Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Klaipėda paveiksluose

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • laimutis
    replied
    Danų vicekonsulo Lorenco Hanseno Lorcko namas Dangės krantinėje. XIX a. pr.



    http://www.koenigin-luise.com/Bilder...r_umfeld4.html

    Komentuoti:


  • laimutis
    replied
    Memel / Klaipėdos panorama iš vakarų pusės 1808 m.



    http://genwiki.genealogy.net/Hafen_in_Memel

    Kadangi miesto augimą trukdė gynybiniai įtvirtinimai, juos imta naikinti: 1771 m. nugriauti Tilto, vėliau Kūlių ir Malūnų vartai, užpilti prie jų buvę grioviai, o 1783 m. pradėta griauti ir pilis. Tai suprastino vaizdą. Prastesnis miesto vaizdas matyti ir šioje 1808 m. panoramoje: iš Kuršių nerijos pusės jau nebėra tvirtoviniam miestui būdingų statinių. Tuo metu buvo tik keletas ryškesnių dominančių: pakrantėje tęsėsi suniveliuoto aukščio pastatų eilė ir kyščiojo malūnai, ir miesto akcentas Šv. Jono bažnyčios bokštas.

    Komentuoti:


  • laimutis
    replied
    Klaipėda. Danų vicekonsulo Lorenco Hanseno Lorcko namas Dangės krantinėje. 1807 m. piešinys



    Danų vicekonsulo Lorenco Hanseno Lorcko namas Dangės krantinėje. XIX a. pr.



    http://www.durys.daily.lt/?lt=1341234088

    Du skirtingi bet panašūs piešiniai. XIX a. viduryje magistratas nupirko dešiniajame Dangės krante pirkliui ir Danų vicekonsului Lorckui priklausiusį istorinį namą (per Napoleonmetį jame gyveno Prūsijos karalių šeima), jį pertvarkė ir įrengė rotušę. 1875-1877 m. pastatas rekonstruotas pagal neorenesanso stilių, paaukštintas antras aukštas, įrengta posėdžių salė. Sovietmečiu perstatyta, sunaikinti interjerai.

    Komentuoti:


  • laimutis
    replied
    J.Narūnavičius-Naronskis. Memel / Klaipėdos miesto vaizdas. 1670 m.



    Alfredas Bumblauskas. Senosios Lietuvos istorija 1009-1795 2005

    Galbūt yra kai kurių nukrypimų nuo tikrovės, tačiau J.Narūnavičiaus piešinys rodo, kad ir miesto branduolys buvusioje saloje, ir Friedricho priemiestis buvo užstatyti vienodai - daugiausia 2-3 aukštų pastatais. Prie abiejų miesto dalių gatvių šonais glaustėsi namų frontonai, o rytiniame pakraštyje dominavo Šv. Jono bažnyčia su bokštu. To meto miesto vaizdui nemažos reikšmės turėjo pilis ir miesto gynybiniai įtvirtinimai.
    Dar neteko niekur matyti šio piešinio geros kokybės vaizdo.

    Komentuoti:


  • laimutis
    replied
    XVII a. I pusės miesto vaizdas. Graviūra iš Ch.Hartknocho knygos Alt und Neues Preusen. Frankfurt-Leipzig, 1684

    kvr.kpd.lt

    Graviūroje labai sąlygiškai pateiktas miesto ir pilies vaizdas iš šiaurės vakarų pusės. Pilies vaizdas iš ties fantastinis, mieste matosi renesansinė rotušė, Lietuvių ir Vokiečių bažnyčios, jos tokių bokštų neturėjo. Ir kiti Prūsijos miestai iš Ch.Hartknocho knygos daug maž neatitinka realaus vaizdo.

    Komentuoti:


  • laimutis
    replied
    Keista kad nebuvo tokios temos, kai Vilnius ir Kaunas jas turi. Klaipėda priklausė vokiečiams, tad miesto ir gatvių siluetas kitoks nei likusios Lietuvos dalies miestų. Daugelis ikonografijos šaltinių yra Vokietijos archyvuose, kažkiek turi ir Mažosios Lietuvos muziejus. Ypač įdomus ir vertingi G. Valdhauerio piešiniai vaizduojantys miestą iki 1854 m. gaisro. Ne per daugiausia tokios medžiagos apie Klaipėda paskelbta internete. Butų įdomu pamatyti dar visiems nematytų senųjų miesto vaizdų.

    Komentuoti:


  • laimutis
    pradėjo temą Klaipėda paveiksluose

    Klaipėda paveiksluose

    Pilies ir vakarinės miesto dalies su Dangės upės žiotimis vaizdas. Perpiešta dailininko Rosmiaslerio pagal J.Klingenbeko paveikslą, tapytą 1535 m. ir buvusį Šv. Jono bažnyčioje iki 1854 m. gaisro.

    kvr.kpd.lt
Working...
X