Skelbimas

Collapse
No announcement yet.

Migracija

Collapse
X
 
  • Filtrai
  • Laikas
  • Show
Clear All
new posts

    Parašė manometras Rodyti pranešimą
    Taip, tie, kurie pas mus gyveno nuo sovietmečio, kai mes pradėjom reikalauti nuo Sąjūdžio laikų, patikėjo, kad reikia, nes čia gyvens, ir leido vaikus į lietuviškas mokyklas.
    Tie rusakalbiai iš sovietinių laikų neišmoko lietuviškai per kelis metus, ko tu reikalauji iš dabartinių imigrantų ir į lietuviškas mokyklas savo vaikus ne iškarto siuntė, tai ne kelių metų, o dešimtmečio procesas. Šiuo metu, skirtingai nei 90-aisiais, Vilniuje yra daug sunkiau išsiversti nežinant lietuvių kalbos, nes rusų kalba jaunimas jau nelabai kalba ir kaip teisingai čia buvo pastebėta, jeigu ateina į kolektyvą koks rusas, tai lietuviai dėl jo nepereis į bendravimą rusų kalba, kas buvo 90-aisiais. Problema ta, kad mes turim spręsti savo demografines problemas, nes jeigu jų nespręsim - susidursim su didžiulėmis ekominėmis problemomis ir dar didesne pačių lietuvių emigracija. Būtų labai gerai, jeigu mes turėtumėm burtų lazdelę ir galėtumėm taip padaryti, kad visos moterys pradėtų gimdyti po 3 vaikus mažiausiai ir visi imigrantai būtų lietuviai - bet mes gyvenam ne pasakų pasaulyje, o realybėje ir turim iš situacijos bandyti išsivartyti su tais resursais, kuriuos turim. Dėl to klausimas tau, kurį variantą rinktumeisi kaip turėtų atrodyti Lietuva po 20 metų:
    a) Lietuva stipriai riboja imigraciją, gyventojų skaičius sumažėja iki 2 milijonų, Lietuva tampa viena skurdžiausių ES šalių, kur dažniausias gyventojas yra pensinio amžiaus, o likęs jaunimas dėl prastos ekoniminės padėties masiškai emigruoja.
    b) Lietuva įsileidžia daugiau imigrantų, kas padeda pakelti Lietuvos ekonomiką ir sumažinti pačių lietuvių emigraciją, Po 20 metų Lietuvoje išlieka panašus gyventojų skaičius.
    Kurį variantą rinktumeisi žinant, kad antru variantų reikia įsileisti daugiau imigrantų?
    Aš suprantu norą, kad Lietuvoje ir Vilniuje iš esmės dominuotų lietuvių kalba, bet be kalbos yra ir kitų dalykų kuriais turime rūpintis ir visų pirma tai yra šalies ekonomika, nuo kurios priklausys ta pati lietuvių emigracija. Lietuvoje nuo 1990-ųjų save priskiriančių tautinėms mažumomis dalis sumažėjo ketvirtadaliu - nuo 20% iki 15%. Per tuos 30 metų tikrai nemažai imigravo ir iš Baltarusijos, ir iš Ukrainos ir iš Rusijos, tai kaip tai įmanoma, kad save priskiriančių tautinėms mažumoms dalis ne padidėjo, o sumažėjo? Taip yra dėl to, kad vyksta natūralizacijos procesas, tik tau kažkodėl atrodo, kad sovietmečio rusakalbiai ar jų palikuonys gali natūralizuotis, o va naujai atvykusieji jau kažkodėl nebenatūralizuosis. Taip nebūna, natūralizacija kaip vyko taip ir vyks dėl to Lietuva yra pajėgi suvirškinti gan nemažą skaičių imigrantų nepadidinant bendro tautinio mažumų procento visuomenėje. Tik čia žinoma reikia irgi protingai elgtis ir suprasti, kad imigracija imigracinai nelygu. Mūsų imigracijos politika turėtų būti nukreipta į gabių ir talentingų jaunų žmonių pritraukimą, nes jie lengviausiai integruojasi ir suteikia didžiausią ekonominę naudą, mes turėtumėm stengtis juos pritraukti ir kartu riboti pigios darbo jėgos importą. Jeigu mes to nedarysim, tai susidūrus su didžiulėmis demografinėmis ir ekonominėmis problemomis mes vis tiek turėsim imigrantus įsileisti, tik tada jau procesai bus nevaldomi, privažiuos belenkas, daug ir vienu metu, kas smarkiai sumažins jų integracijos galimybes.

    Comment


      Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

      a) Lietuva stipriai riboja imigraciją, gyventojų skaičius sumažėja iki 2 milijonų, Lietuva tampa viena skurdžiausių ES šalių, kur dažniausias gyventojas yra pensinio amžiaus, o likęs jaunimas dėl prastos ekoniminės padėties masiškai emigruoja.
      b) Lietuva įsileidžia daugiau imigrantų, kas padeda pakelti Lietuvos ekonomiką ir sumažinti pačių lietuvių emigraciją, Po 20 metų Lietuvoje išlieka panašus gyventojų skaičius.
      Kurį variantą rinktumeisi žinant, kad antru variantų reikia įsileisti daugiau imigrantų?
      Taigi gi žmonės aiškiai sako, kad jie renkasi variantą c

      c) etniškai švari, grynakraujė melynakių lietuvių tauta, bet jokių parazituojančių untermensch'ų, kuriuos reiktų išlaikyti. Ir taptume klestinčia, laiminga laimingų žmonių šalimi.
      If a lion could speak, we could not understand him.

      Comment


        Parašė manometras Rodyti pranešimą

        Tai bus vėl “daugelio tautybių rusakalbių” miestas. Super russkij mir vieta. Kaip ir Ryga dabar. Rusakalbiai iš Rusijos važiuos į Vilnių gyvent per Izraelį, per Argentiną, per Gruziją, Armėniją, Kazachstaną, Turkiją. Rusifikuoti nerusai irgi važiuos iš visur. Ko? Gyventi rusiškai. O lietuviai, kurie nemokės rusiškai, matyt, nevažiuos, nes nenorės gyventi tarp daugumos rusakalbių ir privalėti su jais bendrauti puikia rusų kalba arba būti jų pašaipų objektu dėl juokingos nepakankamai puikios rusų kalbos. Patys protingiausi rusakalbiai Vilniuje nesimokys lietuvių kalbos, nes kam genijui gaišti laiką tokiam dalykui? Patys kvailiausi nesimokys, nes bus pavargę, negabūs ir neturės laiko ir jėgų, kurias galėtų skirti mokymuisi. Vil’no - rusakalbių rusiškai mylimas ruzzkij miestas. Daugelio buvusio sssro tautybių rusakalbiai - tai lietuvių pasididžiavimo vertas dalykas? Taip jau buvo sssre, bet ne visi tai matė. Dabar tai tikriausiai bus turtingesnis ir patvaresnis daugelio tautybių rusakalbių miestas. Tokia turtus visiems nešanti rusakalbystė bus įamžinta Vilniuje.
        Ka jus cia modeliuojat, net nebudama vilniete? Vilnius niekad nebuvo ir nebus ruskij mir miestas, o, kad Vilnius bus misraine, kaip Londonas, tai aciu Dievui. Tokio tipo miestai, kaip Londonas veza visa pasauli, nes yra miksas zmoniu ir idejo, kas kuria nauda ir dar daugiau ideju. Londone yra priimta, kad anglu kalba yra ligua franca, Vilniuj- lietuviu ir zmones ja mokosi, ilgainiui susitapatina save sumiestu, valstybe ir tauta ir tampa jos dalim priima kulturines normas ir integruojasi. Paradoksaliai, Kaunas budamas toks super lietviskas miestas, buvpo bene labiausiai priemes ruskij mir kultura, visokias panetkes ir visus kitus parasagorado atributus. Todel po 90-uju Kaunas stipriai susitrauke, nemazai Kaunieciu isvyko i "ruskij mir" Vilniu arba bedvasius ir nutautejusius Londonus, Berlynus ir pan. Atavirai pasakysiu, zmones nenori gyvent mieste, kuriam viskas vienoda, niekas nevyksta ir vyksta kazkoks kognityvinis disonansas, kai visi prisistato didziuaisias patriotais, bet klauso rusisko sansono ir kalba lietuviskai, rusiskom sakiniu strukturom (sitoki bajeri tik Kaune teko sutikt, Vilniuj kazkaip net rusaklabiai ismoksta sakini pagal lietuviskos gramatikos taisykles sudeliot).

        Comment


          ar Londone kas trečias gyventojas prancūzakalbis? Ar jie eina į prancūziškas mokyklas? kasdein žiūri pracūzų TV? Ar likę 2/3 londoniečių irgi daugiau mažiau moka prancūziškai ir noriai ja šneka su šimtais tūkst atsikraustančių italų, ispanų, o tiem belieka skųstis, kad negali angliškai išmokti nes vos išgirdę, kad jie iš Romos, anglai puola prancūziškai šnekėtis? Ar Londonas iš rytų, vakarų, pietų ir šiaurės apsuptas kokių tai neaiškių romanų kalbų mišiniu kalbančių nelojalių Anglijai tautelių? Ar visoje Anglijoje 75 proc mokinių mokomi FR kalbos? Ar Paryžius laiko Londoną Anglijos dalimi? Londonas tarptautinis, o Vilnius rusiškas ir toliau rusėja. Rusai, lenkai eina į savas mokyklas, vien savo kalbom ten šneka. Lietuvis atvykstantis į Vilnių dažnai moka rusiškai, o gudai ar ukrainiečiai lietuviškai ne ir nelabai stengiasi. Vien kad išsilaikytų dabartinė juokinga lietuvybė, kiekvienam rusakalbiui imigrantui reikia dviejų lietuvių imigrantų. Iš kur paimti? Diasporoj? Gimę Lietuvoje ir išvešti vaikystėj, jau nebemoka lietuviškai. Puikiai pasirūpinom.. Kapeikas skirdami užsienio lituanistinėm mokyklom (vos 0,8 mln EUR girdėjau, tikiuosi, netiesa). Užtai jau ir valdžia pareiškė, kad ten jau lietuviai įsikūrė, tad ne variantas susigrąžinti. Reikia imigracijos iš trečiųjų šalių. Nu kaip ne russkij mir miestas?.. Vileikoj ne vien senimas išpūtę akis kaip į ateivį žiūri klausdami "o tai ką pas jūs tsen (Lietuvoje?), tavo miestely ruzziškai nieks nekalba, kad nisupranty? Visai nieks? Įdomiai kaip". Latviai bent turi imunitetą ruzzkių kalbai ir nors moka, bet atsisako šnekėti. O mums viskas tinka. Mišrainė.. Jau visi lenkai, gudai, ukrainiečiai, tuteišos seniai ten susilieję į rusišką mišrainę

          Comment


            Parašė Liaušis Rodyti pranešimą
            Vileikoj ne vien senimas išpūtę akis kaip į ateivį žiūri klausdami "o tai ką pas jūs tsen (Lietuvoje?), tavo miestely ruzziškai nieks nekalba, kad nisupranty?
            Aš, visiškai nemokėdamas rusų kalbos, per 4 metus gyvenimo Vilniuje turėjau gal kokias vieną - dvi situacijas kad nesusišnekėjau su kažkuo, nes pašnekovas nemokėjo lietuviškai.
            If a lion could speak, we could not understand him.

            Comment


              Parašė Liaušis Rodyti pranešimą
              ar Londone kas trečias gyventojas prancūzakalbis? Ar jie eina į prancūziškas mokyklas? kasdein žiūri pracūzų TV? Ar likę 2/3 londoniečių irgi daugiau mažiau moka prancūziškai ir noriai ja šneka su šimtais tūkst atsikraustančių italų, ispanų, o tiem belieka skųstis, kad negali angliškai išmokti nes vos išgirdę, kad jie iš Romos, anglai puola prancūziškai šnekėtis? Ar Londonas iš rytų, vakarų, pietų ir šiaurės apsuptas kokių tai neaiškių romanų kalbų mišiniu kalbančių nelojalių Anglijai tautelių? Ar visoje Anglijoje 75 proc mokinių mokomi FR kalbos? Ar Paryžius laiko Londoną Anglijos dalimi? Londonas tarptautinis, o Vilnius rusiškas ir toliau rusėja. Rusai, lenkai eina į savas mokyklas, vien savo kalbom ten šneka. Lietuvis atvykstantis į Vilnių dažnai moka rusiškai, o gudai ar ukrainiečiai lietuviškai ne ir nelabai stengiasi. Vien kad išsilaikytų dabartinė juokinga lietuvybė, kiekvienam rusakalbiui imigrantui reikia dviejų lietuvių imigrantų. Iš kur paimti? Diasporoj? Gimę Lietuvoje ir išvešti vaikystėj, jau nebemoka lietuviškai. Puikiai pasirūpinom.. Kapeikas skirdami užsienio lituanistinėm mokyklom (vos 0,8 mln EUR girdėjau, tikiuosi, netiesa). Užtai jau ir valdžia pareiškė, kad ten jau lietuviai įsikūrė, tad ne variantas susigrąžinti. Reikia imigracijos iš trečiųjų šalių. Nu kaip ne russkij mir miestas?.. Vileikoj ne vien senimas išpūtę akis kaip į ateivį žiūri klausdami "o tai ką pas jūs tsen (Lietuvoje?), tavo miestely ruzziškai nieks nekalba, kad nisupranty? Visai nieks? Įdomiai kaip". Latviai bent turi imunitetą ruzzkių kalbai ir nors moka, bet atsisako šnekėti. O mums viskas tinka. Mišrainė.. Jau visi lenkai, gudai, ukrainiečiai, tuteišos seniai ten susilieję į rusišką mišrainę
              Londone yra istisi rajonai, kur dauguma gyventoju yra is Indostano pusiasalio, Afrikos ar kokios Rumunijos, Lenkijos ar Lietuvos. Lietuviai, Lenkai ,Rumunai (kaip ir kokie rusaklabiai) ir ju UK Londone kalba mokosi, nors daliai tai yra sunkiau, migrantai is Indostano is Afrikos, kartais vos kelis zodzius moka is sekmingai sau gyvena, nes turi uzdaras bendruomenes. Tokiu uzdaru tautiniu mazumu bendruomeniu LT nera. bne pagrindine integracijos problema su rusakalbiais ir tuteisais Lietuvoj ta, kad jie gyvena arba rusiskoj informacinej erdvej arba tuteisu atveju, savo lokalioj, kur jie ten selektyviai pasirenka, kada jiem ten ka nors rusisko paziuret, o kada tai baltarusisko, lenkisko ar lietuvisko. Tuo paemus net rusus arba rusijos lietuvius, kurie atvyko i Lietuva po 90-uju, tai ten net rusiskos informacines erdves arba labai mazai arba jos nera. Tai veikiau musus integracijos tema susijusi, su vyresnes rusakalbiu kartos nenoeru/tingejimu integruotis arba kazkokiais keistais istoriniais faktoriais, kas reiskia, kad nauji atvykeliai puikiai integruosis/integruojasi, tik norint dar geresnes ju integracijos, mums patiem reik nustot verkt, kaip blogai jie integruojas, o eit ir daryt, kad geriau integruotusi.

              Comment


                Parašė Liaušis Rodyti pranešimą
                Latviai bent turi imunitetą ruzzkių kalbai ir nors moka, bet atsisako šnekėti. O mums viskas tinka.
                Iš kur tai ištraukėt?
                Dėl estų dar galima būtų ginčytis.

                Comment


                  Parašė tajus2 Rodyti pranešimą

                  Panašu į sugalvotą istoriją arba nutylima daug nepatogių istorijai detalių

                  Net ir rusiškose mokyklose Lietuvoje visi neblogai kalba lietuviškai, tai, ko gero, įmanoma, kad default kalbą renkasi rusų esant tokiai situacijai, bet gerai kalba ir lietuviškai.
                  Na lietuviškai su vaikais susikalbėti nepavyko. Motina rusė pramokusi normaliai, bet tiesiog šeimoje niekada nenaudoja. Net su vyru lietuviu, katik su manim kalbėjusi lietuviškai, perisjungia į rusų kalbą "nes taip patogiau".
                  Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                  Čia gimę vaikai, nemoka lietuviškai? Kokio amžiaus? Tai gal kokių 3 metų, iš vis moka tik 5 žodžius
                  Tikslaus amžiaus nežinau, bet vienas pradinėje mokykloje, kitas šiemet eis į pirmą klasę.
                  Taip, čia gimę.

                  Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                  Tie rusakalbiai iš sovietinių laikų neišmoko lietuviškai per kelis metus, ko tu reikalauji iš dabartinių imigrantų ir į lietuviškas mokyklas savo vaikus ne iškarto siuntė, tai ne kelių metų, o dešimtmečio procesas.
                  Ta prasme, kodėl iš vis turėtu būti pasirinkimas siųsti ne į lietuviškas mokyklas?
                  Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                  Taigi gi žmonės aiškiai sako, kad jie renkasi variantą c

                  c) etniškai švari, grynakraujė melynakių lietuvių tauta, bet jokių parazituojančių untermensch'ų, kuriuos reiktų išlaikyti. Ir taptume klestinčia, laiminga laimingų žmonių šalimi.
                  Jei tie tavo vadinami untermenchai siektų integruotis į lietuvą, tai jokio skirtumo kokia jų ethnografija. Bet problema yra tame kad jie kuria savo getus ir reikalauja lietuvoje įvesti tokią pat šūdiną tvarką kokia sugadino jų pačių valstybes. Prancūzija kuri pirmoji europoje pradėjo tokį eksperimentą yra puikus pavyzdys kas laukia likusios europos jeigu nesiimsime veiksmų to stabdyti.
                  Parašė Liaušis Rodyti pranešimą
                  ar Londone kas trečias gyventojas prancūzakalbis? Ar jie eina į prancūziškas mokyklas? kasdein žiūri pracūzų TV
                  Londone kas trečias gyventojas pakistanietis, einantis į cerkvę vietoj mokyklos, bendruajantis tik su kitais pakistaniečiais ir vakarais einantis patruliuoti ar kas nors parke nesugalvojo alaus atsigerti nes sharios istatimas tai draudžia.

                  Comment


                    Parašė MedinisStrazdas Rodyti pranešimą
                    Londone kas trečias gyventojas pakistanietis, einantis į cerkvę vietoj mokyklos, bendruajantis tik su kitais pakistaniečiais ir vakarais einantis patruliuoti ar kas nors parke nesugalvojo alaus atsigerti nes sharios istatimas tai draudžia.
                    Cerkvę? Galvojau kad Sinagogą.
                    If a lion could speak, we could not understand him.

                    Comment


                      Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                      Cerkvę? Galvojau kad Sinagogą.
                      Religinės smegenų plovimo institucijos viena kitai lygios.

                      Comment


                        Trumpai atsakant i visus situs tavo baimiu baimeliu itakotus gasdinimus:

                        vakaru civilizacija tuo ir stipri, kad randa atsakymus i kylancias gresmes daug efektyviau nei nedemokratines civilizacijos. Buta daug issukiu, rado atsakymus, ras ir sikart. Europa buvo ir bus.

                        Snekejimas apie tai jau yra kelias i sprendima, bet siulyciau tame nepaskesti, nes tikrai gali pasirodyti, jog pasaulis griuna.

                        Comment


                          Aš tik įnirtingai tvirtinu, kad Lietuvos valstybei ir visuomenei būtina sukurti privalomo visų atvykėlių “aplietuvinimo” (supažindinimo su Lietuvos politika, istorija, kultūra, lietuvių kalbos pamokymo bent metus) sistemą. Prisileisti šimtus tūkstančių rusakalbių į sostinę ir kitus didžiuosius miestus, pezant apie Lietuvos (daugia-šališkumą – daugianaciškumą), aiškinant visiems tik apie nelietuvių teises Lietuvoje ir pamirštant nelietuviams paaiškinti apie lietuvių teises, yra blogis.
                          ПТН ПНХ
                          «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                          Comment


                            Vilnius vienas įtakingiausių rytų Europos miestų per amžius buvo tik todėl, kad buvo traukos centras imigrantams iš kitų šalių, neseniai atšventėm Vilniaus 700-ąjį gimtadienį, kuris skaičiuojamas nuo Gedimino laiškų, kada Gediminas kvietė amatininkus iš vakarų persikraustyti į Lietuvą. Būtent nuo to ir prasidėjo Vilniaus klestėjimas, be imigrantų Vilniuje šiuo metu neturėtumėm nei tokio senamiesčio, vieno didžiausių Europoje, nei tiek daug didingų istorinių pastatų, nei vieno pirmojo rytų Europoje universitetų. Iš kitos buvo iškilusios ir grėsmės prarasti Vilnių, bet tos grėsmės būdavo tuo metu, kada Lietuva būdavo sudėtyje didelių imperijų, kaip pvz.Abiejų tautų respublika. Be imigrantų tiek Lietuva, tiek ir tas pats Vilnius, yra pasmerkti demografinei krizei, kuri peraugtų į ilgą ekonominę stagnaciją, kuri atitinkamai reikštų dar didesnę pačių lietuvių emigraciją. Net pačios turtingiausios vakarų Europos šalys nesugebėtų išgyventi be imigracijos, o Lietuvoje tos problemos ypač didelės, dėl to visi tie siūlantys neįsileisti jokių imigrantų siūlo ne ką kitą, kaip tik pasmerkti tiek Vilnių, tiek ir visą Lietuvą provincialiai ir skurdžiai ES parašės nykstančiai valstybei. Iš kitos pusės nevaldoma ir absoliučiai laisva imigracinė politika iš ties gali sukelti problemų. Turi būti rastas aukso viduriukas, o tas aukso viduriukas yra protinga imigracijos politika, kada yra skatinamas jaunų talentų ir gabių žmonių pritraukimas ir atitinkamai ribojama pigios darbo jėgos imigracija. Kartu su protinga imigracijos politika eina ir užtikrinimas, kad Vilnius liktų iš esmės lietuviškas miestas - o tai visų pirma turėtų būti tautinių mažumų mokyklų naikinimas, kad tautinių mažumų vaikai nuo mažens ne tik kad laisvai kalbėtų lietuviškai, bet priedo ir pilnai integruotųsį į visuomenę nesukuriant atskirų socialinių burbulų, tai žinoma turėtų būti ir lietuvių kalbos, kaip valstybinės kalbos, nekintamas statusas, kad visos valstybinėse įstaigose ir didelėje dalyje privataus verslo darbų būtų reikalaujama mokėti lietuvių kalbą - imigrantas, nemokantis lietuvių kalbos, automatiškai turėtų menkesnes galimybes dalyvauti darbo rinkoje. Tokiu būdu jokia Lietuvybė Vilniuje nebūtų prarasta, jis niekada netaptų kažkokiu 'Ruskyj mir', o kaip tik atvirkščiai - anti Ruskyj mir, kuris trauktų pažangiausią ir progresyviausią pvz. Baltarusijos jaunimą, kaip tik bėgantį nuo to 'Ruskyj mir', kurie su laiku Lietuvoje integruotųsi ir jei ne jie, tai jų vaikai ir anūkai jau menkai skirtųsi nuo pačių lietuvių. Jeigu būtų vykdoma protinga imigracinė politika ir koncentruojamasi į talentų pritraukimą - tai tų imigrantų Lietuvai, kad išlaikyti ekonomikos augimą, reikėtų žymiai mažiau, nei jų reikės tuo atveju, jeigu niekas nebus daroma ir dėl demografinės krizės pas mus pradės plūsti pigi darbo jėga. Yra įmanoma rasti aukso viduriuką - tai ir ekonomikos augimas, ir pačių lietuvių emigracijos stabdymas, ir demografinių problemų sprendimas ir Lietuvybės išlaikymas, bet jeigu eisim radikeliu keliu drausdami bet kokią imigraciją - tai rezultatas bus visiškai priešingas, tame tarpe ir dėl Lietuvybės išlaikymo, kada visi 'patriotai' pasens, jų vaikai ir anūkai dėl ekonominių priežasčių gyvens vakaruose, o į jų vietą suplūs pigi darbo jėga visiškai nenorinti integruotis į vietinę visuomenę.

                            Comment


                              Parašė sankauskas Rodyti pranešimą

                              Aš, visiškai nemokėdamas rusų kalbos, per 4 metus gyvenimo Vilniuje turėjau gal kokias vieną - dvi situacijas kad nesusišnekėjau su kažkuo, nes pašnekovas nemokėjo lietuviškai.
                              Tai čia gal praeity, o ne po to, kai buvo / bus įgyvendinta kai kurių svajonė prisileisti tiek naujų rusakalbių, kiek išvyko lietuvių.
                              ПТН ПНХ
                              «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                              Comment


                                Parašė manometras Rodyti pranešimą
                                Aš tik įnirtingai tvirtinu, kad Lietuvos valstybei ir visuomenei būtina sukurti privalomo visų atvykėlių “aplietuvinimo” (supažindinimo su Lietuvos politika, istorija, kultūra, lietuvių kalbos pamokymo bent metus) sistemą.
                                Čia turiu pritarti, kad lietuvių kalbos kursai turėtų būti jei ne privalomi, tai bent jau nemokami. Per prievartą mokinti apie Lietuvos politiką nelabai yra prasmės, iš esmės imigrantas net negali dalyvauti Lietuvos politikoje tol, kol netampa jos piliečiu, o kad tapti jos piliečiu jis turi pragyventi kaip minimum 10 metų ir po to išlaikyti tiek kalbos, tiek istorijos, tiek ir konstitucijos egzaminą.

                                Comment


                                  Parašė Eidvis Rodyti pranešimą

                                  Čia turiu pritarti, kad lietuvių kalbos kursai turėtų būti jei ne privalomi, tai bent jau nemokami. Per prievartą mokinti apie Lietuvos politiką nelabai yra prasmės, iš esmės imigrantas net negali dalyvauti Lietuvos politikoje tol, kol netampa jos piliečiu, o kad tapti jos piliečiu jis turi pragyventi kaip minimum 10 metų ir po to išlaikyti tiek kalbos, tiek istorijos, tiek ir konstitucijos egzaminą.
                                  Apie politiką turiu galvoj ne konkrečiai tam, kad jau balsuotų, o tam, kad žinotų, jog mes nenorim atgal į į sssr, nešvenčiam sovietinės armijos dienos kaip vyrų dienos arba kovo 8-osios kaip damų ir mamų dienos, nestatom paminklų-tankų ir statulų su šautuvais, gegužės 9-ąją nepagerbinėjam sssro karių, nes jie Lietuvos okupantai. Ir kitą bendrąjį supratimą apie liberalios demokratinės šalies politiką: kad negarbinam ir nebijom valdžios, o ją renkam, paskui drąsiai kritikuojam, kad nelaikom nepriimtinu skundimu, jei pranešam policijai apie smurtą kaimyno šeimoje, kad Baltic Pride yra normalu ir pan.
                                  Paaiškinti, kodėl lietuviams tokia svarbi lietuvių kalba ir kad atvykėliai ją išmoktų, gal jau istorija.
                                  Paaišknti, kaip žmonės natūralizuojami Lietuvoje, kada, kas gauna pilietybę, padiskutuoti, kodėl nėra dvigubos pilietybės, kokias teises turi, kokių neturi nepiliečiai ir pan. irgi yra politika.
                                  Paskutinis taisė manometras; 2023.02.14, 11:01.
                                  ПТН ПНХ
                                  «Русский военный корабль, иди нахуй!»

                                  Comment


                                    Parašė Kaimai

                                    Visas šias abstrakčias gražbylystes esu girdėjęs seniai (kai dar buvau jaunesnis ir buvau tavo stovykloje) tik dar labiau įtikinančiai suformuluotas.
                                    Idomus fenomenas, kai as buvau jaunesnis, buvau tavo stovykloj.

                                    Nėra jokios abstrakčios vakarų civilizacijos. JAV konstitucija yra bereikšmis popierėlis. Anglosaksų paprotinė teisė yra savaime nulis. Yra tik gyvi, kvėpuojantys biologiniai žmonės kurie tuo tiki arba ne. Tų žmonių įtaka tektoniškai nepastebimais greičiais mažėja.
                                    Vakaru civilizacija esam mes, irodem kaip galima tvarkytis su migrantais per pasienio krize - vakarieciai ima pavyzdi. Ukrainieciai irodineja kaip reikia ginti savo sali, vakarieciai taip pat ispute akis ziuri ir mokosi.

                                    Comment


                                      Diskusija kiek emocinga, bet iš esmės visi diskusijos dalyviai sutaria jei įsigilini. Saikinga, ypač talentingų žmonių imigracija yra geras dalykas. Kaip ir nevaldoma imigracija yra blogai. Sunkiausias dalykas yra kur ta riba, kad dar galima priimti ir kada jau nebegalime.
                                      Praėję du metai buvo unikalūs. Ko gero jie nebesikartos. Žinoma tokiais tempais kaip per paskutinius 2 metus didinant užsieniečių skaičių Lietuvoje ir darant tai 10 metų iš eilės prisidirbtumėm bėdos. Bet tokios politinės aplinkybės nebesikartos greičiausiai.
                                      Dabar pradėkim dėlioti nuo atskirų klausimų. Talentų pritraukimas. Realiai mes turėsim bėdos juos pritraukiant. Aš nelabai įsivaizduoju ką Lietuva ar tas pats Vilnius gali pasiūlyti tikram talentui, kad nukonkuruoti Stokholmo, Kopenhagos ar Miuncheno pasiūlymus. Nekalbant apie kitas irgi patrauklias vietas už Atlanto. Žinoma jei tai tikras talentas. Išskyrus vieną, bet nelabai malonų reklamos būdą ex-USSR piliečiams - "čia kalbama rusiškai" (pats girdėjau kaip Lietuvos ŪM valdininkai kvietė baltarusius - Vilniuje yra rusiški darželiai, rusiškos mokyklos, visi daugmaž supranta rusiškai ir t.t. Toks reklamos būdas negalimas ir turi būti netoleruojamas). Bet va ką dar pasiūlyti tam talentui, kad nukonkuruoti kitų vietų pasiūlymus atvirai pasakius sunku sugalvoti.
                                      Turint nuotaikos prie kitų klausimų eisiu.

                                      P. S. Paralelinėje klasėje mano jaunėlei dukrai nuo šių metų mokosi dvi mergaitės ukrainietės. Lietuviškoje mokykloje. Jau pramoko kiek. Abiem atvejais tėvas jau dirbo kelis metus Lietuvoje. Pasinaudodama situacija atvyko ir šeima. Tokių vaikų mokykloje šiemet atsirado tikrai daugiau nei 10. Panašu, kad planai likti visam laikui jei vaikai leidžiami į lietuviškas mokyklas. Tiesa nepanašu, kad šeimos priklauso talentų kategorijai
                                      Prieš penkias minutes iš kabineto išėjo jauna mergina vardu Anastasija. Gimusi Klaipėdoje, užaugusi nuo kūdikystės Londone,keturis metus jau Lietuvoje, pabaigė Kauno Puškino gimnaziją, studijuoja šiuo metu. Šnektelėjom kažkokia kalba Jai sunkiai gaunasi, na nieko per 10 metų prasilauš

                                      Comment


                                        Parašė manometras Rodyti pranešimą

                                        Apie politiką turiu galvoj ne konkrečiai tam, kad jau balsuotų, o tam, kad žinotų, jog mes nenorim atgal į į sssr, nešvenčiam sovietinės armijos dienos kaip vyrų dienos arba kovo 8-osios kaip damų ir mamų dienos, nestatom paminklų-tankų ir statulų su šautuvais, gegužės 9-ąją nepagerbinėjam sssro karių, nes jie Lietuvos okupantai. Ir kitą bendrąjį supratimą apie liberalios demokratinės šalies politiką: kad negarbinam ir nebijom valdžios, o ją renkam, paskui drąsiai kritikuojam, kad nelaikom nepriimtinu skundimu, jei pranešam policijai apie smurtą kaimyno šeimoje, kad Baltic Pride yra normalu ir pan.
                                        Aš tai norėčiau, kad Lietuvoje būtų vykdoma tokia imigracinė politika, kur žmonės, kurie nesupranta tų dalykų apie kuriuos surašei, apskritai pas mus neįmigruotų. Dėl to aš ir kalbu apie jaunų talentų ir gabių žmonių pritraukimą, nes tai, ką surašei, supranta ir žino bet kuris košės galvoje turintis žmogus.

                                        Comment


                                          Parašė Eidvis Rodyti pranešimą
                                          Čia turiu pritarti, kad lietuvių kalbos kursai turėtų būti jei ne privalomi, tai bent jau nemokami. Per prievartą mokinti apie Lietuvos politiką nelabai yra prasmės, iš esmės imigrantas net negali dalyvauti Lietuvos politikoje tol, kol netampa jos piliečiu, o kad tapti jos piliečiu jis turi pragyventi kaip minimum 10 metų ir po to išlaikyti tiek kalbos, tiek istorijos, tiek ir konstitucijos egzaminą.
                                          Jau šiuo metu yra nemokami lietuvių kalbos kursai. Ir konstitucijos bei lietuvių kalbos egzaminai reikalingi jau norint gauti leidimą pastoviai gyventi Lietuvoje (leidimui laikinai gyventi nereikia). Tai realiai galima sakyti viskas jau yra padaryta.

                                          Comment

                                          Working...
                                          X