Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Visagino atominė elektrinė ir susiję projektai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Rimas_OK Rodyti pranešimą
    Pagal Butkevičiaus laikyseną - panašu, kad jie taip svarstys, tarsis, aptarinės, nagrinės, derinsis iki kadencijos pabaigos, kad nereiktų būti blogiečiais nestatančiais AE, ir nereiktų būti blogiečiais nekreipiantiems dėmesio į konsultacinį referendumą. Metai prabėgo, o premjeras vis tą patį lemena, tad įtariu, kad konkretaus atsakymo taip ir neišgirsime.
    Na, liumpen-elektoratui tik to ir reikia.
    Bet kokiu atveju, aišku, kad be 2025 m. jokių atominių elektrinių Lietuvoje nebus. Gal iki to laiko vis gi bus išbaigti moduliniai ketvirtos kartos reaktoriai, nors pigiai jie tikrai nekainuos.

    Comment


      Kai rinkoje atsiras ketvirtos kartos reaktoriai, tai mokslininkų brėžiniuose jau bus penktos kartos, bus galima toliau laukti

      Comment


        Atnaujintas VAE projektas - geresnis, bet dar netobulas (papildyta)
        BNS ir lrytas.lt inf.
        2013-10-16 18:35

        Ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą iš esmės galima pagerinti. Anot energetikos įmonių grupės „Lietuvos energija“ vadovo, pagerinus projekto finansavimo sąlygas, Lietuvos nuosavo kapitalo dalis, palyginti su ankstesniu variantu, galėtų sumažėti perpus ar net daugiau.

        Kartu Dalius Misiūnas pabrėžia, jog dėl neapibrėžtumo rinkoje kol kas neaišku, ar Visagino atominės elektrinės (VAE) kaina būtų konkurencinga rinkoje.

        „Galima būtų sakyti, kad mes pradedame naujai. Dabartinė situacija mus verčia iš naujo įvertinti projektą. Taip pat turime suformuluoti dabartinę poziciją visų investuotojų dėl projekto ekonominio gyvybingumo. (...) Mes išanalizavome finansavimo sąlygas ir radome potencialą pagerinti jas - tai įtakoja ir paties projekto rezultatą. Tam, kad vertintume projektą galutinai, jis turi pasiekti tam tikrą brandą“, - trečiadienį žurnalistams sakė D.Misiūnas.

        „Dėl didžiausio elektros gamybos bloko ateities - tikrai matome potencialą projektą ženkliai pagerinti. Tai turėtų būti darbas su įmonėmis ir tarpvyriausybiniame lygyje“, - kalbėjo energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius.

        Anot D.Misiūno, šiuo metu dar negalima pasakyti, ar projektas geras, ar blogas: „Mes esame tikslinimo kelyje“.

        „Yra trys aspektai, kurie leidžia mums daryti prielaidą, jog finansavimas gali pagerėti. Pirmas dalykas - mes matome, kad galėtume padidinti paskola finansuotiną projekto dalį, tai yra procentinę dalį nuo projekto vertės, kurią finansuotume, naudodamiesi Japonijos eksporto agentūros suteikta paskola. Antras aspektas - palūkanų pagerėjimas tai paskolai ir trečias aspektas - „Hitachi“ paskolos pasidalijimas“, - sakė D.Misiūnas.

        Anot jo, 2011 metais buvo vertinta, kad 45 proc. projekto vertės galėtų būti pasiskolinta iš Japonijos eksporto agentūros. Ši dalis geriausiu atveju galėtų padidėti iki 80 procentų.

        „Tai reiškia, kad Lietuvos paskolos dalis galėtų didėti nuo 3 mlrd. iki 4,5 mlrd. litų“, - sakė „Lietuvos energijos“ vadovas. Anot jo, skolintis būtų palankiau, nes skolintas kapitalas yra pigesnis nei nuosavas, kurio poreikis sumažėtų nuo 4 mlrd. iki 1,3 mlrd. litų.

        „Mūsų skaičiavimais. Lietuvos nuosavo kapitalo indėlis, lyginant su pradiniais vertinimais, galėtų sumažėti ženkliai - galbūt perpus ar daugiau“, - kalbėjo D.Misiūnas.

        Anot D.Misiūno, „Hitachi“ pradiniame etape ketino naudotis eksporto agentūros suteikta paskola, tačiau dabar japonai sutinka savo dalį atiduoti ir ją proporcingai galėtų pasidalinti regioniniai partneriai. Lietuvai tuomet tektų dar 1,1 mlrd. litų paskolos dalis.

        Tokiu būdu, anot D.Misiūno, bendra Lietuvos dalis siektų iki 6,9 mlrd. litų: paskolos - apie 5,6 mlrd. litų, nuosavas kapitalas - dar apie 1,3 mlrd. litų.

        „Tačiau visi šie skaičiavimai yra labai preliminarūs“ , - pabrėžė D.Misiūnas. Jo teigimu, skaičiavimai atlikti darant prielaidą, kad partnerių pasiskirstymas būsimoje bendroje įmonėje nesikeičia, palyginti su 2012 metų planais.

        Anot jo, pagerėjus regiono ekonominei situacijai ir Lietuvos reitingui, paskolos, kuri būtų imama 24 metams, palūkanos galėtų sumažėti nuo 5,6 proc. iki 4,3 procento: „Realios palūkanos paaiškėtų, kai būtų imama paskola“.

        Jo teigimu, vertinant atnaujintas sąlygas, VAE gamybos kaina galėtų sumažėti 2 centais - nuo 21,5 iki 19,5 cento: „Ta kaina, kad būtų galutinė, dar reikia atsakyti į daug klausimų, pasidalinta rizika. Negalime įrodyti, kad komerciškai būtų konkurencinga“.

        Kartu jis pabrėžė, jog dėl vyraujančio nežinomumo kol kas neaišku, ar ši kaina būtų mažesnė už rinkos kainą. Anot jo, prognozuojama, jog elektros kaina rinkoje 2022-2025 metais galėtų siekti nuo 15,6 cento iki beveik 30 centų.

        „Mes negalime pasakyti, kad tai (VAE elektros kaina - BNS) bus aukščiau ar žemiau už rinkos kainą. Prognozės išsiskiria dėl esamo nežinomumo. Investicijoms signalas yra labai neaiškus. Komerciškai projektas pats savęs pagrįsti šiandien negali“, - sakė D.Misiūnas.

        Prieš metus skaičiuota, kad VAE projekto vertė tuometinėmis kainomis siektų iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų), o įskaitant prognozuojamas palūkanas, infliaciją bei investicijų vertės pokyčius dėl valiutų kursų svyravimo – apie 6,8 mlrd. eurų (23,5 mln. litų).

        Planuota, kad Lietuva valdytų 38 proc. būsimos bendros įmonės akcijų, jos indėlis į projektą siektų apie 6-6,8 mlrd. litų, ji galėtų pasiskolinti apie 45-55 proc. visų savo investicijų sumos.

        Pagal ankstesnį planą, „Hitachi“ valdytų 20 proc., Latvija - 20 proc., o Estijai - 22 proc. būsimos bendros įmonės akcijų.

        Ankstesnė konservatorių ir liberalų Vyriausybė pastatyti naują atominę elektrinę Visagine planavo iki 2020-2022 metų.

        Comment


          Man tai truputi keistas tas "nekonkurencingumas" dabar taip pagalvojus.. VAE mums užtikrins tik bazinius poreikius, minimalų elektros poreikio patenkinimą. Ar tai 3 centai, kuriais VAE elektra GALBŪT bus didesnė, negu rinkos, turės itin didelę reikšmę Lietuvos ekonomikai ir visa kam, kas tą elektrą naudos? Juolab, kad ta elektra sudarys geriausiu atveju kokią 1/3 visos perkamos elektros?

          Comment


            Parašė Creatium Rodyti pranešimą
            Man tai truputi keistas tas "nekonkurencingumas" dabar taip pagalvojus.. VAE mums užtikrins tik bazinius poreikius, minimalų elektros poreikio patenkinimą. Ar tai 3 centai, kuriais VAE elektra GALBŪT bus didesnė, negu rinkos, turės itin didelę reikšmę Lietuvos ekonomikai ir visa kam, kas tą elektrą naudos? Juolab, kad ta elektra sudarys geriausiu atveju kokią 1/3 visos perkamos elektros?
            Aš labiau jaudinčiausi ne dėl pačios elektros kainos, kurios kaina ateityje yra šakėmis ant vandens rašyta (bet neabejotinai didėsianti). Gerokai pavojingesnė yra pačio projekto kainos didėjimo rizika. Iš vienos pusės japonai pasižymi kone mažiausiais nuokrypiais nuo projekto, bet polit-ekonominis pačių užsakovų nestabilumas gali pakišti koją ir įtakoti milijardinius nuostolius. Pvz., jei pradėtos bloko statybos būtų stabdomos dėl būsimų Vyriausybių nenumatytų sprendimų.

            Comment


              Ignalinos atominės elektrinės uždarymui reikės dar bent 2 mlrd. Lt

              Skaitykite daugiau: http://www.15min.lt/naujiena/verslas...#ixzz2js6fQxBX

              Comment


                Visagino AE projekto kaina apie 17 mlrd. litų yra labai panaši į Rosatomo VVER AE siūlomą AE Suomijos kompanijai Fennovoima. Ten planuojama kaina 17-18 mlrd. litų.
                Įdomu tai, kad ir Suomijos projekte AE tiekėjas Rosatomas planuoja investuoti savas lėšas apie 8 mlrd. litų ir valdyti AE 34 % akcijų. Šiuo atveju Rusija kopijuoja VAE projekto idėjas.

                Comment


                  Na tikiuosi, kad pagaliau apsispres:

                  Lietuvos sprendimas dėl Visagino atominės elektrinės gali būti priimtas jau kitą savaitę. EnergyMarket.lt šaltinių žiniomis, didelė tikimybė, kad tai bus teigiamas sprendimas, tapsiantis esminiu postūmiu tęsti atominės elektrinės projektą.
                  http://www.15min.lt/naujiena/verslas...dos-664-397743

                  Comment


                    Tai kad jau ne vieną kartą Butkevičius žadėjo "apsispręsti"

                    Comment


                      Parašė Rimas_OK Rodyti pranešimą
                      Tai kad jau ne vieną kartą Butkevičius žadėjo "apsispręsti"
                      Butkevičius yra už projektą, bet DP ir TT priešinsis tokiai iniciatyvai. Tai reikia žiūrėti ką sumąstys.
                      Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                      Comment


                        Milijardas sen, ar milijardas ten

                        Comment


                          Parašė Aleksas666 Rodyti pranešimą
                          Butkevičius yra už projektą, bet DP ir TT priešinsis tokiai iniciatyvai. Tai reikia žiūrėti ką sumąstys.

                          Tai, kad nevisai yra taip kaip sakai. DP linksta uz VAE projekta igyvendinima. Cia senesnis straipsnis su Kestucio Daksio pozicija:

                          http://www.15min.lt/naujiena/verslas...oti-664-382728

                          TT apie tai isvis mazai kalba ir laikosi neutraliteto, o didziausi kenkejai VAE projektui yra butent socdemai. Ko verti Birutes Vesaites pasisakymai apie SGD terminala ir nauja AE, o ir pats Butkevicius kiekvienam zingsni iesko kabliuku ir priezasciu projekto nevygdyti(darbo grupes ir tycinis laiko tempimas, dejavimas, kad keliu rekonstrukcijai lesu nera ir t.t.). Jis premjeras - jeigu jis "uz" jau dabar prasidetu statybos!!!

                          Comment


                            Parašė OptimusPrime Rodyti pranešimą
                            Tai, kad nevisai yra taip kaip sakai. DP linksta uz VAE projekta igyvendinima. Cia senesnis straipsnis su Kestucio Daksio pozicija:

                            http://www.15min.lt/naujiena/verslas...oti-664-382728

                            TT apie tai isvis mazai kalba ir laikosi neutraliteto, o didziausi kenkejai VAE projektui yra butent socdemai. Ko verti Birutes Vesaites pasisakymai apie SGD terminala ir nauja AE, o ir pats Butkevicius kiekvienam zingsni iesko kabliuku ir priezasciu projekto nevygdyti(darbo grupes ir tycinis laiko tempimas, dejavimas, kad keliu rekonstrukcijai lesu nera ir t.t.). Jis premjeras - jeigu jis "uz" jau dabar prasidetu statybos!!!
                            Patikėk DP ir TT kels ultimatumus sociams, jeigu norės įgyvendinti AE projektą. TT gali ir tylėti, nes jų buvimas valdžioje yra sąlyginai formalu, o DP Robino Hudo spektaklis neleis pradėti vystyti projekto, kol atlyginimai nebus 1509lt. Dėl socių irgi tiesa, jie turi daug šudo, kuris nieku gyvu neleis įgyvendinti Lietuvai naudingo projekto.
                            Lažinuos- 2017 metais Lietuvos gyventojų skaičius didės.

                            Comment


                              Vėsaitė žadėjo, kad Lietuvą jau 2015 m. aprūpins Baltijos AE
                              Astravo AE iš esmės dar pamatų stadijoje, anksčiau 2019 m. paleisti nespės, ką rodo Novovoronežo ir Leningrado AE statybų grafikai.
                              T.y. visų "progresyvių" jėgų ir mokslinių institutų žadėto Lietuvos aprūpinimo pigia elektra iš užsienio nebus. Jungtys su Švedija ir Lenkija gal ir bus pastatytos, bet jų pajėgumo, o svarbiau - pasiūlos, trūks.

                              Comment


                                A.Butkevičius: anksti kalbėti apie naują referendumą dėl VAE


                                Tikriausiai tam tikromis palankiomis aplinkybėmis jau ir socdemai norėtų statyti VAE. O Hitachi labai neskuba, nes UK statybos ABWR turėtų prasidėti apie 2016.
                                Elektros jungtys į Švediją ir Lenkiją jau daug pasistūmėję. Lietuva šiuo metu tik galėtų panaudoti jungtį su Švedija daugiausiai importuojant jų hidro ir AE pigią elektrą. Jungtį į Lenkiją bus problematiška išnaudoti, nes Lietuva neturi konkurencingų generavimo šaltinių, o Lenkijoje elektros kaina didelė.Todėl Baltijos šalys ir Lenkija turės įsirengti naujų po 1000 MW konkurencingų elektros generavimo šaltinių.

                                Comment


                                  Štai sukonspektuota, kaip "dirba dirba" socdeminė vyriausybė...

                                  Comment


                                    Kiek dar tuščiai bus eikvojamas laikas, energija ir netuščiai pinigai VAE stūmimui??? Rinkėjai pasakė NE ir taškas.

                                    Comment


                                      Rinkejai ir pramoninkai nori pigesnes elektros, o jos ateityje nenusimato del senstanciu senu generavimo saltiniu. Reikia arba susitaikyti su didesne kaina arba ieskoti pigesniu gamybos saltiniu. Jeigu VAE tai sugebes uztikrinti, tai ji ir turi butu pastatyta. Sinchronizacija su ES tinklais bus vykdoma ir tam dar reikia papildomu savu generavimo saltiniu.

                                      Comment


                                        Parašė luknas Rodyti pranešimą
                                        Rinkejai ir pramoninkai nori pigesnes elektros, o jos ateityje nenusimato del senstanciu senu generavimo saltiniu. Reikia arba susitaikyti su didesne kaina arba ieskoti pigesniu gamybos saltiniu. Jeigu VAE tai sugebes uztikrinti, tai ji ir turi butu pastatyta. Sinchronizacija su ES tinklais bus vykdoma ir tam dar reikia papildomu savu generavimo saltiniu.
                                        Su senėjimu tai nieko bendro neturi. Didžioji dalis esamų elektrinių Lietuvoje jau atnaujintos, tiek pagrindinė HE - Kauno, tiek ir šiluminės.

                                        Comment


                                          Lietuvoje po 5 metu bus galima gaminti tik apie puse to koks dabar yra poreikis. Uzsidarys visi seni Elektrenu blokai ir visos kitos senos silumines elektrines.
                                          Svedijoje bus sustabdyta puse AE ir dar dalis senu siluminiu. Estija uzdarys savo skalunu elektrines.
                                          Lenkijoje irgi bus uzdaromos anglimi kurenamos elektrines.
                                          Rusija per 10 metu uzdarys visus 10 RBMK AE bloku ir dar negreitai juos sugebes pakeisti naujais AE blokais. O ir Rusija po 10 metu nebus jau bendroje energetineje sistemoje su Estija, Latvija ir Lietuva.
                                          Visos aplinkines salys nori pigiai pirkti elektra is kaimynu, tik deja niekas pigiai negamina ir neplanuoja gaminti.
                                          Paskutinis taisė luknas; 2014.01.28, 23:20.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X