Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Energetika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    Parašė Sula Rodyti pranešimą
    Mes tai ir neklausom - tik stebimės, nes baisu, kad klausosi kai kurie seimūnai, politikai, žiniasklaida (ar teko kada matyti tikrų mokslininkų, o ne šarlatanų straipsnių kasdienėje žiniasklaidoj?) ir net mokslo valdininkai .
    Natūralu -- jie dažniausiai neturi gamtamokslinio išsilavinimo ar šiaip nusimanymo apie tuos reikalus, tai juos lengva sugundyti pažadėjus kokį nors stebuklingą generatorių. O žiniasklaidoje straipsnius rašo žurnalistai, tai jei ir parašo apie tikrą mokslą, tai straipsnyje vis tiek daugiausia lieka nuogirdos ir 9-as vanduo nuo kisieliaus.

    Comment


      #42
      Energetika: Kaliningrado ir Baltarusijos AE: nuo politinių deklaracijų iki įtakos Lietuvos planams

      Jeigu iš tiesų Kaliningrado srityje ir Baltarusijoje atsirastų po atominę elektrinę (AE), Lietuvai gali tekti koreguoti saviškės galingumą, taip pat kaimynai pigesne elektra gali smukdyti naująją Lietuvos AE, atkreipia dėmesį DELFI pašnekovai. Tačiau kartu jie kaimynų planuose įžvelgia nemažai politikos ir abejoja, ar viešas kalbas pavyks įgyvendinti taip greitai, kaip deklaruojama.
      „Mes savo elektrinę planuojame statyti siekdami užtikrinti savo energetinį saugumą. Tam, kad tai būtų padaryta, reikia būti nepriklausomam nuo kaimynų. Kiek aš žinau, Kaliningradas labiau orientuojasi į lenkų ir vokiečių rinkas ir nemano, kad lietuviai viską iš jų nupirks. Baltarusiai, aišku, pagrindinę energiją planuoja sunaudoti patys, bet jeigu bus atliekamos, jie pardavinės ir mums. Lietuvos rinka nėra didelė, todėl jiems ji nėra ypatingai įdomi“, – DELFI apie būsimas kaimynų jėgaines sakė Lietuvos energetikos instituto direktorius, profesorius Eugenijus Ušpuras.
      Jis neatmeta, kad Kaliningrado AE pagaminama elektra gali būti pigesnė nei gaminama Lietuvos AE, o tai gali pakenkti Lietuvos jėgainei.
      Tiek Baltarusijos, tiek Kaliningrado srityje jėgainės turėtų atsirasti apie 2016 m. Kaliningrado jėgainė nuo Lietuvos turėtų būti nutolusi apie keliolika kilometrų, o Baltarusijos — apie 50 km. Abi elektrinės turėtų turėti po du 1000 megavatų galingumo reaktorius. Lietuva paskutinį Ignalinos atominės elektrinės bloką uždarys po mažiau nei pusės metų, o kada pradės naujos jėgainės statybas, neaišku.

      Šaltinis ir visas straipsnis: http://www.delfi.lt/news/economy/ene...hp?id=23446776
      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

      Comment


        #43
        Lenkija nurodė elektrinės galią

        Lenkija prisijungs prie atominės elektrinės statybų Lietuvoje projekto, jei naujoji atominė mažiausiai bus 3.000 MW galios, pareiškė Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas (Donald Tusk).
        Jo teigimu, tokia galia leistų Lenkijai užsitikrinti 1.000 MW energijos, o jungtis su naująja atomine kainuotų apie 800 mln. EUR, spaudos konferencijoje Varšuvoje teigė p. Tuskas.
        Naujosios elektrinės poveikio aplinkai vertinimo rengėjai dar pernai nustatė, kad tikslas naują atominę Lietuvoje pastatyti galingesnę nei dabartinė – 3.400 MW galios – aplinkos apsaugos požiūriu yra priimtinas. Pasak tyrėjų, 3.400 MW maksimali elektrinė galia yra galima, bet tokiu atveju reikia rasti papildomų vandens vėsinimo būdų, ne vien tiesioginį vėsinimą.

        Šaltinis: http://www.verslozinios.lt/index.php...article&id=192
        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

        Comment


          #44
          Tiesinamas energetinis Lietuvos stuburas
          http://www.delfi.lt/news/economy/ene....d?id=25758959
          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

          Comment


            #45
            Jau galima susipažinti su elektros energijos biržos pradiniais rezultatais.

            *spausti "Prekybos biržoje rezultatai"
            Paskutinis taisė zajcik; 2010.01.04, 22:55.
            "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

            Comment


              #46
              bloomenergy.com - pristatė naujos kartos energijos išgavimo būdą. kažkas panašaus į kuro elementus, tačiau pigus ir pakankamai efektyvus ( dvigubai efektyvesnis už dabar naudojamas sistemas).
              Pažiūrėjus į tai, kas stovi už šio projekto - Collin Powel, Švarcnegeris, Bloombergas, Google, Bank of America, panašu, kad arabai su rusais naftą galės pasilikti sau.....

              Kaip kažkada namie atsidaro personalinis kompiuteris - taip greitu laiku namie atsiras energijos serveris. pasistatai tiek, kiek reikia - trūksta elektros, jungi didesnį klusterį. Jokių skirstymo tinklų ir energijos praradimo juose.
              Atsipirkimas taip pat pasakiškas - 3-5 metai.

              Atrodo, JAV ištraukė dar vieną kozirį. Neveltui jau 2 metus intensyviai pumpuoja savo naftą, tuštindama savo atsargas.

              http://www.engadget.com/2010/02/24/l...ox-press-event


              Paskutinis taisė NIR_Rimc; 2010.02.25, 14:54.

              Comment


                #47
                Energetikos anekdotas be energetikų

                http://www.balsas.lt/naujiena/376385...-be-energetiku

                Comment


                  #48
                  Šilumos gamintojams sumokame už save, už kaimynus ir ne vieną kartą.

                  1) Faktinio ir deklaruojamo karšto vandens suvartojimo skirtumas kiekvieną mėnesį įtraukiamas į namo bendro naudojimo patalpų šildymą ir paskirstomas visiems namo butams, tuo padarant žalą vartotojams, kurie šio neapskaityto karšto vandens nesuvartoja.

                  2) Gyventojai, pavėluotai deklaravę suvartotą karštą vandenį - sumoka 2 dartus. Pirmą kartą pasidalina su visais, o antrą kartą - apsimoka jau visą sumą patys.
                  "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                  Comment


                    #49
                    "„Gazprom“ derasi su „Gazprom“ dėl dujų kainos Lietuvai"
                    "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                    Comment


                      #50


                      Kubilius viliasi, kad Rusija įvertins jo argumentus dėl dujų kainų

                      Lietuvos premjeras Andrius Kubilius, penktadienį Maskvoje susitikęs su Rusijos vyriausybės vadovu Vladimiru Putinu, pabrėžė, kad Rusijos dujų koncernas „Gazprom“ turėtų peržiūrėti Lietuvai tiekiamų dujų kainas.

                      Lietuvos ministras pirmininkas pabrėžė, kad, atsižvelgiant į tendencijas, vamzdynais tiekiamų dujų kaina yra pernelyg didelė, todėl jų neperžiūrėjus Lietuva dar labiau ieškos alternatyvų.

                      Po susitikimo su V.Putinu A.Kubilius sakė, kad apie konkrečias kainas nekalbėta, o jo pokalbis su Rusijos premjeru šia tema „buvo labai dalykiškas pasikeitimas ekspertinėmis nuomonėmis“. Kita vertus, Lietuvos vyriausybės vadovas vylėsi, kad Rusija įvertins jo pateikus argumentus.

                      „Bene pirmą kartą pasaulio dujų rinkų istorijoje susidarė tokia situacija, kad suskystintos dujos yra pigesnės nei dujos tiekiamos vamzdžiu, o vadinamoji biržos kaina irgi yra mažesnė negu dujų kainos vamzdynuose. Mes kėlėme klausimą, kad Lietuvai būtų naudinga ir „Gazprom“ būtų naudinga, kad būtų atsižvelgta į pasaulinę tendenciją. Bent jau aš išgirdau tam tikrą pažadą, jog tai bus bandoma svarstyti“, - Lietuvos žurnalistams Maskvoje sakė A.Kubilius.

                      Jo teigimu, Rusijos premjeras savo ruožtu teigė, kad „kontraktinė kaina yra stabilesnė, kad vienu metu gali laimėti, bet kitu metu gali pralaimėti“.

                      Pasak A.Kubiliaus, situacija dujų rinkose sparčiai kinta, ypač kai amerikiečiai atrado vadinamąsias nekonvencines dujas, kurios išgaunamos netradiciniais būdais, ir patys apsirūpino tomis dujomis.

                      „Mes manome, kad „Gazprom“ turėtų suprasti, kad nekeičiant, nemodernizuojant kainų politikos, būsime priversti dar labiau ieškoti alternatyvų, o mes jų ir taip ieškome statydami suskystintų dujų terminalą“, - kalbėjo Lietuvos ministras pirmininkas.

                      A.Kubiliaus teigimu, V.Putinas mėgino įtikinti, kad „vamzdis geriau negu terminalas“.


                      Lietuvos premjeras užsiminė gegužės pabaigoje ketinąs vykti į Katarą, kuris, pasak jo, yra vienas didžiausių suskystintų dujų tiekėjų.

                      Lietuva atkreipia dėmesį, kad Rusijos dujų tiekėja „Gazprom“ mūsų šaliai taiko vienas didžiausių dujų kainų Europoje.

                      Kainų komisijos duomenimis, preliminari vidutinė gamtinių dujų perkamų iš „Gazprom“ kaina kovo mėnesį siekia 825 litus už tūkst. kubinių metrų - 5 litais daugiau nei vasarį.

                      Vidutinė gamtinių dujų kaina per pusmetį - nuo 2009 metų birželio iki šių metų sausio - Lietuvoje pakilo 33,2 proc. nuo 608,03 lito iki 809,69 lito už tūkst. kubinių metrų.

                      Rusijos premjeras Vladimiras Putinas penktadienį pakartojo, kad Maskva tariasi su Lenkija dėl Lietuvoje veikiančios naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ pirkimo, teigia Lietuvos premjeras Andrius Kubilius.

                      Anot Lietuvos vyriausybės vadovo, pokalbis šia tema nebuvo išplėtotas, nes A.Kubilius pareiškė turintis Lenkijos vyriausybės patikinimą, jog jokios derybos dėl „Orlen Lietuva“ (buvusi „Mažeikių nafta“) pardavimo nevyksta.

                      „Buvo pakartota iš Rusijos pusės ta pati nuostata, kad jie tariasi dėl „Mažeikių naftos“ pirkimo“, - po pokalbio su V.Putinu jo rezidencijoje netoli Maskvos Lietuvos žurnalistams sakė A.Kubilius.

                      „Aš pasakiau labai aiškiai, kad mes iš Lenkijos vyriausybės turime aiškius pasakymus, kad jie šiuo metu nesidera dėl jokio pardavimo, ir nėra ką čia diskutuoti“, - tvirtino A.Kubilius.

                      BNS paprašytas patikslinti, ar Rusijos premjeras kalbėjo apie veiksmus, ar tik apie ketinimus, A.Kubilius sakė, jog „buvo bandoma pasakyti, kad lyg ir daromi veiksmai“.

                      Apie neva vykstančias derybas dėl naftos perdirbimo bendrovės „Orlen Lietuva“ pirkimo V.Putinas pareiškė ir per pokalbį su Lietuvos prezidente Dalia Grybauskaite šių metų vasarį Suomijoje.

                      „PKN Orlen“ 2006 metais įsigijo 84 proc. įmonės akcijų už 2,34 mlrd. JAV dolerių, įveikęs konkurentus - Rusijos „Lukoil“ ir TNK-BP bei Kazachstano „Kazmunaigaz“.

                      „PKN Orlen“ pasirašius Lietuvos įmonės pirkimo sutartį, 2006-ųjų liepą Rusija nutraukė naftos tiekimą naftotiekiu per Baltarusiją į Mažeikius.

                      Nuoroda

                      Comment


                        #51
                        Senoka naujiena, bet aš tik dabar sujungiau galus. Prieš mėnesiuką Lietuvos delegacija buvo nuvykusi į P. Korėją pasidomėti jų atominiais reaktoriais ir bendradarbiavimo galimybėmis - Lietuva domisi Pietų Korėjos branduoliniais reaktoriais. Gal atsimenate, visai neseniai Pietų Korėja nušluostė nosį Japonijai ir Prancūzijai ir laimėjo vieną didžiausią žmonijos istorijoje atominės energetikos kontraktą - S.Korea says wins $20 billion nuclear deal from UAE. Tik vėliau paaiškėjo, kodėl laimėjo P. Korėja, o ne kiti. Nes P. Korėja pasiūlė labai naudingų papildomų įsipareigojimų šalia įsipareigojimo pastatyti atominius reaktorius: tai ir investavimas į Jungtinių Arabų Emiratų atsinaujinančius šaltinius, mokslą, technologijas, kariuomėnę ir pan.:

                        1. S. Korea to Transfer UAV, Missile Technologies to UAE

                        2.
                        To enhance the strategic cooperation with South Korea even further, both states have decided to forge a partnership beyond nuclear collaboration and have signed cooperation agreements in the field of renewable energy, education, human resources development and communication technology. This only underlines the fact that the UAE decision for a nuclear partnership with South Korea was a well calculated move based on a number of practical and strategic considerations that aimed at safeguarding the state's national interests in the long-term.

                        Link
                        Pagaunat, kur link suku? Mūsų vyriausybė irgi nusprendė, kad reikia nuvažiuoti pas Korejiečius ir pažiūrėti, ką gali mums pasiūlyti. Gal išsiderėtų naudingų Lietuvai papildomų įsipareigojimų šalia vien tik atominės elektrinės statybų. Tuo labiau, kad į Korėją važiavo gana nemaža Lietuvos delegacija: krašto apsaugos ministrė, energetikos, susisiekimo ir ūkio ministerijų viceministrai ir pan.

                        Comment


                          #52
                          Tikėkimės, kad ne

                          Comment


                            #53
                            Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
                            Senoka naujiena, bet aš tik dabar sujungiau galus. Prieš mėnesiuką Lietuvos delegacija buvo nuvykusi į P. Korėją pasidomėti jų atominiais reaktoriais ir bendradarbiavimo galimybėmis - Lietuva domisi Pietų Korėjos branduoliniais reaktoriais. Gal atsimenate, visai neseniai Pietų Korėja nušluostė nosį Japonijai ir Prancūzijai ir laimėjo vieną didžiausią žmonijos istorijoje atominės energetikos kontraktą - S.Korea says wins $20 billion nuclear deal from UAE. Tik vėliau paaiškėjo, kodėl laimėjo P. Korėja, o ne kiti. Nes P. Korėja pasiūlė labai naudingų papildomų įsipareigojimų šalia įsipareigojimo pastatyti atominius reaktorius: tai ir investavimas į Jungtinių Arabų Emiratų atsinaujinančius šaltinius, mokslą, technologijas, kariuomėnę ir pan.:

                            1. S. Korea to Transfer UAV, Missile Technologies to UAE

                            2.

                            Pagaunat, kur link suku? Mūsų vyriausybė irgi nusprendė, kad reikia nuvažiuoti pas Korejiečius ir pažiūrėti, ką gali mums pasiūlyti. Gal išsiderėtų naudingų Lietuvai papildomų įsipareigojimų šalia vien tik atominės elektrinės statybų. Tuo labiau, kad į Korėją važiavo gana nemaža Lietuvos delegacija: krašto apsaugos ministrė, energetikos, susisiekimo ir ūkio ministerijų viceministrai ir pan.
                            Naujos AE konkursas pakelbtas ir ivyko pirmasis atrankos raundas. Ar korejieciai dalyvauja? Sansu, manau, mazai. Nes ES didelis savu protekcionizamas. Idomu, gal bombu pasigaminti sumane musu valdzia?

                            Comment


                              #54
                              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                              Naujos AE konkursas pakelbtas ir ivyko pirmasis atrankos raundas. Ar korejieciai dalyvauja?
                              Iš viso neaišku, kas dalyvauja Galimi strateginiai investuotojai į naują atominę kol kas neįvardijami - jų pačių prašymu. Bet iš kitos pusės, jeigu Korėjiečiai nedalyvautų, tai kam viduryje konkursinio proceso važiuoti su delegacija į Korėją ir "domėtis" reaktoriais.

                              Manau, buvo nuvažiuota pasižiūrėti, ką dar jie gali mums pasiūlyti šalia reaktorių statybos.

                              Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                              Sansu, manau, mazai. Nes ES didelis savu protekcionizamas.
                              Bulgarija juk statosi naujus rusiškus reaktorius, nors ir yra ES narė. Kiek žinau, svarbu, kad reaktoriai atitiktų ES saugumo reikalavimus. Kitų apribojimų negirdėjau.

                              Comment


                                #55
                                Parašė Big Cat Rodyti pranešimą
                                Bulgarija juk statosi naujus rusiškus reaktorius, nors ir yra ES narė. Kiek žinau, svarbu, kad reaktoriai atitiktų ES saugumo reikalavimus. Kitų apribojimų negirdėjau.
                                Bulgarai gal neserga tokia Rusijos paranoja kaip musiskiai.

                                Comment


                                  #56
                                  Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                                  Bulgarai gal neserga tokia Rusijos paranoja kaip musiskiai.
                                  Bulgarai neturi sienos su Rusija ir taip nuo jos nepriklauso kaip mes.

                                  Comment


                                    #57
                                    Bet pas mus paranoja ne del sienos su Rusija, o del to, kas buvo praeityje. Bulgarai taip pat kure komunizma.

                                    Comment


                                      #58
                                      Daugiausiai pergyvena dėl importuojamų dujų tos ES šalys, kurios mažiausiai panaudoja savo turimus išteklius.
                                      Šiluma:
                                      Pirmiausia - atliekos, kurios vietoj to, kad duotų pajamas, teršia aplinką.
                                      Esant didesniam energijos poreikiui šildymui, nei galima jos gauti iš atliekų - mediena ir kiti energetiniai augalai.
                                      O pikiniams poreikiams - dujos.

                                      Deja, komunistai iki šiol protegavo ne tai, kas Mūsų šaliai naudinga.
                                      "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                                      Comment


                                        #59
                                        Parašė zajcik Rodyti pranešimą
                                        Deja, komunistai iki šiol protegavo ne tai, kas Mūsų šaliai naudinga.
                                        Kokie komunistai? O kas į Kauną Gazprom atvedė?

                                        Comment


                                          #60
                                          "Iš tiesų - tuo metu, kai buvo nuspręsta privatizuoti Kauno termofikacinę elektrinę, Kauno meru buvo socialliberalas Erikas Tamašauskas."

                                          Bet kaip yra sakoma: naša simja tože ne bez urodav
                                          "ačiau AB „Kauno energija“, kurios filialas ir buvo privatizuota Kauno elektrinė, daugelis valdybos narių, kaip ir pats valdybos pirmininkas, buvo konservatoriai.
                                          Todėl tai, kas dabar vyksta Kaune – visas šilumos ūkis sukoncentruojamas išskirtinai „Gazpromo“ ir Rimanto Stonio rankose – tos pačios konservatorių vykdytos politikos tąsa. "

                                          "Tai, kad Kauno termofikacinė elektrinė atsidūrė Rusijos valstybinės įmonės „Gazprom“ rankose, nėra vien tik Kauną valdžiusių politinių partijų „kažkoks neapsižiūrėjimas“ – tai yra Rusijos Ekonomikos vystymo ministerijos strategijos Lietuvoje dalis. Apie tai byloja į „Karšto komentaro“ rankas patekę slapti susirašinėjimo dokumentai, kuriuose atsiskleidžia Rusijos ekonominiai interesai Lietuvojepaimti šilumos ūkį į savo rankas ir neprileisti jokių kitų alternatyvių šilumos tiekėjų."

                                          Tokia situacija yra absoliučiai nepriimtina, žiūrint iš Mūsų pozicijų.
                                          Bet problema, kad didžioji "biomasė" apsiriboja padofilų gaudymo ir LDK tematika
                                          Paskutinis taisė zajcik; 2010.03.29, 13:24.
                                          "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                                          Comment

                                          Working...
                                          X