Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Vilniaus aukštutinės pilies atstatymas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #81
    Parašė evaldinas Rodyti pranešimą
    Pilnai sutinku, kad su Kauno pilimi vyksta kazkokia improvizacija. Pamasciau, kad Vilniuje valdininkams geriau reiketu pakisti ideja vietoj Gugenheimo ermitrazo (atsiprasau,jeigu netiksliai pavadinau) uzsiimti pilies projektu. Iseitu tie patys pinigai..kazkur. Tarkime, Vilnius turi puiku senamiesti, bet truksta kazkokio ypatingo ir esminio akcento miesto sirdyje. Nors musu katedra ir didinga, taciau siek tiek nuobodoka, Valdovu rumai patrauklus butu vidumi,bet ne isore. As manau, kad atvyke turistai visuomet klaidziodami po senamiesti iesko ir stengiasi prieiti galutiny tiksla, kuriems jis keltu susizavejima.
    O man šiek tiek nepatiktų, kad visi pagrindiniai statiniai yra vienoje vietoje, tai turistui net vaikščioti niekur nereikia- nueina į katedros aikštę, o ten Katedra, Valdovų rūmai ir pilis. Beto, be pilį šiokią tokią vistiek turime, o normalaus ir žymaus muziejaus- ne. Nu, bet aš ir už to atstatymo ir kito pastatymą, tiesiog manau prioritetas turėtų būti Gugenheimas.

    Comment


      #82
      Noriu suzinoti ar jau sutvarke uzlipima i kalna,jau senokai buvau,atsimenu buvo nugriuve akmenu sieneles ir igriuves tako grindinys?Reiks siemet apsilankyt

      Comment


        #83
        Parašė Ramūnas kns Rodyti pranešimą
        Išmintingi žodžiai. Manau, po ekonominės krizės, šios pilies atstatymui pritartų dauguma Lietuvą mylinčių žmonių. Tik negalima prileisti prie atstatymo šiuolaikinių "autentikų" iš atstatymo gausis karkasinisnė butaforija.(žiūr.Kauno pilies atstatymas)
        Aš tikiuosi, kad kai baigsis krizė, 19 amžiaus romantizmas jau bus Lietuvoje išsikvėpęs. Ir brazausko rūmai bus paskutinis toks "projektas".

        Beje, nieko kito išskyrus "šiuolaikinius autentikus" ir nėra. Pažiūrėkit į pilies piešinuką pirmam šios temos pranešime - ten gi juodu ant balto parašyta, kad nėra žinoma, kaip pilis atrodė:
        Pilies pastatų rekonstrukcijos autorius - Napoleonas Kitkauskas, vieno iš įmanomų glazūruotų čerpių išdėstymo variantų, pagal artimiausią Marienburgo analogiją autorius - Vytautas Abramauskas). Pieš. Vytautas Abramauskas.
        Vienas iš įmanomų variantų pagal analogiją. Ir ne daugiau.
        Paskutinis taisė c2h5oh; 2010.01.04, 14:26.

        Comment


          #84
          Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
          Aš tikiuosi, kad kai baigsis krizė, 19 amžiaus romantizmas jau bus Lietuvoje išsikvėpęs. Ir brazausko rūmai bus paskutinis toks "projektas".

          Beje, nieko kito išskyrus "šiuolaikinius autentikus" ir nėra. Pažiūrėkit į pilies piešinuką pirmam šios temos pranešime - ten gi juodu ant balto parašyta, kad nėra žinoma, kaip pilis atrodė:

          Vienas iš įmanomų variantų pagal analogiją. Ir ne daugiau.
          Ponas nemokat lietuviskai skaityt? Taigi aiskiai parasyta kad nezinomas cerpiu isdestymas, o ne kaip pilis atrode.

          Comment


            #85
            Pasiekus mokslui dabartinį lygį, sukūrus naujausias tyrimo technologijas, archeologai, patys to nesuprasdami, atsidūrė pato padėtyje. Iš vienos pusės jie labiau už visus kitus nori atkūrti mūsų istoriją, iš kitos- to padaryti jie jau nebegali dėl begalinių tyrimų informacijos kiekių (aritmetikoje atitikmuo yra begalybė). Paskutinį dešimtmetį pasidarė skaudu žiūrėti į archeologų pastangas atkurti 100% inį tikslumą.
            Ar jūs patys nepastebite, kad bet kokio statinio atkūrimas įklimsta į tokį begalinį autento detalių pajieškos liūną, kad išgelbėti negali nei dideli žmogiškieji, techniniai ar finansiniai resursai. Paprasčiausios prieškario triobos atkūrimas tampa jums neįveikiama užduotimi.
            Summary: Gal reikėtų nusileisti ant žemės ir žiūrėti į visumą t.y istoriją, politiką, žmonių norus. Gal nereikia siekti to idealumo, to 100%. Jei netikite tai nuvažiuokite prie pvz.Trakų pilies ir paklauskite lankytojų "kodėl ši pilis juos patraukė" Ir patikėkite, nei vienas lankytojas nesiskūs, kad pilyje autento gal tik 50%...
            Rytas. Šlapia. Miglos. Tiltas. Upė.
            www.airfoto.lt

            Comment


              #86
              /\ aš pritariu šiai nuomonei, 100% autentas yra nepasiekiamas, o pastačius panašią į buvusią pilį, bus atstatyta istorinė tiesa: Vilniuje buvo ne griuvėsiai, o PILIS.
              Aš neliūdnas - aš blaivus

              Comment


                #87
                Parašė geriantis Rodyti pranešimą
                ..pritariu šiai nuomonei, 100% autentas yra nepasiekiamas...
                Kiek procentu autento turi Valdovu rumai? Tai kodel pilis butinai turi tureti aukstesni? Paziurekit kaip atrode Malborko pilis po WWII ir kaip dabar... ir kiek ten turistu atvaziuoja kasdien.
                Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Vokietijos keliai pro automobilio langą
                Naujas video: Niedersachsen, NL - Bremen, 126 km, 29 May 2012

                Comment


                  #88
                  Parašė Ramūnas kns Rodyti pranešimą
                  Jei netikite tai nuvažiuokite prie pvz.Trakų pilies ir paklauskite lankytojų "kodėl ši pilis juos patraukė" Ir patikėkite, nei vienas lankytojas nesiskūs, kad pilyje autento gal tik 50%...
                  Patraukė tuo, kad yra graži - raudonas pastatas vidury ežero. Ir tai tiesiogiai nepriklauso nuo to, kad kada ji pastatyta - Vytauto ar Sniečkaus laikais.

                  Comment


                    #89
                    Parašė c2h5oh Rodyti pranešimą
                    Patraukė tuo, kad yra graži - raudonas pastatas vidury ežero. Ir tai tiesiogiai nepriklauso nuo to, kad kada ji pastatyta - Vytauto ar Sniečkaus laikais.
                    Gal ir taip. Pamenu, prieš ~2 metus ispanus ir portugalus dukart lydėjau į Trakus. Gal jie ir vaidino, bet išsižiojo, pamatę pilį ežero saloje. Sakėsi, iki šiol to nematę (nebent jūros saloje), ir niekam net nekilo abejonių, kai šaltu veidu aiškinau, kad pilis statyta XIVa.. Beje, visi užsieniečiai yra nemažai keliavę, vienas iš jų net pabuvojęs visuose žemynuose (išskyrus Antarktidą ), dar bent du istorikai. Vadinasi, verta atstatinėti savo istorinį paveldą, nors jame autentikos vos pusė
                    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                    Comment


                      #90

                      Comment


                        #91
                        Tai nelabai būtū naudinga, nes kalnas erozijuoja. Visas kalnas nuslinktų...
                        Spune-mi dacă-i între noi iubire

                        Comment


                          #92
                          Apie pilies atstatymą dar anksti galvoti,pirmiausiai tegu pasirūpina erozuojamais kalno šlaitais,kai prieš kelis metus lankiausi tai pakilimo takas buvo ižgraužų išvagotas,šlaitai griuvantys,beto galėtų pasirūpinti pašalinti sulaukėjusius medžius, XIX a.nuotraukose kalnas ispudingai atrodo,dabar toks vaizdas,kad pilis miške stovi.Nesu Valdovų rūmų atstatymo priešininkas,bet kaj pagalvoji kokias lėšas jiems sudėjo ir kiek dar reiks...na nors pilies kalnui butų lėšų paskyrę.

                          Comment


                            #93
                            Parašė laimutis Rodyti pranešimą
                            ...Nesu Valdovų rūmų atstatymo priešininkas,bet kaj pagalvoji kokias lėšas jiems sudėjo ir kiek dar reiks...na nors pilies kalnui butų lėšų paskyrę.
                            Pats Pilies kalnas, bokštas ir pilis, pradedant 1955 m., ne kartą tvarkytas. 1982 m. net krovininį keltuvą pastatė rūmus restauruoti. Šlaitai kokiais 1986-1987 m. tvirtinti (iš vakarų pusės, gal ir kas ankščiau daryta, ? nesidomėjau). O pradedant nuo kokių 1990 (gal 1992 m.) iki mūsų dienų šlaitas sutvirtintas ne sykį. Tą rodo kalno šlaituose (kaip kur jau iš po žemių sluoksnio išlindę) matomi geležiniai blokai-sijos, suvirinti tarpusavyje tarsi korys - trikampiais. Tik visi šie darbai rodo mūsų paminklosaugos būklę: po truputi palopyti ir nieko rimta nedaryti. Gal patyrinėjus sąmatas ir visas išlaidas sudėjus tos betoninės sijos ir "akmenų palopymas" pasirodys auksiniai (kaip dažnai būna svarbiuose objektuose) . Viena vertus aišku, kad bene pagrindinis paveldo objektas Lietuvoje nei per tarybinio "lenktyniavimo" metą, nei per nepriklausomybės dvidešimtmetį (!!!)taip ir nesulaukė deramo dėmesio, neturėjo išsaugojimo ir panaudojimo koncepcijos, galų gale idėjų.
                            Be to statant Valdovus ir kalnui šis tas nubyrėjo....

                            Comment


                              #94
                              EROZIJA:
                              Hmm dabar taip pagalvojau, kad elementariai stabdyti eroziją galima nešienaujant šlaitų ir leidžiant augalams vešėti (iki tam tikros ribos), nes tai labai sumažina vandens tėkmę lietaus metu. Kiek tenka lankytis, tai šlaitai visada plikai nuskusti.
                              Ir sodinti labai daug šaknų leidžiančias žoles.

                              Kitaip tariant gamta pati žino, kaip reikia tvarkyti tokius reikalus.

                              Ir šiaip 'natūraliai' atrodanti kalva malonensnė akiai.

                              O kai bus pinigų, tai reikia ir drenažą įrengti. Arba natūralios priemonės pačios sustatys į savo vietas ir nereiks drastiškos intervencijos.


                              PILIS IR KALVOS VIRŠŪNĖ:
                              Galvoju, kad reikia labiau išnaudoti tokią puikią vietą.

                              Pirmas keistas dalykas, kad stovi pilies mūrai ir į juos negalima įeiti, kad ir kokios būklės jie būtų (žinoma jei ne avariniai). O juk pritaikyti juos palandžiojimui tikrai daug nereikia.

                              Taip pat manau, kad reikia kavinės bei galimybės sėdint nužvelgti miestą. Nes dabar esanti tvora to nelabai leidžia padaryti vyresniems ir mažiau mobiliems žmonėms. Jauniems tai be vargo - užlipi ant akmenų ir mėgaujies.

                              Reikia surasti tą aukso vidurį tarp 'natūralumo', seno mūro ir patogumo.
                              Propoganda ir penas mintims >>>

                              Idėjos, mokslo pasiekimai ir įdomybės
                              www.ted.com

                              Comment


                                #95
                                Parašė tricky_kid Rodyti pranešimą
                                EROZIJA:
                                PILIS IR KALVOS VIRŠŪNĖ:
                                ...Pirmas keistas dalykas, kad stovi pilies mūrai ir į juos negalima įeiti, kad ir kokios būklės jie būtų (žinoma jei ne avariniai). O juk pritaikyti juos palandžiojimui tikrai daug nereikia.

                                Taip pat manau, kad reikia kavinės bei galimybės sėdint nužvelgti miestą. Nes dabar esanti tvora to nelabai leidžia padaryti vyresniems ir mažiau mobiliems žmonėms. Jauniems tai be vargo - užlipi ant akmenų ir mėgaujies. ...
                                Dėl įėjimo į pilies griuvėsius be papildomų investicijų kalbėti matyt net neverta. Iš pažiūros mūrai neatrodo avariniai, tačiau juose negalima užtikrinti saugumo dviem aspektais: 1. įleidus žmones (turiu galvoje MŪSŲ žmones) gali greitai nebebūti į ką žiūrėti, kas eis takučiu tas ir nueis, bet juk daugumai reikės ir ant skliauto liekanų ar dar aukščiau užsikabaroti, taigi "sudroš" paveldą; 2. kita bėda - pačių žmonių saugumo užtikrinimas: neduok dieve koks akmenukas ar čerpelė ant kuprelės nuvirs, ar koks gudragalvis paveldo "tyrinėtojas" iš liaudies antro aukšto lygyje besidomintis plytų ir akmenų perriša smuktels apačion... pagal įstatymus bus atsakingas bet kokiu atveju šeimininkas, kad neužtikrino saugumo ir t.t. Savininkas juk Nacionalinis Muziejus. Manau kad jiems tokios atsakomybės nesinori, ...matyt ir nereikia )
                                O dėl kavinės, tai jau ne kartą apie tai buvo galvota, tik va - nėra kanalizacijos ir vandentiekio atitinkančio reikalavimus, o kita vertus ir "įsirengimo" sąlygos drakoniškos (kaip paveldo objektui), na matyt ir kaštai paveldo "pritaikymui" milžiniški...

                                Comment


                                  #96
                                  Neseniai išgirdau įdomų teiginį, kad kalvas labiau saugo ne medžiai, o žolė.
                                  Iš tiesų medžių pavėsyje žolė būna silpna, o stambios medžių šaknys nesulaiko plaunamos žemės - reikalinga velėna.
                                  Tokių pavyzdžių yra, pvz. plikas Lepelionių piliakalnis. Sako, kad tie pliki labiausiai ir išlaikė savo formą. Tad klausimas kaip čia geriau daryt su kalnu.

                                  Comment


                                    #97
                                    Ko gero, čia tinkamiausia tema.

                                    Sutvarkius Gedimino kalną, jame bus ieškoma nacių bunkerių

                                    Kultūros ministras Arūnas Gelūnas antradienį pristatė jau atliktus ir kitais metais suplanuotus Vilniaus Gedimino kalno tvarkymo ir tyrimo darbus. Anot jo, 2011-aisiais Gedimino kalne pagal preliminarius brėžinius bus ieškoma karinių bunkerių.
                                    „Pradėjus Gedimino kalno tvarkymo darbus, atrodė, kad vilties ką nors pasiekti yra mažai, nes prie kalno ar ant kalno yra susibūrę daug institucijų, kurios visada gali pateikti priežastį, kodėl kažko negalima daryti. Tačiau per kelis mėnesius buvo nuveikta nemažai, – pasakojo ministras. – Skirtas specialus finansavimas Gedimino kalno tyrimų, įvairių institucijų atliktų nuo 1950 metų, apibendrinimui. Įvykdyti Gedimino kalne esančių vamzdynų zondavimo darbai – ten, kur mes galvojome, kad kalne atsiveria ertmės, yra įgriuvę takeliai, pasirodė tiesiog esantys sugedę kanalizacijos vamzdžiai. Dabar mes turime aiškų vaizdą, kokia yra tų vamzdynų būklė. Taip pat buvo atlikti kalno tvarkymo darbai, pakeisti šulinių dangčiai, nutiesti vandens nubėgimo latakai ir pan.“
                                    Kitais metais, pasak A.Gelūno, lieka užduotis Gedimino kalne atrasti nacių ir kitų militaristinių grupuočių bunkerius.
                                    „Mes turime preliminarius brėžinius, kur jie yra, bet tyrėjai labai bijo brutaliai įsiveržti su zondais į tą kalną, kad neišjudintų sluoksnių. Galbūt pasitelksime modernią įrangą tiems bunkeriams atrasti ir suprasti, kuo jie yra užpilti. Tada spręsime, ar sutvirtinti tą užpylimą, ar – atvirkščiai – išvalyti bunkerius ir pritaikyti juos turizmui, – mintimis dalijosi Kultūros ministras. – Žinoma, antra galimybė įeiti po žeme yra labai viliojanti, bet rizikos irgi labai daug.“
                                    Šiam projektui yra skirta 1,4 mln. litų, o visi numatyti darbai, kaip tikisi ministras, turi būti atlikti per ateinančius metus.
                                    http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...eriu-56-130035

                                    Comment


                                      #98
                                      http://www.lgt.lt/uploads/1276177364...ukas_Pilys.pdf
                                      http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                      Comment


                                        #99
                                        Man atrodo didesnė galimybė rasti viduramžių tenelius ar slėptuves, nei nacių bunkerius
                                        Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                                        Comment


                                          Iš tiesų tai keista ir truputį apmaudu, kad tokia teritorija taip mažai ištyrinėta. Kažkaip man atrodė, kad tas kalnas jau seniai visas skersai išilgai po milimetrą išnagrinėtas, o pasirodo, nieko panašaus...

                                          Comment

                                          Working...
                                          X