Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Žemės ir pastatų paėmimas visuomenės reikmėms (infrastruktūros projektams)

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Žemės ir pastatų paėmimas visuomenės reikmėms (infrastruktūros projektams)

    Vilius Mackonis
    „Sostinės“ korespondentas
    2006-04-28

    Kelininkų galvos skausmas – užsispyrę vilniečiai

    Tiesti naujas gatves trukdančių pastatų savininkai nenuleidžia reikalavimų kartelės

    Gyvena statybvietėje

    Beveik į namo sieną įsirėmusios metalinės būsimos gatvės perdangos, dulkėse skendinčios gėlės priešais statybinėmis tvoromis aptvertos trobos verandą.
    Taip dabar gyvena Konstitucijos prospektą su Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvėmis sujungsiančios estakados statybvietėje atsidūrę Lvovo gatvės senbuviai.
    Nors darbininkai viaduko statybą pradėjo dar pernai gruodį, savivaldybei iki šiol nepavyksta susitarti su Lvovo gatvės 133-iojo namo gyventojais.
    Prie vilniečių langų kasdien artėja estakados konstrukcijos, bet šie įsikibę laikosi savo reikalavimų – per 400 tūkst. litų už turimą 30 kv.m gyvenamąjį plotą.

    Tai – jau nebe pirmas objektas, kuris tapo savivaldybės derybininkų galvos skausmu. Nuo pernai vasaros valdininkai niekaip nesusitaria su K.Vanagėlio gatvėje sklypą bei sandėlį turinčiu verslininku Milvydu Juškausku.
    Jo nekilnojamasis turtas trukdo tiesti Senamiesčio pietinį apvažiavimą.


    Po kiemą vaikšto darbininkai
    Žmonės, gyvenantys viaduko per Ukmergės gatvę trasoje, su valdininkais pykstasi dėl, jų manymu, per menko atlygio už daugelį metų prižiūrėtus būstus.
    „Mums per mažai pasiūlė. Kur aš rasiu butą už 220 tūkstančių litų?“ – sakė Lvovo gatvės 74-ame name su šeima gyvenanti Valentina Petkova. Pastatą ji dar dalijasi su kaimynais.
    Moteriškė sakė namuose, kur praleido 65 metus, dar gyvensianti tris savaites.
    Dabar po tvoromis aptvertą jos kiemą žingsniuoja statybininkai.
    Vyrai nesidrovi užsukti ir į namo vidų. Pastatą iš visų pusių supa grioviai, aplink riaumoja statybinė technika.


    Grasina nacionalizacija

    Panašiomis sąlygomis gyvena ir dalies Lvovo gatvės 133-iojo namo savininkai.
    Viena šeima, kuriai čia priklauso trys kambariai ir sandėlis, iš savivaldybės pareikalavo iškeldinant sumokėti beveik milijoną litų ir surasti dviejų kambarių butą.
    Dabar pinigų sumą jie sumažino iki 400 tūkst. litų.
    Pasak savivaldybės Ekonomikos departamento direktoriaus pavaduotojo Vytauto Griniaus, šeimai siūloma 300 tūkst. litų ir socialinis būstas iš savivaldybės fondo.
    Su užsispyrusiais miestiečiais nuo rudens pabaigos nesusitariantys valdininkai prarado kantrybę ir užsimojo jiems kirsti iš peties.
    Jei Lvovo gatvės senbuviai nesutiks su valdžios pasiūlymais, juos ruošiamasi iškeldinti vadovaujantis visuomenės interesais.
    Sprendimą, kuriuo viaduko statytojams kliudantį turtą leidžiama perimti visuomenės poreikiams, užvakar jau patvirtino ir miesto taryba.


    Lygina su rinkos kainomis
    V.Grinius tikino, kad iš Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvių sankryžoje statomos estakados trasos iškeldinami žmonės nėra skriaudžiami.
    „Jiems siūlomos sumos yra ne mažesnės, nei jie galėtų gauti savo būstus pardavę rinkos kainomis. O kai kuriais atvejais siūloma ir daugiau“, – teigė V.Grinius.
    Jis pabrėžė, kad Šnipiškių gyventojai jau prieš porą dešimtmečių žinojo, kad anksčiau arba vėliau jiems teks persikelti kitur – mat apie estakados statybą prabilta dar sovietmečiu.
    Valdininkas aiškino, kad dėl to, kad senuosiuose būstuose užsibuvo tol, kol juos apsupo statybininkai, kalti yra patys vilniečiai.
    V.Griniaus teigimu, rangovai išsikeliantiesiems duoda transportą, padeda pergabenti daiktus.


    Verslininkas nenusileidžia
    Spręsti Senamiesčio pietiniam apvažiavimui trukdančių statinių problemą valdininkams sekasi gerokai prasčiau. Apkasti pastatų grioviais čia neišeina – juose vis tiek niekas negyvena. Pastatai kartą jau net degė, tačiau ir tai nesuminkštino jų savininko M.Juškausko.
    Miesto savivaldybė verslininkui pagrasino teismais, taip pat turto nusavinimu.
    Bet teisminius ginčus mėgstantis vilnietis tiktai pareiškė, kad valdininkai nieko nenutuokia apie visuomenės poreikius.
    Nors išgirdę M.Juškausko reikalavimą už sandėlius sumokėti milijoną litų valdininkai stvarstėsi už galvos, derybų jie vis dėlto nenutraukia.
    Dabar su verslininku besiderančios savivaldybės Teisės departamento direktorius Jovitas Elzbergas tikino derybų negalintis komentuoti, kadangi M.Juškauskas į kiekvieną straipsnį jautriai reaguoja.
    „Po vienos publikacijos jis visiškai nebebendrauja su V.Griniumi“, – skundėsi J.Elzbergas.
    Kol valdininkai nebaigs derybų, tol nebus galima baigti Senamiesčio apvažiavimo darbų – darbininkų tiesiamos gatvės atkarpos turi susijungti ties K.Vanagėlio gatve vasaros pabaigoje.


    Nupirks viską
    Ketvirtadienį minėtas dvi statybvietes aplankė savivaldybės delegacija su Vilniaus meru Artūru Zuoku priešakyje.
    Valdininkai taip pat pat lankėsi rekonstruojamoje Rotušės aikštėje, apžiūrėjo Kalvarijų gatvės išplatinimą iki Žvalgų gatvės bei naujai pastatytą Vilniaus riboženklį.
    Sostinės mero nuomone, šitie darbai pagerins susisiekimą, sumažins spūstis gatvėse.
    Statyboms trukdantys nesutarimai su nekilnojamojo turto savininkais A.Zuokui reikšmingi nepasirodė.
    „Visus objektus, kurie reikalingi sėkmingai darbų eigai, išpirksime“, – patikino A.Zuokas.
    Šiemet Vilniaus transporto infrastruktūros gerinimo darbams iš viso numatoma skirti per 200 milijonų litų.

    #2
    Manau būtų teisingiausia nepriklausomo turto vertintojo įvertinimas ir priverstinis iškeldinimas.

    Comment


      #3
      Parašė chmekas
      spirt nafik ta idiota Milvyda. Klounas, ne kitaip. Jau pakankamai prisiziurejau, kaip jis ten per KMZ teatrus rengdavo..
      Dėl šito veikėjo sutinku (be keiksmų ) Jam nusispjaut į miesto interesus, nei jis ten gyvena, nei ką.

      O kitų žmonių padėtis man kaip tik atrodo painesnė. Jei mane vytų iš vietos, kur keliolika ar keliasdešimt metų būčiau gyvenęs, - būtų ne pyragai. Reikia kažkaip "švelniai" išlaviruot, kad nei kelių ir viadukų laukiantys vairuotojai, nei ten gyvenantys žmonės nesikeiktų.

      Comment


        #4
        Parašė Svecias
        Siūlyk konkrečiai, kaip spręsti panašias problemas, kad vilkas būtų sotus ir avis būtų sveika? Kažką daryti, ką nors daryti ir pan. netinka.
        Mano pasiūlymas būtų toks: NT savininkai turintys (ir dažniausiai visai jais nesirūpinantys) griautinus pastatus visuomenei svarbiose vietose turi sumokėti 10% NT mokestį nuo savo deklaruojamos kainos avansu už 10 metų. Tik tuomet jiems būtų sumokama kompensacija.
        Viską civilizuotoje valstybėje turi reguliuoti mokesčiai

        Comment


          #5
          Parašė Svecias
          Pasakymas kažkaip "švelniai" tolygus nieko nesakymui. Čia kai patys neturi ką pasiūlyti ar bent minimaliai argumentuoti taip sako

          Siūlyk konkrečiai, kaip spręsti panašias problemas, kad vilkas būtų sotus ir avis būtų sveika? Kažką daryti, ką nors daryti ir pan. netinka.

          "Švelniai" reiškia pagal aplinkybes. O ar iš straipsnio tu žinai kiekvieno konkretaus pastato konkrečią situaciją?

          Ne kartą rašyta, kad Šnipiškėse kai kuriem gyvenatojams priklauso tik statiniai, bet ne žemė ant kurios jie stovi. Dar "Būste" rašytuose straipsniuose žmonės skundėsi, kad savivaldybė jiems neleidžia turto išsipirkt. Jei taip yra ir aprašytų pastatų atveju, tada teisiškai juos lengviau paspaust. O kad žemė jiems nepriklauso, panašu ir iš to, ką jiems siūlo (300 tūkst ir socialinį būstą). Palyginimui - neseniai už 4,5 aro prestižinėje vietoje buvo paprašyti ir gauti 4mln.

          Taigi jei jiems priklauso tik pastatai, o ne žemė, jie patys supranta, kad derybose neturi visų kozirių rankose ir vietą teks užleist. Mane, kaip vairuotoją domina, kad tai įvyktų kuo greičiau.

          O veikėjui, kuris "užgulė" senamiesčio aplinkkelį ir niekur nejuda - nė motais, jo sudegęs pastatas - bevertis, o žemė, kaip jam atrodo, - aukso kasyklos. Jis gali ir keliasdešimt metų laukt. Bandytų nusavint, net ir išmokant rinkos kainą -gal ir teismuose užtąsytų. Čia nesutvarkyta įstatyminė bazė, bet, kaip galima suprast iš straipsnio, savivaldybėje jau ties tuo dirbama. Svarbiausia pasiekt, kad savivaldybės priimti įstatymai neskirstų su teisinėmis normomis.

          Turi pasiūlyt kažką daugiau, siūlik. Nekilnojamo turto mokestis, rinkliavos už apleistus nenaudojamus pastatus - tai gali padėt ateityje, bet dabar laikas eina.

          Comment


            #6
            Šeštadienio būsena
            Verslininko sandėliai, trukdantys aplinkeliui


            Ko negalima kirsti — reikia apeiti
            Paskutinis taisė Romas; 2017.04.16, 23:44. Priežastis: Kopija iš temos "Vilniaus senamiesčio pietinis aplinkelis"
            Mano galerija Flickr'yje

            Comment


              #7
              Sprendžiant iš vaizdo, Juškausko sandėliai paliekami stovėti - bus paprasčiausiai susiaurinta gatvė.
              Dabar tas veikėjas teigs, kad jų "vertė" dar labiau pakilo

              Comment


                #8
                Parašė umbrella
                seip tai visada galima perimti tokius pastatus nepavykus susitarti su savininkai teismo keliu. As manau kad cia Juskauskas specialiai vilkina visa procesa noredamas patenkinti savo nesveikus poreikius. As jo niekad dar is KMZ laidu nelaikiau protinguoliu. Beto manau jog ji paty galetu baust uz neprieziura tokiu pastatu. cia kazkaip Lietuvoj niekas to neziuri, bet manau reiktu susirupint jei turi savo aka sandelius kazkokius tai priziurek kad negriutu ir nebutu bomzu landynes, nes tai nei miesta nei kaima puosia. Jei nesugebi priziuret tai buk geras ir parduok.
                Žiūrint iš demokratiškosios pusės, koks kieno reikalas ką jis daro su tais sandėliais? Tai jo nuosavybė ir jis gali elgtis kaip tinkamas.
                Aišku nesinori, kad tokie veltėdžiai trukdytų svarbiems miesto plėtros projektams, bet dirbtinai nusavinti turtą tai būtų "atgal į praeitį" arba "Lukašenka rules" Baltarusijoje
                Manau jei savivaldybė turėtų išmokti susitarti su tokiais veikėjais, bet kaip sakoma jei tos teritorijos kampukas atitektų kokiam valdininkėliui tai būtų susitarta labai greitai, bet kai reikia kažką nuveikti miesto labui rankos nusvyra ir nieko padaryti nebegali

                Comment


                  #9
                  Parašė Mantaz
                  Nori pasakyti, kad reikia leisti vienai užsispyrusiai bobutei stabdyti projektus, naudingus visuomenei (kaip šio aplinkelio pavyzdžiui)? Tokiais atvejais nacionalizacija tiesiog būtina ir nemanau, kad tai smerktina, jei už nuisavintą turtą apmokama rinkos kaina. Tavo modelis veiktų nebent tobuloje visuomenėje, kur žmonės būtų visiškai racionalūs, tačiau tikrovė yra kitokia.
                  Mantai paskaityk diskusiją nuo pradžių jei neskaitei. Nereikia priiminėti jokių nacionalizavimo įstatymų. Tokie atvejai vienetiniai ir jiems išspręsti savivaldybės turi rasti būdą, derybų keliu. O jei susitarti neįmanoma aš nežinau, kaip tai reikėtų spręsti, bet pasiūlytas variantas tikrai prastas.

                  Jeigu su tokiom nacionalizacijom atriši valdininkam rankas tai bus kraupus vaizdas.

                  Tikrai nežinau ką daryti su tokiom vienom bobutėm? Galbūt tas klausimas turėtų būti sprendžiamas ne savivaldybėje, o parlamente. Pvz. Pirmiausia projektas turėtų būti pripažintas parlamente turintis ypatingą svarbą. Tada tokiu atveju su žmonėmis nenorinčiais tartis derybų keliu būtų galima tiesiog atlyginti rinkos kaina.

                  Norisi šiek tiek konkretumo.

                  Comment


                    #10
                    Teoriskai kiekvienas zmogus turi prigimtine teise i nuosava turta, kuris be savininko sutikimo gali buti lieciamas tik teismo sprendimu. Taciau ypatingai svarbiais atvejais jis gali buti nusavinamas valstybes. Tai tokie atvejai, kai turtas labai svarbus daugeliui zmoniu. Pvz siuo atveju gatve kuria naudosis milijonai, turi kur kas didesne reiksme nei bobutes teises i trobele. Nacionalizavimas vengtinas dalykas, taciau pasitaikantis ir ishsivysciusiose demokratinese valstybese.
                    http://lt.wikipedia.org/wiki/Nacionalizacija

                    Comment


                      #11
                      Foto 2006 09 10




                      Čia vietoj argumentų diskusijai apie nuosavybę


                      Paskutinis taisė Romas; 2017.04.16, 23:45. Priežastis: http://www.miestai.net/forumas/showthread.php?t=18017

                      Comment


                        #12
                        Parašė Romas Rodyti pranešimą

                        Čia vietoj argumentų diskusijai apie nuosavybę
                        Geras!
                        Demokratijos triumfas, taip sknt!

                        Comment


                          #13
                          Parašė Romas Rodyti pranešimą
                          Nutinka ir blogiau:

                          Comment


                            #14
                            Foto 2006 08 27
                            Užsilikusios nuotraukos. Jau yra ir vėlesnių.

                            Nuotraukas dedu važiavimo kryptimi.

                            Netikėta kliūtis. Ypač, jei akina


                            Jau ir prie Geležinkelio g. (jei nenuskinsim to sandėlio kampo)


                            Kelionė atgal
                            Garsiausias Vilniaus sandėlis


                            Paskutinis taisė Romas; 2017.04.16, 23:57. Priežastis: Kopija iš temos "Vilniaus senamiesčio pietinis aplinkkelis"

                            Comment


                              #15
                              jie galetu nugriaut tvora ir apkarpyt ta nama

                              >>>mano bandymai su photoshopu

                              tas namas ten gerai tiktu...

                              aisku jei butu rekonstruotas... ir niekam netrukdytu
                              ---- NAUJOJI VILNIA facebook'e ----

                              Comment


                                #16
                                Parašė Toris Rodyti pranešimą
                                Nacionalizuot tai tikrai negali, tai vadinasi "paimti visuomeninėm reikmėm" ir sumokėti rinkos kainą.
                                "Paimti visuomėninėms reikmėms" ir vaidasi nacionalizacija, tik šiuo atvėju tai būtu daroma demokratiškai, t.y. sumokėjus rinkos kaina

                                Comment


                                  #17
                                  Šiuo atveju jei valstybė nesusitvarko, tuo turėtų užsiimti patys žmonės Aišku tai labai keistai skamba. Tačiau jei valstybė nesugeba dirbti visuomenei (rinkėjams) ir paiso VIENO ciniško žmogaus inetersų o ne 100 000 pravažiuojančių žmonių, tai kas belieka???

                                  Dar idėja, surengti piketa prie savininko namų. Manau savivaldybė be problemų išduotų leidimą

                                  Comment


                                    #18
                                    Žurnalistinis perliukas
                                    Nemokamo laikraštuko "15 sekundžių" šios dienos numeris

                                    Straipsnis - apie Pietvakarinį apvažiavimą
                                    Iliustracija - apie Senamiesčio pietinį aplinkkelį
                                    Nuotraukoj - niekam netrukdantis geležinkelininkų sandėlis (o ne tas garsusis, kuris matosi jų pačių nuotraukoj)
                                    Užrašas - Savivaldybei nepavykus susitarti su gyventojais, šis pastatas taip ir liko stovėti Senamiesčio pietinio aplinkkelio šalikelėje




                                    Su kokiais sandėlio "gyventojais" turėjo tartis savivaldybė?
                                    Foto 2005 08


                                    Toje vietoje, beje, gatvė praplatėja iki 4 juostų į vieną pusę. Netrukdo ir sandėlis.

                                    Tie reportažai dažnai kuriami neišeinant iš kabineto
                                    Paskutinis taisė Romas; 2017.04.16, 23:58.

                                    Comment


                                      #19
                                      Išliaupsintoje gatvėje – spąstai vairuotojams
                                      Vakar atidarytame Senamiesčio aplinkkelyje automobiliai pakliuvo į spūstis

                                      Milda Kuizinaitė, Vilius Mackonis
                                      „Sostinės“ korespondentai
                                      2006-09-28

                                      (...)
                                      Tebevyksta derybos
                                      Aplinkkelio trasoje laukia ir daugiau kliūčių. Savivaldybei iki atidarant kelią nepavyko susitarti su K.Vanagėlio gatvės 11-ojo namo savininku Milvydu Juškausku. Meras A.Zuokas patikino, kad ruožas, kuriame kelias dėl įsiterpusio pastato susiaurėja, ateityje bus praplatintas.
                                      „Šiandieniniai įstatymai skirti ne visuomenei, o atskiriems žmonėms. Išpirkti turtą sekėsi gana gerai, išskyrus vieną atvejį. Susitarti nepavyko, nes prašoma kaina buvo didesnė, nei šis turtas vertas“, – sakė A.Zuokas.

                                      Jis patikino, kad dabar pradėta turto paėmimo visuomenės poreikiams procedūra ir K.Vanagėlio gatvės 11-asis pastatas anksčiau ar vėliau atsidurs miesto savivaldybės rankose.

                                      „Galėjo susitarti ir anksčiau, tačiau savininkas savivaldybės atstovus apgaudinėjo, vilkino derybas“, – užsiminė A.Zuokas.

                                      M.Juškauskas savo ruožtu žeria kaltinimus savivaldybei.
                                      „Niekas manęs teisėtai neprašė parduoti pastatą. Pats siūliau paimti pastatą visuomenės reikmėms – neėmė“, – tikino verslininkas. Jis teigė turįs vaizdajuostę, kurioje užfiksuota, kaip savivaldybės derybininkai išsilaksto ir jam pačiam tenka eiti pas savivaldybės administracijos direktorių Valdą Klimantavičių prašyti tęsti derybas.
                                      Paskutinis taisė Romas; 2017.04.17, 00:00. Priežastis: Kopija iš temos "Vilniaus senamiesčio pietinis aplinkkelis"

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė Llinass Rodyti pranešimą
                                        Pilnai tikiu kad kameros nepaleidžia, o įstatymus kažin ar dar bereikia nagrinėt, kiek esu girdėjęs tai jis teisininkas ir nėra pralošęs nei vienos bylos, tad dabar savivaldybės tarnautojam bus nekas jei iš jo ir toliau bandys nusavint tuos sandėlius.
                                        Pikčiausia, kad jis iš to tik daro biznį ir, sakyčiau, gana pelningą. Kad valdininkai ir pareigūnai yra neprofesionalūs kiekvianas įsitikinam patys savo kailiu vos ne kasdien.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X