Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pokario pasipriešinimo judėjimas

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Pakankamai sudetingas reiskinys Lietuvoje yra pokarinis partizaninis judejimas. Sakyciau,kuo toliau, tuo kontraversiskiau bus vertinimas del paprastu priezasciu : po Nepriklausomybes tai tapo bene nekvestionuojamu, idealizuotu reiskiniu, o prasidejus objektyvesniems tyrimams, paaiskejus nepatogiems faktams, bet koks "pasikesinimas",.t.y kritinis poziuris i si reiskini, tampa rezonansiniu, it pasikesinus i svetaja nelieciama karve.
    Tai nera gerai, nes mokslas reikalauja ne tik objektyvumo ir kritinio poziurio, bet pagaliau atskirsti pelus nuo grudu. Pagaliau priimant modernia pozicija. ir kuo toliau, tuo labiau bus keikiamasi, mat vieni galvos,kad taip bus vykdomas uzsakymas is Kremliaus, kiti manys, kad oficiali valstybines istorijos versija yra palaikoma "is auksciau" ir bet kokie tyrimai bus ju paciu karikaturomis
    o pats asmeniski si reiskini vertinu dviprasmiskai. Viena vertus, visalaik sakiau ir sakysiu,kad tarp partizanu buvo ir didvyriu, ir nieksu. Karas - slykstus dalykas. Dalis gimines buvo susijusi su partizanais ir atsiliepimai nevienareiksmiski. Tarkim , senele, tais laikais atvykusi is Vilniaus pas tevus ju aplankyti ne karta mate/girdejo tokias istorijas kaip (ju seima buvo nelieciama, mat jos tevas - LT nepriklasuomybes kovu savanoris, del ko smtoniniai bernai ji gerbe) kaimynas vs kaimynas : pasakojo istorija,kad nusove kaimynus vien del to, kad viena vasara nutrukusi nuo grandines karve isminde rugius ar ka ten. Tie patys vyrai kviete ir proseneli (jos teva) stoti i ju gretas, bet grieztai pasake ne, nes nenorejo buti salia tu,kurie nuzude jo kaimynus. Tokiu istoriju yra ne viena ir ne dvi, taciau pastaroji gerai iliustruoja kodel kai kurie partizanus pramine banditais (tarkim, valstieciai,kurie vargingiau gyvena - diena stribai, nakcia - parrtizanai, o vaikus ismaitinti reikia. neduosi vienam - kulka gausi, duosi kitam - anie sakys jog esi remejas, zodziu baisus gyvenimas). Kita vertus, daug partizanu suikompromitavo,kai legalizavosi. Mano senelis, 20metis studentas, po uzverbuoto partizano paciulbejimo, gavo 20+5m, o lagery issidejo iki 1960m, t.y nuo 1948...viso 12metu...
    Dzukijoje tuo tarpu girdejau pakankamai daug gerai apie partizanus atsiliepianciu balsu, nors buvo ir tokie, kurie net nenorejo klausytis, mat patys nuo ju yra nukenteje.
    Pasikartosiu - buvo didvyriu, buvo ir nieksu. Bet jei save laikom moderniais europieciais, nerekia bijoti pripazinti juodu demiu, atskirti pelus nuo grudu.
    Prieisngu atveju - kokia nauda is idealizuojamos praeities? Tapatybes formavimas? istorines kolektyvines atminties palaikymas? Svarbu tikslas, nesvarbu priemones? Svarbus tikslas, nesvarbus padariniai? Man tai primena butent labiausia Lietuvoje kritikuojama rusu suinteresuotu politiniu grupiu palaikoma oficialiaja versija,kad raudon.armieciai ar sovietai tebuvo romus avineliai, isvadave europa. Velgi, objektyviai ziurint - nugaleti naciai, bet padaryti akivaizdus nusikaltimai zmoniskumui...
    Niekados negerbiau partizanu,kurie tarnavo TDA batalionuose ar buvusiu Abvero agentu. Kodel? nes tokiu atveju taikom dvigubus standartus : stribokai.nkvd strukturose tarnave lietuviai - nieksai, o agvero agentai - didvyriia, mat sprogdino tiltus atsitraukiant sovietams.

    Kartais tenka girdeti komentarus, ka partizanai gero padare, nes pasak tokiuz moniu, ne vieno tremtinio neisgelbejo, diversijos aktu nebuvo, begiu nenupjaudavo, is kalejimu polit.kaliniu negelbejo ir t.t. ir zinote, nors gerbu tikrus partizanus, bet tokie svarstymai irgi turi racijos, kurios negalime paneigti.
    Dar karta - buo didvyriu, buvo nieksu. Didvyrius reikia pagerbti ir jiems galvas nulenkti, bet nieksus pasiusti uo toliau

    Comment


      Parašė D.P Rodyti pranešimą
      Pakankamai sudetingas reiskinys Lietuvoje yra pokarinis partizaninis judejimas. Sakyciau,kuo toliau, tuo kontraversiskiau bus vertinimas del paprastu priezasciu : po Nepriklausomybes tai tapo bene nekvestionuojamu, idealizuotu reiskiniu, o prasidejus objektyvesniems tyrimams, paaiskejus nepatogiems faktams, bet koks "pasikesinimas",.t.y kritinis poziuris i si reiskini, tampa rezonansiniu, it pasikesinus i svetaja nelieciama karve.
      Priezastis del ko taip vertinama yra viena - geda, o geda del to, kad Smetonineje kariuomeneje niekas nenorejo dirbti darbo, uz kuri buvo mokamos dideles algos. Partizaninio karo profesionaliai vesti neisejo, nes karininkai, kaip avinu banda buvo susaudyti, istremti i gulagus, emigravo, ar koloboravo su priesu.

      Beje perskaites Ernesto Che Guevaros "Partizanu karas" pasidare aisku, kad Lietuvoje partizaninis judejimas buvo tik pirmoje stadijoje.

      Comment

      Working...
      X