Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Savivaldybių ekonominė situacija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    #41
    verkt norisi ir tiek...
    Vidinei laimei nesušvitus, išorinė laimė - tik kančių šaltinis. - Milarepa

    Comment


      #42
      Vilniuje tokio pat dydžio teritorijos tvarkymas ir švarinimas atsieina du kartus brangiau negu kituose Lietuvos didmiesčiuose, nors teoriškai gerokai didesnių apimčių sostinės kontraktai paslaugų kainas turėtų atpiginti.
      Dauguma savivaldybių kol kas jokių pagerėjimo ženklų nemato: jau ir taip liesus 2010m. biudžetus keičia dar labiau apkarpyti kitų metų projektai. Tačiau sunkmetis — gera proga pasukti galvą ir pademonstruoti ne tik taupumą, bet ir išradingumą: kaip ir kiek išjungti gatvių žibintų, kad miestas visiškai nepaskęstų tamsoje; kaip gatves valyti rečiau, bet taip, jog tai niekam nekristų į akis; kaip sodinti mažiau gėlių, bet išsaugoti gražų miesto veidą.
      Tačiau pasigilinus į didžiųjų Lietuvos miestų komunalinių ūkių galimybes matyti, kad jos labai skirtingos: Vilniaus savivaldybė disponuoja daug didesnėmis lėšomis nei kiti Lietuvos didmiesčiai, netgi jei ne tik lyginsime absoliučias išlaidų sumas, bet ir perskaičiuosime, kiek pinigų skirtinguose miestuose tenka tam pačiam jų gyventojų skaičiui.
      Taigi kažin ar Vilniuje tvarkos ir grožio yra net du kartus daugiau negu Kaune, nors pastarasis miesto priežiūrai per metus išleidžia beveik du kartus mažiau (skaičiuojant tam pačiam kiekiui gyventojų).
      Akį labiausiai rėžia dar viena disproporcija: pasirodo, gatvių valymas Vilniuje — jų šlavimas ir plovimasvasarą bei sniego valymas ir barstymas druska arba smėliu žiemą — yra net kelis kartus brangesnė paslauga, palyginti su tais pačiais darbais kituose miestuose. Nors, kaip rodo kiti pavyzdžiai, ne visada didesnės išlaidos lemia geresnę kokybę.
      Tarkim, tamsiausio Lietuvos didmiesčio etiketę pelnęs Panevėžys gatvių apšvietimui skiria daugiausiai pinigų, jei lyginsime ne absoliučias skirtingų miestų išlaidas, bet sumą, tenkančią vienam žibintui išlaikyti.
      Skirtingos kainos
      Savivaldos teisės leidžia miestų valdžiai pačiai spręsti, kaip tvarkyti savo ūkį ir leisti tam gyventojų mokamus mokesčius, todėl kiekvienas miestas nustato skirtingą tvarką ir skirtingus pinigų skaičiavimo metodus. Vienos savivaldybės viską sudėjusios į į tą pačią biudžeto eilutę ir toms pačioms komunalinių paslaugų įmonėms patiki tiek gatvių valymą, tiek šaligatvių šlavimą, tiek šiukšlių vežimą. O kitose savivaldybėse tie patys darbai jau padalyti skirtingiems rangovams.
      Norėdami tarpusavyje palyginti penkių didžiųjų Lietuvos miestų finansines galimybes palaikyti švarą ir tvarką, sudėjome visas išlaidas (gatvių ir šaligatvių valymas, šiukšlių išvežimas, apželdinimas ir gėlių sodinimas, sanitarinė priežiūra) ir suskaičiavome, kiek pinigų tenka 100 tūkst. kiekvieno miesto gyventojų.
      Nenuostabu, kad Vilnius gali džiaugtis didžiausiu pinigų kapšu — sostinė, pats reprezantatyviausias Lietuvos miestas, turi būti gražiausias ir tvarkingiausias. Tačiau glumina faktas, kad tų lėšų sostinės valdžia turi net dvigubai daugiau negu kiti didmiesčiai. Žiūrint į skaičius, Vilnius turėtų tiesiog blizgėti, tačiau vargu ar tokias išvadas galėtų padaryti dažnai įvairiuose didmiesčiuose besilankantys Lietuvos gyventojai.
      Štai tarp Vilniaus ir Klaipėdos dažnai kursuojantis susisiekimo ministras Eligijus Masiulis daro netgi priešingas išvadas: jam būtent uostamiestis atrodo tvarkingesnis ir gražiau prižiūrimas. “Nežinau, kiek kuris miestas tvarkai skiria lėšų, tačiau, mano asmeniniu pastebėjimu, Klaipėdos komunaliniai sprendimai ir jų rezultatai geresni nei sostinės”, — tvirtina politikas.
      Pajūryje vasarą geriau prižiūrimi želdiniai, vejos, gėlynai, žiemą tvarkingiau valomas sniegas. “Žinoma, Vilnius atrodo įspūdingiau — bet tai jau nacionalinių investicijų į infrastruktūrą, statybas sritis”, — lygina ministras.
      O Vilniuje dešimt metų gyvenanti šiaulietė Vitalija Urbietytė sako, kad sostinės ir jos gimtojo miesto palyginimas akivaizdžiai nusveria Vilniaus naudai. “Ką tik buvau Šiauliuose, lankiau ligoninėje gulintį tėtį. Pagrindiniame miesto bulvare — Saulės alėjoje nenukastas sniegas, čia tik žmonių išvaikščioti takeliai, kurie net nepabarstyti. Grįžau į Vilnių — lyg kita valstybė: Gedimino prospektas nugrandytas, smėliu pabarstytas”, — lygina pašnekovė.
      Tačiau ji atkreipia dėmesį, kad, pavyzdžiui, vasarą abiejų miestų centrinės gatvės atrodo panašiai: abi neseniai rekonstruotos už ES struktūrinės paramos fondų lėšas, apželdintos, papuoštos gėlėmis.
      Tie, kuriems vasarą tenka būti ir Vilniuje, ir Kaune, taip pat gali paliudyti: abiejų miestų centrinės gatvės tvarkomos panašiai. Tačiau išlaidos jų tvarkai palaikyti skiriasi ne procentais, o kartais, ir čia vėl lyg turtuolis elgiasi sostinė: dviejų kilometrų ilgio Gedimino prospekto želdinių priežiūra per metus atsieina 600 tūkst. Lt, o 1,6 km ilgio Laisvės alėjos augmenijai teskiriama 150 tūkst. Lt, tai yra keturis kartus mažiau.
      Daug palankesniais nei kituose miestuose kontraktais gali džiaugtis ir sostinės gatves valančios įmonės. Štai už mechanizuotą 100 kv. metrų gatvės valymą (imamas vasaros ir žiemos vidurkis) Vilniaus savivaldybė rangovams moka 6 Lt per metus, o Kaune ir kituose miestuose už tą patį darbą rangovai tegali tikėtis nė 3 Lt nesiekiančio atlygio.
      Savivaldybių asociacijos prezidentas, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas negali atsakyti į klausimą, kodėl sostinėje už tuos pačius darbus mokama dvigubai daugiau: “Čia jau kiekvienos savivaldybės reikalas, kiek kam išleisti pinigų”. Tačiau jis svarsto, kad turėtų būti kaip tik priešingai: kuo didesnis miestas ir jo tvarkymo darbų apimtys, tuo pigiau turėtų atsieiti vieno kvadratinio metro gatvės priežiūra.
      Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Arūnas Visockas sako, kad darbų kaina nusistovi per atvirus konkursus, ją lemia dalyvaujančių įmonių pasiūla. “Pavyzdžiui, neseniai pasibaigė konkursas dėl ateinančių penkerių metų miesto tvarkymo darbų — jų įkainiai dėl krizės, didėjančios konkurencijos sumažėję net 30 proc.”, — džiaugiasi savivaldybės atstovas.
      Iki šiol vienų metų miesto tvarkymo, neskaitant gatvių valymo, paslaugos Vilniaus savivaldybei kainuodavo 24 mln. Lt., dabar suma sumažėjo iki 17 mln. Lt.
      Aptemę miestai
      Sunkmetis privertė komunalinių ūkių valdytojus pasukti galvą, kaip perskirstyti sumenkusius resursus, bet miestų nepaversti visišku užkampiu. Daugeliui miestiečių kliūva, kad per krizę labai aptemo miestų gatvės, kiemai — tamsiu paros metu čia tapo nesaugiau. Kitaip būti ir negalėjo — savivaldybėms pavaldžių miestų elektros tinklus prižiūrinčių įmonių biudžetai dėl krizės buvo sumažinti maždaug trečdaliu.
      Bendrovės “Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai” direktorius Juozas Bartkevičius sako, kad teko išjungti trečdalį visų sostinės žibintų. “Kaip išdėstyti likusius šviečiančius žibintus, sprendžiame įvairiai: iš pradžių apšvietimą sumažinome visur tolygiai, bet žmonės ėmė skųstis dėl pavojingai tamsių kiemų. Dabar magistralinėse gatvėse naktį paliekame degti tik kas trečią žibintą — jomis tuo metu labai menkas judėjimas, bet kiemuose dėl to galime įžiebti visas lempas”, — paaiškina direktorius.
      “Kauno gatvių apšvietimo elektros tinklų” direktorius Valys Venslovas džiaugiasi, kad laikinojoje sostinėje vėl šviesu kaip iki krizės, tačiau dvejus metus ir šiame mieste degė tik du iš trijų šviestuvų.
      Visai kitokios nuotaikos tvyro “Šiaulių gatvių apšvietimo elektros tinklų” įmonėje. Mažiausiai iš visų didmiesčių pinigų apšveitimui gaunančios bendrovės direktorius Edmundas Laugalis dūsauja, kad ir toliau tenka nuolat rinktis, kurių teritorijų sąskaita ryškiau apšviesti svarbiausias vietas — pėsčiųjų perėjas, sankryžas, palikti apšvietimą kiemuose. Čia taupant pinigus naktį mieste dega tik kas antras žibintas.
      Vilniaus savivaldybės atstovas A.Visockas pripažįsta, kad dėl sunkmečio tenka nuolat spręsti, kurių miesto priežiūros darbų atlikti mažiau. “Yra darbų, kurių neatidėsi ir nesumažinsi. Pavyzdžiui, kai sninga, negali nevalyti sniego, nebarstyti gatvių ir šaligatvių — miestas taptų paralyžiuotas. Tačiau taupome kitur: vasarą rečiau pjaunama veja, mažiau lėšų skiriama parkams prižiūrėti”, — dėsto jis.
      Tuo tarpu Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis sako, kad dar labiau mažinti švarinimąsi ir gražinimąsi nebėra kaip: “Rainair” atskraidina mums labai daug užsieniečių, o juk labai svarbu, kokį įspūdį jiems padarysime: geri jų prisiminimai, nuotraukos tampa nemokama Kauno reklama”.
      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

      Comment


        #43
        Nemačiau šiandien to pinigų kapšo apraiškos Vilniuje. 5 cm sušalusio sniego ir vandens ant šaligatvių, rytoj bus "linksma".

        Comment


          #44
          http://vz.lt/2/straipsnis/2010/11/08...iau_isiskolino

          atkreipkit demesi i klaipedos skola, palyginadami su kitais did.miestais

          Comment


            #45
            http://verslas.delfi.lt/realestate/n....d?id=40094261

            Nėra reikalo plėsti Vilniaus


            o komentarai viska pasako ))

            Comment


              #46
              Parašė D.P Rodyti pranešimą
              http://verslas.delfi.lt/realestate/n....d?id=40094261

              Nėra reikalo plėsti Vilniaus


              o komentarai viska pasako ))
              Architektas Pakalnis visiškai teisus. Vilnius ir taip pernelyg išsiplėtęs. Beveik centre plyti milžiniški neužstatyti plotai. Tai nelabai normalu.

              Comment


                #47
                Parašė JlL Rodyti pranešimą
                http://vz.lt/2/straipsnis/2010/11/08...iau_isiskolino

                atkreipkit demesi i klaipedos skola, palyginadami su kitais did.miestais
                verslo zinios kazka matyt sugrybavo su klaipedos skola - Neskolingos tik trys savivaldybės iš 60

                Comment


                  #48
                  Pernai berods 55 mln litų pasiskolino. Arenai finansuoti ir dar keliems investiciniams projektams.
                  GE. Tbilisis / თბილისი | GE. Batumis / ბათუმი | GE. Aukštutinė Svanetija / ზემო სვანეთი

                  Comment


                    #49
                    Dar vienas įdomus pastebėjimas, netgi sakyčiau apklausa, buvo tokia, jog paaiškėjo, kad net 50 procentų Vilniaus gyventojų nėra deklaravę savo gyvenamosios vietos mieste. Tai problema, apie kurią jau ne kartą esu kalbėjęs. Keista, jog nuo pat studijų laikų čia gyvenantys, dirbantys piliečiai vis dar neužsiregistravę Vilniuje. Teko nustebti, kai vieno draugo advokato kontoroje, renkant parašus, paaiškėjo, kad tik 6 iš 25 darbuotojų savo gyvenamąją vietą deklaravę Vilniuje, nors čia gyvena ir dirba jau nuo studijų pabaigos.
                    http://www.zuokas.lt/

                    Comment


                      #50
                      daznai neturi kur deklaruot. Jei buta nuomojasi tai seimininkai neleidzia deklaruot, darbe nesinori del darbdavio poziurio. Taip ir gaunasi

                      Comment


                        #51
                        galima prie seniūnijos, manau.. bet turbūt nepatogu ir nėra tam paskatų

                        Comment


                          #52
                          Zuokas ir Šilgalis siūlė Vilniaus miestui tenkančią jo gyventojų sumokamų GPM dalį padidinti nuo 40 iki 60%, kas galėtų stipriai pagerinti Vilniaus finansinę padėtį, bet seime šis pasiūlymas nepraėjo (nors užpraeitais metais Kauno GPM dalis buvo padidinta iki 94%, o Klaipėdos - iki 86).

                          Comment


                            #53
                            tie procentai yra siokia tokia duokle kitiems miestams uz tai kad vilniuje sukoncentruota visos lietuvos centrine valdzia, uzsienio atstovybiu bustines ir pan.

                            Comment


                              #54
                              Parašė D.P Rodyti pranešimą
                              http://verslas.delfi.lt/realestate/n....d?id=40094261

                              Nėra reikalo plėsti Vilniaus


                              o komentarai viska pasako ))
                              „Jeigu Kaunas nieko nestatytų ir toliau prarastų gyventojus taip, kaip dabar, aprūpinimo būstu standartą jis pasiektų apie 2030 m., o apie 2060 m. priartėtų prie būsto perprodukcijos ribos. Jeigu Kaune būtų statoma ikikrizinėmis 2005 m. apimtimis, tai apie 2020 m. būtų pasiektas kokybės standartas, o apie 2040 m. būtų perprodukcija, o maždaug 2060 m. dalį būstų reikėtų griauti. Todėl šiam miestui, jei demografinės tendencijos nepasikeis, naujos statybos būsto praktiškai nereikia, reikia tik atnaujinti, rekonstruoti ir modernizuoti seną būstą“, – sakė M. Pakalnis.
                              Viliuosi, kad kada nors Kaunas atgis ir ims vėl kilti, bet kol kas dar į prieki 20 metų Kaunui bus negailestingi, nebent studentai ir kitas jaunimas nebeemigruotu į Europą, o liktu šiame mieste...
                              Paskutinis taisė aviDer; 2011.01.21, 21:46.
                              Mes siekiame gyventi geriau- suriko valdžia ! Mes tai jau senai matome- atsiduso liaudis.

                              Comment


                                #55
                                Labai, labai teisingas ir ilgas straipsnis apie Kauną, jo ekonomikos problemas, kodėl jis nyksta ir kaip galima būti ji atgaivinti.
                                Mes siekiame gyventi geriau- suriko valdžia ! Mes tai jau senai matome- atsiduso liaudis.

                                Comment


                                  #56
                                  Sveiki ir sveikos,
                                  Ar galėtumėt pasidalinti aplaidumo, klaidų ir korupcijos pavyzdžiais iš savivaldybių?
                                  Mum atsitiko vienas keistas įvykis su Kauno rajono savivaldybe, tai pasidarė įdomu ką yra patyrę kiti.

                                  Comment


                                    #57
                                    Kai kurių savivaldybių administracijos turi labai ribotus "žmogiškus išteklius", todėl kai kada tariamas aplaidumas ar klaidos tėra pasekmė to, kad nespėjama, ar vienas žmogus turi dirbti kelių asmenų darbą.
                                    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                                    Comment


                                      #58
                                      Mačiau, kad Šiaulių savivaldybė ieško projektų vadovo/investicijų analitiko. Specialisto, kurio darbas ir atsakomybė būtų TUI pritraukimas į regioną, teisiniai Europos struktūrinių fondų reikalai, etc etc. Pageidautinas teisinis/ekonomisto magistro išsilavinimas. Alga - 625€.
                                      Pas mane fabrike 6 klases baigę darbininkai daugiau gauna.
                                      Kaip galima norėti kokybiškų paslaugų, už tokius pinigus?
                                      If a lion could speak, we could not understand him.

                                      Comment


                                        #59
                                        Parašė sankauskas Rodyti pranešimą
                                        Mačiau, kad Šiaulių savivaldybė ieško projektų vadovo/investicijų analitiko. Specialisto, kurio darbas ir atsakomybė būtų TUI pritraukimas į regioną, teisiniai Europos struktūrinių fondų reikalai, etc etc. Pageidautinas teisinis/ekonomisto magistro išsilavinimas. Alga - 625€.
                                        Pas mane fabrike 6 klases baigę darbininkai daugiau gauna.
                                        Kaip galima norėti kokybiškų paslaugų, už tokius pinigus?
                                        Jie verčiau naujų džipų prisipirks nei mokės specialistui adekvatų atlyginimą.

                                        Comment


                                          #60
                                          Parašė J.U. Rodyti pranešimą

                                          Jie verčiau naujų džipų prisipirks nei mokės specialistui adekvatų atlyginimą.
                                          Pažiūrėčiau ką pasakytų tauta, jeigu to specialisto atlyginimas būtų kokie 2 tūkst. eurų. Visi verktų, kad taško pinigus.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X