Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Kauno pilies atstatymas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kauno pilies atstatymas

    Vienas laukiamiausių Kauno projektų (Kartu su sporto rūmais )

    Straipsnis iš KD:
    Neetatiniai mero patarėjai išsakė savo poziciją dėl dviejų miesto simbolių - pilies ir istorinės prezidentūros

    “Laikas nukabinti spyną nuo Kauno pilies durų”, - vakar nutarė Kauno mero Arvydo Garbaravičiaus kabinete susirinkę visuomeniniai patarėjai.


    Dalinis pilies atstatymas, jos prieigų tvarkymas, bendras architektūrinis sprendimas, kaip sujungti pilį su Rotuše, - labai svarbūs dalykai, tačiau jie gali užtrukti. O įpūsti gyvybės Kauno piliai, versti ją didesnę trauką turinčiu centru reikia jau dabar. Tokią nuomonę išsakė visuomeninė taryba.

    Projektas keliaus į Kanus

    “Kauno pilimi domisi investuotojai, - informavo Savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėjas Saulius Lukošius. - Tai nekomercinis objektas, bet yra suprantančių, kad investuoti į Kauno pilies atstatymą - prestižo reikalas”.

    S.Lukošiaus teigimu, architekto Kęstučio Mikšio projektas su atstatyta gynybine pilies siena, devyniais metrais pagilintais apsauginiais grioviais, į kuriuos turėtų plūstelėti vanduo, bus pristatytas Kanų parodoje.

    “Mes Kauno pilyje matytume visų pirma įsikūrusį Turizmo informacijos centrą, šalia kurio galėtų veikti galbūt smulkios suvenyrų parduotuvėlės ir panašios įstaigos. Po atviru dangumi prie pilies vyktų miesto šventės, koncertai. Jiems talkinti galėtų būti pritaikyta net dalis pilies patalpų”, - kalbėjo S.Lukošius.

    “Kultūra ir turizmas - tokią įsivaizduočiau Kauno pilies ateitį. Svarbiausia, kad pilis nebūtų tuščias negyvas mūras atliekantis muziejaus funkciją”, - sakė jis.

    Vizija su riterių turnyrais

    Visuomeninio mero patarėjo Egidijaus Aleksandravičiaus įsitikinimu, vien įkurdinto Turizmo informacijos centro gerokai per maža norint, kad Kauno pilis taptų miestiečių traukos centru. “Abejoju, ar vienas TIC pajėgtų įsukti gyvenimą pilyje ir šalia jos”, - pareiškė profesorius.

    “O kai išgirstu sakant: kursime dar vieną muziejų, mane ima baimė”, - sakė E.Aleksandravičius, oponuodamas Kauno deputatų klubo viceprezidento Juliaus Baltrukonio siūlymui galbūt kaip tik pilyje atkurti Kauno istorijos muziejų.

    “Daug metų pilis priklausė Vytauto Didžiojo karo muziejui, na, ir kas iš to išėjo? Ji buvo mirusi, be gyvybės ir traukos. Man, kaip istorikui, šiandieniniai muziejai dvelkia sarkofagais. Jie turi daugiau darbuotojų nei lankytojų”, - kalbėjo E.Aleksandravičius.

    “Tegu pilyje veikia Turizmo informacijos centras, bet aš įsivaizduoju, kad prie pilies turėtų kunkuliuoti gyvenimas su gyvaisiais amatais, riterių turnyrais, karo palapinėmis, šaudymo iš lanko varžybomis, puodų žiedimu ir panašiais dalykais”, - pasakojo apie savo viziją profesorius.

    Vasarą durys atsivers

    E.Aleksandravičiaus mintims pritarė dauguma visuomeninių mero patarėjų. Mero kabinete vakar buvo kalbama, kad būtina puoselėti jau tradicinius renginius - Miesto dienos atrakcijas ir koncertus, Pažaislio muzikos festivalio istorinius spektaklius, operetės festivalį, bet vasaros renginių prie Kauno pilies turėtų būti dar daugiau.

    “Kuore jau stovi Karo istorijos klubo patranka. Gal ji galėtų iššauti, sakykime, sekmadieniais dvyliktą valandą dienos?” - svarstė E.Aleksandravičius. “Kauno pilį būtina gaivinti jau dabar, nežiūrint, kada bus pinigų atstatymo darbams”, - siūlė jis.

    “Galvok globaliai, veik lokaliai, - paragino visuomeninis patarėjas Skirmantas Paukštys. - Penkiolika metų buvo galvojama globaliai, ir niekas pilyje nevyko. Tai gal pagaliau imkimės lokalaus veiksmo?”

    Visuomeninė mero patarėjų taryba sutarė, jog “atrakinti Kauno pilies duris”, kad ir įleidžiant TIC, būtina jau šį vasaros sezoną.

    Patarti turės ir visuomenė

    Pagrindinis klausimas, kalbėjo patarėjai, - kas turėtų šeimininkauti pilyje ir rūpintis jos prieigose vyksiančiais renginiais.

    Buvo pateikti variantai patikėti pilies valdymą viešajai įstaigai, sukurtai iš kelių organizacijų, kurių viena būtų Savivaldybė, arba - atiduoti pilies raktus Kauno istorijos klubui. Kai kurie pasitarimo dalyviai vis dėlto manė, kad vienas klubas nesugebėtų užtikrinti visaverčio pilies gyvenimo.

    “Neišvengiamai turės būti išgirsta visuomenės nuomonė”, - sakė visuomeninis patarėjas architektas Linas Tuleikis. “Reikia tik apsispręsti, kaip apklausime Kauno visuomenę”, - pasiūlė jis.

    Kauniečių nuomonės gali prireikti ir svarstant Kauno prezidentūros funkcijų klausimą. Neoficialiai kalbama, jog Prezidentūroje įkurta darbo grupė greta kitų variantų svarsto ir galimą šalies Prezidentūrai perduotos istorinės prezidentūros grąžinimą Kaunui.

    http://www.kaunodiena.lt/lt/?id=6&aid=25049
    Ir kelios nuotraukos:



    www.donatas-mazeika.lt

    #2
    Kauno simbolis. Viduramziu pilis, Kauno garbes ir prestizo reikalas ja atstatyti ir ji bus atstatyta. Pagaliau pavyko perimti i Vyriausybes globos (kas ir stabde darbus). Privatus verslininkai ruosiai savo lesomis atstatyti si architekturos ansambli

    Comment


      #3
      super. skeiteri, prisimeni ta plana (slabotkes atgaivinimo), kur man neseniai rodei? ten irgi buvo kazkas su pilies atstatymu. kiek prisimenu - net valciu prieplauka ieinanti i neri

      liutai, tu toks veiklus ir siaip organizuotas, negaletum parasyt koki klausima tam kuris atsakingas uz ta projekta, kur praeituose kanuose pristatinejo? (su vilijmapole). nes gi niekas nezino, ar kas nors ruosiasi ji vykdyt


      Prie ruso man buvo geriau

      Comment


        #4
        Parašė alonso

        liutai, tu toks veiklus ir siaip organizuotas, negaletum parasyt koki klausima tam kuris atsakingas uz ta projekta, kur praeituose kanuose pristatinejo? (su vilijmapole). nes gi niekas nezino, ar kas nors ruosiasi ji vykdyt
        del veiklumo ir organizuotumo, tai nereikia cia, visi mes cia tokie

        O tam Vygintui Griniui reikes parasyti. Siaip, jis buves mano destytojas ir geras bichas

        Comment


          #5
          Vizija

          Comment


            #6
            Parašė liutass
            Vizija

            vandens nereikia pamirst pripilti i griovy


            Prie ruso man buvo geriau

            Comment


              #7
              Griovys berods su Nerim turi jungtis.
              It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

              Comment


                #8
                tikiuosi, taip ir bus. Tas verslininkas, kuris pasiruoses kishti pinigus piliai, planuoja ir vandeniu uzlieti

                Comment


                  #9
                  Parašė liutass
                  tikiuosi, taip ir bus. Tas verslininkas, kuris pasiruoses kishti pinigus piliai, planuoja ir vandeniu uzlieti
                  tokiu atveju reiktų visas angas užtaisyti, nes ten ir šioks toks požemis yra
                  Miestai ir architektūra - http://www.miestai.net

                  Comment


                    #10
                    Tikesimes, kad atstatys. Dar reiktu atstatyti Klaipedos ir Vilniaus Gedimino pilis.

                    Comment


                      #11
                      Parašė 99
                      Parašė liutass
                      tikiuosi, taip ir bus. Tas verslininkas, kuris pasiruoses kishti pinigus piliai, planuoja ir vandeniu uzlieti
                      tokiu atveju reiktų visas angas užtaisyti, nes ten ir šioks toks požemis yra
                      kad vandens lygis yra keli metrai zhemiau dugno lygio, straipsnyje mini kad griovi reiktu gilinti bent 9 metrais kad normalu but. tik bijau kad bus kaip su nemuno salos kanalu - dumblo ir shiukshliu veisykla, nebent neryje kokia konstrukcija padarys srovei i kanala nukreipt.
                      *censored*

                      Comment


                        #12
                        Kad ta vizija per daug nesiskiria nuo realybes....
                        Ka jie ten konkreciai planuoja padaryti?
                        You have your way. I have my way. As for the right way, the correct way, and the only way, it does not exist.

                        Comment


                          #13
                          Pranešimas iš kaunas.lt:

                          Rūpestis dabartimi ir ateitimi per…praeitį


                          Pirmą kartą padiskutuoti dėl Kauno pilies paskirties ir priklausomybės, dėl miesto istorinio centro panoramos išsaugojimo visuomeniniai mero Arvydo Garbaravičiaus patarėjai buvo susirinkę 2003 metų gruodį. Tada į susitikimą buvo pakviesti ir tam tikrą patirtį šia tema sukaupę specialistai - Kernavės turizmo informacinio centro darbuotojai Alina Jastremskienė ir Patrik Lion. Draugijos "Pilis" atstovai: Lietuvos kraštovaizdžio architektų sąjungos narys Regimantas Pilkauskas, Lietuvos gidų sąjungos prezidentė Skaidra Kulakauskienė, Kauno istorijos draugijos narys, VDU mokslo darbuotojas Linas Saldokas, Valstybinės paminklosaugos komisijos narys profesorius Algimantas Miškinis, Kultūros vertybių apsaugos departamento Kauno skyriaus, Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Savivaldybės administracijos darbuotojai, miesto tarybos nariai.

                          Tuo metu Kauno pilis dar buvo Karo muziejaus padalinys, ir meras norėjo išsiaiškinti, ar teisinga nuostata perimti Savivaldybei šį miesto istorijai labai svarbų statinį bei kaip kuo geriau pasirūpinti jos dabartimi bei ateitimi. Kultūros vertybių apsaugos departamento darbuotoja Irma Grigaitienė tada teigė: "Objektui geriau, kai jis turi šeimininką. Apie Kauno pilies perėmimą kalbama dešimt metų, bet iki Garbaravičiaus nė vienas miesto meras nepanoro pilies perimti miesto savivaldybės dispozicijon, nes tas perėmimas susijęs su išlaidomis. Tačiau pagal įstatymą, 50 procentų lėšų, reikalingų paveldo objekto tyrimo, projektavimo ar avarinės būklės likvidavimo darbams finansuoti, skiria valstybė." Tik, anot profesoriaus A. Miškinio, valstybė vangiai finansuoja Kauno paveldo objektų priežiūros ar rekonstrukcijos darbus, nors požiūris į objektus turi būti vienodas, nepriklausomai, kieno balanse jie yra. Mero visuomeninio patarėjo architekto Lino Tuleikio nuomone, Kauno pilis galėtų gauti finansavimą kaip istorinis, kultūrinis ir turistinis objektas.

                          Miesto savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius jau tuomet susitikimo dalyvius galėjo supažindinti su nuveiktais konkrečiais darbais, susijusiais su Kauno pilies bei jos aplinkos ateitimi. Savivaldybės iniciatyva, "Kauno planas" parengė pilies detalųjį planą, buvo suformuota aikštė, viso objekto struktūra. Šis planas parengtas kartu su "Lituanikos - IKI" bendrovės detaliuoju planu. Aplink pilį numatyta atstatyti vandens juostą bei atlikti kitus pilies aplinkos pertvarkymo darbus. Vytauto Didžiojo karo muziejus, kuriam tuo metu pilis priklausė, visiškai nerodė iniciatyvos parengti detalųjį šio objekto planą, tuo pasirūpino Savivaldybė.

                          2005 metų pradžioje meras dar kartą pakvietė savo visuomeninius patarėjus padiskutuoti apie miesto simbolio - Kauno pilies, kuri 2004 -ųjų pabaigoje LR Vyriausybės sprendimu perduota Kauno miesto savivaldybei, atgaivinimą. Pilies, kuri šiemet rengiasi prisistatyti ir tarptautiniame architektų bei kitų nekilnojamojo turto specialistų ir investuotojų forume. Šiuo objektu, kaip išsireiškė susitikime dalyvavęs Savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėjas architektas Saulius Lukošius, tikimasi sudominti Kanuose kovo mėnesį vyksiančios tarptautinės nekilnojamojo turto ir investicijų galimybių parodos lankytojus. Į Kanus žadama nuvežti kauniečių architektų iš Paminklų restauravimo instituto parengtą Kauno pilies studija. Nes, pasak S. Lukošiaus, 2004 -ųjų parodoje, Kanuose, tokiais objektais ypač domėjosi investuotojai, kurie įsitikinę, jog miestai gyvi ne vien komercija ar pramone. Be to, Kauno pilis, kaip objektas, minima ir baigiamo rengti Strateginio plano užduotyse.

                          Iš kelių siūlytų naujo gyvavimo etapo sulaukusios senosios pilies panaudojimo variantų gan patrauklus atrodo raginimas čia įkurdinti turistų informavimo centrą, su suvenyrų krautuvėle bei senosios miesto istorijos ekspozicija. Pabrėžtina, kad tai nepakeistų pastarųjų metų tradicijos ir toliau rengti pilies prieigose miesto šventes, koncertus arba kviesti žiūrovus į Pažaislio festivalio programinius spektaklius istorine valstybės kūrimo tematika.

                          Visuomeninis mero A. Garbaravičiaus patarėjas profesorius Egidijus Aleksandravičius nepritaria, kaip istorikas, visiškam pilies atstatymui, atkuriant tas jos dalis, kurių laikas neišsaugojo iki mūsų dienų. Be to, jo nuomone, šiame objekte įkurdintas turizmo centras nepajėgtų "suvaldyti visos virtuvės", kai pilyje bei greta jos virte virtų gyvenimas gyvosios istorijos pavyzdžiu, kokių jau turime Trakuose ar Kernavėje. Todėl reikia steigti viešąją įstaigą, kurios viena iš steigėjų galėtų būti ir Savivaldybė."Kauno pilį reikia apgyvendinti jau dabar, - sakė profesorius - nepriklausomai nuo to, kas vėliau joje bus daroma. Reikia nusipiešti pilies panaudojimo idėjų rėmus ir atrakinti pilį."

                          Kauno miesto mero A. Garbaravičiaus įsitikinimu, visų pirma reikia įsiklausyti ir į visuomenės nuomonę, prieš imantis ryžtingų sprendimų Kauno pilies, Rotušės aikštės ar viso Senamiesčio atžvilgiu. Tačiau artėjant vasarai, tikrai bus nuimta spyna nuo senosios pilies durų, ir, kaip išsireiškė visuomeninis mero patarėjas gydytojas Skirmantas Juozas Paukštys, "pagaliau bus pajudėta iš sąstingio taško".

                          - Penkiolika metų nelabai kam rūpėjo Laisvės alėjos išvaizda ar Kauno pilies likimas, - pripažino miesto meras. - Bet šios kadencijos miesto taryba tikrai pasirengusi imtis atsakomybės už daugelio svarbių visiems miestiečiams idėjų įgyvendinimą. Tačiau pirmiausia tarsimės su visuomeninėmis organizacijomis, analizuosime ir gyventojų pasiūlymus.

                          Ateinantį penktadienį 13 valandą Savivaldybės didžiojoje salėje įvyks tradicinė verslo popietė. Meras A. Garbaravičius kviečia prieš pustrečių metų Savivaldybėje jo suburto verslo klubo pastovius lankytojus ir pirmą kartą į tokią popietę ateisiančius verslininkus pratęsti diskusiją apie Kauno pilį, Rotušės aikštę ir Senamiestį: kokia ateitis jų laukia, kaip ir kam jie turėtų tarnauti.

                          Pranešimus šiomis temomis parengė Savivaldybės administracijos bei Socialinės ekonomikos instituto ( VDU) darbuotojai. Diskusijoje žada dalyvauti ir Kultūros vertybių apsaugos departamento Kauno teritorinio padalinio vadovė Irena Vaškelienė. Šios verslo popietės organizavimo partneriu sutiko būti Kauno krašto pramonininkų ir darbdavių asociacija, kuriai vadovauja visuomeninis mero patarėjas Algimantas Jankauskas.
                          Malačius Garbaravičius
                          www.donatas-mazeika.lt

                          Comment


                            #14
                            Parašė Edd
                            Tikesimes, kad atstatys. Dar reiktu atstatyti Klaipedos ir Vilniaus Gedimino pilis.
                            Nemanai, kad Vilniuj per daug nori? Valdovų rūmai, funikulierius į gedimino kalną, gedimino rekonstrukcija, poto tos aikštės rekontrukcija 750 metų proga... ir viskas iš valstybės lėšų...

                            Comment


                              #15
                              @tech: Nemanau, jei Gedimino pilis butu buvusi Kaune as lygiai taip pat buciau ja paminejes.

                              Comment


                                #16
                                Aš irgi visiškai sutinku su Edd. Reiktų kuo labiau sutvarkyt/atrestauruot visą viduramžių palikimą. Labai norėčiau, kad butų pilnai atstatyta viršutinė Gedimino pilis. Kažkas nuostabaus būtų
                                www.donatas-mazeika.lt

                                Comment


                                  #17
                                  jo, butu tikrai nuostabu matyti Vilniaus Aukstumine pili atstatyta... Bet ja atstatyti butu 10 kart sudetingiau nei atstatyti Valdovo(?!) rumus ar Kauno Pili. O jei dar kokia diena imtu ir nuslinktu ta atstatyta pilis ant atstatytu Valdovo rumu...

                                  Comment


                                    #18
                                    Vasaros pradžioje turėtų atsigauti Kauno pilis
                                    | 2005 04 12 18:24:52 |

                                    Kauno miesto savivaldybė stengsis iki šių metų birželio 1-osios atverti Kauno pilies duris visuomenei, nelaukiant, kol bus visiškai baigti šio istorinio paminklo tyrinėjimo, projektavimo bei visi avarinės būklės likvidavimo darbai. Taip nuspręsta antradienį vykusiame Kauno miesto mero potvarkiu sudarytos darbo grupės posėdyje.

                                    Nesant elementarių patogumų Kauno pilis jau senokai nebeatveria durų lankytojams. Artimiausiu metu miesto savivaldybė numato skelbti konkursus vandentiekio, kanalizacijos ir elektros darbams atlikti, taip pat galimybių studijai parengti. Tikimasi, jog po dviejų mėnesių bent į pirmo aukšto pilies patalpas galės įsikelti Turizmo informacijos centro filialas ir lankytojai pagaliau galės patekti į apleistos Kauno pilies vidų.

                                    Be to, pradėjus veikti pirmam aukštui pilis būtų labiau apsaugota nuo ją niokojančių piktavalių bei čia neretai užklystančių "puotautojų". Svarstoma, jog gegužės pabaigoje vyksiančių Kauno miesto dienų metu Kauno pilies prieigos galėtų būti viena iš vietų, kur vyktų koncertai ar kitokie renginiai.

                                    Šiame istoriniame paminkle įsikūrus Turizmo informacijos centrui ar kitai panašiai įstaigai, vyktų tolesni pilies atstatymo darbai, būtų svarstomos pilies panaudojimo galimybės. Manoma, jog pilyje reikalinga įrengti istorinę ekspoziciją, o kai kurios pilies patalpos galėtų būti nuomojamos, jose galėtų įsikurti maitinimo įstaiga.

                                    ELTA primena, jog tik praėjusių metų pabaigoje Kauno miesto savivaldybė Kauno pilį juridiškai perėmė iš Kultūros ministerijos. Būtiniausiems pilies gelbėjimo darbams Kultūros vertybių apsaugos departamentas yra pažadėjęs skirti apie 100 tūkst. litų, taip pat tarpininkauti ieškant kitų, pagrindinių, finansavimo šaltinių.

                                    Dar 100 tūkst. litų numačiusi skirti Kauno miesto savivaldybė. Pilies atgaivinimo ir pritaikymo visuomenei reikmėms bus rašomos paraiškos fondams.

                                    Nemuno ir Neries upių santakoje XIII amžiuje pastatyta Kauno pilis laikoma seniausia mūrine pilimi Lietuvoje. Ji buvo viena svarbiausių lietuvių kovos prieš kryžiuočius atsvaros punktų. Šiuo metu yra išlikusios pilies liekanos - bokštas ir apsauginiais stogais apdengtos buvusio pusiau uždaro kiemo sienos likučiai. Bokšto papėdę supa bastėja.
                                    Visai neblogai būtų pilyje įrengti kokį restoraną su senovišku interjeriu (kaip Delano Hyper Maximoje)
                                    Man patiktų
                                    www.donatas-mazeika.lt

                                    Comment


                                      #19
                                      Kodel vizijoje nebera tu akmenu griovyje ? Siaip tai, tie akmenys yra pirmosios Kauno pilies pamatu likuciai...gaila kad juos vandalai baigia nuardyt...
                                      „O kūjis su pjautuvu - juk tai paprastos liaudies, darbininkų ir valstiečių simboliai. Dabar ženkliukus, pirktus Pilies gatvėje, ir kuriuos visą laiką iki uždraudimo nešiodavausi prisisegęs prie kuprinės, turėjau pasidėti į stalčių.“ - Tomizmas

                                      Comment


                                        #20
                                        @Himleris

                                        vizijoje visa ta griovi bus uzpildes vanduo.


                                        Prie ruso man buvo geriau

                                        Comment

                                        Working...
                                        X