Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Pensijos, pensijų fondai, laiminga senatvė ir t.t.

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Laiminga senatvė.. ne Lietuvoje

    Comment


      Parašė Combat Rodyti pranešimą
      Klausimas, ar apskritai į ją beverta investutoti. 65 metų pensijinis amžius, ir dar planuojama jį didinti. . . .Dabar aš jau laikausi tokios nuomonės: suk biznį, kur tik gali (išskyrus narkotikus ir pan.), slėpk nuo valdžios pinigus, kuriuos tik gali, „juodus“ pinigus investuok į nekilnojamąjį turtą, paslaugų sferą ar pan.; jei senatvėje prireiks, nekilnojamąjį turtą galėsi parduoti, o jei turėsi kokią kirpyklėlę – va tau ir pensija. Jei įmanoma, nedirbk samdomų darbų, nes už juos tau niekas ir niekada nemokės tiek, kiek esi vertas, dirbk tik sau, sau ir dar sykį sau. Nes tokia ta supuvusi dabar santvarka Lietuvoje ir prie jos reikia prisitaikyti.
      Va, tikras seno bolševiko požiūris Jei jau valdžia neduoda, tai vok kiek gali, griebk abiem rankom. Kai kuriems visai neblogai sekasi (sekėsi) - va a.a. Brazauskas milijonierium numiro, toks Bradauskas kiek prikaupęs. Ir taip kur pažiūrėsi - visi bolševikai dabar didžiausiais buožėm patapę.

      Ir tai yra priežastis, kodėl Lietuva yra tokia kokia yra. Šiukšlės visuomenėj, šiukšlės ir valdžioj.
      It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

      Comment


        Parašė Tomas Rodyti pranešimą
        Va, tikras seno bolševiko požiūris
        Prie ko čia bolševikai? Tų idealas - visi piliečiai vienodom uniformom, panašiu darbo atlygiu (gali būti ir šiaip išlaikomi), be asmeninės nuosavybės, išskyrus būtiniausią rinkinuką (dantų šepetėlis, keletas nuotraukų, diplomų, atminimo ženklų)
        Va yra Š.Korėja - galima nagrinėti kaip pavyzdį
        Na, bet tai nesusiję su mūsų tema - visuomeninės santvarkos Lietuvoje kol kas nepakeisim.
        Paskutinis taisė Sula; 2010.07.29, 09:17.

        Comment


          Kažkodėl visuomenės senėjimą visi iškelia kaip sunkiausiai išsprendžiamą problemą. Kažkaip niekur vyriausybės neprieina prie elementarios išvados - jei žmogus gyvena ilgiau, tai ir dirbti turi ilgiau. Pensinis amžius turėtų būti nustatomas atsižvelgiant į šalies gyvenimo trukmės vidurkį ir visuomenė pamažu pratinama prie tos minties, kad nebūtų protestų, kai pensinis amžius padidinamas keliais metais. Kalbu ne tik apie Lietuvą.
          Mano močiutei 86 m., į pensiją anoje santvarkoje išėjo būdama 55 m. Pensinis stažas tuoj pasieks darbo stažą . Ar tai normalu? Nesakau, kad aštuoniasdešimtmečiai turi būti varomi dirbti, tačiau sistema turėtų būti lankstesnė ir racionalesnė. Aišku, atsiranda kita problema, ypač svarbi dabar – tiek daug tų darbo rankų niekam nereikia.
          Ar įmanoma kur nors saugiai investuoti pensijai?
          Pirmiau reikia užduoti klausimą "ar aš tikrai saugiai sulauksiu pensijos?" Į tokius klausimus negalima vienareikšmiškai atsakyti "taip", nes taip jau yra, kad bet kuri diena visus lūkesčius gali apversti aukštyn kojom. Todėl visai nepagrįsti yra norai kažkur įdėti savo pinigus, o po kelių dešimtmečių pasiimti solidžią grąžą be papildomų pastangų. Čia panašiai kaip pavasarį pasodinti daržoves, jas keletui mėnesių pamiršti ir rudenį atvažiuoti derliaus .
          Yra Lietuvoje jau neblogas investicinių fondų pasirinkimas, norint investuoti savarankiškai: reguliariai stebint situaciją ir atėjus krizei nelaukiant, kol viskas nukris 70 proc., galima pasiekti tikrai geresnį metinį vidurkį nei tas visur minimas 10-15 proc. O jei dar ir intuicija nebloga, tai lubų išvis nėra.
          Tie visi pensijų fondai, kurie yra kaip alternatyva Sodrai, labai nepatrauklūs dėl didelių mokesčių. Jie niekuo nerizikuoja, nesvarbu, kiek investicijos nukris, jie savo mokesčius vis tiek susirenka. Kai kurių įstatuose yra visokių keistų apribojimų, pvz., 70 proc. lėšų visada turi būti akcijose. Krizė ant nosies, visi mato, kad akcijų kainos tuoj važiuos žemyn arba jau 20 proc. nuvažiavo, o fondų valdytojai ramiai sau sėdi ir skaičiuoja nuostolius. Neseniai į Lietuvą atėjo, atrodo, islandų pensijų fondų bendrovė, jie yra lankstesni - neatsimenu tikslių skaičių, bet per 2008 m., kai viskas krito, didžiąją dalį savo investicijų laikė obligacijose ir indėliuose, todėl nepatyrė nuostolių. Profesionalai tai ir turėtų užtikrinti: kai ekonomika auga - pelną, o kai krenta - bent jau sukaupto kapitalo išsaugojimą. Nes patirti 70 proc. nuostolį kiekvienas sugebėtų ir be specialistų paslaugų. Bet žiūrint į kai kurių fondų rezultatus, susidaro įspūdis, kad eilinė šimpanzė aplenktų ne vieną maklerį . Tai ne išsigalvojimas - buvo kažkada atliktas tyrimas, daug maklerių buvo priversti raudonuoti .
          Paskutinis taisė senasnamas; 2010.07.31, 22:58.

          Comment


            Na štai ir artėja prie pabaigos šlovingoji Pensijų reforma:

            Konservatoriai svarsto ateityje pereiti prie savo lėšomis finansuojamo II pakopos pensijų kaupimo

            Comment


              su II pakopos pensijomis būtų gal ir viskas gerai, bet, kaip jau čia buvo minėta, pati valstybė turėtų užtikrinti bent minimalų vidutinį pensijos prieaugį per metus.
              Arba tiesiog nustatytų, kad mokesčiai fondui gali būti tiesiogiai susiję tik su gautu pelnu.

              Comment


                Parašė somis Rodyti pranešimą
                pati valstybė turėtų užtikrinti bent minimalų vidutinį pensijos prieaugį per metus.
                Valstybė to užtikrinti negali, nes tai daro Sodros mokesčių mokėtojai, nebent Seimas visiškai pakeistų socialinio ir pensijinio draudimo sistemą.

                Comment



                  Mokytojams, visuomeninio transporto vairuotojams ir galbūt kitų profesijų atstovams, nuolat darbe patiriantiems stresą, reikėtų leisti į pensiją išeiti anksčiau. Tokios nuomonės laikosi šį klausimą vėl keliančios profsąjungos tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija netaria griežto „ne“ ir tvirtina, kad šiuo metu rengiama socialinio draudimo sistemos pertvarka, po kurios ir paaiškės, kas ir kada išeis į pensiją.
                  „Mes kalbame apie vairuotojus, mokytojus ir tuos, kurie dirba stresinėse situacijose ir jų darbo sąlygos neleidžia jiems sulaukti pensinio amžiaus darbo vietoje. Pavyzdžiui, turbūt nė vienas lakūnas nesulaukia pensijos savo darbo vietoje ir yra nemažai jų, išmestų į gatvę. Tuo metu vairuotojų sveikatą tikrina šeimos gydytojai, kurių šie prisiprašo parašyti, kad sveikata gera ir gauna pažymą, kad yra sveikas. Problema yra labai aštri ir turi būti kažkaip sprendžiama“, – sakė profesinės sąjungos „Solidarumo“ teisininkas Petras Grėbliauskas.
                  (...)
                  I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                  Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                  Comment


                    R.Lazutka: privatus pensijų kaupimas negarantuoja adekvačių pajamų senatvėje


                    „Neteigiu, kad valstybinės pensijos augs, o privataus kapitalo – ne. Jei augs šalies ekonomika, augs ir vienos, ir kitos. Tačiau noriu parodyti, kad pensijos dydis nepriklauso nuo finansavimo metodo, bei išsklaidyti iliuziją, kad auga tik kaupiamosios pensijos, o valstybės – ne, kadangi nėra kaupiami pinigai“, - teigė pranešėjas.

                    Comment


                      Parašė Combat Rodyti pranešimą
                      Klausimas, ar apskritai į ją beverta investutoti. 65 metų pensijinis amžius, ir dar planuojama jį didinti. . . .Dabar aš jau laikausi tokios nuomonės: suk biznį, kur tik gali (išskyrus narkotikus ir pan.), slėpk nuo valdžios pinigus, kuriuos tik gali, „juodus“ pinigus investuok į nekilnojamąjį turtą, paslaugų sferą ar pan.; jei senatvėje prireiks, nekilnojamąjį turtą galėsi parduoti, o jei turėsi kokią kirpyklėlę – va tau ir pensija. Jei įmanoma, nedirbk samdomų darbų, nes už juos tau niekas ir niekada nemokės tiek, kiek esi vertas, dirbk tik sau, sau ir dar sykį sau. Nes tokia ta supuvusi dabar santvarka Lietuvoje ir prie jos reikia prisitaikyti.
                      Labai tamstai pritariu. Kaip sakoma: kaip pasiklosi - taip išsimiegosi. Ir joks kedofobas ar kitoks pederastas senatvėje nepadės finansiškai, jei pats nebūsi kažko kažkaip sukaupęs. Valdžiažmogiams žmogus reikalingas kol yra stiprus, sveikas, mokus, o kai prarandi darbą, darbingumą ar sulauki užtarnautos pensijos - tada tau atkiša vidurinį pirštą. Kiek dabar skurdinamų pensininkų, kurie sąžiningai mokėjo mokesčius, turi dešimtmečius darbo stažo. Kaip jiems valdžia atsilygino?
                      gera gyventi gerai

                      Comment


                        Ir kaipgi jiems atsilygino? Gyvena laisvoje šalyje, tvarkingi keliai, infastruktūra, gerai savo darbą atlieka policija, ugnegesiai, medikai. Laiku! gauna pensiją, kuri nėra labai didelė, bet tikrai įmanoma už ją pragyvent (nekalbu apie močiutę vieną gyvenančią miesto centre 70kv bute, ir nelyginu su vokiečių pensininkais). Didžiajai daliai kompensuojamas šildymas, didžioji dalis būtinų medikamentų, įvairios lengvatos viešajame transporte, muziejuose, kitose srityse.
                        Ar tikrai valdžia juos taip skriaudžia? Jauniems žmonėms, uždirbantiems 1000lt galvoji daug lengviau? Ir ar čia kalta vien valdžia, ar lietuviškas viarslas, kai tik ir bandoma kiekviename žingsnyje apgaut ir išlupt paskutinį centą.

                        Comment


                          /\ Būtent, akivaizdu, kad Lietuvoje pensininkais ir invalidais rūpinamasi labiau negu jaunomis, darbingomis ir turinčių vaikų šeimomis. Kaip pvz. — didžiausios pajamos gydymui skiriamos kaip tik šiems nedarbingiems asmenims, nors jaunas dirbantis žmogus dažnai elementariai neturi laiko sirgti. Pamenu, kartą žiemą nusileidau slipdžiais laiptais ant inkstų. Nesvietiškas skausmas, didžiausia mėlynė. Niekur nesikreipiau, po dviejų savaičių ir taip praėjo. Ir kokia būtų man nauda, jeigu būčiau atėjęs pas medikus? Na taip, pailsėčiau gavęs biuletenį, kuris kainuotų dalį mano pajamų, dar plius prirašytų nepigių vaistų, kuriuos kaip ir turėčiau pirkti, nes atėjus „uždaryti biuletenio“, vėl būtų daromi tyrimai ir stebimo pokyčiai. Dabar gi keletą dienų 'atstenėjau', bet dirbau, ir gavau visas pajamas. Bepigu sirgti bedarbiui, pensininkui ar invalidui, kai jie turi marias laiko ir dėl ligos pajamos nenukenčia (na nebent reikia pirkti vaistus, kurių daugumą kompensuoja valstybė, arba kitaip dirbantys mokesčių mokėtojai.
                          Beje, sovietmečiu lengvatų 'socialiai pažeidžiamiems' suma sudarydavo apie 40% statistinio pilnamečio pajamų. Tarkim šiandien Lietuvoje šis santykis yra šiek tiek mažesnis, ir siekia kokį 1/3. Tarkim mano 87 metų močiutė (dirbusi tik sovietmečiu) gauna pensiją, kuri yra beveik 800Lt. Žinoma, ji kaip ir visi pensisinkai gauna teisę ir į lengvatas. Taigi jos pajamų suma brutto yra apie 1.200Lt, arba praktiškai tiek, kiek mano (su dviem aukštaisiais išsilavinimais) bazinė alga. Tik jai, priešingai nei man, nereikia nei vaikų išlaikyti, nei kasdien mokėti už transportą į darbą ir atgal. Beje, man dar reikia pirkti kanceliarines prekes, be kurių dirbti būtų neįmanoma. Vidutiniškai tai sudaro apie 20Lt/mėn., arba ~250Lt per metus.
                          Tai kuris žmogus mūsų valstybėje yra nr.1? Vaikas, mokinys, studentas, jaunas tėtis/jauna mama, brandus žmogus (vaikai pilnamečiai, bet dar nėra anūkų arba jie dar ikimokyklinukai) ar pensininkas?
                          I'm worse at what I do best and for this gift I feel blessed...
                          Parama Siaurojo geležinkelio klubui

                          Comment


                            Parašė Kema Rodyti pranešimą
                            Kiek dabar skurdinamų pensininkų, kurie sąžiningai mokėjo mokesčius,
                            ...įsisavino plėšinius, statė BAM'ą, dirbo Norilsko nikelio kasyklose, leido Žemės palydovus, kūrė Tarybinės Armijos galią, įrengė tūkstančius balistinių raketų šachtų, nuleido keliasdešimt atominių submarinų...

                            Ta prasme, norėjau pasakyti, kad, deja, didelė dalis "gėrybių" nuėjo perniek.

                            Comment


                              Apie didesnes pensijas galima bus tik svajoti


                              Pensijų sistema traška per visas siūles. Matyt, sočios senatvės iš šios valstybės nereikia tikėtis net dabartiniams 30-40-mečiams.

                              Comment


                                Reikia tikėtis, jog valdžia ima pavyzdį iš Norvegų ir kurs valstybinį pansijų fondą ir pinigai eis į strategines valstybines įmones bei inovacijas

                                Parašė Sula Rodyti pranešimą
                                Apie didesnes pensijas galima bus tik svajoti


                                Pensijų sistema traška per visas siūles. Matyt, sočios senatvės iš šios valstybės nereikia tikėtis net dabartiniams 30-40-mečiams.
                                "Jeigu žemės ūkyje dirba 80 proc. žmonių - šalyje badas, o kur žemę dirba iki 5 proc. gyventojų - maisto produktų perteklius"

                                Comment


                                  Parašė zajcik Rodyti pranešimą
                                  Reikia tikėtis, jog valdžia ima pavyzdį iš Norvegų ir kurs valstybinį pansijų fondą ir pinigai eis į strategines valstybines įmones bei inovacijas
                                  Nemanau, kad tai tinkamas Lietuvai variantas. Vien dėl to, kad valstybinės įmonės nususintos, nepelningos ir jų nėra daug. STATOIL mes neturim

                                  Comment


                                    Nuo 2012 m. siūloma vėlinti pensinį amžių, subsidijuoti dalyvavimą privačiuose pensijų fonduose


                                    Iš parašyto taip ir nesupratau, kame reformos esmė.
                                    Ypač neramina užuomina, kad "jeigu žmogus dirba ir uždirba, tai kodėl jam mokėti bazinę pensiją?"
                                    Suprask, kad dar labiau išlaikysime degradatus, mėlynanosius ir dykaduonius.

                                    Comment


                                      Visų reformų esmė ta, kad kiek pats turėsi, taip ir gyvensi . Dėti didelių vilčių į valstybę nereikėtų. Nesuprantu, kodėl moterų ir vyrų pensinis amžius turi būti vienodas. Čia turbūt susiję su tariama lyčių lygybe. Jei lytys lygios, tai kodėl moterys Lietuvoje vidutiniškai gyvena 78 m, o vyrai 67 m. Moteris, tapusi pensininke, pensiją vidutiniškai gaus 13 m., o vyrai – tik 2 m. O juk vyrai statistiškai daugiau uždirba, vadinasi, ir mokesčių daugiau sumoka. 40 metų mokėti pensijų draudimo mokesčius dėl 2 metų pensijos, kurios paprastai neužtenka pragyvenimui?! Kreiva ta sistema ir be jokios logikos.
                                      Gerai, kad bent jau šnekama, jog išmokos turi būti susietos su konkretaus žmogaus įmokomis, nes dabar yra visos sąlygos iš Sodros daugiausia gauti tiems, kurie į ją mažiausiai sumokėję. Kol sistema kiaura ir pilna sąlygų piktnaudžiauti, tol reformų vaidmuo bus tik kosmetinis.

                                      Comment


                                        Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                        Kažkodėl visuomenės senėjimą visi iškelia kaip sunkiausiai išsprendžiamą problemą. Kažkaip niekur vyriausybės neprieina prie elementarios išvados - jei žmogus gyvena ilgiau, tai ir dirbti turi ilgiau. Pensinis amžius turėtų būti nustatomas atsižvelgiant į šalies gyvenimo trukmės vidurkį ir visuomenė pamažu pratinama prie tos minties, kad nebūtų protestų, kai pensinis amžius padidinamas keliais metais.
                                        Svarbiausia yra ne amžius, o žmogaus sveikatos buklė, o ji nuolat prastėja. Kiek yra gaunančių minimalias pensijas, jie sunkiai verčiasi tikrai ne iš tingumo.

                                        Comment


                                          Parašė senasnamas Rodyti pranešimą
                                          Gerai, kad bent jau šnekama, jog išmokos turi būti susietos su konkretaus žmogaus įmokomis, nes dabar yra visos sąlygos iš Sodros daugiausia gauti tiems, kurie į ją mažiausiai sumokėję.
                                          Kai kurios užuominos verčia galvoti, kad bus, deja, atvirkščiai, t.y. nuo įnašo priklausanti dalis taps nykstamai maža.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X