Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Miestų gatvių apšvietimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Godo Rodyti pranešimą
    Jau atidaryta atkarpa iki Pilaitės pr.? Nes prieš kokį mėnesį tai pusiau nelegaliai ten pravažiavau Apšvietimo tikrai malonus akims.
    Ne, dar neatidaryta. Bet įvažiavimas nuo Sietyno g. buvo paliktas neužtvertas. Važiuot nerizikavau, tik pavaikštinėjau.

    Beje, apšviesta tik tiek, kiek matosi nuotraukose. Ir, žinoma prie Pilaitės pr. Visur kitur - juoda tamsa arba laikinas apšvietimas statybvietėse.
    Paskutinis taisė Vytautas_LT; 2013.10.24, 06:35.

    Comment


      Turiu klausimą žinovams. Ar norint pakeisti gyvsidabrio lemputę į analogiškos galios metalohalogeninę lemputę reikia ką nors perdaryti elektros schemoje?

      Comment


        Parašė Vytautas_LT Rodyti pranešimą
        Turiu klausimą žinovams. Ar norint pakeisti gyvsidabrio lemputę į analogiškos galios metalohalogeninę lemputę reikia ką nors perdaryti elektros schemoje?
        Tikrai taip, metalohalogeninės lempos savo technologija yra artimesnės natrinėms, todėl joms būtinas starteris (angl. ignitor, rus. ИЗУ) ir galingesnis (negu tokios pat galios gyvsidabrinei lemputei) droselis. Todėl daugelis metalohalogeninių lempučių tinka analogiškos galios natriniams šviestuvams. Dar reikėtų pasidomėti, gal būna specialių mažesnės galios metalohalogeninių lempučių, pritaikytų naudoti gyvsidabrio šviestuvuose (taip, kaip natrinės SON ar ДНаС). Bet jei tokių lempučių ir būna, abejoju, ar jų galima įsigyti Lietuvoje.

        Comment


          Iš esmės viską - t.y. droselį, įdėti paleidėją (ignitor'ių/IZU), bei pakeisti kondensatorių. Kiekvienai lempai yra saviti parametrai. Kokio galingumo lempą norite montuoti?

          Tiesa, amerikoje būdavo naudojomos "probe start" lempos, kurios turėdavo papildomą elektrodą (kaip gyvsidabrio), ir būdavo galima jas mainyti, tačiau mūsuose, tokių net nebūdavo.

          Paprastas kvarcines (su stikline šerdele) MH lempas paleidžia natrio lempų įranga (turi atitikti lempos galingumas vatais), keramikines (su permatoma trumpa šerdele, panašia į natrio lempose esančia) MH lempas rekomenduojama naudoti su joms skirtais elektroniniais droseliai,. nes nors ir tas lempas natrio lempų įranga paleidžia, bet iškyla problemų jų pakartotiniame (po srovės pertrūkio) įžiebime (tada reikia naudoti aukštesnio voltažo impulso paleidėją, nes nors ir šaltą lempą gali įžiebti visi paleidėjai, ją išjungus/įjungus lempos varža elektros lankui įincijuoti yra per didelė, ir reikalingi labai aukšos įtampos pulsai, kurių paprasti paleidėjai, skirti žemesnio galingumo natrio lempoms negali sugeneruoti, todėl ant paleidėjo schemos paprastai būna parašyta, kurias ir kokio galingumo lempas jis gali paleisti), galiausiai cikliškai (cycling) mirksėdama lempa gali sudeginti droselį, paleidėja, arba sprogti pati - o tai būtų labai didelis rizikos veiksnys gaisrui sukelti (tiesa, yra specialios lempos naudojamos keisti natrio lempas į keramines šiltos spalvos MH lempas, tokios kaip Philips CDM-TT). MH lempas privaloma naudoti su šviestuvų gaubtais, nebent ji turi apsauginį sietelį ir ant jos parašyta, jog ją galima naudoti atviro tipo šviestuvuose.

          Edit: Nespėjau Godo, viską surašė Nemanau, jog yra MH lempų "retroffito", nes mūsuose ši technologija gal ir viena kitą perdengė, bet kitur pasaulyje (vakaruose) technologija vystėsi tokia eiga: kaitrinė > gyvsidabrio > natrio > MH linkme, tad galima rasti natrio "retrofittus" gyvsidabriui, ir MH "retroffitus" natriui.
          Paskutinis taisė Lich; 2013.10.26, 08:25.

          Comment


            Parašė Lich Rodyti pranešimą
            Tiesa, amerikoje būdavo naudojomos "probe start" lempos, kurios turėdavo papildomą elektrodą (kaip gyvsidabrio), ir būdavo galima jas mainyti, tačiau mūsuose, tokių net nebūdavo.
            Amerikoje tai galbūt buvo susiję su 110 V įtampa. O 220 V įtampai turbūt tokios lempos su papildomų elektrodu vis tiek neužsidegtų.

            Comment


              Kiekvienas droselis lempai pateikia savo įtampą ir srovės stiprį, jis yra specifiškas kiekvienai skirtingo galingumo ir tipo lempai. Teoriškai (o gal ir praktiškai, reiks pabandyti), amerikonų lempos turėtu veikti mūsų paleidimo sistemoje, nes pvz. 70 W natrio lempai veikti reikalinga 90V įtampa ir 0,98A srovė. Be to amerikonai naudoja kažkokius autotransformerio tipo droselius, kurie lyg ir turi papildomas vijas konvertuoti įtampą į 240V iš 120V, bet nelabai gilinausi į tai, tad tiksliai nežinau.

              Aš klausinėjau žmonių (iš lighting-gallery.net) ar galima kaitalioti skirtingo tipo lempas, nes vienas iš mano šviestuvų naudoja natrio lempą su vidiniu paleidėju, jai perdegus greitai gauti pakaitalą nepavyktų, jie pateikė galimybę, jog vietoje jos galima įsukti 125W gyvsidabrio lempą, mano klausimas buvo, kodėl ne 80W (lempos galingumas artimesnis droselio), bet jie nurodė, jog visi trys parametrai yra svarbūs, o dujinio išlydžio lempos nemėgsta didelių variacijų tuose parametruose. Pvz. 125W gyvsidabrio lempa veikia 125 V 1,15 A parametrais, o 80W gyvsidabrio lempa veikia 115V ir 0,8A parametrais, tad gaunasi, jog natrio droselis duos didesnį negu reikia srovės stiprį 80W gyvsidabrio lempai, ir ji bus perkrauta, galiausiai perdegs (HID lempos nemėgsta didesnio apkrovimo - metalo druskos reaktyvesnės, didesnė temperatūra, slėgis, gadinasi elektrodai bei jų įlydimo vieta, gali pratrūkti šerdis, t.t.), 125W lempa bus nepakankamai apkrauta, ir nors ir jos ilgaamžiškumui įtakos nelabai bus daug, bet per mažo stiprio, srovės ir galingumo lemputės šerdis juoduos, ir galiausiai nebeskleis pakankamai šviesos (kaip ir nutinka su visom žalsvom senom gyvsidabrio lempom)...

              Dar vienas dalykas, kuris gali nutikti naudojant gyvsidabrio lempą su natrio lempos paleidimo sistema, jog paleidėjas nukals rezistorių lempos viduje, ir ji daugiau pati neužsižiebs (visos turi pagalbinius elektrodus, kurie sušildo dujas, prieš pagrindinio lanko įžiebimą).
              Paskutinis taisė Lich; 2013.10.25, 21:07.

              Comment


                Supratau. Matyt būsiu sumaišęs, maniau, kad metalohalogeninės lempos artimesnės technologija gyvsidabriui nei natriui.

                Situacija tokia - gamybinėse patalpose kabo pramoniniai atviro tipo šviestuvai su DRL-125 lemputėmis. Kadangi patalpose naudojamas vietinis apšvietimas, įjungus tas gyvsidabrines lempas bendras apšvietimas ne ką ir pagerėja.
                Racionaliausia šiuo atveju turbūt keisti visus šviestuvus. Ir tada jau geriau į LED tipo.
                Arba dar ieškant pigios išeities galima pamėginti pakeisti DRL'us į naujas tokio pačio tipo lemputes. Nes jau matomai pagyvenusios jos bus, žalsvai šviečia. Tik kaži ar bus skirtumas didelis?
                Paskutinis taisė Vytautas_LT; 2013.10.26, 16:31.

                Comment


                  Taigi, pigiausias variantas yra sukeisti lemputes naujomis 125W gyvsidabrio lempomis - jeigu nori gerų pavyzdžių kaip gali skirtis skirtingo senumo lempos (jei Kaunietis), patarčiau pasižiūrėti į atkuriamojo seimo aikštę vakare, ten seni OCP-125 šviestuvai, su nesenai pakeistomis kai kuriomis lempomis; tarp jų skleidžiamo šviesos intensyvumo skirtumas akivaizdus - tos kur švietė virš 10 metų vos matosi, o kitos ryškios. Gyvsidabrio lempas, reikia keisti kas 3-4 metus, net jeigu jos dega, nes jos gali degti kad ir dešimtmečius, bet šviesą skleisti vos vos... Ir reikia keisti visas iš karto, nes skirtingo senumo lemputės švies gana skirtingu spektru - nuo baltos iki melsvos ir žalsvos...

                  LED'ai, priklausomai, kokie, bus brangoki (jeigu geri), bet manau pigesni, negu atnaujinimas MH lempomis, nes reiktų keisti patronus (į R7s arba G12), arba pirkti brangesnes lempas su E27 cokoliu + elektroninį droselį (arba natrinį+paleidėją+kondensatorių = daugiau vietos užima, ir kažkoks yra minimalus paleidėjo atstumas iki lempos, man rodos ~1,5 m, be to rekomenduotinas šviestuvas su gaubtu), visumoje turbūt pigiau visas naujas šviestuvas kainuotų.

                  Supratau. Matyt būsiu sumaišęs, maniau, kad metalohalogeninės lempos artimesnės technologija gyvsidabriui nei natriui.
                  Ir taip ir ne... Iš esmės visos jos giminingos, tačiau kvarcinės pirmos MH lempos yra artimesnės gyvsidabrio lempom savo konstrukcija ir dujų užpildu (jos atsirado, kada į šerdelę pradėjo dėti halogenidų (Jodidų, bromidų), laikui bėgant, jos prarado 3-čią elektrodą (probe start; halogenidų druskos per daug reaktyvios atsirado problemų su konstrukcija ir spalvų spektro vienodumu), tad tada tapo pulse start (2 elektrodai, lanką paleidžia aukštos įtampos paleidėjo pulsas), taip supanašėjo su natrio lempomis. Dabar kai jos gavo aliuminio oksido keraminę šerdį (dar labiau supanašėdamos su natrio lempomis), netikėtai jas pralenkė ir evoliucionuoja sava vaga... Tačiau LED sistemos grasina nutraukti HID lempų gyvenimą taip ir nepamačius kuom ši evoliucija baigsis, o gal jos pabaiga ir taip jau buvo arti?
                  Paskutinis taisė Lich; 2013.10.26, 22:27.

                  Comment


                    Parašė Lich Rodyti pranešimą
                    Dabar kai jos gavo aliuminio oksido keraminę šerdį (dar labiau supanašėdamos su natrio lempomis), netikėtai jas pralenkė ir evoliucionuoja sava vaga... Tačiau LED sistemos grasina nutraukti HID lempų gyvenimą taip ir nepamačius kuom ši evoliucija baigsis, o gal jos pabaiga ir taip jau buvo arti?
                    Bet natrio lempos vis tiek turi turėti kažkokį pranašumą prieš MH? Kitu atveju MH, manau, būtų visiškai pakeitę natrio lempas. O šiuo metu jeigu renkamasi HID tipo šviestuvus, dažniau pasirenkama natrio technologija, nei MH.
                    Paskutinis taisė Vytautas_LT; 2013.10.29, 06:38.

                    Comment


                      Natrio lempa (aukšto slėgio) yra našesnė, ilgaamžiškesnė. Be to geltonas spektras nėra toks jau ir blogas. Bent jau kontrasto, berods, požiūriu, žmonės geriau atskiria objektus nei esant gyvsidabrio lempų apšvietimui.

                      Comment


                        Esminis natrio lempos privalumas - kaina, tiek LED šviestuvai tiek MH lempos yra brangios (MH turi trumpesnį tarnavimo laikotarpį, negu natrio lempos, yra ne tokios našios, besivystančiose pasaulio šalyse kur gatvių apšvietimas yra prabanga, dominuoja gyvsidabrio/kaitrinės lempos). Europoje natrio lempos vis dar aktyviai naudojamos greitkeliuose ir magistraliniuose keliuose, didesniuose prospektuose, manau, taip dar išliks kurį laiką, tačiau MH lempos (tokios kaip CosmoWhite) ir LED šviestuvai atsiranda miesto centruose, reprezentaciniuose rajonuose bei erdvėse. (Pvz. Kaune MH lempomis apšviesta visa Laisvės al. zona ir periferinės gatvelės, daugiau gatvių su MH apšvietimu Kaune nemačiau; LED šviestuvai sumontuoti Parodos g., kaip supratau bus montuojami Baltų pr., bet A. Juozapavičiaus pr. Šančiuose yra apšviestais naujais natriniais šviestuvais).

                        Comment


                          Senas pranešimas:
                          Tik kad nelabai atsimenu ten oranžinės natrio šviesos toje požeminėje aikštelėje. Kiek pamenu, būdavo liuminescencinis apšvietimas.

                          Ir dar dėl šviesos efektyvumo, kiek žinau LED lyginant su natriu nėra labai stipriai pranašesnė technologija (na, bent ne dvigubai - trigubai). O lyginant su liuminescenciniu apšvietimu - skirtumas daug didesnis.

                          Comment


                            Parašė railman Rodyti pranešimą
                            .
                            O čia Vilniaus senamiesty, Rūdininkų gatvėje, ko gero paskutinieji du sieniniai Ogoniok'ai:
                            Atvaizdas


                            Atvaizdas
                            O dar anksčiau RTU02 būta...

                            "Turistiniais Vilniaus takais", LKS 1986.

                            Comment


                              Foto 2013 11 10

                              Viadukas ties D. Gerbutavičiaus gatve ir keli vaizdai nuo jo




                              Lazdynų link




                              Pilaitės prospekto kryptimi


                              Comment


                                nu jo, kas liecia gatves apsvietima, tai vien pliusai

                                Comment


                                  Parašė Civis Rodyti pranešimą
                                  Nieko mandro, Pentax Optio S12.

                                  Šiaip galiu tik paantrinti tiems, kas giria apšvietimą. Tiek šviesumas, tiek spalvinė temperatūra išties malonūs akiai.
                                  Galėjo ir pirmam etape tokį apšvietimą padaryt
                                  You might surprise yourself.

                                  Miestai.net FB

                                  Comment


                                    OMP-250, POLAM WILKASY. Jei gerai įžiūriu, tai - keturiasdešimtmečiai...


                                    Paskutinis taisė railman; 2013.11.10, 23:39.

                                    Comment


                                      Parašė spirit Rodyti pranešimą
                                      Galėjo ir pirmam etape tokį apšvietimą padaryt

                                      Kalbama, kad per kelis metus Vilniaus miesto apsvietimas bus palaipsniui pakeistas i LED apsvietima. Lyg ir konkursas yra paskelbtas del miesto apsvietimo modernizavimo, tvarkimo ir prieziuros.

                                      Manoma, kad LED apsvietimas taupesnis. Tik deje, kiek tenka turet reikalu su LED apsvietimu, LED technologija siai dienai dar nera labai istobulinta ir LED'ai turi viena labai nemalonia savybe su laiku susilpneti. Ziuresim kiek gyvens sitas apsvietimas

                                      Taip pat idomu, kaip baltas apsvietimas pateisins save per ruka ir pugas. Ar nebus taip, kad viskas susilies ir matomumas pabloges...?

                                      Comment


                                        Parašė -XXX- Rodyti pranešimą
                                        Kalbama, kad per kelis metus Vilniaus miesto apsvietimas bus palaipsniui pakeistas i LED apsvietima. Lyg ir konkursas yra paskelbtas del miesto apsvietimo modernizavimo, tvarkimo ir prieziuros.

                                        Manoma, kad LED apsvietimas taupesnis. Tik deje, kiek tenka turet reikalu su LED apsvietimu, LED technologija siai dienai dar nera labai istobulinta ir LED'ai turi viena labai nemalonia savybe su laiku susilpneti. Ziuresim kiek gyvens sitas apsvietimas

                                        Taip pat idomu, kaip baltas apsvietimas pateisins save per ruka ir pugas. Ar nebus taip, kad viskas susilies ir matomumas pabloges...?
                                        Dėl rūko tai tikrai man labiau patiko, vakar Vilniuje buvo labai tirštas rūkas, tai tos natrio lempos na kaip visada nelabai kaip, o kai įvažiavau į LED apšviestą dalį tai visai kitoks vaizdas buvo žymiai šviesiau ir maloniau, šiaip kadangi dar tik gabalais tas apšvietimas yra tai palyginimui, man vairuojant labiau priimtinas LED apšvietimas, nes daug geriau apšviestas kelias

                                        Comment


                                          Parašė -XXX- Rodyti pranešimą
                                          Kalbama, kad per kelis metus Vilniaus miesto apsvietimas bus palaipsniui pakeistas i LED apsvietima. Lyg ir konkursas yra paskelbtas del miesto apsvietimo modernizavimo, tvarkimo ir prieziuros.

                                          Manoma, kad LED apsvietimas taupesnis. Tik deje, kiek tenka turet reikalu su LED apsvietimu, LED technologija siai dienai dar nera labai istobulinta ir LED'ai turi viena labai nemalonia savybe su laiku susilpneti. Ziuresim kiek gyvens sitas apsvietimas

                                          Taip pat idomu, kaip baltas apsvietimas pateisins save per ruka ir pugas. Ar nebus taip, kad viskas susilies ir matomumas pabloges...?
                                          Ne ledai, o greičiausiai šviestuve esantis įtampos keitiklis greit pastimpa, jei toks naudojamas.
                                          Kodėl "Apylanka"? Todėl, kad "Darbai"...

                                          Comment

                                          Working...
                                          X