Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Biokuro bei atliekų deginimo kogeneracinės elektrinės

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Įstatymo rankomis spaudžiamas žalias mygtukas atliekų tvarkymo kainų krizei https://www.alfa.lt/verslas/energeti...krizei/240993/
    Šoką gyventojams kelianti ženkliai išaugusi elektros energijos bei dujų, o kartu iš šildymo kaina – ne pabaiga. Eilė ateina ir kainos už buitinių atliekų surinkimą šuoliui. Tačiau, kaip teigia specialistai, skirtingai nuo dujų ar elektros energijos, buitinių atliekų surinkimo brangimas inicijuojamas įsatymų leidėjų. Tiksliau – Aplinkos ministerijos vadovo Simono Gentvilo. Būtent jo Seimui pateiktas svarstyti Atliekų tvarkymo įsatymo pakeitimo ir papildymo projektas, jeigu jis bus patvirtintas, sudarys sąlygas buitinių atliekų degintojams nevaržomai didinti įkainius, kurie galiausiai nuguls ant gyventojų pečių.
    MBA operatoriai ruošia raštus, kuriuos ketina išsiųsti Seimui, Vyriausybei bei kitoms valdžios institucijoms. Norima atkreipti dėmesį į Atliekų tvarkymo įstatymo siūlomų pakeitimų ydingumą. „Oficialiai deklaruojama, kad įstatymo projektu siekiama skaidrumo nustatant tarifus už komunalinių atliekų tvarkymą. Jeigu taip, tai turi būti vienodai reguliuojamos visos sistemos grandys, nieko neišskiriant. Bet turbūt taip nėra ir galima daryti prielaidą, kad įstatymo pataisomis siekiama sužlugdyti MBA operatorius“, - komentavo K. Runkevičius. Eliminavus iš sistemos MBA operatorius, jų funkcijos atitektų regioniniams atliekų tvarkymo centrams, kurie valdo sąvartynus. Ne kartą buvo viešai diskutuojama, kad yra ydinga visai atliekų tvarkymo sistemai, kuomet vienas subjektas valdo ir sąvartynus, ir MBA įrenginius. Taip atsiranda galimybė klastoti tikruosius po mišrių komunalinių atliekų apdorojimo gaunamų atitinkamų atliekų frakcijų susidarymo skaičius.
    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

    Comment


      Kada Vilniuje sumažės šildymo kainos? Savivaldybė netiki „Ignitis“ pažadais https://www.15min.lt/verslas/naujien...-m-664-1627616
      Pati „Ignitis“ oficialiai skelbia, kad pirmoji šiluma iš biokuro bloko vilniečių namus pasieks iki 2022 m. pabaigos.
      Savivaldybės atstovai yra „beveik įsitikinę“, kad kitą sezoną VKJ visu pajėgumu dar neveiks. „Mūsų prognozė nebūtinai yra tiksli, bet mums jau teko gyventi pažadais, kad 2020 m. elektrinė jau bus paleista. Pagal dabartinę situaciją statybų aikštelėje ir pagal tai, kad, mūsų žiniomis, generalinio rangovo dar nėra. Taigi, kad šiais metais bus užbaigta statyba, mums atrodo mažų mažiausiai nerealu“, – sakė A.Bužinskas.
      p.s. galėtų koks betsafe sukurti statymą. Pastatyčiau €10 kad nepradės tiekti šilumos iki šių metų galo, nebent pajungs nuo šiukšlių katilo vardan apgaulės.
      O šiaip kitas įdomus klausimas, kodėl iš šiukšlių vasarą tiekia šilumą pvz po 1,19 cnt/kWh, o dabar po 3,67 ? Turbūt įšalusias šiukšles reikia daug šilumos kad atšildyti. Pypt...
      Galėtų energetikos kainų komisija pasistengti leisti tik būtinasias sanaudas padengti +5% pelno, nes šiaip tai yra beveik monopolinė įmonė kuri gauna dar ir iš šiukšlių surinkėjų už priėmimą deginimui.
      Paskutinis taisė Arunasx; 2022.01.17, 15:40.
      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

      Comment


        V. Benkunskas: kodėl vis dar neveikia Vilniaus kogeneracinė jėgainė?
        Tuo tarpu, biokuro dalį bendrame kuro balanse padidinti buvo galima. Tokią supergalią turėjo Vilniaus kogeneracinę jėgainę stačiusi „Ignitis grupė“. Jei projektas būtų realizuotas laiku – 2020 m., dabar iš biokuro gautume 89 proc. Vilniui reikalingos šilumos energijos ir šilumos kainomis galėtume lygintis su kitais Lietuvos miestais. Deja, biokuras metiniame kuro balanse, gaminant šilumą Vilniui, iki šiol sudaro tik 60 proc.

        Trumpam atsukime plokštelę ir perbėkime per svarbiausius įvykius, kurie įstūmė Vilnių į tokią padėtį. 2014 m. Vyriausybėje, kuriai vadovavo buvęs socialdemokratas A. Butkevičius, buvo priimtas ir pradėtas įgyvendinti šilumos ūkio pertvarkos scenarijus, kuris numatė valstybinės energetikos įmonės „Lietuvos energija“ (dabar – „Ignitis grupė“) dalyvavimą specialios paskirties įmonių kapitale. Kitaip tariant, Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybos ir valdymas buvo patikėtas dabartinei „Ignitis grupei“, kuri su šia užduotimi nesusitvarkė.

        Iš dalies tokį sprendimą buvo galima suprasti, mat tuo metu Vilniaus šilumos ūkį valdė skaidrumu nepasižymėjusi prancūzų įmonė „Veolia“ ir jai pavaldi „Vilniaus energija“. Šioms įmonėms šeimininkaujant mieste, jos ne tik neįvykdė investicinių įsipareigojimų ir neatliko Vilniaus 3-iosios termofikacinės elektrinės konversijos į biokuro jėgainę, bet vėliau grąžino ją Vilniaus šilumos tinklams visiškai neveikiančią. Maža to, manipuliavo šildymo tarifais, dėl ko vartotojai 2011–2016 metų periodais permokėjo apie 31,8 mln. eurų. Kas tuo metu ėjo Vilniaus mero pareigas, ko gero, priminti nereikia. Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė ir Vilniaus šilumos tinklai dėl miestui padarytos žalos su „Veolia“ ir „Vilniaus energija“ bylinėjasi Stokholmo arbitraže ir siekia prisiteisti daugiau nei 560 mln. eurų kompensaciją.

        Nepaisant to, A. Butkevičiui pavedus dabartinei „Ignitis grupei“ Vilniuje vystyti Vilniaus kogeneracinės jėgainės projektą, privačios bendrovės sustabdė pradėtus biokuro ir atliekų deginimo jėgainių projektus, o potencialūs investuotojai tokių planų atsisakė. Investuoti dideles privačias lėšas ir konkuruoti su valstybės remiamu projektu tiesiog neliko ekonominės logikos.

        Vilniaus miesto savivaldybei taip pat teko atisakyti planų išplėsti biokuro įrenginių pajėgumus. Nors mieste ketinta Vilniaus šilumos tinklams priklausančias katilines RK-8 ir VE-2 pritaikyti biokuro deginimui, projekto įgyvendinimui nebuvo suteiktos ES investicijos, grindžiant sprendimą tuo, kad sostinėje ES lėšomis jau yra statoma Vilniaus kogeneracinė jėgainė.

        Iš principo, Vilniaus kogeneracinė jėgainė užkirto kelią tolesnei biokuro įrenginių plėtrai tiek privačiame, tiek viešajame sektoriuje. Tačiau šiandien nei buvęs Vilniaus miesto meras, nei buvęs premjeras, nei „Ignitis grupės“ vadovybė atsakomybės už savo veiksmus ir sprendimus prisiimti nenori ir visą kaltę verčia dabartinei Vilniaus miesto savivaldybės administracijai. Ir tai, ko gero, yra natūrali politinio ciklo dalis, tačiau norėčiau, kad ši „anamnezė“ bent trumpam atgaivintų tiek kolegų, tiek gyventojų atmintį.

        Comment


          Istorinė apžvalga, nors straipsnio pavadinimas gan kreivas
          Sostinės valdžia prieš 12 metų pati prisidirbo, tačiau kaltų ieško kitur https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos...ieni--22420400
          „Kiek mes už kWh šilumos, gaunamos iš šilumos tinklų, mokėjome prieš 10 metų – 2012 metų vasarį? Skaičiai, perskaičiavus į eurus. Su PVM (9 proc.). Ir palyginame su kaina 2022 metų vasarį. Panevėžio gyventojai: 7,73 ct/kWh. Dabar 6,62 ct/kWh. T.y., dabar 14,4 proc. mažiau, nei mokėjo prieš dešimt metų. Šiaulių gyventojai: 8,69 ct/kWh. Dabar 8,10 ct/kWh – 6,8 proc. mažiau, nei mokėjo prieš dešimt metų. Klaipėdos gyventojai: 8,10 ct/kWh. Dabar 8,01 ct/kWh – 1,1 proc. mažiau, nei mokėjo prieš dešimt metų. Kauno gyventojai. 9,36 ct/kWh. Dabar 7,16 ct/kWh. T.y., 23,5 proc. mažiau nei mokėjo prieš dešimt metų. Vilniaus gyventojai: 8,58 ct/kWh. Dabar 11,30 ct/kWh – 31,7 proc. daugiau, nei mokėjo prieš dešimt metų. Kai kalbame apie šilumos kainų krizę, patikslinkime: kalbame apie šilumos kainų krizę Vilniuje – vieninteliame mieste, likusiame prie gamtinių dujų.“
          2011 metų sausį „Dalkia“ pasiūlė investuoti pati 500 mln. litų (€145 mln) ir pastatyti didelę biokuro jėgainę ir tapti nepriklausomu šilumos tiekėju. Vienintelis prašymas buvo verslo stabilumo garantija.
          Tačiau iš prezidentūros atsklido pareiškimas, kad tokia investicija būtų per didelė. Neva, perdaug nori pinigų įkišti prancūzai. Mat tuometė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė nuolat mėgdavo postringauti apie šilumos ūkyje veikiantį godų privatų verslą. Vilniuje pasikeitus valdžiai 2014 metais jau savivaldybės įmonė „Vilniaus šilumos tinklai“ parengė jėgainės Gariūnuose modernizavimo projektą. Tačiau jam koją pakišo Algirdo Butkevičiaus Vyriausybė. Ji apsisprendė pati už 330 mln eurų statyti brangią atliekomis ir biokuru kūrenamą jėgainę ir net neįvertinusi atmetė gerokai pigesnį 220 mln. eurų projektą, kuriam buvo pritarusi Vilniaus miesto taryba. Būtent šios jėgainės biokuro blokas, nors ir ne kartą žadėta, nepastatytas iki šiol
          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

          Comment


            Viskas suprantama, bet kaip dėl "Dalkia" ir susijusio "Rubicon Group" bei "Abonentinio" skandalo? Dėl ko kone dešimtmetį buvo keliamos su tuo susietos politinės audros? Kam permokėjo dešimtis milijonų vilniečiai (o gal ir nepermokėjo)? O po "Dalkios/Veolios" išvarymo vis gi buvo rodomi pavyzdiniai skaičiai su sumažėjusiomis kainomis?

            Comment


              Parašė Arunasx Rodyti pranešimą
              Istorinė apžvalga, nors straipsnio pavadinimas gan kreivas
              Sostinės valdžia prieš 12 metų pati prisidirbo, tačiau kaltų ieško kitur https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos...ieni--22420400
              O Zuoko Rytas išėjo į trasą priminti apie šlovingus Zuoko pasiekimus miestui ir įvardinti tikruosius kenkėjus: pasirodo kalti konservai su Grybauskaite, nes prancūzams, kurie nesugebėjo įgyvendinti savo įsipareigojimų modernizuoti šilumos ūkį per penkiolika metų, nedavė papildomų 25 metų naujiems pažadams įgyvendinti.

              Comment


                Sostinės taryba priėmė rezoliuciją dėl šilumos ūkio – siūlo perduoti Vilniaus kogeneracinę jėgainę sostinės žinion

                https://vilnius.lt/lt/2022/02/23/sos...stines-zinion/

                Comment


                  Atsiverčiau dviejų skirtingų metų centrinio šildymo sąskaitas Vilniuje ir štai ką pamačiau pažiūrėjęs panaudoto kuro rūšies išklotines.

                  2021 02 sąskaitoje rašoma:
                  Praėjusiais kalendoriniais metais VŠT pagamintos šilumos energijos faktinė kuro struktūra, %
                  Iškastinis kuras - 70,40
                  Atsinaujinantys energijos ištekliai - 29,60

                  2022 02 sąskaitoje rašoma:
                  Praėjusiais kalendoriniais metais VŠT pagamintos šilumos energijos faktinė kuro struktūra, %
                  Iškastinis kuras - 78,40
                  Atsinaujinantys energijos ištekliai - 21,60

                  Tad Vilnius 2021 naudojo net apie 80% iškastinio kuro centralizuotam šildymui. Kiek žinau, Vilnius naudoja tik dujas kaip iškastinį, tad net tokį kiekį dujų naudojo... Rupūs miltai, Lietuvai gaminti šilumą centalizuotam šildymui 100% iš vietinių energijos šaltinių turėjo jau seniai būti pripažinta valstybės strateginiu tikslu.

                  Comment


                    Tai visi paskutiniai šios temos pranešimai apie tai.

                    Comment


                      Viceministrė: atliekų deginimo mokesčio kol kas nebus https://www.lrt.lt/naujienos/verslas...-kol-kas-nebus
                      Kauno kogeneracinė jėgainė jau gavo leidimą ir didina pajėgumus nuo 200 tūkst. iki 255 tūkst. tonų per metus, o Vilniaus jėgainė irgi ketina pasekti jos pavyzdžiu ir didinti pajėgumus nuo 160 tūkst. iki 200 tūkst. tonų.
                      Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                      Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                      Comment


                        Ilgas rašinėlissu tokia kažkiek clickbaitine antrašte:
                        Milijonus Lietuvai kainavusios jėgainės kelia klausimų https://www.delfi.lt/tvarilietuva/ap....d?id=89958689
                        Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                        Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                        Comment


                          https://www.vz.lt/pramone/energetika...eprades-veikti
                          „Ignitis grupės“ statomos Vilniaus kogeneracinės jėgainės (VKJ) biokuro katilų sistemas už 30 mln. Eur įrengs konkursą laimėjusi Suomijos biokuro katilų gamintoja „Valmet“. Planuojama, kad jėgainė bandomuoju režimu pradės veikti kitų metų pradžioje. Iki šiol skelbta, kad ji pradės veikti šių metų pabaigoje.
                          Tušti pažadai subyrėjo kaip ir sakė vicemeras Benkunskas.
                          Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                          Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                          Comment


                            „Ignitis grupė“ apgavo energetikos ministrą – dėl netesėtų pažadų vilniečių laukia dar vienas kraupus šildymo sezonas https://ve.lt/aktualijos/ignitis-gru...ciu-laukia-dar
                            Anksčiau žadėjusi VKJ biokuro katilus įjungti šių metų pabaigoje, dabar „Ignitis grupė“ teigia, kad VKJ biokuro dalis bandomuoju režimu pradės dirbti tik 2023 m. metų pirmąjį ketvirtį, o gal ir vėliau. VKJ vadovas ir rangovai perspėja, kad planams iki naujo termino baigti darbus gali sutrukdyti karo Ukrainoje keliami iššūkiai. Juolab kad „Ignitis grupė“ jau neduoda tvirtų garantijų, kad VKJ biokuro dalis pradės dirbti iki šildymo sezono pabaigos kitų metų balandį.
                            Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                            Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                            Comment


                              Išgamos. Juos į frontą reikia išsiųsti tol kol neišspręs Vilniaus šildymo ne dujomis klausimo.

                              Lol, Kaune šildymas kainuoja bent per pusę pigiau. Kaunas palei 2014 išsprendė šį strategiškai svarbų klausimą.

                              Tai kaip yra iš tikrųjų dėl dujų dalies Vilniaus šildymui - matau skaičius nuo 44 iki 70 proc.?

                              Tipiškas politikų veikimas - susirasti, ar sukurti jei tokio nėra, išorės priešą ir visas savo disfunkcijos sukeltas problemas nurašyti jam. Pirmai buvo kovidas, dabar karas.

                              Po šimts pypkių, kiek šį sezoną buvo skolintasi šildymui kompensuoti - ne apie 50 mln? Tai mini, kad dar vienas sezonas toks bus reiškia dar apie 50 mln. Tai jau ir gaunasi beveik kogeneracinės kaina... Rupūs miltai, gyvačių irštva. Nebūtų galima jų kiaušų prisegti per kokį grėsmės kėlimą valstybiniam saugumui?

                              Tai pala, rašo, kad Lenkijos bendrovė apie 80 proc jėgainės pastatė? Jei taip - TAI KAS TRUKDO JĄ UŽBAIGTI?

                              Comment


                                Parašė spekas Rodyti pranešimą
                                Išgamos. Juos į frontą reikia išsiųsti tol kol neišspręs Vilniaus šildymo ne dujomis klausimo.
                                Į frontą reikia siųsti tuos, kurie blokavo nepriklausomų gamintojų katilų statybas, kad dujų terminalas darbo turėtų. Kaune tokių krūva yra, nors rinka kelis kartus mažesnė, bet ten niekas iš valdžios neblokavo investicijų į biokurą. Aišku miesto valdžia tiek Zuoko laikais, tiek dabar prie Šimašiaus irgi nieko nepadarė, kad pati miesto šilumos tiekimo įmonė nebeturėtų dujinių katilų.
                                Paskutinis taisė Lettered; 2022.05.14, 17:58.
                                Flickr

                                Comment


                                  Parašė Lettered Rodyti pranešimą
                                  Į frontą reikia siųsti tuos, kurie blokavo nepriklausomų gamintojų katilų statybas, kad dujų terminalas darbo turėtų.
                                  T.y. LRV?

                                  Visi forumų moderatoriai yra forumo balastas.

                                  Comment


                                    https://www.lrytas.lt/verslas/rinkos...proc--23407916
                                    „Kalbant apie biomasės bloko statybą, pagrindinis projekto etapas – komercinės veiklos pradžia – nevėluoja. Kaip ir tikėtasi, tai įvyks 2023-ųjų antrąjį ketvirtį“, – teigė „Ignitis grupės“ vadovas.
                                    p.s. pvz.: 2023 birželį. Svarbu, kad 10 mln baudą Ignitis pabandė iš Rafako išsilupti, visa kita nesvarbu. Nei 10% pabrangusios statybos kas yra ženkliai daugiau nei 10 mln, nei už šilumą mokami 2x brangiau dėl užvėlinto 1,5metų projekto. Geležinė logika.
                                    Paskutinis taisė Arunasx; 2022.05.19, 18:53.
                                    Nepirk iš Decathlon, Philips, Nestle, KraftHeinz, Viada, Vičiūnų, Volfas Eng, Procter & Gamble / Gillette
                                    Toblerone, Milka, Dirol, Halls (Mondelez International), Hellmann's, Heineken, Mars, PepsiCo

                                    Comment


                                      ''2021 m. VŠT sąnaudos gamybai sudarė 149,1 mln. eurų, t. y. 80,7 mln. eurų arba 118 proc. daugiau nei 2020 m. (68,4 mln. eurų). Daugiausia sąnaudų augimą lėmė didesnės gamtinių dujų įsigijimo sąnaudos. Yra kelios tai lėmusios priežastys: išaugusios gamtinių dujų kainos, dėl šaltesnio oro atsiradusi didesnė šilumos energijos paklausa šildymo sezono metu, nepakankama šilumos energijos pasiūla šilumos aukcionuose bei išaugusi gamtinių dujų dalis šilumos gamyboje. Tai, savo ruožtu, 35 proc. išaugino apyvartinių taršos leidimų (ATL), naudojamų atsiskaitymui už CO2 emisiją, poreikį. Tuo pat metu atviroje rinkoje parduodamų ATL kaina, palyginti su 2020 m., buvo net 2,5 karto didesnė. ''

                                      https://chc.lt/lt/musu-veikla/naujie...uostolingi:669

                                      Taip išeina, kad jie ne tik sumokėjo didelę sumą už dujas, bet pirkdami dujas dar papildomai užsirovė ant poreikio pirkti ATL leidimus, kurie pabrango net 2,5 karto? Genialu. Katilas užbaigtas 80%, bet jo iki galo užbaigti yra misija neįmanoma...

                                      Comment


                                        Parašė spekas Rodyti pranešimą
                                        Taip išeina, kad jie ne tik sumokėjo didelę sumą už dujas, bet pirkdami dujas dar papildomai užsirovė ant poreikio pirkti ATL leidimus, kurie pabrango net 2,5 karto? Genialu. Katilas užbaigtas 80%, bet jo iki galo užbaigti yra misija neįmanoma...
                                        Jie tą puikiai žinojo, kad už iškastinio kuro deginimą turės mokėti didelius mokesčius nepaisant to kokia bus kuro kaina, bet niekas nebuvo daroma 30 metų, kad tie dujiniai katilai būtų pakeisti biokuro.
                                        Flickr

                                        Comment


                                          Geras, Vilniuje šildymas lyginant 2021 kainas su 2022 pabrango 3 kartus. : )

                                          Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	618
Size:	65,2 kB
ID:	1973449Click image for larger version

Name:	Capture2.JPG
Views:	613
Size:	68,1 kB
ID:	1973450

                                          Comment

                                          Working...
                                          X