bažnyčia irgi. Šventovė atnaujinta pagal tarpukario laikų projektą, o Kazimiero bažnyčios atnaujinta tai, kas išliko po karų.
Atkreipkite dėmesį, kad po 2 pasaulinio karo nebuvo atstatytas vidurinis bokštelis
prieš karą:
po karo:
dabar:
foto iš: http://www2.lrs.lt/kt_inst/pamink/poses/r104.htm
Komentuoti:
-
Parašė Zorro Rodyti pranešimą
Man asmeniškai nesuprantama,kodėl Vilniuje nuo bažnyčių ir cerkvių nepašalina caro laikų fasadų prielipų,reikia gražinti bažnyčioms buvusį vaizdą.
Ypač keistas Šv.Kazimiero bažnyčios restauravimas.Buvo sutvarkytas visas pagrindinis fasadas,paliktas buvusios cerkvės vaizdas su žemais bokštais ir dekoru.Negi buvo sunku atkurti jezuitų baroką,juk tai pirmoji barokinė bažnyčia lietuvių etninėse žemėse.
Šv.Kazimiero bažnyčios fasadas prieš 1864-1867 m. rekonstrukciją
Tokį vaizdą daugelis norėtų matyti dabar vietoj dabartinio vaizdo.
Komentuoti:
Komentuoti: