Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Visagino atominė elektrinė ir susiję projektai

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Dėl Hitachi ketinimų naujiena puiki.
    Tačiau išlenda prisiminimas, kaip Panevėžio "Ekranas" sukišo milijonus į Hitachi plačiaekranių CRT TV liniją (info iš tuometinio Delfi straipsnio), bet neužilgo subankrutavo. Toks vaizdas jog tąsyk kažkas norėjo iškišti nebeperspektyvią įrangą arba praplauti pinigus.
    Tai tiek apkartęs tas pavadinimas, bet tikėkmės čia nieko panašaus

    Comment


      Nelabai supratau, investuotojas jau rastas? Nes japonai tik statys atominę elektrinę, bent taip teigta iš pradžių, ar nusprendė ir patys investuoti tuo pačiu?
      Flickr

      Comment


        Parašė Lettered Rodyti pranešimą
        Nelabai supratau, investuotojas jau rastas? Nes japonai tik statys atominę elektrinę, bent taip teigta iš pradžių, ar nusprendė ir patys investuoti tuo pačiu?
        Nerastas. Yra du kandidatai: Westinghouse Electric Company ir jau minėtieji japonai su kuriais šiuo metu yra deramasi. Kitą savaitę į Lietuvą atvyks ir amerikiečių kompanijos atstovai. Lrytas.lt yra laidos "Lietuva tiesiogiai" įrašas, kuriame yra nemažai informacijos pasakoma.
        Paskutinis taisė Čikupakas; 2011.06.17, 15:17.

        Comment


          Parašė Rimas_OK Rodyti pranešimą
          Dėl Hitachi ketinimų naujiena puiki.
          Tačiau išlenda prisiminimas, kaip Panevėžio "Ekranas" sukišo milijonus į Hitachi plačiaekranių CRT TV liniją (info iš tuometinio Delfi straipsnio), bet neužilgo subankrutavo. Toks vaizdas jog tąsyk kažkas norėjo iškišti nebeperspektyvią įrangą arba praplauti pinigus.
          "Hitachi" visai ne prie ko. Tai vietinių berniukų "biznis" buvo.

          Comment


            Parašė Al1 Rodyti pranešimą
            "Hitachi" visai ne prie ko. Tai vietinių berniukų "biznis" buvo.
            Ar yra kokie teisiniai svertai apsisaugoti nuo tokių dalykų? Privati nuosvybė ir t.t., bet neigiamos pasekmės sukeliamos visam regionui. Kaip kitose šalyse? Ar viskas tik apsiribojama verslo kultūra ir panašiais teiginiais?
            GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

            Comment


              Ten buvo labai panašu į tyčinį bankrotą.

              Comment


                „Westinghouse“ atstovai pristatys savo pasiūlymą investuoti į Visagino AE
                2011-06-21 15:45
                AINA


                Birželio 23 dieną „Westinghouse“ delegacija susitiks su Ministru Pirmininku A. Kubiliumi, naujosios AE projekto įgyvendinimo Komisija, regioninių branduolinės jėgainės statybos partnerių – Estijos, Latvijos ir Lenkijos atstovais, Europos Komisijos atstovais. „Westinghouse Electric Company“ yra pateikusi pasiūlymą investuoti į naująją Visagino AE. .........

                .........Su Ministru Pirmininku susitiks ir į Lietuvą atvyksiantis „Toshiba" korporacijos vyresnysis viceprezidentas bei jai priklausančios „Power Systems Company" prezidentas Yasuharu Igarashi. „Westinghouse Electric Company" nuo 2006 metų priklauso „Toshiba Corporation", kurios metinė apyvarta siekia 170 mlrd. litų.........
                „Westinghouse Electric Company", kurios centrinė būstinė Butler County, Pennsylvania, JAV, yra viena iš civilinės branduolinės energetikos technologijų lyderių pasaulyje, populiariausių PWR (suslėgto vandens) reaktorių koncepcijos autorė. Daugiau nei pusė pasaulyje veikiančių (tarp jų - JAV, Korėjoje, Slovėnijoje, Ispanijoje ir kitose šalyse) pramoninių reaktorių yra pagaminti šios bendrovės sukurtos technologijos pagrindu. ...........


                Daugiau informacijos apie bendrovę - http://www.westinghousenuclear.com
                Paskutinis taisė Vidma; 2011.07.15, 21:58.

                Comment






                  http://vz.lt/2/straipsnis/2011/06/23...uoti_i_atomine

                  Comment


                    Lietuvai siūlomas atominis reaktorius už 12 mlrd. Lt (Video)

                    Comment


                      Amerikiečių bendrovės atstovas abejoja Kaliningrado ir Baltarusijos AE projektais
                      Rasa Lukaitytė
                      www.DELFI.lt
                      2011 birželio mėn. 26 d. 00:10


                      Lietuvoje planuojamą atominę elektrinę (AE) JAV bendrovės „Westinghouse“ prezidentas Europai, Vidurio rytų bei Afrikos regionui Andersas Jacksonas vadina geru verslo projektu, į kurį verta investuoti. Interviu DELFI jis sakė, kad netgi jei ir būtų pastatytos Kaliningrado bei Baltarusijos atominės elektrinės, tai didesnės įtakos planams Lietuvoje nepadarytų. Tačiau jis pripažino abejojantis šiais projektais..............

                      – Kodėl Jūsų kompaniją domina šis projektas?

                      – Pirmiausiai, aš manau, kad ši rinka yra labai įdomi: dvi elektros jungtys šiuo metu diegiamos: jungtis su Švedija ir Lenkija, taip pat jau egzistuojanti elektros jungtis tarp Estijos ir Suomijos.

                      Su šiomis jungtimis, mes manome, Baltijos šalių rinka taps integruota Šiaurės Europos elektros rinkos „Nord Pool“ dalimi, labai stabilios ir patikimos rinkos.

                      Mes taip pat numatome, kad po Vokietijos atominių elektrinių uždarymo, šioje šalyje bus jaučiamas didelis energijos importo poreikis.

                      Manome, kad parinkta gera aikštelė būsimai jėgainei. Padarėme keletą pirminių jos tyrimus. Viskas rodo, kad Visagino AE gali tapti flagmanu tarp branduolinės energetikos projektų...........


                      ............ 70 proc. „Westinghouse Electric Company“ akcijų valdo Japonijos koncernas „Toshiba“........
                      Paskutinis taisė Vidma; 2011.07.15, 21:54.

                      Comment


                        Ir investuotoju į Atominę elektrinę tampa:

                        Lietuva pirmenybę investuoti į atominę teikia "Hitachi"

                        Comment


                          Ir investuotoju į Atominę elektrinę tampa:

                          Lietuva pirmenybę investuoti į atominę teikia "Hitachi"

                          Comment


                            Lietuvos pasirinktas strateginis investuotojas į naują AE – „Hitachi“
                            Rasa Lukaitytė, www.DELFI.lt, atnaujinta 17.12
                            2011 liepos mėn. 14 d. 15:07


                            Speciali Vyriausybinė komisija nusprendė, kad geriausią pasiūlymą investuoti į naujos atominės elektrinės (AE) statybas Lietuvoje pateikė Japonijos kompanijos „Hitachi" ir „Hitachi GE Nuclear Energy“. Savo pasiūlymą investuoti į Visagino AE buvo pateikęs ir „Toshiba-Westinghouse“ koncernas.
                            Paskutinis taisė Mantas; 2011.07.15, 19:05.

                            Comment


                              „Westinghouse“: greičiausiai japonai pasiūlė daugiau investicijų
                              Šarūnas Černiauskas,
                              www.DELFI.lt
                              2011 liepos mėn. 14 d. 15:57


                              Amerikiečių kompanija „Westinghouse“ su kartėliu priėmė žinią, kad Lietuva Visagino atominės elektrinės (AE) projektui pasirinko ne ją, o japonų „Hitachi“. „Tai mūsų „sudie“ Lietuvai“, - DELFI sakė „Westinghouse“ prezidentas Europai, Artimiesiems Rytams ir Afrikai Andersas Jacksonas.
                              Paskutinis taisė Mantas; 2011.07.15, 19:05.

                              Comment


                                /\

                                Na, tikriausiai galim džiaugtis ir dėkot dievams už Fukušimos tragediją. Ištiesų, tai Japonams tikriausiai liko arba labai mažai darbo, arba išvis jo neliko jų šalyje, šalyje kuri garsėjo branduoline energija. Kitose rinkose irgi vyrauja skepticizmas, ypač reaktoriams iš Japonijos. Tai mažina kainą ir gamintojus verčia kovoti dėl kiekvieno projekto. Taigi reikia manyti, kad pasiūlymas tikrai yra patrauklus ir AE tikrai bus pastatyta.

                                Sukliudyti ją pastatyti dabar jau tikriausiai gali tik latviai arba lenkai. Ištiesų nuo lenkų sutikimo dalyvauti projekte jau praėjo nemažai laiko ir jie jau plauoja statyti savo atomines elektrines. Dalyvavimas Lietuvos projekte jiems būtų buvęs naudingas dėl patirties įgijimo, tačiau taip viskam užsitęsus, jie tos patirties gali ir nebespėti įgyti. Taip pat jų pozicija Lietuvos atžvilgiu šiuo metu yra labai kritiška dėl įtemptų santykių ir tai taip pat juos gali stabdyti nuo dalyvavimo Visagino AE projekte. Tikėtina, kad jie taip ir pasakė Kubiliui, dėl ko tikriausiai ir prasidėjo lenkų mažumų gyvenimo kokybės gerinimo kampanija - tautinėms mažumoms padiditas mokinio krepšelis, lietuvių mokyklose bus siūloma mokytis lenkų kalbos, pasigirdo kalbos apie leidimą lenkų gatvės pavadinimus rašyti lenkiškai ir t.t.

                                Gali būti, kad į daug kėblesnę padėti mus gali įstumti latviai. Nors šiuo metu pas mus visos Rusijai palankios partijos yra opozicijoje, nėra aišku kaip yra Latvijoje. Nenusimanau Latvijos politiniame gyvenime, tačiau manau kad tenais oligarchai (kurie dažniausiai yra Rusijos statytiniai) yra paėmę nemenką dalį valdžios. Rusijai Lietuvoje nepavykstan sužlugdyti mūsų AE ir dujų terminalo projektų, jie tam gali pasitelkti Latviją. Tiesą sakant latvių pareiškimas "Jeigu Jūs statote savo dujų terminalą ir neprisidedat prie mūsiškio - tai mes neprisidėsim prie AE projekto", skamba panašiai taip. Juk tikėtinas scenarijus, kad latviai įkalba lietuvius atsisakyti dujų terminalo ir po to dar pareiškia, kad "deja, neturime lėšų AE projekte dalyvauti". O kol iškiltų Rygos dujų terminalas, tikriausiai praeitų geras dešimtmetis (dešimtmetis brangių dujų mums), o ir jį pastačius jo kontrolę galėtų perimti rusai, kas reišktų viską vėl vienose rankose.

                                Na, bet gera pradžia - pusė darbo, tikėkimes nepavyks niekam kojos pakišti.

                                Comment


                                  Politologas: pažanga Visagino AE silpnina Kaliningrado ir Baltarusijos jėgainių pozicijas
                                  BNS
                                  2011 liepos mėn. 14 d. 18:16


                                  Pažanga vystant Visagino atominę elektrinę silpnina planuojamų jėgainių Kaliningrade ir Baltarusijoje pozicijas, ketvirtadienį sakė Rytų Europos studijų centro analitikas Vytis Jurkonis.

                                  "Trijų atominių projektų tokiam regionui yra per daug. Kuo realesnis tampa Lietuvos projektas, tuo labiau gerėja Lietuvos derybinės pozicijos tiek dėl Astravo, tiek ir dėl Kaliningrado atominių jėgainių", - BNS sakė politikos ekspertas.

                                  Tai jis kalbėjo netrukus po to, kai Lietuvos Vyriausybė paskelbė atrinkusi Japonijos bendrovę "Hitachi" strateginiu investuotoju į Visagino atominę elektrinę.

                                  Pasak V.Jurkonio, įtikinti baltarusius atsisakyti planuojamos elektrinės Astrave, vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, galbūt pavyktų įtraukiant juos į Visagino projektą.

                                  "Vienas svarbiausių dalykų yra Lietuvos valdžiai kalbėtis su Baltarusijos puse ir bandyti įtraukti juos į šį projektą, teigiant, kad 100 kilometrų spinduliu dvi atominės elektrinės tikrai ekonomiškai nenaudingos", - sakė V.Jurkonis. Jis atkreipė dėmesį, kad Baltarusijos vadovo kalbos, esą nauja jėgainė suteiktų Baltarusijai tam tikrą nepriklausomybę, yra nepagrįstos, nes elektrinę finansuotų Rusija.

                                  Comment


                                    Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                                    Na, bet gera pradžia - pusė darbo, tikėkimes nepavyks niekam kojos pakišti.
                                    Manau, kad lenkai labiau suinteresuoti, praktiškai lietuviams skirta aprūpinti elektros energija Mozūrijos kraštą, pastačius Litpol liniją 2016 metais ir atnaujinus visiškai nuo pokario laikų pasenusius to krašto elektros tinklus.

                                    Comment


                                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                      /\

                                      Na, tikriausiai galim džiaugtis ir dėkot dievams už Fukušimos tragediją. Ištiesų, tai Japonams tikriausiai liko arba labai mažai darbo, arba išvis jo neliko jų šalyje, šalyje kuri garsėjo branduoline energija. Kitose rinkose irgi vyrauja skepticizmas, ypač reaktoriams iš Japonijos. Tai mažina kainą ir gamintojus verčia kovoti dėl kiekvieno projekto. Taigi reikia manyti, kad pasiūlymas tikrai yra patrauklus ir AE tikrai bus pastatyta.
                                      Nesidžiauk iš svetimo nelaimės.

                                      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                      /\
                                      Tikėtina, kad jie taip ir pasakė Kubiliui, dėl ko tikriausiai ir prasidėjo lenkų mažumų gyvenimo kokybės gerinimo kampanija - tautinėms mažumoms padiditas mokinio krepšelis, lietuvių mokyklose bus siūloma mokytis lenkų kalbos, pasigirdo kalbos apie leidimą lenkų gatvės pavadinimus rašyti lenkiškai ir t.t.
                                      Populizmas. Dėl lenkiškų užrašų ką tik tašką padėjo Konstitucinis teismas. Lenkų kalbos mokymas kol kas tik pasiūlymo stadijoje. Ir dar reikėtų trumparegiams valdžioje gerai apsvarstyti ir įsisąmoninti, kad lenkų kalbos kaip antrosios užsienio kalbos įvedimas leis lenkų užvaldytuose rajonuose vykdyti lietuvių vaikų polonizaciją. Ar tai ta kaina, dėl kurios reikėtų priiminėti tokius trumparegiškus sprendimus net jei tai daroma dėl elektrinės?
                                      [/QUOTE]

                                      Parašė Vidma Rodyti pranešimą

                                      Pažanga vystant Visagino atominę elektrinę silpnina planuojamų jėgainių Kaliningrade ir Baltarusijoje pozicijas, ketvirtadienį sakė Rytų Europos studijų centro analitikas Vytis Jurkonis.

                                      "Trijų atominių projektų tokiam regionui yra per daug. Kuo realesnis tampa Lietuvos projektas, tuo labiau gerėja Lietuvos derybinės pozicijos tiek dėl Astravo, tiek ir dėl Kaliningrado atominių jėgainių", - BNS sakė politikos ekspertas.

                                      Tai jis kalbėjo netrukus po to, kai Lietuvos Vyriausybė paskelbė atrinkusi Japonijos bendrovę "Hitachi" strateginiu investuotoju į Visagino atominę elektrinę.

                                      Pasak V.Jurkonio, įtikinti baltarusius atsisakyti planuojamos elektrinės Astrave, vos 50 kilometrų nuo Vilniaus, galbūt pavyktų įtraukiant juos į Visagino projektą.
                                      Juk tai politiniai projektai ir rusams nusipjauti ant Lietuvos pusės pezalų. Be to Kaliningrado AE turės kur eskportuoti elektrą - į Lenkiją. Jei Vokietija tikrai uždarys savo AE, elektros truks ir ją turės importuoti, nes jokia saulės ir vėjo energetika nekompensuos praradimo. Taip kad Lenkija turės progą parduoti vokiečiams elektrą, o pati galės pirkti iš Kaliningrado. Arba tranzitu per Lietuvą ir Lenkiją iš Kaliningrado eksportuoti elektrą į Vokietiją. Galiausiai vokiečiai su rusais gali sutarti dėl elektros ir, o siaube, kad tik Kaliningrade neatsirastų ištisas AE parkas, eksportuojantis elektrą Vokietijon...

                                      Baltarusius į Visagino AE įtraukti nepavyks, nes jie neturi tam pinigų. Baltarusių įtraukimas reikštų Rusijos kapitalo atėjimą į Visagino AE.
                                      Paskutinis taisė Al1; 2011.07.15, 07:49.

                                      Comment


                                        Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                        Juk tai politiniai projektai ir rusams nusipjauti ant Lietuvos pusės pezalų. Be to Kaliningrado AE turės kur eskportuoti elektrą - į Lenkiją. Jei Vokietija tikrai uždarys savo AE, elektros truks ir ją turės importuoti, nes jokia saulės ir vėjo energetika nekompensuos praradimo. Taip kad Lenkija turės progą parduoti vokiečiams elektrą, o pati galės pirkti iš Kaliningrado. Arba tranzitu per Lietuvą ir Lenkiją iš Kaliningrado eksportuoti elektrą į Vokietiją. Galiausiai vokiečiai su rusais gali sutarti dėl elektros ir, o siaube, kad tik Kaliningrade neatsirastų ištisas AE parkas, eksportuojantis elektrą Vokietijon...

                                        Baltarusius į Visagino AE įtraukti nepavyks, nes jie neturi tam pinigų. Baltarusių įtraukimas reikštų Rusijos kapitalo atėjimą į Visagino AE.
                                        Nesileisiu į kalbas apie polonizacija, nes čia atskira tema ir nereikėtų taip smarkiai nukrypti nuo temos.

                                        Kas dėl Kaliningrado AE, tai jinai yra plauojama statyti tik tokiu atveju, jeigu nebus pastatyta Visagino AE. Kad rusai apsimetinėja jog jau stato, tai čia tik dėl to, kad jie imasi visų priemonių sustabdyti Visagino AE projektą.

                                        Visų pirma, tai nėra elektros tilto iš Kaliningrago į Lenkiją. Ir toks kol kas net neplauojamas, dėl to vienintelė kryptis, į kurią gali vykti eksportas iš Kaliningrado - yra Lietuva (truputi keista - juk mes statomės savo AE).

                                        Žinoma, per Lietuvą galima bus elektrą ekspotuoti ir toliau - į Švediją, ar Lenkiją, ar galbūt netgi tą pačią Vokietiją, elektrą tiekiant per Lietuvą į Lenkiją ir po to į Vokietiją. Tačiau kiek man žinoma Lietuvos-Lenkijos elektros tiltas nebus pajėgus eksportuoti netgi pusės AE galingumų, beto kažin ar apsimoka eksportuoti elektrą darant tokį ratą per dvi šalis.

                                        Kaip aš suprantu, tai rusų planas yra toks:
                                        Rusai pastato Kaliningrado AE (ant Lietuvos sienos - kad rizika pasidalintumėm), prieš tai sužlugdo Visagino AE projektą (kad kaip ir su dujomis būtų monopoliniai tiekėjai ir diktuotų savo kainas). Lietuviai investuoja į elektros tiltus į Lenkiją ir Švediją, kuriais jie po to eksportuoja AE pagamintą elektrą. Kadangi jie neturi jokios infrastruktūros, jie taip pat naudojasi Kruonio hidroelektrine (kad efektyviai panaudoti naktį gaminamą elektrą).

                                        Realiai jų planas yra toks, kad lietuviai jiems pastato visą infrastruktūrą, o jie pastato elektrinę ir naudojasi mūsų infrastruktūra parduodami mums brangiai elektros energiją.

                                        Comment


                                          Parašė John
                                          Ar aš kažką praleidau, ar anksčiau buvo kalbama apie 3000+ MW? Kodėl dabar minimas tik vienas reaktorius ir tik 1350MW? Ar didesnę galią planuojama instaliuoti vėliau, kai bus poreikis?
                                          Suprantu, kad siekis turėti bendrą 3000+ MW nesikeičia, tik iš pradžių statybas pradės nuo vieno reaktoriaus, o vėliau statys kitus. Man irgi truputį nuostabą kelia, kodėl nestato visų iš karto. Gal piniginiai reikalai - trūksta pinigų iškart skirti didėlę sumą, tai dalimis per ilgesnį laiką statysis

                                          Comment

                                          Working...
                                          X