Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Diskusijos apie Baltarusijos santvarką ir ekonomiką

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė digital Rodyti pranešimą
    Na ne visai susijungtų, gal nebūkim naivūs.
    Teisiškai tai būtų susijungimas. Realybėje, aišku, paprastai didesnis prijungia mažesnį. Bet to niekas tiesiai nepasakytų - dokumentacijoje tai būtų apiforminta kaip susijungimas ir sąjunginė valstybė.

    Drįstu spėti, kad dėl to (bent jau pradžioje) Baltarusija turėtų aukštesnį administracinį statusą, nei Rusijos autonominės respublikos (Tatarstanas, Jakutija ir t. t.).
    Paskutinis taisė Tomizmas; 2018.12.30, 20:44.
    Snowflakes will attack U <3

    Comment


      Paties lukasenskos zodziai pries pusmeti Galima ir visa straipsni paskaityt, gana objektyviai viskas.

      https://www.lrt.lt/naujienos/pasauly...epriklausomybe

      Kad didelė priklausomybė nuo didžiosios kaimynės stipriai neramina A. Lukašenką, parodė ir praėjusios savaitės pabaigoje vykęs A. Lukašenkos susitikimas su žemdirbiais Šklovsko rajone. Jo metu Baltarusijos vadovas pareiškė, kad jei valstybė šiemet nesusitvarkys su ekonominėmis problemomis, jai gresia netekti nepriklausomybės.

      Mes esame fronte. Jei neištversime šių metų, žlugsime, tai reiškia, reikės arba į kažkokios valstybės sudėtį eiti, arba į mus paprasčiausiai valysis kojas. O, neduok dieve, dar sukels karą, kaip Ukrainoje“, – kalbėjo A. Lukašenka.

      Comment


        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
        Aš nesuprantu kodėl Baltarusija ir Lukašenka turėtų rinkis būti užvaldoma Rusijos, jeigu ir vienu ir kitu atveju žlugtų jos ekonomika.
        Na, kažin ar žlugtų. GDP (PPP) per capita:

        Rusijos - 27890 USD.
        Baltarusijos - 18616 USD.
        Snowflakes will attack U <3

        Comment


          Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

          Ten buvo pasidalintos svetimų valstybių teritorijos. Šiuo atveju - susijungtų dvi suverenios valstybės.
          OK, duodu kitą chrestomatinį pavyzdį - Austrijos anšliusas: nors miestai su gėlėmis pasitiko vokiečių tankus.
          Juolab, realaus suverenineto Baltarusija neturi.
          P.S. negi Donbase tikrai jus taip indokrinavo

          Comment


            Parašė Sula Rodyti pranešimą

            OK, duodu kitą chrestomatinį pavyzdį - Austrijos anšliusas: nors miestai su gėlėmis pasitiko vokiečių tankus.
            Juolab, realaus suverenineto Baltarusija neturi.
            P.S. negi Donbase tikrai jus taip indokrinavo
            Su Austrija tai čia iš viso įdomus variantas, kodėl ji dar Bismarko laikais taip ir netapo Vokietija. Jeigu baltarusiai bent jau turi savo atskirą kalbą (kurios dauguma nevartoja, bet faktas - ji egzistuoja), tai austrai neturi net jos. Visada stebėjausi, kad jie iš viso yra atskira valstybė.
            Snowflakes will attack U <3

            Comment


              Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą

              Na, kažin ar žlugtų. GDP (PPP) per capita:

              Rusijos - 27890 USD.
              Baltarusijos - 18616 USD.
              Visų pirma tai nereikia pamiršti, kad nors Rusija ir didelė, tačiau ten yra dvi respublikos - Maskva ir likusi Rusija, na, gal dar kažkiek Sankt Peterburgas į Maskvos respubliką įeina, bet visa kita Rusija - tai lygiai toks pats ekonomis lygis, kaip ir Baltarusijoje. Bet kaip minėjau, Baltarusijai jungiantis prie Rusijos, būtų įvestos vakarų sankcijos, t.y. jokių investicijų, jokios prekybos, jokių turistų, jokių tarptautinių bankų ir t.t. Tą ekonominę duobę galėtų atsverti nebent beproto didelės subsidijos iš Maskvos, bet jiems jau Krymas be galo brangiai kainuoja, o Baltarusija tai 5 kartus didesnė, o Rusijos ekonomika labai silpna - jie tiesiog nebeturėtų iš ko subsidijuoti tos Baltarusijos, arba tai reikštų nuskurdintus Rusijos regionus. Ne gana to Rusijos perspektyvos iš vis niūrios, šiemet ekonomika dar augo kažkas panašaus į 1,7% berods, realiai tai stagnacija, bet tas augimas buvo per rinkiminius metus, 'prezidentas' išrinktas, galime baigti pietauti. Nuo ateinančių metų vėlinamas pensijinis amžius, brangsta benzinas, komunalinės paslaugos, didinamas PVM nuo 18 iki 20% ir t.t., o ekonomikos augimo prognozės jau mažinamos iki mažiau nei 1% su didele tikimybe, kad išvis į minusą eis. Jeigu Baltarusija norėtų turėti kokias nors ekonomines perspektyvas, tai mažiausiai ką turėtų daryti, tai jungtis į Rusijos sudėtį.

              Comment


                Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                Bet kaip minėjau, Baltarusijai jungiantis prie Rusijos, būtų įvestos vakarų sankcijos, t.y. jokių investicijų, jokios prekybos, jokių turistų, jokių tarptautinių bankų ir t.t.
                Jūs pats tuo tikite?

                Comment


                  Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                  Bet kaip minėjau, Baltarusijai jungiantis prie Rusijos, būtų įvestos vakarų sankcijos, t.y. jokių investicijų, jokios prekybos, jokių turistų, jokių tarptautinių bankų ir t.t.
                  Į Krymą turbinas pardavė? - pardavė, nors niekam nebuvo paslapties, kur jos važiuos. Bilietus LHR/BER/VNO (ir t.t.) - SVO - SIP laisvai galima nuprikti.
                  O kas liečia Belarusiją - jeigu prisijungimas vyks ne pagal Krymo scenarijų, o taikiai-ramiai-per ilgą laiką, vakaruose nelabai turėtų prie ko prikibti.

                  Comment


                    Eidvis tapatina su Krymu. Tik skirtumas, Krymas buvo atplestas nuo Ukrainos is kurios ejo didziule priespriesa per visus tarptautinius frontus, o siuo atveju bulbasai patys, visa salis, pasiprasys i glebi, nes finansai i pabaiga ir siaip mes gi esame rusai, broliai viena nacija. Jei viskas vyks be kraujo ir per 6 metus, tai nebus uz ka net priekaistu reikst, nekalabant apie kazkokias sankcijas. Klausimas tik vienas, ar bus bent koks pasipriesinimas is liaudies puses ar viskas bus taip profesionaliai uzzombinta, kad velnias koja nusilaus bandydamas aiskintis kad toji "gilesne integracija ar daline inkorporacija"
                    Paskutinis taisė Milwaukee; 2018.12.30, 21:35.

                    Comment


                      Parašė Milwaukee Rodyti pranešimą
                      Tik skirtumas, Krymas buvo atplestas nuo Ukrainos is kurios ejo didziule priespriesa per visus tarptautinius frontus, o siuo atveju bulbasai patys, visa salis, pasiprasys i glebi, nes finansai i pabaiga ir siaip mes gi esame rusai, broliai viena nacija. Jei viskas vyks be kraujo ir per 6 metus, tai nebus uz ka net priekaistu reikst, nekalabant apie kazkokias sankcijas. Klausimas tik vienas, ar bus bent koks pasipriesinimas is liaudies puses ar viskas bus taip profesionaliai uzzombinta, kad velnias koja nusilaus bandydamas aiskintis kad toji "gilesne integracija ar daline inkorporacija"
                      Su tuo reikia sutikti, ES ir vakarai Baltarusijos prijungimą gali pripažinti, bet pripažinti gali tik jeigu jis vyktų labai švariai. O švariai tai visų pirma švarus referendumas. Švarus referendumas tai reiškia vienodas galimybes per televiziją reikštis tiek vienai, tiek kitai pusei. Ir iš tiesų aš netikiu, kad Baltarusijoje toks referendumas gali būti laimėtas Kremliaus šalininkų. Be to turėtų būti leista laisvai vykdyti protestus ir demonstracijas. Ir jeigu jau Baltarusijoje įvyko visai nemaži protestai prieš kažkokį veltėdžių mokestį, tai aš garantuotas, kad sprendžiant klausimą dėl šalies suverenumo praradimo tie protestai būtų dešimtis kartų didesni, galbūt netgi Maidano lygio, visgi Maidane žmonės protestavo viso labo dėl prekybos sutarties, o čia klausimas būtų šalies praradimas.

                      Aš nelabai matau galimybių, kad demokratiniu ir laisvu keliu Baltarusija savo valia galėtų atsisakyti nepriklausomybės, dėl to tiek ES, tiek vakarai aplamai vienareikšmiškai ir be jokios abejonės įvestų sankcijas.

                      Comment


                        Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                        Su tuo reikia sutikti, ES ir vakarai Baltarusijos prijungimą gali pripažinti, bet pripažinti gali tik jeigu jis vyktų labai švariai. O švariai tai visų pirma švarus referendumas.
                        Jei butu referendumas, dauguma pasiustu nacher putina, esu tuo tikras is ne vieno girdeto interviu(tik kaip zinia laimi tie kas skaicuoja). Bet jei bus daroma viskas palaipsniui. Na pradziai tvirtesni partnerystes pagrindai. Toliau valiutos pakeitimas, nes bulbasu labiau infliuojasi. Ir taip zingsnis po zingsnio juos prarytu. Rusai yra sios srities specialistai. Ju ejimus mes pamatysim dar, rytoj si bei ta pranes lukasenka, paziuresim kuris tai vektorius ir kiek jame bus nuosaikumo ar radikalumo.

                        Comment


                          Už pagrindą bus 1999 m. sutartis.
                          Существует договор 1999 года «О создании Союзного государства», напомнил официальный представитель Кремля. По этому соглашению, Россия и Белоруссия создают «надгосударственную структуру с поэтапно организуемым единым политическим, экономическим, военным, таможенным, валютным, юридическим, гуманитарным и культурным пространством».
                          https://www.rbc.ru/politics/29/12/20...79473eb515f110

                          Comment


                            Bet ar tikrai taip viskas toli nuėjo su Baltarusija? Kažkodėl man atrodo, kad tokia tema Lietuvos portaluose turėtų būti viršūnėse - nebeliks Baltarusijos. Bet kažko labai jau ramu. Rusiškuose šaltiniuose irgi pagrinde daugiabučio sprogimas Magnitogorske, ir praktiškai nieko apie Baltarusiją. Šiandien gi turėjo kažkas spręstis?
                            Snowflakes will attack U <3

                            Comment


                              Yra vienas kitas straipsnis. Tikriausiai pranes 24val, per Naujametini pranesima.
                              https://www.lzinios.lt/Gynyba/kremli...augumui/278833

                              Comment


                                Lietuvos pašonėje vyksta svarbūs pokyčiai: įspėja, kad turime susirūpinti
                                Anot L. Jonavičiaus, Baltarusijai iškilo didžiulė problema, mat rusai nebenori teikti pigios naftos ir tokiu būdu subsidijuoti A. Lukašenkos režimo.

                                „Lukašenka buvo įpratęs, kad nuvažiuoja ir susitaria. Tai vyksta ne pirmą kartą – ir 2006, 2009 metais buvo problemos dėl to, kokia kaina dujas pirkti, ar gaus Baltarusija nuolaidų iš Rusijos. Dabar prie to prisideda nafta. Rusijoje nuo 2019 metų pradeda veikti „mokesčių manevras“ – jie keičia naftos ir naftos produktų apmokestinimą, ir tai, kaip jie keičia, labai nenaudinga Baltarusijai. Nes anksčiau beveik pusę jų biudžeto sudarė naftos produktų eksportas, kurie buvo gaminami iš pigios rusiškos naftos“, – sako politologas.

                                Po „mokesčių manevro nafta per penkerius metus Baltarusijai vis labiau brangs, o tai reiškia, kad Baltarusijos biudžetas neteks didžiulių pajamų, todėl A. Lukašenkai taps sunku įvykdyti savo įsipareigojimus ir spręsti šalies problemas.
                                Pasak L. Jonavičiaus, A. Lukašenkai atėjo nelengvi laikai, mat didesnė integracija su Rusija jam taptų rimtu smūgiu jo politiniam postui.

                                „Lukašenkos politika stovi ant to, kad jis yra Baltarusijos „bat'ka“ (tėvas), jis valdo šalį, jis viską sprendžia. Tokie Rusijos sprendimai iš esmės reiškia, kad jo įvaizdis kaip „bat'kos“ dingsta ir apskritai jo galia, kažkokia įtaka, kontrolė dingsta. Rusai prieš porą mėnesių paskyrė naują ambasadorių Baltarusijai, „siloviką“ pavarde Babičius (Michailas Babičius – DELFI), ir jis ten atvirai šneka, kaip viskas turi keistis“
                                „Dar Lukašenka turės šiek tiek pinigų, kad nepultų visiškai ant kelių prieš Rusiją, bet po metų, 2020 metais, bus problemų. (…) Baltarusija, tiksliau Lukašenka, dabar yra tokioje ganėtinai gilioje duobėje. Buvo galima matyti, kad per paskutinius metus jis bandė surasti alternatyvas ekonomikai, kad būtų didinama nepriklausomybė nuo Rusijos – skatino smulkų verslą, IT hub'ų kūrimą (…) tai realiai rodo, kad Baltarusija kažkiek bijo pernelyg didelės priklausomybės nuo Rusijos“, – sako L. Jonavičius.

                                Tačiau, pasak jo, objektyviai žiūrint, baltarusiai neturi jokių galimybių ir svertų išsivaduoti iš tos priklausomybės dėl energetikos, visos ekonomikos susisaistymo su Rusija, nes Rusija yra pagrindinė Baltarusijos rinka, pagrindinė prekybos partnerė ir, svarbiausia, pagrindinė visų energetinių resursų tiekėja.

                                Comment


                                  Buvo kokios nors info per tą pranešimą? Šiaip aš labai abejoju. Paprastai per tokias kalbas pašnekama bendromis frazėmis, apie rytojaus iššūkius ir t. t.
                                  Snowflakes will attack U <3

                                  Comment


                                    A. Bačiulis, FB
                                    Vienas begėdiškiausių Kremliaus propagandos ruporų paskelbė, kad Lukašenka kapituliavo prieš Putiną ir nuo naujųjų metų pradedama Baltarusijos nepriklausomybės likvidavimo operacija.
                                    Kone visas FB burbulas, išskyrus Kazys Preikšas ir Valdas Kilpys besąlygiškai iš karto patikėjo (juk pats Peskovas beveik patvirtino!) ir apraudojo kaimynus.
                                    Čia apie tai, kaip Lietuvos pilietiškasis ir akademinis elitas pajėgus atsispirti Rusijos propagandai

                                    Comment


                                      Lukašenkos pranešimas buvo, bet jame nebuvo nė vieno žodžio apie Rusiją ir keli žodžiai apie suverenumą. Nieko konkretaus ir dėl to net nelabai įdomu. Vietoj to random video tiems, kurie supranta RU.


                                      Comment


                                        Tai reikėjo to ir tikėtis. Niekas per šventes savo kalbose nepradeda labai konkretizuoti apie politines ir ekonomines plonybes, integracijas ir t. t. Kažko konkretesnio galima laukti nebent tik po pravoslaviškų Kalėdų. Nežinau kaip Baltarusijoje, bet Rusijoje visas tarpušventis yra išeiginės.
                                        Snowflakes will attack U <3

                                        Comment


                                          Lukašenka pagrasino Rusijai: galite prarasti vienintelę sąjungininkę

                                          A. Lukašenka taip pat sakė, kad Rusija gali prarasti savo „vienintelę sąjungininkę“ Vakaruose, kadangi neturi susitarimų dėl kompensacijos už vadinamąjį mokesčių manevrą naftos srityje. „Nereikia manyti, kad tai – katastrofa. Jei Rusijos vadovybė išsirinks tokį judėjimo kelią ir (pasirinks) prarasti vienintelę sąjungininkę Vakaruose, tai jų sprendimas. Mes jų priversti negalime“, – aiškino jis.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X