Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Atsinaujinantys energijos šaltiniai Lietuvoje

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė Wycka
    /\ Malonėkite spausti nuorodą — galėsite skaityti straipsnį be jokių „perlų“
    Tavo cituojamo straipsnio apačioje parašyta:
    © 2002-2010 UAB "Veido periodikos leidykla". Visos teisės išsaugomos.
    Draudžiamas visas ar dalinis atgaminimas bet kokiu būdu kuria nors kalba be išankstinio raštiško leidimo.
    Mano manymu, dedant straipsnius, reikėtų pateikti tik nuorodą ir keliais sakiniais pagrindinę mintį cituojant - tarp quote ir /quote. Kam bus įdomu tas atsidarys nuorodą ir paskaitys. O čia dabar teršiat forumą ilgais ir dar iškraipytais pranešimais, net nepažymėtais kaip citatos.

    Comment


      Parašė Wycka
      Taip, Tamsta teisus, straipsnis yra saugomas autorinių teisių. Kita vertus, man jokių realių sankcijų žurnalas nepritaikys, nes neįrodys, kad aš iš to gavau asmeninės naudos. Esminį dalyką — nuorodą — pateikiau, taigi straipsnio kaip ir nepasisavinau. Antra, straipsnio turinys yra pusiau komercinis, todėl tiek žurnalui, tiek straipsnio užsakovui yra naudingas jo platinimas. Na o aš pacitavau tik tiek, kas reikalinga šiai temai. Iškraipiau (tiksliau — pridengiau) tik tą informacijos dalį, kurios neįmanoma išmesti neiškraipant viso turinio, tačiau šios informacijos atviras paviešinimas galėjo būti suprastas kaip reklama. Beje, „teršiu“ forumą ne ilgais ir dar iškraipytais pranešimais, net nepažymėtais kaip citatos, o tik straipsnio ištraukomis; praleistos dalys pažymėtos „(...)“. Susidomėjęs straipsniu ir norintis perskaityti visą jo turinį, turi galimybę tai padaryti paspausdamas nuorodą.
      Taip, aš nesu totaliai teisus, bet bent jau pasiteisinau.
      Kuri šio sakinio
      Draudžiamas visas ar dalinis atgaminimas bet kokiu būdu kuria nors kalba be išankstinio raštiško leidimo.
      dalis padaro išimtį dėl asmeninės naudos, komercinio turinio, reklamos ar bet kokios kito tavo pasiteisinimo?

      Comment


        Parašė artexs Rodyti pranešimą
        Kuri šio sakinio dalis padaro išimtį dėl asmeninės naudos, komercinio turinio, reklamos ar bet kokios kito tavo pasiteisinimo?
        /\ Kad būtų visų širdims lengviau, ištrinu iš forumo šį straipsnį ir visus po to šioje temoje sekusius mano komentarus.
        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

        Comment


          1. Be kūrinio autoriaus ar kito šio kūrinio autorių teisių subjekto leidimo ir be autorinio atlyginimo, tačiau nurodant, jei tai įmanoma, naudojamą šaltinį ir autoriaus vardą, leidžiama:

          1) kaip pavyzdį nekomerciniais mokymo ir mokslinių tyrimų tikslais atgaminti nedidelius išleistus kūrinius ar trumpą išleisto kūrinio ištrauką rašytiniu, garso ar vaizdo pavidalu tiek, kiek tai susiję su mokymo programomis ir neviršija mokymui ar moksliniam tyrimui reikalingo masto;

          25 straipsnis. Kūrinio panaudojimas karikatūrai ar parodijai

          Leidžiama be autoriaus ar kito autorių teisių subjekto leidimo ir be autorinio atlyginimo panaudoti kūrinį karikatūrai ar parodijai.



          26 straipsnis. Kūrinio panaudojimas religinių apeigų metu

          Leidžiama be autoriaus ar kito autorių teisių subjekto leidimo ir be autorinio atlyginimo atgaminti ir viešai skelbti kūrinį religinių apeigų metu.
          Post in English - fight censorship!

          Comment


            Kinija ir JAV pastatys didžiausią pasaulyje saulės energijos elektrinę
            Memorandumą dėl savitarpio supratimo statant saulės energijos jėgainę pasirašė Kinijos Gvangdungo saulės energijos panaudojimo bendrovė CGN SEDC ir JAV bendrovė "First Solar Inc", ketvirtadienį pranešė anglų kalba leidžiamas - Kinijos laikraštis "China Daily".

            Ši 2 tūkst. megavatų galingumo jėgainė, kurią pastatyti numatoma Kinijos Vidinės Mongolijos autonominiame rajone, bus didžiausia iš esamų tokių elektrinių pasaulyje. Ji bus statoma trimis etapais ir užbaigta per 10 metų.

            Laikraštis pažymi, kad šis projektas bus didžiausias per visą Amerikos ir Kinijos bendradarbiavimą atsinaujinančių energijos šaltinių srityje.
            Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

            Comment


              ŽŪM neteisingai atmetė 200 žaliosios energetikos projektų
              Administracinių ginčų komisija nusprendė, jog Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) sprendimas neskirti Europos Sąjungos (ES) paramos pareiškėjams, norėjusiems vystyti žaliosios energetikos projektus, prieštarauja teisės normoms ir faktinėms aplinkybėms.

              Pasak Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos (LVDK) generalinio direktoriaus Dano Arlausko, šis sprendimas suteikia vilties daugiau nei 70 pareiškėjų, kurie dėl to paties ŽŪM potvarkio apskundė ministeriją Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

              Praėjusių metų spalio pradžioje ŽŪM ir jai pavaldi Nacionalinė mokėjimų agentūra (NMA) atmetė beveik 200 projektų, pagal kuriuos buvo planuojama statyti arba renovuoti vėjo, vandens ar saulės jėgaines Lietuvos kaimo vietovėse. Projektų atmetimas buvo motyvuojamas tuo, jog negalima prognozuoti elektros energijos supirkimo kainų penkerių metų laikotarpiui, todėl neįmanoma nustatyti projektų ekonominio gyvybingumo. Administracinių ginčų komisijos sprendimu šis ministerijos potvarkis pripažintas neatitinkančiu faktinių aplinkybių ir teisės normų.

              Lietuvos verslo darbdavių konfederacijos generalinio direktoriaus D. Arlausko teigimu, šis sprendimas yra labai svarbus siekiant šalyje atgaivinti verslo bendruomenės pasitikėjimą valstybės institucijomis, taip pat jis įkvepia verslininkus nepasiduoti ir nekeliaklupsčiauti prieš valdininkus, nepriklausomai nuo jų užimamų pareigų.

              „Kitą savaitę Vilniaus apygardos administraciniame teisme prasidės teismo procesai, kurių metu pareiškėjai bandys užginčyti ministerijos sprendimą neskirti ES paramos vandens, vėjo ir saulės jėgainių statybai ir renovacijai. Šis admininistracinių ginčų komisijos sprendimas leidžia tikėtis, jog Lietuvai visgi pavyks įsisavinti beveik 200 mln. Lt. ES paramos, skirtos vėjo, vandens ir saulės jėgainių statybai ir renovacijai“, – sako D. Arlauskas.

              2009 m. rugpjūtį ministerija įtraukė alternatyvią energetiką kaip remtiną sritį Lietuvos kaimo plėtros programoje. Nuo praėjusių metų iš viso buvo paskelbti trys kvietimai teikti paraiškas, per kuriuos sulaukta beveik 200 projektų paramai gauti. Užuot skyrusi lėšas, 2010 m. spalio mėnesį ministerija visas paraiškas atmetė bei paskelbė naujas taisykles, kuriose ši veikla jau nebėra remiama.
              Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

              Comment


                Vėjo jėgainių parkas Šilalės rajone užsitikrino paskolą
                Tarptautinei įmonių grupei "4energia" priklausančios įmonės "Lariteksas" ir "Vėjo elektra" už 75 mln. Lt Šilalės rajone Stungaičių kaime pradėjo statyti vėjo jėgainių parką. Didžioji projekto dalis finansuojama skolintomis lėšomis.

                Vėjo jėgainių galia sieks 13,8 megavato (MW). Projekto darbai jau pradėti ir planuojama, kad bus baigti iki 2011 m. pabaigos. Parko statybai 56,1 mln. Lt paskolino SEB bankas.

                Baltijos šalyse šiuo metu grupė valdo 9 vėjo jėgainių parkus, kurių galia siekia 116 MW. Dar 9 parkų, kurių bendras galingumas sieks daugiau kaip 100 MW, projektai ruošiami arba jau pradėti įgyvendinti, praneša bankas.

                Įmonių grupė vėjo jėgainių projektą Lietuvoje jau įgyvendino Sudėnuose. Projektai dar vystomi Mockiuose ir Šilutėje.

                "Iliustruotasis mokslas" rašė, kad vėjo jėgainės statomos vis aukštesnės ir našesnės, todėl planuojama, kad 2020 metais jos tenkins 17 procentų elektros energijos poreikio.
                Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                Comment


                  Masinėje gamyboje - saulės elementai su 39,2% konversijos efektyvumu
                  „Boeing“ dukterinė bendrovė „Spectrolab“ sukūrė naujus, rekordus mušančius saulės elementus, kurie pasiekia 39,2 % konversijos efektyvumą. Saulės elementai, pavadinti „C3MJ+“, yra pirmieji su tokiu aukštu efektyvumu ir jie bus gaminami masiškai.

                  Iki šiol „Spectrolab“ bendrovė buvo pranešusi apie elementus su daugiau nei 40 % konversijos efektyvumu, tačiau tokie rezultatai buvo pasiekti laboratorijos sąlygomis.

                  „C3MJ+“ yra pirmasis saulės elementas, pasiekęs beveik 40 % efektyvumą normaliomis sąlygomis. Kompanija tikisi, jog dar po metų jai pavyks užtikrinti ir tokio efektyvumo elementų gamybą.

                  Pastaraisiais metais kelios mokslininkų komandos pranešdavo apie rekordinio efektyvumo saulės elementus, kurių naudingumo koeficientas viršydavo 40%. 2009 m. prie šių mokslininkų komandų prisijungė ir „Spectrolab“, pranešusi apie eksperimentinius elementus, pasiekusius 41.6% naudingumą. Kol kas absoliučiu rekordu laikomas Australijos mokslininkų pasiekimas - 43% naudingumo koeficientas, pasiektas su eksperimentiniais saulės elementais, apšviestais koncentruota Saulės šviesa.

                  Deja, visi šie pasiekimai mažai įtakoja realią situaciją rinkoje - joje galima įsigyti saulės elementų su 8-20% naudingumo koeficientu. Tad ne veltui nauji serijiniai „Spectrolab“ elementai laikomi proveržiu saulės energetikoje. „Boeing“ kompanija dabar tikisi užkariauti pasaulinę saulės elementų rinką su naujaisiais, didelio efektyvumo elementais, kuriuos, kaip tikimasi, bus galima nusipirkti nuo sausio mėnesio.

                  Teoriniai „Spectrolab“ inžinierių skaičiavimai rodo, jog saulės elementai galėtų pasiekti 70% ribinį naudingumo koeficientą. Deja, technologinis gamybos procesas šį rodiklį sumažina iki 50%. Tačiau šis skaičius yra visai realus - tad artimiausiais dešimtmečiais saulės elementų naudingumo koeficientas gali svyruoti būtent ties šiuo rodikliu.
                  Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                  Comment


                    Kad ir kokie tie efektyvumai būtų dideli, kai kuriomis gamtinėmis sąlygomis saulės elementai nėra perspektyvūs. Kad ir pas mus. Pavyzdys. Vilniuje Antakalnyje prie žiedo perėjoje sumontuotas mirksintis perėjos ženklo kontūras, maitinamas iš akumuliatorių, įkrautų tik naudojant saulės elementus. Apsnigo, apšalo ir neveikia. Ta pati situacija su stotelės apšvietimu (akumuliatorai, kraunami panaudojant saulės elementus) Kaunas - Vilnius netoli viaduko į Antakalnį. Šį vakarą važiavau - nedega.

                    Comment


                      Parašė Al1 Rodyti pranešimą
                      Kad ir kokie tie efektyvumai būtų dideli, kai kuriomis gamtinėmis sąlygomis saulės elementai nėra perspektyvūs. Kad ir pas mus. Pavyzdys. Vilniuje Antakalnyje prie žiedo perėjoje sumontuotas mirksintis perėjos ženklo kontūras, maitinamas iš akumuliatorių, įkrautų tik naudojant saulės elementus. Apsnigo, apšalo ir neveikia. Ta pati situacija su stotelės apšvietimu (akumuliatorai, kraunami panaudojant saulės elementus) Kaunas - Vilnius netoli viaduko į Antakalnį. Šį vakarą važiavau - nedega.
                      Savaime aišku, kad buvo kurti ne tokioms gamtinėms sąlygoms ir šiaip atsakingos žinybos viešąjį pirkimą organizavo nesismulkindamos su "techniniais reikalavimais" (Lietuvos biurokratai, ko norėt...). Atkreipus dėmesį į tai, kad snieguota būna ~2 mėnesius, tai įsigyjant reikalavimus atitinkančią techniką to tikrai nebūtų...

                      Mitas, kad Lietuvoje saulės per mažai- dalinis. Žiemą taip- iš saulės elementų kažko "tokio" neišpeši. Vasarą saulės elementus kombinuojant su saulės kolektoriais gali verstis kuo puikiausiai (Statistika iš Škotijos, kuri panašioje platumoje kaip ir Lietuva). Metinis balansas gaunasi, kad bent jau šiluma gali apsirūpinti 8 mėnesius.

                      Comment


                        Škotijos klimatinės sąlygos yra kitokios. Ten klimatas šiltesnis. Todėl vien tik saulėtų dienų skaičius nėra pakankamas argumentas, sniego būna retai ir jis greitai ištirpsta. Lietuvoje panašios sąlygos kaip Švedijoje, Suomijoje prie Baltijos jūros. Bet nei švedai nei suomiai į saulės energetika rimtai nežiūri ir nežiūrės tol, kol našumas nepakils bent iki 60-70 proc., arba kol kaina nukris kelis kartus, nors našumas išliktų dabartiniame lygyje...

                        Comment


                          Lietuvos išradėjas siūlo naujo tipo ekologišką beužtvankinę hidroelektrinę
                          Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                          Comment


                            Lankstūs saulės elementai sudomino kariškius

                            Šiuo metu JAV armija testuoja 3 skirtingas technologijas: „TEMPER fly“, „QUADrant“ ir „Power Shade“. „TEMPER Fly“ technologija yra pajėgi generuoti 800 W galią. „QUADrant“ yra mažesnis variantas nei „TEMPER Fly“ ir gali sugeneruoti apie 200 W energiją. Tuo tarpu „Power Shade“ turi įvairių galimybių ir gali sugeneruoti iki 3 KW elektros energijos.
                            http://www.technologijos.lt/n/techno...-17021&l=2&p=1

                            Comment


                              Mokslininkų prognozės apie lanksčius saulės elementus man jau žinomos daugiau nei prieš penkmetį. Bet dabar tai jau tampa tikrove. +organinių šviesos diodų lankstūs ekranai, kuriuos galima suvynioti ar sulankstyti, saulės elementai, kuriuos galima taip pat suvynioti ar sulankstyti - ir armijos poreikiams turime puikius žemėlapius ar monitorius. Juos galima prijungti prie nešiojamų prietaisų, kurių ekranai maži ir nepatogūs, kai reikia, tarkim, nagrinėti žemėlapius...

                              Comment


                                Kinų požiūris į alternatyvius energijos šaltinius. Nors straipsnis gana pesimistiškas, reikia pripažinti, kad jame yra eilė racionalių teiginių, kurių mūsų alternatyvios energijos šalininkai atkakliai nenori pripažinti. Antra vertus rodo kinų požiūrį - jūs ten alternatyvinkitės, o mes didinom, didinam ir didinsim CO2 išmetimą. Ir pašvilpkite.

                                Straipsnis iš China Daily (http://europe.chinadaily.com.cn , tikslios nuorodos duot negaliu, nes reikalauja registracijos)


                                ‘Wrong turns’ in wind power

                                China is placing too much emphasis on size rather than technology to harness wind power and the country may have overestimated the advantages of the resource compared to coal, energy analysts say. The robust growth of wind farms across the country generated an aggregate 50 million kilowatts of electricity at the end of 2010. A study by Harvard University of the United States and Tsinghua University projects that wind power will satisfy China’s entire energy needs by 2030.
                                “I don’t think so,” counters Yu Lijun, professor from the Institute of Thermal Energy Engineering of Shanghai Jiao Tong University. Yu studies new energies and energy-saving technologies.“I am afraid the researchers who produced that report were economists rather than engineers because they took into account only the estimated capacity of the wind farms but ignored the difficulties of connecting the power generated by these wind farms to many faraway
                                locations,” Yu says. Wind energy, he says, is intrinsically unstable because it depends on “nature’s whims”. For that reason, most countries only allow no more than 20 percent of heir power grids to be loaded with electricity generated by wind power. That is because the wide swings in electricity flow could cause damage to the grid, Yu explains.
                                “As wind energy is quite unstable, it can take up about 15 to 20 percent in the entire power grid. Otherwise, it will afect the safety of the grid. And it is a universal problem posed to every country dedicated to developing wind power,” Yu says.
                                Although wind costs “nothing”, the investment in equipment to convert that into electricity is invariably high. “The generation of electricity with today’s technology is very cost inefficient compared to coal and other fossil fuels,” says Shi Pengfei,
                                vice-president of the Chinese Wind Power Association.

                                China will need to add a substantial amount of coal-fi red power capacity by 2020 to meet the needs of its expanding economy, and the idea is to bring some of the capacity earlier than necessary in order to facilitate the wind-power transition,” Shi says.
                                The cost of wind power is estimated to be about 1.5 times of coal. Other alternate sources of energy including solar power are even more costly.
                                “Although burning coal will inevitably emit carbon dioxide, the harm brought by this gas has been much exaggerated. Carbon dioxide is crucial for plants to conduct hotosynthesis normally. And without this gas, the temperature on the earth will drop by 15 to 20 C, which will make the planet inhabitable for most creatures,” Yu says.
                                “What researchers should do now is to increase the operation rate of burning coal, which is more efficient than investing a large amount of money in developing wind energy
                                technologies,” Yu says.
                                The swift development of wind power in China is fueled mainly by heavy government subsidies, which are based on capacity rather than on innovation. As a result, power-
                                generating plants are investing mostly in expanding the capacities
                                of their wind power equipment rather than on research and development. Yu says that Chinese engineers are good at building larger wind generating units but they lack the
                                interest to advance the technology in energy conversion. For instance, wind powered generating units in China generally have a capacity of 3 mW to 5mW, which can provide sufficient electricity for 1,500 1,100-watt air conditioners working at the same time, Yu says.
                                But the key technologies of these mammoth generators are acquired from foreign, mainly Danish or German, companies, Yu says. “These countries have a longer history in developing wind power technologies than China.” But “relying on the purchase of other people’s patents to build your own power plants is a very short-sighted way of doing things,” he adds. The government should revise its policy to pay a larger portion of subsidies to technology development and innovation rather than on capacity, Yu and ther analysts say. The development of alternative energy power is like “putting the cart before the horse”, Yu says. There is no shortage of institutions in China investing in wind power research. But they are scattered all over the country with weak links to share their results, Yu says. “This decentralization of scientific manpower and resources is a
                                terrible waste.”

                                Comment


                                  Parašė suoliuojantis Rodyti pranešimą

                                  “Although burning coal will inevitably emit carbon dioxide, the harm brought by this gas has been much exaggerated. Carbon dioxide is crucial for plants to conduct hotosynthesis normally. And without this gas, the temperature on the earth will drop by 15 to 20 C, which will make the planet inhabitable for most creatures,” Yu says.
                                  Arba nekoks vertimas, arba nelabai suvokiamas elementarus faktas: Deginant iškastinį kurą bendras CO2 kiekis atmosferoje didėja. Diskutuotina jo įtaka-žala. Taip pareikšti būtų galima tuo metu, kai žmonija energijai gaminti naudotų tik biokurą- tuo atveju bendras CO2 kiekis nesikeistų ir nebūtų preteksto verkšlenti apie "Klimato Kaitą".
                                  Komentaras apie CO2 "dingimą" taip pat nelogiškas... Niekas nesiekia jo pašalinti, norima sustabdyti-pristabdyti jo kiekio didėjimą atmosferoje... CO2 mažėjimas pasireikštų nebent tada, kai būtų atsodinami, kas vargu ar įmanoma...

                                  Comment


                                    Parašė LAZAS_ Rodyti pranešimą
                                    Arba nekoks vertimas, arba nelabai suvokiamas elementarus faktas: Deginant iškastinį kurą bendras CO2 kiekis atmosferoje didėja. Diskutuotina jo įtaka-žala. Taip pareikšti būtų galima tuo metu, kai žmonija energijai gaminti naudotų tik biokurą- tuo atveju bendras CO2 kiekis nesikeistų ir nebūtų preteksto verkšlenti apie "Klimato Kaitą".
                                    Komentaras apie CO2 "dingimą" taip pat nelogiškas... Niekas nesiekia jo pašalinti, norima sustabdyti-pristabdyti jo kiekio didėjimą atmosferoje... CO2 mažėjimas pasireikštų nebent tada, kai būtų atsodinami, kas vargu ar įmanoma...
                                    Sutinku. Šita vieta apie apie CO2 buvimo atmosferoje svarbą man pasirodė išvis komiška. Labai aiškiai straipsnyje išskirta dalis, kuri Lietuvoje viešoje erdvėje labai retai aptariama - galios svyravimai dėl kintamo vėjo. Danų energetikos kompanijos vadovas nesenai teigė, kad vėjas negali sudaryti daugiau kaip 25 proc. energijos balanse kitaip sistema ilgesniu laikotarpiu tampa nevaldoma. Mums kiek labiau pasisekė - turim Kruoni, galim apie 30 proc. iš vėjo gamintis nebijodami stabilumo svyravimų Bet vis vien dar 70 proc. iš kažkur reikia paimti. O vienas žinomas ekonomikos ekspertas prieš kelias dienas vėl viešoje erdvėje sapaliojo, kad "taip pingant vėjo jėgainėms mes 2020 visą energiją iš vėjo pasigaminti galėsim, nereiks atominės". Dėl atominės aišku diskutuoti galima, bet kaip niekas "nepaprotija" žinomų asmenų prieš kalbant viešai tokius dalykus ...

                                    Comment


                                      vejo jegaines galim pastatyti juroje ir turesim ne 30 o 50 procentu. Vejas juroje yra daug daug pastovesnis.
                                      "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


                                      - George W. Bush President of the USA

                                      Comment


                                        Parašė DeSadas Rodyti pranešimą
                                        vejo jegaines galim pastatyti juroje ir turesim ne 30 o 50 procentu. Vejas juroje yra daug daug pastovesnis.
                                        Bet juk elektros vartojimas augs, vien automobiliams kiek reiks po kelių dešimtmečių, taip, kad Kruonio su vėjo jėgainėmis nebeužteks užtikrinti stabilų 50% šalies elektros energijos tiekimo. O durpės ar šiukšlės irgi tik laikinas reikalas...
                                        Flickr

                                        Comment


                                          Tai gal galima dar vieną Kruono analogą pastatyti. Jau nekalbant apie esamo užbaigimą.
                                          GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                                          Comment

                                          Working...
                                          X