Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Šiaurės Europos aktualijos

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Įdomus A.Kubiliaus pastebėjimas:





    Tęsdamas darbo vizitą Švedijoje, šiandien Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius dalyvavo Šiaurės regiono ateities forume, kuriame susitiko Šiaurės ir Baltijos šalių bei Didžiosios Britanijos ministrai pirmininkai, žymiausi mokslininkai, politikos bei verslo praktikai.
    Šiemet vykusiame aukščiausio lygio susitikime ypatingas dėmesys buvo skiriamas dviem esminiams klausimams – moterų dalyvavimui versle bei vyresnės kartos žmonių aktyvesniam dalyvavimui darbo rinkoje. Šie klausimai yra itin svarbūs siekiant užtikrinti ilgalaikį regiono ekonomikos bei konkurencingumo augimą.
    „Šiandien buvo diskutuojama, kaip šitam dinamiškam pasauly pasitelkti visus galimus resursus, kad mūsų šalių, mūsų regiono ekonomika ir toliau sparčiai augtų ir vystytųsi. Buvo nemažai kalbama ir apie tai, kaip vyresnius žmones labiau įtraukti į darbo rinką, kaip pasiekti, kad ir versle moterys užimtų tinkamą vietą tarp verslo lyderių” – sakė premjeras A.Kubilius.
    Anot Vyriausybės vadovo, šis renginys dar kartą parodė, kad Šiaurės Baltijos regionas yra sparčiausiai besivystantis visoje Europoje, geriausiai besitvarkantis su finansais, dinamiškiausias, inovatyviausias, ieškantis efektyviausių sprendimų sprendžiant įvairias, tame tarpe ir socialines, problemas. „Džiaugiuosi, kad būdami Šiaurės Baltijos regiono dalimi mes galime drąsiai žiūrėti į ateitį“, – po renginio sakė premjeras A.Kubilius.

    Skaitykite daugiau: http://www.15min.lt/naujiena/aktualu...#ixzz1lvRaSex3

    Comment


      Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
      Vakar, bevaikščiodamas centre, prie Stokholmo Tarptautinės Ekonomikos aukštosios mokyklos (Handelshögskolan) pastato pamačiau šiaurietiško vėjo blaškomą trispalvę.
      įspūdingas namas; įspūdingas renginys; įspūdinga Kubiliaus savirealizacija - galutinai išsipildė jo sena savotiška svajonė išgarsėti "krizių premjero" vardu. Jam tai pavyko... dar gi tarptautiniu lygiu.

      Renginys gavosi dvigubai vertingas Lietuvai: Lietuva kelias dienas tapo saviške tiek skandinavų, tiek britų akyse. Žinoma, daug kas ir toliau ironizuos apie tokį "regioninį giminiavimąsi". Na bent jau ne mes jį pradėjom ir kibiais giminaičiais nepasirodėm. Patys anglai iš šito formato daro tipo naująją Tomo Sojerio gaują. Tai ne mūsų spauda rašo apie "our new best frends" (ta išvis beveik nieko neparašė), tai britai nusiteikę neįprastai lipšniai:

      David and the Nordic goliaths/The Guardian

      http://www.guardian.co.uk/politics/2...?newsfeed=true

      UK-Nordic-Baltic summit: Norway, Denmark, Sweden links/BBC
      http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-16945570

      kokia tiesos dalis anglų juokeliuose nieks dabar nepasakys, bet kuriuo atveju, kaip sakoma, "laimėjo draugystė".
      blaivumas išlaisvina

      Comment


        Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
        Baltijos jūroje, prie Elando salos (Öland, Švedija), rastas laivas "Mars", kuris nuskendo karo metu 1564 metais. Šis laivas yra šimtemčiu senensis ir didesnis negu Stokholmo "Vasa" muziejuje eksponuojamas karo laivas "Vasa" (žr. nuotraukas). "Vasa" muziejus yra lankomiausiu Skandinavijoje, kuriame ekspornauojamas specialiomis sąlygomis saugomas laivas bei karališkosios įgulos narių mumijos.
        Šiuo metu laivą "Mars" tyrinėja narų archeologų grupė. Jų teigimu, Baltijos jūroje yra palankios sąlygos senesniems laivams išlikti.
        Švedų narai aptiko dar vieną senovinį laivą, gulintį 20 m. gylyje Baltijos jūroje, prietryčių kryptimi nuo Stokholmo.


        Narai mėgėjai Baltijos jūros dugne aptiko laivą, kuris gali būti Švedijos karališkojo laivyno laivas, nuskendęs ties Stokholmu 1660 metais; jame esą buvę aukso ir juvelyrinių dirbinių.
        Vis dėlto narai prisipažino neradę brangiojo krovinio, gabento laivu „Resande Man“ į Lenkiją kaip Švedijos vyriausybės dovaną. Laivas nuskendo Baltijos jūroje 1660 metų lapkritį.
        „Turbūt mes tikėjomės jį rasti“, – sakė vienas narų, fotografas Peteris Jademyras ir pridūrė, kad penkių narų komanda vis dar tikisi rasti šį lobį.
        Pasak jo, laivą, kurio pavadinimas reiškia „Keliaujantis vyras“, narai aptiko gegužės 17 dieną ties pietrytine Švedijos pakrante į pietus nuo Stokholmo.
        „Jo būklė gana bloga“, – sakė jis ir pabrėžė, jog narai „99 procentais“ įsitikinę, jog tai „Resande Man“.
        „Esama daug faktų, jog tai tikrai jis: vieta, išvaizda, rasti daiktai. Net 100 procentu patvirtinantis daiktas yra laivo varpas su pažymėtu laivo vardu“, – pasakojo P.Jademyras.
        Jūrų archeologas Johanas Roennby sakė agentūrai AFP, kad laivas guli 20 metrų gylyje. Pasak narų, jo ilgis – 25 metrai, plotis – septyni metrai; jis yra maždaug per pusę mažesnis už kitą garsų švedų karo laivą „Vasa“, kuris paskendo 1628 metais leisdamasis į pirmąją savo kelionę, o dabar laikomas muziejuje, iškeltas iš vandens 1961 metais ir restauruotas.
        Pernai rugpjūtį narai surado karaliaus Eriko XIV flagmaną „Mars“, kuris nuskendo Baltijos jūroje 1664 metais per didelį mūšį su Danijos laivynu,
        Paskutinis taisė Silber418; 2012.05.31, 20:59.

        Comment






          Švedų narai Baltijos jūros dugne rado lobį – apie 4 tūkst. sidabrinių monetų. Radinio vertė – bent keli milijonai eurų. Kaip praneša Lenkijos naujienų portalas gazeta.pl, švedų narai, kurių grupėje yra ir vienas lenkas, lobį aptiko prie XVI amžiuje nuskendusio laivo „Mars“, priklausiusio Švedijos karaliaus Eriko XIV Vazos flotilei.
          Kuo toliau, tuo daugiau lobių atrandama Baltijos jūroje.

          Comment


            Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
            Kuo toliau, tuo daugiau lobių atrandama Baltijos jūroje.
            Tik gaila, kad beveik viską randa švedai. Gal jie yra įkūrę specialią narų komandą, skirtą lobiams Baltijos jūroje ieškoti? Galėtų ir Lietuva kokį vieną karinį laivuką tam skirti. Vis tiek plaukioja be tikslo ir taško veltui resursus, o radus tokį lobį tai...
            Paskutinis taisė bebop; 2012.07.24, 15:48.
            Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

            Comment


              Senų nuskendusių karo laivų paieška užsiima narai archeologai. Kadangi prie Švedijos nuskendo daug karo laivų, archeologai rengia ekspedicijas. Pastaruoju metu išvykos buvo sėkmingos. Pats laivas "Mars" buvo atrastas prieš kelis metus, tačiau jį iškelti ir restauruoti kaip "Vasa" gali būti sunku. Lobio taip pat gali būti gegužės mėnesį rastame „Resande Man“.

              Comment


                Vat būtent, kad beveik viskas yra randama prie Švedijos krantų. Ir tai ne nuostabu, nes kažkada gi Švedija turėjo vieną didžiausių laivynų (jei ne didžiausią) laivynų Europoje ir Pasaulyje
                You might surprise yourself.

                Miestai.net FB

                Comment


                  Parašė bebop Rodyti pranešimą
                  Galėtų ir Lietuva kokį vieną karinį laivuką tam skirti. Vis tiek plaukioja be tikslo ir taško veltui resursus, o radus tokį lobį tai...
                  Įdomu, ko ieškotume? Vokiečių, prancūzų, rusų laivų?

                  Comment


                    Parašė spirit Rodyti pranešimą
                    Vat būtent, kad beveik viskas yra randama prie Švedijos krantų. Ir tai ne nuostabu, nes kažkada gi Švedija turėjo vieną didžiausių laivynų (jei ne didžiausią) laivynų Europoje ir Pasaulyje
                    Švedija - įdomi šalis. Panirsi po vandeniu - lobį surasi, eisi uogauti į mišką - aukso telkinį rasi. Šiaip, ne kartą buvo, kai uogautojai atrado telkinius.
                    Paskutinis taisė Silber418; 2012.07.24, 16:29.

                    Comment


                      Parašė Silber418 Rodyti pranešimą
                      Įdomu, ko ieškotume? Vokiečių, prancūzų, rusų laivų?
                      Taip, kodėl gi ne. Gal atsiras kokių nacių laivų, kurie gabeno karo grobį. Kad ir tų pačių skandinavų laivų. Jeigu jau buvo jų toks didelis laivynas, tai gal keli nuskendo šalia
                      Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                      Comment


                        Parašė bebop Rodyti pranešimą
                        Taip, kodėl gi ne. Gal atsiras kokių nacių laivų, kurie gabeno karo grobį. Kad ir tų pačių skandinavų laivų. Jeigu jau buvo jų toks didelis laivynas, tai gal keli nuskendo šalia
                        Darbo istorikams/archeologams apstu. Tačiau dauguma jūros mūšių vyko tarp karalysčių kitoje jūros pusėje, tad vargu, ar bus kokių laivų su lobiu prie Lietuvos.

                        Comment


                          O štai kita smagi istorija: Northern Sweden strikes new gold


                          Siv Wiik and Harriet Svensson were hunting for blueberries outside their village of Överturingen on the day they discovered one of the potentially richest gold deposits ever found in Sweden. The two women are negotiating for a contract with Hansa Resources — one of 20 or so firms bidding for mining rights in the area, considered one of the richest gold fields in Europe.
                          Ši istorija ne pirma tokia, bet paskutinį kartą uogos virto auksu prieš 4 metus.

                          Comment


                            Tai gal pas jus ten auksas ir ant medžių kaba?
                            You might surprise yourself.

                            Miestai.net FB

                            Comment


                              Parašė spirit Rodyti pranešimą
                              Tai gal pas jus ten auksas ir ant medžių kaba?
                              Deja, ne. Aukso reikia paieškoti.
                              Prie namų dažnai auga obelys, vyšnios ar slyvos - gali skanauti (jeigu maistą vadinsime auksu).

                              Comment


                                Radau išsamesnį straipsnį apie atrastą lobį sename karo laive, gulinčiame Baltijos jūroje, prie Švedijos Elando (Öland) salos:









                                Švedijos povandeniniams archeologams šią vasarą Baltijos jūra ypač dosni. Nardydami prie Elando salos, anksčiau šį mėnesį tarp legendinio švedų karo laivo „Mars“ nuolaužų narai rado 16 a. sidabro monetų lobį, kuris vertas ne vieno milijono eurų. O visai neseniai prie tos pačios salos karališkojo laivo „Kronan“ nuolaužose buvo rasta neįtikėtinai puikiai išsilaikiusi 300 m. senumo kaukolė, galinti padėti istorikams atskleisti nemažai mįslių.

                                Vazų dinastijos karaliaus lobis

                                Kaip rašo thelocal.se, Baltijos jūros dugne rastos monetos – puikios būklės ir labai domina istorikus. Sidabrinės monetos siekia Švedijos karaliaus Eriko XIV laikus, kuris valdė Švediją 1560-1568 m.
                                Galingasis „Mars“ buvo vienas didžiausių to meto laivų. Jis turėjo 107 pabūklus ir 800 žmonių įgulą.
                                Legendinio „Mars“ paieškos tęsėsi keletą dešimtmečių. Pernai rugpjūtį narai pranešė aptikę laivo liekanas ir tvirtino esą įsitikinę, jog tai – legendinis karinis laivas, nuskendęs po įnirtingo dvi dienas trukusio mūšio su danais, praėjus vos metams po pirmojo išplaukimo. Pagal vieną iš versijų, laivą pražudė į į pataikęs patrankos sviedinys, pagal kitą – susprogęs jame buvęs parakas.
                                Baltijos dugne laivas išgulėjo nepaliestas 447 metus. Pastaroji ekspedicija, vadovaujama jūrų archeologijos profesoriaus Johano Rönnby, prasidėjo liepos 1 d. ir vyko pirmąsias dvi mėnesio savaites.

                                Kaukolė užminė mįslę

                                300 metų senumo kaukolę su smegenų audinio likučiais narai aptiko Baltijos jūros vandenyse prie tos pačios Elando salos krantų tyrinėdami nuskendusį karališkąjį laivą „Kronan“. Iš viso buvo rasti dviejų įgulos narių palaikai. Dėl palankių sąlygų jie puikiai išsilaikę.
                                Karališkasis laivas „Kronan“ nuskendo 1676 m. birželio 1 d., dar prieš prasidedant garsiam Pietų Elando mūšiui su danų kariniu laivynu.
                                Iš skęstančio laivo išsigelbėjo tik 40 vyrų, o apie 800 kitų įgulos narių atgulė Baltijos jūros dugne.
                                Laivo nuolaužos buvo aptiktos 1980 m. - nuo to laiko iš laivo iškelta daugiau kaip 20 tūkst. radinių. Ir anksčiau buvo rasta įgulos narių kaukolių, tačiau pastaroji tyrinėtojams pateikė staigmeną ir užminė mįslę.
                                Laivas vyko į mūšį, tad įgula turėjo būti užėmusi mūšio pozicijas. O puikiai išsilaikiusi kaukolė buvo rasta apatinėje laivo dalyje. Būtent ši vieta leido palaikams taip gerai išsilaikyti.
                                Šaltinis: http://www.lrytas.lt/-13431363211342...ybes-video.htm.

                                [VIMEO]32091132[/VIMEO]
                                Paskutinis taisė Silber418; 2012.08.01, 00:07.

                                Comment


                                  Lietuvos burė krypsta į Šiaurę
                                  Nepatinka dirbti už mažai? Dirbk už daug.

                                  Comment


                                    Vilniuje rengiamas Šiaurės ir Baltijos šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas


                                    Ateinančią savaitę, rugsėjo 4 dieną, Vilniuje rengiamas Lietuvos šiais metais koordinuojamo Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimo (NB8) užsienio reikalų ministrų susitikimas.
                                    Numatoma aptarti Šiaurės ir Baltijos regiono bendradarbiavimo perspektyvas, Rytų partnerystės šalių ir Artimųjų Rytų aktualijas, euro zonos, nusiginklavimo bei kitus aktualius tarptautinės politikos klausimus.

                                    Comment


                                      Stokholmas - konkurencingiausia Šiaurės Europos sostinė



                                      With outstanding technological readiness and "striking" economic influence, Stockholm stands out as the most competitive capital in the Nordic region, a report by auditing firm Pricewaterhouse Coopers has said.
                                      PwC's "Northern Lights: The Nordic Cities of Opportunity" provides an analytical view of the social and economic performance of the Nordic capitals, assessing the cities’ competitiveness regionally and globally.
                                      Stockholm was ranked first overall in the cumulative scoring for technology readiness, health, safety and security and economic clout.
                                      Paskutinis taisė Silber418; 2012.09.07, 19:41.

                                      Comment


                                        Sulaukėme pirmojo sniego. Tik, deja, Bobų vasaros šiemet nebuvo.

                                        Comment


                                          Skaitykite 8 psl. Beje, dėl A. Ažubalio labai gaila. Baltoskandijos idėjos gerbėjas.
                                          Įžvalgos.lt - FB - G+

                                          Comment

                                          Working...
                                          X