Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

[BY] Baltarusijos atominė elektrinė Astravo rajone

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Pranešimas Lietuvos žiniasklaidoje apie užsienio reikalų ministro šios dienos vizitą Minske.

    Apie elektrą pas mus pranešta tik tiek:

    Ministras informavo baltarusius apie Lietuvos ketinimus pirkti elektros energiją iš Ukrainos ir pakvietė suformuoti trišalę ekspertų darbo grupę techniniams elektros tranzito klausimams spręsti.
    Be to, V. Ušackas paprašė Baltarusijos pateikti išsamią informaciją apie ketinimus Lietuvos pasienyje statyti atominę elektrinę
    http://www.delfi.lt/news/daily/lithu...hp?id=19824673

    Comment


      #42
      Šiek tiek keista, kad apie mūsų ministro informacijos daugiau pateikia kaimynai:

      2008.12.29 16:26
      В Литве озабочены планами строительства белорусской АЭС рядом с границей
      Lietuvoje kelia rūpestį Baltarusijos AE statybos planai Lietuvos pasienyje

      Министр иностранных дел Литвы Вигаудас Ушацкас, отвечая на вопросы журналистов по итогам переговоров с белорусским коллегой Сергеем Мартыновым и главой Администрации президента Беларуси Владимиром Макеем заявил, что литовское общество озабочено планами Беларуси построить атомную электростанцию рядом с границей Литвы.

      "Конечно, литовское общество озабочено, не имея полной информации, — сказал он. — Это суверенное право Беларуси. Но мне было сегодня сказано, что белорусская сторона проинформирует литовское правительство и литовское общество о планах размещения АЭС". Он отметил, что пока "финальное политическое решение (о площадке под АЭС. — БелаПАН.) не принято".
      http://naviny.by/rubrics/politic/200...ws_112_303824/

      Lietuvos užsienio reikalų ministras V.Ušackas, atsakydamas į Baltarusijos žurnalistų klausimus po derybų su kaimyninės šalies kolega S.Martynovu ir Prezidento administracijos vadovu V.Makejumi, pareiškė, kad Lietuvos visuomenė susirūpinusi Baltarusijos planais statyti atominę elektrinę Lietuvos pasienyje.

      "Žinoma, Lietuvos visuomenė susirūpinusi, neturėdama išsamios informacijos. Tai - suvereni Baltarusijos teisė. Tačiau mane šiandien teigė, kad Baltarusijos šalis informuos Lietuvos vyriausybę ir visuomenę apie AE išdėstymo planus". Jis pažymėjo, kad kol kas "finalinio politinio sprendimo (dėl aikštelės vietos) nėra priimta".

      Comment


        #43
        Parašė Sula Rodyti pranešimą
        Bent jau dėl baltarusių vilčių, kad bus atidėta statyba, nėra. Jie jau ruošia statybos aikštelę ir tuoj skelbs tenderį. Šiaip ar kitaip, diktatūra turi daug daugiau laisvės priimant sprendimus ir skiriant lėšas, nei mūsų demokratija.
        Na kadangi po nauju seimo rinkimu ir mes jau turime diktatura (paziurekit kokiu greiciu ir be svarstymu priimami istatymai, zurnalistai neileidziami i ju svarstyma, jiems draudziama filmuoti Seime ir t.t.), tai manau ir mes galime greiciau.

        Deja, ESME ne tame. Esme tame, kad baltarusiai stato elektrine (arba blefuoja noredami paspartinti lietuviskos statybas), todel kad realiai supranta situacija ir numato el. energijos kainu suoli bei trukuma uzdarius Ignalinos AE. Tuo tarpu litovcam maximos biznieriam nusispjaut ant viso sito. Naujos elektrines projektas jiems sansas isplauti dar viena kita milijarda is valsytbes (salia PVM'o Maximai ar VST milijardo) ir jiems NUSISPJAUT i elektros kainas ar jos trukuma. Ir jiems apskritai nusispjauti ar Lietuva tures ta elektrine ar Baltarusija. Jiems rupi tik pelnas, na o vyriausybe ir jos interesai (net nelabai svarbu, atitinka jie Lietuvos zmoniu interesus ar ne) lieka nuosalyje.

        Welcome to the country of Maxima! Siuo atveju tai turbut netgi blogiau negu Country of Lukashenko.

        Comment


          #44
          Parašė Sula Rodyti pranešimą
          Esmė ne tame. Baltarusiškos elektrinės tipas ir saugumas iš viso nežinomas, nesvarstomas ir nebandomas svarstyti. Tuo tarpu ES padarė Ignalinos AES uždarymą "gyvybės ar mirties" klausimu. kaip visiškas kopntrastas, stebina stoiška ES pareigūnų ramybė niekaip nereaguojant nei į Rusijos, nei Baltarusijos pasiruošimus statyti abejotino saugumo elektrines ES pašonėje (Kaliningrado atveju - vos ne jos centre).
          Kaip ES gali kištis į suverenios valstybės reikalus? Čia tik Rusijos ir tik Baltarusijos reikalas, ar statyti atominę elektrinę. Juolab, kad kol kas tai yra tik planai ir nėra informacijos apie potencialiai nesaugią elektrinę. Mano nuomone, Baltarusiai, kurie patys labai nukentėjo nuo Černobylio, nebus tokie kvaili ir nestatys nesaugios elektrinės.
          BlogasSeulas 2009Honkongas 2012Bankokas 2012

          Comment


            #45
            Parašė Berliner Rodyti pranešimą
            Kaip ES gali kištis į suverenios valstybės reikalus? Čia tik Rusijos ir tik Baltarusijos reikalas, ar statyti atominę elektrinę.
            Kadangi statoma ES pasoneje, o galimos avarijos padariniams valstybines sienos nelabai idomios, tai tokia elektrine yra ir ES reikalas.

            Jei tavo kaimynas savo tamsiam kambarelyje imtu sandeliuot dinamita, tai mikliai taptu ir tavo reikalu.

            Juolab, kad kol kas tai yra tik planai ir nėra informacijos apie potencialiai nesaugią elektrinę.
            Bet nera informacijos ir apie potencialiai saugia elektrine. Todel ir "kisamasi", t.y. klausinejama, domimasi beigi reiskiamas susirupinimas. Kas cia smerktino?

            Mano nuomone, Baltarusiai, kurie patys labai nukentėjo nuo Černobylio, nebus tokie kvaili ir nestatys nesaugios elektrinės.
            Arba jiems dzin. Ne liaudziai, o tiems kurie sprendzia ir patys galbut gyvena visiskai ne baltarusijoje.

            Comment


              #46
              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
              O ar pas mus labai skaidriai LEO sukurtas ir ar nesibaigs AE statyba dar viena grandiozine afera? Taip kad Baltaruisijos (ne)demokratija cia ne prie ko...
              Netgi labai prie ko. Tai kad lietuviai sikniai dar nereiskia, kad baltarusai nekalti avineliai. Tai du skirtingi dalykai. Vieni melzia pinigus, o kiti vykdo politinius projektus.

              Comment


                #47
                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                Aliaksandr Maroz, rajono mokesčių ir rinkliavų inspekcijos viršininkas:
                [I]- Imkime, pavyzdžiui, Vokietiją, Angliją ar kitus kraštus, kur yra vystoma atominė energetika - ten už teisę statyti atominę elektrinę savo regione žmonės kovoja taip, kaip Rusija už teisę rengti olimpiadą Sočyje. Ir ne tik administracija, o kiekvienas gyventojas. Jie organizuoja piketus, eina į gatves, rašo prašymus: statykite AE pas mus!
                Kažkokia paistalynė. Jei aš gyvenčiau netoli planuojamos statyti atominės elektrinės, nebūčiau patenkintas, nes:

                a) Mano namą gali iškelti
                b) Jei neiškels, turėsiu gyventi kažkokioje neaiškioj 'sanitarinėj zonoj'
                c) Visą mano aplinką okupuos statybininkai, ties kelius, elektros linijas, etc.

                Kokią naudą realiai gauna ten gyvenantis gyventojas? Jokios.

                Čia, manau, tik belarusų būdas mulkinti savus žmones...
                BlogasSeulas 2009Honkongas 2012Bankokas 2012

                Comment


                  #48
                  Parašė a_p Rodyti pranešimą
                  Kadangi statoma ES pasoneje, o galimos avarijos padariniams valstybines sienos nelabai idomios, tai tokia elektrine yra ir ES reikalas.
                  Na bet kodėl jie turėtų kištis, kol dar nėra jokių oficialių planų? Apskritai, ta ES nėra kažkokia visa matanti akis, kuri gali aprėpti visas visų šalių problemas. Didesnių problemų ES yra.
                  BlogasSeulas 2009Honkongas 2012Bankokas 2012

                  Comment


                    #49
                    Parašė Berliner Rodyti pranešimą
                    Na bet kodėl jie turėtų kištis, kol dar nėra jokių oficialių planų?
                    O is kur zinot kad ju tikrai nera? Veliau kai prasides realus darbai baltarusai tik skelstels rankom ir pasakys "o ko neklauset kol dar nebuvom pradeje? Dabar jau velu."

                    Apskritai, ta ES nėra kažkokia visa matanti akis, kuri gali aprėpti visas visų šalių problemas. Didesnių problemų ES yra.
                    O kodel manai kad tas didesnes problemas sprendzia tie patys zmones kurie buvo pasisneket su baltarusais?

                    Seip nesuprantu kodel taip dramatizuoji. Normalus kaimyniski santykiai juk tai ir reiskia, kad nedaroma paslapciu ir snekamasi apie bendrus reikalus.

                    "Nesikiskit, ne jusu reikalas" yra priesiskos salies retorika.

                    Comment


                      #50
                      Parašė a_p Rodyti pranešimą
                      Seip nesuprantu kodel taip dramatizuoji. Normalus kaimyniski santykiai juk tai ir reiskia, kad nedaroma paslapciu ir snekamasi apie bendrus reikalus.

                      "Nesikiskit, ne jusu reikalas" yra priesiskos salies retorika.
                      Na, as noriu tik pasakyt, kad ES šitų dalykų nesiims spręsti, bent jau kol kas.
                      Čia Lietuvos reikalas.

                      O beje, ar Baltarusija tikrai yra nepriešiška šalis Lietuvai? Šiaip Lietuva ten turi daug interesų, bet kol Lukašenka yra valdžioje aš nematau realių galimybių mūsų šalims palaikyti labai gerus kaimyninius santykius.

                      Apskritai, man labai įdomu, kaip ta pusiau socialistinė Belarusų ekonomika sugebės sugeneruoti pakankamai lėšų tai elektrinei pastatyti.
                      BlogasSeulas 2009Honkongas 2012Bankokas 2012

                      Comment


                        #51
                        Parašė sauls Rodyti pranešimą
                        Deja, ESME ne tame. Esme tame, kad baltarusiai stato elektrine (arba blefuoja noredami paspartinti lietuviskos statybas), todel kad realiai supranta situacija ir numato el. energijos kainu suoli bei trukuma uzdarius Ignalinos AE. Tuo tarpu litovcam maximos biznieriam nusispjaut ant viso sito.
                        Pilnai sutinku. Tiesa, biznierius galima pateisinti (neapeliuojant į jų pilietiškumą), bet valdžios dėl 10 metų visiško neveiklumo visuomenės intereso labui - ne.

                        Comment


                          #52
                          nors mano seneliai gyvena Rimdziunu kaime, bet vistiek ta elektrine yra arti labai, ir visi zino juk lukasenka yra karo nusikaltelis ir jis leido statyt ta elektrine tenai tik del to kad ten yra Lietuviu krastas, nes juk visi zinom kad jis tiesiog nekencia ES, ir Lietuvos

                          Comment


                            #53
                            Kokio karo nusikaltėlis?
                            GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                            Comment


                              #54
                              t.y. ne karo nusikaltelis, bet jis tai tikrai nemazai zmoniu buvo uzmuses nelegaliai, jis juk diktatorius
                              dar girdejau viena karta kad pries sita elektrines statyma studentai protestavo pries tai .Ir jis tiesiog ismete is universiteto kuriuos buvo pagaves

                              Comment


                                #55
                                Tomas Baranauskas, www.DELFI.lt
                                2009 sausio mėn. 4 d. 12:56
                                Atominė Neries pašvaistė

                                Už 50 kilometrų nuo Vilniaus Baltarusija artimiausiu metu ruošiasi statyti Astravo atominę elektrinę. Nuo elektrinei numatytos vietos iki Lietuvos sienos – vos 20 kilometrų. Statyba vyks istorinėje Lietuvos širdyje. 2008 m. lapkričio pradžioje Baltarusijoje susikūrė visuomeninės iniciatyvos „Astravo atominė – tai nusikaltimas“ organizacinis komitetas.

                                Savo kreipimesi jis pareiškė protestą dėl planų statyti atominę elektrinę didžiausios Baltarusijos rekreacinės zonos centre, kuri, be to, yra seisminiu požiūriu pavojingiausia Baltarusijos vieta.
                                „Juk būtent čia 1909 metais įvyko stipriausias per visą seisminių stebėjimų istoriją 7 balų stiprumo žemės drebėjimas Baltarusijos teritorijoje, dėl kurio susidarė žemės plutos lūžis, liudijantis jos trapumą ir seisminį nestabilumą šioje vietoje“, – rašoma kreipimesi.

                                (...)
                                Bet kol kas tarkime, kad ta elektrinė iš tiesų bus nepaprastai saugi. (...) Bet tuomet gal atsakykime į klausimą, kas yra Astravo rajonas? Jam priklauso Gervėčių–Rimdžiūnų kraštas – didžiausia iki šiol išlikusi etninių lietuviškų žemių sala Baltarusijoje, kurioje gyvena virš tūkstančio lietuvių. Ir būtent prie pat šios Gervėčių salos – Valeikūnų kaime prie Mikališkių – numatyta vieta Astravo atominei elektrinei.

                                Astravo rajone šiuo metu gyvena 27 tūkstančiai gyventojų. Baltarusijos pareigūnai teigia, kad dėl su atominės elektrinės statybos Astravo rajonas suklestės – į statybų regioną atvyks dar 30 tūkstančių gyventojų, reikalingų darbui elektrinėje. Taigi, rajono gyventojų skaičius turės išaugti daugiau kaip dvigubai, o atvykėliai apsigyvens būtent toje vietoje, kur savo tradicijas iki šiol puoselėja Gervėčių lietuvių bendruomenė.

                                Šio krašto lietuviai nėra kažkokia atsitiktinė lietuvių grupelė. Istoriniu požiūriu Gervėčiai Lietuvai yra nepalyginamai svarbesni už bet kokią kitą lietuvių etninę salą, diasporą ar bet kurį dabartinės Lietuvos Respublikos regioną, nes tai – pirminės Lietuvos žemės likutis. Būtent tos Lietuvos, kurios tūkstantmetį ruošiamės minėti. (...) Didžioji tos pirminės Lietuvos gyventojų dalis, laikui bėgant, suslavėjo. Gervėčių krašto lietuviai vieninteliai visą tą tūkstantį metų išliko lietuviais. Ką gi, atšvęsime Lietuvos tūkstantmetį, ir jų nebeliks? Tokia tad istorijos ironija.
                                Visas straipsnis: http://www.delfi.lt/news/ringas/lit/...hp?id=19908613

                                Comment


                                  #56
                                  Parašė Berliner Rodyti pranešimą
                                  Kažkokia paistalynė. Jei aš gyvenčiau netoli planuojamos statyti atominės elektrinės, nebūčiau patenkintas, nes:

                                  a) Mano namą gali iškelti
                                  b) Jei neiškels, turėsiu gyventi kažkokioje neaiškioj 'sanitarinėj zonoj'
                                  c) Visą mano aplinką okupuos statybininkai, ties kelius, elektros linijas, etc.

                                  Kokią naudą realiai gauna ten gyvenantis gyventojas? Jokios.
                                  Lygiai tas pats butu, jei sugalvotu statyti ir didele silumine elektrine. Ar HE - jei Nemuna uztvektu prie Alytaus ar Jurbarko? O jei Neri, pavyzdziui, prie Jonavos? O jei tarptautini oro uosta sugalvotu statyti???
                                  Gal visi imame maziau vartoti elektros energijos ir nereikes jokiu nauju elektriniu? Atsisakome televizoriaus, kompiuterio, skalbimo masinos, didelio saldytuvo, liftu. O kiek elektros suryja gatviu apsvietimas, pastatu lauko apsvietimas, kuris yra totalus energijos svaistymas del kazkokios tai estetikos...


                                  Parašė a_p Rodyti pranešimą
                                  O is kur zinot kad ju tikrai nera? Veliau kai prasides realus darbai baltarusai tik skelstels rankom ir pasakys "o ko neklauset kol dar nebuvom pradeje? Dabar jau velu."

                                  O kodel manai kad tas didesnes problemas sprendzia tie patys zmones kurie buvo pasisneket su baltarusais?

                                  Seip nesuprantu kodel taip dramatizuoji. Normalus kaimyniski santykiai juk tai ir reiskia, kad nedaroma paslapciu ir snekamasi apie bendrus reikalus.

                                  "Nesikiskit, ne jusu reikalas" yra priesiskos salies retorika.
                                  Kol kas niekas taip nesako ir Baltarusija dialogo neatsisako siuo klausimu.
                                  Galu gale IAE uzdarymas irgi tik Vakaru Europos psichozes del neva tai nesaugiu reaktoriu padarinys. Ir kokia kaina mums?


                                  Parašė Berliner Rodyti pranešimą
                                  O beje, ar Baltarusija tikrai yra nepriešiška šalis Lietuvai? Šiaip Lietuva ten turi daug interesų, bet kol Lukašenka yra valdžioje aš nematau realių galimybių mūsų šalims palaikyti labai gerus kaimyninius santykius.

                                  Apskritai, man labai įdomu, kaip ta pusiau socialistinė Belarusų ekonomika sugebės sugeneruoti pakankamai lėšų tai elektrinei pastatyti.
                                  Baltarusija - priesiska mums salis??? Gal jau mes neturime ka veikti ir tik ir ieskome priesu. Baltarusija - tokia pat priesiska Lietuvai kaip ir Latvija ar Lenkija. Lietuva turi interesu Baltarusijoje, Baltarusija - Lietuvoje. Tai yra normalus dalykas.
                                  Beje, dialogo vengia ne Baltarusija, o Lietuva, kuri vaizduojasi superdemokratiska, bet realiai vykdo ne savo, o Briuselio ar Vasingtono politika Baltarusijos atzvilgiu


                                  Parašė Airijos_Lietuvis Rodyti pranešimą
                                  t.y. ne karo nusikaltelis, bet jis tai tikrai nemazai zmoniu buvo uzmuses nelegaliai, jis juk diktatorius
                                  dar girdejau viena karta kad pries sita elektrines statyma studentai protestavo pries tai .Ir jis tiesiog ismete is universiteto kuriuos buvo pagaves
                                  Parašė Airijos_Lietuvis Rodyti pranešimą
                                  nors mano seneliai gyvena Rimdziunu kaime, bet vistiek ta elektrine yra arti labai, ir visi zino juk lukasenka yra karo nusikaltelis ir jis leido statyt ta elektrine tenai tik del to kad ten yra Lietuviu krastas, nes juk visi zinom kad jis tiesiog nekencia ES, ir Lietuvos

                                  Nenusisnekek.

                                  Comment


                                    #57
                                    Parašė Airijos_Lietuvis Rodyti pranešimą
                                    t.y. ne karo nusikaltelis, bet jis tai tikrai nemazai zmoniu buvo uzmuses nelegaliai, jis juk diktatorius
                                    dar girdejau viena karta kad pries sita elektrines statyma studentai protestavo pries tai .Ir jis tiesiog ismete is universiteto kuriuos buvo pagaves
                                    Kažin kaip tai atrodo/vadinasi kai būna/jei būna "legaliai užmušami"

                                    Comment


                                      #58
                                      Nelabai supratau tavo post'a nes labai suvelta Pabandysiu paaiskint

                                      *Legalu- Kai teismo nurodymu skiriama mirties bausme
                                      *Nelegalu- Zmogzudyste

                                      Aisku as cia tik PVZ parasiau bet tai ne i tema tad siulau nebepletoti sios temos
                                      - Kas gi vyksta toje Ukrainoje?
                                      - Rusija su Amerika kariauja.
                                      - Ir ką, kaip ten reikalai?
                                      - Na, Rusija prarado tūkstančius kareivių, šimtus tankų.
                                      - O amerikiečiai?
                                      - Nepatikėsi, jie apskritai kare nepasirodė.

                                      Comment


                                        #59
                                        Parašė DSaulius Rodyti pranešimą
                                        Nelabai supratau tavo post'a nes labai suvelta Pabandysiu paaiskint

                                        *Legalu- Kai teismo nurodymu skiriama mirties bausme
                                        *Nelegalu- Zmogzudyste

                                        Aisku as cia tik PVZ parasiau bet tai ne i tema tad siulau nebepletoti sios temos
                                        Baltarusijoje mirties bausme jau daugeli metu nevykdoma. Nors nepanaikinta, bet moratoriumas paskelbtas, kaip ir pas mus kazkada buvo...

                                        Prie temos... Is tiesu, idomu, kaip Baltarusija sukrapstys lesas savo AE statybai? Berods vasara buvo skelbta, kad Baltarusija savo AE planuoja stayti uz mazdaug 12 mlrd. litu, kai Lietuva - uz ~35 mlrd. Tik is kur ir kaip Baltarusija sugraibys tuos tegul ir 12 mlrd.? Jei anksciau, ekonomikos augimo laiku, Baltarusijoje buvo palyginti nebloga ekonomine situacija (kiek tai imanona pusiau socialistiniame ukyje), tai dabar krize neaplenks ir Baltarusijos. Tegul salis ir nera skolinga uzsieniui, kreditu neprisiemusi...

                                        Comment


                                          #60
                                          jau ir pasiskolinusi ir valiutą devalvavusi
                                          http://m.lrytas.lt/-1308629241130735...ms-belieka.htm

                                          Comment

                                          Working...
                                          X