Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Būsto kainų burbulas II

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Taip, broli alkoholi, pritariu, kad labiausiai tikėtina devalvacija dėl to, kad vyriausybei staigai prireiktų grąžinti daug eurų, arba dengti milžinišką deficitą subyrėjus biudžeto surinkimui, nes smunkant skolinimosi reitingams, skolintis iš užsienio būtų sunku, o devalvacija tą pasiskolinimą padidintų, nes pasiskolintą eurą jau būtų galima iškeisti į daugiau litų.

    Bet yra ir kita medalio pusė. Valiutos kainą, kaip žinia, tai pat lemia pasiūla ir paklausa. Ir gali būti taip, kad neatrišus kurso kažkuriuo momentu nebus norima keisti eurų į 3,45 lito, nes tai atrodys per mažai. Ukraina, Vengrija jau buvo priverstos leisti vietinėms valiutos gerokai atpigti, nes staiga išaugo poreikis užsienio valiutai, kuris ėmė viršyti pasiūlą. Mes gi čia turime irgi delikačia situaciją, dėl palūkanų skirtumo, paskolos eurais yra labiau imamos ir sudaro didelę dalį paskolų portfelio, ir vis didėjančią. Kitaip sakant, uždirbdami litais skolininkai turi nuolat pirkti už juos eurus ir atidavinėti bankams, kurie savo ruožtu tuos eurus išveža iš šalies savo kreditoriams motinėlėms, arba atiduoda panikuojantiems indėlininkams, kurie išsiima pinigus. Taigi kas gaunasi? Dideli įsipareigojimai eurais, užsienio prekybos balansas irgi neigiamas, eurų trūkumas, o valiutos kursas fiksuotas, nepaisant visų šitų rodiklių ir to, kiek LB prispausdina litų išleisdamas juos į apyvartą vietoj užsienio valiutos. Nesubalansuotuose ekonomikuose currency peg'as dažniausiai neatlaiko spaudimo, tai nėra tvari situacija.


    Va čia radau gerą blogą tuo klausimu: http://clausvistesen.squarespace.com...ltic-pegs.html


    In the context of the Baltics, the pegs look increasingly strained. I want to emphasise that de-pegging is not certain to bring relief as such but absent any action on this front the Baltics will be entering the current downturn without any adjustment mechanism. De-pegging needs to be weighed on a tough scale. On the one hand it may strengthen the currencies which may (or may not) help ease inflation but it will also suck up even more purchasing power in an already very imbalanced economy. Should the domestic currencies conversely plummet inflation would run out of control in turn forcing the central bank to raise interest rates to such a level that could push the economy into deflation (which may well be the end result anyway). In short, the Baltics are effectively stuck between a rock and a hard place and it is not evident what should be done. If de-pegging means revaluation at this point it would in fact not be so smart since this would only exacerbate the substition effect in favor of Euro denominated loans. However, we also know how the foreign banks have tightened credit standards significantly with all the problems this is bringing in the context of sustaining the inflows to finance the external deficits.
    Jūsų,
    Analitikas PlėtRa™

    Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

    Comment


      Kai kuriuose forumuose ir straipsnių komentaruose rašoma, kad INREAL uždarė savo biurus Klaipėdoje ir Kaune, o iš vystymo UAB Inred lygtai atleido pusę žmonių.

      Ar tai teisybė, Valiukas?

      Comment


        Parašė mindakas Rodyti pranešimą
        Kai kuriuose forumuose ir straipsnių komentaruose rašoma, kad INREAL uždarė savo biurus Klaipėdoje ir Kaune, o iš vystymo UAB Inred lygtai atleido pusę žmonių.

        Ar tai teisybė, Valiukas?
        Panašiai. Inreal Kaune ir Klaipėdoje visiškai neuždarė atstovybių, tačiau šiuose miestuose visiškai atsisakoma tarpininkavimo veiklos. Iš esmės lieka tik turto vertinimas.

        O Inred - taip, net daugiau nei pusę. Ir logiška - nėra pinigų, nėra naujų vystomų projektų, nėra darbo.

        Comment


          Aukcione parduodamus butus Vilniuje pigins kasdieną

          Penki butai Vilniaus Santariškių rajone bus parduodami atvirkštinio aukciono, dar vadinamu olandišku būdu – kasdien mažinant kainą.

          Kiekvieną dieną nustatytu dydžiu bus mažinama „Verkių namų“ kvartale esančių butų kaina, tad pirkėjams teks apsispręsti – ar pirkti už esamos dienos kainą, ar palaukti dar kiek laiko, kol nuolaida bus dar didesnė. Tačiau rizikuojama, kad konkuruojantis pirkėjas tą patį butą įsigys pirmasis.

          „Tai - gal vienas įdomesnių ir išradingesnių rinkodaros sprendimų parduodant butus, juolab, kad šiandien privilioti pirkėjus įsigyti būstą iš tiesų tampa vis sunkiau“, - mano Violeta Medvedskienė, UAB „Ober-Haus“ gyvenamųjų patalpų ekspertė.

          Dienos nuolaidos dydis skirtingiems butams yra skirtingas ir sieks iki 5.000 Lt per dieną. Rezervacijos aukcione esantiems butams netaikomos.

          Aukcionas baigsis kai nuolaidos butams pasieks kainų lygį, už kurį įmonei neapsimokės parduoti butus. Taip bus parduota tik dalis butų. Aukcionas prasidės lapkričio 17 d.

          http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID...e-5e72c6543e5b

          Nesamone kazkokia, vistiek nori su pelnu iseiti.
          Paskutinis taisė Gladiator; 2008.11.11, 12:01.

          Comment


            NT kainas OREM nustatinės aukcione

            Nekilnojamojo turto bendrovė OREM gruodžio 2 d. Vilniuje organizuoja NT aukcioną, kurio metu pirkėjams bus pristatyta iki 20 objektų.

            "Iki šiol Lietuvoje dažniausiai buvo rengiami aukcionai atskiriems NT objektams, tačiau toks aukcionas, kai vienu metu pirkėjams pristatoma jų daug, rengiamas pirmą kartą. Aukcionui planuojama pateikti iki 20 nekilnojamojo turto objektų", - sako Jūratė Černiauskienė, OREM Tarpininkavimo departamento direktorė.

            Pasak jos, pardavėjams, ypatingai nekilnojamo turto vystytojams, aukcionas yra puiki galimybė išsamiau informuoti apie savo projektus potencialius pirkėjus.


            "Tarkime pardavėjas norėtų skubiai parduoti savo nekilnojamą turtą ir sutinka tai padaryti už žemesnę nei rinkos kaina, tačiau ar kaina turi būti 60% žemesnė ar sumažinus tik 30% jau atsirastų pirkėjų, neaišku“, – komentuoja p. Černiauskienė.

            Pasak jos, aukcione dalyvaus tik tie pardavėjai, kurie norėtų skubiai parduoti savo objektus, todėl jų pradinės kainos bus mažesnės nei rinkos kainos.

            "Manome, kad kainos bus mažesnės nei šiuo metu skelbiamos nekilnojamo turto objektų kainos“, - teigia p. Černiauskienė.

            Pirkėjai prieš aukcioną turės galimybę pateikti kainas už kurias jie norėtų įsigyti nekilnojamą turtą. Dalyvauti aukcione kviečiami pirkėjai ir pardavėjai iš anksto užsiregistravę bendrovėje. Aukcionas įvyks gruodžio 2 d. 14 val. viešbučio "Centrum" konferencijų salėje.

            http://vz.lt/Default2.aspx?ArticleID...9-84162c53a7c6

            O cia jau rimciau, bet aisku, reikia ziureti i kainas. Oremo tinklapyje objektai dar nepasirode. Bet aisku kalbedamas apie rinkos kainas NT budulis(e) velgi nusisnekejo, rinkos kaina nustatoma rinkos ir yra pirkimo-pardavimo sandorio isdava, o ne pardavejo noras, taigi tame aukcijone jei bus pardavimu ir bus nustatyta tikroji rinkos kaina, o ne zemesne nei rinkos kaina.
            Paskutinis taisė Gladiator; 2008.11.11, 11:54.

            Comment


              O ką įmonė darys su tais butais, kurių neapsimokės parduoti?

              Comment


                Nieko, laikys toliau ir mokes palukanas bankui uz paskola, kuria paeme tam projektui vystyti, tuo mazindami sau galimybes ateityje ta kaina leisti ir didindami busima nuostoli, kuris yra neisvengiamas. Del to ir sakau, kad tas aukcijonas yra nesamone.

                Comment


                  Ka mes cia neismaneliai diskutuojam, pasaulinio lygio ekspertas pasake, kad bus taip:

                  http://whatson.delfi.lt/news/people/...hp?id=19237565

                  Comment


                    Parašė Zbygnewas Rodyti pranešimą
                    Ka mes cia neismaneliai diskutuojam, pasaulinio lygio ekspertas pasake, kad bus taip:

                    http://whatson.delfi.lt/news/people/...hp?id=19237565
                    Kiek supratau, čia naujo Rimiškio albumo pavadinimas - "Butai branks" ?

                    Comment


                      ''Aš manau, kad šiuo metu jie yra pakankamai pigūs, nes jų niekas neperka.''

                      Comment


                        Parašė Gladiator Rodyti pranešimą
                        ''Aš manau, kad šiuo metu jie yra pakankamai pigūs, nes jų niekas neperka.''

                        Nelygis tokius pigius pirkti...

                        Comment


                          Tikri vyrai perka tik brangius butus..
                          Jūsų,
                          Analitikas PlėtRa™

                          Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                          Comment


                            Nekilnojamojo turto rinka: bus dar blogiau

                            "Triaukščių namų gyvenvietė Verkių parko kaimynystėje – ideali aplinka vaikų turinčioms ir aktyvų poilsį mėgstančioms šeimoms", – kviečia pirkti butus ką tik baigtame kvartale "Santariškių namai" dvi projektą bendrai vykdančios didžiausios nekilnojamojo turto bendrovės UAB "Eika" ir UAB "Hanner".
                            Bet nei reklama internete, nei prieš tris savaites pradėtos rengti atvirų durų dienos ar komercinių bankų siūlymai čia pirkti būstą pirkėjų nepritraukė. Pakvaišėlių, kurie griebdavo bet ką, jau visi metai nebėra.
                            Šiek tiek nejauku, bet kartu ir komiška, kai spragtelėjęs kompiuterio pelę, užvestą ant bet kurio tikrai perspektyvaus kvartalo namų "Bruknė" 1 A, 1 B, 1 C, "Spanguolė" 1 A, 1 B, 1 C aukštų, išvysti užrašą: laisvų butų – visi, rezervuotas vos vienas kitas, nupirkta – nulis.
                            Iš viso čia kompanijos planavo pastatyti apie 600 butų. Bet, regis, antro ir trečio etapų statybų planai nukeliami į neapibrėžtą ateitį. Bet gal tai tik miesto paribio kvartalo bėda? Gal verta pasižvalgyti, kas vyksta sostinės centre?
                            "Vivulskio namai" – dar vienas nekilnojamojo turto milžinės UAB "Eika" projektas. Dienos ir nakties efektai sukuria kerinčio grožio derinį. Taip ir sąli nuo minties pasidairyti, ar dar yra bent vienas laisvas butas. Pirmas aukštas – visi butai laisvi, antras aukštas – nupirkta nulis butų, šeštas aukštas – nupirkta nulis butų...
                            Dar niūresnis vaizdas Kaune ir Klaipėdoje. Statytojai stabdo ištisų vienbučių ir daugiabučių kvartalų statybas. Kiti, kurie dar prieš kelis mėnesius girdamiesi begėdiškai melavo, kad išskirtinėje vietoje jų pastatytų butų tuoj tuoj neliks, šiandien užkonservuoja pastatytas dėžutes iki geresnių laikų. Vienas tokių pavyzdžių – daugiabutis ant Dubysos kranto Ariogaloje.
                            Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros agentūros duomenimis, projektus jau įšaldė daugiau kaip pusė statybos plėtotojų. O kitais metais numatytų projektų niekas nepradės. Mat, kaip rodo VĮ Registrų centras duomenys, per šių metų devynis mėnesius, palyginti su pernai metų devyniais mėnesiais, butų ir namų pirkimo sandorių sumažėjo daugiau kaip trečdaliu.
                            Lietuvos bankas akcentuoja, kad didžiausi bankų skolininkai yra nekilnojamojo turto ir statybos bendrovės. Šįmet jau bankrutavo keturios nekilnojamojo turto agentūros. Tarp jų viena stambi – "Koba". Sunkumų turi ir "Real Estate", jai, pasak Nekilnojamojo turto agentūrų asociacijos generalinės direktorės Inos Gocentienės, Valstybinė mokesčių inspekcija yra iškėlusi bylą. Dauguma kitų atleidžia darbuotojus.
                            Šalia visų šių liūdnų naujienų laukia dar viena – liko vos keli mėnesiai, ir bankai iš plėtotojų ir statybos bendrovių už negrąžinamus kreditus pradės masiškai perimdinėti nekilnojamąjį turtą. O tai paskatins dar didesnį nekilnojamojo turto pigimą.
                            Šiandien bankai dar neramiai laukia. Tiems skolininkams, kurie įmokų už kreditą neišgali susimokėti 60 dienų, tiesiog perskaičiuoja kredito grąžinimo grafiką.
                            Ir tik iš beviltiškų klientų, tarp kurių didžiausią dalį sudaro vadinamieji nekilnojamojo turto spekuliantai, kadaise paėmę po keletą būsto kreditų, bankai perima būstus ir jau ima pardavinėti patys. Bankai tuos butus gali pardavinėti už likutinę vertę, taigi pigiau nei kiti pardavėjai. Bet šitaip jie tik dar labiau prisideda prie nekilnojamojo turto kainų mažėjimo.

                            http://www.veidas.lt/lt/leidinys.nrfull/49149c5272385

                            Comment


                              Kazkaip ir pas vystoju prezidenta gaidele ne is linksmuju skamba...

                              Is http://www.delfi.lt/news/economy/rea...hp?id=19284764

                              Bankų prie sienos prispaustos nekilnojamojo turto (NT) bendrovės ir tarpininkai priversti parduoti vis daugiau statyboms paruoštų sklypų ir nebaigtų projektų. Pirkėjų atsiranda vos vienas kitas.

                              Prie sostinės Mindaugo ir Kauno gatvių sankryžos akis jau senokai bado tuščias sklypas, apjuostas aukšta medine tvora. Ant jos kabo skelbimas apie parduodamą investicinį projektą.
                              Reklama




                              Sklype turėtų iškilti prabangus daugiabutis, tačiau statybų nė kvapo, o apjuosta teritorija primena dykvietę. Apie projekto ateitį bendrovės "Sklypo servisas", kuriai priklauso žemė, atstovai kalba mįslingai.

                              "Šiuo metu projektuojama, architektai derina namo išplanavimą", – tikino bendrovės "Sklypo servisas" pardavimo vadybininkė Adonė Janulytė.

                              Ji pripažino, kad NT projektas parduodamas. Tačiau esą tik kol kas. Įpusėjus darbams projektą veikiausiai vystys pats "Sklypo servisas". "Tai yra viena alternatyvų. Mes toliau dirbame su šiuo projektu, viską planuojame. Bet jei atsiras pirkėjas – kodėl gi jo nepardavus. Tai natūralus dalykas. Daug projektų parduodama, jei kas pasiūlo gerą kainą", – teigė A.Janulytė.

                              Ji įsitikinusi, kad pasibaigus krizei sklypai ir jau pastatyti statiniai šioje vietoje bus graibstomi.

                              Spaudžia bankai

                              Lietuvos NT plėtros asociacijos (LNTPA) prezidentas ir bendrovės "Eika" generalinis direktorius Robertas Dargis pripažįsta, kad šiuo metu itin dažnai siūloma pirkti nebaigtus ar net nepradėtus statyti NT objektus. Daugiausia jų – gyvenamieji daugiabučiai namai, o būsimos komercinės patalpos ant prekystalio gula kur kas rečiau.


                              "Kasdien gauname tokių "unikalių", "labai gerų" ir "išskirtinių" siūlymų, – ironizavo R.Dargis. – NT plėtotojų liko nedaug, bet svarbiausia – neliko pinigų. Rugsėjo pradžioje brangiausias Lietuvoje nupirktas sklypas kainavo 2 mln. litų. Pernai ar užpernai vienetinių sandorių vertės siekė 50–70 mln. litų." Tai esą rodo, kad dabar realizuoti didelės vertės projektus itin sunku.


                              Kilęs NT projektų išpardavimo vajus liudija, kad sklypų savininkus spaudžia bankai. "Priešingai nei būstui ar biurų pastatui, kreditai žemės sklypams įsigyti būdavo suteikiami tik dvejiems trejiems metams. Patvirtinus detalųjį planą, pakeitus žemės paskirtį ir t. t., projektas būdavo vertinamas iš naujo, jau su statybų ir kitomis sąnaudomis. Tada bankas projektą perfinansuodavo. Dabar, kai bankai pakeitė politiką, kreditai nebeperfinansuojami", – aiškino verslininkas.


                              Prieš keletą metų žemės sklypus nusipirkusius verslininkus dabar bankai spaudžia iš abiejų pusių: viena vertus – projektai neperfinansuojami, antra – sugriežtintos skolinimo sąlygos siaurina potencialių pirkėjų ratą. "Šiandien pasiūlymų labai daug, o pirkėjų beveik nėra. Norinčių pirkti yra, tik bankai jiems nebeduoda paskolų", – pridūrė R.Dargis.


                              Pasekmių neprognozuoja

                              Jei NT bendrovė įklimptų į skolas ir nesugebėtų parduoti turimų objektų, šis turtas atitektų bankui. R.Dargio teigimu, bankai sparčiai gausina valdomo NT kraitį, o tai kelia didelę grėsmę rinkai.


                              "Jeigu bankai surinktus turtus vienu metu pradės siūlyti rinkai, norėdami juos paversti pinigais, nei viena NT plėtros bendrovė neatlaikys tokio spaudimo", – teigė R.Dargis.


                              Esą tolesni įvykiai NT rinkoje iš esmės priklauso nuo Lietuvoje dominuojančių skandinaviško kapitalo bankų. Mat jeigu jų centrinės būstinės leis masiškai neišparduoti valdomo turto, padėtis turėtų išlikti gana stabili. Tačiau dėl priešingo scenarijaus, R.Dargio žodžiais, rinkos padėtis būtų tokia, kurios pasekmių niekas negalėtų prognozuoti.


                              Milijono nebepakanka

                              Bendrovė "InReal", tarpininkaujanti parduodant NT objektus, šiuo metu gali pasigirti didele sklypų, nebaigtų statyti objektų ir jau naudojamų pastatų gausa. Dar neseniai bendrovė siūlė pirkti kompleksą, kuriame įsikūrę verslininkai kasmet sumoka apie 1 mln. litų nuomą. Tačiau tiek sklypus, tiek baigtus ir jau naudojamus objektus parduoti itin sunku.

                              "Bankai šiuo metu visiškai nefinansuoja sklypų įsigijimo, net jei yra patvirtintas detalusis planas", – pripažino "InReal" Tarpininkavimo departamento vadovas Nerijus Valikonis.

                              Pasak jo, galimybė parduoti konkretų NT projektą šiuo metu priklauso nuo to, kiek užtikrinta gali būti tokios investicijos grąža. "Jeigu parduodamo projekto charakteristikos leidžia investuotojui būti tikram, kad jo investicijos yra mažai rizikingos ir atsipirks per norimą laikotarpį, tai net ir objektui už 100 mln. litų ar daugiau gali būti surastas pirkėjas. Kita vertus, pastaruoju metu pirkėjai daug atsargiau vertina riziką", – dėstė N.Valikonis.

                              Comment


                                Rugsėjo pradžioje brangiausias Lietuvoje nupirktas sklypas kainavo 2 mln. litų. Pernai ar užpernai vienetinių sandorių vertės siekė 50–70 mln. litų.
                                Sitas sakinys man labiausiai patiko ir nuleis ant zemes daugeli svaigeju, bei bus atspirties taskas derybose pirkejams, nes moketi bent 2.1 milijona uz sklypa tai jau reikias moketi daugiasia Lietuvoje.

                                Comment


                                  Parašė Gladiator Rodyti pranešimą
                                  Sitas sakinys man labiausiai patiko ir nuleis ant zemes daugeli svaigeju, bei bus atspirties taskas derybose pirkejams, nes moketi bent 2.1 milijona uz sklypa tai jau reikias moketi daugiasia Lietuvoje.
                                  OMG, neatremiama logika Kur tu matei parašytą to sklypo plotą? Jei rugsėjo pradžioje tie 2 mln buvo sumokėti už 20 arų sklypą, tai visiškai nereiškia, kad prieš pusantrų metų už tuos pačius 20 arų buvo mokama 50-70 mln.

                                  Tas tavo pacituotas sakinys nieko nesako apie kainas, tik apie sandorių vertes, kitaip tariant - kad šiandien niekas neperka stambių investicinių projektų.

                                  Comment


                                    Rugsėjo pradžioje brangiausias Lietuvoje nupirktas sklypas kainavo 2 mln. litų. Pernai ar užpernai vienetinių sandorių vertės siekė 50–70 mln. litų.
                                    Kita vertus labai painiai suregztas sakinys. Kalbama, kad 2008 rugsėjį niekas nemokėjo daugiau nei 2 mln. už sklypą, bet nerašoma ar 2007 m. tą patį rugsėjį kas nors tą patį darė Minima, kad didieji sandoriai buvo įvykdyti kažkada praeitų metų bėgyje. Todėl niekas negali paneigti, kad galbūt 2008 rugpjūtį buvo parduota sklypas pvz., už 100.000.000 Lt, o štai rugsėjis tiesiog nesėkmingas mėnuo pasitaikė

                                    Comment


                                      Parašė Valiukas Rodyti pranešimą
                                      OMG, neatremiama logika Kur tu matei parašytą to sklypo plotą? Jei rugsėjo pradžioje tie 2 mln buvo sumokėti už 20 arų sklypą, tai visiškai nereiškia, kad prieš pusantrų metų už tuos pačius 20 arų buvo mokama 50-70 mln.

                                      Tas tavo pacituotas sakinys nieko nesako apie kainas, tik apie sandorių vertes, kitaip tariant - kad šiandien niekas neperka stambių investicinių projektų.
                                      Na dauguma paprastu pirkeju nezino uz kokio dydzio sklypa buvo sumoketi tie 2 milijonai. Gal ne uz 20 aru, o uz hektara miesto centre. Pilna tu mazu sklypu privaciam namui statyti uz 500K, o kokiose Valakampiuose ir uz kelis milijonus (reiskias ten pardavima is vis nevyksta). Butent psichologini aspekta as ir turejau galvoje. Dabar pvz jei sugalvoji moketi 500K uz sklypa ir zinai, kad pats brangiausias parduotas sklypas buvo uz 2 milijonus, tai ta 500K suma atrodo ziauriai didele.

                                      Comment


                                        Parašė Gladiator Rodyti pranešimą
                                        Na dauguma paprastu pirkeju nezino uz kokio dydzio sklypa buvo sumoketi tie 2 milijonai. Gal ne uz 20 aru, o uz hektara miesto centre.
                                        Jūsų,
                                        Analitikas PlėtRa™

                                        Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                                        Comment


                                          Įdomu iš ties, kiek kainuotų 1 hektaras žemės Vilniaus centre? Pvz. Lukiškių aikštė su pakeista žemės paskirtim į gyvenamąją.
                                          www.scriptorium.ie

                                          Comment

                                          Working...
                                          X