Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Rinkimai Moldavijoje 2009-04-05 ir įvykiai po jų

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Rinkimai Moldavijoje 2009-04-05 ir įvykiai po jų

    Sveiki. Tie, kas domisi tarptautine politika, ypač Rytų Europoje, jau tikriausiai nemažai žino apie (galbūt) bręstančią "spalvotąją" revoliuciją Moldavijoje (arba kitaip Moldovoje). Čia sudėsiu visą informaciją, kurią pavyko rasti interneto platybėse. Jei kas radote daugiau, norite išreikšti savo nuomonę ar komentarus, turite Moldavijoje giminaičių ar pažįstamų bei galite pasakyti daugiau nei kiti žino Lietuvoje — rašykite čia.
    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

    #2
    Moldovos sostinėje prieš komunistų pergalę protestuojantys demonstrantai įsiveržė į parlamentą ir prezidentūrą




    Prieš Komunistų partijos pergalę rinkimuose protestuojantys Moldovos studentai antradienį įsiveržė į parlamentą ir svaidė pro langus kėdes, stalus ir popierius, kuriuos vėliau padegė gatvėje, pranešė vienas naujienų agentūros "Reuters" fotografas. Demonstrantai įsiveržė į pastatą pro išdaužytus langus ir viską, kas pasitaikė po ranka, vertė į lauke liepsnojančius laužus.


    Nedidelė grupė protestuotojų taip pat įsiveržė į prezidentūrą, kurią saugumo pajėgos gynė ašarinėmis dujomis ir vandens patranka. Tūkstančiai protestuotojų daužė langus ir svaidė akmenis į policiją.
    Didžiuliai gatvės protestai prasidėjo praėjus dviem dienoms po Moldovos parlamento rinkimų, kuriuos laimėjo valdančioji Komunistų partija, vadovaujama šalies prezidento Vladimiro Voronino.
    Antrąją neramumų dieną apie riaušėse dalyvavo 10 tūkst. demonstrantų. "Šiuo rinkimus kontroliavo komunistai - jie visus papirko, - sakė Aleksejumi prisistatęs studentas. - Valdant komunistams neturėsim ateities, nes jie galvoja tik apie save".

    Moldovos ir Europos Sąjungos vėliavomis mojuojantys protestuotojai susirinko prie vyriausybės pastato, o vėliau pagrindiniu Kišiniovo prospektu patraukė prie prezidentūros.


    Moldovos policija panaudojo prieš protestuotojus ašarines dujas ir vandens čiurkšles
    Moldovos saugumo pajėgos antradienį ašarinėmis dujomis ir vandens čiurkšlėmis mėgino išsklaidyti antikomunistus protestuotojus, kurie susirėmė su policija ir akmenimis daužė prezidentūros langus.
    Naujienų agentūros "Reuters" žurnalistai pranešė, kad dalis prezidentūrą saugančių riaušių policininkų atsitraukė, tačiau iš pastato vidaus į demonstrantus buvo mėtomi ašarinių dujų užtaisai ir liejamos vandens čiurkšlės.
    Pasak vieno naujienų agentūros AFP korespondento ir medicinos šaltinių, keliolika policijos pareigūnų buvo sužeisti per protestus, kurie Moldovos sostinėje kilo Komunistų partijai laimėjus parlamento rinkimus.

    Moldovos opozicija reikalauja perskaičiuoti balsus parlamento rinkimuose
    Moldovos opozicija užginčija sekmadienį įvykusių parlamento rinkimų,kuriuos absoliučia persvara laimėjo komunistai, rezultatus ir reikalauja perskaičiuoti visus balsus. "Mes turime duomenų apie piktnaudžiavimus ir klastotes. Dagelyje atvejų rinkimuose "dalyvavo" mirę žmonės, Moldovos piliečiai, kurie yra užsienyje ir t.t.", - tvirtino Moldovos liberalų demokratų partijos (LDP) pirmininkas Vladimiras Filatas.
    Pasak jo, jau antradienį LDP kreipsis į Centrinę rinkimų komisiją, reikalaudama perskaičiuoti visus balsus.
    "Mes reikalausime Centrinėje rinkimų komisijoje perskaičiuoti balsus, taip pat sieksime per teismą, kad būtų panaikinti balsavimo rezultatai tose rinkimų apylinkėse, kur akivaizdus balsų klastojimas", - pabrėžė V.Filatas.
    Savo ruožtu Moldovos liberalų partija (LP), kuri užėmė parlamento rinkimuose antrąją vietą, surinkusi 13 proc. balsų, teigia, jog gali įrodyti, kad komunistais klastojo rinkimų rezultatus.
    Kaip sakė žurnalistams LP lyderis Mihai Ghimpu, prieš rinkimus komunistai įtraukė į rinkėjų sąrašus papildomai apie 200 tūkst. žmonių.
    Pasak jo, daugeliui jų buvo išduoti po vieną ar kelis vidaus pasų įdėklus, jie buvo neteisėtai įregistruoti, ir todėl šie žmonės galėjo balsuoti po kelis kartus.
    "Mūsų stebėtojai užfiksavo konkrečių atvejų. Pavyzdžiui, Sostinės Čokanos rajone vienas rinkėjas atėjo į rinkimų apylinkę su dviem paso įdėklais ir rinkosi, kuriuo remdamasis balsuos. - sakė jis. - Taip pat mūsų stebėtojai užfiksavo atvejų, kai be šeimininkų žinios butuose buvo įregistruoti visiškai svetimi žmonės, kurie, kaip vėliau paaiškėjo, balsavo".
    Pasak LP lyderio, partijai pasiskundė žmonės, kurių giminaičiai yra užsienyje, kad už išvykusiuosius kažkas balsavo.
    LP pirmininko pavaduotojas Dorinas Chirtoaca sakė, kad partija rado labai daug rinkėjų papildomuose sąrašuose.
    "Kai kuriuose miestuose pagal papildomus sąrašus balsavo apie 40 proc. visų rinkėjų. Tai, žinoma, nerealu ir aišku, kad buvo klastotės. Manoma, kad daugiausia į papildomus sąrašus galėjo būti įregistruoti 10 proc. gyventojų", - sakė jis. Liberalai pareiškė, jog "užfiksavo dokumentuose šiuos pažeidimus", ir tai yra pakankamas įrodymas, kad komunistai suklastojo apie 15 proc. rinkėjų balsų, todėl rinkimų rezultatus reikia vertinti kaip negaliojančius".

    Šaltinis: http://www.delfi.lt/news/daily/world...hp?id=21362251
    I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
    Parama Siaurojo geležinkelio klubui

    Comment


      #3
      Komunistiniai Moldovos ypatumai

      Moldova, kuri, beje, pirmoji iš sovietinių respublikų 1990 m. gegužę pripažino Lietuvos nepriklausomybę, pati liko komunistų valdoma. Sekmadienį vykusiuose Parlamento rinkimuose beveik pusę visų balsų gavo komunistų partijos kandidatai. Atėję į valdžią 2001 m. komunistai atvedė šalį prie chaoso (maždaug ketvirtadalis iš 4,2 mln. žmonių gyvena žemiau skurdo ribos), tačiau dabar 101 vietos Parlamente jie vis tiek turės 62–63 mandatus.

      Beje, šis Parlamentas rinks ir prezidentą, nes tam pakanka 61 parlamentaro balso. O štai komunistų lyderis Vladimiras Voroninas jau pagal Konstituciją negali pretenduoti į šį postą trečią kartą. Vis dėlto Vladimiro Putino pavyzdžiu jis neatmeta galimybės grįžti į valdžią kaip ministras pirmininkas arba Parlamento vadovas. Apskritai V. Voronino atvejis ypatingas. Jis gerokai skiriasi nuo Genadijaus Ziuganovo vadovaujamų rusų komunistų ir sumaniai derina Kišiniovo politiką tarp Europos Sąjungos ir Maskvos. Prieš 4 m., artėjant 2005 m. Parlamento rinkimams, jis nepabijojo įsiutinti Maskvos savo ryšiais su Ukrainos ir Gruzijos lyderiais. Italijos laikraštis „La Stampa“ tuomet rašė, kad Moldovos prezidentas rusas V. Voroninas, šiame poste esantis nuo 2001 m., „pasirodė esąs daug apsukresnis ir įžvalgesnis negu jo buvę kolegos komunistai, vadovavę Ukrainai ir Gruzijai“.

      Manipuliuodamas įvairiaspalve opozicija, V. Voroninas pirmas iškėlė oranžinę vėliavą, griežtai atsiribojo nuo Maskvos ir per kelias dienas sudarė svarbias sutartis tiek su Gruzijos prezidentu Michailu Saakašviliu, tiek su Ukrainos lyderiu Viktoru Juščenka. Kišiniovą ir Tbilisį vienijo tai, kad Moldovoje tebėra, o Gruzijoje buvo dislokuoti Rusijos kariškiai, nors Maskva dar Boriso Jelcino valdymo laikais buvo įsipareigojusi juos galutinai išvesti iki 1999 m. Susitikę Kišiniove Moldovos ir Gruzijos prezidentai pažymėjo, kad „agresyvus separatizmas abiejose šalyse kelia grėsmę stabilumui visoje Europoje, kuri neturėtų abejingai žiūrėti į Senajame žemyne susiformavusias juodąsias skyles“. Deja, į pernai vykusį Rusijos karą Gruzijoje Moldovos vadovas nereagavo ir dviejų separatinių respublikų atsiskyrimo nekomentavo.
      V. Voroninas mėgsta šokiruoti Maskvą. 2007 m. Nepriklausomų valstybių sandraugos vadovų susitikime Dušanbėje jis perspėjo, kad Sandrauga netrukus mirs sava mirtimi. Vidurio Azijos valstybių prezidentams liaupsinant V. Putiną jo 55-mečio proga ir nešant jam įvairiausias dovanas, Moldovos lyderis ir čia išsiskyrė originalumu. Jis padovanojo V. Putinui gyvą krokodilą... Pasak V. Voronino, tai vienintelis gyvūnas, kuris niekada nesitraukia. Liudininkai pasakojo, kad tuometinio Rusijos prezidento vadovo veidą nuplieskė raudonis. Mat dovana kaip pirštu į akį jam parodė plėšrūnišką Kremliaus politiką buvusių sovietinių pakraščių atžvilgiu.
      Bet grįžkime prie įvykusių Parlamento rinkimų. Komunistų pergalę lėmė tai, kad opozicija Moldovoje labai susiskaldžiusi. Paryžiaus laikraštis „Liberation“ rašo, kad daugelis rinkėjų patenkinti tuo, ką turi. Moldova yra viena skurdžiausių šalių Europoje, pensija sudaro vos 54 eurus, tačiau moldavai ją gauna laiku ir pamažu didėjančią. Laikraščio korespondentas kaimiečio sodyboje įsitikino, kad šis gyvena skurdžiai, tačiau konservuotų pomidorų ir raugintų kopūstų jiems pakanka, kad iškęstų nepriteklių.
      Originali Moldovos savybė ta, kad komunistų partija išlaikė ne tik tokį patį pavadinimą, bet ir simbolinį patrauklumą. „Kūjis ir pjautuvas jos vėliavoje, – pastebi „Liberation“, – aptaškyti moldavišku padažu, o tai labai patinka moldavams“. Jie nekreipia dėmesio į tai, kad komunistų partijos lyderis supirkinėja šalies įmones ir kaupia turtus savo sūnui. Galingas vadovas turi būti pasiturintis, mano moldavai.
      Dabar jie gali įsitikinti, kad V. Voroininas atstovauja jų vidurio keliui. Moldovos teritorija buvo ir rumunų, ir carinės Rusijos, ir Sovietų Sąjungos rankose. Pats komunistų lyderis nuo 2001 m. buvo ištikimas Maskvai, 2005 m. tapo europietiškos Moldovos šalininkas ir Jungtinių Valstijų sąjungininkas, bet po 2008 m. karo Kaukaze vėl pasisuko veidu į Kremlių, nes esą Vakarai išdavė Gruziją. Štai kaip išeina: kalbėdami apie Moldovą, mes vėl sukame prie V. Voronino. Laviruodamas tarp tokių buvusių sovietinių šalių lyderių kaip Aleksandras Lukašenka ir V. Juščenka, šis politikas sumaniai maišo rinkos ekonomiką su socialiniu populizmu, ištikimybę Rusijai su broliškais santykiais su Rumunija, priklausomybę nuo rusiškų dujų su viltimis įstoti į Europos Sąjungą. Tačiau gali taip atsitikti, kad šis neokomunistinis mišinys kada nors detonuos.

      Šaltiniai: http://www.delfi.lt/news/daily/world...hp?id=21359263, http://www.iskauskas.lt/
      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

      Comment


        #4
        Moldovos opozicija laikinai nutraukė protestus




        Moldovos opozicijos šalininkai, kurie balandžio 7 dieną šturmavo parlamento ir prezidento rūmus, sutiko laikinai nutraukti savo akcijas. Tiesa, opozicija ir toliau reikalauja surengti naujus parlamento rinkimus. Jei nebus įvykdyti šie reikalavimai, opozicija žada tęsti protestus.
        „Mes nugalėsime“ - apie opozicijos perspektyvas nugalėti rinkimuose kalbėjo vienas iš jos lyderių Serafimas Urekianu, vadovaujantis aljansui „Mūsų Moldova“.

        Demonstrantai degino Komunistų partijos ir buvusios Sovietų Sąjungos vėliavas. Jie skandavo "Norime įstoti į Europą!" ir "Mes esame rumunai!"
        Protestuotojai netgi šaukė "Geriau lavonas negu komunistas". Tas pats šūkis suvienijo 1989 metais Rumunijoje kilusį visuotinį sąjūdį , nuvertusį komunistinio diktatoriaus Nicolae Ceausescu režimą.

        Priminsime, kad antradienį taikiai prasidėjusi opozicijos demonstracija netrukus virto susirėmimu su policija. Opozicionieriai, reikalaujantys naujų parlamento rinkimų, siekė šturmuoti parlamento bei prezidento rūmus. Prezidento rezidencija buvo apmėtyta akmenimis ir kiaušiniais. Skelbiama, kad aktyvistams kurį laiką buvo pavykę užimti rezidenciją.
        Parlamento rinkimai Moldovoje vyko balandžio 5 dieną. Oficialiais duomenimis juose nugalėjo Komunistų partija. Tačiau opozicija teigia, kad rinkimai vyko nesąžiningai.

        Šaltinis: http://www.balsas.lt/naujiena/246984...lis-esireuropa
        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

        Comment


          #5
          Moldovoje per riaušes žuvo mergina




          Moldovoje per protesto akciją prie parlamento žuvo viena mergina, pranešė antradienį nacionalinė televizija "Moldova-1", remdamasi Vidaus reikalų ministerija.
          Esą mergina apsinuodijo anglies viendeginiu per gaisrą parlamento pastate. Tačiau televizija nurodė, jog šis pranešimas nėra patikrintas.
          Taip pat pranešama, kad Moldovos valdžia ir opozicija nesusitarė dėl protesto akcijos nutraukimo ir balsavimo rezultatų perskaičiavimo.
          "Mes perdavėme savo reikalavimus perskaičiuoti balsus ir nutraukti smurtą, taip pat užtikrinti žmonėms teisę taikiai protestuoti, bet oficialaus atsakymo negavome", - sakė Liberalų demokratų partijos pirmininkas Vladas Filatas.
          "Todėl mūsų akcijos tęsiamos, mes kviečiame savo šalininkus elgtis civilizuotai, nereaguoti į provokacijas", - pažymėjo jis.
          Centrinės rinkimų komisijos sekretorius Jurijus Čokanas, savo ruožtu, tvirtino, kad "jokių susitarimų dėl balsų perskaičiavimo nėra".
          Protestai tęsiasi, vakarop demonstrantų Kišiniovo centrinėje aikštėje daugėja.

          Šaltinis: http://www.balsas.lt/naujiena/247016...-likespasaulis
          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

          Comment


            #6
            Lietuva nesutarimus Moldovoje ragina spręsti dialogo keliu




            Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas nesutarimus dėl parlamento rinkimų Moldovoje rezultatų ragina spręsti dialogo keliu.
            "Esame labai susirūpinę besiklostančia situacija Moldovoje ir atidžiai ją sekame. Kviečiame konfliktuojančias puses nedelsiant susilaikyti nuo jėgos ir smurto panaudojimo, o nesutarimus spręsti dialogo keliu. Manome, kad šiuo metu svarbiausia stabilizuoti situaciją ir išvengti galimų aukų", - sakė V.Ušackas.
            Moldovos komunistų partijos pergalės parlamento rinkimuose suerzinti protestuotojai antradienį įsiveržė į Moldovos parlamentą ir prezidentūrą. Šalies sostinėje Kišiniove tūkstančiai protestuotojų susirinko į mitingą, kuris prasidėjo taikiai, tačiau vėliau prasiveržus smurtui demonstrantai apmėtė akmenimis komunisto prezidento Vladimiro Voronino kanceliariją.
            Pasak naujienų agentūros AFP, policija prieš mėginančius įsiveržti protestuotojus panaudojo vandens patranką, per riaušes buvo sužeista daugiau nei 30 protestuotojų ir policininkų.
            Dauguma į Kišiniovo gatves išėjusių protestuotojų iš pažiūros buvo jaunesni nei 25 metų. Daugelis iš jų pirmąkart balsavo sekmadienį įvykusiuose rinkimuose ir nusivylė jų rezultatais. Apie rengiamą mitingą daugelis sužinojo gavę plačiai išsiuntinėtas SMS žinutes.
            Oficialios žiniasklaidos priemonės nieko nepraneša apie incidentą, tačiau buvo paskelbta, kad 19.30 val. prezidentas V.Voroninas kreipsis į tautą.
            Susirūpinimą dėl Moldovoje kilusio smurto antradienį išreiškė ir Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Javieras Solana (Chavjeras Solana).
            Moldovoje sekmadienį vykusius parlamento rinkimus absoliučia persvara laimėjo proeuropietiški komunistai, užsitikrinę 49,92 proc. balsų. Antroje vietoje po valdančios Moldovos komunistų partijos (PCM), kuriai vadovauja V.Voroninas, yra Liberalų partija, laimėjusi 12,9 proc. balsų, treti liko liberalai demokratai (LPDM) su 12,24 proc. balsų. 6 proc. slenkstį dar įveikė susivienijimas "Mūsų Moldova", kuris laimėjo 9,93 proc. paramą.
            Rinkimų komisijos duomenimis, į balsavimo apylinkes atėjo 59 proc. užregistruotų rinkėjų.
            Rinkimus stebėjo maždaug 3 tūkst. Moldovos nevyriausybinių organizacijų, taip pat Europos Tarybos, Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugos atstovų.

            Šaltinis: http://www.balsas.lt/naujiena/247012...-likespasaulis
            I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
            Parama Siaurojo geležinkelio klubui

            Comment


              #7
              Kai kas įvykius pavadino dar skambiau:
              Perversmas Moldavijoje




              Moldavijos sostinėje Kišiniove betvarkė. Žmonės, nepatenkinti rinkimų rezultatais, surengė protesto akciją, kuri virto masiniais neramumais. Protestuotojai šturmavo prezidento rezidenciją ir šalies parlamentą. Šturmas pavyko, o šiuo metu, šalies opozicija degina užimtų pastatų inventorių.
              Pranešama, kad akcijoke, kurioje buvo protestuojama prieš rinkimų rezultatus, kilo masiniai neramumai. Žmonės nepatenkinti paskelbtais rinkimų rezultatais šturmavo Moldovos prezidento rezidenciją ir šalies parlamentą. Protestuotojai, šturmo metu, gatvės grindinio gabalais užmėtė į įvykio vietą atskubėjusius ugniagesius ir kovai su riaušininkais skirtą policijos būrį. Pranešama, kad yra dešimtys aukų. Nepatvirtintais duomenimis, vienas žmogus per neramumus žuvo.
              Kaip informuoja užsienio žiniasklaidos atstovai, Moldavijos policijos pajėgos uždarė įvažiavimą į šalies sostinę. Pasak šaltinių, tokių priemonių Moldavijos VRM ėmėsi bijodama galimo opoziciją remiančių žmonių atvykimo. Pagal skirtingų šaltinių duomenis, šiuo metu Kišiniove protestuoja ne mažiau dešimties tūkstančių žmonių.
              Maištininkai, užėmė prezidento rezidenciją, virš jos iškėlė Rumunijos ir Europos Sąjungos vėliavas. Pasak naujienų agentūros INTER TASS, maištininkai prieš iškeldami šias vėliavas išdaužė visus rezidencijos langus ir jį padegė. Maištininkai iš rezidencijos išmėtė įvairius daiktus, o šalia jos sukūrė milžiniškus laužus.
              Pasak naujienų agentūros Interfax, Moldavijos prezidentas iš šalies nebėgo. Šiuo metu jis yra saugioje vietoje, kurioje vyksta skubus nacionalinio saugumo tarybos posėdis.
              Nepasitenkinimas šalyje kilo po to, kai sekmadienį vykusius rinkimus vėl laimėjo komunistų partiją. Pagal Moldavijos įstatymus, valdantieji Moldavijoje skiria ir prezidentą.

              Šaltinis: http://www.civis.lt/perversmas-moldovoje-9470.html
              I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
              Parama Siaurojo geležinkelio klubui

              Comment


                #8
                Protestai Moldovoje pareikalavo pirmųjų aukų (papildyta 19:55)



                (...)
                Pasak liudininkų, apie 10 tūkst. protestuotojų, daugiausiai studentų, gatvėse susirėmė su policija ir mėgino įsiveržti į prezidentūrą, svaidydami viską, kas pakliuvo po ranka.

                Protestuotojai mojavo Moldovos ir Europos Sąjungos vėliavomis bei skandavo antikomunistinius šūkius prie vyriausybės pastato, o vėliau nužygiavo pagrindiniu Kišiniovo prospektu prie prezidentūros.
                Akcijos dalyviai su šūkiais „Šalin komunistus!“, „Laisvę!“ ir „Šalin klastotes!“ taip pat ragino Moldovą suvienyti su Rumunija.
                Protestuotojai paskelbė, kad į demonstraciją žmonės susirinko spontaniškai, o opozicinių partijų lyderiai tik prisijungė prie akcijos.
                „Iš mūsų pavogė rinkimus. Mes siekiame teisingumo. Mes tikrai žinome, kad rinkimai suklastoti“, - pareiškė Moldovos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Filatas.
                Vienintelis Europoje prezidentas komunistas Vladimiras Voroninas neturtingiausios šalies Senajame žemyne stabilumu ir ekonomikos augimu rūpinosi nuo 2001 metų, tačiau jis negalės siekti trečiosios kadencijos. Moldovos prezidentą renka šalies parlamentas.
                V.Voroninas neslėpė siekiantis išlaikyti valdžios svertus savo rankose, o apžvalgininkai sako, kad jis gali siekti užimti kurį nors kitą įtakingą postą - pavyzdžiui, parlamento pirmininko.
                Per sekmadienį vykusius rinkimus komunistai užsitikrino 60 iš 101 vietos parlamente. Turėdami tiek balsų, jie galės į prezidento postą paskirti savo kandidatą.
                Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos stebėtojai pareiškė, kad Moldovoje vykę rinkimai apskritai atitiko tarptautinius reikalavimus, nors šaliai būtina toliau stiprinti rinkimų sistemos demokratiškumą. Nepriklausomų Valstybių Sandraugos stebėtojai taip pat pripažino, kad rinkimai buvo sąžiningi.
                Naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistai pranešė, kad dalis prezidentūrą saugančių riaušių policininkų atsitraukė, tačiau iš pastato vidaus į demonstrantus buvo mėtomi ašarinių dujų užtaisai ir liejamos vandens čiurkšlės.
                Pasak vieno naujienų agentūros AFP korespondento ir medicinos šaltinių, keliolika policijos pareigūnų buvo sužeisti per protestus, kurie Moldovos sostinėje kilo Komunistų partijai laimėjus parlamento rinkimus.

                Rusų politologas Kišiniovo įvykiuose įžvelgia „rumunišką pėdsaką“
                Kišiniove vykusi opozicijos protesto akcija yra mėginimas surengti „oranžinį perversmą“ Moldovoje, palaikomas radikalių Rumunijos nacionalistinių jėgų, mano Politinių tyrimų instituto direktorius Sergejus Markovas.
                „Kišiniovo įvykiai neabejotinai yra dar viena „oranžinė revoliucija“. Opozicijos atstovus aiškiai įkvėpė „oranžiniai“ scenarijai, kurie buvo įgyvendinti kitose šalyse“, - agentūrai pareiškė S.Markovas.
                Moldavijos sostinėje vyksta daugiatūkstantinė opozicijos protesto akcija reikalaujant peržiūrėti parlamento rinkimų šioje šalyje rezultatus.
                Pasak politologo, dabartiniuose įvykiuose „aiškiai matomas rumunų pėdsakas“.
                „Daugelis šios akcijos dalyvių ir organizatorių turi Rumunijos piliečio pasus. Be to, ši akcija organizuojama ir finansiškai palaikoma iš Rumunijos. Tačiau nemanau, kad ją remia Rumunijos vyriausybė. Su tuo greičiausiai yra susiję radikalūs tautiniai Rumunijos sluoksniai, siekiantys Moldovos prijungimo“, - pareiškė S.Markovas.
                Kalbėdamas apie reikalavimą peržiūrėti rinkimų rezultatus, politologas buvo įsitikinęs, kad rinkimai vyko pagal įstatymą, o opozicija „siekia sufalsifikuoti rinkėjų pareikštą valią“.

                Šaltinis: http://www.alfa.lt/straipsnis/102675...09-04-07_15-02
                I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                Comment


                  #9
                  ES reiškia „didelį susirūpinimą“ dėl smurto Moldovoje

                  Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Javieras Solana antradienį išreiškė susirūpinimą dėl Moldovoje kilusio smurto, susijusio su rinkimais, ir paragino visas nesutarimo šalis susilaikyti nuo smurto.
                  „Esu labai susirūpinęs dėl padėties Kišiniove“, - sakoma J.Solanos pranešime.
                  „Aš raginu visas šalis susilaikyti nuo smurto ir provokavimo. Smurtas prieš vyriausybės pastatus neleistinas. Lygiai taip pat svarbu gerbti neatimamą teisę taikiems demonstrantams susirinkti“, - nurodė J.Solana.
                  Anksčiau antradienį Moldovos sostinėje minia, įtardama jog rinkimus laimėję komunistai suklastojo rezultatus, veržėsi į parlamento ir prezidentūros pastatus.
                  Lietuvos užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl įvykių Moldovoje po parlamento rinkimų.
                  „Esame labai susirūpinę besiklostančia situacija Moldovoje ir atidžiai ją sekame. Kviečiame susilaikyti nuo jėgos ir smurto panaudojimo, o nesutarimus spręsti dialogo keliu. Manome, kad šiuo metu svarbiausia stabilizuoti situaciją ir išvengti galimų aukų“, – komentavo ministras.


                  Šaltinis: http://www.alfa.lt/straipsnis/102676...09-04-07_19-18
                  I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                  Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                  Comment


                    #10
                    Parašė Wycka Rodyti pranešimą
                    Rusų politologas Kišiniovo įvykiuose įžvelgia „rumunišką pėdsaką“
                    Kišiniove vykusi opozicijos protesto akcija yra mėginimas surengti „oranžinį perversmą“ Moldovoje, palaikomas radikalių Rumunijos nacionalistinių jėgų, mano Politinių tyrimų instituto direktorius Sergejus Markovas.
                    „Kišiniovo įvykiai neabejotinai yra dar viena „oranžinė revoliucija“. Opozicijos atstovus aiškiai įkvėpė „oranžiniai“ scenarijai, kurie buvo įgyvendinti kitose šalyse“, - agentūrai pareiškė S.Markovas.
                    Na jau šio "brūdo" nuomonė tikrai niekam neįdomi, retas šunsnukis...

                    Šiaip, manau, kad rusai praranda dar vienus "draugus", greitai galima laukti ir baltarusių politinio kurso pakeitimą.
                    Paskutinis taisė oranger; 2009.04.07, 22:49.

                    Comment


                      #11
                      Štai ir pranešimai iš Vakarų (tiems, kas moka angliškai):

                      Thousands protest Communist victory in Moldovan elections


                      Moldova's president has accused the opposition of attempting a coup after protests against his ruling Communist Party's election victory. Hundreds stormed government buildings at a mass rally opposing the result.

                      An estimated 10,000 mainly young protestors gathered in Chisinau for the second straight day on Tuesday to dispute the victory of the Communist Party.
                      Demonstrators claim the elections were fraudulent. Media reports said many at the rally were carrying European Union, Moldovan and Romanian flags, chanting "Moldova has awoken," "We want to join Europe," and "We want to join Romania."

                      Šaltinis ir visas straipsnis: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4159551,00.html
                      Dar čia: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4156148,00.html
                      Paskutinis taisė Wycka; 2009.04.07, 23:08.
                      I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                      Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                      Comment


                        #12
                        Laaabai daug informacijos apie rinkimus Moldavijoje ir įvykius po jų rasite čia (viskas anglų kalba): http://www.einnews.com/moldova/newsf...dova-elections
                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                        Comment


                          #13
                          Parašė oranger Rodyti pranešimą
                          Na jau šio "brūdo" nuomonė tikrai niekam neįdomi, retas šunsnukis...

                          Šiaip, manau, kad rusai praranda dar vienus "draugus", greitai galima laukti ir baltarusių politinio kurso pakeitimą.
                          Čia panaši juokinga propaganda, kaip kad Čėčėnijos karo metu rusų kariai gaudė moteris-snaiperes atsiųstas iš Baltijos šalių..
                          Jūsų,
                          Analitikas PlėtRa™

                          Komentaro autorius neatsako už nieką išskyrus save - galvokit savo galva, jis nėra Jūsų dvasinis gyvenimo vadovas.

                          Comment


                            #14
                            Kituose straipsniuoje kai kurios smulkios detalės nesutampa.
                            Po komunistų pergalės Moldovoje protestuotojai šturmu užėmė prezidentūrą ir parlamentą (papildyta, video)



                            Protestai prieš praėjusio sekmadienio rinkimų rezultatus Moldovos sostinėje Kišiniove virto riaušėmis. Opozicija įsiveržė į prezidentūrą ir parlamentą. Prezidento rezidencija užimta, parlamentas padegtas. Specialiosios policijos pajėgos buvo bejėgės prieš daugiatūkstantinę ir nuolat augusią minią. Pranešama, jog yra aukų. Šalyje blokuojamas interneto ir mobilusis ryšys.
                            Dar pirmadienį mitingą surengusi rinkimus pralaimėjusi opozicija ketino teisybės ieškoti antradienį, bet jau nemanė, jog pavyks sukviesti daug šalininkų. Bes vos pradėjus rinktis miniai, kurios pagrindą sudarė studentai, greitai neužteko pirminės mitingo vietos — gatvės.
                            Pirmoji minios kelyje pasitaikė vyriausybės rezidencija. Nei policijos, nei apsaugos čia nebuvo. Maždaug 2-3 tūkstančiai mitingo dalyvių liko prie vyriausybės, pagrindinė masė patraukė parlamento ir prezidentūros link.
                            Čia susirinko apie 30 tūkstančių protestuotojų, mojančių nacionalinėmis vėliavomis. Dalis protestuotojų degino Komunistų partijos ir buvusios Sovietų Sąjungos vėliavas. Jie skandavo "Norime įstoti į Europą!" ir "Mes esame rumunai!".
                            Policija prieš mėginančius įsiveržti protestuotojus panaudojo vandens patranką, tačiau jiems vis tiek pavyko patekti į prezidentūros ir parlamento pastatus.
                            Aršiausi protestuotojai apmėtė akmenimis komunisto prezidento Vladimiro Voronino kanceliariją, o vėliau manifestantai nukėlė nuo vyrių prezidento rezidencijos duris, išdaužė visus langus, kad būtų galima įeiti į pastatą.
                            Užėmusi prezidentūrą, minia per aikštę pasuko prie parlamento rūmų, į kuriuos įsiveržė be trukdymų. Pranešama, jog opozicija užėmė kai kuriuos parlamento kabinetus, pro langus mėtomi deputatų daiktai, matosi rūkstantys dūmai. Opozicijos lyderiai pakilo ant prezidentūros ir parlamento rūmų stogo tokiu būdu parodydami, kad pastatas užimtas.
                            Pranešama, jog riaušių metu sužeisti mažiausiai 30 žmonių. Nepatikslintais duomenimis, vienas žmogus mirė. Kišiniovo centras paralyžiuotas, sužeistųjų negali pasiekti greitosios pagalbos automobiliai.
                            Dauguma į Moldovos sostinės gatves išėjusių protestuotojų iš pažiūros buvo jaunesni nei 25 metų. Daugelis iš jų pirmąkart balsavo sekmadienį įvykusiuose rinkimuose ir nusivylė jų rezultatais. Apie rengiamą mitingą daugelis sužinojo gavę plačiai išsiuntinėtas SMS žinutes.
                            Oficialios žiniasklaidos priemonės nieko neskelbia apie incidentą, bet buvo pranešimas, kad 19 val. 30 min. Moldovos prezidentas V.Voroninas kreipsis į tautą.
                            Tuo tarpu su Moldova besiribojanti Padniestrė sustiprino savo sienos apsaugą, kovinėje parengtyje specialusis batalionas "Delta".
                            Mitingą surengusi Moldovos opozicija nepripažįsta sekmadienį įvykusių parlamento rinkimų,kuriuos absoliučia persvara laimėjo komunistai, rezultatų ir reikalauja perskaičiuoti visus balsus.
                            „Mes turime duomenų apie piktnaudžiavimus ir klastotes. Daugelyje atvejų rinkimuose „dalyvavo“ mirę žmonės, Moldovos piliečiai, kurie yra užsienyje ir t.t.“, — tvirtino Moldovos liberalų demokratų partijos (LDP) pirmininkas Vladimiras Filatas.
                            Moldovos liberalų partija (LP), kuri parlamento rinkimuose užėmė antrąją vietą, ir surinko tik 13 proc. balsų, teigia, jog taip pat gali įrodyti, kad komunistais klastojo rinkimų rezultatus.
                            Kaip sakė žurnalistams LP lyderis Mihai Ghimpu, prieš rinkimus komunistai įtraukė į rinkėjų sąrašus papildomai apie 200 tūkst. žmonių.

                            http://www.youtube.com/watch?v=x3sUXNyTcrc

                            Šaltinis: http://politika.atn.lt/straipsnis/20...-ir-parlamenta
                            I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                            Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                            Comment


                              #15
                              Nors ir atbuline tvarka, bet vis tiek gali būti įdomu:
                              Moldovos prezidento gimtajame kaime nepavyko atidaryti rinkimų apylinkės

                              Valdžiai nepavyko atidaryti rinkimų į Moldovos parlamentą apylinkės prezidento Vladimiro Voronino gimtajame kaime.
                              Kaip pranešė vietos žurnalistai, balandžio 5-osios rytą rinkimų apylinkę Koržovo kaime apsupo 300 Padniestrės jėgos struktūrų atstovų.
                              Apylinkės patalpose buvo išjungta elektra. Anksčiau rinkimų apylinkė šiame kaime buvo užblokuota per vietos rinkimus 2007 metais.
                              Moldovos centrinė rinkimų komisija nusprendė nekomplikuoti situacijos. Skubiame susirinkime sekmadienio rytą CRK nuspendė, kad Koržovo kaimo rinkėjai balsuos pagal papildomus sąrašus gretimuose Kačierio ir Ustjų kaimuose.
                              Koržovo kaimas yra kairiajame Dniestro krante, bet administraciniu požiūriu yra pavaldus Kišiniovui ir gauna finansavimą iš Moldovos biudžeto.
                              Moldovos vyriausybė, laikydama jį „savu“, įtraukė į Moldovos Dubosarų rajoną, o Padniestrės valdžia teigia, kad jis yra jai priklausančio Dubosarų miesto priemiestis.
                              Rinkimų išvakarėse nepripažintos Padniestrės respublikos URM pareiškė, kad „Moldovos parlamento rinkimuose atidaryti rinkimų apylinkės Padniestrės teritorijoje neįmanoma“.

                              Šaltinis: http://www.alfa.lt/straipsnis/102672...09-04-05_16-08
                              I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                              Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                              Comment


                                #16
                                Copyright ©2009, The New York Times























                                Šaltinis: http://www.nytimes.com/2009/04/08/wo...oldova.html?hp

                                Comment


                                  #17
                                  Jei ir revoliucija tai tikrai ne rožinė ar oranžinė, iš nuotraukų atrodo, kad jie ten rimtai susikibę. Labai įdomu ką šie įvykiai atneš į šį regioną, gal tikrai tuoj turėsim Dižiają Rumuniją ir atskirą Padniestrės valstybę. Moldavai ir taip save laiko rumunais ir net dauguma turi Rumunijos pasus.
                                  Jei Moldava prisijungtų prie Rumunijos, ar ji automatiškai taptų ES nare? Ar rusams naudinga nepriklausoma Padniestrė? Šis regionas geopolitinių galiūnių susikirtimo epicentre ir dar ilgai neleis nuobodžiauti.

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė syle Rodyti pranešimą
                                    Jei ir revoliucija tai tikrai ne rožinė ar oranžinė, iš nuotraukų atrodo, kad jie ten rimtai susikibę. Labai įdomu ką šie įvykiai atneš į šį regioną, gal tikrai tuoj turėsim Dižiają Rumuniją ir atskirą Padniestrės valstybę. Moldavai ir taip save laiko rumunais ir net dauguma turi Rumunijos pasus.
                                    Jei Moldava prisijungtų prie Rumunijos, ar ji automatiškai taptų ES nare? Ar rusams naudinga nepriklausoma Padniestrė? Šis regionas geopolitinių galiūnių susikirtimo epicentre ir dar ilgai neleis nuobodžiauti.
                                    Padniestrėje dauguma gyventojų - etniniai ukrainiečiai, daug kas turi Ukrainos pilietybę, dirbti važiuoja irgi į šalia esančius Ukrainos miestus... Tik prorusiška ir reliktinio sovietinio mentaliteto vietinė valdžia stabdo šio regiono integracijos į Ukrainą procesą. Bet, manau, tai tik laiko klausimas. Jei Moldova ir Rumunija susivienys, Padniestrės regionas tikriausiai taps Ukrainos dalimi. Nors Maskvai turėti tokį valdomą kraštą tenai labai, žinoma, norisi.

                                    Comment


                                      #19
                                      šiaip rumunija turėjo prikišti nagus... bet suvokiu, kad toje komuniagomis persismelkusioje žemėje jau matyt aukščiausias taškas pasiektas.
                                      o šiaip geras klausimas, kaip gyventojai save vadina, nes, pasak kulakausko, sovietmetis tikrai padarė iš potencialių rumunų moldavus (ar ne kirilica pradėjo rašyti?). etninė ar kaip ten pavadinti moldavijos sostinė yra ne kišiniovas, o Iasi (Jašai), t.y. rumunijoje, tai šiiap rumunijos istorinis idealas yra transilvanijos, valakijos ir moldavijos karalystė. Bet vieno nori rumunija, matyt kito norės moldova. nebent pasirodys šita įtūžusi minia beesanti stipriai organizuota, tačiau niekas taip lengvai tikrai neintegruos į ES, o tai ir daugelio valstybių požiūriu moldova yra nepriklausoma valstybė... susijungimas būtų ilgas.

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė syle Rodyti pranešimą
                                        Labai įdomu ką šie įvykiai atneš į šį regioną, gal tikrai tuoj turėsim Dižiają Rumuniją ir atskirą Padniestrės valstybę. Moldavai ir taip save laiko rumunais ir net dauguma turi Rumunijos pasus.
                                        Jei Moldava prisijungtų prie Rumunijos, ar ji automatiškai taptų ES nare?
                                        Jeigu Moldavija ir Rumunija susilieja į vieną valstybę, tada moldavai taptų tokiais pačiais ES ir NATO piliečiais kaip VDR ir Vakarų Berlyno vokiečiai tapo 1990m.
                                        I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                                        Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                                        Comment

                                        Working...
                                        X