Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Energetika

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Lettered Rodyti pranešimą

    O kam gaminti iš dujų, jei galima iš pvz. biokuro? Netgi sakyčiau iš atliekų geriau, nes pigiau nei dujos ir nesėdim ant putino adatos.
    Na čia tas pats, kas skirtumas šildytis namus malkomis ar dujomis. Kaip tu įsivaizduoji rezervinius biokuro ar atlieku kiekius ir jų saugojimo perspektyvas? Po atviru dangumi?

    Comment


      Parašė PredatorGTR Rodyti pranešimą

      Na čia tas pats, kas skirtumas šildytis namus malkomis ar dujomis. Kaip tu įsivaizduoji rezervinius biokuro ar atlieku kiekius ir jų saugojimo perspektyvas? Po atviru dangumi?
      Didžiausi miestai jau šildomi pagrinde biokuru ir nėra dėl to jokių problemų. Juk nereikia saugoti visam sezonui, į elektrines tiekimas vyksta visus metus.
      Flickr

      Comment


        Parašė Lettered Rodyti pranešimą

        Didžiausi miestai jau šildomi pagrinde biokuru ir nėra dėl to jokių problemų. Juk nereikia saugoti visam sezonui, į elektrines tiekimas vyksta visus metus.
        Ar nėra Baltarusija prie didensių biokuro tiekėjų?

        Comment


          Buvo. Dabar, kai su bulbašija kariaujam, teks deginti latvišką, ar savą, lietuvišką biokurą. Tikėtina žymiai brangesnį.
          It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

          Comment


            Biokuras rezervui techniškai (būtent greitam rezervui) netinka, nes ten pats įjungimo procesas gan sudėtingas ir nėra greitas, beto ir galią kaitalioti žymiai sunkiau nei pvz. dujiniame generatoriuje

            Comment


              Biokuras 70% šilumos poreikio patenkindavo ir iki 30% biokuro sudarė pigus Baltarusiškas biokuras. Šiemet iš Baltarusijos įvežamo biokuro kiekiai reikšmingai sumažėjo, tai viena iš šilumos kainų kilimo priežasčių Vilniuje ir kituose miestuose. Kita vertus tai proga užsidirbti vietiniams gamintojams, susirinkti kažkiek mokesčių ir sumažinti vietinę šabakštynų populiaciją.

              Comment


                Parašė B.S. Rodyti pranešimą
                Dujos nėra atsinaujinanti. Vokietija vieną kurą(atomines ir anglis) pakeitė kitu. Kinijos augimas vėlgi pagrinde ne iš atsinaujinančių. Taip kad nereikia pūsti arabų. Jei pagrinde visi dabar sedėtumėm and vėjo ir saulės, tai kainos šokinėtų tik retkarčiais, kai to vėjo nebūtų. Kas yra visai skirtinga nuo gyvenimo su pastoviu dujų deficitu dabar.
                Pagal europos žaliają direktyvą dujos yra priskiriamos atsinaujinantiems. Bet ir be dujų europa juk taip skubėjo sukišti viską į saulės ir vėjo elektirnes kurios puikiai parodė savo nepastovumą šiemet. Vokietijai nieko kito ir neliko kaip naudoti dujas nes uždarė atomines.

                Jeigu visi sėdėtume tik ant vėjo ir saulės tai mažai vėjuota dieną forume niekas nerašytų nes elektra būtų naudojama tik būtiniausiems reikalams.

                Parašė Sula Rodyti pranešimą
                Tai tame ir klausimas, ką darysime, kai nėra nei saulės, nei vėjo, o lauke -10...-15C. Akumuliuoti kiek didesnius energijos kiekius kol kas sugebame vos 1-2 paroms.
                Akumuliuojame hydroelektrinėse kas reiškia kad vis tiek statytume hydro base arba tos talpos nepadidintume nes ekologija ir pan.


                Parašė Tomas Rodyti pranešimą
                Žvakių kol kas niekas neuždraudė.
                Žvakės brangiau už elektra ir iš žvakės mobilaus nepakrausi.

                Parašė B.S. Rodyti pranešimą
                Na juk ne visai taip. Yra Inčiukalnis, yra Independence kuriuose galima laikyti užtektinai dujų ekstremaliems atvejams. ​​​​​Už dujas mokėti nereikia jei Elektrėnai jų nesudegina. Tektų mokėti už darbininkus ir minimalų režimą. Dabar dujų kainos kosminės ir nepašu kad bus kitaip ateinančius 10 metų. Kinija vis dar auga, o Vokietija kiek žinau dar ne visas atomines uždarė.
                Ar galime Independence laikyti dujų rezervą 10čiai metų kuriuos pranašauji?

                Vokietija žada iki kitų metų galo uždaryti visas ir nauja "žaliųjų" valdžia prižadėjo spartinti tai.

                Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                Jei papildomai įrengiame daug daug vėjo ir kažkiek saulės, tai tada perdengia didelę dalį deginamų dujų, tai vien nuo to juk neatsiranda kosminės išlaidos esamoms dujinėms jėgainėms. Manyčiau jos dar ilgiau tarnaus be remontų dėl mažesnio kiekio darbo valandų. Kažkiek turbūt įtakoja dažnesni stabdymai/įjungimai ar galios keitimai, bet bent jau išlaidos už dujas sumažėtų ženkliai. Kas tame blogo?
                O išlaidos statant "daug daug pertelklinio vėjo"? Ar šitas nemokamas pagal tavo skaičiavimus?

                Parašė PredatorGTR Rodyti pranešimą

                Sėkmės atsisakinėjant, kompensavimui kol kas jokių alternatyvų, kaip iškastinio kuro elektrinių nelabai įsivaizduoju. Net ir namuose dingus elektrai kelioms valandoms gali pasinaudoti tarkim kokiu akumuliatoriumi, bet vėliau vistiek teks kurti benzininį generatorių.
                Tai įsivaizduok - Atominė eletrinė. Įsijungia greičiau nei dujų, galios reguliavimas 0-100% apkrovos saugus betkokiama apkrovimo lygyje. Aišku pastatyti atominę ir leisti ją 10% tiesiog nepelninga, bet su dabartinėm dujų kainom....



                Comment


                  Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą

                  Akumuliuojame hydroelektrinėse kas reiškia kad vis tiek statytume hydro base arba tos talpos nepadidintume nes ekologija ir pan.
                  Įdomu, ar negalima statyti hidroakumuliacinės (dirbtinio atoslūgio) atviroje jūroje, kur įtaka būtų žymiai mažesnė nei sausumoje?

                  Comment


                    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                    O išlaidos statant "daug daug pertelklinio vėjo"? Ar šitas nemokamas pagal tavo skaičiavimus?
                    Jei jau vykdė vėjo jėgainių projektus be valstybės paramos ir iki dabartinių kainų, reiškia apsimokėjo. O dabar kai sušoko elektros kaina visoje Europoje tai iš viso manau tokie projektai yra pasaka.
                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                    Comment


                      Nu neaiški man vis tik ta AEI ekonomika. Danija pradeda statyti dirbtinę salą vėjo turbinų parkui:

                      The island is billed to be as large as 18 soccer fields to make room for the turbines. The turbines are set to initially generate 3 gigawatts, enough electricity for around three million households. Later, the island will triple in size to make room for a total of 650 turbines, according to the report by Spiegel. The development of the entire project is set to cost around €28 billion ($32 billion). Denmark's goal is to have energy flowing from the island by 2033 — in 12 years time.

                      https://www.dw.com/en/denmark-eyes-g...nts/a-59456593

                      Suminis instaliuotas galingumas sieks 9 GW. Įvertinant, kad tai jūros parkas, kur galima tkėtis ženkliai didesnio maždaug 48-52 proc. load capacity, tai atitiktų maždaug 4.5 GW įprastinio generavimo galingumo. Priedo vis tiek reikės turėti bent 5-6 GW rezervo, kurs irgi kainuos. Projekto vertė 28 milijardai EUR. Plius rezervas ko gero ne mažiau 7 milijardų pagal panašius projektus. Ir tiikrai 4,5 GW galingumo branduoliniai reaktoriai kainuotų brangiau nei 30 milijardų ?
                      Suomiams su visomis nesėkmėmis 1,6 GW Olkiluoto 3 lyg tai kiek randu kainavo apie 8,5 milijardo.

                      With a total cost estimate of at least 8.5 billion euros, it has been described as the second-most expensive building in human history, behind a hotel complex in Mecca.

                      Comment


                        O Vokietija tuo tarpu po savaitės uždarys 4 GW branduolinės generacijos. Po metų paskutinius 4 GW. Tuo tarpu su renewable plėtra švelniai sakant ne kas:


                        Germany to build no new offshore wind turbines in 2021 for first time in ten years

                        Germany will not add any new offshore wind turbines to the existing fleet for the first time in ten years in 2021, the country's wind power industry alliance BWE and other industry organisations said. The lobby group argued the expansion doldrums is "not an indication of lacking investor interest or industry prowess, but a result of political decisions," adding that increased renewable expansion targets, better integration of hydrogen production plans and adequate staff levels are needed to tap into offshore wind's full potential for the country's ambitious decarbonisation plans.


                        https://www.cleanenergywire.org/news...time-ten-years

                        The German government’s latest attempt to attract investment in onshore wind farms fell flat, according to the results of tenders for renewables published on Friday (30 April), marking another episode in a series of undersubscribed tenders for wind power.
                        ...
                        Industry spokespeople say that Germany needs to add about 5 GW of new wind energy annually in order to succeed in its energy transition.
                        Despite this, 2019 saw a meagre 1 GW of added capacity, and 2020 about 1.5 GW. For 2021, two more tenders for wind energy are coming up, adding an additional 2.7 GW, if the tenders are fully subscribed.
                        Even in the best-case scenario, Germany would still be far off achieving the required amount of added wind energy capacity in 2021.


                        https://www.euractiv.com/section/ene...s-to-struggle/

                        Ir vis tiek racionalieji vokiečiai šoka kaip pliki į dilgėles. Kažkas sveiku protu sunkiai suvokiama. Juk įvertinant load capacity tuos 8 GW reikės pakeisti ne mažiau kaip 20 GW wind power ...

                        Comment


                          Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                          Tada nereiktų mokėti už vėjo elektrines.
                          Vėjo elektrinės generuoja kažkiek. Tai kodėl sakote kad "mokame dvigubai"? Kaip suprantu Elekrtrėnai kaip rezervas reikalingas bet kuriuo atveju, su vėjo elektrinėm ar be jų.
                          -

                          Comment


                            Finland’s Olkiluoto 3 EPR plant unit achieves first criticality https://www.power-technology.com/new...t-criticality/
                            OL3 is expected to commence electricity production at the end of January 2022. Once regular electricity production starts, OL3 will deliver nearly 14% of Finland’s electricity.
                            https://www.neimagazine.com/news/new...rts-up-9343313
                            After start-up, the power level will be increased step by step with commissioning tests performed at each power level. Electricity production will start at a capacity of 30%, or about 500MWe, at the end of January 2022. OL3's regular electricity production will begin in June 2022.
                            Paskutinis taisė Arunasx; 2021.12.23, 18:17.
                            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                            Comment


                              Esu AE šalininkas, bet žiūrint realiai Europoje jos beveik neįmanomos. Nuo planų pradžios iki įjungimo praeina 15-20 metų, tad šiandien tai ne sprendimas.
                              Reikia tikėtis per tuos 15-20 metų bus išrasti/patobulinti ilgalaikiai elektros kaupikliai(pvz pasirodo raudonos plytos gali kaupti energiją), tai būtų įmanoma išvis atsisakyti ir dujų kaip rezervo.
                              Akivaizdu, jei šiandien turėtume didesnę dalį atsinaujinančių, tokio spaudimo kainoms nebūtų.

                              MedinisStrazdas
                              ​​​​​​Kam apsimetinėti kvailiu yra rašyti nesąmones apie dujų sukaupimą dešimčiai metų? Vasarą paprastai pigesnės, taip? Užpildai Inčiukalnį žiemai, kame problema?
                              Kaip minėjau, esu AE šalininkas, bet tai nekeičia Vokietijos sprendimų ir Kinijos augimo iš iškastinių. Kokia alternatyva jų blogiems sprendimams? Be vėjo aš daugiau nieko nematau.

                              Comment


                                Parašė gerietis Rodyti pranešimą

                                Vėjo elektrinės generuoja kažkiek. Tai kodėl sakote kad "mokame dvigubai"? Kaip suprantu Elekrtrėnai kaip rezervas reikalingas bet kuriuo atveju, su vėjo elektrinėm ar be jų.
                                Pamenu kažkuris forumietis buvo įmetęs statistiką, kad pas mus atsinaujinanti energetika pusę laiko generavo mažiau nei 20% instaliuotos galios.

                                Elektrėnų rezervas dirbtų taip intensyviai, kad jam dar vieno rezervo reiktų avarijos atveju.

                                Comment


                                  Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                  Pamenu kažkuris forumietis buvo įmetęs statistiką, kad pas mus atsinaujinanti energetika pusę laiko generavo mažiau nei 20% instaliuotos galios.

                                  Elektrėnų rezervas dirbtų taip intensyviai, kad jam dar vieno rezervo reiktų avarijos atveju.
                                  Vėjas beveik niekada nepučia pilna galia. Nieko čia stebuklingo. 'Maskimalus įmanomas' nėra tas pats kaip 'vidutinė veikimo galia'.

                                  Comment


                                    Parašė B.S. Rodyti pranešimą
                                    Vėjas beveik niekada nepučia pilna galia. Nieko čia stebuklingo. 'Maskimalus įmanomas' nėra tas pats kaip 'vidutinė veikimo galia'.
                                    Tai ok, tada ir operuokime realios gamybos skaičiais, o dabar giriamasi maksimalia instaliuota galia.. nors jos net teoriškai niekada nepasieksime. Čia kaip girtis dideliu samčiu, nors valgom iš mažos lėkštutės.

                                    Comment


                                      Šiandien dujų kaina Roterdamo biržoje nukrito 26 proc. (su pristatymu po mėnesio, t.y. efektas bus pajaustas tik sausio gale). Nukrito po to, kai buvo paskelbta , kad visas laivynas su suskystintom dujom pasuko ar pasuka link Europos. Šiandien atrodo du dideli dujovežiai plaukę į Singapūrą pasuko link Europos: taip šiais laikais būna, dujovežis plaukia į vieną uostą, bet pakeliui būna perperkamas ir pakeičia kryptį. Pagaliau treideriai neištvėrė: kainos Europoje ant tiek viršija kainas Azijoje , kad apsimoka plaukti į Europą. Pirmą kartą visas laivynas iš Australijos plaukia į Europą, nes pasidarė pelningiau iš Australijos plukdyti į Europą nei pardavinėti Kinijoje ar Singapūre. Laivai iš Brunėjaus ar Naujosios Gvinėjos suka į Europą. Vienas dujovežis net iš Rusijos Sachalino pasiryžęs plaukti į Europą

                                      Click image for larger version

Name:	image_2021-12-23_203334.png
Views:	152
Size:	16,5 kB
ID:	1938698

                                      Comment


                                        įdomiausia tai, kad chuilostanas sukėlė tą krizę neparduodamas spot rinkoje, tik pagal ilgalaikius kontraktus, bet neturi visai jokios tiesioginės $ naudos iš tų monstrinių kainų, nes nieko neparduoda.
                                        Bet negi jiems rūpi pinigai kai reikia plėsti imperines žemes.
                                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                        Comment


                                          Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                                          įdomiausia tai, kad chuilostanas sukėlė tą krizę neparduodamas spot rinkoje, tik pagal ilgalaikius kontraktus, bet neturi visai jokios tiesioginės $ naudos iš tų monstrinių kainų, nes nieko neparduoda.
                                          Bet negi jiems rūpi pinigai kai reikia plėsti imperines žemes.
                                          Kriziu sukelimas gali buti vienintelis tikslas, gales rodyti savo liaudziai kaip supuvusiuose Vakaruose viskas blogai. Gal po to tikisi pasirasyti kontraktus su didesnem kainom, ilgesniam laikotarpiui. "Parklupdyti Vakarus" sena CCCP svajone. Arba "nekiskit nosies i Ukraina, jei norite gyventi ramiai". Greiciausiai viskas viename.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X