a_p, su visa pagarba, bet dalis tamstos teiginių kertasi su ekonomine logika. Nors įmokų surinkimo būdas, galima sutikti, nelabai skiriasi. Bet išmokų - nepalyginamai. Privatūs fondai yra blogybė, bet, čia panašiai kaip demokratijos - gersenio būdo visuomenė neišrado. Juose bent jau yra realus kapitalas. Nebūtinai rizikingas - Vyriausybinės obligacijos patikimesnės nei didžiausių bankų indėliai.
Be to, kad Sodros išmokos labiau panašios į šalpas. Pvz. mano mamos, dirbusios 50 metų vidutiniškai apmokamą darbą, pensija vos 30% didesnė nei kaimynės, išdirbusios 25 metus su minimalia alga. Įsivaizuojamos įmokos skiriasi gal kokiais 4-5 kartais.
Jeigu Sodra būtų gavusi 1991-1992 metais valstybinio turto už kokius 50-60 milijardų litų, tai tada galima būtų teigti, kad ji yra realus fondas, ir kad pensininkai kažką realaus uždirbo, o ne termabraduolines galvutes, kosminius laivus Sojuz, keletą tankų divizijų ar radiolokacinių priemonių gamyklą.
Kita vertus, nėra ko išradinėti dviračio. O jeigu jau sprendžiam "dusinti" fondus, tai pertvarkom Sodrą, ką aš ir siūliau keliais postais aukščiau.
Be to, kad Sodros išmokos labiau panašios į šalpas. Pvz. mano mamos, dirbusios 50 metų vidutiniškai apmokamą darbą, pensija vos 30% didesnė nei kaimynės, išdirbusios 25 metus su minimalia alga. Įsivaizuojamos įmokos skiriasi gal kokiais 4-5 kartais.
Jeigu Sodra būtų gavusi 1991-1992 metais valstybinio turto už kokius 50-60 milijardų litų, tai tada galima būtų teigti, kad ji yra realus fondas, ir kad pensininkai kažką realaus uždirbo, o ne termabraduolines galvutes, kosminius laivus Sojuz, keletą tankų divizijų ar radiolokacinių priemonių gamyklą.
Kita vertus, nėra ko išradinėti dviračio. O jeigu jau sprendžiam "dusinti" fondus, tai pertvarkom Sodrą, ką aš ir siūliau keliais postais aukščiau.
kai kas gali ir iš viso nekaupti pensijos, bet, turi žinoti, kad gaus kokią tai minimalią pašalpą. Dėl to valstybei ir jos piliečiams nusiima galvos skausmas tiesiogiai išlaikyti pensininkus. Kita vertus, valstybė gali būti ir pensijų fondo, vieno ar kelių valdytoja, bet abejoju, ar jis efektyviai veiks teinvestuodamas tik vietos valstybiniame sektoriuje.
Comment