Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Jono Meko vizualiųjų menų centras

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Jono Meko vizualiųjų menų centras

    Užupyje atidarytu FLUXUS tiltu simboliškai pažymėtas J. Meko ir J. Mačiūno darbų grįžimas į Lietuvą

    2007-04-01 14:28

    Sekmadienį Užupyje atidarytu FLUXUS tiltu simboliškai pažymėtas Jono Meko ir Jurgio Mačiūno darbų grįžimas į Lietuvą. VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centro vadovas Kristijonas Kučinskas ir sostinės meras Artūras Zuokas balandžio 1 d. atidengė FLUXUS judėjimo įkūrėjo Jurgio Mačiūno garbei skirtą memorialinę lentą prie Vilniaus dailės akademijos tilto ir pristatė Jono Meko ir Jurgio Mačiūno darbų perkėlimo į Vilnių eigą.

    "Lietuva su FLUXUS kolekcijos atkeliavimu ir muziejaus įsteigimu gauna mano ir mano meno draugų iš viso pasaulio palaikymą. Aš žinau, kad Jurgis dabar danguje yra labai laimingas dėl to, kad jo darbai, seniai pripažinti pasaulyje, bus matomi Lietuvoje. Mažos tautos dažnai skeptiškai žiūri į savo tautiečius, kurie susilaukia pripažinimo platesniame pasaulyje. Užuot jais didžiavęsi mes juos atiduodam kitiems. Džiaugiuosi, kad Vilnius pačiu laiku susigrąžina vieno įspūdingiausių lietuvių menininkų – J. Mačiūno darbus", - apie kolekcijos perkėlimą į Lietuvą yra sakęs Jonas Mekas.

    Nusprendus įsigyti Jurgio Mačiūno FLUXUS meno darbų kolekciją ir šį darbą patikėjus VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui, Niujorke pasirašyta sutartis su pasaulinio garso kinematografininku Jonu Meku dėl minėtos kolekcijos įsigijimo. Artimiausiu metu pirmieji kolekcijos darbai pasieks Lietuvą, jau planuojamos tų darbų parodos. Pirmoji paroda, kuri bus ruošiama bendradarbiaujant su Maya Stendhal galerija, įvyks jau šį rudenį. VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centras taip pat numato atsivežti J. Meko dabar eksponuojamų darbų parodą iš Niujorko PS 1 Modernaus meno muziejaus.

    Įsigyjamą FLUXUS kolekciją sudaro apie 2600 eksponatų. Apie 500 jų galima rasti kitose kolekcijose, kiti 2100 yra unikalūs. Kolekcijoje – J. Mačiūno darbai skirti Film-Makers Cinematheque, Film Cuture žurnalui, J. Meko projektams, išskirtiniai darbai ir dokumentacija, susiję su SOHO rajono įkūrimu, darbai ir tekstai iš privataus J. Mačiūno gyvenimo.

    "Niujorkas buvo dviejų įtakingiausių avangardistų Jono Meko ir Jurgio Mačiūno namai. Tarptautinis jų sukurto FLUXUS pasaulio rezonansas bus impulsu Vilniui tapti nauju XXI amžiaus pasauliniu avangardo centru", - sakė Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

    FLUXUS muziejaus steigimo Vilniuje idėja jau sulaukė tarptautinio palaikymo. Palankiai apie šią idėją atsiliepia Whitney Amerikos meno muziejaus, Princeton universiteto specialistai. Anot jų, šis muziejus įtvirtintų Vilniaus miestą pasaulio kultūros žemėlapyje ir deramai pagerbtų du garsius meno pasaulio asmenis.

    Jurgio Mačiūno suburta menininkų bendrija tapo viena iš svarbiausių ir įtakingiausių šiuolaikinio meno istorijoje. Į šią bendriją įsiliejo arba joje susiformavo žymiausi menininkai, tokie, kaip Robert Morris, Nam June Paik, Jonas Mekas, Yoko Ono, On Kawara, Donald Judd, Yvonne Rainer, Alison Knowles, Michael Heizer, Joan Jonas, Claes Oldenburg ir daugelis kitų. J. Mačiūnas buvo išskirtinis menininkas, įnešęs didžiulį indėlį į Amerikos meną. Mačiūno įkurtas konceptualiai sudėtinis FLUXUS judėjimas laužė tabu ir žvelgė į ateitį. Jis metė iššūkį meno pasaulio stagnacijai ir suabejojo miesčioniškomis "prestižinio" meno vertybėmis. J. Mačiūnas ir jo pasekėjai išrado alternatyvias meno kūrimo formas, kurios dar ir šiomis dienomis įtakoja ištisas jaunųjų menininkų kartas.

    Jonas Mekas darė ir daro ypatingą įtaką menininkams ir kinematografininkams. Juo žavisi ir gerbia Niujorko ir pasaulio menininkai, muziejų kuratoriai, kritikai. Šiuolaikinį meną ir kiną įtakoja ne tik jo paties darbai, bet ir jo įkurti New American Cinema bei Anthology Film Archives. Jonas Meko darbai praėjusiais metais įvertinti Los Andželo kino kritikų asociacijos apdovanojimu už nuopelnus, anksčiau – Niujorko kino kritikų sąjungos apdovanojimu, Prancūzijos menų ir literatūros ordino kavalieriaus titulu, Tarptautinės dokumentinio kino asociacijos ir Pjero Paolo Pasolini apdovanojimais.

    Pastaraisiais metais nuolat auga susidomėjimas FLUXUS judėjimu. Harvardo Universiteto Menų Muziejus neseniai įsigijo įspūdingą FLUXUS kūrinių kolekciją. Tai rodo, kad J. Mačiūnas pagaliau užima jam skirtą vietą istorijoje, ir kad jis deramai pripažįstamas kaip vienas iš reikšmingiausių dvidešimtojo amžiaus antrosios pusės kūrėjų.

    Daugiau informacijos:

    VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centro direktorius Kristijonas Kučinskas, tel. 8 615 21599.

    Kultūros ir meno skyriaus vedėjas Vytautas Toleikis, tel. 211 2602.
    65
    Taip teko girdėti, matyti bei skaityti.
    55,38%
    36
    Teko kažkiek girdėti.
    27,69%
    18
    Pirmą kart girdžiu.
    16,92%
    11

    #2
    Jurgio Mačiūno namas yra Parodos kalno papėdėje Kaune. FLUXUS įkūrėjęs, savo laiku stebinęs visus.

    Jurgis Mačiūnas gimė 1931 m. lapkričio 8 d. Kaune, tėvas buvo inžinierius, motina – balerina. Mokyklą lankė kartu su Vytautu Landsbergiu, su kuriuo palaikė ryšius ir vėliau. Apie jį rašoma: „Skirtingai nuo Lietuvių menininkų daugumos, jis jau buvo miesto vaikas, be tradicinės nostalgijos kaimui ir gamtai, be nacionalinio valstietiškų vertybių mentaliteto, taip branginto išeivijos kūryboje. Vaikystė prabėgo jau gana modernizuotame ketvirtojo dešimtmečio Kaune, konstruktyvistinės architektūros namuose (Parodos g. Nr. 1). 1944 m. šeima traukėsi nuo sovietinės okupacijos į Vakarus, būdamas paauglys patyrė pabėgėlių stovyklų skurdą ir vargus“ [1].

    "Mergino" pačią Yoko Ono

    Comment


      #3
      Įdomu kur konkrečiai bus įkurtas muziejus? Teko anksčiau girdėti, kad buvo nuspręsta Užupyje, paskui N. Vilnioje kokioje nors gamykloje, bet dabar taip ir nežinau.

      Comment


        #4
        Į Lietuvos sostinę bus atsiųsti 3.000 Jurgio Mačiūno darbų, tarp kurių yra ir Niujorko garsiojo menininkų rajono SoHo kūrimo dokumentai - brėžiniai etc.
        J. Mačiūnas buvo vienas Soho įkūrėjų NY. Teko girdėti istoriją, kad NY valdžia buvo uždraudusi dangoraižių statybas tose teritorijose kur yra įsikūrusios menininkų dirbtuvės. Kuomet J. Mačiūnas sužinojo, kad jau dabartiniame Soho rajone numatyta statyti dangoraižius, jis sukvietė visus savo pažįstamus menininkus į tuometines apleistas gamyklas tame rajone ir taip išsaugojo tą rajoną, kuris išsivystė į dabartinį SOho.

        Comment


          #5

          Ketvirtadienį Vilniaus rotušėje sostinės meras Artūras Zuokas ir UAB „Ranga IV“ bei advokatų kontoros „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN“ atstovai pasirašė paramos VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui sutartį, kuria centrui skirta 6 mln. litų dydžio parama.

          „Šios sutarties pasirašymas - neeilinės verslo paramos kultūrai precedentas. Tai rodo lietuviško verslo supratimą apie svarbia rolę, kurią socialiai atsakingas verslas turi ir gali atlikti visuomenėje. Verslas ne tik gerina Lietuvos ekonominį gyvenimą, bet šiuo atveju tiesiogiai gerina šalies gyvenimo kokybę. Neabejoju, kad šis geras pavyzdys paskatins ir kitus verslininkus prisidėti prie šio svarbaus projekto sėkmės“, - pranešime spaudai sakė sostinės meras Artūras Zuokas.


          Pasirašyta sutartimi per 10 metų UAB „Ranga IV“ įsipareigoja VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui skirti 5 mln. litų dydžio paramą, o advokatų kontora „Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai LAWIN“ centrui artimiausius 10 metų teiks teisines paslaugas, kurių vertė siekia 1 mln. litų. Ši parama – itin svarus indėlis kuriant pasaulinio lygio daugiafunkcinį kultūros centrą, kurio partneriais bus Ermitažo ir Gugenheimo muziejai.
          Tai pasirodo vizualinių menu centras įsikurs vietoj sporto rūmų kartu su kitais muziejais. Labai gražus Rangos žestas , kaži ką jie už tai gaus atgal?

          Comment


            #6
            Bet kuriuo atveju gaus daugiau negu įdės. Bet, šiaip ar taip, gestas gražus.
            ______________
            The Division Bell

            Comment


              #7
              Parašė deep'as Rodyti pranešimą
              Tai pasirodo vizualinių menu centras įsikurs vietoj sporto rūmų kartu su kitais muziejais. Labai gražus Rangos žestas , kaži ką jie už tai gaus atgal?
              Gali gauti užsakymą restauruoti Sporto rūmus bet čia tik mano spėjimas.
              Manau, tikrai reikia tokią iniciatyvą sveikinti, tikrai gražus pavyzdys kitiems.
              Parašas :)

              Comment


                #8
                Na, kaip matome, geras pavyzdys yra sektinas




                Meko centrui – svari AKROPOLIS, UAB parama

                2007-04-12




                Šiandien Vilniaus rotušėje sostinės meras Artūras Zuokas ir AKROPOLIS, UAB direktorius Mindaugas Marcinkevičius pasirašė paramos VšĮ Jono Meko vizualiųjų menų centrui sutartį, kuria centrui skirta 9 mln. litų dydžio parama.
                „Akropolis jau tapo labai svarbia Vilniaus gyvenimo dalimi ir traukos centru, šiandien šios bendrovės vadovai dar kartą patvirtino, jog jie yra netrumpalaikio pelno siekiantys, o ilgalaikę strategiją turintys verslininkai. Būtent tokie verslininkai supranta, kad parama kultūrai yra investicija į ateitį, kad verslas sėkmingai vystosi tuose miestuose, kuriuose yra ryškūs kultūros objektai,“ – teigia meras A. Zuokas.
                AKROPOLIS,UAB direktorius M. Marcinkevičius sakė, jog kiekvienai svajonei lemta išsipildyti, kai ją įgyvendinti imasi žmonės, už kuriuos kalba jų darbai.
                AKROPOLIS, UAB suteikta parama – itin svarus indėlis kuriant pasaulinio lygio daugiafunkcinį kultūros centrą, kurio partneriais bus Ermitažo ir Gugenheimo muziejai
                Parašas :)

                Comment


                  #9
                  Parašė enigma Rodyti pranešimą
                  Bet kuriuo atveju gaus daugiau negu įdės. Bet, šiaip ar taip, gestas gražus.
                  Tai ne tik gestas, žmogau, tai tikri pinigai. Ar tu davei bent litą? Ar nesupranti, kad toks tavo mąstymas yra ydingas?

                  Comment


                    #10
                    Naivu būtų tikėtis, kad jie staiga patapo filantropais ir geradariais mecenatais iš kilnių idėjų. Tokie nieko nedaro visko iš anksto gerai neapgalvoję ir "nepelningai".
                    ______________
                    The Division Bell

                    Comment


                      #11
                      Parašė enigma Rodyti pranešimą
                      Naivu būtų tikėtis, kad jie staiga patapo filantropais ir geradariais mecenatais iš kilnių idėjų. Tokie nieko nedaro visko iš anksto gerai neapgalvoję ir "nepelningai".
                      Aš tokiems jaučiu kažkodėl didesnę pagarbą nei cinikams, kurie bet kokiame žmogaus poelgyje būtinai įžvelgia klastą ir sąmokslą... Ir svarbiausia, tu tik parodai, kad tau Jonas Mekas - tuščia vieta, skirtingai nuo tų, kurie gal ir turės iš to pelną (o aš net jiems to linkiu)

                      Comment


                        #12
                        Parašė oranger Rodyti pranešimą
                        Aš tokiems jaučiu kažkodėl didesnę pagarbą nei cinikams, kurie bet kokiame žmogaus poelgyje būtinai įžvelgia klastą ir sąmokslą... Ir svarbiausia, tu tik parodai, kad tau Jonas Mekas - tuščia vieta, skirtingai nuo tų, kurie gal ir turės iš to pelną (o aš net jiems to linkiu)
                        Kokia čia klastos ir sąmokslo įžvalga? Netikėjimas verslininkų sąžiningumu?
                        J.Meką vertinu kaip neeilinę asmenybę, esu neebejingas jo literatūrinei kūrybai, ypač poezijai. Bet jo, kaip avangardinio kino kūrėjo, kūrybai esu daugmaž abejingas. Gal kiek didesnį įspūdį paliko jo filmas HE STANDS IN A DESERT COUNTING THE SECONDS OF HIS LIFE.
                        ______________
                        The Division Bell

                        Comment


                          #13
                          Nezinojau, kokiai temai priskirti, bet manau, kad cia tiks

                          Menininkas Jonas Mekas grįžo į Lietuvą
                          http://whatson.delfi.lt/archive/arti...&categoryID=15

                          Po penkerių metų į Lietuvą iš Niujorko atvyko vienas žymiausių pasaulio menininkų, avangardinio kino kūrėjas ir poetas Jonas Mekas. Penktadienio vakarą Tarptautiniame Vilniaus oro uoste J. Meką pirmiausia su gėlių puokštėmis sutiko gerbėjai ir specialiu J. Meko portretu papuoštu autobusu atvykę kūrėjo bičiuliai, artimiausi giminaičiai bei specialiai šia proga atvažiavę užsienio žurnalistai ir pasaulinio garso menininkai.
                          vienas nedaugelio zmoniu, kuriais Lietuva gali pagristai didziuotis...

                          Comment


                            #14
                            Parašė John Rodyti pranešimą
                            Nezinojau, kokiai temai priskirti, bet manau, kad cia tiks

                            Menininkas Jonas Mekas grįžo į Lietuvą
                            http://whatson.delfi.lt/archive/arti...&categoryID=15



                            vienas nedaugelio zmoniu, kuriais Lietuva gali pagristai didziuotis...
                            http://www.delfi.lt/news/ringas/abro...hp?id=15236069
                            cia J.Meko atviras laiskas.
                            J.Mačiūnas iš tiesų didelę įtaką padarė Loftams.
                            Rašiau kada projektą, tai NY valdžia norėjo greitkelį nutiesti, pramonė būtų vysčiusi, bet J.Mačiūnas sustabdė šį procesą. kūrėsi ten menininkai. steigė galerijas, dirbtuves, namus. o po to viskas išsiplėtė. ir brodvėjaus gatvė tapo butique'u ir restoranu alėja.

                            Comment


                              #15
                              Nezinau, ar tinka butent siai temai, bet visgi susije su Lietuva.

                              Vakar teko lankytis Londono Tate Modern muziejuje, kur visai netiketai isvydau Jono Meko ir Jurgio Maciuno pavardes. Tai ir akmuo i darza tu, kurie neigia siu menininku svarba ir itaka siuolaikiniam menui. Susidomejusiu ekspozicijomis taip pat netruko. Gretimuose kambariuose Tate Modern mirga tokie vardai kaip P.Picasso ar S.Dali ir ju originalus darbai.

















                              Apie J.Meka
                              http://www.tate.org.uk/servlet/Colle...=2&roomid=4234

                              Apie Fluxus ir G.Maciuna
                              http://www.tate.org.uk/servlet/Colle...=2&roomid=4934
                              Paskutinis taisė John; 2009.01.25, 02:19.

                              Comment


                                #16
                                /\ Menas subjektyvus dalykas...bet fluxus nelaikyčiau menu. Tai greičiau post-modernistinis judėjimas. Visas postmodernistinis menas tyčiojasi iš moderniojo, tai tėra pastišas ir ironija, tad kaip galima laikyti menu to kas pajuokia patčią meno esmę - nežinau. Man čia žmogaus humanizmo nukarūnavimas ir to šlovinimas. Pats fluxus socialine prasme NYC bohemoje daug davė, bet ar tai menas diskutuočiau...
                                Kaip suklijuotos laikraščių iškirptys (arba suklijuotos degtukų dėžutės - tokia pati/panaši ekspozicija vienos garsios japonės moteriškės, kuri net šio "meno" mokėsi iš pačio Mačiūno, buvo eksponuojama Kauno Dailės Galerijoje) ir visdar gali būti vertingesnės už Degas ar Monet paveikslus, man vis dar klausimas. Tas pats kas pamatyti Rubenso paveikslus Žilinsko galerijoje ir "beleko" Mačiūno kampelį KDG bei palyginti. Na kaip minėjau menas subjektyvus dalykas...bet šlovinti nužmogėjimą...
                                Kopenhaga/Roskildė / Stokholmas I II III IV
                                Dordrechtas/Haarlemas
                                Nesebaras/Plovdivas
                                Kiolnas

                                Comment


                                  #17
                                  Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                                  /\ Menas subjektyvus dalykas...bet fluxus nelaikyčiau menu. Tai greičiau post-modernistinis judėjimas. Visas postmodernistinis menas tyčiojasi iš moderniojo, tai tėra pastišas ir ironija, tad kaip galima laikyti menu to kas pajuokia patčią meno esmę - nežinau. Man čia žmogaus humanizmo nukarūnavimas ir to šlovinimas. Pats fluxus socialine prasme NYC bohemoje daug davė, bet ar tai menas diskutuočiau...
                                  Kaip suklijuotos laikraščių iškirptys (arba suklijuotos degtukų dėžutės - tokia pati/panaši ekspozicija vienos garsios japonės moteriškės, kuri net šio "meno" mokėsi iš pačio Mačiūno, buvo eksponuojama Kauno Dailės Galerijoje) ir visdar gali būti vertingesnės už Degas ar Monet paveikslus, man vis dar klausimas. Tas pats kas pamatyti Rubenso paveikslus Žilinsko galerijoje ir "beleko" Mačiūno kampelį KDG bei palyginti. Na kaip minėjau menas subjektyvus dalykas...bet šlovinti nužmogėjimą...
                                  Pasakyk tai Tate, vieno respektabiliausiu, vertingiausiu ir zinomiausiu meno ir dailes brand'o pasaulyje, valdytojams, rengiantiems tokias parodas ir mokantiems uz ekspozicijas nemazus pinigus. Nejau jie nesupranta, kad tai ne menas? Ko gero, vien jau faktas, kad tai yra tokio lygio meno muziejuje reiskia, kad tai visgi yra menas.

                                  Manau, reiktu tiesiog susitaikyti su tokiu meno pasaulio status quo ir tiesiog net nekelti tokio klausimo - menas tai ar ne. Tiesiog prezumuojam, kad taip, tai menas. Patinka ar ne? Vertingas ar ne? Kita tema, atvira diskusijai. Taskas.
                                  Paskutinis taisė John; 2009.01.25, 04:59.

                                  Comment


                                    #18
                                    Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                                    /\ Menas subjektyvus dalykas...bet fluxus nelaikyčiau menu.
                                    Esi meno kritikas?
                                    Kai kas nelaiko menu La Monte Young ar Pauline Oliveros muziką, bet alpsta nuo Rositos Čivilytės "meno" Taigi, subjektyvus dalykas, sutinku...
                                    O jei rimtai, nenusišnekėk, mielasis. Mekas ir Mačiūnas yra tai, ką įprasta vadinti "meno plazma", jų keliais eina tūkstančiai kitų menininkų, jie padarė didžiūlę įtaką meno raidai.

                                    Comment


                                      #19
                                      Parašė tivoli Rodyti pranešimą
                                      /\ Menas subjektyvus dalykas...bet fluxus nelaikyčiau menu. Tai greičiau post-modernistinis judėjimas. Visas postmodernistinis menas tyčiojasi iš moderniojo, tai tėra pastišas ir ironija, tad kaip galima laikyti menu to kas pajuokia patčią meno esmę - nežinau. Man čia žmogaus humanizmo nukarūnavimas ir to šlovinimas. Pats fluxus socialine prasme NYC bohemoje daug davė, bet ar tai menas diskutuočiau...
                                      Kaip suklijuotos laikraščių iškirptys (arba suklijuotos degtukų dėžutės - tokia pati/panaši ekspozicija vienos garsios japonės moteriškės, kuri net šio "meno" mokėsi iš pačio Mačiūno, buvo eksponuojama Kauno Dailės Galerijoje) ir visdar gali būti vertingesnės už Degas ar Monet paveikslus, man vis dar klausimas. Tas pats kas pamatyti Rubenso paveikslus Žilinsko galerijoje ir "beleko" Mačiūno kampelį KDG bei palyginti. Na kaip minėjau menas subjektyvus dalykas...bet šlovinti nužmogėjimą...
                                      Galima išfilosofuoti, kad viskas yra menas. Bet ar tai vertingas menas? Van Gogo ar Pikaso paveikslų grynoji vertė yra tik drobės gabalas ir medžio rėmai. Gal ateityje žmonės žavėsis tomis idėjomis išreikštomis per dabartinius fluxus kūrinius ir jie turės milžinišką vertę žiūrint iš tų žmonių perspektyvos.
                                      www.lt-lv-forum.org/

                                      Comment


                                        #20
                                        Parašė oranger Rodyti pranešimą
                                        Esi meno kritikas?
                                        Kai kas nelaiko menu La Monte Young ar Pauline Oliveros muziką, bet alpsta nuo Rositos Čivilytės "meno" Taigi, subjektyvus dalykas, sutinku...
                                        O jei rimtai, nenusišnekėk, mielasis. Mekas ir Mačiūnas yra tai, ką įprasta vadinti "meno plazma", jų keliais eina tūkstančiai kitų menininkų, jie padarė didžiūlę įtaką meno raidai.
                                        Reikia labai pritarti. Gincyti, ar Mekas & Maciunas yra "menininkai" butu nekorektiska. Pernelyg daug itakos ir kurybos bei meno instituciju susidomejimo (jau minetas Tate, kur kukli Maciuno kolekcija yra Tate archyvo dalis, o ne siaip eiline ekspozicija, kuri atkeliauja ir iskeliauja. Tai rodo Tate poziuri i jo kuryba).

                                        Man gaila tik del to, kad Lietuvoje atsiranda linkusiu sumenkinti siu kureju svarba ir nuopelna menui(prisiminus "skandala" del kolekcijos pirkimo uz varganus kelis mln. Lt.). Panasus poziuris vystosi ir i Guggenheim'o muzieju. O tai galejo buti isties pasaulinio lygio muziejus, nenusileidziantis tam paciam Tate ar kitiems siuolaikinio meno muziejams. Gerai, kad visgi turim SMC.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X