Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Globalinis atšilimas ir jo poveikis Lietuvai bei kitoms valstybėms

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Turbūt visi gerai atsimena gąsdinimus, kaip suplonėjus ozono sluoksniui saulė visus negyvai nušvitins.
    Šylanti stratosfera turi teigiamą poveikį ozono sluoksniui.

    The South pole ozone hole ends its life-cycle as top 4 smallest on record, after being devastated by the record-strong Sudden Stratospheric Warming event in September!

    If we want to destroy ozone, and create and grow the ozone hole, we need two main conditions. Cold temperatures and sunlight. Cold temperature enables the stratospheric clouds to form, and then sunlight reacts with those clouds to start a chemical process that destroys ozone, and thus the ozone hole forms and grows. The theoretical threshold for stratospheric clouds to form, is below -78°C (-108.4°F). Thanks to the stratospheric warming, the temperature in the stratosphere over the South pole has risen above that threshold quite sooner than usually, which has put a severe limit on the growth of the ozone hole.
    https://www.severe-weather.eu/global...f-EdMUucVSLWEE

    Comment


      Įdomu, kad klimato kaitos ir ozono sluoksnio plonėjimo "skeptikai" neatsimena, kad 80-aisiais, kai apie šias problemas pradėta kalbėti, pasaulio valstybės sutarė ir uždraudė freonų, ardančių ozono sluoksnį, naudojimą, Gąsdinimus atsimena, o priimtus veiksmus - ne

      Comment


        Tų ardančių medžiagų naudojimas buvo gerokai sumažintas dar 2000 m. Pirmas grafikas. Tai nereiškia, kad jos nesvarbios, bet įtaką daro ne vien jos.
        https://www.eea.europa.eu/data-and-m...2/assessment-4

        Comment


          Laukiam Gretutės surauktu snukiu Kremliuje. Grabs popcorn.

          Rusija atsisako planų nustatyti verslui klimato kaitos tikslus: mums tai per brangu

          https://m.delfi.lt/verslas/bloomberg...hp?id=82738157
          Show must go von!

          Comment


            Panevėžys imasi lyderystės kovojant su klimato kaita

            Panevėžys pirmasis iš Baltijos šalių miestų pritarė Ekstremalios klimato kaitos deklaracijai ir jungiasi prie pasaulinio šį dokumentą patvirtinusių miestų tinklo. Už tai šiandien nubalsavo Panevėžio miesto savivaldybės taryba.

            „Džiaugiuosi Panevėžio lyderyste Baltijos šalių miestų kontekste, atkreipiant dėmesį į klimato kaitos problemas. Ne mažiau svarbu, kad tai nėra vien Savivaldybės iniciatyva – jau ir dabar matome augantį panevėžiečių norą vartoti atsakingai, be to, jaučiame stiprų verslo bendruomenės palaikymą ir iniciatyvumą. Neabejoju, kad deklaracijoje numatyti siekiai bus įtraukti į miesto strateginį planą, kurį pradėsime rengti jau 2020 metais“, – sako meras Rytis Račkauskas.

            Patvirtinusi deklaraciją Savivaldybė įtvirtins siekį tapti sveikiausiu, žaliausiu, ekologiškiausiu šalies miestu. Bus siekiama mažinti iškastinio kuro naudojimą, naudoti atsinaujinančios energijos šaltinius, renovuoti daugiabučius namus ir visuomeninės paskirties pastatus, vykdyti žaliuosius pirkimus, atnaujinti viešąjį transportą, skatinti beatliekę gamybą ir gyvenimo būdą, atnaujinti viešąsias erdves, šviesti visuomenę ir skatinti bendradarbiavimą.

            Tikimasi, kad tai skatins panevėžiečių pilietiškumą, patriotiškumą, pritrauks daugiau turistų, jaunų šeimų, studentų, investicijų.

            Iki 2020 m. gruodžio 15 d. numatyta parengti Tvarios energijos ir kovos su klimato kaita veiksmų planą, kuriame bus įvardytos konkrečios priemonės, kurias įgyvendindama Savivaldybė prisidės prie klimato kaitos pokyčių švelninimo, žaliojo miesto įvaizdžio kūrimo.

            Ekstremalios klimato kaitos deklaracija – trečiasis Savivaldybės patvirtintas ekologijos ir tvaraus vystymosi dokumentas. 2009 m. buvo pasirašytas Merų paktas, 2017 m. – Baltijos jūros išsaugojimo veiksmų planas.

            Šiuo metu Ekstremalios klimato kaitos deklaraciją yra pasitvirtinusios apie 1260 savivaldybių ir valstybinių institucijų 25 pasaulio šalyse. Valstybės mastu – Prancūzija, Airija, Portugalija, Didžioji Britanija, Australija, JAV, Lenkija.

            https://panevezys.lt/lt/naujienos/pa...stes-dn4z.html

            Comment


              Lietuva kovos su klimato kaita: reikės 14 mlrd. eurų investicijų

              Plane numatytos penkios svarbiausios kryptys: priklausomybės nuo iškastinio kuro mažinimas, energijos vartojimo efektyvumas, energetinis saugumas, energijos vidaus rinkos vystymas, mokslinių tyrimų plėtra bei inovacijų kūrimas.
              Lietuva stabdys klimato kaitą . Kaip kreivai dėliojami akcentai pagal pasaulines madas: priklausomybę nuo iškastinio kuro, kurio dauguma importuojama, mažinti reikia seniai ir nelaukiant raginimų. Tada būtų skaičiuojamos ne tik išlaidos, bet ir pajamos. Bet kam tos pajamos įdomu. Į mokslą ir inovacijas taip pat reikia investuoti kuo daugiau. Ir ne dėl kažkokio klimato, kuris gali ir nepasikeisti, o dėl savų interesų.

              Skaitykite daugiau: https://www.lrytas.lt/gamta/eko/2019...ciju-13079850/

              Comment


                Gal tiks į šią temą.
                Patiko karikatūra, bet ir tekstas vertas dėmesio

                Ritvars Eglājs 2019.10.23
                Arbuzs ir plīsis / Arbūzas yra įplyšęs
                Taigi - kas yra žalia viršuje, o raudona - viduje ? Teisingai, arbūzas. Kas politikoje vadinami arbūzais? Darbuotojai ir organizacijos, kurie propaguoja aplinkosaugą, rūpinasi gamta ir panašiai, tačiau iš tikrųjų stengiasi pavergti piliečius kai psocializme.


                Po socializmo žlugimo ant pliko socializmo kabliuko yra mažiau, bet kas nenori kvėpuoti švaraus oro, gerti švaraus vandens, plaukioti švariai ir klausytis paukščių čiulbėjimo miškuose ? Jei pavyksta sulieti istoriją apie žmogaus sukeltą blogą globalų atšilimą, ne, klimato pokyčiai, ne, klimato krizė, ne, klimato katastrofos, tada toks masalas gali paslėpti tiek orlaivių apiplėšimus, tiek dirbtinai išpūstas elektros kainas, tiek kitų žmonių kontrolę.(...) . Tai gali kurį laiką veikti. Bet - kai kuriuos žmones galima apgaudinėti visą laiką, visus žmones galima apgaudinėti tam tikrą laiką, tačiau neįmanoma visų žmonių apgaudinėti galima sukčiauti visą laiką. Kai kada arbūzas turėtų įplyšti .

                Panašu, kad rugsėjo pabaigoje arbūzas latvių akyse suplyšo. Ačiū, žinoma, Gretai. Veidmainiška kelionė per Atlanto vandenyną - milijonai brangių anglies pluošto jachtų (anglies pluoštas 20 kartų brangesnis už plieną, 14 kartų labiau energijai imlus už plieną ne taip lengva pakartotinai naudojamas kaip plienas) ir 5 žmonės laive skraidinami jachtos atgal. Vėliau viską karūnuoja emocinis, nesąmoningas kalbėjimas apie pagrobtą vaikystę, mirštančius žmones, žlugdančias ekosistemas, masinį išnykimą, ekonomikos augimo pasmerkimą, klimato teisingumą ir šauksmą „Kaip tu drįsti!“...

                https://ritvars.wordpress.com/2019/1...uzs-ir-plisis/

                Comment


                  Nesvarbu, patinka kam Gretos kaip žmogaus manieros ar ne, bet jos keliami dalykai yra labai svarbūs ir tikrai reikalingi, o čia tas "raudonumas" ar "geltonumas" yra ne esmė, kai kalbama apie visų mūsų ateitį. O kad žmonių kiekį pasaulyje yra būtina mažinti - čia beje, tekste pastebėjimas geras. Europoje, Rytų Azijoje, Šiaurės ir jau netgi Pietų Amerikoje su gimstamumu viskas jau yra ok, nieko keisti nereikia. Lengvas nuolatinis žmonių kiekio mažėjimas yra tik į naudą. Dabar liko susitvarkyti likusiam pasauliui. Žmonių pasaulyje yra per daug, keliais milijardais mažiau būtų pats tas. Kaip tai pasiekti? Europietiškas gimstamumas turi būti VISUR, ir per kelis šimtmečius viskas susitvarkys.
                  Snowflakes will attack U <3

                  Comment


                    Niekad nepagalvojai, kad be reikalo gimei?
                    It's just a circle of people talking to themselves who have no f—ing idea what's going on

                    Comment


                      Parašė Tomizmas Rodyti pranešimą
                      Nesvarbu, patinka kam Gretos kaip žmogaus manieros ar ne, bet jos keliami dalykai yra labai svarbūs ir tikrai reikalingi, o čia tas "raudonumas" ar "geltonumas" yra ne esmė, kai kalbama apie visų mūsų ateitį. O kad žmonių kiekį pasaulyje yra būtina mažinti - čia beje, tekste pastebėjimas geras. Europoje, Rytų Azijoje, Šiaurės ir jau netgi Pietų Amerikoje su gimstamumu viskas jau yra ok, nieko keisti nereikia. Lengvas nuolatinis žmonių kiekio mažėjimas yra tik į naudą. Dabar liko susitvarkyti likusiam pasauliui. Žmonių pasaulyje yra per daug, keliais milijardais mažiau būtų pats tas. Kaip tai pasiekti? Europietiškas gimstamumas turi būti VISUR, ir per kelis šimtmečius viskas susitvarkys.
                      Ir kaip tamsta paskaičiuoja tą tinkamą žmonių kiekį?

                      Comment


                        Kokie 4 - 5 milijardai turėtų būti viršutinė riba ir ne per didelė našta žemei. Pasižiūrėkit, kaip Lietuvos kaimuose sumažėjus žmonių iš karto atsigauna gamta. Ir ne, nė vienas iš mūsų negimė be reikalo, ir mums nereikia jau rūpintis - mes ir taip vidutiniškai dauginamės pakankamai normaliu lygiu, 1,5 - 2 vaiko. Tvarkytis dabar turėtų skurdūs pasaulio regionai, visų pirma ir dėl savo gerovės (apie 2 vaikus - iš karto savaime sotesnis ir labiau aprūpintas gyvenimas), ir dėl planetos.
                        Snowflakes will attack U <3

                        Comment


                          Tai dar kartą: kuo paremtas tavo skaičius?

                          Comment


                            O kad žmonių kiekį pasaulyje yra būtina mažinti
                            Dabar liko susitvarkyti likusiam pasauliui.
                            Nuolatinis išsivysčiusių šalių aiškinimas, kaip afrikiečiai turėtų gyventi. Įdomu, kas daugiau teršia, vartoja ir eikvoja - ar vidutinė 3-4 asmenų vakariečių šeima, ar nors ir 10 asmenų afrikiečių šeima? Gal esmė ne žmonių skaičius, o jų veikla? Kodėl nepasiūlius vakariečiams susimažinti vartojimą iki afrikietiško lygio?
                            Vien maisto kiek išmetama.

                            A European Commission statement from 2016 said that around 88 million tonnes of food is wasted annually, which has an associated cost estimated at 143 billion euros.
                            https://www.euronews.com/2019/02/06/...ated-in-europe

                            Comment


                              Būtent. Trečdalis viso pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama arba kitaip prarandama. Pirmiau reikėtų tą susitvarkyt, po to žiūrėt į populiacijos dydį.

                              Comment


                                Parašė Romas Rodyti pranešimą
                                Gal tiks į šią temą.
                                Patiko karikatūra, bet ir tekstas vertas dėmesio

                                Ritvars Eglājs 2019.10.23
                                Arbuzs ir plīsis / Arbūzas yra įplyšęs
                                Aš savo numonę apie Gretos projektą pasilaikysiu sau, bet visgi labai smagu stebėti kaip mergaitė lengvai paverčia dešiniuosius gatekeeper'ius anarchistais

                                Comment


                                  Parašė themanual Rodyti pranešimą

                                  Aš savo numonę apie Gretos projektą pasilaikysiu sau, bet visgi labai smagu stebėti kaip mergaitė lengvai paverčia dešiniuosius gatekeeper'ius anarchistais
                                  Kur anarchizmas pas dešiniuosius ir kokią tradicinę dešiniųjų sritį bando perimti Mergaitė?

                                  Comment


                                    Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                    Kur anarchizmas pas dešiniuosius ir kokią tradicinę dešiniųjų sritį bando perimti Mergaitė?
                                    O kada pas dešiniuosius nebuvo nė trupučio anarchizmo? Aš tik pastebėjau, kad tam tikri (ačiū viešpčiui ir visatai, kad ne visi ir common sense dar gyvas) dešiniųjų gatekeeper'iai tiek save sukoncentravo į kovą prieš mergaitę, jog vien pažiūrėjus į argumentus ir nežinant jų agend'os lengva apsigauti/būti apgautam, kiek tas anarchizmas iš tiesų sudaro jų pažiūrų spektro.

                                    Comment


                                      Parašė themanual Rodyti pranešimą
                                      O kada pas dešiniuosius nebuvo nė trupučio anarchizmo? Aš tik pastebėjau, kad tam tikri (ačiū viešpčiui ir visatai, kad ne visi ir common sense dar gyvas) dešiniųjų gatekeeper'iai tiek save sukoncentravo į kovą prieš mergaitę, jog vien pažiūrėjus į argumentus ir nežinant jų agend'os lengva apsigauti/būti apgautam, kiek tas anarchizmas iš tiesų sudaro jų pažiūrų spektro.
                                      Būtų labai įdomu išgirsti argumentus koks buvo tas truputis anarchizmo ir iki ko tai išaugo. Taip pat būtų įdomu sužinoti ką tikslia tavo nuomone bando apsaugoti dešinieji. Turiu įtarimą, kad nelabai supranti ką reiškia frazė "gatekeeper"

                                      Comment


                                        Parašė themanual Rodyti pranešimą

                                        O kada pas dešiniuosius nebuvo nė trupučio anarchizmo? Aš tik pastebėjau, kad tam tikri (ačiū viešpčiui ir visatai, kad ne visi ir common sense dar gyvas) dešiniųjų gatekeeper'iai tiek save sukoncentravo į kovą prieš mergaitę, jog vien pažiūrėjus į argumentus ir nežinant jų agend'os lengva apsigauti/būti apgautam, kiek tas anarchizmas iš tiesų sudaro jų pažiūrų spektro.

                                        Ar nebus kai kurie mūsų kolumnistai iš dalies anarcho-kapitalistai? Kaip supratau, jie iš esmės valstybę mato tik kaip kariuomenę ir galbūt teisėsaugą. Dėl to jie nusivylė ES socialistiniu modeliu kaip ilgainiui silpninančiu jos žmones ir valstybes. Aišku čia šneku su prielaida, kad JAV man turbūt arčiausiai iš išsivysčiusių šalių/rinkų, kuri turi anarcho-kapitalistinių bruožų. O jiems JAV modelis atrodo priimtiniausias iš visų.

                                        Jie neigia globalinį atšilimą, man truputį keista (o gal net įtartina) dėl to. Tiesa, neesu labai giliai susipažinęs su globalinio atšilimo tema, kad galėčiau suprasti neigiančių atšilimą mintis, tai negaliu iš lempos jiems pritarti ar nepritarti.
                                        Paskutinis taisė PoDV; 2020.02.09, 18:46.

                                        Comment


                                          Parašė mantasm Rodyti pranešimą

                                          Būtų labai įdomu išgirsti argumentus koks buvo tas truputis anarchizmo ir iki ko tai išaugo. Taip pat būtų įdomu sužinoti ką tikslia tavo nuomone bando apsaugoti dešinieji. Turiu įtarimą, kad nelabai supranti ką reiškia frazė "gatekeeper"
                                          "Truputis anarchizmo" dešinėje yra visokio plauko libertarai ir anarcho-capitalistai. Išaugo iki to kad milijonai visokių nabagų dabar galvoja kad klimato kaita yra valdžios sugalvotas skamas kad pavergtų jų laisvas sielas.
                                          If a lion could speak, we could not understand him.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X