Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Spaudos kavinė

Collapse
Tai svarbi tema.
X
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    http://www.vilnius.lt/new/vadovybe.p...t1=456&id=4863
    Parašė vilnius.lt
    Kūrybinių dirbtuvių parodoje – architektų idėjos Vilniaus centro plėtrai

    Šiandien Vilniaus miesto savivaldybės ekspozicijų salėje atidaryta kūrybinių dirbtuvių „Vilniaus centro plėtra“ darbų paroda. Vilniaus miesto savivaldybės ir Architektų sąjungos iniciatyva organizuotų kūrybinių dirbtuvių dalyviai, vykdydami prieš savaitę jiems pateiktas užduotis, pateikė savo pasiūlymus, kaip optimizuoti centro ir priemiesčio plėtrą, vykdyti pokyčius probleminėse teritorijose, gerinti miesto įvaizdį ir išsaugoti gamtinį bei kultūrinį miesto paveldą. Parodoje demonstruojamus darbus specialistai ir plačioji visuomenė galės įvertinti iki birželio 6 dienos.
    „Iniciatyva įtraukti miesto kūrėjus į Vilniaus ateities kūrimo procesą pasiteisino. Džiugu, kad kūrybinių dirbtuvių dalyviai sugebėjo naujai pažvelgti į miesto plėtros perspektyvas ir pateikė originalių sprendimų“, – sakė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas. Jo teigimu, projekto dalyvių kūrybinės idėjos turėtų sulaukti didelio atgarsio visuomenėje ir paskatinti Vilniaus gyventojus labiau domėtis miesto plėtra. „Miesto plėtros planavimas yra dinamiškas ir nuolat vykstantis procesas, kuriam būtinos atviros diskusijos ir naujų idėjų generavimas. Šis projektas – tai žingsnis į ateityje vyksiančias diskusijas, kuriose tikiuosi, aktyviai dalyvaus Vilniaus miesto gyventojai“, – sakė miesto meras A. Zuokas.
    Kūrybinių dirbtuvių „Vilniaus centro plėtra“ dalyviai taip pat džiaugėsi galėdami prisidėti prie atsakingo ir architektūrine prasme profesionalesnio miesto kūrimo. „Jaučiame atsakomybę už tai, koks bus mūsų miestas. Norime, kad jis būtų vystomas sistemingai, o ne fragmentiškai – todėl stengėmės pateikti racionalias, tęstinumą išlaikančias, tačiau nenuobodžias idėjas, kurios, tikimės, bus įgyvendintos“, – sakė Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Kęstutis Pempė.
    Pasak jo, kūrybinių dirbtuvių dalyviai dirbo su penkiais centro plėtros aspektu prioritetiniais konversiniais miesto ruožais ir teikė būtent tiems ruožams aktualius kūrybinius pasiūlymus. Buvo svarstyti tokie klausimai kaip miesto vartų – pagrindinių eismo trasų įvaizdis, upės svarba miestui, sostinės reprezentacinės funkcijos, sporto ir kultūros objektų, tramvajaus integravimo į miesto centrą, aukštuminių pastatų, pramonės konversijos, miesto parkų ir viešųjų erdvių, kultūros vertybių apsaugos ir naudojimo problematika.
    Kūrybinių dirbtuvių „Vilniaus centro plėtra“ darbus apibendrins skirtingų sferų specialistai: VGTU architektūros fakulteto dekanas R. Buivydas, Kultūros paveldo centro atstovė M. Drėmaitė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė R. Baškytė, Lietuvos istorijos instituto direktorius A. Nikžentaitis, Nekilnojamojo turto plėtros asociacijos prezidentas R. Dargis ir kiti.
    Kūrybinių dirbtuvių rezultatų apžvalgai vadovaujančio architekto L. Vaičio teigimu, rezultatų apžvalgos grupėje dalyvaujantys specialistai išsakė preliminarius skirtingus požiūrius ir idėjų vertinimus, kurie kaip ir pačios kūrybinės idėjos nėra suvaržytos jokių procedūrinių rėmų. Jo manymu, kompetentingų specialistų išsakyti vertinimai papildys kūrybinių dirbtuvių dalyvių idėjas ir bus naudingi jų įgyvendinimui.
    Tikimasi, kas prie kūrybinių dirbtuvių idėjų vertinimo prisidės ir Vilniaus miesto gyventojai. Parodos metu specialiai parengtose anketose miestiečiai galės išsakyti savo įspūdžius, išrinkti labiausiai patikusius kūrybinių grupių pasiūlymus, kurie jų manymu, bus naudingiausi miestui ir tolimesniems Bendrojo plano darbams. Visi, besidomintys miesto plėtra, gali aplankyti parodą sostinės Savivaldybės ekspozicijų salėje (1 aukšte) nuo gegužės 31 iki birželio 7 dienos.
    Vilniaus Bendrasis planas rengiamas jau antrą po nepriklausomybės atkūrimo. Šiuo metu Vilniaus miesto taryba yra patvirtinusi Vilniaus miesto Bendrojo plano koncepciją, numatančią miesto plėtros iki 2025 metų principus, kurių svarbiausias – pradėtų darbų tęstinumas, subalansuota miesto vidinė bei išorinė plėtra, geresnė gyvenimo mieste kokybė.
    http://www.vilnius.lt/new/portlets/a...530.htm#613676
    E.Mildažytė piktinasi konkursu, Vakaro žinios, p. 6
    Autorius: Parengta pagal "Kauno dieną", "Lietuvos rytą", "Lietuvos žinias", "Panevėžio balsą", "Respubliką", "Šiaulių kraštą", "Vakarų ekspresą", "Veidą" ir kt., data: 2006 05 30
    Televizijos žurnalistė Edita Mildažytė ir Amerikos lietuvė Liucija Baškauskaitė įteikė skundą Vilniaus savivaldybės administracijai. "Daugiau tokiame absurde nedalyvausiu. Maniau, kad komisijai bus svarbu išgirsti, kaip įsivaizduoju tokio svarbaus projekto organizavimą, kaip juo sudominti žmones. Tačiau manęs klausinėjo, kokias išmanau kompiuterio programas arba kokie tam tikrų ES direktyvų numeriai", - piktinosi E.Mildažytė. L.Baškauskaitę nustebino konkurso komisijos vadovo Algimanto Šventicko žodžiai, kad pralaimėjusios pretendentės nesugebėjo apginti pateiktų strategijų.

    Comment


      www.15min.lt
      Parašė 15min.lt

      Comment


        http://tinkle.miestai.net/showpost.p...&postcount=918 <- šito vienas iš "linksmų" rezultatų
        Citata iš straipsnio "Architektų vaizduotėje - neatpažįstamas Vilnius":
        Parašė Sostinė / Lietuvos rytas

        Dar gerai neišanalizavę pateiktų darbų specialistai tvirtino, kad kai kurie architektų pasiūlymai - itin radikalūs.
        Vienintelis be kolegų prie kuriamo projekto plušėjęs architektas Henrikas Šilgalis rado vietos ir Vilniaus panteonui.
        Senovės Romoje šiame inžinierijos stebukle buvo įrengta šventykla. Tuo tarpu Vilniuje panteonu architektas norėtų paversti vieną bažnyčią.
        "A. Vivulskio gatvėje yra likę Švč.Jėzaus Širdies bažnyčios griuvėsiai.
        Tai unikalus pastatas, tačiau jo griuvėsių praeiviai net nemato. Norėčiau vėl atverti pastato liekanas, o iš viršaus jas apdengti stikliniais pastoliais", - apie savo idėją pasakojo H.Šilgalis.
        Virš bažnyčios iškilusių smailėjančių pastolių aukštis siektų pusantro šimto metrų. Tai būtų vienas aukščiausių pastatų Vilniuje.
        H.Šilgalis pasiūlė ir alternatyvią transporto sistemą. Vilniaus senamiestį apsuptų metro ir tramvajaus linija. Trečdalį jos architektas siūlo nutiesti po žeme.
        "Manau, kad mano siūlomos idėjos neliks gyvuoti tik popieriuje. Aš pasiryžęs jas įgyvendinti", - sakė architektas.

        Comment


          Su šia bažnyčia naujamiesčio dangoskyra labai pagyvėtų
          Mano galerija Flickr'yje

          Comment


            Parašė Mantaz
            Su šia bažnyčia naujamiesčio dangoskyra labai pagyvėtų


            Tik man baisiai nepatinka kai is pastatu norima daryti kazkokias butaforijas, dėti po stikliniais gaubtais, bus vos ne Lenino mauzoliejus Nr.2. Kam toreikia?

            Jei nusprendziam statyti tai reikia paprasciausiai pabaigti autoriaus pradeta darba, kam tyciotis is svetimos architekturines minties? O jei sio pastato nereikia ar neledzia pastatyti šiuolaikinės finansinės galimybės - tai palaukim, gal ateityje žmonės kitaip galvos. O jei nuspres, kad jiems to statinio nereikia (kaip mūsų kartos visuomenei), tai ir nestatys.

            Jei tas architektas nori kurti savo šedevrus, tai tegu sukuria ką nors naujo, o ne pasigaveę svetimą projektą daro iš jo kičą.
            Parašas :)

            Comment


              Galėtų šitą bažnyčią tiesiog pastatyti pagal visus išlikusius A.Vivulskio (Trijų kryžių paminklo autoriaus) brėžinius. Jokie ten ne bažnyčios griuvėsiai, nes ta bažnyčia taip ir nebuvo baigta statyti (sutrukde pinigu stygius, valdziu keitimaisi). Butu tikrai puiki naujamiescio dominante (aukstis kazkur panasus kaip ir Kauno Prisikelimo baznycios) ir truputi prislopintu Helios tower'io vienisa "piestuka" virs Vilniaus bokstu.

              Comment


                Tos bažnyčios aukštis gerokai didesnis nei Kauno Prisikėlimo bažnyčios:

                Comment


                  Truputį paieškojau info apie bažnyčią, pasirodo - pirmoji gelžbetoninė bažnyčia Lietuvoje (anksčiau iš gelžbetonio pastatyti tik Kauno fortai ir Soboro kupolas)

                  http://www.voruta.lt/article.php?article=114 apie bažyčios istoriją:

                  "Bažnyčia dar ir 1940 metais nebuvo baigta statyti, nors pradėta 1913, o pamaldos vyko jau nuo 1917 metų. Likimas buvo negailestingas šiai bažnyčiai – 1963 metais ji uždaryta ir rekonstruota į Statybininkų kultūros rūmus. Bažnyčios šventoriuje buvo palaidotas pats architektas Antanas Vivulskis. Bažnyčią uždarius ir vėliau nugriovus, Antano Vivulskio palaikai išvežti".

                  Edd, o koks planuotas bažnyčios aukštis? (jei žinai - palyginimui su Prisikelimo) Dremos knygos po ranka neturiu, o kitur nerandu.

                  Comment


                    Tikslaus aukščio nežinau, sprendžiu tik iš tos diagramos. Aukštis turėtų būti su ta "antena" apie 110 metrų. Europos apžvalgos aikštelės aukštis, jei gerai prisimenu - 120 metrų. Jei rasi tikslius skaičius - parašyk, man irgi įdomu būtų sužinoti.

                    Comment


                      Turėtų / turėjo atrodyti įspūdingai, ypač ant kalno - kažkas panašaus į Vilniaus Gaudzio Sagrada Familia (ta, kur Barselonoje) Reiketu Vivulski perkrikstyti is "Anton" į "Antonio" (lietuviskoje interpretacijoje patapo "Antanu" ) Juk ir laikmetis statybu labai panasus
                      Del aukscio dar prie progos paieskosiu, bet atrodo lyg tavo tiesa - apie 110 m (Prisikelimo - 70 m, nors man kazkaip atrodo aukstesne )

                      Comment


                        Taip, gaila, kad nepastatė, o dabar tikėtis, kad kadanors ją baigs statyti nemanau, kad yra realu.

                        Comment


                          Aš kažkada begždžiai Vivulskio g. ieškojau Statybininkų kultūros namų, kurie, pasak Drėmos, yra tiesiog įmontuoti į gelžbetoninį bažnyčios karkasą. Kiek suprantu, nugriovė tik pačią viršutinę dalį, o visa kita "pakoregavo" panašiai kaip pritaikant Prisikėlimo bažnyčią AtA "Bangai". Gal turėtų kas nuotraukų ar bent isivaizdavima, kaip dabar atrodo ta Vivulskio g. vieta?.. Jauciu, kad pries pradedant ka nors atstatineti reiketu ispirkti ir isgriauti daug $$$$$$$$ atsieinancio pramonines paskirties turto Naujamiestyje

                          Comment


                            Ta bažnyčia yra aukštas pastatas su ant stogo esančiomis TV siųstuvų antenomis. Iš varpinės padarė dangoraižiuką...
                            Parašas :)

                            Comment


                              bet tai kaip turėjo atrodyt europos dydžio bažnyčia...

                              Comment


                                Ponios ir ponai, Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia:


                                Nuotrauką pavyko rasti kažkur internete.

                                Comment


                                  yep cia yra neblogas boulingas
                                  "I just want you to know that, when we talk about war, we're really talking about peace." —Washington, D.C. June 18, 2002


                                  - George W. Bush President of the USA

                                  Comment


                                    Parašė DeSadas
                                    yep cia yra neblogas boulingas
                                    Jo, man irgi teko ten kelis kartus žaisti.

                                    Comment


                                      Siūlau eiti kada ta proga prie kokio tako "pasimelsti"
                                      Edd, dekui uz foto - kazkaip man cia labai pilkai tas VLN Naujamiestis atrodo, "bardzo brzydkie miasto" (nepriimk rimtai - juokauju! )
                                      Paskutinis taisė Jeffas; 2006.06.01, 22:40.

                                      Comment


                                        Parašė Jeffas
                                        Siūlau eiti kada ta proga prie kokio tako "pasimelsti"
                                        Edd, dekui uz foto - kazkaip man cia labai pilkai tas VLN Naujamiestis atrodo, "bardzo brzydkie miasto" (nepriimk rimtai - juokauju! )
                                        Čia jau atokiau nuo centro ir be to, nuotrauka daryta žiemą. Ir tai maža dalis Naujamiesčio.

                                        Comment


                                          Comment

                                          Working...
                                          X