Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Kiek čia forume rašo, kad Latvijoj 2 miestai ir 0 kaimų, kai Lietuva visa tankiai gyvenama. Vėjo elektrinėms reikia didelių plotų, tai gal čia ir yra atsakymas.
    ♚ streetskins.eu/vilnius-city-cycling-map-by-road-surface ♚

    Comment


      „Orion Leasing“ siūlo saulės elektrines verslui https://www.vz.lt/rinkos/2022/09/21/...trines-verslui
      Bendrovė „Orion Leasing“ įmonėms statys saulės elektrines, už kurias bendrovės galės išsimokėti už fiksuotą kainą pirkdamos pagamintą energiją. Elektros kaina su visomis dedamosiomis sieks apie 16 ct/kWh, tai – kelis kartus mažiau nei šiuo metu rinkoje. Bendrovė orientuosis į vidutinio dydžio, nuo 100 kW iki 1 MW galios saulės elektrinių vystymą. Saulės elektrinės bus statomos tik ant verslui priklausančių pastatų arba sklypuose energijos vartojimo vietoje. Rinkai siūlyti nutolusių elektrinių neplanuojama.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

      Comment


        Parašė dondc Rodyti pranešimą
        Kiek čia forume rašo, kad Latvijoj 2 miestai ir 0 kaimų, kai Lietuva visa tankiai gyvenama. Vėjo elektrinėms reikia didelių plotų, tai gal čia ir yra atsakymas.
        Na dar tikrai nepadeda visokie gamtosaugininkų išsipisinėjimai, kai draudžia statyti vėjo jėgainę todėl, kad nuo kažkokio kalno matysis ir "gadins kaimo kraštovaizdį"

        Comment


          Paleido naują paramą, įdomu koks čia tikslas šitos paramos:

          Klimato kaitos programos kompensacinių išmokų teikimas elektros energijos kaupimo įrenginiams namų ūkiams (gaminantiems vartotojams)
          Kvietimui skirta suma, Eur: 1 000 000 Eur
          Finansuojami įrenginiai ar technologijos ir su jomis susijusi informacija
          Pagal priemonę remiami pareiškėjai, kurie įsigyja ir įsirengia geležies fosfato elektros energijos kaupimo įrenginį ar ličio jonų elektros energijos kaupimo įrenginį, ir naudoja savo elektros energijai kaupti. Kompensacinė išmoka teikiama nuo 0,5 kWh iki 10 kWh galios įrenginiui.Pareiškėjas gali įsigyti ir didesnės kaip 10 kWh galios elektros energijos kaupimo įrenginį, tačiau kompensacinė išmoka bus skiriama tik už 10 kWh galią.Reikalavimai elektros energijos kaupimo įrenginiui- elektros energijos kaupimo įrenginiai turi atitikti Europos Sąjungos standartus, įskaitant ekologinius ženklus, energijos duomenų etiketes ir kitas Europos Sąjungos standartizacijos įstaigų nustatytas techninių normatyvų sistemas, teikiamas garantijas;- elektros energijos kaupimo įrenginys turi būti naujas (nenaudotas), atitikti tokiai įrangai taikomas normas ir standartus. Agentūrai pareikalavus, pareiškėjas privalo pateikti įrangos atitikties sertifikatus.Galimi pareiškėjaiPareiškėjas yra fizinis asmuo, nuosavybės teise valdantis gyvenamosios paskirties vieno buto pastatą, gyvenamosios paskirties butą arba sodų paskirties pastatą (sodo namą), kuris turi būti įregistruotas VĮ Registrų centro Nekilnojamojo turto registre, ir kuriame turi įsirengęs ar įsigijęs saulės ar vėjo elektrinę arba ketinti įsirengti ar įsigyti saulės ar vėjo elektrinę iki išlaidų kompensavimo prašymo teikimo dienos.Jei įsigyta įranga skirta elektros energijai kaupti namų ūkio reikmėms, naudojama ūkinei-komercinei veiklai, finansavimas neskiriamas. Jei pareiškėjas gali pateikti įrodymų, kad ūkinė-komercinė veikla nėra vykdoma ar pagaminta elektros energija kaupiama ir nėra naudojama ūkinei-komercinei veiklai, finansavimas skiriamas. Jei pagaminta elektros energija, kaupiama ir naudojama pastatuose, kuriuose viename iš jų yra vykdoma ūkinė-komercinė veikla, finansavimas skiriamas tik už objektą (-us), kuriame (-uose) ūkinė-komercinė veikla nevykdoma ar pagaminta elektra nėra naudojama ūkinei-komercinei veiklai.Pareiškėjas, ketinantis įsigyti elektros energijos kaupimo įrenginį turi būti ar tapti gaminančiu vartotoju teisės aktų nustatyta tvarka (įskaitant, bet neapsiribojant, sudaryti atitinkamas sutartis ir kitus jų priedus, su elektros energijos tiekėju ir (ar) energetikos tinklų operatoriumi, pagal kuriuos galima identifikuoti, kad asmuo laikomas gaminančiu vartotoju, įsirengti apskaitos prietaisą (išskyrus atvejus, kai pareiškėjas jau tapęs gaminančiu vartotoju ir (ar) atlikęs dalį ar visus reikiamus veiksmus) iki išlaidų kompensavimo prašymo Agentūrai pateikimo dienos, bet ne vėliau kaip per 15 mėnesių pasibaigus Agentūros kvietimui teikti registracijos formas.Pareiškėjui įsigijus saulės elektrinę ar jos dalį iš saulės parkų, kompensacinė išmoka už elektros energijos kaupimo įrenginį nėra teikiama.Vienam kvietimui fizinis asmuo gali pateikti vieną registracijos formą.

          Kita informacija
          Informacija apie asmens duomenų tvarkymą Agentūroje skelbiama internetinėje svetainėje www.apva.lt skiltyje „Asmens duomenų apsauga“.Duomenų teikimo per Aplinkos projektų valdymo informacinės sistemos APVIS duomenų mainų svetainę taisykles galima rasti čia:https://apvis.apva.lt/duomenu-mainu-svetaines-taisyklesKlimato kaitos programos kompensacinių išmokų teikimo elektros energijos kaupimo įrenginiams namų ūkiams (gaminantiems vartotojams) tvarkos aprašas https://www.e-tar.lt/portal/lt/legal...04912defe897d1
          Kompensacinės išmokos fiksuotasis įkainis, skiriamas už 1 kWh galios elektros energijos kaupimo įrenginiui įsigyti, apskaičiuojamas vadovaujantis Elektros energijos kaupimo įrenginių įsigijimo ir įrengimo išlaidų fiksuotųjų vieneto įkainių nustatymo tyrimu, ir sudaro 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų fiksuotojo įkainio:a) įrengtam ličio geležies fosfato elektros energijos kaupimo įrenginiui – 450,26 Eur už 1 kWh galios;b) įrengtam ličio jonų elektros energijos kaupimo įrenginiui – 391,08 Eur už 1 kWh galios.

          Informacija apie registracijos formų teikimą
          Registracijos formos pildymo nuoroda ir/ar instrukcija: https://apvis.apva.lt / Instrukcija
          Kartu su registracijos forma privalomi pateikti dokumentai (jei taikoma):
          Jei Pareiškėjas įgalioja kitą fizinį ar juridinį asmenį už jį atlikti su Projekto įgyvendinimu susijusius veiksmus (pateikti Projekto registracijos formą ir/ar pateikti išlaidų kompensavimo prašymą ir/ar apmokėti išlaidas ir pan.), privaloma pateikti notaro patvirtintą arba informacinių technologijų priemonėmis sudarytą (https://igaliojimai.lt/) įgaliojimą atstovauti pareiškėją.Rekomendacijas dėl informacijos pateikimo notaro patvirtintame įgaliojime ir laisvos formos sutikimo įgyvendinti projektą pavyzdį galima rasti čia:
          https://apvis.apva.lt/duk
          Registracijos formos gali būti teikiamos nuo: 2022 m. rugsėjo 22 d. 8.00 val.
          Registracijos formos gali būti teikiamos iki: 2023 m. birželio 21 d. 17.00 val. arba kol pakaks lėšų
          Registracijos formos pateikimo būdas: Internetu Aplinkos projektų valdymo agentūros informacinėje sistemoje APVIS užpildant projekto registracijos formą.
          Pareiškėjas projekto veiklą turi įgyvendinti ir Agentūrai pateikti išlaidų kompensavimo prašymą ne vėliau kaip per 15 mėnesių nuo Agentūrai kvietimo teikti registracijos formas galiojimo pabaigos dienos.
          Konsultacija

          pirmadieniais-ketvirtadieniais 8.00-12.00, 12.45-17.00
          penktadieniais 8.00-12.00, 12.45-15.45
          Tel. Nr. 8 614 99 699

          AZ.Baku | FI.Vaasa | SR.Paramaribo | SE.Lund | DZ.Annaba

          Comment


            Parašė booraz Rodyti pranešimą
            Paleido naują paramą, įdomu koks čia tikslas šitos paramos:
            Tikėtina, kad tikslas yra valstybei gauti elektros iš saulės ir vėjo elektrinių naktį, ir kai nepučia vėjas, t.y. akumuliuoti ir naudoti kai trūksta.

            Comment


              Parašė Austras Rodyti pranešimą

              Tikėtina, kad tikslas yra valstybei gauti elektros iš saulės ir vėjo elektrinių naktį, ir kai nepučia vėjas, t.y. akumuliuoti ir naudoti kai trūksta.
              Tai tas kaip ir aišku, bet 1 mln.eur. skiriama, tai grubiai 250 namų ūkių po 10kWh, kas yra 2500kWh lašas jūroje, nu bet tarkim šis tas.
              Tačiau kaip tai apsimokės įsirengusiam tai nesuprantu, paskaičiavus, jeigu tu neatiduodi į tinklą ir paskui neperperki atgal iš ESO, tai sutaupai po 4 ct už kWh.
              Baterijos įrengimas preliminariai 8000 eurų, atminusavus kompensaciją 4000 eurų. Tai 4000 eurų investicijos atsipirks per kiek dienų po 40ct per parą? 27 metai grubiai.
              Nebent 100% kompensuotų, tai tada būtų galima pagalvoti ar verta.
              AZ.Baku | FI.Vaasa | SR.Paramaribo | SE.Lund | DZ.Annaba

              Comment


                Importuotos elektros kompensacijai - virš milijardo. Savos gamybos paramai - 1 milijonais. Va su tokiais prioritetas tai tikrai linksmai gyvenam.

                Comment


                  Tai čia ne gamyba o pasaugojimas kuris šiuo metu visiškai neaktualus. Pinigų išmetimas ir tiek, ypač žiūrint į ateitį kad tai ankstyvoj stadijoj produktas ir nėra jokio tikslo subsidijuot.

                  Comment


                    Situacija pasikeis kai nebeliks "pasaugojimo" ESO tinkluose, t.y. kai už atiduotus į tinklus kWh gausi biržos kaina, o suvartotus iš tinklų irgi biržos kaina. Va tada akumuliatoriai labai pravers. Klasuimas tik vienas - kiek ilgai dar bus taip vadinamas savo pagamintų kWh pasaugojimas ESO tinkle?

                    Comment


                      ESO px ant to, nes realiai viskuo atsakingas to gaminančio vartotojo tiekėjas (buvo rašyta seniau, citavau), jis suvedinėja galus ir manau pakils grei daug bangų arba nepasirašinės sutarčių.
                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                      Comment


                        Parašė booraz Rodyti pranešimą

                        Tačiau kaip tai apsimokės įsirengusiam tai nesuprantu, paskaičiavus, jeigu tu neatiduodi į tinklą ir paskui neperperki atgal iš ESO, tai sutaupai po 4 ct už
                        Apsimokės tiems, kas neturi pakankamo galingumo, o išnaudoja daug. Pvz. kai kur ESO virš 3kW neduoda apskritai.
                        Bet tokių nedaug, vienkiemiai, sodybos.. Pažįstamas pasistatė be jokių kompensacijų akumą 10 kWh.

                        Comment


                          Parašė vaidasp Rodyti pranešimą
                          Situacija pasikeis kai nebeliks "pasaugojimo" ESO tinkluose, t.y. kai už atiduotus į tinklus kWh gausi biržos kaina, o suvartotus iš tinklų irgi biržos kaina. Va tada akumuliatoriai labai pravers. Klasuimas tik vienas - kiek ilgai dar bus taip vadinamas savo pagamintų kWh pasaugojimas ESO tinkle?
                          Kad taip anksčiau ar vėliau bus, tai kaip ir aišku, nes ESO "pasaugojimas" realiai nėra joks pasaugojimas ir yra našta visiems, išskyrus "pasaugojimo" gavėjams, ypač žiemos metu. Klausimas, kaip tai veiks butų daugiabučiuose savininkams, nusipirkusiems nutolusią elektrinę? Baterija bute? Šiaip why not. Tik ar tai bus apskritai leidžiama ir įmanoma? Ar teks pirkti ir "nutolusią bateriją"?

                          Comment


                            Parašė booraz Rodyti pranešimą
                            Paleido naują paramą, įdomu koks čia tikslas šitos paramos:
                            Pasiūlė naują saldainį saulininkams: išgraibstė pirmąją dieną https://www.vz.lt/pramone/energetika...-pirmaja-diena
                            Saulės elektrinių savininkai puolė tarsi bitės prie medaus – beveik 300 gyventojų per vieną dieną apsisprendė pasinaudoti valstybės parama įsigyti elektrą kaupiančią bateriją.Šiuo metu elektrą gaminantys gyventojai nesuvartotą energiją perduoda į tinklą, o vėliau ją imdami atgal moka Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) nustatytą mokestį – 4,47 ct / kWh.
                            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                            Comment


                              Parašė John Rodyti pranešimą

                              Kad taip anksčiau ar vėliau bus, tai kaip ir aišku, nes ESO "pasaugojimas" realiai nėra joks pasaugojimas ir yra našta visiems, išskyrus "pasaugojimo" gavėjams, ypač žiemos metu. Klausimas, kaip tai veiks butų daugiabučiuose savininkams, nusipirkusiems nutolusią elektrinę? Baterija bute? Šiaip why not. Tik ar tai bus apskritai leidžiama ir įmanoma? Ar teks pirkti ir "nutolusią bateriją"?
                              Aš tai norėčiau kad mano perviršį tiesiog parduotų rinkoje o kai man trūks aš nusipirksiu atgal. Tada įsigyčiau daugiau nutolusios elektrinės nei man reikia ir taip naudočiau kaip investciijos diversifikacija. Bet kol žaidžia su pasaugojimui kad vėliau sunaudotum tai neapsimoka investuoti į tokią.

                              Comment


                                Ieškodama žaliosios elektros „Amazon“ pasirinko Lenkijos saulę https://www.vz.lt/pramone/energetika...lenkijos-saule
                                Elektroninės komercijos milžinė „Amazon“ pasirašė vieną didžiausių atsinaujinančios energijos pirkimo sutarčių Lenkijoje. Įmonė įsipareigojo pirkti elektrą iš Milkovicų saulės parko, kuris statomas netoli Legnicos miesto. Projektas vystomas žemėje, kurią bendrovė išsinuomojo iš Milkovicų valdžios. Ši komuna yra viena skurdžiausių Legnicos rajone. Dėl elektrinės mokesčių ir rinkliavų vietos taryba padidins pajamas trečdaliu.Jėgainė užims beveik 180 hektarų plotą, kuris anksčiau buvo naudojamos kaip drėkinimo laukai, į kuriuos buvo išleidžiamos komunalinės nuotekos iš Legnicos
                                Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                Comment


                                  Pasak „Litgrid“, šiuo metu Lietuvoje atsinaujinančių energetinių išteklių instaliuota galia siekia 1.223 megavatus (MW) ir sudaro trečdalį visos šalyje esančios generacijos.
                                  https://www.vz.lt/pramone/energetika...getikos-centra

                                  Ir tai kartu viskas - vėjas, saulė, hidro.
                                  O tai kur ta 2 GW saulės riba, dėl kurios nebederina projektų?
                                  Paskutinis taisė Arunasx; 2022.10.03, 21:01.
                                  Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                  Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                  Comment


                                    Esminis atsakymas:
                                    Energetikos eksperto teigimu, apribojimas nereiškia, jog 2 GW parkų tebėra plėtojami, o kiti nesivysto. „Tai reiškia, kad nesivysto niekas. Nes nėra tvarkos, kaip atskirti iš tų visų norinčių investuoti, kurie nori investuoti beveik 4 mlrd. eurų į 4 GW saulės elektrinių – kaip iš jų atskirti 2 GW, kuriems leisti“, – aiškino M. Nagevičius.
                                    VERT narė Jelena Dilienė informavo, jog taryba buvo gavusi 88 (4,321 GW) asmenų prašymus išduoti leidimą plėtoti elektros energijos pajėgumus, siekiant vystyti komercinius saulės elektrinės projektus. Po tyrimo bendra prašoma galimų plėtotojų galia jau sumažėjo apie 1 GW. Šiuo metu VERT nagrinėja 47 prašymus (3,3 GW).
                                    „4,4 GW – tiek šiandien galime prijungti perdavimo ir skirstymo saulės Lietuvoje. 2 GW yra „Litgrid“, 2,4 GW bus galima ESO dalyje po PETA (pasinaudojimo elektros tinklais tvarkos aprašo – red.). Įstatyme yra 2 GW gaminantiems vartotojams ir 2 GW gamybai. Gamybai (tai yra, „Litgrid“ tinkle – red.) yra 2 GW viršyti, bet gaminantiems vartotojams riba dar nėra viršyta. 
 Skirstymo operatorius šiandien prijungęs arba sudaręs ketinimo protokolų sumai 1,1 GW ir mums dar „Litgrid“ atlaisvina, duoda 1,4 GW. Kur neatsilaisvins, tai „Litgrid“, nes yra įstatyme ribojama 2 GW“, – teigia O. Martinonis. Pasak jo, tie 3,3 GW likusių prašymų yra „Litgrid“ dalyje.
                                    Komisijos posėdyje parlamentarai uždavinėjo klausimus, „ar „Litgrid“ nesusikalbėjo su ESO“, „ar VERT kažkur nesustabdė“, – tačiau atsakymai į šiuos klausimus nebuvo pateikti, diskusijos dalyviams iki galo nesusitariant dėl techninių aspektų.
                                    „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis jau minėtame Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje teigė, kad per artimiausią mėnesį operatorius turėtų paruošti pasinaudojimo elektros tinklais aprašą. Bendrovė įvertino tinklo galimybes, numatomą vartojimą ir kita. Siūloma pasinaudoti situacija, kad saulė ir vėjas elektrą generuoja iš esmės skirtingu metu. „Mes siūlome techniškai į tą patį tašką jungti 200 proc. atsinaujinančių, jeigu yra skirtingas gamybos būdas, – saulė ir vėjas. Jungiant po 100 proc. ir 100 proc. į tą patį tašką gali susidaryti apie 7 proc. metuose, kad sutampa maksimali gamyba to ir to, tai sutartyse su vystytojais bus numatyta, kad neviršytų tos galios. Bet tokiu būdu bus rasta galimybė išvystyti daugiau atsinaujinančios energetikos“, – kalbėjo R. Masiulis.
                                    „Kad būtų galima pajungti daugiau negu 4,4 GW saulės, mes siūlome dar vieną mechanizmą – saulės galima statyti daugiau, bet su sąlyga, kad saulės elektrinės vystytojas 20 proc. galios, kiek jis yra numatęs parko vystymui, investuotų į 20 proc. galios atitinkančias baterijas arba į atitinkamą įrenginį, kad pats save subalansuotų ir suvaldytų perteklinę gamybą“, - sakė R. Masiulis.
                                    https://www.delfi.lt/verslas/energet....d?id=91342597
                                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                    Comment


                                      „E energija“ baigė statyti 70 mln. Eur vertės 69 MW vėjo parką Telšių rajone https://www.vz.lt/pramone/energetika...-telsiu-rajone
                                      Ketvirtadienį atidaromame parke per metus planuojama pagaminti 230 gigavatvalandžių (GWh) elektros ir 17% padidinti vėjo energijos gamybą šalyje, praneša įmonė.Pasak „E energijos“, tai pirmas nuo 2016 m. Lietuvoje pastatytas ir prie „Litgrid“ tinklo prijungtas toks didelis vėjo parkas. „E energijos“ vadovas teigė, jog kitų metų pavasarį Kelmės rajone turėtų būti baigtas dar vienas įmonės vystomas 10 MW vėjo parkas bei taip pat Kelmės rajone bus pradėtas statyti 300 MW vėjo parkas. Investicijos į šiuos du objektus, anot G. Ulozos, turėtų siekti apie 450 mln. Eur.
                                      Lietuva sunaudoja gal 13TWh/metus
                                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                      Comment


                                        Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
                                        „E energija“ baigė statyti 70 mln. Eur vertės 69 MW vėjo parką Telšių rajone https://www.vz.lt/pramone/energetika...-telsiu-rajone

                                        Lietuva sunaudoja gal 13TWh/metus
                                        Įdomu, jau atsispindi šitas litgrid.eu pateikiamuose generavimo duomenyse?

                                        Comment


                                          Parašė John Rodyti pranešimą
                                          Įdomu, jau atsispindi šitas litgrid.eu pateikiamuose generavimo duomenyse?
                                          Kažkokius vėjus pradėjo ne/rodyti Litgrid, nepakilo spalio mėnesį daugiau nei 50 MW https://www.litgrid.eu/index.php/sis...submit=Vykdyti
                                          kai iš tikro čia vakar rodė vėjo iki 470MW https://transparency.entsoe.eu/gener...+/+EEST+(UTC+3)

                                          Nesuprantu
                                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                          Comment

                                          Working...
                                          X