Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[VLN] Atminimo lentos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

  • Civis
    replied
    Turbūt Vilniuje daugiausia atminimo lentų A. Mickevičiui.

    Literatų gatvėje virš namų, kuriuose Mickevičius buvo apsistojęs pas bičiulį, vartų įmūryta lenta tik su lenkišku įrašu.


    Pilies 13


    Didžioji 22


    Bernardinų 11. Ant namo, kuriame dabar veikia Mickevičiaus memorialinis butas-muziejus, pritvirtinta ne viena lenta. Viena yra ant fasado...


    ...kieme yra dar viena lenta su tekstu, o kita su bareljefu




    Ant to paties Bernardinų 11 fasado


    Sena lenta su lenkišku užrašu Vladislovui Sirokomlei ant namo, kuriame rašytojas mirė (Barboros Radvilaitės g. 3).


    Dar viena lenta su užrašu lenkų kalba Vilniaus universiteto observatorijos kiemelyje, skirta astronomui Martynui Počobutui.

    Komentuoti:


  • Civis
    pradėjo temą [VLN] Atminimo lentos

    [VLN] Atminimo lentos

    Ši tema skirta atminimo (memorialinėms, paminklinėms) lentoms Vilniuje. Miesto savivaldybėje veikia speciali Vilniaus miesto pavadinimų, paminklų ir atminimo lentų komisija. Sostinėje atminimo lentų gausu. Jos skirtos įamžinti kadaise gyvenusius žmones, konkrečiose vietose vykusius įvykius ir t.t. Vilniuje lentų yra ir iš LDK, ir iš caro laikų, iš lenkiškojo tarpukario ir sovietų okupacijos metų.

    Atminimo lentų tekstai surašyti įvairiomis kalbomis: pavyzdžiui, lenkų, lotynų ar rusų; žinoma, daugiausia lietuviškų. Nemažai dvikalbių; sovietų laikais šalia lietuviško dažnai atsirasdavo užrašas rusų kalba. Yra lietuviškų-lenkiškų, -hebrajiškų, -estiškų ir t.t.

    Galų gale, lentų yra akmeninių, metalinių, kokybiškų ir nekokybiškų, meniškų ir baisių, skirtų asmenims, kuriuos išties verta įamžinti, ir tokių, dėl kurių išsaugojimo galima abejoti. Visas Vilniaus lentas galima dėti į šią temą.

    Kadangi turiu kokį šimtą šių lentų nuotraukų, tai pradžiai bus užtektinai. O jų Vilniuje dar nemažai. Gal prisijungs ir kiti forumiečiai, jei ras savo archyvuose šiai temai tinkamų nuotraukų Aš nusprendžiau dėti lentų nuotraukas tik stambiu planu, o fotografijų, rodančių kaip atrodo pats pastatas, atsisakyti.
    Paskutinis taisė Civis; 2013.01.28, 15:35. Priežastis: Redagavimas
Working...
X